Samsung E780 review

Voor Samsung stopt het niet met de slim lijn, de nieuwe modellen volgen elkaar op en de E780 is daar één van.

Dit nieuwe dunne zakelijke model is de laatste telg die Samsung in de afgelopen getoond heeft en waarmee men de huidige lijn van groei verder doorzet.

Het toestel dat voor het eerst op Cebit 2006 getoond is, is de clamshell variant van de Samsung D600 met daarbij aangetekend dat er hier en daar wat kleine verschillen zijn op het gebied van een aantal eigenschappen. Het toestel biedt over het geheel gezien gelijkwaardige mogelijkheden in een ander jasje.

Hiernaast kan gemeld worden dat het toestel zich positioneert binnen de markt als een tegenhanger van modellen als de Motorola V3i, Nokia 6131, BenQ-Mobile EF81 en Sony Ericsson Z710i. Binnen de review zullen deze modellen aanbod komen en zal er na gegaan worden hoe men de vier modellen ten opzichte van de E780 moet zien.

- Toestel
- Batterij (standaard batterij)
- Oplader
- Stereo headset
- Engelse en Nederlandse handleiding

Plus- en minpunten Samsung E780

  • Afmeting en gewicht toestel
  • Geluidsvolume tijdens een gesprek
  • Goede 2.0 Mpixel camera
  • Kwaliteit kleurenscherm
  • Voice dailing en voice command
  • Geen geheugenkaartslot
  • Geen profielen
  • Geen thema’s downloaden
  • Magere videocamera
  • Vreemde Samsung eigenaardigheden

Wat zit er bij het toestel?

In het accessoire pakket van Samsung vindt men altijd een redelijk aantal accessoires terug. De volgende accessoires zijn in het stijlvolle pakket opgenomen:

De handleiding is lekker compact en zeker niet te lang. Mooie duidelijke afbeeldingen worden gebruikt. Erg nette handleiding die voldoende is voor dit toestel. Wellicht was een andere vorm van het boekje misschien wat beter geweest, maar daarover valt te twisten.

Een lader in stijl, namelijk een zwarte versie. Vroeger leverde Samsung nog de grijze versie mee bij donkere toestellen en dat stond eigenlijk totaal niet. Nu dat er een zwarte lader meegeleverd wordt, toont Samsung aan dat stijl niet eindigt bij het toestel alleen.

De meegeleverde stereo headset klinkt goed en wordt aangesloten op de mini-USB poort aan de zijkant van het toestel. De headset is in het zwart uitgevoerd. Verder is het een misser dat er geen zwarte beschermkapjes worden meegeleverd bij de headset. Andere fabrikanten doen dit wel en dan is het toch vreemd dat Samsung dit niet doet.

Het pakket is dus netjes voorzien. Onderdelen als een video-out worden niet door de E780 ondersteunt en zodoende wordt ook niet verwacht dat een dergelijke kabel meegeleverd wordt. Helaas is er geen EasyStudio PC Suite CD meegeleverd, ook een datakabel ontbreekt.

Uiterlijk

De Samsung E780 is een toestel dat niet direct uitblinkt op het gebied van het uiterlijk. Het toestel dat door Samsung geleverd werd en op de foto’s zichtbaar is, straalt nu niet de stijl uit die men kent van de E900 of D600. De behoudende insteek heeft een reden, want de E780 is nog specifieker voor de zakelijke markt bedoeld. Hierin zullen uitermate sterke looks niet de eerste insteek zijn.

Het toestel toont aan dat veel functionaliteit in een kleine behuizing past. Het toestel heeft de afmetingen 94 x 48 x 16 mm en weegt 90 gram. In vergelijking met andere modellen kan gemeld worden dat de Samsung veel lichter is dan de Nokia, Motorola, Sony Ericsson en de BenQ-Mobile. Het toestel is alleen wat groter dan de Motorola. De BenQ-Mobile, Sony Ericsson en Nokia telg laat de E780 achter zich.

De genoemde vergelijkingen tonen aan dat het toestel qua omvang een goede rol speelt in het geheel. Qua uitstraling is dat wat minder. Wanneer alle vijf de modellen naast elkaar gelegd zouden worden, zou de Samsung menigmaal het onderspit delven. Dit heeft niks te maken me wat het toestel biedt, maar wel wat het toestel uitstraalt en dat is niet hetgeen wat men vanuit Samsung kent.

Loopt men dan verder om het toestel heen dan vallen een aantal dingen op. In gesloten toestand is op de voorkant van het toestel een extern scherm zichtbaar geflankeerd aan de bovenkant door een camera. Onder het scherm is een set met toetsen speciaal voor het bedienen van de MP3 speler en een set met stereo speakers aanwezig.

Op de linkerkant van het toestel zijn de volumetoetsen geplaatst. Op de rechterkant vindt men de cameratoets en de connector voor de datakabel, headset en lader. Wordt nu het toestel geopend dan valt op dat er een zakelijk strak uiterlijk naar voren komt waarbinnen een toetsenbord is geplaatst dat goed bediend kan worden. De centrale toets is vier richtingen te bedienen en de middelste toets dient als OK en internet toets. Hierdoor maakt men gebruik van een 5-richtingstoets in het menu. Er is een speciale toets voor de voice dailing en voice command, deze is namelijk gecombineerd met de “c” of ook wel wis-toets genoemd.

