Samsung E530 review

Na het succesvolle model, de Samsung T500, is het nu de kans aan de E530 om de vrouwen en dames in de Benelux te veroveren met zijn charmes.

Het toestel speciaal gericht op de vrouwen, is een afgeleide van de Samsung E720 en zal zodoende in de review ook zo genoemd worden. Naast de E720 zal ook de Sony Ericsson K750i en Samsung E730 aanbod komen als vergelijking.

Het toestel is naast de E720 en nieuw model in de markt. De E530 onderscheidt zich vooral op het gebied van het uiterlijk en een aantal extra's in het toestel. Verder wordt er weinig terug gevonden wat echt een groot verschil tussen beide zou moeten aantonen. Tijdens de review zullen alle wijzigingen aanbod komen.

Ook dit toestel zal in de komende maanden uitgroeien tot een model dat in relatie tot de verkoopscijfers hoog zal eindigen. Dat doet Samsung dan toch weer goed en het begint erop te lijken dat Samsung nu elk kwartaal een grote stap zal laten zien op het gebied van diverse mobiele technieken en toestellen. Het is dan ook maar de vraag wat men de komende kwartalen kan verwachten. Dat wordt opnieuw weer afwachten, maar vooruitstrevend zal het zeker zijn!

- Toestel
- Batterij (standaard batterij)
- Oplader
- Koord
- Stereo headset
- Speciaal opbergtasje
- Engelse en Nederlandse handleiding

Het meegeleverde opbergtasje is een leuke gadget en extra in dit pakket, maar is eigenlijk een beetje overbodig. De vraag is hoeveel mensen het tasje echt gaan gebruiken, want het is nogal lastig om constant het toestel uit dit tasje te halen. Daarnaast geeft het allemaal wat een oversized gevoel. De opbergtas net even te groot voor het toestel.

De handleiding is lekker compact en zeker niet te lang. Mooie duidelijke afbeeldingen worden gebruikt. Erg nette handleiding die voldoende is voor dit toestel. Wellicht was een andere vorm van het boekje misschien wat beter geweest, maar daarover valt te twisten.

In het pakket vindt men een grijze oplader. Dit is de nieuwe lader voor een dit Samsung model met een nieuwe stekker met laadindicator. Jammer van de kleur, want het past niet echt bij het toestel. Een donkere kleur was mooier geweest. Naast de lader is er nog een koord om het toestel om de pols te bevestigen. Het is een net koord, dat door dames zeker gebruikt zal worden.

Plus- en minpunten Samsung E530

 • Afmeting en gewicht toestel
 • Sublieme constructie en flip mechanisme
 • Kwaliteit kleurenscherm
 • Geluidsvolume tijdens een gesprek
 • MP3 beltonen
 • Hoeveelheid intern geheugen
 • Instelmogelijkeden camera
 • Video kwaliteit
 • Het ultieme vrouwenmodel op de markt momenteel
 • Ontbreken voice dailling
 • Geen externe geheugenkaart slot
 • Ontbreken van het versturen van meerdere bestanden via Bluetooth
 • SoundMate niet in pakket
 • Vreemde Samsung eigenaardigheden
 • Ontbreken handsfree functie
 • Geen enkele extra vrouwelijke beltoon
 • Geen thema's downloaden
 • Geen profielen
 • Problemen met connectiviteit en belkwaliteit

Wat zit er bij het toestel?

In het accessoire pakket van Samsung vindt men altijd een redelijk aantal accessoires terug. De volgende punten vind men terug in het pakket:

De meegeleverde stereo headset klinkt goed en wordt aangesloten op de mini-USB poort aan de zijkant van het toestel. Helaas is de kleur grijs gebruikt voor deze headset. Net zoals bij de lader was een donkere kleur bij dit toestel mooier geweest. Verder is het een misser dat er geen zwarte beschermkapjes worden meegeleverd bij de headset. Andere fabrikanten doen dit wel en dan is het toch vreemd dat Samsung dit niet doet.

Als laatste punt kan gemeld worden dat het niet echt netjes is dat er geen EasyStudio software meegeleverd wordt door Samsung in dit pakket. Vele mensen zullen snel deze software installeren om te kunnen synchroniseren en om data te kunnen overzetten. Verder eigenlijk geen aanmerkingen op het pakket dat bij het toestel zit. Alle punten zijn eigenlijk wel bekend van de E720 en andere modellen. Wel jammer dat er geen Soundmate bij zit, maar de keuze om dit niet te doen is begrijpelijk. (Het blijkt daarnaast ook zo te zijn dat de SoundMate niet werkt op de modellen waar deze niet bijgeleverd wordt)

Uiterlijk

Vele mensen vielen vorig jaar voor het uiterlijk van de T500 en dan vooral voor ingelegde sieraad rond het externe scherm. Opnieuw hebben vele mensen behoeft, maar nu naar dit ontwerp en zij zullen zeker het oude model inruilen voor het nieuwe model. Verschillen zijn groot in vergelijking met de T500. Tijdens dit gedeelte van de review wordt exact aangegeven waar de nieuwe punten op het toestel terug te vinden zijn.

De E530 is een clamshell of ook wel flip model genoemd. Het toestel heeft net zoals de E720 serie een ingebouwde antenne (in tegenstelling tot de T500) en de manier waarop de flip opent is meer dan netjes. Het voelt zo enorm stevig aan dat men zich gaan afvragen of dit nog wel kapot te krijgen is. Het voelt zo volwassen en sterk aan. Dit is zeker één van de sterkste punten van dit model.

