Samsung Galaxy A5 review

Is ‘metaal’ genoeg om het tij te keren?


Samsung Galaxy A5 review

In het najaar van 2014 bleek dat Samsung ging stoppen met het produceren van volledig plastic smartphones en net als HTC en Sony overstapte op het gebruik van metaal.

De weg werd gebaand door de Galaxy Alpha die weer werd gevolgd door de Note 4 en als snel daarna zag de Galaxy A-serie het levenslicht als echte opvolgers van de Alpha. Uit deze serie hebben wij de Galaxy A5 aan de tand mogen voelen.

Dit toestel heeft een 1,2 GHz quad-core processor, een 5,0 inch HD-beeldscherm, 13 megapixel camera en ruimte voor een microSD-kaart. Daarmee is het geen echte high-end telefoon maar zit hij vanwege zijn metalen chassis en z'n prijs wel aan de bovenkant van het middensegment. Mogelijke concurrenten zijn de Honor 6 en de HTC One E8 al is die laatste wat lastiger verkrijgbaar.

7,5 / 10

Plus- en minpunten Samsung Galaxy A5

  • Formaat en uiterlijk
  • Uithoudingsvermogen
  • Camera
  • Belvolume
  • Schermresolutie
  • Oude Android en TouchWiz

Wat zit er bij het toestel?

In het felblauwe doosje waar de A5 in geleverd wordt troffen wij behalve het toestel nog een in-ear headset met rubberen sleeves in verschillende maten en een USB-kabel met adapter voor het stopcontact aan. Verder zaten er nog wat paperassen bij en een prikker om de sledes voor de nanoSIM en microSD-kaart te openen. Alle accessoires zijn in het wit, zien er netjes uit en voelen kwalitatief goed aan.

Uiterlijk

De Samsung Galaxy A5 maakt deel uit van de nieuwe Galaxy A-serie van Samsung die zich onderscheidt door zijn metalen behuizing en premium looks. Dit resulteert in dunne telefoons met een metalen frame en hoogwaardige specificaties. De A5 is met 6,7 millimeter zelfs de dunste Galaxy-telefoon die Samsung ooit maakte. Dat is inclusief de nieuwste S6.

De A5 is van 2014 en loopt een generatie voor op de Galaxy S6. Daardoor heeft hij qua uiterlijk meer overeenkomsten met de Note 4. Op veel punten is het een soort kleine Note 4. Zo zijn de randen van de zijkanten op dezelfde wijze taps geslepen. Helaas verdwijnt de glans hiervan een beetje doordat het vooral aan de achterkant op de plekken waar je vingers rusten vervaagt.

Verder zijn er weinig opvallende dingen te vinden aan het uiterlijk van de A5. Hoogstens dat zowel de de microUSB-aansluiting als de audiojack-aansluiting aan de onderkant zitten. Knoppen vinden we aan de beide zijkanten. Samsung heeft het verder over een full metal body maar de achterkant is toch echt van plastic. Al zit hij wel volledig vast aan de body. De achterkant is heeft wel een mooie matte, metallic-achtige finish. De camera steekt een klein beetje uit en ernaast zit behalve de flitser ook de luidspreker.

De voorkant is geheel bedekt met een glasplaat. Onder het scherm zit de fysieke starttoets zónder vingerafdrukscanner. Samsung's keuze om gebruik te maken van fysieke bedieningstoetsen kunnen we nog wel begrijpen maar het omdraaien van de multitask- en terugtoets ten opzichte van standaard Android vinden we een onhebbelijke actie. Met name omdat Samsung er in slaagt de knoppen vlakbij de onderkant van het toestel te plaatsen en voor het aantikken van de terugtoets moet je als rechtshandige je duim in een behoorlijk krappe bocht wringen.

Ons testmodel was uitgevoerd in Midnight Black. In de praktijk is dat meer donkerblauw dan zwart. Het toestel heeft een prettig formaat en voelt erg solide aan maar is door zijn ranke figuur en gebruikte materialen soms wel wat ‘glibberig'.