De toetsenbordverlichting is duidelijk en geeft voldoende licht om het toetsenbord af te lezen. Op de andere zijde van het toestel is een scherm geplaatst met daarboven de speaker voor het voeren van een gesprek. De gehele bouwkwaliteit van dit geheel voelt goed en stevig. Ook het klepmechanisme van de clamshell is netjes en geeft amper speling.

Samsung is goed in dergelijke ontwerpen. Clamshells en daarnaast sliders hebben mechanisme waar Samsung trots op mag zijn. Helaas is het wel zo dat wanneer men geen mechanisme toepast op Samsung modellen het ineens een flink stuk minder is. Candybar/Monoblock modellen zijn niet echt aan Samsung besteedt. Wellicht brengt de toekomst daarin verandering in.

Momenteel kan gezegd worden dat de Samsung E780 aantoont dat niet elk ontwerp van Samsung even sterk is, maar dat er wel een fatsoenlijk toestel ligt dat uitblinkt in de kwaliteit die het Koreaanse merk wil uitdragen.

Uithoudingsvermogen

Het toestel houdt het maar een aantal dagen uit voor het gevoel rond de drie à vier dagen. Veel spelen en veel gebruik maken van de MP3 speler en de camera vreet de batterij letterlijk en figuurlijk leeg. Dat is wel jammer, want de Nokia 6131 en Motorola V3i houden het beduidend langer vol.

Verder is het opladen van het toestel redelijk lange bedoeling voor het gevoel. Het kost het toestel meer dan anderhalf tot twee uur om op te laden.

Een mooie functie van Samsung is het systeem waarbij de batterij bijna leeg is. Het scherm wordt dan naar een lagere lichtintensiteit geschakeld en men geen video’s of foto’s meer kan maken. Dit spaart dan weer net genoeg batterijtijd om een SMS te verzenden, een gesprek netjes te beëindigen of een foto op te slaan. Mooi systeem, net zoals de waarschuwing die netjes op tijd gegeven wordt. Niet al drie uur van te voren, maar netjes op tijd dat men nog actie kan ondernemen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is het belangrijkste van een toestel en zal dan dus ook bij E780 op een hoog niveau moeten zijn. En deze kwaliteit is goed voor elkaar. Gesprekken komen netjes door en men kan het geluid van de speaker zo hard zetten dat een slechthorend persoon het ook nog hoort.

Verder zijn de gesprekken van een goed niveau. Nokia heeft een wat zwoelere overdracht van geluid. De E780 is wat scherper en wat harder, wellicht vergelijkbaar met BenQ-Mobile. Sony Ericsson echter zit weer wat meer richting de kwaliteit van Nokia qua zwoelheid en geluidskwaliteit. Maar de kwaliteit is zeker op het hoge niveau wat Samsung wil uitstralen als premiummerk. Men moet alleen niet het geluid op het hoogste niveau zetten, want dan klinkt het niet bepaald zuiver. De kiestoon dreunt echt door en tijdens het opstarten van het gesprek zet men dan ook al vaak het geluid zachter om deze dan weer tijdens het gesprek harder te zetten. Wat ook opvalt is dat het gesprek meestal te hard staat voor de laagste stand. Men wil dan het volume lager zetten, maar stand 1 is al bereikt. Een punt dat meerdere personen opmerken die Samsung toestellen gebruiken.

Heeft men na een gesprek de behoefte de gesprekkenlijst te raadplegen dan kan dat via het menu of via de opneemtoets. Via beide opties komt men in het menuonderdeel oproepenlijst. Door de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen te bewegen kan men door het hele menu alle informatie opvragen. Kiest men een oproep dan krijgt men een overzicht van de naam en het nummer van de persoon te zien en daarnaast de datum en tijd van het gesprek. Helaas geen duur van het gesprek. De duur van het gesprek kan alleen opgevraagd worden via de menuoptie, waar ook alleen de tellers gewist kunnen worden.

De meegeleverde beltonen zijn zoals men van Samsung mag verwachten goed. Alleen waarom zit er geen enkele standaard beltoon tussen. Ok, er zit één normale beltoon in, die de naam “normaal” net kan dragen. De E780 zou volgens Samsung ook een zakentoestel moeten zijn, maar waar zijn de echte standaard “Ring-Ring” beltonen. In het totaal van 30 beltonen (MMF, IMY, MP3, WAV, MIDI) is er eigenlijk geen standaard beltoon teruggevonden allemaal speelse beltonen. Maar er is een oplossing voor de zakelijke gebruikers, de MP3 beltoon. Men kan via de diverse connectiviteit oplossingen een beltoon over sturen naar het toestel en deze dan instellen als MP3 beltoon. Samsung heeft daarvoor een heel simpele oplossing gemaakt. In het menu van de beltonen zijn vier mappen opgenomen die men allemaal kan doorlopen, één voor MP3 bestanden, één voor standaard beltonen, één voor favoriete beltonen en één voor gedownloade beltonen. Opgenomen beltonen (opgenomen met de voicememo) kunnen direct gebruikt worden als beltoon.

