Samsung E900 review

De succesvolle modellen blijven zich opstapelen vanuit de handen van Samsung. Het Koreaanse merk dat de Nederlandse markt afgelopen jaar overspoelde met de nieuwste modellen en ontwerpen, zet deze lijn door de komende maanden.

Het eerste nieuwe model na de slim lijn is de E900, een toestel gebaseerd op de D600 en uitgevoerd met een aantal nieuwe onderdelen. Deze komen allemaal voorbij in de review van de E900.

Het toestel dat zoals al gemeld de basis van de D600 heeft, is niet direct de opvolger van de D600. Dat zal de D900 worden die rond Augustus/September de markt zal bereiken. Nee, de E900 is een nieuw model die naast de D600 en D900 geplaatst wordt. De standaard functionaliteit uit de bekende D600 is gelijk gebleven binnen de E900. Alleen het uiterlijk heeft een flinke opfrisbeurt gekregen en een aantal nieuwe onderdelen zijn toegevoegd, die besproken zullen worden.

De Samsung E900 is aangekondigd op Cebit 2006 afgelopen maart en zal door geheel Europa verkrijgbaar zijn. Zijn directe tegenhanger is de LG KG800 en een aantal andere nieuwe modellen van LG. Het is gelijk duidelijk waarom. Beide gebruiken namelijk een touchpad waarbij fysieke toetsen niet meer aanwezig zijn. Daarover later meer! De KG800 en E900 worden in het onderdeel Extra verder vergeleken. Men kan onderaan deze pagina direct doorklikken naar pagina vier voor de complete vergelijking.

- Toestel
- Batterij (standaard batterij)
- Oplader
- Koord
- Stereo headset
- Datakabel
- EasyStudio software op CD-rom
- Engelse en Nederlandse handleiding

De handleiding is lekker compact en zeker niet te lang. Mooie duidelijke afbeeldingen worden gebruikt. Erg nette handleiding die voldoende is voor dit toestel. Wellicht was een andere vorm van het boekje misschien wat beter geweest, maar daarover valt te twisten.

Een lader in stijl, namelijk een zwarte versie. Vroeger leverde Samsung nog de grijze versie mee bij donkere toestellen en dat stond eigenlijk totaal niet. Nu dat er een zwarte lader meegeleverd wordt, toont Samsung aan dat stijl niet eindigt bij het toestel alleen.

De meegeleverde stereo headset klinkt goed en wordt aangesloten op de mini-USB poort aan de zijkant van het toestel. De headset is in het zwart uitgevoerd. Verder is het een misser dat er geen zwarte beschermkapjes worden meegeleverd bij de headset. Andere fabrikanten doen dit wel en dan is het toch vreemd dat Samsung dit niet doet.

Vroeger was er altijd de kritiek over het feit dat EasyStudio niet meegeleverd werd, maar in laatste maanden is dat totaal opgelost. Een nette CD met EasyStudio software en een zwarte datakabel worden meegeleverd, zodat iedereen zijn of haar data kan synchroniseren met PC of Mac.

Plus- en minpunten Samsung E900

 • Afmeting en gewicht toestel
 • Geheugenkaartslot
 • Geluidsvolume tijdens een gesprek
 • Goed camera en videocamera
 • Kwaliteit kleurenscherm
 • Ondersteuning voor USB massaopslag
 • Touchpad systeem
 • Video-out functionaliteit
 • Geen instelbare screensaver
 • Geen nachtmodus aanwezig
 • Geen profielen
 • Geen thema’s downloaden
 • Ontbreken voice dailling
 • Vreemde Samsung eigenaardigheden

Wat zit er bij het toestel?

In het accessoire pakket van Samsung vindt men altijd een redelijk aantal accessoires terug. De volgende accessoires zijn in het stijlvolle pakket opgenomen:

Het pakket is dus netjes voorzien. Het enige wat gemist wordt is de geheugenkaart. Geen extra MicroSD geheugenkaart wordt meegeleverd in het pakket. Ook de video-out kabel werd niet in de doos aangetroffen. Iets wat bij de D600 anders was. Wanneer een dergelijke kabel gebruikt wordt zal de complete gebruikersinterface op het scherm worden getoond. Men kan dan games spelen en bestanden bekijken/tonen via het scherm en de kabel.

Uiterlijk

De Samsung E900 is een slide model, zoals Samsung dat noemt. Een toestel dat door middel van een schuifmechanisme het toetsenbord achter het toestel te voorschijn laat komen. De manier waarop dit gebeurt, is erg netjes. De E900 heeft namelijk ten opzichte van de D600 geen last meer van het probleem dat de schuif niet goed open bleef staan. Alle nieuwe Samsung slide modellen hebben dit probleem niet meer en dat is dus netjes opgepakt vanuit Korea.

Verder laat het toestel op het eerste gevoel een betere indruk achter dan de D600. De kwaliteit van dit Samsung toestel is opnieuw gegroeid. Het voelt alleen wel wat meer plastic aan dan de D600, maar dat komt vooral door de gebruikte materialen. Verder is de afwerking van de covers netjes en is er geen kraakje te horen. De gebruikte materialen zijn erg mooi. Nergens vindt men enorme speling tussen de toetsen. Gewoon goed voor elkaar en een goede constructie, al is de vraag hoeveel modellen er terug gaan komen met slider problemen. Naarmate de tijd vordert lijkt de slider minder te worden. Dit was bij de D600 zeker het geval.

Het toestel is met 93 x 45 x 17 mm als afmeting en een gewicht van 93 gram ronduit klein en licht, maar vooral veel lichter en kleiner dan de D600. Qua mogelijkheden liggen alleen de KG800 en de W810i dicht bij dit toestel. De KG800 is dunner dan de E900, maar daarnaast ook wat hoger en breder. De KG800 is wel 10 gram lichter dan de E900.

Aan de voorzijde van het toestel vindt men in de gesloten toestand het beeldscherm met daaronder een 4-richting bedieningstoets waarbij de centrale toets gebruikt kan worden als OK toets. Dat maakt van de standaard Samsung 4-richting bedieningstoets, een 5-richting bedieningstoets. Verder zijn er nog zeven soft keys opgenomen. Het speciale van deze soft keys is dat deze niet fysiek aanwezig zijn. Er zijn dus geen echte knoppen waar men op drukt. De toetsen zijn aanraakgevoelig en worden ook wel het touchpad van dit toestel genoemd.

Wanneer de schuif geopend wordt zullen de toetsen zichtbaar worden. De verlichting achter elke toets die op dat moment gebruikt kan worden zal oplichten. Door nu met de vinger die plek aan te raken zal een functie gestart worden. Men drukt dus niet fysiek een toets in zoals op het toetsenbord van het toestel. De bediening is even wennen, maar werkt erg mooi en is wel erg gevoelig. Bij de minste aanraking zal er al een functie gestart worden. Het is dan ook een voordeel dat de centrale toets niet aanraakgevoelig is. Dit zorgt voor een snellere bediening door het menu.