Uithoudingsvermogen

Ondanks zijn beperkte afmetingen heeft de accu van de A5 een capaciteit een capaciteit van 2.300 mAh. Met betrekkelijke eenvoud houdt hij het 1,5 dag tot 2 dagen vol op één acculading. Echt intensief belasten we het toestel daarbij niet maar er wordt genoeg gebruik gemaakt van WhatsApp, e-mail en social media. Mocht je het gebruik nog wat verder opvoeren dan kun je er dus wel van uitgaan dat een lange dag op één acculading geen probleem zal zijn. Wij maakten geen gebruik van de spaarstand of extra energiebesparende stand. De laatste is vooral bedoeld om het toestel aan te houden voor lange tijd als je geen oplaadpunt ter beschikking hebt.

Belkwaliteit

De bel-applicatie is één van de punten waar Samsung hoognodig iets moe(s)t veranderen in haar interface. Het werkt naar behoren maar daar is ook alles mee gezegd. De vier tabbladen aan de bovenkant zijn enorm gedateerd. Zeker omdat ze niet alle vier helemaal op het scherm passen.

Het volume van de oorluidspreker is aan de zachte kant, zelfs op de hardste stand. Dat maakt het in luidruchtige omgevingen soms lastig om de gesprekspartner te verstaan. Over onze eigen verstaanbaarheid hebben we geen klachten gekregen. De trilstand van de A5 maakt overigens vrij veel lawaai.

Beeldscherm

De Samsung Galaxy A5 is voorzien van een Super AMOLED-beeldscherm met een enigszins magere resolutie van 720 × 1280 pixels. Dat brengt de pixeldichtheid op 294 per inch. Zoals we gewend zijn van AMOLED is de contrastweergave erg goed. Kleuren zien er diep en levendig uit en de helderheid van het scherm is uitstekend. Zelfs in direct zonlicht is het scherm nog prima te bekijken. De enige kanttekening die we willen maken is dat letters en de overgang tussen zwarte en witte vlakken een beetje rafelig eruit kunnen zien door de Pentile-indeling die Samsung gebruikt voor subpixels.

Verder kan het scherm slim sluimeren, waarbij het aanblijft zolang je ernaar kijkt, en automatisch de schermtint aanpassen. Dit past de schermhelderheid automatisch aan op basis van wat er wordt vertoond om zodoende energie te besparen. Dan is er ook nog schermmodus. Hier kan uit vier voorgeprogrammeerde instellingen worden gekozen voor de weergave van kleur, verzadiging en scherpte. In de modus ‘aanpasbaar display' doet het toestel dit geheel automatisch zodat beelden scherper, rijker van kleur en met grotere kijkhoeken worden weergegeven.

Menu

De Galaxy A5 is helaas (nog) niet voorzien van de nieuwste versie van Android en de daarbij horende update voor de Touchwiz-schil van Samsung. De interface is daarmee gelijk aan die op de Note 4 en loopt achter ten opzichte van de Galaxy S6. Dat betekent dat deze er op sommige plekken enigszins gedateerd uitziet.

Samsung heeft het instellingenmenu van Android aangepast en gerangschikt. De verschillende onderdelen zijn iets meer opgesplitst en behalve op kleur ook op categorie gesorteerd. Dit komt de overzichtelijkheid wel ten goede. Daarnaast kunnen negen instellingsopties bovenaan het scherm worden vastgepind. De categorieën kunnen ook als tabblad worden weergegeven.

Aan de voorkant heeft Touchwiz een vrij regulier vergrendelscherm van waaruit de camera snel kan worden opgestart. Na het ontgrendelen heeft de gebruiker de beschikking over maximaal vijf startschermen. Helemaal links hiervan staat standaard Flipboard Briefing ingeschakeld. Dit is bij toestellen met kale Android de plek voor Google Now en bij HTC vonden we hier al eerder BlinkFeed. Het komt vooral met deze laatste enigszins overeen. Al is Flipboard Briefing alleen voor nieuwsartikelen en zitten er geen social media updates in. Wanneer men het uitzet kan er continu doorgebladerd worden door de startschermen. Om Google Now te openen moet je de startknop ingedrukt houden.