De trilfunctie van het toestel voelt men goed door een jas heen en is uitermate sterk. Via het menu instellingen en geluidsinstellingen kan men zelf instellen hoe en wanneer de trilfunctie aangezet kan worden. Gelukkig is het nu ook mogelijk om de melodie te laten horen en tegelijk de trilfunctie te gebruiken. De E780 is daarmee één van de eerste modellen vanuit Samsung die dat ondersteunt.

Helaas is het nog steeds zo dat men in Korea nog niet doorheeft dat de meeste mensen vragen om een profielenonderdeel waarin men zelf kan instellen hoe het toestel in stille en diverse andere standen zich zou moeten gedragen. De Z510 krijgt dit wel mee, nu nog de modellen in D en E series.

De handsfree functie mag natuurlijk niet onbesproken blijven. De speaker van het toestel mag er zeker zijn. Het klinkt verre van beroerd en sprekers aan de andere kant van de lijn geven geen reden tot klagen.

Beeldscherm

Zoals gewend van Samsung is het scherm weer van een topkwaliteit en zeker gelijkwaardig aan de BenQ-Mobile EF81 of de Motorola V3i. Het 260.000 kleuren kleurenscherm met een resolutie van 176 x 220 pixels is gelijk aan het scherm van de Z710i en kan zich best meten met de kwaliteit van de EF81. De E780 scoort hoog op de helderheid van het scherm. Elke gebruiker die het toestel in de handen heeft gehad, was enorm verbaasd over de mate van helderheid van het scherm. De Nokia 6131 is een ander verhaal, omdat dit model een 16.000.000 kleuren scherm heeft.

Het externe scherm van de E780 is een OLED scherm met een resolutie van 80 x 64 pixels. Het scherm is mooi scherp en geeft de data goed weer. De viewfinder van de camera is redelijk qua kwaliteit in vergelijking tot andere toestellen, maar is in relatie tot het gebruik van een OLED scherm erg goed. Men kan duidelijk zien wat er op de camera wordt weergegeven en via de toetsen aan de zijkant van het toestel kan men instellingen aanpassen die in het scherm worden weergegeven.

Men kan voor het interne scherm maar geen screensaver instellen. Naast dit punt kan men de helderheid van het scherm instellen en kiezen naar hoeveel seconden/minuten het scherm zichzelf moet uitschakelen of dimmen. Dit zijn meer dan normale instellingen voor een toestel van dit kaliber.

De afleesbaarheid van het scherm is redelijk goed tijdens zeer zonnige condities. Men kan het scherm goed aflezen alleen het spiegelen van het scherm speelt een grote rol. Tijdens het gebruik en lange gesprekken komt bij dit toestel ook het fenomeen van een nat scherm voor.

Menu

Geen interface zoals een Symbian of Windows smartphone, maar een standaard Samsung interface dat weer een nieuw update heeft gehad na de E7*0 serie. De eerste pagina die men te zien krijgt geeft bovenaan de pagina weer welke verbinding ingeschakeld is, wat het ontvangst is van het toestel en hoe het zit met de batterijcapaciteit. Verder vindt men op dit scherm een weergave voor datum, tijd, maand, dag en verder op de achtergrond een geanimeerde GIF afbeelding of een gewone JPG afbeelding. De gebruiker kan hieruit zelf kiezen

Via de twee soft-keys kan men in het onderste gedeelte van het scherm twee opties aanklikken. Eén van deze opties is het menu binnen gaan. In het menu van de E780 zijn nu in een raster negen geanimeerde icoons zichtbaar die men via de 5-richtings bedieningstoets kan aanklikken.

Aan de E780 is voor het eerst in deze klasse een snelkeuze menu toegevoegd. Bekend uit LG modellen en al eerder toegepast op de Z510 en E900 heeft de E780 daarnaast een wat uitgebreider systeem gekregen. De opties kunnen nu namelijk worden gewijzigd, dat was bij de Z510 nog niet mogelijk. In totaal kunnen vijf snelkeuzes worden opgenomen in dit snelkeuze menu.

De bediening van het complete menu is verder enorm handig en overzichtelijk en kan door middel van de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen plaatsvinden. Men kan de kleuren/patronen en de tekstweergave aanpassen. Helaas is het niet mogelijk eigen patronen te downloaden of te installeren. Men zal het moeten doen met de vier standaard patronen wat ronduit weinig is.

Telefoonboek

Aan het telefoonboek is niet veel speciaals te zien. Men kan de normale functies en data toevoegen aan een contactpersoon en deze opslaan op het toestel en synchroniseren met Outlook via de meegeleverde EasyStudio software. De functies die in het telefoonboek zitten zijn de functies die verwacht mogen van een toestel met dit kaliber op een kleine aanmerking hier en daar.

