Samsung G800 review

Toen Nokia met de N95 8GB kwam, LG met de KU990 Viewty en Sony Ericsson met de K850i kon Samsung natuurlijk niet achterblijven in de 5.0 megapixel camera hype. Zo bracht Samsung ons eerst de G600 en nu al is zijn opvolger gearriveerd; de G800.

Samsung noemt het toestel de "Photographer’s Choice". De naam geeft hiermee al aan dat het ze bij Samsung focussen op de camerafuncties. Wij van NieuweMobiel.NL hebben getest of de G800 zijn naam verdiend heeft en wij onze digitale camera kunnen inruilen voor dit toestel! Ook zullen wij enkele vergelijkingen maken met zijn voorganger, de G600.

Plus- en minpunten Samsung G800

  • Uitstraling
  • Functionaliteit
  • Robuustheid
  • Optische zoom (vooral bij schemering/nacht)
  • Uithoudingsvermogen
  • Gewicht

Eerste indruk

Bij het voor het eerst in handen krijgen van de G800 wordt meteen duidelijk dat het voor Samsung in eerste instantie niet gaat om de lichtheid of de grootte van het toestel. Het toestel ligt namelijk vrij robuust in de hand en weegt toch ruim 134 gram. Dit is vrij zwaar, helemaal in vergelijking met zijn grootste concurrenten, de N95 en de LG KU990 Viewty die respectievelijk 129 en 112 gram wegen. Om maar niet te spreken over zijn jongere broer, de G600, die zelfs maar 105 gram weegt!

Het toestel heeft een erg mooi design en straalt zeker luxe uit. De achterkant van het toestel is gemaakt van metaal en plastic dat opgeschuurd lijkt. Op de ene zijkant zit een knop voor de camera en volumeknoppen, op de andere vind je twee uitsparingen; één voor de aansluiting voor de datakabel en stroomkabel en één voor een MicroSD geheugenkaart.

Beeldscherm

Heeft de G600 nog 24 bits kleurenscherm, de G800 moet het verrassend stellen met minder, 18 bits. En dat zijn er maar liefst 16.515.072 minder!

We hebben hiernaast een foto geplaatst van het beeldscherm van de G800 (18 bits) in vergelijking met het scherm van de Nokia N95 8GB die wel met een 24 bits beeldscherm werkt. Op het eerste gezicht lijken de kleuren van de G800 veel helderder. Dit komt omdat het beeldscherm met een kleine pallet aan kleuren kan werken. Dit is goed te zien bij het gedeelte rechtsonder waarop de waterkannen te zien zijn. De overgang van de achtergrond toont hier bij de G800 duidelijk te onderscheiden lijnen.

Klik hier voor een grotere versie van dezelfde afbeelding van de Samsung G800.

Dit is niet het geval bij de Nokia N95 8GB, simpelweg omdat deze meer kleuren kan weergeven dan het menselijk oog onderscheiden kan. Gevolg is dat de eerder genoemde achtergrond qua kleurtinten hier wel goed in elkaar overloopt.

Klik hier voor een grotere versie van dezelfde afbeelding van de Nokia N95 8GB.

Het nadeel van het weergeven van minder kleuren is ook te merken na het maken van een foto. Onduidelijk is of een geschoten foto goed gelukt is of niet. Na het bekijken op een computerscherm is dat nu eigenlijk pas echt te zeggen.

Het grote 2,4" TFT-display is overigens wel erg duidelijk en de menustructuur is zoals we hem van Samsung gewend zijn: uitgebreid maar eenvoudig te gebruiken. Het toestel heeft een zeer duidelijk lettertype. Het lettertype is, net als de tekstgrootte (van groot naar zeer groot), de tekstkleur en de achtergrondkleur, in te stellen. Voor mensen die een duidelijk toestel zoeken, waar alles goed op te lezen is, is dit toestel zeker een aanrader. Elke menukeuze waar je doorheen scrollt wordt groter en ook nog eens fel oranje waardoor zeer duidelijk wordt waar je op dat moment op staat.

Het toestel heeft ook een MP3 speler, die je makkelijk met de externe bediening kunt gebruiken. Tevens heeft het toestel een blogging functie. Samsung zelf noemt het "de ultieme Hyves telefoon", omdat je met één druk op een knop foto’s, video’s of een nieuwe blog op je Hyves kunt uploaden. Dit blijkt na uittesten inderdaad erg gemakkelijk te gaan. De vraag rest of dit echt toegevoegde waarde heeft.

