Samsung INNOV8 i8510 review

De Samsung i8510 INNOV8 kwam als eerste 8 megapixel cameratelefoon op de markt en moet een combinatie zijn van ultieme camera-functionaliteiten en de mogelijkheden van een smartphone door het Symbian besturingssysteem.

Met deze eigenschappen gaat het toestel dan ook op meerdere vlakken de concurrentie aan. Wat betreft de camera bijvoorbeeld met de Sony Ericsson C905 en op het Symbian vlak met de Nokia N96.

De i8510 INNOV8 lijkt een echte alleskunner, er is vrijwel geen eigenschap of toepassing die ontbreekt in zijn takenpakket. Bijvoorbeeld 2.8 inch beeldscherm, GPS, WiFi, autorotate, 8GB geheugen, radio en MP3-speler. Kortom, voor ieder wat wils. Maar de grote vraag voor ons was of hij zijn naam zou waarmaken. Hoe innovatief is de i8510 INNOV8?

Plus- en minpunten Samsung INNOV8 i8510

  • Scherm
  • Toetsenbord
  • Camera
  • Uiterlijk
  • Optische muisaanwijzer
  • Connectivity
  • Belkwaliteit

Wat zit er bij het toestel?

Behalve het toestel zitten er in het kleine, vierkante doosje een USB-kabel, oplader en een headset. Ook een snelstartgids en CD-rom met software zijn inbegrepen. Een uitgebreide handleiding ontbreekt echter, deze moet van de Samsungsite gedownload worden. Alle accessoires zijn van goede kwaliteit. De headset is net even wat anders dan normaal want deze heeft in-ear oordoppen die in de gehoorgang zelf moeten en waarbij zogenaamde ‘sleeves’ in drie verschillende maten worden meegeleverd. Niet iedereen zal deze oordoppen als plezierig ervaren en daarom is het mooi dat de INNOV8 over een 3.5 mm audio jack beschikt. De batterij van de i8510 INNOV8 heeft een capaciteit van 1200 mAh.

Uiterlijk

Zijn uiterlijk is duidelijk niet het meest innovatieve aspect van de i8510 INNOV8, dat is namelijk ronduit saai te noemen. Zijn gewicht en omvang maken hem ook behoorlijk lomp. In de uitgeschoven stand is hij eigenlijk ook te groot om nog met één hand te kunnen bedienen. De i8510 INNOV8 is alleen leverbaar in Noble Black. Het toestel geeft een goede solide indruk en heeft geen last van krakende knoppen of kieren. Helaas zit er zowel in ingeschoven als uitgeschoven positie wel wat zijwaartse speling in de slider.

Aan de voorkant van het toestel bevinden zich onder het beeldscherm de functietoetsen, daaronder de menutoets en galerijtoets en de beltoetsen. In de uitgeschoven stand komt het toetsenbord tevoorschijn met in de bovenste rij links en rechts een programmeerbare toets en in het midden de wistoets. Aan de linkerkant zitten de volumetoets, de multifunctionele aansluiting voor USB en opladen en de audio jack. Rechts zitten de cameratoets, geheugenkaartslot en de schakelaar voor de camerastand.

De achterkant van de i8510 INNOV8 verdient een speciale vermelding, deze is namelijk volledig van metaal en ziet er erg fraai uit. Dit maakt wel wat goed voor de rest van het uiterlijk. Vooral de vorm van de cameralens, de manier waarop deze is ingebouwd en de positionering van de flitser geven hem echt het uiterlijk van een normale digitale camera. Verder zit aan boven- en onderzijde van de lens een stereoluidspreker.

Voor het verwisselen van de SIM-kaart moet de batterij verwijdert worden.

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen van de i8510 INNOV8 is dik in orde. Bij normaal bel- en smsgebruik houd hij het 3 à 4 dagen uit. Deze batterijduur werd behaald met automatische helderheid voor het beeldscherm en de spaarstand aan. Daarnaast zijn de dimtijd en time-out voor de verlichting instelbaar. Natuurlijk heeft veelvuldig gebruik van de camera en het internet invloed op de batterijduur net als het in de achtergrond blijven draaien van toepassingen.

