Samsung E870 review

Ladyphones zijn steeds meer in trek. De toegevoegde waarde van deze modellen wordt steeds groter en het merk dat dit concept voor het eerst echt ontwikkelde was Samsung met zijn T500.

Na een redelijke lange stilte kwam daar ineens de succesvolle Samsung E530 die in vijf verschillende kleuren verkrijgbaar werd. Nu is daar de E870 een uitbreiding in de lijn met ladyphones.

Ook de E870 zal in zes verschillende kleuren leverbaar worden. Daarvan hebben momenteel de witte en roze versie als eerste de markt bereikt. De andere kleuren zullen nog volgen afhankelijk van de winkelketen die een bepaalde kleur zal gaan voeren.

Het toestel is naast een vrouwentelefoon ook een kloon van het uiterlijk dat de iPod voortbrengt. Vele personen zullen het toestel als zodoende ervaren. In de review zal ingegaan worden op dit aspect en op het feit dat het toestel naast de E530 geplaatst wordt en een tussenstap is naar de nieuwe E500, de ultieme ladyphone die komende maanden op de markt verschijnt.

De E870 is aangekondigd rond 3GSM World Congress en is sindskort leverbaar in webshops en winkels. Het toestel moet niet verward worden met de E780, wat een totaal ander model is.

- Toestel
- Batterij (standaard batterij)
- Oplader
- Stereo headset
- Engelse en Nederlandse handleiding

De handleiding is lekker compact en zeker niet te lang. Mooie duidelijke afbeeldingen worden gebruikt. Erg nette handleiding die voldoende is voor dit toestel. Wellicht was een andere vorm van het boekje misschien wat beter geweest, maar daarover valt te twisten.

Een lader in stijl, namelijk een grijze versie. Deze past goed bij het toestel, vooral door de gebruikte kleuren.

De meegeleverde stereo headset klinkt goed en wordt aangesloten op de mini-USB poort aan de zijkant van het toestel. De headset is in het wit uitgevoerd. Verder is het een misser dat er geen zwarte beschermkapjes worden meegeleverd bij de headset. Andere fabrikanten doen dit wel en dan is het toch vreemd dat Samsung dit niet doet.

Plus- en minpunten Samsung E870

 • Aansprekend ontwerp
 • Verschillende kleuren verkrijgbaar
 • Goede videocamera
 • Video-out functionaliteit
 • Geheugenkaartslot
 • Geen 2.0 mpixel camera
 • Geen nachtmodus aanwezig
 • Geen profielen
 • Geen thema‚Äôs downloaden
 • Ontbreken Nederlandse voice dailling
 • Vreemde Samsung eigenaardigheden

Wat zit er bij het toestel?

In het accessoirepakket van Samsung vindt men altijd een redelijk aantal accessoires terug. De volgende accessoires zijn in het stijlvolle pakket opgenomen:

Helaas geen EasyStudio of datakabel in het pakket. Dat had eigenlijk niet mogen ontbreken, maar de keuze valt te rechtvaardigen dat Samsung het weglaat. Ook de video-out kabel werd niet in de doos aangetroffen. Iets wat bij de D600 anders was. Wanneer een dergelijke kabel gebruikt wordt zal de complete gebruikersinterface op het scherm worden getoond. Men kan dan games spelen en bestanden bekijken/tonen via het scherm en de kabel.

Uiterlijk

Opnieuw een clamshell van Samsung en dat betekent de hoogste kwaliteit clamshells die er zijn. Bij de E870 is dat niet anders. Het toestel zit goed en stevig elkaar en de gehele bouwkwaliteit van het toestel is zeker niet slecht.

Ook het uiterlijk mag er zijn. De witte onderdelen en het witte uiterlijk geven het toestel net dat extra. Het is namelijk een speciaal model om te zien en het heeft veel weg van de stijl van een iPod. Dit werd door vele personen opgemerkt.

De E870 weegt 85 gram en dat is ronduit licht. De afmetingen van 92 x 42 x 17 mm maken het toestel klein en compact. Waardoor het eenvoudig meegenomen kan worden in jas- of broekzak. Als vergelijking kan gemeld worden dat een Motorola RAZR V3 10 gram zwaarder is en vooral breder. De E530 is kleiner dan de E870, maar dat komt vooral door de manier waarop het toestel is gebouwd. De ronden vormen maken het toestel kleiner. Als laatste de KG810 die binnenkort leverbaar wordt, heeft gelijkwaardige specificaties aan de E870.

Kijkt men nu over het hele toestel heen dan wordt gelijk duidelijk dat aan de voorkant van het toestel wanneer deze gesloten is alleen een extern scherm zichtbaar is geflankeerd door een camera met flitser. Op de linkerzijkant vindt men de volumetoetsen en de ingang voor de stereo headset. Op de rechterkant de cameratoets en het geheugenkaartslot voor MicroSD geheugenkaarten.