Het toestel laat dus een enorm goede indruk achter op het eerste aanzicht. Knoppen en het toetsenbord zijn enorm stevig, openingsmechanisme heeft geen speling en alle onderdelen sluiten erg netjes op elkaar aan. Nergens vind men maar ook een beetje speling of een opening die er niet moet zijn. Klasse constructie.

Het toestel is met 86 x 43 x 26 mm als afmeting en een gewicht van 85 gram kleiner en lichter dan de T500 en de E720. Het toestel is iets groter en zwaarder dan de E700, maar het scheelt amper iets. Het gewichtsverschil van 5 gram tussen de E720 en E530 valt minder op dan het gevoel dat de E530 echt kleiner is dan de E720. Het toestel voelt vele malen compacter aan.

In gesloten toestand vind men op de voorzijde van het toestel het beeldscherm met daarboven de camera en de flitser. De drie toetsen waarmee men de MP3 speler kan starten en de camera kan bedienen wanneer deze ingeschakeld wordt zijn bij de E530 niet aanwezig, dit in tegenstelling tot de E530. Op de rechter zijkant kunnen daarnaast nog een aantal punten worden teruggevonden, zoals de aansluiting voor een SoundMate of stereo headset en de toets om de camera in te schakelen. Op de linker zijkant vindt men de geluidsbedieningstoetsen die ook gebruikt kunnen worden tijdens een ingeschakelde camera of om de flitser in te schakelen als zaklamp.

Opent men het toestel dan komt het enorme scherpe beeldscherm en het stevige toetsenbord naar voren. Alle toetsen zijn separaat geplaatst en zijn niet verbonden met elkaar. Hierdoor geeft het toetsenbord niet mee. De centrale toets is erg netjes uitgevoerd en doet altijd zijn werk goed, ook wanneer men één van de vijf instelbare snelkeuzes gebruikt. Het toetsenbord is gevoelsmatig een verbetering ten opzichte van de E7e0 en heeft daarnaast ook een compleet ander en speelser uiterlijk gekregen.

De complete constructiekwaliteit van het toestel is zeker goed te noemen. Ook het feit dat men aan de onderzijde een connector klepje vind die bevestigd is aan het toestel is een enorm pluspunt. De D500 had deze nog gewoon los erin zitten. De kans van verliezen was zodoende erg hoog en dit komt niet meer voor bij de E530. Verder totaal geen aanmerkingen. Het komt allemaal erg netjes en erg goed over. Absoluut een sterk punt van dit toestel.

Uithoudingsvermogen

Het toestel houdt het maar een aantal dagen uit voor het gevoel rond de twee à drie dagen. Veel spelen en veel gebruik maken van de MP3 speler en de camera vreet de batterij letterlijk en figuurlijk leeg. Dat is wel jammer.

Verder is het opladen van het toestel redelijk lange bedoeling voor het gevoel. Maar dat komt meer omdat men geen indicator meer heeft op het toestel die exact aangeeft wanneer het toestel vol is, maar een indicator op de connector van de lader. Wordt deze groen dan is het toestel volledig geladen. Men moet dus niet van de indicator op het scherm uitgaan.

Een mooie functie van Samsung is het systeem waarbij de batterij bijna leeg is. Het scherm wordt dan naar een lagere lichtintensiteit geschakeld en men geen video's of foto's meer kan maken. Dit spaart dan weer net genoeg batterijtijd om een SMS te verzenden, een gesprek netjes te beëindigen of een foto op te slaan. Mooi systeem, net zoals de waarschuwing die netjes op tijd gegeven wordt. Niet al drie uur van te voren, maar netjes op tijd dat men nog actie kan ondernemen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit, die grote problemen gaf bij de introductie van de E720, is het belangrijkste van een toestel en zal dan dus ook bij E530 op een hoog niveau moeten zijn. En deze kwaliteit is goed voor elkaar. Gesprekken komen netjes door en men kan het geluid van de speaker zo hard zetten dat een slechthorend persoon het ook nog hoort. De kwaliteit is alleen wat minder dan de D500.

Het nieuwe systeem, genaamd Voice clarity, is getest tijdens de review, maar er was geen duidelijk verschil waarneembaar zonder of met deze functie in drukke ruimten. Het was enorm lastig te bepalen op welke manier deze functie nu hulp biedt bij een duidelijk betere kwaliteit van een gesprek.

Verder zijn de gesprekken van een goed niveau. Nokia heeft een wat zwoelere overdracht van geluid. De E530 is wat scherper en wat harder, wellicht vergelijkbaar met Siemens. Sony Ericsson daarentegen zit weer wat meer richting de kwaliteit van Nokia qua zwoelheid en geluidskwaliteit. Maar de kwaliteit is zeker op het goed niveau wat Samsung wil uitstralen als premiummerk.

Heeft men na een gesprek de behoefte de gesprekkenlijst te raadplegen dan kan dat via het menu of via de opneemtoets. Via beide opties komt men in het menuonderdeel oproepenlijst. Door de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen te bewegen kan men door het hele menu alle informatie opvragen. Kiest men een oproep dan krijgt men een overzicht van de naam en het nummer van de persoon te zien en daarnaast de datum en tijd van het gesprek. Helaas geen duur van het gesprek. De duur van de gesprekken kan alleen opgevraagd worden via de menuoptie, waar ook alleen de tellers gewist kunnen worden.

