Samsung E500 Brown Edition review

Fashion is voor Samsung één van de hoofdonderdelen binnen de lijn met modellen. De E500 is het nieuwe ladyphone model van het merk na de E530 en het tussenmodel; de E870.

Het nieuwe model zal in diverse edities op de markt verschijnen waaronder de standaard witte en bruine. In de review wordt de bruine besproken, maar deze verschilt alleen qua kleur met de andere modellen.

De andere toestellen zijn onder andere de witte versie en een speciale Pink Ribbon versie. In de toekomst zullen nog meer modellen volgen. De E500 zal voor Samsung een succesmodel zijn in alle diverse vormen en soorten die verkrijgbaar worden. De markt zit namelijk echt op een vrouwentoestel en opvolger van de E530 te wachten, als is het maar de vraag of de E500 eigenlijk wel de opvolger is van het nieuwe toestel. De naam van het toestel vermoedt iets anders, maar daarover meer in de review. Wat wel duidelijk zal worden vanuit de review is dat de E500 een doorontwikkeling is van de E870.

De E500 is in de afgelopen maanden aan de markt geïntroduceerd en is sindskort ook verkrijgbaar. Het toestel wordt grif verkocht en is enorm in trek. De nieuwe uitstraling en de meegeleverde Otazu sieraad en tas geven het toestel net dat speciale tintje dat een bepaalde soort vrouwen aanspreekt. Deze personen kijken niet direct naar de specificaties, maar het uiterlijk van het toestel. Dat staat boven alles en de specificaties komen als tweede. Dit zal zeker in de review mee worden genomen.

De nieuwe E500 verschilt ten opzichte van andere modellen zoals de E530 alleen op essentiële punten als de afwezigheid van een flitser, nieuwe vrouwenfuncties en de aanwezigheid van voice dialing en voice command. Daarover later meer.

De grote opponent in de huidige markt is vooral de Motorola V3i Dolce & Gabbana. Bij de diverse onderdelen zal worden aangeven waar de verschillen liggen met de V3i.

- Toestel
- Batterij (standaard batterij)
- Oplader
- Stereo headset
- Engelse en Nederlandse handleiding

De handleiding is lekker compact en zeker niet te lang. Mooie duidelijke afbeeldingen worden gebruikt. Erg nette handleiding die voldoende is voor dit toestel. Wellicht was een andere vorm van het boekje misschien wat beter geweest, maar daarover valt te twisten.

Een lader in stijl, namelijk een zwarte versie (al is de vraag of de witte variant van de E500 een witte lader meekrijgt). Vroeger leverde Samsung nog de grijze versie mee bij donkere toestellen en dat stond eigenlijk totaal niet. Nu dat er een zwarte lader meegeleverd wordt, toont Samsung aan dat stijl niet eindigt bij het toestel alleen.

De meegeleverde stereo headset klinkt goed en wordt aangesloten op de mini-USB poort aan de onderkant van het toestel. De headset is in het zwart uitgevoerd met speciale gouden accenten en speciaal ontworpen bedieningsonderdeel. Verder is het een misser dat er geen zwarte beschermkapjes worden meegeleverd bij de headset. Andere fabrikanten doen dit wel en dan is het toch vreemd dat Samsung dit niet doet.

Plus- en minpunten Samsung E500 Brown Edition

 • Afmeting en gewicht toestel
 • Geluidsvolume tijdens een gesprek
 • Kwaliteit kleurenscherm
 • Redelijke camera
 • Stijlvol
 • Ultiem vrouwentoestel
 • Voice dailing en voice command
 • Geen flitser
 • Geen geheugenkaartslot
 • Geen profielen
 • Geen thema’s downloaden
 • Magere videocamera
 • Vreemde Samsung eigenaardigheden

Wat zit er bij het toestel?