De LG KG800 gebruikt een gelijkwaardig systeem, maar hierbij is de centrale toets juist wel aanraakgevoelig. Tevens is de indeling van het toetsenbord anders, waardoor de KG800 lastiger te bedienen valt. De E900 heeft naast de standaard soft keys, drie speciale soft keys die alleen aangaan wanneer men de MP3 speler gebruikt. Een nummer starten of naar een nummer zoeken is mogelijk via deze toetsen. De LG heeft niet dergelijke specifieke toetsen voor de MP3 speler.

Opent men het schuifmechanisme dan krijgt men het volledige numerieke toetsenbord te zien. Ook daar geen aanmerkingen op. Het werkt gewoon goed en simpel en er zitten twee kleine sneltoetsen (onder de 0 en #) voor de flitserstand van de camera en de mogelijkheid snel alle geluiden uit te schakelen. Niks nieuws ten opzichte van de D600, behalve dat de letters en tekens net wat kleiner zijn op het toetsenbord van de E900.

Bekijkt men dan nog verder het toestel dan vind men een aantal extra’s. Aan de linkerzijkant is een volumetoets opgenomen, aan de rechterzijkant een MP3 speler en camera sneltoets en de interfacepoort voor de video-out kabel, lader, datakabel en de headset, op de onderkant vindt men een netjes afgewerkte geheugenkaartslot voor MicroSD/Transflash geheugenkaarten. De interfacepoort zit wat helaas laag op het toestel waardoor de headset tijdens het luisteren van muziek niet lekker in de broek of jaszak weggestopt kan worden.

Op de achterkant is er plaats voor de mono speaker en de camera, die geflankeerd wordt door een zelfportret spiegel en een flitser. De camera is afgeschermd en dat is een verbetering ten opzichte van de D600. Deze had de kans op het ontstaan van krassen op de bescherming van de camera.

De complete constructiekwaliteit van het toestel is zeker goed te noemen. Het niveau vanuit Samsung wordt met de tijd beter en dat is te merken. De E900 heeft helaas geen stereo speakers zoals de D600 en voelt wat meer plastic aan door de gebruikte materialen. Echter de E900 heeft een bescherming voor de camera en biedt het nieuwe touchpad systeem, waarbij toetsen oplichten in plaats van dat ze fysiek aanwezig zijn onder het scherm. Absoluut een mooi systeem dat een niche is voor vele mensen. Men moet het echt zien werken en zal dan enthousiast worden.

Uithoudingsvermogen

Het toestel houdt het maar een aantal dagen uit voor het gevoel rond de drie à vier dagen. Veel spelen en veel gebruik maken van de MP3 speler en de camera vreet de batterij letterlijk en figuurlijk leeg. Dat is wel jammer, want de Sony Ericsson K750i of W800i houden het beduidend langer vol.

Verder is het opladen van het toestel redelijk lange bedoeling voor het gevoel. Het kost het toestel meer dan anderhalf tot 2 uur om op te laden. Alleen de KG800 deed het langer met meer dan 2.5 half uur.

Een mooie functie van Samsung is het systeem waarbij de batterij bijna leeg is. Het scherm wordt dan naar een lagere lichtintensiteit geschakeld en men geen video’s of foto’s meer kan maken. Dit spaart dan weer net genoeg batterijtijd om een SMS te verzenden, een gesprek netjes te beëindigen of een foto op te slaan. Mooi systeem, net zoals de waarschuwing die netjes op tijd gegeven wordt. Niet al drie uur van te voren, maar netjes op tijd dat men nog actie kan ondernemen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is het belangrijkste van een toestel en zal dan dus ook bij E900 op een hoog niveau moeten zijn. En deze kwaliteit is goed voor elkaar. Gesprekken komen netjes door en men kan het geluid van de speaker zo hard zetten dat een slechthorend persoon het ook nog hoort.

Verder zijn de gesprekken van een goed niveau. Nokia heeft een wat zwoelere overdracht van geluid. De E900 is wat scherper en wat harder, wellicht vergelijkbaar met Siemens. Sony Ericsson echter zit weer wat meer richting de kwaliteit van Nokia qua zwoelheid en geluidskwaliteit. Maar de kwaliteit is zeker op het hoge niveau wat Samsung wil uitstralen als premiummerk. Men moet alleen niet het geluid op het hoogste niveau zetten, want dan klinkt het niet bepaald zuiver. De kiestoon dreunt echt door en tijdens het opstarten van het gesprek zet men dan ook al vaak het geluid zachter om deze dan weer tijdens het gesprek harder te zetten. Wat ook opvalt is dat het gesprek meestal te hard staat voor de laagste stand. Men wil dan het volume lager zetten, maar stand 1 is al bereikt. Een punt dat meerdere personen opmerken die Samsung toestellen gebruiken.

In vergelijking met de LG KG800 valt op dat de E900 vele malen beter scoort op het gebied van de belkwaliteit en dan vooral via de meegeleverde headset. Het toestel doet zijn werk beter op dit vlak dan zijn Koreaanse landgenoot. De LG is doffer, zachter en minder helder. Ook klaagde men over het terug horen van de eigen persoon.

Heeft men na een gesprek de behoefte de gesprekkenlijst te raadplegen dan kan dat via het menu of via de opneemtoets. Via beide opties komt men in het menuonderdeel oproepenlijst. Door de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen te bewegen kan men door het hele menu alle informatie opvragen. Kiest men een oproep dan krijgt men een overzicht van de naam en het nummer van de persoon te zien en daarnaast de datum en tijd van het gesprek. Helaas geen duur van het gesprek. De duur van het gesprek kan alleen opgevraagd worden via de menuoptie, waar ook alleen de tellers gewist kunnen worden.

De meegeleverde beltonen zijn zoals men van Samsung mag verwachten goed. Alleen waarom zit er geen enkele standaard beltoon tussen. Ok, er zit één normale beltoon in, die de naam “normaal” net kan dragen. De E900 zou volgens Samsung ook een zakentoestel moeten zijn, maar waar zijn de echte standaard “Ring-Ring” beltonen. In het totaal van 23 beltonen (MMF, IMY, MP3, WAV, MIDI) is er eigenlijk geen standaard beltoon teruggevonden allemaal speelse beltonen. Maar er is een oplossing voor de zakelijke gebruikers, de MP3 beltoon. Men kan via de diverse connectiviteit oplossingen een beltoon over sturen naar het toestel en deze dan instellen als MP3 beltoon. Samsung heeft daarvoor een heel simpele oplossing gemaakt. In het menu van de beltonen zijn vier mappen opgenomen die men allemaal kan doorlopen, één voor MP3 bestanden, één voor standaard beltonen, één voor favoriete beltonen en één voor gedownloade beltonen. Opgenomen beltonen (opgenomen met de voicememo) kunnen niet direct gebruikt worden als beltoon, maar moeten verplaatst worden naar de map met favoriete beltonen.

