Samsung E730 review

Op NieuweMobiel.NL mag een review van de allernieuwste Samsung en opvolger van de E700//E710 en broertje van de E720 natuurlijk niet ontbreken. Speciaal heeft Samsung het toestel ter beschikking gesteld als eerste website en reviewsite in Nederland.

De E730 is samen met de E720, de opvolger van de E700/E710 die momenteel vorig enorm verkopen realiseerde. De E730 laat opnieuw zien dat men bij Samsung weet hoe clamshells verkocht dienen te worden.

Het toestel is zoals al aangegeven een compleet nieuw toestel in de rij van premium modellen van Samsung. En Samsung heeft een eer om hoog te houden. Na de S300, het allereerste flipmodel met twee kleurenschermen, de E600, het eerste flip model met de fototelefoonboek mogelijkheid op het externe scherm, de E700, het eerste flipmodel zonder antenne, maar met een intenna (een nieuwe naam verzonnen door Samsung) en de E720 de eerste Samsung clamsheel met Bluetooth en MP3 bediening op de voorkant. De E730 borduurt daar op verder en is exact tussen de D500 en de E720 gepositioneerd qua specificaties.

Het is namelijk zo dat de gebruikersinterface, de camera en functies aan boord van het model precies zijn overgenomen van de D500. Verder zijn gedeeltelijk de looks en de concept van de clamshell met MP3 bediening overgenomen van de E720. Om de complete mix af te maken is er ook een radio aan toegevoegd.

Tijdens de review zullen diverse modellen aangehaald worden die nu op de markt verkrijgbaar zijn. Deze zullen vergelijking dienen voor de E730. Ook zal er tijdens de review gebruik worden gemaakt van twee modellen, dit omdat er namelijk een flinke vraag is naar de speciale zwart versie naast de standaard grijze. Een goede vergelijking zal er worden gemaakt tussen beide modellen, die alleen qua kleur en gebruikte materialen verschilt.

- Toestel
- Batterij (standaard batterij)
- Oplader
- Koord
- Stereo headset
- Engelse en Nederlandse handleiding

De handleiding is lekker compact en zeker niet te lang. Mooie duidelijke afbeeldingen worden gebruikt. Erg nette handleiding die voldoende is voor dit toestel. Wellicht was een andere vorm van het boekje misschien wat beter geweest, maar daarover valt te twisten.

In het pakket vindt men een grijze oplader. Dit is de nieuwe lader voor een dit Samsung model met een nieuwe stekker met laadindicator. Jammer van de kleur, want het past niet echt bij het toestel. Een donkere kleur was mooier geweest. Naast de lader is er nog een koord om het toestel om de pols te bevestigen. Het is een net koord, dat vooral door dames gebruikt zal worden.

Plus- en minpunten Samsung E730

 • Afmeting en gewicht toestel
 • Sublieme constructie en flip mechanisme
 • Kwaliteit kleurenscherm
 • Geluidsvolume tijdens een gesprek
 • MP3 beltonen
 • Hoeveelheid intern geheugen
 • Instelmogelijkheden camera
 • Ingebouwde radio
 • Ontbreken voice dailling
 • Geen externe geheugenkaart slot
 • SoundMate niet in pakket
 • Vreemde Samsung eigenaardigheden
 • Mindere videocamera dan E720
 • Geen enkele normale beltoon
 • Geen thema’s downloaden
 • Geen profielen

Wat zit er bij het toestel?

In het accessoire pakket van Samsung vindt men altijd een redelijk aantal accessoires terug. De volgende punten vind men terug in het pakket:

De meegeleverde stereo headset klinkt goed en wordt aangesloten op de USB poort aan de zijkant van het toestel. Helaas is de kleur grijs gebruikt voor deze headset. Net zoals bij de lader was een donkere kleur bij dit toestel mooier geweest. Verder is het een misser dat er geen zwarte beschermkapjes worden meegeleverd bij de headset. Andere fabrikanten doen dit wel en dan is het toch vreemd dat Samsung dit niet doet.

Als laatste punt kan gemeld worden dat het niet echt netjes is dat er geen EasyStudio software meegeleverd wordt door Samsung in dit pakket. Vele mensen zullen snel deze software installeren om te kunnen synchroniseren en om data te kunnen overzetten. Verder eigenlijk geen aanmerkingen op het pakket dat bij het toestel zit. Alle punten zijn eigenlijk wel bekend van de D500, E720 en andere modellen. Wel jammer dat er geen Soundmate bij zit, maar de keuze om dit niet te doen is begrijpelijk.

Uiterlijk

Vele mensen vielen vorig jaar voor het uiterlijk van de E700 en E710, nu is daar de opvolger de E730. Opnieuw hebben vele mensen behoefte naar dit ontwerp en zullen ze wellicht het oude model inruilen voor het nieuwe model en dan vooral de zwarte versie. De verschillen zijn niet enorm groot, maar wel groter dan bij de E720. Tijdens dit gedeelte van de review wordt exact aangegeven waar de nieuwe punten op het toestel terug te vinden zijn.

De E730 is een clamshell of ook wel flip model genoemd. Het toestel heeft net zoals de E700/E710 serie een ingebouwde antenne en de manier waarop de flip opent is meer dan netjes. Het voelt zo enorm stevig aan dat men zich gaan afvragen of dit nog wel kapot te krijgen is. Het voelt zo volwassen en sterk aan. Dit is zeker één van de sterkste punten van dit model.

Het toestel laat dus een enorm goede indruk achter op het eerste aanzicht. Knoppen en het toetsenbord zijn enorm stevig, openingsmechanisme heeft geen speling en alle onderdelen sluiten erg netjes op elkaar aan. Nergens vind men maar ook een beetje speling of een opening die er niet moet zijn. Klasse constructie.