Opent men het toestel dan valt gelijk het totale witte oppervlak op. Dit wordt alleen onderbroken door een grijze omlijsting van het interne beeldscherm. Verder is er natuurlijk het toetsenbord dat bestaat uit toetsen met een zacht oppervlak. Hiervan gebruikmaken voelt lekker aan en gaat zonder enige moeite.

Een nadeel is de achtergrondverlichting van het toetsenbord dat amper afleesbaar is wanneer de verlichting ingeschakeld is. De nummers en tekens op het toetsenbord zijn onder een hoek amper af te lezen en als de zon op het toetsenbord schijnt is deze onder geen elke hoek goed af te lezen. Het devies is dan ook even wachten tot de toetsenbordverlichting uitgaat en dan snel alles intypen. In het donker werkt de verlichting wel goed. Het geeft het toestel een spacy look. Het ziet er gelikt uit, alleen in dagomstandigheden is het niet af te lezen.

Het gehele uiterlijk en bouwkwaliteit is zeker niet slecht in tegendeel zelfs. De verwachting is dat het toestel in andere kleuren er nog bijzonderder uit zal zien. Vooral de rode en gouden versie gaan het naar verwachting beter doen dan de witte en roze versie.

Uithoudingsvermogen

Het toestel houdt het maar een aantal dagen uit voor het gevoel rond de drie à vier dagen. Veel spelen en veel gebruik maken van de MP3 speler en de camera vreet de batterij letterlijk en figuurlijk leeg.

Verder is het opladen van het toestel redelijk lange bedoeling voor het gevoel. Het kost het toestel meer dan anderhalf tot twee uur om op te laden.

Een mooie functie van Samsung is het systeem waarbij de batterij bijna leeg is. Het scherm wordt dan naar een lagere lichtintensiteit geschakeld en men geen video‚Äôs of foto‚Äôs meer kan maken. Dit spaart dan weer net genoeg batterijtijd om een SMS te verzenden, een gesprek netjes te be√ęindigen of een foto op te slaan. Mooi systeem, net zoals de waarschuwing die netjes op tijd gegeven wordt. Niet al drie uur van te voren, maar netjes op tijd dat men nog actie kan ondernemen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is het belangrijkste van een toestel en zal dan dus ook bij E870 op een hoog niveau moeten zijn. En deze kwaliteit is goed voor elkaar. Gesprekken komen netjes door en men kan het geluid van de speaker zo hard zetten dat een slechthorend persoon het ook nog hoort.

Verder zijn de gesprekken van een goed niveau. Nokia heeft een wat zwoelere overdracht van geluid. De E870 is wat scherper en wat harder, wellicht vergelijkbaar met BenQ-Siemens. Sony Ericsson echter zit weer wat meer richting de kwaliteit van Nokia qua zwoelheid en geluidskwaliteit. Maar de kwaliteit is zeker op het hoge niveau wat Samsung wil uitstralen als premiummerk. Men moet alleen niet het geluid op het hoogste niveau zetten, want dan klinkt het niet bepaald zuiver. De kiestoon dreunt echt door en tijdens het opstarten van het gesprek zet men dan ook al vaak het geluid zachter om deze dan weer tijdens het gesprek harder te zetten. Wat ook opvalt is dat het gesprek meestal te hard staat voor de laagste stand. Men wil dan het volume lager zetten, maar stand 1 is al bereikt. Een punt dat meerdere personen opmerken die Samsung toestellen gebruiken.

Heeft men na een gesprek de behoefte de gesprekkenlijst te raadplegen dan kan dat via het menu of via de opneemtoets. Via beide opties komt men in het menuonderdeel oproepenlijst. Door de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen te bewegen kan men door het hele menu alle informatie opvragen. Kiest men een oproep dan krijgt men een overzicht van de naam en het nummer van de persoon te zien en daarnaast de datum en tijd van het gesprek. Helaas geen duur van het gesprek. De duur van het gesprek kan alleen opgevraagd worden via de menuoptie, waar ook alleen de tellers gewist kunnen worden.