De trilfunctie van het toestel voelt men goed door een jas heen en is uitermate sterk. Via het menu instellingen en geluidsinstellingen kan men zelf instellen hoe en wanneer de trilfunctie aangezet kan worden. Alleen Samsung heeft er nog steeds voor gekozen om dit enorm onhandig uit te voeren. Men kan alleen kiezen voor de opties: Alleen trillen, Alleen de melodie/beltoon of eerst trillen en dan de beltoon. De opties trillen en bellen tegelijk kan men nergens terug vinden. Wanneer leert men eens in Korea dat de meeste mensen vragen om een profielenonderdeel waarin men zelf kan instellen hoe het toestel in stille en diverse andere standen zich zou moeten gedragen. De Z510 krijgt dit wel mee, nu nog de modellen in D en E series. De LG KG800 bezit ook profielen.

De handsfree functie mag natuurlijk niet onbesproken blijven. De speaker van het toestel mag er zeker zijn. Het klinkt verre van beroerd en sprekers aan de andere kant van de lijn geven geen reden tot klagen. De LG KG800 heeft geen handsfree functie.

Beeldscherm

Zoals gewend van Samsung is het scherm weer van een topkwaliteit en zeker gelijkwaardig aan de W900i en de Nokia 6280. Het 260.000 kleuren kleurenscherm met een QVGA resolutie van 240 x 320 pixels is groter dan het scherm van de W810i en KG800 en kan zich meten met de W900i en de 6280. De E900 scoort hoog op de helderheid van het scherm. Elke gebruiker die het toestel in de handen heeft gehad, was enorm verbaasd over de mate van helderheid van het scherm.

Men kan voor het scherm geen screensaver instellen, dit in tegenstelling tot de D500. Naast dit punt kan men de helderheid van het scherm instellen en kiezen naar hoeveel seconden/minuten het scherm zichzelf moet uitschakelen of dimmen. Dit zijn meer dan normale instellingen voor een toestel van dit kaliber.

De afleesbaarheid van het scherm is redelijk goed tijdens zeer zonnige condities. Men kan het scherm goed aflezen alleen het spiegelen van het scherm speelt een grote rol. Tijdens het gebruik en lange gesprekken komt bij dit toestel ook het fenomeen van een nat scherm voor.

Menu

Geen interface zoals een Symbian of Windows smartphone, maar een standaard Samsung interface dat weer een nieuw update heeft gehad na de D600. De eerste pagina die men te zien krijgt geeft bovenaan de pagina weer welke verbinding ingeschakeld is, wat het ontvangst is van het toestel, of een geheugenkaart is geplaatst en hoe het zit met de batterijcapaciteit. Verder vind men op dit scherm een weergave voor datum, tijd, maand, dag en verder op de achtergrond een geanimeerde GIF afbeelding, een gewone JPG afbeelding of video wallpaper. De gebruiker kan hieruit zelf kiezen.

Via de twee oplichtende soft-keys kan men in het onderste gedeelte van het scherm twee opties aanklikken. Eén van deze opties is het menu binnen gaan. In het menu van de E900 zijn nu in een raster negen geanimeerde icoons zichtbaar die men via de 5-richtings bedieningstoets kan aanklikken. Er is keuze uit twee manieren waarop men dit weergeeft. Optie 1 is bekend van de D600 en wordt blokmenu genoemd, de tweede optie is een lijstmenu en geeft het complete menu in een lijst weer. Vooral de tweede optie is enorm handig wanneer men snel door het menu heen wil gaan.

Aan de E900 is voor het eerst in deze klasse een snelkeuze menu toegevoegd. Bekend uit LG modellen en al eerder toegepast op de Z510 heeft de E900 daarnaast een wat uitgebreider systeem gekregen. De opties kunnen nu namelijk worden gewijzigd, dat was bij de Z510 nog niet mogelijk. In totaal kunnen vijf snelkeuzes worden opgenomen in dit snelkeuze menu.

De bediening van het complete menu is verder enorm handig en overzichtelijk en kan door middel van de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen plaatsvinden. Men kan de kleuren/patronen en de tekstweergave aanpassen. Helaas is het niet mogelijk eigen patronen te downloaden of te installeren. Men zal het moeten doen met de twee standaard patronen wat ronduit weinig is.

Er is verder geen verschil te merken tussen het menu wanneer het toestel geopend of gesloten is. Wat wel optreedt is dat wanneer men het toestel dicht schuift, de toetsenblokkade gelijk op het toestel gezet wordt. Een erg handige functie voor mensen die na een gesprek gelijk het toestel dichtschuiven en in hun binnenzak doen. Men kan zelf de functies wijzigen achter het schuifmechanisme. Ook tijdens het voeren van een gesprek zal de toetsenblokkade erop gaan. Het is vrij logisch dat dit moet door het nieuwe touchpad.

Telefoonboek

Aan het telefoonboek is niet veel speciaals te zien. Men kan de normale functies en data toevoegen aan een contactpersoon en deze opslaan op het toestel en synchroniseren met Outlook via de meegeleverde EasyStudio software. De functies die in het telefoonboek zitten zijn de functies die verwacht mogen van een toestel met dit kaliber op een kleine aanmerking hier en daar.

De verder opties van het telefoonboek zijn goed voorzien. Er is een zoekfunctie die men door middel van de T9 functionaliteit kan bedienen. Een eigen visitekaartje kan ingesteld worden en bellergroepen zijn aanwezig. Deze kunnen naar eigen inzicht ingevuld en aangepast worden. In totaal kan men voor de snelkeuze negen nummers instellen en tevens 1000 nummers op het toestel opslaan.

Bij een contactpersoon kan men de volgende data opslaan: Achternaam, Voornaam, Mobiel nummer, Prive nummer, Kantoor nummer, Fax nummer, Extra nummer, Email adres, Foto, Video, Beltoon, Bellergroep en een Notitie. Samsung had geen enorme grote naam op het gebied van deze data die aan een contactpersoon gehangen kan worden, maar het is nog lang niet voldoende. Het gemis van juist het opslaan van een adres wordt nu wel heel langzaam irritant in toestellen van Samsung. Menig zakelijk gebruiker van de E900 zal zich gaan ergeren en een zakagenda of PDA bij zich dragen.