Extra's

De G800 wordt geleverd met een headset, PC Data Link Kit, een reislader en een standaard batterij en software voor Samsung PC studio versie 3. De headset is van goede kwaliteit. Ook de MP3 speler doet zijn werk. Voordeel van de MP3 speler is dat er gekozen kan worden om de muziek op de achtergrond te laten doorspelen.

Camera

Samsung heeft als eerste een camerafoon met 3x optische zoom op de markt gebracht. De camera en Xenon flitser worden beschermd door een forse lenscover, die de camera optimaal beschermd tegen vuil en andere beschadigingen. De G800 beschikt over een 5.0 megapixel camera. Ook zijn broer, de G600, heeft dit maar moet het doen zonder UMTS en HSDPA ondersteuning. De G800 heeft die functies wel en voegt daar zelfs 3x optische zoom en een Xenon flitser aan toe, terwijl de G600 het met LED verlichting moet doen.

De G800 beschikt ook over gezichtsherkenning (alleen beschikbaar wanneer de flitser uitstaat) en rode ogen correctie. Het toestel beschikt daarnaast over foto- en videobewerkingssoftware. Het is, ook mede door het grote 2,4" TFT-display, heel makkelijk om dit te doen. Het bewerken van foto’s en video’s wordt zelfs een hele leuke bezigheid op de G800! Na het te hebben genomen van foto’s kun je deze uploaden naar een blog via ShoZu, het opslaan op een MicroSD geheugenkaart of ze uitprinten via een USB kabel of Bluetooth.

Belkwaliteit

Op de belkwaliteit hebben wij niets aan te merken. Deze is prima! Het volume is goed te regelen, de beltonen zijn duidelijk en de stem van de persoon aan de andere kant is goed te horen. Enige ergernis kan komen door het geluidje waar de G800 mee begint en eindigt bij het maken of verbreken van de verbinding, maar dat is gemakkelijk uit te zetten.

Tweede indruk

Het toestel blijkt door het grote gewicht echt een toestel die je moet gebruiken met beide handen. Laat dat nou net precies zijn waar wij ons aan irriteren. Het toestel is niet makkelijk te gebruiken met één hand, waarbij het sms'en zelfs na een tijd pijn oplevert in de pols! Maar ondanks het gewicht van het toestel zijn we niet geheel ontevreden.

Samsung levert ons wel een zeer goede telefoon die van alle gemakken is voorzien. Vooral de mogelijkheid met het bewerken van foto’s en het feit dat de G800 wél UMTS en HSDPA heeft waardoor internetten supersnel gaat, spreekt ons erg aan.

Uithoudingsvermogen

Over de uithoudingsvermogen zijn wij minder enthousiast. De batterij gaat erg snel leeg als je muziek luistert of met het maken, dan wel bewerken van foto’s bezig bent. Maar misschien moeten en kunnen we ook niet meer verwachten. Ook bij andere toestellen zoals de Nokia N95 zien we dat de batterij sneller op gaat als wij veel met het foto’s maken en internetten bezig zijn.

Conclusie

De Samsung G800 is zeker een toestel voor liefhebbers van de Nokia N95, de LG Viewty en de Samsung G600. Het toestel doet qua functionaliteiten zeker niet onder aan hen. Maar voor iemand die echt een goede camera zoekt, raden wij de G800 niet aan. Het maken van simpele foto’s waarbij niet wordt ingezoomd werkt prima, maar voor het inzoomen, en het scherp houden van de foto’s, moet je echt bij een digitale camera zijn. Met name bij het optisch inzoomen en bij het maken van foto’s in de scherming/nacht is de kans op onscherpe foto’s groot. Wij hadden verwacht dat dit toestel betere foto’s zou maken, van een digitale camera met deze functies zouden we het ook mogen verwachten.

Voor de gebruikers die WiFi en GPS missen op dit toestel heeft Samsung afgelopen februari een uitgebreidere versie uitgebracht die deze functies wel bezit; de G810. Houd onze site in de gaten voor meer informatie over de beschikbaarheid en ander nieuws van dit type toestel!


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung G800 review