De meegeleverde beltonen zijn zoals men van Samsung mag verwachten goed. Alleen waarom zit er geen enkele standaard beltoon tussen. Ok, er zit √©√©n normale beltonen in, die de naam ‚Äúnormaal‚ÄĚ net kan dragen. In het totaal van 20 beltonen (MMF, IMY, MP3, WAV, MIDI) is er dus hooguit √©√©n waarmee men normaal over straat kan. De oplossing om toch wat leuker beltonen erop te zetten is de MP3 beltoon. Men kan via de diverse connectiviteit oplossingen een beltoon over sturen naar het toestel en deze dan instellen als MP3 beltoon. Samsung heeft daarvoor een heel simpele oplossing gemaakt. In het menu van de beltonen zijn vier mappen opgenomen die men allemaal kan doorlopen, √©√©n voor MP3 bestanden, √©√©n voor standaard beltonen, √©√©n voor favoriete beltonen en √©√©n voor gedownloade beltonen. Opgenomen beltonen (opgenomen met de voicememo) kunnen niet direct gebruikt worden als beltoon, maar moeten verplaatst worden naar de map met favoriete beltonen.

De trilfunctie van het toestel voelt men goed door een jas heen en is uitermate sterk. Via het menu instellingen en geluidsinstellingen kan men zelf instellen hoe en wanneer de trilfunctie aangezet kan worden. Alleen Samsung heeft er nog steeds voor gekozen om dit enorm onhandig uit te voeren. Men kan alleen kiezen voor de opties: Alleen trillen, Alleen de melodie/beltoon of eerst trillen en dan de beltoon. De opties trillen en bellen tegelijk kan men nergens terug vinden. Wanneer leert men eens in Korea dat de meeste mensen vragen om een profielenonderdeel waarin men zelf kan instellen hoe het toestel in stille en diverse andere standen zich zou moeten gedragen.

De handsfree functie mag natuurlijk niet onbesproken blijven. De speaker van het toestel mag er zeker zijn. Het klinkt verre van beroerd en sprekers aan de andere kant van de lijn geven geen reden tot klagen.

Beeldscherm

Schermen zijn altijd van topkwaliteit bij Samsung en eigenlijk is dat bij de E870 net zo. Er is alleen een punt van kritiek. De E870 heeft namelijk niet het scherm meegekregen van één van de nieuwe toestellen, maar van de D500 en dat voelt wat gedateerd aan. Daarnaast is het scherm wat aan de kleine kant. Het toestel kan zich hierdoor niet meer meten met de topmodellen in de markt, maar heeft over geheel gezien geen slecht scherm dat een resolutie heeft van 176 x 220 pixels.

Het externe scherm van de E870 is een OLED scherm met een resolutie van 96 x 80 pixels. Het scherm is mooi scherp en geeft de data goed weer. De viewfinder van de camera is redelijk qua kwaliteit in vergelijking tot andere toestellen, maar is in relatie tot het gebruik van een OLED scherm erg goed. Men kan duidelijk zien wat er op de camera wordt weergegeven en via de toetsen aan de zijkant van het toestel kan men instellingen aanpassen die in het scherm worden weergegeven.

Men kan voor het interne scherm maar geen screensaver instellen. Naast dit punt kan men de helderheid van het scherm instellen en kiezen naar hoeveel seconden/minuten het scherm zichzelf moet uitschakelen of dimmen. Dit zijn meer dan normale instellingen voor een toestel van dit kaliber.

De afleesbaarheid van het scherm is redelijk goed tot zeer goed tijdens zeer zonnige condities. Men kan het scherm goed aflezen en spiegelen speelt wel een rol, maar niet een enorm zware rol.

Menu

Geen interface zoals een Symbian of Windows smartphone, maar een standaard Samsung interface dat weer een nieuw update heeft gehad na de E7*0/E530 serie. De eerste pagina die men te zien krijgt geeft bovenaan de pagina weer welke verbinding ingeschakeld is, wat het ontvangst is van het toestel en hoe het zit met de batterijcapaciteit. Verder vind men op dit scherm een weergave voor datum, tijd, maand, dag en verder op de achtergrond een geanimeerde GIF afbeelding, een gewone JPG afbeelding of video achtergrond. De gebruiker kan hieruit zelf kiezen.

Via de twee soft-keys kan men in het onderste gedeelte van het scherm twee opties aanklikken. Eén van deze opties is het menu binnen gaan. In het menu van de E870 zijn nu in een raster negen geanimeerde icoons zichtbaar die men via de 5-richtings bedieningstoets kan aanklikken. Er is keuze uit twee manieren waarop men dit weergeeft. Optie 1 is bekend van de E530 en wordt blokmenu genoemd, de tweede optie is een flashmenu en geeft alleen de gekozen optie in het groot weer. Vooral de tweede optie is even wennen en eigenlijk best aardig.

De bediening is enorm handig en overzichtelijk en kan door middel van de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen plaatsvinden. Men kan de kleuren/patronen en de tekstweergave aanpassen. Helaas is het niet mogelijk eigen patronen te downloaden of te installeren. Men zal het moeten doen met de vier standaard patronen.