Het feit dat nergens in het toestel de functie Voice dailing terug gevonden is, stelt steeds meer vraagtekens. Samsung heeft dit gewoon niet ingebouwd in het toestel en dat mag rustig een fout genoemd worden. Wat een enorm gemis dat het niet aanwezig is, want iedereen met een Bluetooth headset zal nu opnieuw naar het toestel moeten grijpen om een gesprek te starten. Het feit dat er een goede optie voor is in de carkit van Samsung gaat niet op voor gebruikers die over straat lopen met een headset in of personen die niet eens een auto hebben en altijd met het openbaar vervoer reizen.

Het provider diensten onderdeel vindt men terug bij het telefoonboek van het toestel.

Messaging

Messaging is een punt dat Samsung in de loop van de jaren steeds verder heeft opgepakt. Helaas nog niet op het niveau van Nokia en Sony Ericsson die constant met nieuwe mogelijkheden komen zoals Visual Radio, Quickshare and Presence/Instant Messaging.

Samsung laat dit nog niet zien en ook niet in deze E900. Het toestel behoort ook tot de groep toestellen met de mogelijkheid om groep SMS berichten te versturen en dat is al een enorme verbetering ten opzichte van vroegere toestellen. Verder zijn wel alle functies aan boord die men mag verwachten; SMS, MMS, EMS en nu ook Email via POP3 en SMTP, naast Email via SMS dat al lang in Samsung toestellen aanwezig is.

Het invoeren van een bericht via T9 of de standaard invoerfunctionaliteit gaat goed. Er zijn daar geen problemen teruggevonden. De berichten kunnen verstuurd worden en opgeslagen, alleen opgeslagen of alleen verstuurd worden naar de afzender. Ook kan men diverse nummers instellen waarvan men geen berichten wil ontvangen. Tevens zijn antwoordverzoek en ontvangstbevestiging ook aanwezig.

Bij een SMS bericht kan men in totaal 1836 tekens invoeren. Dat komt neer op 12 aaneengeschakelde berichten, wat enorm lang is voor een toestel. Men zou dan al bijna een MMS of Email bericht moeten gaan sturen als men nadenkt dat 1836 tekens een paar KB zijn en dus veel minder kosten dan 12 aparte SMS berichten die over het netwerk verstuurd worden.

In totaal zijn er vijf standaard MMS berichten meegeleverd, die geanimeerd zijn en direct na het toevoegen van een leuke tekst verstuurd kunnen worden. Men kan deze berichten zelf ook nog aanpassen voor een eigen tintje. Maar standaard SMS berichten is men blijkbaar vergeten, want deze map is compleet leeg.

Op het toestel kan de gebruiker maximaal 200 SMS berichten, 80 infoberichten, 50 serverberichten en 20 configuratieberichten opslaan. De KG800 kan maximaal 150 SMS berichten opslaan. De hoeveelheid opslag voor MMS en Email berichten hangt af van de hoeveelheid aanwezige geheugen in het toestel zelf en bedraagt voor beide systemen maximaal 3 MB.

De verbeteringen op het gebied van het Messaging zijn er dus wel en zijn ook zeker een stap voorwaarts in de goede richting. Alleen er zal nog wel even gewacht moeten worden op functies zoals instant messaging of bijvoorbeeld Push mail dat nu al wel in alle normale toestellen van Sony Ericsson wordt toegepast. Verder heeft Samsung een mooi stukje techniek op het gebied van Messaging neergezet dat gebruikers die hiervan veel gebruik maken tevreden zal stemmen, maar men kan absoluut niet tegen modellen als de 6280 en W810i op, die net even wat meer bieden voor de gemiddelde gebruiker.

Connectivity

Connectivity is zoals men het mag verwachten van dit toestel. Alle mogelijkheden zijn aanboord en kunnen worden gebruikt. Infrarood is niet aanwezig, maar vele mensen gebruiken dat niet direct. Mocht men dat toch nodig hebben dan zal een ander merk en ander toestel gekozen moeten worden.

De E900 is het zoveelste toestel van Samsung in de rij van Bluetooth modellen. De Bluetooth stack werkt erg goed en is amper op problemen te betrappen. Helaas is communicatie via een Pocket PC en een internet verbinding om onverklaarbare redenen nog niet voor elkaar gekregen en kan de E900 door zijn Bluetooth versie nog niet praten met TomTom systemen. De standaardinstellingen van andere Samsung modellen werkte niet op de E900. Dit vraagt dus om extra onderzoek. Verder enkel een klein probleem teruggevonden dat een aantal keer de verbinding niet opgezet kon worden met een ander toestel en dat bepaalde profielen nog niet helemaal lekker ondersteund werden.

De andere mogelijkheid tot connectiviteit, de meegeleverde datakabel werkt naar behoren. Deze wordt standaard meegeleverd bij een Samsung model. Ook de nieuwe EasyStudio mag er zeker wezen. Het programma heeft veel opties en mogelijkheden. Hier en daar zitten een aantal leuke applicaties die men handig kan gebruiken. De verbinding met de E900 was eenvoudig gelegd en zonder enige moeite konden bestanden overgezet worden.

Een aantal extra punten die zeker niet onbesproken mogen blijven, zijn het feit dat de Bluetooth applicatie qua batterijtijd erg goed presteert. Er wordt niet enorm veel van de batterij gevraagd tijdens het gebruik van de applicatie. Ook is het mogelijk om meerdere bestanden tegelijkertijd te versturen via de Bluetooth verbinding.

Het toestel maakt via de datakabel verbinding met de PC en ondersteunt daarbij USB massaopslag. Men kan vrij eenvoudig data overzetten, want het toestel wordt herkend als een verwisselbare schijf in het bestandsbeheer van de PC.

Geheugen

Het geheugenonderwerp kan een discussiepunt genoemd worden. Het toestel heeft namelijk rond de 86 MB aan intern geheugen verdeeld in 82 MB vrij dynamisch geheugen en 4 MB geheugen voor JAVA toepassingen. Gaat men al snel een aantal foto’s schieten, een redelijk aantal MMS, Email berichten en andere data opslaan dan blijft er maar weinig ruimte over eventuele MP3 bestanden.

Daarvoor is er nu in de E900 een geheugenkaartslot voor MicroSD/TransFlash geheugenkaarten, die qua performance niet uitblinken. Ze worden steeds meer in nieuwe modellen gebruikt en daardoor is verkrijgbaarheid van deze kaarten gegroeid.

Verder is er een punt dat absoluut niet onbesproken mag blijven. Het gevoel komt naar voren dat men bij Samsung de geheugenkaart er zo maar even ingebouwd heeft zonder verder te ontwikkelen. Er is namelijk geen mogelijkheid voor het opslaan van gegevens direct op de geheugenkaart. Schiet men een foto of video dan wordt deze eerst opgeslagen op het geheugen van het toestel en moet men daarna handmatig alles zelf gaan lopen overzetten. Dit verdient echt aandacht, want een dergelijke functie is absoluut een must. Opnieuw een dergelijke vreemde Koreaanse kronkel.