Belkwaliteit

Het ontvangst van de i8510 INNOV8 leverde geen problemen op maar wat betreft de belkwaliteit stelt het toestel erg teleur. Om de gesprekspartner enigszins te kunnen verstaan moet het belvolume op voluit staan en dan nog moet het in de ruimte waar gebeld wordt niet al te rumoerig zijn. Ook de luidspreker laat te wensen over ondanks dat het toestel over een stereoluidspreker beschikt. Het geluid is wel hard maar niet erg verstaanbaar.

In een gesprek zijn de voor de hand liggende toepassingen als in de wacht zetten en het telefoonboek raadplegen beschikbaar.

Tijdens de testperiode kwam het een aantal keer voor dat de telefoon niet over ging terwijl er naar gebeld werd of dat een belverbinding wel tot stand kwam maar er aan beide kanten geen geluid te horen was.

Het logboek bied vanzelfsprekend een overzicht van gebelde nummers en gemiste en ontvangen oproepen. Ook word de tijdsduur van deze oproepen bijgehouden en de hoeveelheid via internet verzonden en ontvangen gegevens.

Beeldscherm

Het scherm van de i8510 INNOV8 is dik in orde en is onder alle omstandigheden goed te lezen. Zo is de INNOV8 uitgerust met een 2.8 inch groot 16 miljoen kleuren TFT LCD beeldscherm met een resolutie van 240 x 320 pixels. Alleen de helderheid is aan te passen maar ook de automatische stand functioneert prima. De standaardinstellingen van het contrast zijn goed.

De autorotate-functie werkt niet in het startscherm en hoofdmenu. Daarnaast heeft het toestel nogal wat tijd nodig om het beeld te draaien en soms moet de gebruiker de beweging herhalen.

Menu

De i8510 INNOV8 draait onder Symbian OS 9.3 met S60 v3 Feature Pack 2 en heeft dus ook het bijpassende menu. Onder het kopje thema’s in de instellingen kan het menu naar de wensen van de gebruiker worden aangepast. Er zijn drie kleurenschema’s beschikbaar en het menu kan als raster of lijst worden weergegeven. De active standbyfunctie in het startscherm kan op drie manieren worden uitgevoerd. Full page waarbij de snelkoppelingen bovenin naast elkaar staan, basic idle waarbij de vier richtingen van de navigatietoets hun eigen functie hebben en een verticale pictogrambalk die links in het scherm is gepositioneerd.

Het menu word geopend door de menutoets in te drukken en op elke plek in het menu kan de indeling gewijzigd worden van raster naar lijst en andersom. Navigatie in het menu gaat doormiddel van de 4-wegnavigatietoets en de optische muisaanwijzer/bevestigingstoets. Dit is een verre van ideale combinatie want het gebeurd regelmatig dat wanneer de gebruiker een keuze wil bevestigen de selectie nog een regel verspringt. De gevoeligheid van de optische muisaanwijzer kan worden aangepast en dit bied enigszins een oplossing maar dan werkt hij weer minder prettig in de internetbrowser. Verderop meer hierover.

Telefoonboek

Voor het toevoegen van een contact beschikt de gebruiker over meer dan genoeg opties. De lijst van details beslaat onder andere titel, bijnaam, bedrijf, afdeling, functie, naam en nummer assistent, verschillende mobiele en vaste nummers, e-mail, autotelefoon, video-oproep, fax, internettelefoon, partner, kinderen, webadres en woonadres, verjaardag en gedenkdag en notitie. Het aantal contacten is in principe eindeloos want al het geheugen van de telefoon is hiervoor beschikbaar. Voice dialing is niet mogelijk met de i8510 INNOV8, opvallend voor een telefoon in dit segment.

Messaging

Voor het schrijven en versturen van een SMS met de i8510 INNOV8 is geen lange studie nodig. Alles spreekt voor zich en het toetsenbord werkt plezierig, ook doordat de wisknop op het toetsenbord zelf zit. Het T9 woordenboek kan door de gebruiker aangevuld worden met nieuwe woorden maar onthoud ook uit zichzelf nieuwe woorden. Uitzetten van het woordenboek gebeurt door twee keer # in te drukken. Smileys worden niet automatisch omgezet in afbeeldingen. Wanneer inhoud word toegevoegd aan een bericht verandert deze automatisch in een MMS.