Telefoonboek

Aan het telefoonboek is niet veel speciaals te zien. Men kan de normale functies en data toevoegen aan een contactpersoon en deze opslaan op het toestel en synchroniseren met Outlook via EasyStudio software. De functies die in het telefoonboek zitten zijn de functies die verwacht mogen van een toestel met dit kaliber op een kleine aanmerking hier en daar.

De verder opties van het telefoonboek zijn goed voorzien. Er is een zoekfunctie die men door middel van de T9 functionaliteit kan bedienen. Een eigen visitekaartje kan ingesteld worden en bellergroepen zijn aanwezig. Deze kunnen naar eigen inzicht ingevuld en aangepast worden. In totaal kan men voor de snelkeuze negen nummers instellen en tevens 1000 nummers op het toestel opslaan.

Bij een contactpersoon kan men de volgende data opslaan: Achternaam, Voornaam, Mobiel nummer, Prive nummer, Kantoor nummer, Fax nummer, Extra nummer, Email adres, Foto, Beltoon, Bellergroep en een Notitie. Samsung had geen enorme grote naam op het gebied van deze data die aan een contactpersoon gehangen kan worden, maar het is nog lang niet voldoende. Het gemis van juist het opslaan van een adres wordt nu wel heel langzaam irritant in toestellen van Samsung.

Voice dailing is aanwezig. Yes, eindelijk maar helaas het werkt niet als men het toestel in de Nederlandse taal heeft staan. Wat een afknapper en een enorm gemis dat het niet werkt, want iedereen met een Bluetooth headset zal nu opnieuw naar het toestel moeten grijpen om een gesprek te starten. Het feit dat er een goede optie voor is in de carkit van Samsung gaat niet op voor gebruikers die over straat lopen met een headset in of personen die niet eens een auto hebben en altijd met het openbaar vervoer reizen.

Het provider diensten onderdeel vindt men terug bij het telefoonboek van het toestel.

Messaging

Messaging is een punt dat Samsung in de loop van de jaren steeds verder heeft opgepakt. Helaas nog niet op het niveau van Nokia en Sony Ericsson die constant met nieuwe mogelijkheden komen zoals Visual Radio, Quickshare and Presence/Instant Messaging.

Samsung laat dit nog niet zien en ook niet in deze E870. Het toestel behoort ook tot de groep toestellen met de mogelijkheid om groep SMS berichten te versturen en dat is al een enorme verbetering ten opzichte van vroegere toestellen. Verder zijn wel alle functies aan boord die men mag verwachten; SMS, MMS, EMS en nu ook Email via POP3 en SMTP, naast Email via SMS dat al lang in Samsung toestellen aanwezig is.

Het invoeren van een bericht via T9 of de standaard invoerfunctionaliteit gaat goed. Er zijn daar geen problemen teruggevonden. De berichten kunnen verstuurd worden en opgeslagen, alleen opgeslagen of alleen verstuurd worden naar de afzender. Ook kan men diverse nummers instellen waarvan men geen berichten wil ontvangen. Tevens zijn antwoordverzoek en ontvangstbevestiging ook aanwezig.

Bij een SMS bericht kan men in totaal 1836 tekens invoeren. Dat komt neer op 12 aaneengeschakelde berichten, wat enorm lang is voor een toestel. Men zou dan al bijna een MMS of Email bericht moeten gaan sturen als men nadenkt dat 1836 tekens een paar KB zijn en dus veel minder kosten dan 12 aparte SMS berichten die over het netwerk verstuurd worden.

In totaal zijn er vijf standaard MMS berichten meegeleverd, die geanimeerd zijn en direct na het toevoegen van een leuke tekst verstuurd kunnen worden. Men kan deze berichten zelf ook nog aanpassen voor een eigen tintje. Maar standaard SMS berichten is men blijkbaar vergeten, want deze map is compleet leeg.

Op het toestel kan de gebruiker maximaal 200 SMS berichten, 80 infoberichten, 50 serverberichten en 20 configuratieberichten opslaan. De hoeveelheid opslag voor MMS en Email berichten hangt af van de hoeveelheid aanwezige geheugen in het toestel zelf. Maximaal kan men 3 MB opslaan aan MMS en Email data opslaan.

De verbeteringen op het gebied van het Messaging zijn er dus wel en zijn ook zeker een stap voorwaarts in de goede richting. Alleen er zal nog wel even gewacht moeten worden op functies zoals instant messaging of bijvoorbeeld Push mail dat nu al wel in alle normale toestellen van Sony Ericson wordt toegepast. Verder heeft Samsung een mooi stukje techniek op het gebied van Messaging neergezet dat gebruikers die hiervan veel gebruik maken tevreden zal stemmen, maar men kan absoluut niet tegen modellen als de 6131 en Z710i op, die net even wat meer bieden voor de gemiddelde gebruiker.