De verder opties van het telefoonboek zijn goed voorzien. Er is een zoekfunctie die men door middel van de T9 functionaliteit kan bedienen. Een eigen visitekaartje kan ingesteld worden en bellergroepen zijn aanwezig. Deze kunnen naar eigen inzicht ingevuld en aangepast worden. In totaal kan men voor de snelkeuze negen nummers instellen en tevens 1000 nummers op het toestel opslaan.

Bij een contactpersoon kan men de volgende data opslaan: Achternaam, Voornaam, Mobiel nummer, Prive nummer, Kantoor nummer, Fax nummer, Extra nummer, Email adres, Foto, Video, Beltoon, Bellergroep en een Notitie. Samsung had geen enorme grote naam op het gebied van deze data die aan een contactpersoon gehangen kan worden, maar het is nog lang niet voldoende. Het gemis van juist het opslaan van een adres wordt nu wel heel langzaam irritant in toestellen van Samsung. Menig zakelijk gebruiker van de E780 zal zich gaan ergeren en een zakagenda of PDA bij zich dragen.

Het provider diensten onderdeel vindt men terug bij het telefoonboek van het toestel.

Eindelijk is daar het lang verwachte voice dailing onderdeel in een Samsung model. In de D800 en E870 was het ook al aanwezig, maar daar kon men alleen gebruik maken van de Engelse variant. Deze kon alleen worden ingeschakeld wanneer men als taal Engels koos in het toestel zelf. In de E780 is dat nu eindelijk opgelost met de ondersteuning voor de Nederlandse taal.

De voice dailing applicatie is alleen nog niet geïntegreerd in de telefoonboekapplicatie. Men zal via toepassingen, het nieuwe snelkeuze menu of de toets op het toetsenbord de applicatie moeten opstarten. Wat dan zichtbaar wordt is een voice command applicatie die een aantal functies in het toestel ondersteund. Men kan een contactpersoon bellen door de naam of het gehele telefoonnummer voor te dragen, een SMS bericht sturen, naam opzoeken in het telefoonboek, een toepassing openen of een item controleren. Vooral de laatste twee opties zijn er verfrissend. Men krijgt namelijk voorgelezen hoe de status van de batterij of de ontvangst is en daarnaast kan men de camera opnemen of het eigen nummer tonen.

Het oproepen van functies of contactpersonen gaat zonder enige moeite. Het toestel heeft in de meeste gevallen de juiste persoon te pakken en pakt ook het goede nummer. De gehele applicatie biedt meer dan alleen het bellen van personen via de voice dailing. Ook met een Bluetooth headset werkt het uitermate goed, alleen een rustige plek uitzoeken is een must. Simpel via de headset een gesprek starten gaat zonder moeite en ook het nakijken van een status of het openen van een toepassing gaat via de headset gewoon goed. Deze applicatie is echt een verbetering van de standaard functionaliteit binnen het Samsung portofolio. Nu nog toepassen op elk Samsung model binnen deze range.

Messaging

Messaging is een punt dat Samsung in de loop van de jaren steeds verder heeft opgepakt. Helaas nog niet op het niveau van Nokia en Sony Ericsson die constant met nieuwe mogelijkheden komen zoals Visual Radio, Quickshare and Presence/Instant Messaging.

Samsung laat dit nog niet zien en ook niet in deze E780. Het toestel behoort ook tot de groep toestellen met de mogelijkheid om groep SMS berichten te versturen en dat is al een enorme verbetering ten opzichte van vroegere toestellen. Verder zijn wel alle functies aan boord die men mag verwachten; SMS, MMS, EMS en nu ook Email via POP3 en SMTP, naast Email via SMS dat al lang in Samsung toestellen aanwezig is.

Het invoeren van een bericht via T9 of de standaard invoerfunctionaliteit gaat goed. Er zijn daar geen problemen teruggevonden. De berichten kunnen verstuurd worden en opgeslagen, alleen opgeslagen of alleen verstuurd worden naar de afzender. Ook kan men diverse nummers instellen waarvan men geen berichten wil ontvangen. Tevens zijn antwoordverzoek en ontvangstbevestiging ook aanwezig.

Bij een SMS bericht kan men in totaal 1836 tekens invoeren. Dat komt neer op 12 aaneengeschakelde berichten, wat enorm lang is voor een toestel. Men zou dan al bijna een MMS of Email bericht moeten gaan sturen als men nadenkt dat 1836 tekens een paar KB zijn en dus veel minder kosten dan 12 aparte SMS berichten die over het netwerk verstuurd worden.

In totaal zijn er twaalf standaard MMS berichten meegeleverd, die geanimeerd zijn en direct na het toevoegen van een leuke tekst verstuurd kunnen worden. Men kan deze berichten zelf ook nog aanpassen voor een eigen tintje. Maar standaard SMS berichten is men blijkbaar vergeten, want deze map is compleet leeg.

Op het toestel kan de gebruiker maximaal 200 SMS berichten en 30 serverberichten opslaan. De hoeveelheid opslag voor MMS en Email berichten hangt af van de hoeveelheid aanwezige geheugen in het toestel zelf.