Het toestel is met 90 x 45 x 23 mm als afmeting en een gewicht van 90 gram ronduit klein en licht. Het toestel is hiermee gelijkwaardig aan de E720.

In gesloten toestand vind men op de voorzijde van het toestel het beeldscherm met daarboven de camera en de flitser. Daaronder zijn drie toetsen opgenomen waarmee men de MP3 speler en radio kan starten en de camera kan bedienen wanneer deze ingeschakeld wordt via de toets aan de rechter zijkant van het toestel. Op de linker zijkant kunnen daarnaast nog een aantal punten worden teruggevonden, zoals de aansluiting voor een SoundMate of stereo headset en geluidsbedieningstoetsen die ook gebruikt kunnen worden tijdens een ingeschakelde camera.

Opent men het toestel dan komt het enorme scherpe beeldscherm en het stevige toetsenbord naar voren. Alle toetsen zijn separaat geplaatst en zijn niet verbonden met elkaar. Hierdoor geeft het toetsenbord niet mee. De centrale toets is erg netjes uitgevoerd en doet altijd zijn werk goed, ook wanneer men één van de vijf instelbare snelkeuzes gebruikt. Het toetsenbord is verbeterd ten opzichte van de E700 en heeft daarnaast ook een compleet ander en strakker uiterlijk gekregen.

De complete constructiekwaliteit van het toestel is zeker goed te noemen. Ook het feit dat men aan de onderzijde een connector klepje vind die bevestigd is aan het toestel is een enorm pluspunt. De D500 had deze nog gewoon los erin zitten. De kans van verliezen was zodoende erg hoog en dit komt niet meer voor bij de E730. Verder totaal geen aanmerkingen. Het komt allemaal erg netjes en erg goed over. Absoluut een sterk punt van dit toestel.

In vergelijking tot de E720 valt te melden dat het model wat minder is qua uiterlijk. Vooral de bovenkant/achterkant komt wat pompligger over vooral bij het grijze model. Verder is de afwerking gelijk en is het toetsenbord wat minder uitgevoerd dan bij de E720. Vooral het feit dat er twee kleuren zijn (er wordt gesproken over zelfs drie kleuren) een zwarte en grijze versie maakt de E730 iets speciaals ten opzichte van de E720. De meest verkochte versie, de zwarte versie, is het mooiste model Deze speciale versie uitgevoerd in een speciaal zachter materiaal is absoluut een lust voor het oog. De grijze versie is minder qua voorkomen dan de zwarte versie en de E720. Verder is erg weinig nieuwigheden voorhanden en zijn alle externe opties hetzelfde.

Uithoudingsvermogen

Het toestel houdt het maar een aantal dagen uit voor het gevoel rond de twee à drie dagen. Veel spelen en veel gebruik maken van de MP3 speler en de camera vreet de batterij letterlijk en figuurlijk leeg. Dat is wel jammer.

Verder is het opladen van het toestel redelijk lange bedoeling voor het gevoel. Maar dat komt meer omdat men geen indicator meer heeft op het toestel die exact aangeeft wanneer het toestel vol is, maar een indicator op de connector van de lader. Wordt deze groen dan is het toestel volledig geladen. Men moet dus niet van de indicator op het scherm uitgaan.

Een mooie functie van Samsung is het systeem waarbij de batterij bijna leeg is. Het scherm wordt dan naar een lagere lichtintensiteit geschakeld en men geen video's of foto's meer kan maken. Dit spaart dan weer net genoeg batterijtijd om een SMS te verzenden, een gesprek netjes te beëindigen of een foto op te slaan. Mooi systeem, net zoals de waarschuwing die netjes op tijd gegeven wordt. Niet al drie uur van te voren, maar netjes op tijd dat men nog actie kan ondernemen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is het belangrijkste van een toestel en zal dan dus ook bij E730 op een hoog niveau moeten zijn. En deze kwaliteit is goed voor elkaar. Gesprekken komen netjes door en men kan het geluid van de speaker zo hard zetten dat een slechthorend persoon het ook nog hoort. De kwaliteit is alleen wat minder dan de D500. Problemen die bij de E720 voorkwamen zijn niet meer aanwezig in dit model. De gebruikte interface is afkomstig uit de D500 en niet uit de E720. Dit is een keuze die Samsung gemaakt heeft, waarom is alleen niet duidelijk.

Het nieuwe systeem, genaamd Voice clarity, is getest tijdens de review, maar er was geen duidelijk verschil waarneembaar zonder of met deze functie in drukke ruimten. Het was enorm lastig te bepalen op welke manier deze functie nu hulp biedt bij een duidelijk betere kwaliteit van een gesprek.

Verder zijn de gesprekken van een goed niveau. Nokia heeft een wat zwoelere overdracht van geluid. De E730 is wat scherper en wat harder, wellicht vergelijkbaar met Siemens. Sony Ericsson daarentegen zit weer wat meer richting de kwaliteit van Nokia qua zwoelheid en geluidskwaliteit. Maar de kwaliteit is zeker op het goed niveau wat Samsung wil uitstralen als premiummerk.

Heeft men na een gesprek de behoefte de gesprekkenlijst te raadplegen dan kan dat via het menu of via de opneemtoets. Via beide opties komt men in het menuonderdeel oproepenlijst. Door de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen te bewegen kan men door het hele menu alle informatie opvragen. Kiest men een oproep dan krijgt men een overzicht van de naam en het nummer van de persoon te zien en daarnaast de datum en tijd van het gesprek. Helaas geen duur van het gesprek. De duur van de gesprekken kan alleen opgevraagd worden via de menuoptie, waar ook alleen de tellers gewist kunnen worden.