Connectivity

Connectivity is zoals men het mag verwachten van dit toestel. Alle mogelijkheden zijn aanboord en kunnen worden gebruikt. Infrarood is niet aanwezig, maar vele mensen gebruiken dat niet direct. Mocht men dat toch nodig hebben dan zal een ander merk en ander toestel gekozen moeten worden.

De E870 is het zoveelste toestel van Samsung in de rij van Bluetooth modellen. De Bluetooth stack werkt erg goed en is amper op problemen te betrappen. Helaas is communicatie via een Pocket PC en een internet verbinding om onverklaarbare redenen nog niet voor elkaar gekregen en kan de E870 door zijn Bluetooth versie nog niet praten met TomTom systemen. De standaardinstellingen van andere Samsung modellen werkte niet op de E870. Dit vraagt dus om extra onderzoek. Verder enkel een klein probleem teruggevonden dat een aantal keer de verbinding niet opgezet kon worden met een ander toestel en dat bepaalde profielen nog niet helemaal lekker ondersteund werden.

De andere mogelijkheid tot connectiviteit via een datakabel werkt naar behoren. Helaas wordt de datakabel en de software niet meegeleverd bij het toestel. Deze kan nog wel apart worden aangeschaft. De software kan gedownload worden van de SamsungMobile website.

Een aantal extra punten die zeker niet onbesproken mogen blijven, zijn het feit dat de Bluetooth applicatie qua batterijtijd erg goed presteert. Er wordt niet enorm veel van de batterij gevraagd tijdens het gebruik van de applicatie. Ook is het mogelijk om meerdere bestanden tegelijkertijd te versturen via de Bluetooth verbinding.

Het toestel maakt via de datakabel verbinding met de PC en ondersteunt daarbij USB massaopslag. Men kan vrij eenvoudig data overzetten, want het toestel wordt herkend als een verwisselbare schijf in het bestandsbeheer van de PC.

Geheugen

Het geheugenonderwerp kan een discussiepunt genoemd worden. Het toestel heeft namelijk rond de 86 MB aan intern geheugen verdeeld in 82 MB vrij dynamisch geheugen en 4 MB geheugen voor JAVA toepassingen. Gaat men al snel een aantal foto’s schieten, een redelijk aantal MMS, Email berichten en andere data opslaan dan blijft er maar weinig ruimte over eventuele MP3 bestanden.

Daarvoor is er nu in de E870 een geheugenkaartslot voor MicroSD/TransFlash geheugenkaarten, die qua performance niet uitblinken. Ze worden steeds meer in nieuwe modellen gebruikt en daardoor is verkrijgbaarheid van deze kaarten gegroeid.

Verder is er een punt dat absoluut niet onbesproken mag blijven. Het gevoel komt naar voren dat men bij Samsung de geheugenkaart er zo maar even ingebouwd heeft zonder verder te ontwikkelen. Er is namelijk geen mogelijkheid voor het opslaan van gegevens direct op de geheugenkaart. Schiet men een foto of video dan wordt deze eerst opgeslagen op het geheugen van het toestel en moet men daarna handmatig alles zelf gaan lopen overzetten. Dit verdient echt aandacht, want een dergelijke functie is absoluut een must. Opnieuw een vreemde Koreaanse kronkel.

Het interne geheugen is ingedeeld in twee delen, zoals al aangegeven. Het toestel gebruikt het eerste deel van 82 MB speciaal voor MMS berichten, Email berichten en het bestandsbeheer, die alle afbeeldingen, video’s, muziek en geluiden herbergt. Daarnaast is er nog ruimte voor 200 SMS berichten, 80 infoberichten, 50 serverberichten 20 configuratieberichten, 300 kalendernotities, 100 notities en 1000 contactpersonen. Deze data wordt alleen niet afgehaald van de 82 MB.

Het tweede deel is 4 MB speciaal voor alle JAVA toepassingen, zoals JAVA programma’s en de JAVA games.

Camera

De camera is een punt dat iedereen zal verbazen. Deze is maar een 1.3 mpixel camera, dit in tegenstelling tot de standaard in de markt die momenteel een 2.0 mpixel camera voor dergelijke toestellen voorschrijft. Samsung heeft hier een beetje zitten slapen, want de camera is niet anders dan die in de E530/E730 op de flitser en de verbeterde videocamera na. Beide zijn in de E870 verbeterd.

De kwaliteit van de foto’s en de video’s zijn goed voor een 1.3 mpixel camera. Men kan het vergelijken met de Sony Ericsson K600i en Motorola V3i. De E870 scoort ten opzichte van deze modellen beter. Gelukkig zijn de video’s gelijkwaardig aan de D600; de resoluties en kwaliteit komen overeen met deze andere Samsung telg.