De meegeleverde beltonen zijn zoals men van Samsung mag verwachten goed. Alleen waarom zit er geen enkele standaard beltoon tussen. In het totaal van 20 beltonen (MMF, IMY, MP3, WAV, MIDI) is er geen standaard beltoon teruggevonden allemaal speelse beltonen. Maar er is een oplossing voor de zakelijke gebruikers (de vraag is alleen of die er wel zijn met dit model. Men zou eerder wat leuke dames tonen verwachten, maar ook deze zijn er niet), daarvoor is de MP3 beltoon. Men kan via de diverse connectiviteit oplossingen een beltoon over sturen naar het toestel en deze dan instellen als MP3 beltoon. Samsung heeft daarvoor een heel simpele oplossing gemaakt. In het menu van de beltonen zijn vier mappen opgenomen die men allemaal kan doorlopen, één voor MP3 bestanden, één voor standaard beltonen, één voor favoriete beltonen en één voor gedownloade beltonen. Dit is een map meer dan de D500.

De trilfunctie van het toestel voelt men goed door een jas heen en is uitermate sterk. Via het menu instellingen en geluidsinstellingen kan men zelf instellen hoe en wanneer de trilfunctie aangezet kan worden. Alleen Samsung heeft er nog steeds voor gekozen om dit enorm onhandig uit te voeren. Men kan alleen kiezen voor de opties: Alleen trillen, alleen de melodie/beltoon of eerst trillen en dan de beltoon. De opties trillen en bellen tegelijk kan men nergens terug vinden. Opnieuw een gemiste kans, maar er is een oplossing door een beltoon te kiezen waarop de trilfunctie reageert.

De handsfree functionaliteit en voice dailing mogen zeker ook niet onbesproken blijven., maar deze zijn niet eens aanwezig in het toestel. Nog steeds jammer dat men dit nog niet opneemt in een dergelijk model. De Samsung E620 heeft deze functies wel, maar dat toestel is amper op de Nederlandse markt te verkrijgen.

Beeldscherm

Zoals gewend van Samsung is het interne scherm weer van een topkwaliteit en zeker gelijkwaardig aan de S700i en de Sharp GX-30. Het 260.000 kleuren kleurenscherm met een resolutie van 176 x 220 pixels is groter dan het scherm van de E700, gelijk aan de E720, maar kan niet tippen aan de schermen van de S700i en de GX30 qua scherpte. Die leveren daarnaast op een grotere afmeting een gelijkwaardige kwaliteit. Waar de E530 wel veel beter op scoort is de helderheid van het scherm. Elke gebruiker die het toestel in de handen heeft gehad, begon gelijk over de kwaliteit van het scherm (naast sterke en stevige uiterlijk).

Het externe scherm van de E530 is een OLED scherm met een resolutie van 96 x 96 pixels en is een enorm verbetering ten opzichte van de T500, die nog een monochroom scherm had op de buitenkant. Het scherm is mooi scherp en geeft de data goed weer. De viewfinder van de camera is redelijk qua kwaliteit in vergelijking tot andere toestellen, maar is in relatie tot het gebruik van een OLED scherm erg goed. Men kan duidelijk zien wat er op de camera wordt weergegeven en via de toetsen onder scherm kan men instellingen aanpassen die in het scherm worden weergegeven.

Het interne scherm zal zichzelf uitschakelen na een bepaalde periode wanneer men het toestel niet dichtklapt. Het externe scherm daarentegen heeft diverse mogelijkheden op het gebied van de screensaver en de data die wordt weergegeven. Wanneer men het toestel dichtklapt krijgt men voor vier seconden een screensaver te zien in de vorm van een klok of bijvoorbeeld een afbeelding. Nadat deze screensaver weg is, vind men op het scherm alleen nog een indicatie van de tijd, het ontvangstniveau en de batterijstatus. Deze laatste punten kan men ook automatisch na vier seconden laten uitschakelen, idem als de screensaver. Wil men dan opnieuw de screensaver of het complete pallet met tijds en status indicaties oproepen dan drukt men op de linkerzijde van het toestel op de audiotoets die het geluidsniveau verhoogt.

Verder instellingen aan het scherm zijn er amper. Men kan de helderheid instellen in drie standen, terwijl er vijf standen worden weergegeven in het menu en de verlichting instellingen kunnen worden aangepast. Verder krijgt men de foto van de persoon te zien op het externe scherm wanneer deze belt, kan de MP3 speler gestart en getoond worden en wordt de status weergegeven van een gemist gesprek of ontvangen SMS bericht.

De afleesbaarheid van het interne scherm is redelijk goed tot zeer goed tijdens zeer zonnige condities. Men kan het scherm goed aflezen en spiegelen speelt wel een rol, maar niet een enorm zware rol. Het externe scherm heeft meer last van de zonnestralen, maar daar is mee te leven.

Menu

Geen interface zoals een Symbian of Windows smartphone, maar een standaard Samsung interface dat weer een nieuw update heeft gehad na de E720 (andere iconen, achtergronden, thema's in het menu en het menu heeft meer bloemachtige invloeden) en zeker na de T500. De eerste pagina die men te zien krijgt wanneer het toestel opengeklapt wordt, geeft bovenaan de pagina weer welke verbinding ingeschakeld is, wat het ontvangst is van het toestel en hoe het zit met de batterijcapaciteit. Verder vind men op dit scherm een weergave voor datum, tijd, maand, dag en verder op de achtergrond een geanimeerde GIF afbeelding, een gewone JPG afbeelding en zelfs de mogelijkheid tot invoeren van een MMS-video van maximaal 10 seconden zonder geluid of een gedownloade video. De gebruiker kan hieruit zelf kiezen.