De meegeleverde beltonen zijn zoals men van Samsung mag verwachten goed. Alleen waarom zit er geen enkele standaard beltoon tussen. In het totaal van 20 beltonen (MMF, IMY, MP3, WAV, MIDI) is er geen standaard beltoon teruggevonden allemaal speelse beltonen. Maar er is een oplossing voor de zakelijke gebruikers, de MP3 beltoon. Men kan via de diverse connectiviteit oplossingen een beltoon over sturen naar het toestel en deze dan instellen als MP3 beltoon. Samsung heeft daarvoor een heel simpele oplossing gemaakt. In het menu van de beltonen zijn drie mappen opgenomen die men allemaal kan doorlopen, één voor MP3 bestanden, één voor standaard beltonen en één voor gedownloade beltonen. Dit is een map minder dan de E720.

De trilfunctie van het toestel voelt men goed door een jas heen en is uitermate sterk. Via het menu instellingen en geluidsinstellingen kan men zelf instellen hoe en wanneer de trilfunctie aangezet kan worden. Alleen Samsung heeft er nog steeds voor gekozen om dit enorm onhandig uit te voeren. Men kan alleen kiezen voor de opties: Alleen trillen, alleen de melodie/beltoon of eerst trillen en dan de beltoon. De opties trillen en bellen tegelijk kan men nergens terug vinden. Opnieuw een gemiste kans, maar er is een oplossing door een beltoon te kiezen waarop de trilfunctie reageert.

De handsfree functionaliteit en voice dailing mogen zeker ook niet onbesproken blijven. De handsfree functie klinkt goed en is vergelijkbaar aan de D500. Voice dailing vindt men niet terug. Dat is momenteel alleen voorbehouden aan de Samsung E620.

Beeldscherm

Zoals gewend van Samsung is het interne scherm weer van een topkwaliteit (gelijk aan de E720, E530 en D500) en zeker gelijkwaardig aan de S700i en de Sharp GX-30. Het 260.000 kleuren kleurenscherm met een resolutie van 176 x 220 pixels is groter dan het scherm van de E700, maar kan niet tippen aan de schermen van de S700i en de GX30 qua scherpte. Die leveren daarnaast op een grotere afmeting een gelijkwaardige kwaliteit. Waar de E730 wel veel beter op scoort is de helderheid van het scherm. Elke gebruiker die het toestel in de handen heeft gehad, begon gelijk over de kwaliteit van het scherm (naast sterke en stevige uiterlijk).

Het externe scherm van de E730 is een OLED scherm met een resolutie van 96 x 96 pixels en is een enorm verbetering ten opzichte van de E700, die nog een 256 kleurenscherm had op de buitenkant. Het scherm is mooi scherp en geeft de data goed weer. De viewfinder van de camera is redelijk qua kwaliteit in vergelijking tot andere toestellen, maar is in relatie tot het gebruik van een OLED scherm erg goed. Men kan duidelijk zien wat er op de camera wordt weergegeven en via de toetsen onder scherm kan men instellingen aanpassen die in het scherm worden weergegeven.

Het interne scherm zal zichzelf uitschakelen na een bepaalde periode wanneer men het toestel niet dichtklapt. Het externe scherm daarentegen heeft diverse mogelijkheden op het gebied van de screensaver en de data die wordt weergegeven. Wanneer men het toestel dichtklapt krijgt men voor vier seconden een screensaver te zien in de vorm van een klok of bijvoorbeeld een afbeelding. Nadat deze screensaver weg is, vind men op het scherm alleen nog een indicatie van de tijd, het ontvangstniveau en de batterijstatus. Deze laatste punten kan men ook automatisch na vier seconden laten uitschakelen, idem als de screensaver. Wil men dan opnieuw de screensaver of het complete pallet met tijds en status indicaties oproepen dan drukt men op de linkerzijde van het toestel op de audiotoets die het geluidsniveau verhoogt.

Verder instellingen aan het scherm zijn er amper. Men kan de helderheid instellen in vijf standen en de verlichting instellingen kunnen worden aangepast. Verder krijgt men de foto van de persoon te zien op het externe scherm wanneer deze belt, kan de MP3 speler gestart en getoond worden en wordt de status weergegeven van een gemist gesprek of ontvangen SMS bericht.

De afleesbaarheid van het interne scherm is redelijk goed tot zeer goed tijdens zeer zonnige condities. Men kan het scherm goed aflezen en spiegelen speelt wel een rol, maar niet een enorm zware rol. Het externe scherm heeft meer last van de zonnestralen, maar daar is mee te leven.

Menu

Geen interface zoals een Symbian of Windows smartphone, maar een standaard Samsung interface dat weer een nieuw update heeft gehad na de E700. De interface zo goed als gelijk aan de D500 met hier en daar een wijziging die nog behandeld zal worden. De eerste pagina die men te zien krijgt wanneer het toestel opengeklapt wordt, geeft bovenaan de pagina weer welke verbinding ingeschakeld is, wat het ontvangst is van het toestel en hoe het zit met de batterijcapaciteit. Verder vind men op dit scherm een weergave voor datum, tijd, maand, dag en verder op de achtergrond een geanimeerde GIF afbeelding of een gewone JPG afbeelding. De mogelijkheid tot het gebruiken van een video als achtergrond is niet mogelijk bij de E730, terwijl dit wel één van de functies is van de E720. Een ander verschil, maar nu ten opzichte van de D500 en de E720 is het feit dat de achtergrond nu over de complete resolutie wordt weergegeven.