De verbeteringen op het gebied van het Messaging zijn er dus wel en zijn ook zeker een stap voorwaarts in de goede richting. Alleen er zal nog wel even gewacht moeten worden op functies zoals instant messaging of bijvoorbeeld Push mail dat nu al wel in alle normale toestellen van Sony Ericsson wordt toegepast. Verder heeft Samsung een mooi stukje techniek op het gebied van Messaging neergezet dat gebruikers die hiervan veel gebruik maken tevreden zal stemmen, maar men kan absoluut niet tegen modellen als de 6131 en Z710i op, die net even wat meer bieden voor de gemiddelde gebruiker.

Connectivity

Connectivity is zoals men het mag verwachten van dit toestel. Alle mogelijkheden zijn aanboord en kunnen worden gebruikt. Infrarood is niet aanwezig, maar vele mensen gebruiken dat niet direct. Mocht men dat toch nodig hebben dan zal een ander merk en ander toestel gekozen moeten worden.

De E780 is het zoveelste toestel van Samsung in de rij van Bluetooth modellen. De Bluetooth stack werkt erg goed en is amper op problemen te betrappen. Helaas is communicatie via een Pocket PC en een internet verbinding om onverklaarbare redenen nog niet voor elkaar gekregen en kan de E780 door zijn Bluetooth versie nog niet praten met TomTom systemen. De standaardinstellingen van andere Samsung modellen werkte niet op de E780. Dit vraagt dus om extra onderzoek. Verder enkel een klein probleem teruggevonden dat een aantal keer de verbinding niet opgezet kon worden met een ander toestel en dat bepaalde profielen nog niet helemaal lekker ondersteund werden.

De andere mogelijkheid tot connectiviteit, de datakabel wordt niet meegeleverd. Ook de nieuwe EasyStudio is niet standaard aanwezig, maar mag er wel wezen. Het programma heeft veel opties en mogelijkheden. Hier en daar zitten een aantal leuke applicaties die men handig kan gebruiken. De verbinding met de E780 wordt wel eenvoudig gelegd en zonder enige moeite konden bestanden overgezet worden.

Een aantal extra punten die zeker niet onbesproken mogen blijven, zijn het feit dat de Bluetooth applicatie qua batterijtijd erg goed presteert. Er wordt niet enorm veel van de batterij gevraagd tijdens het gebruik van de applicatie. Ook is het mogelijk om meerdere bestanden tegelijkertijd te versturen via de Bluetooth verbinding.

Geheugen

Het geheugenonderwerp kan een discussiepunt genoemd worden. Het toestel heeft namelijk rond de 84 MB aan intern geheugen verdeeld in 80 MB vrij dynamisch geheugen en 4 MB geheugen voor JAVA toepassingen. Gaat men al snel een aantal foto’s schieten, een redelijk aantal MMS, Email berichten en andere data opslaan dan blijft er maar weinig ruimte over eventuele MP3 bestanden.

Het interne geheugen is ingedeeld in twee delen, zoals al aangegeven. Het toestel gebruikt het eerste deel van 80 MB speciaal voor MMS berichten, Email berichten en het bestandsbeheer, die alle afbeeldingen, video’s, muziek en geluiden herbergt. Daarnaast is er nog ruimte voor 200 SMS berichten, 30 serverberichten, 400 kalendernotities, 100 notities en 1000 contactpersonen. Deze data wordt alleen niet afgehaald van de 80 MB.

Het tweede deel is 4 MB speciaal voor alle JAVA toepassingen, zoals JAVA programma’s en de JAVA games.

Camera

De camera is een punt dat opnieuw verbeterd is. Deze 2.0 megapixel camera is namelijk de beste Samsung camera op de Nederlandse markt samen met de E900. De camera is een openbaring op het gebied van de opties, het gebruikersgemak en de overzichtelijkheid. De opties zijn uitgebreider dan de W810i en de kwaliteit is een pluspunt. Sony Ericsson moet serieus rekening gaan houden met de E780. Het is alleen wel jammer dat er geen flitser aanwezig is en dat een nachtmodus is toegepast.

De kwaliteit van de foto’s zijn dus erg goed. Video’s steken qua kwaliteit alleen niet gelijkwaardig af aan de foto’s die op een redelijk goed niveau zijn voor een 2.0 megapixel camera in een mobiele telefoon. De camera is namelijk vele malen beter dan degene in de D600. De foto’s bevatten erg veel kleur, zijn levendig en geven exact weer wat men fotografeert. De foto’s bevatten amper ruis en komen sommige gevallen niet zo flets over als de W810i.

De camera heeft zoals aangegeven een enorme hoop met opties, die nog nooit teruggezien zijn op een toestel. Men kan de foto’s maken in de resoluties: (1600 x 1200), (1280 x 1024), (1024 x 768), (800 x 600), (640 x 480), (320 x 240), (176 x 220) en (176 x 144). Daarnaast is het mogelijk om in drie kwaliteiten foto’s te maken (Superfijn, Fijn en Normaal), kan men kiezen voor zes sluitergeluiden, witbalans kiezen (Auto, Daglicht, Gloeiend, Tl-verlichting en Bewolkt), het zoekerscherm bepalen, de standaard naam instellen voor een gemaakte foto en het geluid in/uitschakelen bij het zoomen en de contrastinstelling.