Via de twee soft-keys kan men in het onderste gedeelte van het scherm twee opties aanklikken. Eén van deze opties is het menu binnen gaan. In het menu van de E530 zijn een raster negen geanimeerde iconen zichtbaar die men via de 5-richtings bedieningstoets kan aanklikken. De bediening is enorm handig en overzichtelijk en kan door middel van de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen plaatsvinden. Eventuele aanpassingen aan de manier waarop het menu bedient kan worden zijn er niet helaas. Men kan wel de kleuren/patronen en de tekstweergave aanpassen. Helaas is het niet mogelijk eigen patronen te downloaden of te installeren. Men zal het moeten doen met de vier standaard patronen.

Er is verder geen verschil te merken tussen het menu wanneer het toestel geopend of gesloten is. Wat wel optreedt is dat wanneer men het toestel dicht schuift, de toetsenblokkade gelijk op het toestel gezet wordt. Een erg handige functie voor mensen die na een gesprek gelijk het toestel dichtschuiven en in hun binnenzak doen.

Telefoonboek

Aan het telefoonboek is niet veel speciaals te zien. Men kan de normale functies en data toevoegen aan een contactpersoon en deze opslaan op het toestel en synchroniseren met Outlook via de speciale software. De functies die in het telefoonboek zitten zijn de functies die verwacht mogen van een toestel met dit kaliber op een kleine aanmerking hier en daar. Een nadeel is vooral wanneer men van andere toestellen het telefoonboek of een contactpersonen overstuurt. Deze komen regelmatig niet goed over of maar gedeeltelijk en is men nog bezig met het handmatig wijzigen of toevoegen van de contactpersoon data. Dit werkt dus totaal niet en is nogal een misser voor mensen die visitekaartjes en contacten uitwisselen via de mobiele telefoon of voor de eerste keer hun mobiele telefoon instellen en alle data oversturen van hun oude naar hun nieuwe toestel.

De verder opties van het telefoonboek zijn goed voorzien. Er is een zoekfunctie die men door middel van de T9 functionaliteit kan bedienen. Een eigen visitekaartje kan ingesteld worden en bellergroepen zijn aanwezig. Deze kunnen naar eigen inzicht ingevuld en aangepast worden. In totaal kan men voor de snelkeuze negen nummers instellen en tevens 1000 nummers op het toestel opslaan.

Bij een contactpersoon kan men de volgende data opslaan: Achternaam, Voornaam, Mobiel nummer, Prive nummer, Kantoor nummer, Fax nummer, Extra nummer, Email adres, Foto, Beltoon, Bellergroep en een Notitie. Eigenlijk voldoende voor dit toestel. Het opslaan van een adres is het enige wat echt gemist wordt. Maar mocht men dat willen opslaan dan kan men daarvoor de notitie gebruiken. Samsung had geen enorme grote naam op het gebied van deze data aan een contactpersoon, dat is wel wat verbeterd, maar nog lang niet voldoende.

Een voorbeeld daarvan is het feit dat nergens in het toestel de functie Voice dailing terug gevonden is. Samsung heeft dit gewoon niet ingebouwd in het toestel en mag rustig een fout genoemd. Wat een enorm gemis dat het niet aanwezig is, want iedereen met een Bluetooth headset zal nu opnieuw naar het toestel moeten grijpen om een gesprek te starten. Het feit dat er een goede optie voor is in de carkit van Samsung gaat niet op voor gebruikers die over straat lopen met een headset in of personen die niet eens een auto hebben en altijd met het openbaar vervoer reizen.

Het provider diensten onderdeel vind men terug bij het telefoonboek van het toestel.

Messaging

Messaging is een punt dat Samsung in de loop van de jaren steeds verder heeft opgepakt. Helaas nog niet op het niveau van Nokia en Sony Ericsson die constant met nieuwe mogelijkheden komen zoals Visual Radio, Quickshare and Presence/Instant Messaging.

Samsung laat dit nog niet zien en ook niet in deze E530. Het toestel heeft nu wel als één van de eerste toestellen de mogelijkheid om groep SMS berichten te versturen en dat is al een enorme verbetering ten opzichte van vroegere toestellen. Verder zijn wel alle functies aan boord die men mag verwachten; SMS, MMS, EMS en nu ook Email via POP3 en SMTP, naast Email via SMS dat al lang in Samsung toestellen aanwezig is.

Het invoeren van een bericht via T9 of de standaard invoerfunctionaliteit gaat goed. Er zijn daar geen problemen terug gevonden. De berichten kunnen verstuurd worden en opgeslagen, alleen opgeslagen of alleen verstuurd worden naar de afzender. Ook kan men diverse nummers instellen waarvan men geen berichten wil ontvangen. Tevens zijn antwoordverzoek en ontvangstbevestiging ook aanwezig.

Bij een SMS bericht kan men in totaal 1836 tekens invoeren. Dat komt neer op 12 aaneengeschakelde berichten, wat enorm lang is voor een toestel. Men zou dan al bijna een MMS of Email bericht moeten gaan sturen als men nadenkt dat 1836 tekens een paar KB zijn en dus veel minder kosten dan 12 aparte SMS berichten die over het netwerk verstuurd worden.

In totaal zijn er geen standaard MMS berichten meegeleverd. Er zitten zelfs geen SMS sjablonen in het toestel. Dat is wel misser, omdat dit in de D500 wel aanwezig is.

Op het toestel kan de gebruiker maximaal 200 SMS berichten opslaan. De hoeveelheid opslag voor MMS en Email berichten hangt af van de hoeveelheid aanwezige geheugen in het toestel zelf en dat is voor dit toestel rond de 3 MB.