E-mailen kan met de i8510 INNOV8 door gebruik te maken van Google Mail of een e-mailaccount in te stellen onder berichten. Voor instant messaging en VoIP kan gebruik worden gemaakt van fring. Dit programma kan overweg met Skype, MSN Messenger, Google Talk, ICQ, SIP, Twitter, Yahoo! en AIM.

Connectivity

Het verzenden van een bestand van of naar de telefoon via Bluetooth ging niet altijd even makkelijk. Vrijwel altijd waren er meerdere pogingen voor nodig. Dit gebeurde met een computer die hier eerder met andere toestellen nog nooit problemen mee heeft gehad. Uiteindelijk konden wel alle bestanden via Bluetooth worden verzonden. Natuurlijk kunnen bestanden ook verzonden worden met de USB 2.0 verbinding maar zoeken in het toestel zelf via de computer kan alleen in de stand mediaoverdracht en niet in massaopslag.

WiFi leverde geen problemen op. Na het openen van de browser vraagt het toestel om een verbinding te selecteren, hierbij kan gekozen worden om een wireless LAN-verbinding te zoeken of mobiel internet te gebruiken. Als een WiFi-netwerk word gekozen staat deze de volgende keer dat deze binnen bereik is tussen deze opties. Het type verbinding moet dus wel altijd bevestigd worden. Met WiFi kan ook gebruik worden gemaakt van DLNA. Dit staat voor Digital Living Network Alliance en moet het eenvoudig koppelen van apparaten zoals persoonlijke computers, consumentenelektronica en mobiele apparaten mogelijk maken om op een simpele manier digitale media te kunnen delen of verder te bewerken. Misschien een techniek voor de toekomst, wij hebben nog geen apparaten die het ondersteunen.

Het browsen zelf met de i8510 INNOV8 is ook geen vlekkeloze ervaring. De optische muisaanwijzer is op het eerste gezicht een echte toevoeging en verademing, maar hij blijft regelmatig onder of boven in het beeld hangen waardoor de pagina helemaal door gescrolld word. Dit probleem en het al eerder genoemde probleem bij het navigeren door het menu kan er toe leiden dat de gebruiker kiest om de optische muisaanwijzer dan maar uit te zetten. De browser zorgt gelukkig niet voor problemen, mede door de ondersteuning van Flash en Java.

Camera

Een van de sterke punten van de i8510 INNOV8 moet natuurlijk de camera zijn en hij laat hier dan ook weinig steken vallen. Als eerste 8.0 megapixel cameratelefoon scoorde hij ook goed op het gebied van innovatie.

De gebruiker heeft een hele reeks aan instellingsmogelijkheden tot zijn of haar beschikking. Zoals opnamemodus, scenemodus, grootte, witbalans en effecten. Deze zijn als de camera geactiveerd is allemaal direct bereikbaar door op opties te drukken. In de algemene instellingen kunnen nog sluitergeluid, contrast, verzadiging en scherpte worden aangepast en anti-trillen en breed dynamisch bereik aan of uit gezet. De optie breed dynamisch bereik is bedoeld om meer details weer te geven in donkere plekken op de foto. Deze optie is niet beschikbaar als gezichtsherkenning is ingeschakeld. Hetzelfde resultaat kan echter behaald worden door het contrast te verminderen. Bij de beeldinstellingen kunnen dan nog de kwaliteit, ISO, belichtingsmeter, opname opslaan en knipperherkenning gewijzigd worden. Met de 4-wegnavigatietoets kunnen de flitser, helderheid, zelfontspanner en scherpstelstand ingesteld worden.

De foto’s die de i8510 INNOV8 schiet zijn van goede kwaliteit waarbij vooral de rijke kleurbalans opvalt. Ook op het gebied van details presteert de i8510 INNOV8 goed maar wat betreft scherpstellen schiet hij wel wat tekort. In macro-mode gaat dit wel goed. Gezichts-, lach- en knipperherkenning zijn leuke extra’s maar de bijdrage aan de kwaliteit van de foto is minimaal.

In de videostand kunnen onder opties de opnamemodus, grootte, witbalans, effecten en geluid gewijzigd worden. Het resultaat van filmen met de i8510 INNOV8 is zeker voor een telefoon erg goed. De maximale resolutie van filmpjes is 640 x 480 pixels en 30fps. Ook slow motion behoort tot de mogelijkheden met 120fps.

