Samsung P300 review

Uit de slim-lijn van Samsung was één model nog niet besproken. De P300 cardphone, een toestel dat uniek is in zijn soort en toont dat Samsung ook speciale modellen voor de Europese markt kan realiseren.

Samen met de unieke meegeleverde accessoires die aanbod komen in de review zal het toestel worden bekeken en beoordeelt.

Het toestel is sinds een aantal weken op de markt verkrijgbaar en is aangekondigd tijdens 3GSM World Congress afgelopen februari. Het toestel dat eigenlijk geen tegenhangers kent, moet geplaatst worden in de nichemarkt waarbij er een groot aantal vormen en soorten telefoons te krijgen zijn. De P300 is daar een voorbeeld van.

Als ondergrond voor de P300 heeft de D500 gediend. Het toestel is qua menu, mogelijkheden en opties identiek aan de P300 dat betekent dus dat de P300 voor de huidige tijd wat stil heeft staat wanneer men kijkt naar de Z510, D800 of E900. Het is het unieke uiterlijk dat het hem doet niet de specificaties en mogelijkheden.

- Toestel
- Batterij (standaard batterij)
- Oplader
- Leren cover met ingebouwde batterij
- Stereo headset
- Datakabel
- EasyStudio software op CD-rom
- Engelse en Nederlandse handleiding

De handleiding is lekker compact en zeker niet te lang. Mooie duidelijke afbeeldingen worden gebruikt. Erg nette handleiding die voldoende is voor dit toestel. Wellicht was een andere vorm van het boekje misschien wat beter geweest, maar daarover valt te twisten.

Een lader in stijl, namelijk een zwarte versie. Vroeger leverde Samsung nog de grijze versie mee bij donkere toestellen en dat stond eigenlijk totaal niet. Nu dat er een zwarte lader meegeleverd wordt, toont Samsung aan dat stijl niet eindigt bij het toestel alleen.

De meegeleverde stereo headset klinkt goed en wordt aangesloten op de mini-USB poort aan de zijkant van het toestel. De headset is in het zwart uitgevoerd. Verder is het een misser dat er geen zwarte beschermkapjes worden meegeleverd bij de headset. Andere fabrikanten doen dit wel en dan is het toch vreemd dat Samsung dit niet doet.

Vroeger was er altijd de kritiek over het feit dat EasyStudio niet meegeleverd werd, maar in laatste maanden is dat totaal opgelost. Een nette CD met EasyStudio software en een zwarte datakabel worden meegeleverd, helaas is nog wel de oude versie van de EasyStudio aanwezig in de doos en dat betekent handmatig data overzetten. Synchroniseren is er met deze oude versie niet bij en ook nieuwere software gebruiken is niet mogelijk.

Plus- en minpunten Samsung P300

 • Afmeting en gewicht toestel
 • Aansprekend ontwerp
 • Geluidsvolume tijdens een gesprek
 • Leuke accessoires
 • Stijlvolle kleine alleskunner
 • Geen instelbare screensaver
 • Geen nachtmodus aanwezig
 • Geen profielen
 • Geen thema’s downloaden
 • Ontbreken voice dailling
 • Vreemde Samsung eigenaardigheden
 • Lastig toetsenbord

Wat zit er bij het toestel?

In het accessoirepakket van Samsung vindt men altijd een redelijk aantal accessoires terug. De volgende accessoires zijn in het stijlvolle pakket opgenomen:

Het pakket is dus netjes voorzien. Jammer dat de nieuwe EasyStudio software niet werkt met de P300. Dat hadden ze wel zo mogen oplossen dat men kon upgraden naar de nieuwe software. De huidige software voor de P300 voldoet niet.

Uiterlijk

Zoals al gemeld is de P300 niet een standaard toestel, maar een model dat iemand moet liggen. Het is geen simpele candybar/monoblock of een goeduitziende clamshell. Het toestel heeft exact het formaat van een creditkaart en wordt ook zodoende aangemerkt als de cardphone. Het toestel wordt daarnaast geleverd in een zwartlederen cover waar nog over gesproken zal worden.

Zo groot als een creditkaart en dat betekent afmetingen van 88 x 55 x 9 mm en een gewicht van 81 gram. Het toestel is dus ronduit klein en vooral enorm dun. Helaas niet zo dun als een echte creditkaart, maar de P300 kan natuurlijk ook een stuk meer. Verder is het gewicht enorm laag, maar door de gebruikte materialen heeft hem nog wel wat in de handen vast.