Naast deze instellingen is het mogelijk om uit drie fotostanden te kiezen, namelijk: Eén opname, Multishot (keuze uit: 6 foto’s kwaliteit normaal, 6 foto’s kwaliteit hoog, 9 foto’s kwaliteit normaal, 9 foto’s kwaliteit hoog, 15 foto’s kwaliteit normaal of 15 foto’s kwaliteit hoog) en Mozaïek opname. Naast deze opties kan men tijdens het maken van een foto inzoomen, de helderheid in zeven stappen instellen, de foto horizontaal en verticaal omflippen en de flitser gebruiken. Verder zijn er in totaal zeven effecten, namelijk: Zwart/wit, Negatief, Sepia, Reliëf, Antiek, Maanlicht en Onder water. Als laatste zijn er in de camera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden) en mogelijkheid tot het toevoegen van één van de 30 kaders toegevoegd. Zoomen gaat gelukkig wel bij alle resoluties.

De videocamera heeft een groot gedeelte dezelfde functies al de normale fotocamera. De resoluties zijn natuurlijk wel anders. In totaal zijn er drie resoluties, namelijk (176 x 144), (160 x 120) en (128 x 96). Naast de resoluties kan men kiezen uit twee videostanden, namelijk Normaal en de MMS limiet, waardoor een aantal instelling automatisch worden ingesteld. Kiest men voor de instelling Normaal, dan kan men kiezen uit drie resoluties en drie kwaliteiten (Superfijn, Fijn en Normaal). Verder kan men het geluid aan en uit zetten (ook mogelijk bij de MMS videostand), de witbalans kiezen (Auto, Daglicht, Gloeiend, Tl-verlichting en Bewolkt), het zoekerscherm bepalen, de standaard naam instellen voor een gemaakte foto en het geluid in/uitschakelen bij het zoomen en de contrastinstelling.

Naast deze instellingen is het mogelijk tijdens de video in te zoomen, de helderheid in zeven stappen in te stellen en de video horizontaal of verticaal om te flippen te gebruiken. Verder zijn er in totaal zeven effecten, namelijk: Zwart/wit, Negatief, Sepia, Reliëf, Antiek, Maanlicht en Onder water. Als laatste is er in de videocamera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden).

Via de sneltoetsen op het toetsenbord en de zijkant van het toestel kan men een groot deel van de instellingen en opties die hierboven genoemd zijn instellen. Tevens kan men een keuze maken uit of de fotocamera op het volledige scherm moet worden weergegeven. Een optie die ook in het menu ingesteld kan worden.

De foto’s worden gemaakt in het JPG formaat en opgeslagen in het foto album. Daar kan men de foto bekijken en aanpassen door er emoticons of de al genoemde kaders en effecten aan toe te voegen. Tevens kan men de foto’s met een wisbeveiliging instellen en een diavertoning starten met daarin al de opgeslagen foto’s. Naast deze functies kan men de foto’s wissen, hernoemen, instellen als achtergrond of afbeelding voor nummerweergave of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of Bluetooth. Het fotoalbum heeft de mogelijkheid om naast JPG bestanden ook GIF bestanden te bekijken.

Voor video bestanden geldt bijna hetzelfde. Deze bestanden worden opgeslagen in het MP4 en 3GP formaat en in het video gedeelte van het bestandsbeheer. Daar kan men de video bekijken, hernoemen, wissen, een wisbeveiliging geven of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of Bluetooth. De grote resoluties gebruiken MP4 en de Video MMS functie 3GP. Door de 1 toets in te drukken kan men de video’s op het volledige scherm bekijken.

Uiteindelijk kan alleen maar worden geconcludeerd dat dit toestel een goede camera heeft. De kwaliteit is van een hoog niveau vooral op het vlak van de mogelijke instellingen. Maar ook de kwaliteit van de foto’s zelf zijn nu op het niveau dat men tegen de Sony Ericsson W810i op kan. De foto’s hebben over het geheel een goede kwaliteit, vooral de nachtfoto’s scoren hoger dan bij de E900 door het toepassen van een nachtmodus. Macro modus moet de E780 ontberen, dus de W810i scoort op dat vlakken beter.

De videocamera is ronduit bedroevend naast de E900 of D600. Deze maken vele malen betere video’s dan de E780.

Aanwezige programma's

In relatie tot de aanwezige programma’s en de E780 kan gezegd worden dat eigenlijk niks gemist wordt. Alle programma’s die men op een dergelijk toestel mag verwachten zijn aanwezig. De programma’s zijn over een aantal plekken verdeeld in het menu. Het eerste onderdeel is kalender waar men een complete kalender vindt met de mogelijkheid tot het toevoegen van een afspraak, verjaardag of een actiepunt. Tevens kan men de agenda opvragen in maand, week en dag overzicht en memo’s opslaan. In totaal kan men in de kalender 400 punten en 100 notities opslaan.