In het notificatiescherm zit bovenaan een balk met tien schakelaars om bijvoorbeeld WiFi en geluid aan of uit te zetten. Er kan horizontaal door deze regel gescrolld worden en de zichtbare snelkoppelingen kunnen aangepast worden door op het icoontje in de rechter bovenhoek te drukken. Daaronder zit een schuif voor de schermhelderheid en vervolgens twee knoppen die we maar niet wegkrijgen voor de functies ‘S Finder' en ‘Snel verbinden'. Pas na dit alles kom je toe aan eventuele notificaties.

De Galaxy A5 heeft geen super krachtige processor en de reactietijd is daardoor niet bliksemsnel. Echter, in het dagelijks gebruik treden er geen haperingen op in de interface of bediening. De processor is wel een 64-bit exemplaar en dit zou met een update naar Android 5.0 nog wat winst kunnen opleveren.

Telefoonboek

Aangezien het telefoonboek in de bel-applicatie is geïntegreerd gelden hier dezelfde kritiekpunten die we al eerder benoemden. Verder werkt de contactenlijst wel prettig. In principe staan je Gmail-contacten er standaard in na het instellen van je account. Daarnaast kunnen ook contacten van andere e-mailadressen, Facebook of LinkedIn worden gesynchroniseerd. Verschillende gegevens van dezelfde persoon kunnen worden samengevoegd en het is handig om aan te vinken dat alleen contacten met een telefoonnummer worden weergegeven. Snel een contact bellen of sms'en kan door respectievelijk naar links of rechts te vegen. Je kunt ook het toestel naar je oor brengen om iemand te bellen waarvan je het contact in beeld hebt staan.

Messaging

De berichtentoepassing toont bovenin een regel met instelbare prioriteitscontacten. Verder is er een spamfilter en de mogelijkheid om op een vooraf gepland tijdstip een bericht te versturen. De gewone e-mailapp van Samsung loopt qua interface behoorlijk achter op Gmail maar qua functionaliteit zijn ze gelijkwaardig. In de gewone e-mailtoepassing kunnen verschillende e-mailaccounts worden ingesteld maar ook de Gmail-app kan tegenwoordig overweg met Outlook en Yahoo. Tot onze frustratie was het niet mogelijk om de widget van de gewone e-mailapp te verkleinen waardoor je deze niet kan gebruiken om twee widgets voor verschillende inboxen op één startscherm te tonen.

Het toetsenbord van Samsung is ruim van opzet met een aparte regel voor getallen. Toch schort er het een en ander aan gebruiksgemak. Vooral het invoeren van leestekens is een beetje omslachtig. Daarnaast heeft het woordenboek soms moeite om de juiste invoertaal aan te houden voor een woord. Tekst invoeren door over het toetsenbord te slepen werkt vlot maar de automatische woordkeuze is niet altijd op orde.

Connectivity

Het instellingenmenu van de Galaxy A5 begint met een sectie voor verbindingen. Hier vind je alles van WiFi en tethering tot locatie en NFC. Wanneer je WiFi aan hebt staan en je komt binnen bereik van nieuwe netwerken dan verschijnt een lijst in beeld waaruit je direct een gewenst netwerk kunt kiezen. Met de functie snel verbinden, die je kunt vinden in het notificatiescherm, kunnen andere apparaten in de buurt via Bluetooth automatisch verbinding maken met je A5.

De A5 beschikt over twee internetbrowsers; Chrome van Google en eentje van Samsung. Qua functionaliteit ontlopen ze elkaar niet veel maar Chrome ziet er een stuk strakker uit. Bij beide zijn favorieten direct beschikbaar, kunnen meerdere tabbladen geopend worden en bladwijzers en tabbladen kunnen gesynchroniseerd worden met andere apparaten. Wij hebben een lichte voorkeur voor Chrome. Mede omdat deze op alle Android-toestellen hetzelfde is.