De materialen zijn netjes. De metalen oppervlakken beschermen het toestel goed al is de kans op krassen groot. Men moet dus oppassen dat het toestel niet in een zak met sleutels gestopt wordt.

Als men over het toestel heen kijkt dan vallen een aantal dingen op. Aan de voorkant is het scherm geplaatst met daarboven een plastic cover waarachter de antenne en speaker zijn geplaatst. Onder het scherm een toetsenbord dat men niet elke dag tegenkomt. De indeling heeft veel weg van een rekenmachine en de bediening is enorm wennen in het begin. Dit vooral omdat er geen centrale toets is die in vijf richtingen kan bewegen. In het menu van het toestel wordt wel een centrale functie getoond.

Na wat uitzoekwerk blijft de OK-toets aan de linkerkant van het toetsenbord deze functie op te pakken. Niet bepaald handig gedaan. Hetzelfde geldt voor de plaats van de toetsen voor * en #. De toetsenbordblokkering eraf halen is dus even zoeken en niet per definitie een automatisme. Op het toetsenbord is verder nog een specifieke MP3 toets opgenomen.

Aan de andere kanten van het toestel is er weinig te melden. Aan de linkerkant zoals gewoonlijk bij Samsung de volumetoetsen, aan de rechterkant een cameratoets en de interfacepoort voor lader, datakabel of headset. Op de achterkant alleen een camera met een flitser die totaal zinloos is. Ten slotte de onderkant, daar is de connector voor de lederen cover geplaatst en een toets om de achterkant vast te zetten. Deze kan na het vastzetten niet geopend worden.

De bouwkwaliteit van het toestel is zoals men dat van Samsung gewend is goed. Deze keer zijn ook de gebruikte materialen naar behoren. Als extra krijgt de P300 een lederen cover meegeleverd. Deze bevat een batterij die men kan verbinden met de P300. Op deze wijze wordt de batterijtijd verlengd en kan het toestel langer gebruikt worden.

De lever cover is een zeer leuk accessoire voor het toestel en geeft het net dat extra mee dat het toestel kan gebruiken. Een simpel klikmechanisme bevestigt het toestel in de houder. Een smet is dat de houder wat flexibel is. Hierdoor beweegt deze op en neer wanneer het geheel in een zak geplaatst worden. Wanneer daarbij dan vuil tussen het toestel en de cover gaat zitten zullen snel krassen ontstaan.

Voor personen die een andere cover willen gebruiken zijn er vier speciale versies te krijgen via de SamsungMobile website. In deze review wordt alleen de krokodillenleren cover getoond. De andere roze, spijkerstoffen of crème witte cover kan men zelf bekijken op de site van SamsungMobile. Er is geen extra batterij in deze speciale reeks met covers geplaatst. Daarnaast is de bevestiging matig en valt het toestel menigmaal uit de cover. Het aankleden van het toestel met een dergelijke cover is aardig qua looks, maar de kwaliteit laat te wensen over.

Over het geheel gezien een bijzonder toestel die P300. Iets dat men niet direct herkend als mobiele telefoon en iets dat men met zorg moet beschermen. Krassen komen voor wanneer men er niet op let en daarnaast zal men even moeten wennen aan de lay-out van het gehele toetsenbord. Niet alles zit even logisch op zijn plek.

Uithoudingsvermogen

Het toestel houdt het maar een aantal dagen uit voor het gevoel rond de drie à vier dagen. Veel spelen en veel gebruik maken van de MP3 speler en de camera vreet de batterij letterlijk en figuurlijk leeg. Gelukkig is daar de speciale cover waarmee men het net weer een aantal uren of wellicht zelfs een dag langer uithoudt.

Verder is het opladen van het toestel redelijk lange bedoeling voor het gevoel. Het kost het toestel meer dan anderhalf tot twee uur om op te laden. Opladen van de batterij in de cover kost wat meer tijd extra.