Het interne geheugen is ingedeeld in twee delen, zoals al aangegeven. Het toestel gebruikt het eerste deel van 82 MB speciaal voor MMS berichten, Email berichten en het bestandsbeheer, die alle afbeeldingen, video’s, muziek en geluiden herbergt. Daarnaast is er nog ruimte voor 200 SMS berichten, 80 infoberichten, 50 serverberichten 20 configuratieberichten, 300 kalendernotities, 100 notities en 1000 contactpersonen. Deze data wordt alleen niet afgehaald van de 82 MB.

Het tweede deel is 4 MB speciaal voor alle JAVA toepassingen, zoals JAVA programma’s en de JAVA games.

Camera

De camera is een punt dat opnieuw verbeterd is. Deze 2.0 megapixel camera is namelijk de beste Samsung camera op de Nederlandse markt. De camera is een openbaring op het gebied van de opties, het gebruikersgemak en de overzichtelijkheid. De opties zijn uitgebreider dan de W810i en de kwaliteit is een pluspunt. Sony Ericsson moet serieus rekening gaan houden met de E900.

De kwaliteit van de foto’s zijn dus erg goed. Video’s steken qua kwaliteit nu gelijkwaardig af aan de foto’s die op een redelijk goed niveau zijn voor een 2.0 megapixel camera in een mobiele telefoon. Nee, de fabrikanten moeten de E900 niet zo maar links laten liggen. De camera is namelijk vele malen beter dan degene in de D600. De foto’s bevatten erg veel kleur, zijn levendig en geven exact weer wat men fotografeert. De foto’s bevatten amper ruis en komen sommige gevallen niet zo flets over als de W810i.

De camera heeft zoals aangegeven een enorme hoop met opties, die nog nooit teruggezien zijn op een toestel. Men kan de foto’s maken in de resoluties: (1600 x 1200), (1280 x 960), (1024 x 768), (800 x 600), (640 x 480), (320 x 240) en (240 x 320). Daarnaast is het mogelijk om in vier kwaliteiten foto’s te maken (Superfijn, Fijn, Normaal en Spaarstand), kan men kiezen voor zes sluitergeluiden, witbalans kiezen (Auto, Gloeilamp, Tl-verlichting, Bewolkt en Zonnig), de ISO kiezen (ISO Auto, 100, 200, 300 en 400), het zoekerscherm bepalen, de standaard naam instellen voor een gemaakte foto en het geluid in/uitschakelen bij het zoomen en de contrastinstelling.

Naast deze instellingen is het mogelijk om uit drie fotostanden te kiezen, namelijk: Eén opname, Multishot (keuze uit: 6 foto’s kwaliteit normaal, 6 foto’s kwaliteit hoog, 9 foto’s kwaliteit normaal, 9 foto’s kwaliteit hoog, 15 foto’s kwaliteit normaal of 15 foto’s kwaliteit hoog) en Mozaïek opname. Naast deze opties kan men tijdens het maken van een foto inzoomen, de helderheid in zeven stappen instellen, de foto horizontaal en verticaal omflippen en de flitser gebruiken. Verder zijn er in totaal zeven effecten, namelijk: Zwart/wit, negatief, Sepia, Reliëf, Antiek, Maanlicht en Mist. Als laatste zijn er in de camera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden) en mogelijkheid tot het toevoegen van één van de 30 kaders toegevoegd. Helaas kan men niet alle opties gebruiken bij alle resoluties. Zoomen gaat gelukkig wel bij alle resoluties, alleen worden kaders gebruikt bij een resolutie van 240 x 216 pixels.

Deze flitser kent in totaal drie standen, namelijk: Uit, Alleen foto’s maken en Permanent aan, waarbij men de flitser kan gebruiken als een zaklamp. Altijd handig op het moment dat men net even wat extra licht nodig heeft. De flitser kan men altijd en overal gebruiken en heeft een bereik van rond de vier meter volgens Samsung, maar dat haalt men niet. De flitser is geen maat voor de W810i of N90 en dan wordt de MXE-60 add-on flash van Sony Ericsson nog niets eens aangehaald.

De videocamera heeft een groot gedeelte dezelfde functies al de normale fotocamera. De resoluties zijn natuurlijk wel anders. In totaal zijn er drie resoluties, namelijk CIF (352 x 288), QVGA (320 x 240), QCIF (176 x 144) en Sub-QCIF (128 x 96). Naast de resoluties kan men kiezen uit twee videostanden, namelijk Normaal en de MMS limiet, waardoor een aantal instelling automatisch worden ingesteld. Kiest men voor de instelling Normaal, dan kan men kiezen uit vier resoluties en vier kwaliteiten (Superfijn, Fijn, Normaal en Spaarstand). Verder kan men het geluid aan en uit zetten (ook mogelijk bij de MMS videostand), de witbalans kiezen (Auto, Gloeilamp, Tl-verlichting, Bewolkt en Zonnig), het zoekerscherm bepalen, de standaard naam instellen voor een gemaakte foto en het geluid in/uitschakelen bij het zoomen en de contrastinstelling.

Naast deze instellingen is het mogelijk tijdens de video in te zoomen, de helderheid in zeven stappen in te stellen, de video horizontaal of verticaal om te flippen en de flitser te gebruiken. Verder zijn er in totaal zeven effecten, namelijk: Zwart/wit, Negatief, Sepia, Reliëf, Antiek, Maanlicht en Mist. Als laatste is er in de videocamera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden).

Deze flitser kent in totaal vier standen, namelijk: Uit, Alleen foto’s maken, Automatisch en Constant aan, waarbij men de flitser kan gebruiken als een zaklamp. Men kan de flitser aan en uitzetten tijdens het filmen.

Via de sneltoetsen op het toetsenbord en de zijkant van het toestel kan men een groot deel van de instellingen en opties die hierboven genoemd zijn instellen. Tevens kan men een keuze maken uit of de fotocamera op het volledige scherm moet worden weergegeven. Een optie die ook in het menu ingesteld kan worden.

De foto’s worden gemaakt in het JPG formaat en opgeslagen in het foto album. Daar kan men de foto bekijken en aanpassen door er emoticons of de al genoemde kaders en effecten aan toe te voegen. Tevens kan men de foto’s met een wisbeveiliging instellen en een diavertoning starten met daarin al de opgeslagen foto’s. Naast deze functies kan men de foto’s wissen, hernoemen, instellen als achtergrond of afbeelding voor nummerweergave of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of Bluetooth. Het fotoalbum heeft de mogelijkheid om naast JPG bestanden ook GIF bestanden te bekijken.