Het tweede onderdeel is de XHTML browser die in het toestel aanwezig is. Met deze browser is het mogelijk om internet pagina’s te bezoeken via een GPRS verbinding. De internet browser is niet zo geavanceerd als bijvoorbeeld de Netfront of Opera browsers, maar geeft wel op een zeer nette manier de gevraagde site weer. In de browser zitten verder geen speciale onderdelen. Wat wel erg netjes is, is het feit dat de instellingen voor het surfen al in het toestel aanwezig zijn. Men hoeft alleen voor de provider te kiezen die men gebruikt. Verder levert het nieuwe scherm een groter oppervlak voor het bekijken van internet pagina’s.

Het derde onderdeel is het Mijn bestanden. Hierin vind men alle data; afbeeldingen, video’s, muziek en geluiden, die op het toestel zijn geplaatst. Een aantal onderdelen hiervan zijn al besproken bij de camera. Wanneer men niet een foto of video wil maken, kan men via dit onderdeel de gemaakte of gedownloade foto’s en video’s bekijken. Samsung had op het geleverde toestel de diverse mappen gevuld met een groot aantal foto, video en audiobestanden. Al deze bestanden kunnen worden bekeken of afgespeeld.

Het vierde en laatste onderdeel bevat het grootste aantal programma’s. Dit is namelijk de Toepassingen. Dit onderdeel van het menu bevat de JAVA/Games, MP3 speler, Spraakrecorder, Afbeeldingen editor, Wereldtijd, Alarm, Calculator, Converter, Timer, Stopwatch, Memo en het provider onderdeel Vodafone. Elk onderdeel zal hieronder kort uitgewerkt worden op één onderdeel na, namelijk de JAVA/Games. Dit onderdeel bevat alleen games en deze zullen op de volgende pagina bespoken worden onder het punt games.

De MP3 speler is een simpele maar doeltreffende speler, die men naar eigen behoefte kan instellen met bestanden of afspeellijsten. Daarnaast zijn er vier verschillende soorten waarop de speler wordt weergegeven. Ook kan men instellen of het nummer automatisch moeten worden herhaald, over een bepaalde volgorde gevolgd moet worden en wat het vooraf ingestelde volume moet zijn. De MP3 speler werkt op dezelfde manier als wanneer men een geluidsbestand afspeelt in het bestandsbeheer.

Al deze functies werken erg goed en men hoort ook daadwerkelijk een verschil in het geluid dat klinkt uit de stereo speakers. Er zit alleen een addertje onder het gras. De meegeleverde MP3 bestanden klinken briljant door de headset en zijn speciaal gemasterd, maar speelt men nu eigen MP3 bestanden af die op het interne geheugen geplaatst zijn dan klinken deze ineens een flink stuk minder.

Er is nog geen ondersteuning voor i-Tunes of een soort gelijk programma aanwezig in de E780. Het is ronduit jammer dat Samsung deze kant niet opgaat op dit moment. Alleen een stereo Bluetooth headset, die voorlopig op enkele plekken te krijgen is, is niet de volledige input die men in deze richting verwacht. Vooral als men ziet wat voor een enorme doelgroep om deze functies vraagt. Het aanwezige geheugen is daarnaast alleen zo laag dat het toestel amper als MP3 speler gebruikt kan worden en dat betekend eigenlijk dat de externe toetsen op de voorkant van het toestel een nutteloze functie hebben.

Naast een voice dailing is daar de spraakrecorder of voice memo. De spraakrecorder neemt gesprekken en andere omgevingsgeluiden netjes op in AMR formaat. Het is mogelijk om deze bestanden te gebruiken als beltoon in het toestel. Verder valt er weinig op te merken bij deze functie behalve dat de equalizer gelijk is aan de MP3 speler op andere bedieningsknoppen na.

In het onderdeel Toepassingen vindt men een nieuw onderdeel voor Samsung toestellen, namelijk de afbeeldingseditor. In het programma kan men namelijk afbeeldingen aanpassen door effecten toe te voegen, afbeeldingen te draaien, kaders/emoticons/cliparts toevoegen en de afbeeldingen afdrukken via USB en de Bluetooth verbinding. Vooral dit laatste is een erg leuke optie voor gebruikers. De complete afbeeldingseditor is verder best leuk uitgevoerd. Voortaan wat meer kaders, emoticons en cliparts toevoegen waar men ook wat leuks mee kan doen en het is helemaal af.

Een nieuw onderdeel is de besluitvormer een applicatie waarin men een vraag kan stellen met een aantal opties. Men kan dan zo bepalen welke opties de voorkeur genieten en deze noteren. De reden waarom dit is toegevoegd is totaal onduidelijk. Ook de achterliggende gedachte is totaal niet bekend. Het is opnieuw een Samsung kronkel die niet helemaal begrepen wordt.

Naast de afbeeldingseditor is er ook een Picsel viewer in de E780 aanwezig, die de mogelijkheid geeft om PDF, Excel, Word en PowerPoint bestanden te bekijken. Men kan ze in het volledige scherm weergeven, erop inzoomen, roteren, verzenden en ook printen. Helemaal zonder iconen in het beeld de bestanden laten zien is niet mogelijk helaas. Men zal altijd nog de iconen boven de soft keys in het beeld zien, ook heeft het programma met bepaalde bestanden moeite. De Picsel viewer slikt niet alle genoemde bestanden even eenvoudig.