Een mooie functie van Samsung is het systeem waarbij de batterij bijna leeg is. Het scherm wordt dan naar een lagere lichtintensiteit geschakeld en men geen video’s of foto’s meer kan maken. Dit spaart dan weer net genoeg batterijtijd om een SMS te verzenden, een gesprek netjes te beëindigen of een foto op te slaan. Mooi systeem, net zoals de waarschuwing die netjes op tijd gegeven wordt. Niet al drie uur van te voren, maar netjes op tijd dat men nog actie kan ondernemen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is het belangrijkste van een toestel en zal dan dus ook bij P300 op een hoog niveau moeten zijn. En deze kwaliteit is goed voor elkaar. Gesprekken komen netjes door en men kan het geluid van de speaker zo hard zetten dat een slechthorend persoon het ook nog hoort.

Verder zijn de gesprekken van een goed niveau. Nokia heeft een wat zwoelere overdracht van geluid. De P300 is wat scherper en wat harder, wellicht vergelijkbaar met BenQ-Siemens. Sony Ericsson echter zit weer wat meer richting de kwaliteit van Nokia qua zwoelheid en geluidskwaliteit. Maar de kwaliteit is zeker op het hoge niveau wat Samsung wil uitstralen als premiummerk. Men moet alleen niet het geluid op het hoogste niveau zetten, want dan klinkt het niet bepaald zuiver. De kiestoon dreunt echt door en tijdens het opstarten van het gesprek zet men dan ook al vaak het geluid zachter om deze dan weer tijdens het gesprek harder te zetten. Wat ook opvalt is dat het gesprek meestal te hard staat voor de laagste stand. Men wil dan het volume lager zetten, maar stand 1 is al bereikt. Een punt dat meerdere personen opmerken die Samsung toestellen gebruiken.

Heeft men na een gesprek de behoefte de gesprekkenlijst te raadplegen dan kan dat via het menu of via de opneemtoets. Via beide opties komt men in het menuonderdeel oproepenlijst. Door de 4-richtings bedieningstoets in vier richtingen te bewegen kan men door het hele menu alle informatie opvragen. Kiest men een oproep dan krijgt men een overzicht van de naam en het nummer van de persoon te zien en daarnaast de datum en tijd van het gesprek. Helaas geen duur van het gesprek. De duur van het gesprek kan alleen opgevraagd worden via de menuoptie, waar ook alleen de tellers gewist kunnen worden.

De meegeleverde beltonen zijn zoals men van Samsung mag verwachten goed. Alleen waarom zit er geen enkele standaard beltoon tussen. Ok, er zitten twee normale beltonen in, die de naam “normaal” net kunnen dragen. In het totaal van 30 beltonen (MMF, IMY, MP3, WAV, MIDI) zijn er dus hooguit twee waar men als zakelijke gebruiker wat mee kan. Maar er is een extra oplossing voor de zakelijke gebruikers, de MP3 beltoon. Men kan via de diverse connectiviteit oplossingen een beltoon over sturen naar het toestel en deze dan instellen als MP3 beltoon. Samsung heeft daarvoor een heel simpele oplossing gemaakt. In het menu van de beltonen zijn vier mappen opgenomen die men allemaal kan doorlopen, één voor MP3 bestanden, één voor standaard beltonen, één voor favoriete beltonen en één voor gedownloade beltonen. Opgenomen beltonen (opgenomen met de voicememo) kunnen niet direct gebruikt worden als beltoon, maar moeten verplaatst worden naar de map met favoriete beltonen.

De trilfunctie van het toestel voelt men goed door een jas heen en is uitermate sterk. Via het menu instellingen en geluidsinstellingen kan men zelf instellen hoe en wanneer de trilfunctie aangezet kan worden. Alleen Samsung heeft er nog steeds voor gekozen om dit enorm onhandig uit te voeren. Men kan alleen kiezen voor de opties: Alleen trillen, Alleen de melodie/beltoon of eerst trillen en dan de beltoon. De opties trillen en bellen tegelijk kan men nergens terug vinden. Wanneer leert men eens in Korea dat de meeste mensen vragen om een profielenonderdeel waarin men zelf kan instellen hoe het toestel in stille en diverse andere standen zich zou moeten gedragen.

De handsfree functie mag natuurlijk niet onbesproken blijven. De speaker van het toestel mag er zeker zijn. Het klinkt verre van beroerd en sprekers aan de andere kant van de lijn geven geen reden tot klagen.