Voor videobestanden geldt bijna hetzelfde. Deze bestanden worden opgeslagen in het MP4 en 3GP formaat en in het videogedeelte van het bestandsbeheer. Daar kan men de video bekijken, hernoemen, wissen, een wisbeveiliging geven of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of Bluetooth. De grote resoluties gebruiken MP4 en de Video MMS functie 3GP. Door de 1 toets in te drukken kan men de video’s op het volledige scherm bekijken.

Uiteindelijk kan alleen maar worden geconcludeerd dat dit toestel een goede camera heeft. De kwaliteit is van een hoog niveau vooral op het vlak van de mogelijke instellingen. Maar ook de kwaliteit van de foto’s zelf zijn nu op het niveau dat men tegen de Sony Ericsson W810i op kan. De foto’s hebben over het geheel een goede kwaliteit, maar laten het wat afweten in het donker. Dit komt omdat er geen nachtmodus aanwezig is in het toestel. Macro modus moet de E900 ook ontberen, dus de W810i scoort op deze vlakken beter.

De KG800 van LG is totaal geen partij voor de E900. De E900 verpulverd de foto’s en video’s van de LG op kwaliteit en mogelijkheden. De platte Koreaan moet het hebben van andere punten en vooral niet van de camera of videocamera.

Aanwezige programma's

In relatie tot de aanwezige programma’s en de E900 kan gezegd worden dat eigenlijk niks gemist wordt. Alle programma’s die men op een dergelijk toestel mag verwachten zijn aanwezig. De programma’s zijn over een aantal plekken verdeeld in het menu. Het eerste onderdeel is kalender waar men een complete kalender vindt met de mogelijkheid tot het toevoegen van een afspraak, verjaardag of een actiepunt. Tevens kan men de agenda opvragen in maand, week en dag overzicht en memo’s opslaan. In totaal kan men in de kalender 300 punten en 100 notities opslaan.

Het tweede onderdeel is de XHTML browser die in het toestel aanwezig is. Met deze browser is het mogelijk om internet pagina’s te bezoeken via een GPRS verbinding. De internet browser is niet zo geavanceerd als bijvoorbeeld de Opera browsers, maar geeft wel op een zeer nette manier de gevraagde site weer. In de browser zitten verder geen speciale onderdelen. Wat wel erg netjes is, is het feit dat de instellingen voor het surfen al in het toestel aanwezig zijn. Men hoeft alleen voor de provider te kiezen die men gebruikt. Verder levert het nieuwe scherm een groter oppervlak voor het bekijken van internet pagina’s.

Het derde onderdeel is het bestandsbeheer. Hierin vind men alle data; afbeeldingen, video’s, muziek en geluiden, die op het toestel zijn geplaatst. Een aantal onderdelen hiervan zijn al besproken bij de camera. Wanneer men niet een foto of video wil maken, kan men via dit onderdeel de gemaakte of gedownloade foto’s en video’s bekijken. Samsung had op het geleverde toestel de diverse mappen gevuld met een groot aantal foto, video en audiobestanden. Al deze bestanden kunnen worden bekeken of afgespeeld.

Het vierde en laatste onderdeel bevat het grootste aantal programma’s. Dit is namelijk de Toepassingen. Dit onderdeel van het menu bevat de JAVA/Games, MP3 speler, Spraakrecorder, Afbeeldingen editor, Wereldtijd, Alarm, Calculator, Converter, Timer, Stopwatch, Sleutelbeheer, Notitie en het provider onderdeel Vodafone. Elk onderdeel zal hieronder kort uitgewerkt worden op één onderdeel na, namelijk de JAVA/Games. Dit onderdeel bevat alleen games en deze zullen op de volgende pagina bespoken worden onder het punt games.

De MP3 speler is een simpele maar doeltreffende speler, die men naar eigen behoefte kan instellen met bestanden of afspeellijsten. Daarnaast zijn er vijf verschillende soorten waarop de speler wordt weergegeven. Ook kan men instellen of het nummer automatisch moeten worden herhaald, over een bepaalde volgorde gevolgd moet worden en wat het vooraf ingestelde volume moet zijn. De MP3 speler werkt op dezelfde manier als wanneer men een geluidsbestand afspeelt in het bestandsbeheer.

In de MP3 speler vindt men een 3D functie terug en de keuze uit vier equalizermogelijkheden (Normaal, Klassiek, Jazz en Rock). Al deze functies werken erg goed en men hoort ook daadwerkelijk een verschil in het geluid dat klinkt uit de mono speaker. Er zit alleen een addertje onder het gras. De meegeleverde MP3 bestanden klinken briljant door de headset en zijn speciaal gemasterd, maar speelt men nu eigen MP3 bestanden af die op de geheugenkaart geplaatst zijn dan klinken deze ineens een flink stuk minder.

De kwaliteit van de MP3 speler is minder dan die van de LG KG800 en veel minder dan die van de Sony Ericsson W810i. Deze modellen zijn meer bedoeld als MP3 speler al heeft de E900 wel directe toetsen voor de MP3 speler, dit in tegenstelling tot de KG800.

De headset van de KG800 klinkt beter dan de E900 en heeft een afstandsbediening waarmee men de speler kan bedienen en een 3.5 mm aansluiting waarop men een eigen headset kan aansluiten. De E900 heeft echter weer uitbreidbaar geheugen waardoor meer nummers opgeslagen kunnen worden.

Er is nog geen ondersteuning voor i-Tunes of een soort gelijk programma aanwezig in de E900. Het is ronduit jammer dat Samsung deze kant niet opgaat op dit moment. Alleen een stereo Bluetooth headset, die voorlopig op enkele plekken te krijgen is, is niet de volledige input die men in deze richting verwacht. Vooral als men ziet wat voor een enorme doelgroep om deze functies vraagt.

Helaas, geen voice dailing, maar de spraakrecorder of voice memo ontbreekt echter niet. De spraakrecorder neemt gesprekken en andere omgevingsgeluiden netjes op in AMR formaat. Het is mogelijk om deze bestanden te gebruiken als beltoon in het toestel. Verder valt er weinig op te merken bij deze functie behalve dat de equalizer gelijk is aan de MP3 speler op andere bedieningsknoppen na.

In het onderdeel Toepassingen vindt men een nieuw onderdeel voor Samsung toestellen, namelijk de afbeeldingseditor. In het programma kan men namelijk afbeeldingen aanpassen door effecten toe te voegen, afbeeldingen te draaien, kaders/emoticons/cliparts toevoegen en de afbeeldingen afdrukken via USB en de Bluetooth verbinding. Vooral dit laatste is een erg leuke optie voor gebruikers. De complete afbeeldingseditor is verder best leuk uitgevoerd. Voortaan wat meer kaders, emoticons en cliparts toevoegen waar men ook wat leuks mee kan doen en het is helemaal af.