De camera heeft zoals aangegeven een enorme hoop met opties vergelijkbaar aan de E530. Men kan de foto’s maken in de resoluties: 1280 x 1024, 1024 x 768, 800 x 600, 640 x 480 en 176 x 220 pixels. Daarnaast is het mogelijk om in vier kwaliteiten foto’s te maken (Superfijn, Fijn, Normaal en Spaarstand), kan men kiezen uit een zes sluitergeluiden, de ISO kiezen (ISO Auto, 100, 200, 300 en 400) en de standaard naam instellen voor een gemaakte foto.

Naast deze instellingen is het mogelijk om uit vier fotostanden te kiezen, namelijk: E√©n opname, Multishot (keuze uit: 6 foto‚Äôs kwaliteit normaal, 6 foto‚Äôs kwaliteit hoog, 9 foto‚Äôs kwaliteit normaal, 9 foto‚Äôs kwaliteit hoog, 15 foto‚Äôs kwaliteit normaal of 15 foto‚Äôs kwaliteit hoog) en Moza√Įek opname. Naast deze opties kan men tijdens het maken van een foto inzoomen, de helderheid in elf stappen instellen, de foto horizontaal of verticaal omflippen en de witbalans kiezen (Auto, Wolfraam, Tl-verlichting, Bewolkt en Zonnig). Verder zijn er in totaal zes effecten, namelijk: Zwart-wit, Negatief, Sepia, Antiek, Maanlicht en Mits. Als laatste zijn er in de camera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden) en mogelijkheid tot het toevoegen van √©√©n van de 30 kaders toegevoegd.

Deze flitser kent in totaal drie standen, namelijk: Uit, Alleen foto’s maken en Permanent aan, waarbij men de flitser kan gebruiken als een zaklamp. Altijd handig op het moment dat men net even wat extra licht nodig heeft. De flitser kan men altijd en overal gebruiken en heeft een bereik van rond de vier meter volgens Samsung, maar dat haalt men niet. De flitser is geen maat voor de W800i of N90 en dan wordt de MXE-60 add-on flash van Sony Ericsson nog niets eens aangehaald.

De videocamera heeft een groot gedeelte dezelfde functies al de normale fotocamera. De resoluties zijn natuurlijk wel anders. In totaal zijn er drie resoluties, namelijk 352 x 288, 320 x 240, 176 x 144 en 128 x 96 pixels. Naast de resoluties kan men kiezen uit twee videostanden, namelijk Normaal en de MMS limiet, waardoor een aantal instelling automatisch worden ingesteld. Kiest men voor de instelling Normaal, dan kan men kiezen uit vier resoluties en drie kwaliteiten (Fijn, Normaal en Spaarstand). Verder kan men het geluid aan en uit zetten (ook mogelijk bij de MMS videostand), voor een nachtmodus kiezen, het zoekerscherm bepalen, de standaard naam instellen voor een gemaakte foto en het geluid in/uitschakelen bij het zoomen.

Naast deze instellingen is het mogelijk tijdens de video in te zoomen, de helderheid in zeven stappen in te stellen en de foto horizontaal of verticaal om te flippen. Verder zijn er in totaal zes effecten, namelijk: Zwart-wit, Negatief, Sepia, Antiek, Maanlicht en Mits. Als laatste is er in de videocamera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden).

Via de sneltoetsen op het toetsenbord en de zijkant van het toestel kan men een groot deel van de instellingen en opties die hierboven genoemd zijn instellen. Tevens kan men een keuze maken uit of de fotocamera op het volledige scherm moet worden weergegeven. Een optie die ook in het menu ingesteld kan worden.

De foto’s worden gemaakt in het JPG formaat en opgeslagen in het foto album. Daar kan men de foto bekijken en aanpassen door er emoticons of de al genoemde kaders en effecten aan toe te voegen. Tevens kan men de foto’s met een wisbeveiliging instellen en een diavertoning starten met daarin al de opgeslagen foto’s. Naast deze functies kan men de foto’s wissen, hernoemen, instellen als achtergrond of afbeelding voor nummerweergave of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of, Bluetooth. Het fotoalbum heeft de mogelijkheid om naast JPG bestanden ook GIF bestanden te bekijken.

Voor video bestanden geldt bijna hetzelfde. Deze bestanden worden opgeslagen in het MP4 en 3GP formaat en in het video gedeelte van het bestandsbeheer. Daar kan men de video bekijken, hernoemen, wissen, een wisbeveiliging geven of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of Bluetooth. De grote resoluties gebruiken MP4 en de Video MMS functie 3GP. Door de 1 toets in te drukken kan men de video’s op het volledige scherm bekijken.