Beeldscherm

Schermen zijn altijd van topkwaliteit bij Samsung en eigenlijk is dat bij de P300 net zo. Er is alleen een punt van kritiek. De P300 heeft namelijk niet het scherm meegekregen van één van de nieuwe toestellen, maar van de D500 en dat voelt wat gedateerd aan. Het toestel kan zich niet meer meten met de topmodellen in de markt, maar heeft over geheel gezien geen slecht scherm dat een resolutie heeft van 220 x 176 pixels.

Men kan voor het scherm maar geen screensaver instellen. Naast dit punt kan men de helderheid van het scherm instellen en kiezen naar hoeveel seconden/minuten het scherm zichzelf moet uitschakelen of dimmen. Dit zijn meer dan normale instellingen voor een toestel van dit kaliber.

De afleesbaarheid van het scherm is redelijk goed tot zeer goed tijdens zeer zonnige condities. Men kan het scherm goed aflezen en spiegelen speelt wel een rol, maar niet een enorm zware rol. Tijdens het gebruik en lange gesprekken komt bij dit toestel ook het fenomeen van een nat scherm voor.

Menu

Geen interface zoals een Symbian of Windows smartphone, maar een standaard Samsung interface, dat compleet gelijkwaardig is aan de D500 op één ding na. Het scherm en het menu zijn namelijk een kwartslag gedraaid. De onderdelen op het scherm en in het menu hebben geen grote wijzigingen ondergaan. Alles zo is geplaatst dat het past op het scherm.

De eerste pagina die men te zien krijgt geeft bovenaan de pagina weer welke verbinding ingeschakeld is, wat het ontvangst is van het toestel en hoe het zit met de batterijcapaciteit. Verder vind men op dit scherm een weergave voor datum, tijd, maand, dag en verder op de achtergrond een geanimeerde GIF afbeelding, een gewone JPG afbeelding of videoclip. De gebruiker kan hieruit zelf kiezen.

Via de twee soft-keys kan men in het onderste gedeelte van het scherm twee opties aanklikken. Eén van deze opties is het menu binnen gaan. In het menu van de P300 zijn nu in een raster negen geanimeerde iconen zichtbaar die men via de 4-richtings bedieningstoets kan aanklikken. De bediening is enorm handig en overzichtelijk en kan door middel van de 4-richtings bedieningstoets in vier richtingen plaatsvinden. Eventuele aanpassingen aan de manier waarop het menu bediend kan worden zijn er niet helaas. Men kan wel de kleuren/patronen en de tekstweergave aanpassen. Helaas is het niet mogelijk eigen patronen te downloaden of te installeren. Men zal het moeten doen met de vier standaard patronen.

Telefoonboek

Aan het telefoonboek is niet veel speciaals te zien. Men kan de normale functies en data toevoegen aan een contactpersoon en deze opslaan op het toestel en synchroniseren via de meegeleverde EasyStudio software. Data inlezen vanuit Outlook en dan synchroniseren is niet mogelijk. De functies die in het telefoonboek zitten zijn de functies die verwacht mogen van een toestel met dit kaliber op een kleine aanmerking hier en daar.

De verder opties van het telefoonboek zijn goed voorzien. Er is een zoekfunctie die men door middel van de T9 functionaliteit kan bedienen. Een eigen visitekaartje kan ingesteld worden en bellergroepen zijn aanwezig. Deze kunnen naar eigen inzicht ingevuld en aangepast worden. In totaal kan men voor de snelkeuze negen nummers instellen en tevens 1000 nummers op het toestel opslaan.

Bij een contactpersoon kan men de volgende data opslaan: Achternaam, Voornaam, Mobiel nummer, Prive nummer, Kantoor nummer, Fax nummer, Extra nummer, Email adres, Foto, Beltoon, Bellergroep en een Notitie. Samsung had geen enorme grote naam op het gebied van deze data die aan een contactpersoon gehangen kan worden, maar het is nog lang niet voldoende. Het gemis van juist het opslaan van een adres wordt nu wel heel langzaam irritant in toestellen van Samsung. Menig zakelijk gebruiker van de P300 zal zich gaan ergeren en een zakagenda of PDA bij zich dragen.