Via de twee soft-keys kan men in het onderste gedeelte van het scherm twee opties aanklikken. Eén van deze opties is het menu binnen gaan. In het menu van de E730 zijn een raster negen geanimeerde icoons zichtbaar die men via de 5-richtings bedieningstoets kan aanklikken. De bediening is enorm handig en overzichtelijk en kan door middel van de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen plaatsvinden. Eventuele aanpassingen aan de manier waarop het menu bedient kan worden zijn er niet helaas. Men kan wel de kleuren/patronen en de tekstweergave aanpassen. Helaas is het niet mogelijk eigen patronen te downloaden of te installeren. Men zal het moeten doen met de vier standaard patronen.

Telefoonboek

Aan het telefoonboek is niet veel speciaals te zien. Men kan de normale functies en data toevoegen aan een contactpersoon en deze opslaan op het toestel en synchroniseren met Outlook via de speciale software. De functies die in het telefoonboek zitten zijn de functies die verwacht mogen van een toestel met dit kaliber op een kleine aanmerking hier en daar. Een nadeel is vooral wanneer men van andere toestellen het telefoonboek of een contactpersonen overstuurt. Deze komen regelmatig niet goed over of maar gedeeltelijk en is men nog bezig met het handmatig wijzigen of toevoegen van de contactpersoon data. Dit werkt dus totaal niet en is nogal een misser voor mensen die visitekaartjes en contacten uitwisselen via de mobiele telefoon of voor de eerste keer hun mobiele telefoon instellen en alle data oversturen van hun oude naar hun nieuwe toestel.

De verder opties van het telefoonboek zijn goed voorzien. Er is een zoekfunctie die men door middel van de T9 functionaliteit kan bedienen. Een eigen visitekaartje kan ingesteld worden en bellergroepen zijn aanwezig. Deze kunnen naar eigen inzicht ingevuld en aangepast worden. In totaal kan men voor de snelkeuze negen nummers instellen en tevens 1000 nummers op het toestel opslaan.

Bij een contactpersoon kan men de volgende data opslaan: Achternaam, Voornaam, Mobiel nummer, Prive nummer, Kantoor nummer, Fax nummer, Extra nummer, Email adres, Foto, Beltoon, Bellergroep en een Notitie. Eigenlijk voldoende voor dit toestel. Het opslaan van een adres is het enige wat echt gemist wordt. Maar mocht men dat willen opslaan dan kan men daarvoor de notitie gebruiken. Samsung had geen enorme grote naam op het gebied van deze data aan een contactpersoon, dat is wel wat verbeterd, maar nog lang niet voldoende.

Een voorbeeld daarvan is het feit dat nergens in het toestel de functie Voice dailing terug gevonden is. Samsung heeft dit gewoon niet ingebouwd in het toestel en mag rustig een fout genoemd. Wat een enorm gemis dat het niet aanwezig is, want iedereen met een Bluetooth headset zal nu opnieuw naar het toestel moeten grijpen om een gesprek te starten. Het feit dat er een goede optie voor is in de carkit van Samsung gaat niet op voor gebruikers die over straat lopen met een headset in of personen die niet eens een auto hebben en altijd met het openbaar vervoer reizen.

Het provider diensten onderdeel vind men terug bij het telefoonboek van het toestel.

Messaging

Messaging is een punt dat Samsung in de loop van de jaren steeds verder heeft opgepakt. Helaas nog niet op het niveau van Nokia en Sony Ericsson die constant met nieuwe mogelijkheden komen zoals Visual Radio, Quickshare and Presence/Instant Messaging.

Samsung laat dit nog niet zien en ook niet in deze E720. Het toestel heeft nu wel als één van de eerste toestellen de mogelijkheid om groep SMS berichten te versturen en dat is al een enorme verbetering ten opzichte van vroegere toestellen. Verder zijn wel alle functies aan boord die men mag verwachten; SMS, MMS, EMS en nu ook Email via POP3 en SMTP, naast Email via SMS dat al lang in Samsung toestellen aanwezig is.

Het invoeren van een bericht via T9 of de standaard invoerfunctionaliteit gaat goed. Er zijn daar geen problemen terug gevonden. De berichten kunnen verstuurd worden en opgeslagen, alleen opgeslagen of alleen verstuurd worden naar de afzender. Ook kan men diverse nummers instellen waarvan men geen berichten wil ontvangen. Tevens zijn antwoordverzoek en ontvangstbevestiging ook aanwezig.

Bij een SMS bericht kan men in totaal 1920 tekens invoeren. Dat komt neer op 12 aaneengeschakelde berichten, wat enorm lang is voor een toestel (De E720 heeft de mogelijkheid tot 11 aaneengeschakelde berichten). Men zou dan al bijna een MMS of Email bericht moeten gaan sturen als men nadenkt dat 1826 tekens een paar KB zijn en dus veel minder kosten dan 11 aparte SMS berichten die over het netwerk verstuurd worden.

In totaal zijn er 11 standaard MMS berichten meegeleverd, die geanimeerd zijn en direct na het toevoegen van een leuke tekst verstuurd kunnen worden. Men kan deze berichten zelf ook nog aanpassen voor een eigen tintje. Bij de E720 en E530 worden geen sjablonen meegeleverd.