De camera van de i8510 INNOV8 heeft een aantal aanzienlijke tekortkomingen. Zo ontbreekt een xenonflitser en dat is echt een nadeel want de LED-flitser heeft maar een bereik van een meter. Hierdoor zit er nogal wat ruis in foto’s wanneer deze zijn genomen op slecht belichtte plaatsen. De andere tekortkoming is de tijd die de Innov8 nodig heeft om een foto ook daadwerkelijk te nemen en op te slaan nadat de cameratoets is ingedrukt. Dit vergt echt wat gewenning anders zal een groot deel van de foto’s bewogen zijn. Net als alle andere 8.0 megapixel telefoons op de markt mist ook de Innov8 optische zoom.

Aanwezige programma's

Het Symbian besturingssysteem geeft de Innov8 de beschikking over tal van programma’s. Onder het kopje Media zijn dat RealPlayer, muziekspeler, dictafoon, galerij, radio, videobewerking en digitale fotolijst. Onder Kantoor zijn rekenmachine, klok, omrekenen, notities, agenda, smart reader voor business cards, bestandsbeheer, zip manager, Quickoffice en Adobe PDF te vinden. Ook een woordenboek, direct afdrukken, Google search, Google Mail en Google Maps zijn aanwezig. Hier bovenop komen nog een aantal toepassingen van derden, namelijk fring, DLNA, GPS+, ShoZu, Yahoo! Go en CNN News Reader

Met ShoZu kunnen foto's en video's op je telefoon makkelijk online geplaatst worden op websites en blogs, rechtstreeks vanaf de telefoon.

Helaas ontbreekt een zoekfunctie, en met 8 GB aan geheugen zou zo’n functie geen overbodige luxe zijn. Ook is de toegevoegde waarde van de mogelijkheid om de i8510 INNOV8 als digitale fotolijst te gebruiken niet echt duidelijk. Het is ook niet bepaald een functie waar je als eerste aan zal denken bij een mobiele telefoon.

Games

Samsung meld dat de i8510 INNOV8 de eerste mobiele telefoon is waarop twee volledige 3D games zijn voorgeïnstalleerd: Asphalt3 en FIFA08. Asphalt 3 is een racespel met een instant play en een arcade optie. FIFA08 spreekt natuurlijk voor zich en is voor een spel op een mobiele telefoon behoorlijk uitgebreid met verschillende game modes en instellingsmogelijkheden. FIFA08 ziet er beter uit en speelt ook beter dan Asphalt 3.

Extra's

De i8510 INNOV8 beschikt over GPS, maar het is ons tijdens de testperiode niet gelukt om deze aan de praat te krijgen. De oorzaak hiervan hebben we niet kunnen achterhalen. De GPS-functie zou de mogelijkheid moeten bieden om te navigeren met behulp van coördinaten, positiebepaling en meten van de tripafstand. Ook in Google Maps geeft de GPS geen gehoor.

Dan is er nog de etiquettestand. Deze bied de mogelijkheid om het afspelen van muziek tijdelijk te onderbreken of bij een alarm van de agenda de sluimerfunctie in te schakelen door het toestel met de voorkant omlaag te draaien. Het nut hiervan is ons niet echt duidelijk geworden.

Conclusie

Wie een blik werpt op de eigenschappenlijst van de i8510 INNOV8 moet haast wel onder de indruk zijn. Wij hadden dan ook hoge verwachtingen van dit toestel. Helaas heeft het toestel ons op veel fronten teleurgesteld, te veel fronten. Alle kleine ergernissen komen de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede.

De overvloed aan specificaties en extra’s is alleen leuk als ze ook echt werken. Als dat niet zo is kunnen ze beter weggelaten worden en is het slimmer om te focussen op de allround bruikbaarheid van het toestel. Opties als een digitale fotolijst, etiquettestand, DLNA en een grote hoeveelheid software van derden kunnen gemist worden terwijl een goed werkende optische muisaanwijzer en functionerende GPS een stuk belangrijker zijn. Als een mobiele telefoon dan ook nog tekort schiet op het gebied van belkwaliteit en connectivity dan is de bruikbaarheid ver te zoeken. Het was wellicht verstandiger geweest van Samsung om een keuze te maken tussen een cameraphone of een smartphone.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung i8510 review