Het feit dat nergens in het toestel de functie voice dailing terug gevonden is, stelt steeds meer vraagtekens. Samsung heeft dit gewoon niet ingebouwd in het toestel en dat mag rustig een fout genoemd worden. Wat een enorm gemis dat het niet aanwezig is, want iedereen met een Bluetooth headset zal nu opnieuw naar het toestel moeten grijpen om een gesprek te starten. Het feit dat er een goede optie voor is in de carkit van Samsung gaat niet op voor gebruikers die over straat lopen met een headset in of personen die niet eens een auto hebben en altijd met het openbaar vervoer reizen.

Het servicenummers onderdeel vindt men terug bij het telefoonboek van het toestel.

Messaging

Messaging is een punt dat Samsung in de loop van de jaren steeds verder heeft opgepakt. Helaas nog niet op het niveau van Nokia en Sony Ericsson die constant met nieuwe mogelijkheden komen zoals Visual Radio, Quickshare and Presence/Instant Messaging.

Samsung laat dit nog niet zien en ook niet in deze P300. Het toestel behoort ook tot de groep toestellen met de mogelijkheid om groep SMS berichten te versturen en dat is al een enorme verbetering ten opzichte van vroegere toestellen. Verder zijn wel alle functies aan boord die men mag verwachten; SMS, MMS, EMS en nu ook Email via POP3 en SMTP, naast Email via SMS dat al lang in Samsung toestellen aanwezig is.

Het invoeren van een bericht via T9 of de standaard invoerfunctionaliteit gaat goed. Er zijn daar geen problemen teruggevonden. De berichten kunnen verstuurd worden en opgeslagen, alleen opgeslagen of alleen verstuurd worden naar de afzender. Ook kan men diverse nummers instellen waarvan men geen berichten wil ontvangen. Tevens zijn antwoordverzoek en ontvangstbevestiging ook aanwezig.

Bij een SMS bericht kan men in totaal 1836 tekens invoeren. Dat komt neer op 12 aaneengeschakelde berichten, wat enorm lang is voor een toestel. Men zou dan al bijna een MMS of Email bericht moeten gaan sturen als men nadenkt dat 1836 tekens een paar KB zijn en dus veel minder kosten dan 12 aparte SMS berichten die over het netwerk verstuurd worden.

In totaal zijn er vijf standaard MMS berichten meegeleverd, die geanimeerd zijn en direct na het toevoegen van een leuke tekst verstuurd kunnen worden. Men kan deze berichten zelf ook nog aanpassen voor een eigen tintje. Maar standaard SMS berichten is men blijkbaar vergeten, want deze map is compleet leeg.

Op het toestel kan de gebruiker maximaal 200 SMS berichten, 80 infoberichten en 50 serverberichten opslaan. De hoeveelheid opslag voor MMS en Email berichten hangt af van de hoeveelheid aanwezige geheugen in het toestel zelf en bedraagt voor beide systemen maximaal 3 MB.

De verbeteringen op het gebied van het Messaging zijn er dus wel en zijn ook zeker een stap voorwaarts in de goede richting. Alleen er zal nog wel even gewacht moeten worden op functies zoals instant messaging of bijvoorbeeld Push mail dat nu al wel in alle normale toestellen van Sony Ericsson wordt toegepast. Verder heeft Samsung een mooi stukje techniek op het gebied van Messaging neergezet dat gebruikers die hiervan veel gebruik maken tevreden zal stemmen.

Connectivity

Connectivity is zoals men het mag verwachten van dit toestel. Alle mogelijkheden zijn aanboord en kunnen worden gebruikt. Infrarood is niet aanwezig, maar vele mensen gebruiken dat niet direct. Mocht men dat toch nodig hebben dan zal een ander merk en ander toestel gekozen moeten worden.

De P300 is het zoveelste toestel van Samsung in de rij van Bluetooth modellen. De Bluetooth stack werkt erg goed en is amper op problemen te betrappen. Helaas is communicatie via een Pocket PC en een internet verbinding om onverklaarbare redenen nog niet voor elkaar gekregen. Verder werkt alles naar behoren. Het onderdeel Bluetooth wordt door Samsung steeds serieuzer genomen en dat ziet men in de manier waarop het uitgewerkt wordt.

De andere mogelijkheid tot connectiviteit, de meegeleverde datakabel werkt naar behoren. Deze wordt standaard meegeleverd bij een Samsung model. Helaas is nog wel de oude versie van de EasyStudio aanwezig in de doos en dat betekent handmatig data overzetten. Synchroniseren is er met deze oude versie niet bij en ook nieuwere software gebruiken is niet mogelijk.