De verbeteringen op het gebied van het Messaging zijn er dus wel en zijn ook zeker een stap voorwaarts in de goede richting. Alleen er zal nog wel even gewacht moeten worden op functies zoals instant messaging of bijvoorbeeld RIM Blackberry Instant email dat nu al wel in een normaal toestel van Siemens wordt toegepast. Verder heeft Samsung een mooi stukje techniek op het gebied van Messaging neergezet dat gebruikers die hiervan veel gebruik maken tevreden zal stemmen.

Connectivity

Connectivity was het onder geschoven kindje bij Samsung de afgelopen jaren. De Email berichten en topics waarin gevraagd werd hoe men een bepaald Samsung toestel aangesloten kreeg aan een PC via de infraroodpoort waren legio. Vele mensen moesten enorm moeilijke handleidingen uithalen om het voor elkaar te krijgen. Bij de D500 veranderde dit niet echt door een grote fout in de Bluetooth software.

Dat moet nu met de E530 tot zijn eind gekomen zijn. De Samsung E530 is namelijk de vierde clamshell of flip model met Bluetooth, het vijfde model van Samsung na de D500 met BT en zal er zeker toebijdragen dat het voor gebruikers eenvoudiger wordt om data over te zenden naar andere toestellen en PC's met Bluetooth aanboord. Natuurlijk is de Bluetooth applicatie gelijk getest. Het werkt erg goed en is amper op problemen te betrappen. Helaas is communicatie via een Pocket PC en een internet verbinding om onverklaarbare redenen nog niet voor elkaar gekregen. De standaardinstellingen van Nokia en Sony Ericsson toestellen werkte niet op deze Samsung. Dit vraagt dus om extra onderzoek. Verder enkel een klein probleem terug gevonden dat een aantal keer de verbinding niet opgezet kon worden met een ander toestel en dat bepaalde profielen nog niet helemaal lekker ondersteund werden.

De andere mogelijkheid tot connectiviteit de datakabel is niet getest. Deze was namelijk niet aanwezig en de infraroodpoort was niet meer nodig doordat Bluetooth nu aanwezig is.

Een aantal extra punten die zeker niet onbesproken mogen blijven, zijn het feit dat de Bluetooth applicatie qua batterijtijd erg goed presteert. Er wordt niet enorm veel van de batterij gevraagd tijdens het gebruik van de applicatie. Helaas is het wel een nadeel dat men in het menu van het toestel geen optie zult terug vinden waarbinnen meerdere bestanden verstuurd kunnen worden over de infraroodpoort (die er niet is) of Bluetooth applicatie. Dit kan nog wel eens tot leuke situaties lijden als men grote hoeveelheden foto's heeft gemaakt en deze wil overzetten.

De PC Suite software genaamd EasyStudio van Samsung zit niet in het pakket bij het toestel. Men moet het dus downloaden van de internet site van Samsung en daar gaat het dus goed als eerste fout. Momenteel zijn er vele problemen met deze software, doordat diverse mappen in het toestel niet benaderd kunnen worden en dat er problemen zijn met synchroniseren van de data naar programma's op PC of Mac. De problemen op het gebied van de connectiviteit blijven dus ook na de E720 nog aanhouden. Wanneer komt men tot inzicht bij Samsung?

Geheugen

Het geheugenonderwerp kan een discussiepunt genoemd worden. Het toestel heeft namelijk, maar ongeveer 90 MB aan intern geheugen verdeelt in 82 MB vrij dynamisch geheugen, 4 MB geheugen voor JAVA toepassingen en 4 MB voor Berichten Gaat men al snel een aantal foto's schieten, een redelijk aantal MMS, Email berichten en andere data opslaan dan blijft er maar weinig ruimte over eventuele MP3 bestanden.

Het gemis van externe geheugenkaart optie zal voor de gebruiker die graag groot aantallen MP3 bestanden wil afspelen enorm zijn. Daarin heeft de Sony Ericsson K750i, S700i en Sharp GX-30 zijn voordelen ten opzichte van de E530.

Het interne geheugen is ingedeeld in twee delen, zoals al aangegeven. Het toestel gebruikt het eerste deel van 82 MB speciaal voor het bestandsbeheer, die alle afbeeldingen, video's, muziek en geluiden herbergt. Daarnaast is er 4 MB aan email en MMS berichten en daarnaast nog voor 200 SMS berichten, 30 serverberichten, 300 kalendernotities, 100 memo's en 1000 contactpersonen. Deze data wordt alleen niet afgehaald van de 90 MB.

Het derde deel is 4 MB speciaal voor alle JAVA toepassingen, zoals JAVA programma's en de JAVA games. Deze indeling en hoeveelheid geheugen is anders dan bij de D500, maar gelijk aan de E720.

Camera

De camera is een punt dat iedereen zal verbazen. Deze 1.0 Mega pixel camera, gelijk aan die in de E720, is namelijk één van de beste op de Nederlandse markt samen met de Sony Ericsson S700i en Sharp GX30, net onder de Sharp 902 en Sony Ericsson K750i met 2.0 Mega pixel camera (die eigenlijk in een aparte klasse thuis horen). De camera is een openbaring op het gebied van de opties, het gebruikersgemak en de overzichtelijkheid. De opties zijn alleen minder uitgebreid dan de D500 en komen redelijk overeen met de S700i. Het kan allemaal alleen niet tippen aan de kwaliteit van de Sony Ericsson K750i. De instelopties zijn wel beter voorhanden.

De kwaliteit van de foto's en de video's zijn enorm goed. Men kan het zeker vergelijken met de Sony Ericsson S700i en de Sharp GX30. Video's steken qua kwaliteit nog beter af dan de foto's die ook op een zeer hoog niveau zijn voor een camera in een mobiele telefoon. Samsung heeft dit goed bekeken door eerst goed om zich heen te kijken en de expertise te gebruiken uit de Aziatische markt waar men al zeer lang gebruik maakt van deze techniek.