Op het toestel kan de gebruiker maximaal 200 SMS berichten opslaan. De hoeveelheid opslag voor MMS en Email berichten hangt af van de hoeveelheid aanwezige geheugen in het toestel zelf en dat is voor dit toestel rond de 3 MB

De verbeteringen op het gebied van het Messaging zijn er dus wel en zijn ook zeker een stap voorwaarts in de goede richting. Alleen er zal nog wel even gewacht moeten worden op functies zoals instant messaging of bijvoorbeeld RIM Blackberry Instant email dat nu al wel in een normaal toestel van Siemens wordt toegepast. Verder heeft Samsung een mooi stukje techniek op het gebied van Messaging neergezet dat gebruikers die hiervan veel gebruik maken tevreden zal stemmen.

Connectivity

Connectivity was het onder geschoven kindje bij Samsung de afgelopen jaren. De Email berichten en topics waarin gevraagd werd hoe men een bepaald Samsung toestel aangesloten kreeg aan een PC via de infraroodpoort waren legio. Vele mensen moesten enorm moeilijke handleidingen uithalen om het voor elkaar te krijgen. Bij de D500 veranderde dit niet echt door een grote fout in de Bluetooth software.

Dat moet nu met de E730 toch een keer tot zijn eind gekomen zijn. De Samsung E730 is namelijk de vierde clamshell of flip model met Bluetooth, het vierde model van Samsung na de D500 met BT en zal er zeker toebijdragen dat het voor gebruikers eenvoudiger wordt om data over te zenden naar andere toestellen en PC's met Bluetooth aanboord. Natuurlijk is de Bluetooth applicatie gelijk getest. Het werkt erg goed en is amper op problemen te betrappen. Helaas is communicatie via een Pocket PC en een internet verbinding om onverklaarbare redenen nog niet voor elkaar gekregen. De standaardinstellingen van Nokia en Sony Ericsson toestellen werkte niet op deze Samsung. Dit vraagt dus om extra onderzoek. Verder enkel een klein probleem terug gevonden dat een aantal keer de verbinding niet opgezet kon worden met een ander toestel en dat bepaalde profielen nog niet helemaal lekker ondersteund werden.

De andere mogelijkheid tot connectiviteit de datakabel is niet getest. Deze was namelijk niet aanwezig en de infraroodpoort was niet meer nodig doordat Bluetooth nu aanwezig is.

Een aantal extra punten die zeker niet onbesproken mogen blijven, zijn het feit dat de Bluetooth applicatie qua batterijtijd erg goed presteert. Er wordt niet enorm veel van de batterij gevraagd tijdens het gebruik van de applicatie. Gelukkig is het nadeel van de E720 en E530 (dat men in het menu van het toestel geen optie zult terug vinden waarbinnen meerdere bestanden verstuurd kunnen worden over Bluetooth applicatie) opgelost in de E730. Men kan gewoon nu erg simpel meerdere bestanden tegelijk versturen. Net zoals bij de D500 en de E340 werkt dit erg goed en beter dan bij de E720 en E530.

De PC Suite software genaamd EasyStudio van Samsung zit niet in het pakket bij het toestel. Men moet het dus downloaden van de internet site van Samsung en daar gaat het dus goed als eerste fout. Er waren vele problemen met deze software, doordat diverse mappen in het toestel niet benaderd kunnen worden en dat er problemen waren met synchroniseren van de data naar programma's op PC of Mac. Gelukkig zijn deze problemen nu allemaal opgelost en kunnen mensen op een goede manier gebruik maken van de software.

Geheugen

Het geheugenonderwerp kan een discussiepunt genoemd worden. Het toestel heeft namelijk, maar 96 MB aan intern geheugen verdeelt in 92 MB vrij dynamisch geheugen en 4 MB geheugen voor JAVA toepassingen. Gaat men al snel een aantal foto's schieten, een redelijk aantal MMS, Email berichten en andere data opslaan dan blijft er maar weinig ruimte over eventuele MP3 bestanden.

Het gemis van externe geheugenkaart optie zal voor de gebruiker die graag groot aantallen MP3 bestanden wil afspelen enorm zijn. Daarin heeft de Sony Ericsson S700i/K750i en Sharp GX-30 zijn voordelen ten opzichte van de E730. De nieuwe Samsung Z500 heeft wel een externe geheugenkaart naast de nieuwe UMTS functie. Dit nieuwe toestel is een optie voor Samsung gebruikers naast de E730.

Het interne geheugen is ingedeeld in twee delen, zoals al aangegeven. Het toestel gebruikt het eerste deel van 92 MB speciaal voor MMS berichten, Email berichten en de Funbox, die alle afbeeldingen, video's, muziek en geluiden herbergt. Daarnaast is er nog ruimte voor 200 SMS berichten, 30 serverberichten, 400 kalendernotities, 50 memo's en 1000 contactpersonen. Deze data wordt alleen niet afgehaald van de 92 MB.

Het tweede deel is 4 MB speciaal voor alle JAVA toepassingen, zoals JAVA programma's en de JAVA games. Hierin verschilt de E730 met de E720, maar is het model gelijk aan de D500.

Camera

De camera is een punt dat iedereen zal verbazen. Deze 1.3 Mega pixel camera is namelijk de beste op de nederlandse markt samen met de Sony Ericsson S700i en Sharp GX30, net onder de Sharp 902 en de Sony Ericsson K750i met 2.0 Mega pixel camera. De camera is een openbaring op het gebied van de opties, het gebruikersgemak en de overzichtelijkheid. De opties zijn zelfs uitgebreider dan de S700i/K750i, die meer een camera uiterlijk en voorkomen heeft.