Een aantal extra punten die zeker niet onbesproken mogen blijven, zijn het feit dat de Bluetooth applicatie qua batterijtijd erg goed presteert. Er wordt niet enorm veel van de batterij gevraagd tijdens het gebruik van de applicatie. Ook is het mogelijk om meerdere bestanden tegelijkertijd te versturen via de Bluetooth verbinding.

Geheugen

Het geheugenonderwerp kan een discussiepunt genoemd worden. Het toestel heeft namelijk, maar 86 MB aan intern geheugen verdeelt in 82 MB vrij dynamisch geheugen en 4 MB geheugen voor JAVA toepassingen. Gaat men al snel een aantal foto’s schieten, een redelijk aantal MMS, emailberichten en andere data opslaan dan blijft er maar weinig ruimte over eventuele MP3 bestanden.

Het gemis van externe geheugenkaart optie zal voor de gebruiker die graag groot aantallen MP3 bestanden wil afspelen enorm zijn. Daarvoor zijn andere opties in de huidige markt en de P300 is niet direct bedoeld voor deze mogelijkheden.

Het interne geheugen is ingedeeld in twee delen, zoals al aangegeven. Het toestel gebruikt het eerste deel van 82 MB speciaal voor MMS berichten, emailberichten en het onderdeel Mijn bestanden, die alle afbeeldingen, video’s, muziek en geluiden herbergt. Daarnaast is er nog ruimte voor 200 SMS berichten, 30 serverberichten, 400 kalendernotities, 100 memo’s en 1000 contactpersonen. Deze data wordt alleen niet afgehaald van de 82 MB.

Het tweede deel is 4 MB speciaal voor alle JAVA toepassingen, zoals JAVA programma’s en de JAVA games.

Camera

Een leuke extra voor de P300 is de camera. Een 1.3 Mpixel camera die niet uitblinkt in enorm uitgebreide mogelijkheden, want momenteel zijn er betere cameratoestellen te krijgen. De kwaliteit is aardig en de videocamera mag er zeker zijn.

De camera start men in het menu of via de toets aan de zijkant van het toestel. Alle instellingen en mogelijkheden zijn gelijk aan wat eerder bij Samsung modellen getoond is. Niets speciaals verder.

De camera heeft zoals aangegeven een enorme hoop met opties, die nog nooit teruggezien is op een toestel. Men kan de foto’s maken in de resoluties: 1280 x 1024, 640 x 480, 320 x 240, 160 x 120 pixels. Daarnaast is het mogelijk om in vier kwaliteiten foto’s te maken (Superfijn, Fijn, Normaal en Laag), het zoekerscherm bepalen en kan men kiezen voor zes sluitergeluiden.

Naast deze instellingen is het mogelijk om uit vier fotostanden te kiezen, namelijk: Eén opname, Multishot (keuze uit: 6 foto’s kwaliteit normaal, 6 foto’s kwaliteit hoog, 9 foto’s kwaliteit normaal, 9 foto’s kwaliteit hoog, 15 foto’s kwaliteit normaal of 15 foto’s kwaliteit hoog) en Mozaïek opname (Keuze uit 2 bij 2 of 3 bij 3). Naast deze opties kan men tijdens het maken van een foto inzoomen, de helderheid in zeven stappen instellen, de foto horizontaal of verticaal omflippen en de flitser gebruiken. Verder zijn er in totaal zes effecten, namelijk: Grijstinten, Negatief, Sepia, Nostalgisch, Maanlicht en Mist. Als laatste zijn er in de camera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden) en mogelijkheid tot het toevoegen van één van de 30 kaders toegevoegd. Helaas kan men niet alle opties gebruiken bij alle resoluties. Kaders worden alleen gebruikt bij en resolutie van 160 x 120 pixels.

Deze flitser kent in totaal drie standen, namelijk: Uit, Alleen opnemen en Permanent, waarbij men de flitser kan gebruiken als een zaklamp. Altijd handig op het moment dat men net even wat extra licht nodig heeft. De flitser kan men altijd en overal gebruiken en heeft een bereik van rond de vier meter volgens Samsung, maar dit bereik haalt men nooit. De flitser is namelijk compleet nutteloos. Al kan men deze wel aan/uitzetten tijdens het filmen.