De camera heeft zoals aangegeven een hoop met opties. Helaas zijn het minder opties dan de D500. Men kan de foto's maken in de resoluties: (1152 x 864), (640 x 480), (320 x 240), (176 x 148) en (160 x 120). Daarnaast is het mogelijk om in drie kwaliteiten foto's te maken (Extra hoog, Hoog, Normaal en Laag), kan men kiezen voor vijf sluitergeluiden en hoe de zoeker ingesteld moet worden (Standaardverhouding of Volledig scherm). Helaas dus geen Spot Focus, de ISO keuze of instelbare standaard naam zoals in de D500.

Naast deze instellingen is het mogelijk om uit drie fotostanden te kiezen, namelijk: Eén opname, Multishot (keuze uit: 6 foto's kwaliteit normaal, 6 foto's kwaliteit hoog, 9 foto's kwaliteit normaal, 9 foto's kwaliteit hoog, 15 foto's kwaliteit normaal of 15 foto's kwaliteit hoog) en Mozaïek opname (Keuze uit 2 bij 2 of 3 bij 3). Naast deze opties kan men tijdens het maken van een foto in tien stappen inzoomen bij alle resoluties, de helderheid in elf (D500 maar vijf) stappen instellen, de foto horizontaal of verticaal omflippen en de flitser gebruiken. Verder zijn er in totaal 10 effecten, namelijk: Grijswaarden, Negatief, Sepia, Reliëf, Nostalgisch, Maanlicht en Mist. Dit zijn compleet andere effecten dan in de D500. Als laatste zijn er in de camera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden) en mogelijkheid tot het toevoegen van één van de 30 kaders toegevoegd. Helaas kan men niet alle opties gebruiken bij alle resoluties. Kaders worden alleen gebruikt bij en resolutie van 176 x 148 pixels.

Deze flitser kent in totaal drie standen, namelijk: Uit, Alleen foto's maken en Constant aan, waarbij men de flitser kan gebruiken als een zaklamp wanneer de camera functie niet ingeschakeld is. Simpel weg de audiotoets die het geluidsniveau verlaagt ingedrukt houden. Altijd handig op het moment dat men net even wat extra licht nodig heeft. De flitser kan men altijd en overal gebruiken en heeft een bereik van rond de vier meter volgens Samsung, maar dit bereik is niet gehaald tijdens het gebruik. Ook is er een vermoeden dat het nieuwe van de flitser minder is dan bij de E720. De flits is wel enorm sterk en sterker dan de S700i en de K700i, maar kan opnieuw niet vergeleken worden met de camera flits van de K750i.

De videocamera heeft een groot gedeelte dezelfde functies al de normale fotocamera. De resoluties zijn natuurlijk wel anders. In totaal zijn er vier resoluties, namelijk (352 x 288), (320 x 240), (176 x 144) en (128 x 96). Naast de resoluties kan men kiezen uit twee videostanden, namelijk Normaal en de Beperking van MMS, waardoor een aantal instelling automatisch worden ingesteld. Tevens is er geen mogelijkheid de kwaliteit in te stellen of de QQVGA resolutie te kiezen. Kiest men voor de instelling Normaal, dan kan men kiezen uit vier resoluties en vier kwaliteiten (Extra hoog, Hoog, Normaal en Laag). Verder kan men het geluid aan en uit zetten (ook mogelijk bij de MMS videostand) en hoe de zoeker ingesteld moet worden (Standaardverhouding of Volledig scherm).

Naast deze instellingen is het mogelijk tijdens de video in te zoomen, de helderheid in elf stappen in te stellen, de foto horizontaal of verticaal om te flippen en de flitser te gebruiken tijdens het filmen. Verder zijn er in totaal 10 effecten, namelijk: Grijswaarden, Negatief, Sepia, Reliëf, Nostalgisch, Maanlicht en Mist. Dit zijn compleet andere effecten dan in de D500. Als laatste is er in de videocamera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden).

Deze flitser kent in totaal drie standen, namelijk: Uit, Alleen foto's maken en Constant aan, waarbij men de flitser kan gebruiken als een zaklamp wanneer de videofunctie niet ingeschakeld is. Simpel weg de audiotoets die het geluidsniveau verlaagt ingedrukt houden. Men kan de flitser ook aan en uitzetten tijdens het filmen.

Via de sneltoetsen op het toetsenbord en de zijkant van het toestel kan men een groot deel van de instellingen en opties die hierboven genoemd zijn instellen. Tevens kan men een keuze maken uit of de fotocamera op het volledige scherm moet worden weergegeven. Een optie die nu ook in het menu ingesteld kan worden, dit was niet zo bij de D500.

De foto's worden gemaakt in het JPG formaat en opgeslagen in het foto album. Daar kan men de foto bekijken, maar niet aanpassen wat wel mogelijk is in de D500. Tevens kan men de foto's met een wisbeveiliging instellen en een diavertoning starten met daarin al de opgeslagen foto's. Naast deze functies kan men de foto's wissen, hernoemen, instellen als achtergrond of afbeelding voor nummerweergave of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email o f Bluetooth. Het fotoalbum heeft de mogelijkheid om naast JPG bestanden ook GIF bestanden te bekijken.

Voor video bestanden geldt bijna hetzelfde. Deze bestanden worden gemaakt in het MP4 en 3GP formaat en opgeslagen in het video album. Daar kan men de video bekijken, hernomen, wissen, een wisbeveiliging geven of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of Bluetooth. De grote resoluties gebruiken MP4 en de Video MMS functie 3GP.