De kwaliteit van de foto's en de video's zijn enorm goed. Men kan het zeker vergelijken met de Sony Ericsson S700i en de Sharp GX30, maar de Sony Ericsson K750i is iets te hoog gegrepen. Video's steken qua kwaliteit wat minder af dan de foto's die op een zeer hoog niveau zijn voor een camera in een mobiele telefoon. Samsung heeft dit goed bekeken door eerst goed om zich heen te kijken en de expertise te gebruiken uit de Aziatische markt waar men al zeer lang gebruik maakt van deze techniek. De E720 heeft daarentegen een betere en sublieme video functie en een mindere camera. Het is een keuze die men zelf moet maken. De camera is verder gelijk aan de D500, ook de kwaliteit van de geschoten foto's en video's is gelijkwaardig.

De camera heeft zoals aangegeven een enorme hoop met opties, die nog nooit teruggezien is op een toestel. Men kan de foto's maken in de resoluties: SXGA (1280 x 1024), Mega (1152 x 864), VGA (640 x 480), QVGA (320 x 240), QCIF (176 x 144) en Sub-QCIF (128 x 96). Daarnaast is het mogelijk om in drie kwaliteiten foto's te maken (Superfijn, Fijn en Normaal), kan men kiezen voor 6 sluitergeluiden, de Spot Focus aan of uit schakelen, de ISO kiezen (ISO Auto, 100, 200, 300 en 400) en de standaard naam instellen voor een gemaakte foto.

Naast deze instellingen is het mogelijk om uit vier fotostanden te kiezen, namelijk: Eén opname, Multishot (keuze uit: 6 foto's kwaliteit normaal, 6 foto's kwaliteit hoog, 9 foto's kwaliteit normaal, 9 foto's kwaliteit hoog, 15 foto's kwaliteit normaal of 15 foto's kwaliteit hoog), Mozaïek opname (Keuze uit 2 bij 2 of 3 bij 3), nacht opname en automatisch opslaan. Naast deze opties kan men tijdens het maken van een foto inzoomen (niet alle resoluties), de helderheid in zeven stappen instellen, de foto horizontaal of verticaal omflippen en de flitser gebruiken. Verder zijn er in totaal 10 effecten, namelijk: Zwart/wit, negatief, Sepia-effect, Reliëf, Schets, Oranje, Onder water, Rood focus, Geel focus en Blauw focus. Als laatste zijn er in de camera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden) en mogelijkheid tot het toevoegen van één van de 30 kaders toegevoegd. Helaas kan men niet alle opties gebruiken bij alle resoluties. Zoomen gaat bijvoorbeeld niet bij de grootste resolutie en kaders worden alleen gebruikt bij en resolutie van 176 x 144 pixels.

Deze flitser kent in totaal vier standen, namelijk: Uit, Alleen foto's maken, Automatisch en Constant aan, waarbij men de flitser kan gebruiken als een zaklamp. Altijd handig op het moment dat men net even wat extra licht nodig heeft. De flitser mag de naam flitser eigenlijk niet dragen. Het is enorm zwak lampje, die een lagere kwaliteit heeft dan de D500 en E720 flitser om nog maar niet te spreken over de flitser van de K750i.

De videocamera heeft een groot gedeelte dezelfde functies al de normale fotocamera. De resoluties zijn natuurlijk wel anders. In totaal zijn er drie resoluties, namelijk QCIF (176 x 144), QQVGA (160 x 120) en Sub-QCIF (128 x 96). Helaas is de resolutie 320 x 240 pixels niet aanwezig in het toestel. Naast de resoluties kan men kiezen uit twee videostanden, namelijk Normaal en de Beperking van MMS, waardoor een aantal instelling automatisch worden ingesteld. Tevens is er geen mogelijkheid de kwaliteit in te stellen of de QQVGA resolutie te kiezen. Kiest men voor de instelling Normaal, dan kan men kiezen uit drie resoluties en drie kwaliteiten (Fijn, Normaal en Spaarstand). Verder kan men het geluid aan en uit zetten (ook mogelijk bij de MMS videostand).

Naast deze instellingen is het mogelijk tijdens de video in te zoomen, de helderheid in zeven stappen in te stellen, de foto horizontaal of verticaal om te flippen en de flitser te gebruiken. Verder zijn er in totaal 10 effecten, namelijk: Zwart/wit, negatief, Sepia-effect, Reliëf, Schets, Oranje, Onder water, Rood focus, Geel focus en Blauw focus. Als laatste is er in de videocamera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden).

Deze flitser kent in totaal vier standen, namelijk: Uit, Alleen foto's maken, Automatisch en Constant aan, waarbij men de flitser kan gebruiken als een zaklamp. Men kan de flitser aan en uitzetten tijdens het filmen.

Via de sneltoetsen op het toetsenbord en de zijkant van het toestel kan men een groot deel van de instellingen en opties die hierboven genoemd zijn instellen. Tevens kan men een keuze maken uit of de fotocamera op het volledige scherm moet worden weergegeven. Een optie die niet in het menu ingesteld kan worden.

De foto's worden gemaakt in het JPG formaat en opgeslagen in het foto album. Daar kan men de foto bekijken en aanpassen door er emoticons of de al genoemde kaders en effecten aan toe te voegen. Tevens kan men de foto's met een wisbeveiliging instellen en een diavertoning starten met daarin al de opgeslagen foto's. Naast deze functies kan men de foto's wissen, hernoemen, instellen als achtergrond of afbeelding voor nummerweergave of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email, Bluetooth of Infrarood. Het fotoalbum heeft de mogelijkheid om naast JPG bestanden ook GIF bestanden te bekijken.

Voor video bestanden geldt bijna hetzelfde. Deze bestanden worden gemaakt in het 3GP formaat en opgeslagen in het video album. Daar kan men de video bekijken, hernomen, wissen, een wisbeveiliging geven of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of, Bluetooth. De videospeler waarin de video's bekeken worden heeft de mogelijkheid om ook MP4 bestanden te bekijken. Het opnemen van MP4 bestanden wordt niet ondersteund en dat is toch wel een minpunt richting dit toestel. MP4 geeft namelijk een vele betere kwaliteit dan 3GP.