De videocamera heeft een groot gedeelte dezelfde functies al de normale fotocamera. De resoluties zijn natuurlijk wel anders. In totaal zijn er drie resoluties, namelijk 352 x 288, 320 x 240, 176 x 144 en 128 x 96 pixels. Naast de resoluties kan men kiezen uit twee videostanden, namelijk Normaal en de MMS limiet, waardoor een aantal instelling automatisch worden ingesteld. Kiest men voor de instelling Normaal, dan kan men kiezen uit vier resoluties en vier kwaliteiten (Superfijn, Fijn, Normaal en Laag). Verder kan men het geluid aan en uit zetten (ook mogelijk bij de MMS videostand) en het zoekerscherm bepalen.

Naast deze instellingen is het mogelijk tijdens de video in te zoomen, de helderheid in zeven stappen in te stellen, de foto horizontaal of verticaal om te flippen en de flitser te gebruiken. Verder zijn er in totaal zes effecten, namelijk: Grijstinten, Negatief, Sepia, Nostalgisch, Maanlicht en Mist. Als laatste is er in de videocamera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden).

Via de sneltoetsen op het toetsenbord en de zijkant van het toestel kan men een groot deel van de instellingen en opties die hierboven genoemd zijn instellen. Tevens kan men een keuze maken uit of de fotocamera op het volledige scherm moet worden weergegeven. Een optie die ook in het menu ingesteld kan worden.

De foto’s worden gemaakt in het JPG formaat en opgeslagen in het foto album. Daar kan men de foto’s met een wisbeveiliging instellen en een diavertoning starten met daarin al de opgeslagen foto’s. Naast deze functies kan men de foto’s wissen, hernoemen, instellen als achtergrond of afbeelding voor nummerweergave of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of Bluetooth. Het fotoalbum heeft de mogelijkheid om naast JPG bestanden ook GIF bestanden te bekijken.

Voor videobestanden geldt bijna hetzelfde. Deze bestanden worden gemaakt in het MP4 en 3GP formaat en opgeslagen in het videoalbum. Daar kan men de video bekijken, hernomen, wissen, een wisbeveiliging geven of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of Bluetooth. De videospeler waarin de video’s bekeken worden heeft de mogelijkheid om ook MP4 bestanden te bekijken.

De camera is een leuke extra in het toestel. De videokwaliteit is goed te noemen en de fotokwaliteit mag er ook zijn voor een 1.3 Mpixel camera. Verwacht er niet al te veel van, want andere modellen maken mooiere foto’s. De flitser die aanboord is, had net zo goed weggelaten kunnen worden.

Aanwezige programma's

In relatie tot de aanwezige programma’s en de P300 kan gezegd worden dat eigenlijk niks gemist wordt. Alle programma’s die men op een dergelijk toestel mag verwachten zijn aanwezig. De programma’s zijn over een aantal plekken verdeeld in het menu. Het eerste onderdeel is Organizer waar men een complete kalender vindt met de mogelijkheid tot het toevoegen van een afspraak, verjaardag, diversen of een actiepunt. Tevens kan men de agenda opvragen in maand, week en dag overzicht en memo’s opslaan. In totaal kan men in de kalender 400 punten en 100 memo’s opslaan.

Het tweede onderdeel is de XHTML browser die in het toestel aanwezig is. Met deze browser is het mogelijk om internet pagina’s te bezoeken via een GPRS verbinding. De internet browser is niet zo geavanceerd als bijvoorbeeld de Netfront en Opera browsers, maar geeft wel op een zeer nette manier de gevraagde site weer. In de browser zitten verder geen speciale onderdelen. Wat wel erg netjes is, is het feit dat de instellingen voor het surfen al in het toestel aanwezig zijn. Men hoeft alleen voor de provider te kiezen die men gebruikt.

Het derde onderdeel is Mijn bestanden. Hierin vind men alle data; afbeeldingen, video’s, muziek en geluiden, die op het toestel zijn geplaatst. Een aantal onderdelen hieven zijn al besproken bij de camera, maar er zal nog wel moeten worden aangegeven dat wanneer men niet een foto of video wil maken men via dit onderdeel de gemaakte of gedownloade foto’s en video’s kan bekijken. Samsung had op het geleverde toestel de diverse mappen gevuld met een aantal foto, video en audiobestanden. Al deze bestanden kunnen worden bekeken of afgespeeld. Helaas is het niet mogelijk gebleken de video op het volledige scherm af te spelen.