De volgende opties, de Wereldtijd, Alarmklok, Calculator, Converter, Timer en Stopwatch spreken voor zich. Deze onderdelen behoeven geen extra uitleg. De uitvoering van deze programma’s is goed, simpel en duidelijk.

Het laatste onderdeel van het Toepassingen gedeelte is het Vodafone diensten onderdeel dat ook voor een deel terug komt bij het telefoonboek. In het telefoonboek komt alleen het gedeelte qua provider telefoonnummers terug. Het andere deel met informatie over de provider vindt men onder toepassingen terug.

Games

Qua games is het toestel redelijk voorzien met zes games. Die games staan al op menig ander Samsung model en men vindt deze terug in het gedeelte JAVA/Games met een maximaal geheugen van 4 MB zoals al aangegeven op de vorige pagina.

De games die aanwezig zijn in het toestel zijn: Forgotten Warrior (een spel waarbij men als een soort Zelda een prinses moet redden door allerlei levels), Freekick (een spel waarbij men vrije trappen raak moet schieten), Arch angel (een 3D shooter waarbij men in een ruimteschip de vijand moet uitschakelen), Asphalt Urban GT (Autoracegame), Block Breaker (een bekend spel in een nieuws jasje gestoken) en Lemmings (het alom bekende spelletjes waarbij zoveel mogelijk lemmings de eindstreep moeten halen). Helaas zijn de laatste drie spelletjes alleen Try&Buy versies. Men kan hooguit een level spelen en daarna moet het volledig spel worden aangeschaft.

Extra's

Conclusie

Zoals gewoonlijk wordt aan het einde van deze review weer de balans opgemaakt. Bij Samsung modellen was het altijd dat deze op een aantal punten steken lieten vallen. In Korea ziet men dat in door vooral door te gaan met de ontwikkeling.

Het feit dat er nu een erg goede en handige voice dailing en voice command aanwezig is, toont dit aan. Maar dat wil niet zeggen dat het hiermee af is. De komende tijd zal Samsung erin moeten slagen alle mogelijkheden aan te grijpen deze doorontwikkeling toe te passen op alle modellen die volgen.

Andere punten als het niet kunnen instellen van thema’s en het niet aanwezig zijn van profielen moet echt opgepakt worden. Dat is men min of meer verplicht. Tevens zal men door de gehele lijn van modellen deze punten moeten oppakken waardoor er voor de gebruikers een duidelijke lijn ontstaat in de producten. Het ene model is lastig te onderscheiden en mist weer essentiële onderdelen die een ander Samsung model wel weer heeft. Een voorbeeld daarvan is de magere videocamera in de Samsung E780.

De pluspunten blijven voorop staan bij Samsung. Het zijn vooral die punten waar men op scoort. Het bovengenoemde zijn eigenlijk de puntjes op i. Vooral de afmetingen, het gewicht van het toestel, de belkwaliteit, de goede 2.0 Mpixel camera en kwaliteit van het scherm zijn onderdelen die men onder het kopje pluspunten mag zetten.

In vergelijking met de vier andere modellen kan gezegd worden dat de Sony Ericsson Z710i vooral beter scoort op punten als uitbreidbaar geheugen, uitgebreide MP3 speler en het uitsproken uiterlijk. Daar tegenover staan wel de afmetingen van de SE telg en het monochrome externe scherm.

In relatie tot de Nokia 6131 komen vooral de punten als het fantastische scherm, het uitbreidbare geheugen en het automatische openingsmechanisme naar voren. Helaas heeft de 6131 maar een 1.3 Mpixel camera en is de bouwkwaliteit van het toestel niet zo goed als de Samsung telg.

De Motorola V3i heeft vooral de RAZR naam als een sterk punt. Het toestel heeft daarnaast uitbreidbaar geheugen en er zal binnenkort de mogelijkheid bestaan om de iTunes versie aan te schaffen van de V3i. Helaas heeft de V3i geen 2.0 Mpixel camera.

De laatste in dit rijtje is de BenQ-Mobile EF81 die een totaal andere insteek heeft. Het toestel is een 3G model en heeft een 2.0 Mpixel camera die slechter presteert dan de E780. Maar heeft daarnaast wel weer een uitbreidbaar geheugen en is opgetrokken uit erg mooie materialen.

Note: Als NieuweMobiel.nl zouden we graag willen melden dat Samsung met de E780 momenteel problemen heeft met JAVA applicaties en games. Men kan momenteel geen bestanden met JAR of JAD extensie installeren op het toestel. In de toekomst zal dit probleem opgelost worden. Helaas is hierdoor geen beeld gevormd rond de performance van de E780. Wil me zelf games of programma’s installeren op het toestel dan is dit mogelijk via een grote omweg! Zoek op het internet voor een volledige oplossing. Gebruik de D600 en het installeren van JAR, JAD bestanden of games als zoekopdracht.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung E780 review