Uiteindelijk kan alleen maar worden geconcludeerd dat dit toestel een enorme goede camera heeft. De kwaliteit is van een erg hoog niveau. Hier en daar hadden wat kleine wijzigingen aangebracht kunnen worden werd gemeld na de review van de D500 en deze wijzigingen zijn ook doorgevoerd. Een aantal functies zijn bij deze camera niet meer aanwezig. Gelukkig maakt men nu gebruik van de mogelijkheid tot het opnemen van MP4 video's in 352 x 288 formaat en dat is ronduit fantastisch. De kwaliteit is enorm goed en naast een goede camera is dit toestel dus erg goed voorzien. Men kan het zelf checken in het media archief van dit toestel, dat men via een link aan het einde van de review kan bekijken.

Aanwezige programma's

In relatie tot de aanwezige programma's en de E530 kan gezegd worden dat eigenlijk niks gemist wordt. Alle programma's die men op een dergelijk toestel mag verwachten zijn aanwezig. De programma's zijn over een aantal plekken verdeeld in het menu. Het eerste onderdeel is Organizer waar men een complete kalender vindt met de mogelijkheid tot het toevoegen van een afspraak , verjaardag, diversen of een actiepunt. Tevens kan men de agenda opvragen in maand, week en dag overzicht en memo's opslaan. In totaal kan men in de kalender 300 punten en 100 memo's opslaan.

Het tweede onderdeel is de XHTML browser die in het toestel aanwezig is. Met deze browser is het mogelijk om internet pagina's te bezoeken via een GPRS verbinding. De internet browser is niet zo geavanceerd als bijvoorbeeld de Netfront en Opera browsers in smartphones, maar geeft wel op een zeer nette manier de gevraagde site weer. In de browser zitten verder geen speciale onderdelen. Wat wel erg netjes is, is het feit dat de instellingen voor het surfen al in het toestel aanwezig zijn. Men hoeft alleen voor de provider te kiezen die men gebruikt.

Het derde onderdeel is het bestandsbeheer dat in dit toestel geen Funbox meer heet. Hierin vind men alle data; afbeeldingen, video's, muziek en geluiden, die op het toestel zijn geplaatst. Een aantal onderdelen hieven zijn al besproken bij de camera, maar er zal nog wel moeten worden aangegeven dat wanneer men niet een foto of video wil maken men via dit onderdeel de gemaakte of gedownloade foto's en video's kan bekijken. Samsung had op het geleverde toestel de diverse mappen gevuld met een groot aantal foto, video en audio bestanden. Al deze bestanden kunnen worden bekeken of afgespeeld. Of deze ook op het toestel zelf aanwezig zijn bij aanschaf was niet direct duidelijk.

Het vierde en laatste onderdeel bevat het grootste aantal programma's. Dit is namelijk de Toepassingen Dit onderdeel van het menu bevat de JAVA wereld (inclusief games), MP3 speler, Voice recorder, Wereldtijd, Alarm, Organizer synchronisatie programma, Calculator, Converter, Timer, Stopwatch en het provider onderdeel Vodafone. Elk onderdeel zal hieronder kort uitgewerkt worden op één onderdeel na, namelijk de JAVA wereld. Dit onderdeel bevat alleen games en deze zullen op de volgende pagina bespoken worden onder het punt games.

De MP3 speler is een simpele maar doeltreffende speler, die men naar eigen behoefte kan instellen met bestanden of afspeellijsten. Daarnaast zijn er drie verschillende soorten waarop de equalizer wordt weergegeven. Ook kan men instellen of het nummer automatisch moeten worden herhaald, over een bepaalde volgorde gevolgd moet worden en wat de vooraf ingestelde volume moet zijn. De MP3 speler werkt op dezelfde manier als wanneer men een geluidsbestand afspeelt in het bestandsbeheer.

De kwaliteit van de door de MP3 speler gebruikt speakers is redelijk. De kwaliteit is beter dan de E720 en komt wat minder blikkeriger over. Dit komt doordat men de speaker boven het scherm gebruikt en meestal is het toestel gesloten als men op de buitenzijde de MP3 speler start. Doordat de flip gesloten is, is de lege ruimte tussen het scherm en het toetsenbord een soort van klankkast die de kwaliteit beter ten goede komt dan de E720, maar super is het nog zeker niet. Ook het feit dat de speaker bijna tegen het toetsenbord aanligt is niet een voordeel. Opent men de flip dan klinkt het al een heel stuk beter, maar nog steeds niet de D500 kwaliteit (wel zonder SoundMate).

In de MP3 speler vind men nu ook twee verschillende geluidsinstellingen. Dit is de keuze uit vier sound processing soorten (Normaal, Klassiek, Jazz en Rock) en de keuze om 3D geluid aan te hebben. Van dit laatste merkt men totaal niks. Aan of uit maakt niks uit. De keuze uit de vier gegeven opties geeft wel een degelijk verschil en is een leuk extra punt in dit toestel. Zelfs nog nooit eerder vertoond.

Speciaal voor de E530 is er aan boord een leuke groep met speciale vrouwen applicates. Hieronder valt de mogelijkheid tot het bepalen van de eigen persoonlijke geurtype, het berekenen van het bioritme en de verhouding lengte/gewicht. Ook kan men de calorieën meter bijhouden, de roze agenda invullen, die exact aangeeft wanneer de vrouw haar ovulatie heeft. Ja, je leest het echt goed. Dit wordt voor het eerst getoond in een mobiel toestel! Als laatste is er een speciale boodschappenlijst aanwezig waarin diverse punten kunnen worden opgeslagen.