Uiteindelijk kan alleen maar worden geconcludeerd dat dit toestel een enorme goede camera heeft. De kwaliteit is van een erg hoog niveau. Hier en daar hadden wat kleine wijzigingen aangebracht kunnen worden, maar dat mag de pret eigenlijk niet drukken. Het formaat waarin de video's worden opgenomen wel. Deze had gewoon MP4 moeten zijn net zoals in de E720. Waarom Samsung nog steeds kiest tussen of een goede videocamera of een goede fotocamera is niet geheel duidelijk. Het is wel duidelijk dat men in de markt twee verschillende cameramodules gebruikt.

Vergelijking met modellen als de K750i kan eigenlijk niet gemaakt worden. De kwaliteit van die camera is erg goed te noemen. De E730 kan daar niet aan tippen.

Aanwezige programma's

In relatie tot de aanwezige programma's en de E730 kan gezegd worden dat eigenlijk niks gemist wordt. Alle programma's die men op een dergelijk toestel mag verwachten zijn aanwezig. De programma's zijn over een aantal plekken verdeeld in het menu. Het eerste onderdeel is Organizer waar men een complete kalender vindt met de mogelijkheid tot het toevoegen van een afspraak , verjaardag, diversen of een actiepunt. Tevens kan men de agenda opvragen in maand, week en dag overzicht en memo's opslaan. In totaal kan men in de kalender 300 punten en 100 memo's opslaan.

Het tweede onderdeel is de XHTML browser die in het toestel aanwezig is. Met deze browser is het mogelijk om internet pagina's te bezoeken via een GPRS verbinding. De internet browser is niet zo geavanceerd als bijvoorbeeld de Netfront en Opera browsers in smartphones, maar geeft wel op een zeer nette manier de gevraagde site weer. In de browser zitten verder geen speciale onderdelen. Wat wel erg netjes is, is het feit dat de instellingen voor het surfen al in het toestel aanwezig zijn. Men hoeft alleen voor de provider te kiezen die men gebruikt.

Het derde onderdeel is de Funbox.. Hierin vind men alle data; afbeeldingen, video's, muziek en geluiden, die op het toestel zijn geplaatst. Een aantal onderdelen hieven zijn al besproken bij de camera, maar er zal nog wel moeten worden aangegeven dat wanneer men niet een foto of video wil maken men via dit onderdeel de gemaakte of gedownloade foto's en video's kan bekijken. Samsung had op het geleverde toestel de diverse mappen gevuld met een groot aantal foto, video en audio bestanden. Al deze bestanden kunnen worden bekeken of afgespeeld. Of deze ook op het toestel zelf aanwezig zijn bij aanschaf was niet direct duidelijk.

Het vierde en laatste onderdeel bevat het grootste aantal programma's. Dit is namelijk de Toepassingen Dit onderdeel van het menu bevat de JAVA wereld (inclusief games), MP3 speler, Voice recorder, FM radio (daarover later meer), Wereldtijd, Alarm, Calculator, Omrekenen, Timer, Stopwatch en het provider onderdeel Vodafone. Elk onderdeel zal hieronder kort uitgewerkt worden op één onderdeel na, namelijk de JAVA wereld. Dit onderdeel bevat alleen games en deze zullen op de volgende pagina bespoken worden onder het punt games.

De MP3 speler is een simpele maar doeltreffende speler, die men naar eigen behoefte kan instellen met bestanden of afspeelijsten. Daarnaast zijn er twee verschillende soorten waarop de equalizer wordt weergegeven. Ook kan men instellen of het nummer automatisch moeten worden herhaald, over een bepaalde volgorde gevolgd moet worden en wat de vooraf ingestelde volume moet zijn. De MP3 speler werkt op dezelfde manier als wanneer men een geluidsbestand afspeelt in de Funbox. De sneltoetsen voor de MP3 speler zitten op de voorzijde van het toestel. Daar kan men ook de speler starten, tussen de nummers kiezen en het audiovolume harder zetten.

De kwaliteit van de door de MP3 speler gebruikt speakers is redelijk. De kwaliteit is minder dan de D500 en komt wat blikkeriger over. Dit komt doordat men de speaker boven het scherm gebruikt en meestal is het toestel gesloten als men op de buitenzijde de MP3 speler start. Doordat de flip gesloten is, is de lege ruimte tussen het scherm en het toetsenbord een soort van klankkast die de kwaliteit niet ten goede komt. Ook het feit dat de speaker bijna tegen het toetsenbord aanligt is niet een voordeel. Opent men de flip dan klinkt het al een heel stuk beter, maar nog steeds niet de D500 kwaliteit (wel zonder SoundMate).

Helaas, geen voice dailing, maar de voice recorder of voice memo ontbreekt echter niet. De voice recorder neemt gesprekken en andere omgevingsgeluiden netjes op in AMR formaat. Het is niet mogelijk om deze bestanden te gebruiken als beltoon in het toestel. Verder valt er weinig op te merken bij deze functie behalve dat de equalizer gelijk is aan de MP3 speler op andere bedieningsknoppen na.

De volgende opties, de Wereldtijd, Alarmklok, Calculator, Converter, Timer en Stopwatch spreken voor zich. Deze onderdelen behoeven geen extra uitleg. De uitvoering van deze programma's is goed, simpel en duidelijk.