Naast de afbeeldingseditor is er ook een Picsel viewer in de E900 aanwezig, die de mogelijkheid geeft om PDF, Excel, Word en PowerPoint bestanden te bekijken. Men kan ze in het volledige scherm weergeven, erop inzoomen, roteren, verzenden en ook printen. Gebruikt men een video-out kabel dan is het ook mogelijk om met de E900 de bestanden te tonen op een scherm. Helemaal zonder iconen in het beeld de bestanden laten zien is niet mogelijk helaas. Men zal altijd nog de iconen boven de soft keys in het beeld zien, ook heeft het programma met bepaalde bestanden moeite. De Picsel viewer slikt niet alle genoemde bestanden even eenvoudig.

De volgende opties, de Wereldtijd, Alarmklok, Calculator, Converter, Timer en Stopwatch spreken voor zich. Deze onderdelen behoeven geen extra uitleg. De uitvoering van deze programma’s is goed, simpel en duidelijk.

Het laatste onderdeel van het Toepassingen gedeelte is het Vodafone diensten onderdeel dat ook voor een deel terug komt bij het telefoonboek. In het telefoonboek komt alleen het gedeelte qua provider telefoonnummers terug. Het andere deel met informatie over de provider vindt men onder toepassingen terug.

Games

Qua games is het toestel redelijk voorzien met zes games. Die games staan al op menig ander Samsung model en men vindt deze terug in het gedeelte JAVA/Games met een maximaal geheugen van 4 MB zoals al aangegeven op de vorige pagina.

De games die aanwezig zijn in het toestel zijn: Bobby Carrot (een game waarbij men in allerlei doolhoven wortels moet verzamelen met een konijn), TimeRiderII (men is een spaceship en moet voorbij vliegende spaceships uitschakelen, Lemmings (het alom bekende spelletjes waarbij zoveel mogelijk lemmings de eindstreep moeten halen), FIFA 2006 (het bekende voetbalspel), Asphalt Urban GT (Autoracegame) en Midnight Pool (een game waarbij men tegen andere poolt). Helaas zijn de laatste vier spelletjes alleen Try&Buy versies. Men kan hooguit een level spelen en daarna moet het volledig spel worden aangeschaft.

Extra's

Natuurlijk mag een vergelijking tussen de KG800 en de E900 niet ontbreken. Beide modellen die als unieke eigenschap een touchpad hebben worden hier naast elkaar gelegd en vergeleken op een aantal punten.

Samsung bracht in Europa tijdens Cebit 2006 als eerste de E900 ten tonelen. Het toestel dat werd geacht de eerste te zijn met een dergelijke functionaliteit trok veel bekijks van de bezoekers van deze beurs. De toetsen werkte nog niet direct optimaal, maar door wat fine-tuning is de Samsung telg nu wel een genot om te gebruiken.

LG bracht twee weken later zijn KG800 in de openheid. Men meldde erbij dat dit het eerste toestel op de Europese markt was die dit touchpad bij zich zou dragen. Qua introductie had LG niet gelijk, wel qua leverdatum. De LG heeft namelijk als eerste de markt bereikt en stamt af een model dat geleverd wordt door het merk Cyon. Dit is het mobiele merk van LG in Korea. Daar is een dergelijk model al eind vorig jaar getoond, dus LG kan met recht zeggen dat zij de eerste waren met een dergelijke functionaliteit.

Hoe werkt dat touchpad nu eigenlijk? Op de voorkant van elk toestel zijn soft keys opgenomen. Het speciale van deze soft keys is dat deze niet fysiek aanwezig zijn. Er zijn dus geen echte knoppen waar men op drukt. De toetsen zijn aanraakgevoelig en worden ook wel het touchpad van het toestel genoemd.

Wanneer de schuif van bijvoorbeeld de E900 geopend wordt zullen de toetsen zichtbaar worden. De verlichting achter elke toets die op dat moment gebruikt kan worden zal oplichten. Door nu met de vinger die plek aan te raken zal een functie gestart worden. Men drukt dus niet fysiek een toets in zoals op het toetsenbord van het toestel. De bediening is even wennen, maar werkt erg mooi en is wel erg gevoelig. Bij de minste aanraking zal er al een functie gestart worden. Het is dan ook een voordeel dat de centrale toets niet aanraakgevoelig is bij de E900. Dit zorgt voor een snellere bediening door het menu.

De LG KG800 gebruikt een gelijkwaardig systeem, maar hierbij is de centrale toets juist wel aanraakgevoelig. Tevens is de indeling van het toetsenbord anders, waardoor de KG800 lastiger te bedienen valt. De achtergrondverlichting van de LG telg is rood en dat geeft net dat extra mee aan het toestel. Het staat vele malen mooier dan het wit van de E900.

De E900 heeft naast de standaard soft keys, drie speciale soft keys die alleen aangaan wanneer men de MP3 speler gebruikt. Een nummer starten of naar een nummer zoeken is mogelijk via deze toetsen. De LG heeft niet dergelijke specifieke toetsen voor de MP3 speler.

Kijkt men naar beide modellen dan valt op dat qua uiterlijk beide niet erg veel verschillen. De insteek is hetzelfde, alleen de LG is wat breder en dunner dan de E900 en is daarnaast ook een flink stuk lichter. De keuze tussen beide qua uiterlijk gaat in de meeste gevallen uit nar de LG. Men vindt deze stijlvoller en er strakker uitzien. Daarbij moet wel worden aangetekend dat bij bepaalde personen de voorkeur uitgaat naar de centrale toets van E900. Er kan sneller door het menu worden genavigeerd.

In de doos van beide vindt men een groot aantal accessoires. De E900 biedt naast de lader; een headset en een datakabel + software. De LG KG800 heeft veel meer te bieden. Het toestel heeft allerlei accessoires zoals een schoonmaakattribuut voor het schoonmaken van het toestel, een headset met afstandsbediening en 3.5 mm poort, een tasje, lader en datakabel + software. De LG wint van de E900 op de inhoud van de doos.

Om het verhaal niet al te lang te maken worden een aantal punten snel doorgelopen tussen beide. De belkwaliteit van de LG en Samsung ontlopen elkaar niet veel, maar wanneer men dit echt gaat testen scoort de Samsung beter. Het gesprek klinkt minder dof en helderder. Ook de headset van de Samsung klinkt tijdens een gesprek beter. Een handsfree functie is alleen aanwezig op de Samsung. Een flinke misser van LG.