Helaas, geen voice dailing, maar de voice recorder of voice memo ontbreekt echter niet. De voice recorder neemt gesprekken en andere omgevingsgeluiden netjes op in AMR formaat. Het is niet mogelijk om deze bestanden te gebruiken als beltoon in het toestel. Verder valt er weinig op te merken bij deze functie behalve dat de equalizer gelijk is aan de MP3 speler op andere bedieningsknoppen na.

De volgende opties, de Wereldtijd, Alarmklok, Calculator, Converter, Timer en Stopwatch spreken voor zich. Deze onderdelen behoeven geen extra uitleg. De uitvoering van deze programma's is goed, simpel en duidelijk.

Het laatste onderdeel van het Toepassingen gedeelte is het Vodafone diensten onderdeel dat ook voor een deel terug komt bij het telefoonboek. In het telefoonboek komt alleen het gedeelte qua provider telefoonnummers terug. Het andere deel met informatie over de provider vind men onder toepassingen terug.

Games

Qua games is het toestel redelijk voorzien met vier games. Die games zijn niet echt fantastisch en men vindt deze terug in het gedeelte JAVA wereld met een maximaal geheugen van 4 MB zoals al aangegeven op de vorige pagina. Op de Siemens S65 zitten vele mooiere games, die echter ook nog eens enorm verslavend waren (zie Worms). De games op de E530 zijn nou niet echt spannend.

De games die aanwezig zijn in het toestel zijn: Bobby Carrot (een game waarbij men in allerlei dolhoven wortels moet verzamelen met een konijn), Airship Racing (waarbij men een luchtschip in de lucht moet houden), Arch Angel (een 3D shooter waarbij men in een ruimteschip de vijand moet uitschakelen) en Freekick (een voetbal spel waarbij men strafschoppen moet proberen te scoren). Al met al niet echt opwindend te noemen, al is Freekick wel erg verslavend.

Extra's

Verder vind men in het toestel geen extra's. Geen radio, geen content van een provider, daarvoor zijn andere modellen in de markt verkrijgbaar.

Er is wel een speciale vergelijkingsset met foto's tussen de Samsung E340 en E530 die hieronder weergegeven wordt.

Conclusie

Aan het einde van deze review kan nu een oordeel gegeven worden over wat de Samsung E530 in het totaal neerzet. Zoals iedereen in de markt dat heeft, is er ook hier op de eerste hand een grote mate van euforie over dit toestel na de succesmodellen, T500, E720 en D500. MAAR, het toestel heeft ook zijn nadelen.

Het toestel blijft een Samsung en dat heeft tot gevolg dat een aantal enorm onhandige Samsung punten nog steeds in het toestel aanwezig zijn. Geen normale tril/bel instelmogelijkheid of profielen onderdeel en het feit dat er geen enkele normale beltoon op het toestel aanwezig is, doen de wenkbrauwen fronzen. Ook het feit dat men in een dergelijk toestel geen thema's kan downloaden en instellen mag gerust apart genoemd worden.

Aspecten als het feit dat er wel Bluetooth aanwezig is, maar geen mogelijkheid tot het versturen van meerdere bestanden tegelijk en het ontbreken van een handsfree functie en voice dailling is iets waar echt overgevallen zal worden. Het ontbreken van de handsfree functie geeft ook gelijk aan waarom er geen SoundMate in het pakket is opgenomen.

Verder was het zeker een verbetering geweest als Samsung in de E530 een geheugenkaart slot had ingebouwd. Wellicht ziet men dat in de toekomst.

Natuurlijk moet geconcludeerd worden dat de Samsung E530 vooral sterke punten heeft en dat de zwakke punten of nadelen, punten zijn waar men als gebruiker naar moet kijken en zich moet afvragen of deze zwaar zullen wegen in de aanschaf van het toestel. Waarschijnlijk zullen de sterke punten overheersen.

De sterke punten zijn vooral de afmeting en het gewicht van het toestel en de kwaliteit van de constructie en de flipmechanisme. Daarnaast is het kleurenscherm en vooral de helderheid van het scherm iets wat op een enorm hoog niveau staat. Samsung laat opnieuw zien één van de merken te zijn die zeer goede schermen kan produceren.

Daarnaast zijn het geluidsvolume tijdens het gesprek en de 90 MB aan geheugen pluspunten van het toestel. Het absolute sterkste punt van dit toestel is de camera en vooral de instelmogelijkheden van de camera in het toestel en de video functie. Samsung laat zien dat ze daarbij iedereen voorbij lopen en daarbij vooral Nokia, die zich nu ook gelukkig eens een update doorvoert in zijn modellen met als voorbeeld de Nokia 6230i.

Wat kan nu gezegd over dit toestel in relatie tot de rest van de markt? Dat is een hele goede vraag. De Sony Ericsson S700i, Mistubishi M430i en Sharp GX-30 zijn te groot of te duur ten opzichte van de E530/E720, de Siemens S65 heeft een slechtere camera en interface en een smartphone mag men eigenlijk niet vergelijken met dit toestel (al zijn deze wel goedkoper, bieden ze meer mogelijkheden, betere specificaties en hebben een aantal smartphones een camera die erg dicht in de buurt komt van die van de E530./E720). Erg simpel gezegd is er eigenlijk geen competitie voor de E530 en dan nog vooral omdat er geen ander dames model is op de markt met dergelijke looks en specificaties.

Absoluut een must voor de vrouw die wil opvallen met haar model, deze Samsung E530.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung E530 review