Uiteindelijk kan geconcludeerd worden aangaande de camera dat deze voor een 1.3 mpixel camera zeker niet slecht scoort. De flitser is aardig en het toestel heeft een goede videocamera aanboord. Het is wel ronduit jammer dat er geen 2.0 mpixel camera in het toestel aanwezig is. De E870 mag op dit vlak dan ook geen opvolger genoemd worden van de E530. De camera is daarvoor simpelweg gelijk.

Aanwezige programma's

In relatie tot de aanwezige programma’s en de E870 kan gezegd worden dat eigenlijk niks gemist wordt. Alle programma’s die men op een dergelijk toestel mag verwachten zijn aanwezig. De programma’s zijn over een aantal plekken verdeeld in het menu. Het eerste onderdeel is kalender waar men een complete kalender vindt met de mogelijkheid tot het toevoegen van een afspraak, verjaardag, diversen of een actiepunt. Tevens kan men de agenda opvragen in maand, week en dag overzicht en memo’s opslaan. In totaal kan men in de kalender 400 punten opslaan.

Het tweede onderdeel is de XHTML browser die in het toestel aanwezig is. Met deze browser is het mogelijk om internet pagina’s te bezoeken via een GPRS verbinding. De internet browser is niet zo geavanceerd als bijvoorbeeld de Opera browsers in smartphones, maar geeft wel op een zeer nette manier de gevraagde site weer. In de browser zitten verder geen speciale onderdelen. Wat wel erg netjes is, is het feit dat de instellingen voor het surfen al in het toestel aanwezig zijn. Men hoeft alleen voor de provider te kiezen die men gebruikt.

Het derde onderdeel is het bestandsbeheer. Hierin vind men alle data; afbeeldingen, video’s, muziek en geluiden, die op het toestel zijn geplaatst. Een aantal onderdelen hieven zijn al besproken bij de camera, maar er zal nog wel moeten worden aangegeven dat wanneer men niet een foto of video wil maken men via dit onderdeel de gemaakte of gedownloade foto’s en video’s kan bekijken. Samsung had op het geleverde toestel de diverse mappen gevuld met een groot aantal foto, video en audiobestanden. Al deze bestanden kunnen worden bekeken of afgespeeld.

Het vierde en laatste onderdeel bevat het grootste aantal programma’s. Dit is namelijk de Toepassingen. Dit onderdeel van het menu bevat de JAVA/Games, MP3 speler, Spraakrecorder, Afbeeldingen editor, Wereldtijd, Alarm, Calculator, Converter, Timer, Stopwatch, Sleutelbeheer, Notitie en het provider onderdeel Vodafone. Elk onderdeel zal hieronder kort uitgewerkt worden op één onderdeel na, namelijk de JAVA/Games. Dit onderdeel bevat alleen games en deze zullen op de volgende pagina bespoken worden onder het punt games.

De MP3 speler is een simpele maar doeltreffende speler, die men naar eigen behoefte kan instellen met bestanden of afspeellijsten. Daarnaast zijn er vijf verschillende soorten waarop de speler wordt weergegeven. Ook kan men instellen of het nummer automatisch moeten worden herhaald, over een bepaalde volgorde gevolgd moet worden en wat het vooraf ingestelde volume moet zijn. De MP3 speler werkt op dezelfde manier als wanneer men een geluidsbestand afspeelt in het bestandsbeheer.

In de MP3 speler vindt men een 3D functie terug en de keuze uit vier equalizermogelijkheden (Normaal, Klassiek, Jazz en Rock). Al deze functies werken erg goed en men hoort ook daadwerkelijk een verschil in het geluid dat klinkt uit de mono speaker. Er zit alleen een addertje onder het gras. De meegeleverde MP3 bestanden klinken briljant door de headset en zijn speciaal gemasterd, maar speelt men nu eigen MP3 bestanden af die op de geheugenkaart geplaatst zijn dan klinken deze ineens een flink stuk minder.

Er is nog geen ondersteuning voor i-Tunes of een soort gelijk programma aanwezig in de E870. Het is ronduit jammer dat Samsung deze kant niet opgaat op dit moment. Alleen een stereo Bluetooth headset, die voorlopig op enkele plekken te krijgen is, is niet de volledige input die men in deze richting verwacht. Vooral als men ziet wat voor een enorme doelgroep om deze functies vraagt.

De spraakrecorder neemt gesprekken en andere omgevingsgeluiden netjes op in AMR formaat. Het is mogelijk om deze bestanden te gebruiken als beltoon in het toestel. Verder valt er weinig op te merken bij deze functie behalve dat de equalizer gelijk is aan de MP3 speler op andere bedieningsknoppen na.