Het scherm van beide is ook een punt dat aangemerkt moet worden. De Samsung heeft een 262.000 kleuren QVGA scherm en de LG een 262.000 kleuren scherm met een resolutie van 176 x 220 pixels. Het scherm van de LG is dus kleiner dan de E900 qua resolutie. Maar niet fysiek, want daar scoort de LG weer hoger al scheelt het niet veel. De helderheid en afleesbaarheid van de E900 is beter dan de LG. Deze scoort daarop wel hoog, maar wanneer men onder een hoek naar het scherm kijkt dan wordt echt duidelijk welke de betere is.

Qua menu en bedieningsgemak ontlopen de twee elkaar opnieuw niet veel. De Samsung is wat simpeler te bedienen. De toetsen zitten waar men ze verwacht. Bij de LG is men altijd even op zoek naar de juiste plek. Het touchpad is niet zo logisch ingedeeld als de Samsung en men moet regelmatig de aan/uit toets gebruiken om bepaalde functies af te sluiten. Het vraagt allemaal net wat meer gewenning.

Messaging is bij beide goed voor elkaar. Het invoeren van tekst gaat goed en zonder moeite. De instellingen zijn net wat anders en wanneer men één van beide merken gewend is dan zal men daarmee weinig moeite hebben. De LG kan helaas maar 150 SMS berichten opslaan, de Samsung 50 meer.

Op connectiviteitsgebied scoren beide voldoende. Massaopslag via de USB poort wordt door allebei ondersteund en ook de Bluetooth doet zijn werk naar behoren. Aangaande het geheugen valt wel wat op te merken. De LG heeft maximaal 128 MB intern geheugen meegekregen. Dat is niet uitbreidbaar, helaas. De E900 heeft echter een MicroSD geheugenkaartslot. Men kan dus meer muziek kwijt in de Samsung.

Wanneer al deze muziek op het toestel geplaatst is kan deze afspeelt worden. De voorkeur gaat hier uit naar de LG. De speler die helaas niet in de achtergrond gezet kan worden klinkt simpelweg beter. Ook de equalizer heeft meer opties en de headset heeft een afstandsbediening en 3.5 mm poort. De speaker is daarnaast niet zo schreeuwerig als de E900. Qua MP3 speler scoort de LG telg hoger.

Andere onderdelen van het toestel die niet vergeten moeten worden zijn de camera en de batterijtijd. De E900 si met zijn fantastische 2.0 mpixel camera geen partij voor de LG die het enkel moet doen met een 1.3 mpixel camera. Ook de videocamera is in de E900 beter. De resolutie waarin opgenomen wordt is hoger en ook de opties zijn uitgebreider. De batterijtijd van beide modellen is opnieuw in het voordeel van de Samsung. Deze houdt het zo vier dagen vol. De KG800 houdt het hoogstens drie dagen vol. Het opladen kost de LG ook nog eens 2.5 uur.

Trekt men nu uit dit geheel een conclusie dan mag het duidelijk zijn dat beide modellen elkaar niet veel ontlopen. Vooral het accessoire pakket, de betere MP3 speler, de headset met afstandsbediening en 3.5 mm poort en het stijlvolle uiterlijk van de KG800 zijn de sterke troeven van deze Koreaan. Daartegenover zet de E900 een fantastische 2.0 Mpixel camera, een betere belkwaliteit, een extern geheugenkaartslot, handsfree functie, een scherm met een hogere resolutie, aanwezigheid van flight mode en de mogelijkheid stereo Bluetooth headsets te gebruiken.

Gaat men voor het uiterlijk dan is de keuze voor de LG wellicht te rechtvaardigen. Ook wanneer men maar een kleine hoeveelheid nummers wil opslaan op de interne schijf van 128 MB en de betere MP3 speler wil gebruiken. Gaat men echt alleen voor de specificaties en zoekt men een toestel dat een sublieme camera heeft, handsfree functie en de mogelijkheid stereo Bluetooth headsets te gebruiken dan is de E900 de keuze.

De E900 wint het gevecht op punten van de LG, maar zet men beide modellen naast elkaar in een schoonheidswedstrijd dan wint de LG met een flinke voorsprong.

Conclusie

Samsung heeft met de E900 een zijsprong genomen naast de D600. De verwachting was dat het toestel niet direct een verbetering van de D600 zou zijn, maar niets is minder waar geworden. Op een aantal essentiële punten is de E900 uitgebreid.

Helaas hebben de stereo speakers plaats moeten maken. Daarvoor terug kwam het touchpad systeem onder het scherm. Dit werkt erg goed en zonder enige moeite. Het is vrij gevoelig en men zal dus in het begin hieraan moeten wennen.

Verder zijn een aantal punten zoals het niet kunnen instellen van een screensaver, het kunnen downloaden van thema’s en de afwezigheid van profielen van die punten die al menig keer besproken zijn. Samsung past dit niet standaard toe op elk toestel. Andere fabrikanten hebben hierbij een voordeel, want door hun gehele assortiment hebben zij toestellen met gelijkwaardige mogelijkheden. Dat maakt overstappen binnen het eigen assortiment veel makkelijker.

Ook het ontbreken van voice dailing en het niet aanwezig zijn van een nachtmodus in de camera breekt de E900 op ten opzichte van modellen als de 6280 en W810i van Sony Ericsson.

Maar de pluspunten komen hier het beste naar voren. De afmeting en gewicht van het toestel zijn ronduit klein en laag. Ook de aanwezigheid van een geheugenkaartslot scoort hoog, vooral ten opzichte van de LG KG800. De camera is enorm verbeterd en niet meer op het niveau dat bekend was van de D600. De E900 kan zich nu meten met de W810i vooral door zijn sterke videocamera.

Het goede kleurenscherm en de video-out functionaliteit waren al eerder op een hoog niveau bij de D600. Daar is bij de E900 geen verandering ingekomen. Het is alleen wel jammer dat Samsung de video-out kabel niet in de doos geplaatst heeft. Men zal deze nu los moeten aanschaffen.

Over het geheel gezien is de nieuwe E900 een vooruitgang ten opzichte van de D600. Zoekt men daadwerkelijk een toestel met stereo speakers blijf dan bij de D600. Maar is dat niet een hoofdzaak maak dan altijd de keuze voor de nieuwe E900.

Note: Als NieuweMobiel.nl zouden we graag willen melden dat Samsung met de E900 momenteel problemen heeft met JAVA applicaties en games. Men kan momenteel geen bestanden met JAR of JAD extensie installeren op het toestel. In de toekomst zal dit probleem opgelost worden. Helaas is hierdoor geen beeld gevormd rond de performance van de E900. Wil me zelf games of programma’s installeren op het toestel dan is dit mogelijk via een grote omweg! Zoek op het internet voor een volledige oplossing. Gebruik de D600 en het installeren van JAR, JAD bestanden of games als zoekopdracht.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung E900 review