Het vierde en laatste onderdeel bevat het grootste aantal programma’s. Dit is namelijk de Toepassingen Dit onderdeel van het menu bevat de JAVA wereld (inclusief games), MP3 speler, Voice recorder, Wereldtijd, Alarm, Calculator, Converter, Timer, Stopwatch en het provider onderdeel Vodafone. Elk onderdeel zal hieronder kort uitgewerkt worden op één onderdeel na, namelijk de JAVA wereld. Dit onderdeel bevat alleen games en deze zullen op de volgende pagina bespoken worden onder het punt games.

De MP3 speler is een simpele maar doeltreffende speler, die men naar eigen behoefte kan instellen met bestanden of afspeellijsten. Daarnaast zijn er twee verschillende soorten waarop de equalizer wordt weergegeven. Ook kan men instellen of het nummer automatisch moeten worden herhaald, over een bepaalde volgorde gevolgd moet worden en wat het vooraf ingestelde volume moet zijn. De MP3 speler werkt op dezelfde manier als wanneer men een geluidsbestand afspeelt in Mijn bestanden. Via de sneltoets op het toetsenbord kan men de speler starten. Helaas, kan de speler niet in de achtergrond geplaatst worden.

Helaas, geen voice dailing, maar de voice recorder of voice memo ontbreekt echter niet. De voice recorder neemt gesprekken en andere omgevingsgeluiden netjes op in AMR formaat. Het is mogelijk om deze bestanden te gebruiken als beltoon in het toestel. Verder valt er weinig op te merken bij deze functie behalve dat de equalizer gelijk is aan de MP3 speler op andere bedieningsknoppen na.

De volgende opties, de Wereldtijd, Alarmklok, Calculator, Converter, Timer en Stopwatch spreken voor zich. Deze onderdelen behoeven geen extra uitleg. De uitvoering van deze programma’s is goed, simpel en duidelijk.

Het laatste onderdeel van het Toepassingen gedeelte is het Vodafone diensten onderdeel dat ook voor een deel terug komt bij het telefoonboek. In het telefoonboek komt alleen het gedeelte qua provider telefoonnummers terug. Het andere deel met informatie over de provider vindt men onder toepassingen terug.

Games

Qua games is het toestel voorzien met twee games. Die games staan al op menig ander Samsung model en men vindt deze terug in het gedeelte JAVA/Games met een maximaal geheugen van 4 MB zoals al aangegeven op de vorige pagina.

De games die aanwezig zijn in het toestel zijn: Bobby Carrot (een game waarbij men in allerlei doolhoven wortels moet verzamelen met een konijn) en Freekick (een spel waarbij men vrije trappen raak moet schieten).

Conclusie

Samsung heeft de P300 een aantal weken geleden geïntroduceerd en dat leidde tot een kleine run op dit nieuwe toestel dat met een aantal speciale covers geleverd wordt.

Momenteel lijkt het toestel alleen nog de deur uit te gaan wanneer mensen er echt wat in zien en dat leidt tot het punt dat het toestel maar enkele keren in het straatbeeld te zien is.

De P300 toont dezelfde minpunten als menig ander Samsung model. De afwezigheid van een screensaver optie, het downloaden van thema’s en het ontbreken van profielen drukt steeds zwaarder op Samsung modellen. Andere fabrikanten hebben dat beter voor elkaar.

Het ontbreken van voice dailing in een zaken model is jammer en mag de volgende keer beter. Het lastige toetsenbord is een wat groter punt, omdat niet alles op de juiste plek zit. Het is even zoeken voordat men alles vindt.

De pluspunten van het toestel komen beter naar voren. De afmeting en het gewicht van het toestel zijn zeker niet slecht. Ook het aansprekende ontwerp is iets wat mensen aanspreekt.

Het geluidsvolume tijdens een gesprek is gewoon goed en de leuke accessoires zoals de lederen cover zijn net van die dingen die het toestel speciaal maken. Het is een stijlvolle kleine alleskunner, die helaas teveel op de D500 gebaseerd is. Maar niemand die dat ziet op het eerste gezicht.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung P300 review