Het laatste onderdeel van het Toepassingen gedeelte is het Vodafone diensten onderdeel dat ook voor een deel terug komt bij het telefoonboek. In het telefoonboek komt alleen het gedeelte qua provider telefoonnummers terug. Het andere deel met informatie over de provider vind men onder toepassingen terug.

Games

Qua games is het toestel redelijk voorzien met drie games. Die games zijn niet echt fantastisch en men vindt deze terug in het gedeelte JAVA wereld met een maximaal geheugen van 4 MB zoals al aangegeven op de vorige pagina. Op de Siemens S65 zitten vele mooiere games, die echter ook nog eens enorm verslavend waren (zie Worms). De games op de E730 zijn nou niet echt spannend.

De games die aanwezig zijn in het toestel zijn: Forgotten Warrior (een platform spel dat erg doet denken aan Zelda), Freekick (een voetbal spel waarbij men strafschoppen moet proberen te scoren) en Arch Angel (een 3D shooter waarbij men in een ruimteschip de vijand moet uitschakelen). Al met al niet echt opwindend te noemen.

Extra's

Het was nooit meer verwacht dat de E730 op de markt zou komen, maar doordat bepaalde partijen erg geïnteresseerd waren in het model, vooral door het clamshell concept en de ingebouwde radio. De E730 is het tweede model van Samsung met een radio na de X140.

De ingebouwde radio is naar onze mening een mono radio, dit in tegenstelling tot andere modellen van Sony Ericsson en Nokia die een stereo radio aan boord hebben. De Sony Ericsson K750i heeft zelfs een RDS radio, dat is in de E730 niet aanwezig. De kwaliteit van de radio mag zeker goed genoemd worden. Geen enkele klacht, daarnaast kan men 20 voorkeuze zenders opslaan en over de handsfree functie de radio luisteren. Men zal wel de headset moeten aansluiten. Deze wordt namelijk gebruikt als antenne.

De radio is absoluut een zeer mooie uitbreiding van het Samsung gamma en maakt van de E730 iets speciaals in de markt, namelijk de enige Samsung clamshell met MP3 speler en radio, die trouwens beiden bediend kunnen worden door de speciale bediening op de voorkant van het toestel.

Conclusie

Aan het einde van deze review kan nu een oordeel gegeven worden over wat de Samsung E730 in het totaal neerzet. Zoals iedereen in de markt dat heeft, is er ook hier op de eerste hand een grote mate van euforie over dit toestel na de succesmodellen, E700, E720 en D500. MAAR, het toestel heeft ook zijn nadelen.

Het toestel blijft een Samsung en dat heeft tot gevolg dat een aantal enorm onhandige Samsung punten nog steeds in het toestel aanwezig zijn. Geen normale tril/bel instelmogelijkheid of profielen onderdeel en het feit dat er geen enkele normale beltoon op het toestel aanwezig is, doen de wenkbrauwen fronzen. Ook het feit dat men in een dergelijk toestel geen thema's kan downloaden en instellen mag gerust apart genoemd worden.

Verder is er geen voice dailing of geheugenkaart aanwezig en vindt men in het pakket geen SoundMate.

Natuurlijk moet geconcludeerd worden dat de Samsung E730 vooral sterke punten heeft en dat de zwakke punten of nadelen, punten zijn waar men als gebruiker naar moet kijken en zich moet afvragen of deze zwaar zullen wegen in de aanschaf van het toestel. Waarschijnlijk zullen de sterke punten overheersen.

De sterke punten zijn vooral de afmeting en het gewicht van het toestel en de kwaliteit van de constructie en de flipmechanisme. Daarnaast is het kleurenscherm en vooral de helderheid van het scherm iets wat op een enorm hoog niveau staat. Samsung laat opnieuw zien één van de merken te zijn die zeer goede schermen kan produceren.

Daarnaast zijn het geluidsvolume tijdens het gesprek en de 96 MB aan geheugen pluspunten van het toestel. Het absolute sterkste punt van dit toestel is de camera en vooral de instelmogelijkheden van de camera in het toestel.

Wat kan nu gezegd over dit toestel in relatie tot de rest van de markt? Dat is een hele goede vraag. De Sony Ericsson S700i, Mistubishi M430i en Sharp GX-30 zijn te groot of te duur ten opzichte van de E730, de Siemens S65 heeft een slechtere camera en interface en een smartphone mag men eigenlijk niet vergelijken met dit toestel (al zijn deze wel goedkoper, bieden ze meer mogelijkheden, betere specificaties en hebben een aantal smartphones een camera die erg dicht in de buurt komt van die van de E730). De Sony Ericsson K750i is een gevaarlijke outsider met zijn lage prijs en erg goede camera, maar het toestel is geen Samsung en geen clamshell. De enige competitie binnen de clamshell markt komt van de E720, maar als men de keuze maakt voor de zwarte versie van de E730 en de radio dan is het al snel duidelijk. De E730 is de waardige doorontwikkeling vanuit de D500 en de E720, inclusief een radio. Wat zoekt men nog meer?

Even kort voor iedereen die het niet meer weet: zoekt men de beste camera in een toestel neem de Sony Ericsson D750i, K750i of W800i. Wilt men een clamshell met de beste videocamera momenteel neem de E720. Liever de versie speciaal voor vrouwen neem dan de Samsung E530. Wilt men ook radio en liever een betere camera dan de video camera neem dan de E730 clamshell. Is de slider jouw model ga dan voor de D500. Dit alles is gebaseerd op de huidige markt in Augustus. In September zullen er nieuwe modellen in de markt zijn bijgekomen zoals de Samsung D600, Nokia N90 en een aantal andere Nokia sliders. Dit zal zeker de kijk op de markt tot het eind van dit jaar veranderen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung E730 review