In het onderdeel Toepassingen vindt men een nieuw onderdeel voor Samsung toestellen, namelijk de afbeeldingseditor. In het programma kan men namelijk afbeeldingen aanpassen door effecten toe te voegen, afbeeldingen te draaien, kaders/emoticons/cliparts toevoegen en de afbeeldingen afdrukken via USB en de Bluetooth verbinding. Vooral dit laatste is een erg leuke optie voor gebruikers. De complete afbeeldingseditor is verder best leuk uitgevoerd. Voortaan wat meer kaders, emoticons en cliparts toevoegen waar men ook wat leuks mee kan doen en het is helemaal af.

Naast de afbeeldingseditor is er ook een Picsel viewer in de E870 aanwezig, die de mogelijkheid geeft om PDF, Excel, Word en PowerPoint bestanden te bekijken. Men kan ze in het volledige scherm weergeven, erop inzoomen, roteren, verzenden en ook printen. Gebruikt men een video-out kabel dan is het ook mogelijk om met de E870 de bestanden te tonen op een scherm. Helemaal zonder iconen in het beeld de bestanden laten zien is niet mogelijk helaas. Men zal altijd nog de iconen boven de soft keys in het beeld zien, ook heeft het programma met bepaalde bestanden moeite. De Picsel viewer slikt niet alle genoemde bestanden even eenvoudig.

De volgende opties, de Wereldtijd, Alarmklok, Calculator, Converter, Timer en Stopwatch spreken voor zich. Deze onderdelen behoeven geen extra uitleg. De uitvoering van deze programma’s is goed, simpel en duidelijk.

Het laatste onderdeel van het Toepassingen gedeelte is het Vodafone diensten onderdeel dat ook voor een deel terug komt bij het telefoonboek. In het telefoonboek komt alleen het gedeelte qua provider telefoonnummers terug. Het andere deel met informatie over de provider vindt men onder toepassingen terug.

Games

Qua games is het toestel voorzien met vier games. Die games staan al op menig ander Samsung model en men vindt deze terug in het gedeelte JAVA/Games met een maximaal geheugen van 4 MB zoals al aangegeven op de vorige pagina.

De games die aanwezig zijn in het toestel zijn: Bobby Carrot (een game waarbij men in allerlei doolhoven wortels moet verzamelen met een konijn), Airships Racing (rondvliegen in een ballon en door de levels vliegen), Arch angel (een 3D shooter waarbij men in een ruimteschip de vijand moet uitschakelen) en Freekick (een spel waarbij men vrije trappen raak moet schieten).

Conclusie

Samsung heeft de E870 een aantal weken geleden ge√Įntroduceerd en brengt daarmee alsware de opvolger van de E530. Het toestel wordt namelijk opnieuw met een Otazu sieraad geleverd.

Het toestel bevat eigenlijk alle punten die bij andere Samsung modellen ook naar voren komen. Er zijn geen profielen, men kan geen thema’s downloaden en soms zijn er van die vreemde Samsung eigenaardigheden.

Het ontbreken van een Nederlandse voice dailling zegt eigenlijk genoeg. De nachtmodus is ingeruild voor een flitser en de afwezigheid van een 2.0 Mpixel camera kan begrepen worden. Het was alleen beter geweest als deze toch ingebouwd was.

Vooral de pluspunten komen naar voren. Het toestel heeft een aansprekend ontwerp en zal in verschillende kleuren verkrijgbaar worden. Ook de aanwezige videocamera mag er zijn. Jammer dat er geen EasyStudio, datakabel of video-out kabel is meegeleverd. Maar in relatie tot de prijsstelling is te begrijpen waarom dit niet gedaan is.

Het geheugenkaartslot is een goede uitbreiding ten opzichte van de E530, maar het is wachten op de E500. Dat toestel zal dit jaar de ultieme ladyphone worden met een aantal speciale functies gericht op vrouwen. De E870 ontbeert deze en mag eigenlijk geen ladyphone worden genoemd al is de uitstraling van het toestel anders.

Note: Als NieuweMobiel.nl zouden we graag willen melden dat Samsung met de E870 momenteel problemen heeft met JAVA applicaties en games. Men kan momenteel geen bestanden met JAR of JAD extensie installeren op het toestel. In de toekomst zal dit probleem opgelost worden. Helaas is hierdoor geen beeld gevormd rond de performance van de E870. Wil me zelf games of programma’s installeren op het toestel dan is dit mogelijk via een grote omweg! Zoek op het internet voor een volledige oplossing. Gebruik de D600 en het installeren van JAR, JAD bestanden of games als zoekopdracht.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung E870 review