Aanwezige programma's

De A5 is standaard voorzien van de apps calculator, Dropbox, Flipboard, foto's, Galaxy apps, galerij, gesproken zoekopdracht, Google, Google Drive, Google+, Hangouts, klok, mijn bestanden, muziek, notitie, Play boeken/films/games/kiosk/music, radio, S planner, S voice, Samsung GO, spraakrecorder, studio, video en YouTube.

Wat ons betreft een compleet en zeker niet te vol pakket. Alleen van Samsung GO kunnen we ons niet voorstellen dat iemand er op zit te wachten. Dit is een nieuws en media-app met een trage en omslachtige interface. Gelukkig kan hij eenvoudig verwijderd worden. Dat geldt overigens voor meer applicaties.

Camera

De interface van de camera lijkt op het eerste gezicht mooi overzichtelijk en de belangrijkste knoppen lijken ook direct beschikbaar maar het ingrijpender aanpassen van instellingen is soms een kleine beproeving.

Rechts vinden we knoppen voor het nemen van video, foto en om de opnamestand te kiezen. Daaronder is de laatst geschoten foto zichtbaar die tevens als snelkoppeling naar de galerij dient. Links staan drie snelkoppelingen naar verschillende opties. Van boven naar beneden zijn dat de wisseling van de hoofdcamera naar die aan de voorzijde, flitser en de overige instellingen waaronder fotogrootte, stabilisatie, gezichtsherkenning, ISO-instelling, timer en effecten. De beschikbare opnamenstanden zijn automatisch, gezichtscorrectie, foto & meer, panorama, continuopname, HDR, nacht en geanimeerde GIF. Daarnaast kunnen sports shot en sound & shot nog gedownload worden.

Om alle 13 megapixel van de camera te benutten moet je eerst de beeldratio naar 4:3 veranderen. Voor de volledige 5.0 megapixel van de selfiecamera geldt hetzelfde. Een selfie kan gemaakt worden door 2 seconden lang je handpalm naar de camera gericht te houden. Met behulp van de stand voor brede selfie passen er nog meer mensen op de foto. Al vergt het wel de nodige oefening om met deze panoramatechniek een succesvol resultaat te krijgen.

De Galaxy A5 maakt, zeker voor een midrange-toestel, bij daglicht mooie en gedetailleerde foto's. Kleuren en contrast zien er ook prima uit al kan het beeld soms een tikkeltje donker zijn. Wanneer het omgevingslicht afneemt dan gaat dat vooral ten koste van de details in het beeld. De galerij kan foto's gesorteerd op tijd of album weergeven en het is mogelijke om ze te synchroniseren met Dropbox.

Conclusie

Bij zijn lancering was de Galaxy A5 aan de prijzige kant en dat was niet helemaal in overeenstemming met zijn specificaties. Daardoor kreeg het toestel de nodige kritiek te verduren. Inmiddels is de prijs richting de 300 euro aan het zakken en dat is een stuk beter te rechtvaardigen prijskaartje.

De prijs was wellicht toe te schrijven aan het mooie en luxe jasje van de A5. De meer midrange specificaties zien we vooral terug in de beeldschermresolutie. Ook de processor is geen hoogvlieger maar dat is vrijwel niet merkbaar in het dagelijks gebruik. Hij vergt bovendien minder van de batterij dan een sterkere processor zou doen. Behalve zijn uiterlijk en uithoudingsvermogen stemmen ook de camera en de weergave van het beeldscherm ons positief. Al met al vinden wij de Galaxy A5 vooral een mooie en degelijke no nonsense Samsung. In deze tijden van groter, glimmender en 'edgier' smartphones is dat helemaal geen verkeerde optie.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung A5 review