In het accessoire pakket van Samsung vindt men altijd een aantal accessoires terug. De volgende accessoires zijn in het stijlvolle pakket opgenomen:

Het pakket is dus netjes voorzien. Onderdelen als een video-out worden niet door de E500 ondersteunt en zodoende wordt ook niet verwacht dat een dergelijke kabel meegeleverd wordt. Helaas is er geen EasyStudio PC Suite CD meegeleverd, ook een datakabel ontbreekt. De Motorola V3i krijgt deze wel meegeleverd, net zoals een MicroSD geheugenkaart.

Uiterlijk

Het hoofdonderwerp van de nieuwe E500 is natuurlijk het uiterlijk. De ladyphone wordt altijd als eerste beoordeeld op dit onderdeel en dat is bij deze E500 ook zeker het geval. Zoals al gemeld komen er meerdere varianten van de nieuwe E500 op de markt. Daaronder een E500 in het wit en bruin, die momenteel al verkrijgbaar zijn. De bruine E500 wordt hier besproken.

De E500 is met zijn afmetingen van 85 x 45 x 21 mm niet bepaald groot. Het is een compact toestel die ten opzichte van de E530 redelijk klein aandoet. Het lijkt wat compacter en minder bol dan de E530. Qua gewicht ontlopen de twee elkaar nogal wat. De E530 is 8 gram zwaarder dan de E500, die maar 77 gram weegt.

Loopt men om het toestel heen dan vallen een aantal dingen op. Het toestel is uitgevoerd in speciale materialen daaronder veel gespoten plastic maar ook leermotieven rond het externe scherm dat tevens dienstdoet als spiegel. Per model verschillen de kleuren en de motieven. De steentjes rond de camera zijn bij de huidige E500 van plastic, maar zullen in één van de toekomstige modellen wel van echte Swarovski stenen gemaakt zijn.

De linkerzijkant van het toestel bevat de volumetoetsen en de rechterzijkant de cameratoets. Verder zijn er geen extra poorten of toetsen aanwezig. De camera kan op het externe scherm bediend worden door middel van de genoemde toetsen op de zijkanten.

Opent men het toestel dan valt gelijk het toetsenbord op. Het complete donkerbruine geheel wordt geaccentueerd met gouden motieven en lijnen. Het geheel komt zeer chic over. Hetzelfde geldt voor de speaker die boven het scherm geplaatst is. Deze wordt ook omlijnd met een gouden rand. Het scherm zelf is vrij klein en kleiner dan bijvoorbeeld een V3i, E900 of D900 scherm. De afmeting komt overeen met de E530 en E870.

Het gehele toestel zit goed in elkaar. De klep voelt stevig aan, zoals men dat van Samsung gewend is. De bouwkwaliteit is erg goed en men hoort geen kraakjes. Op het vlak van het uiterlijk ook geen aanmerkingen. De stijlvolle uitvoering van de E500 is exact wat Samsung wil uitdragen en momenteel een product dat het heel erg gewild is in de huidige markt. Absoluut goed geplaatst in de richting van de mensen die op zoek zijn naar een toestel dat dit gevoel van chicheid, klasse en exclusiviteit uitstraalt. Wellicht het beste te vergelijken met de Motorola V3i Dolce & Gabbana, die menig gebruiker hetzelfde gevoel geeft.

Uithoudingsvermogen

Het toestel houdt het maar een aantal dagen uit voor het gevoel rond de drie à vier dagen. Veel spelen en veel gebruik maken van de MP3 speler en de camera vreet de batterij letterlijk en figuurlijk leeg. Dat is wel jammer, want de Motorola V3i houden het beduidend langer vol.

Verder is het opladen van het toestel redelijk lange bedoeling voor het gevoel. Het kost het toestel meer dan anderhalf tot twee uur om op te laden.

Een mooie functie van Samsung is het systeem waarbij de batterij bijna leeg is. Het scherm wordt dan naar een lagere lichtintensiteit geschakeld en men geen video’s of foto’s meer kan maken. Dit spaart dan weer net genoeg batterijtijd om een SMS te verzenden, een gesprek netjes te beëindigen of een foto op te slaan. Mooi systeem, net zoals de waarschuwing die netjes op tijd gegeven wordt. Niet al drie uur van te voren, maar netjes op tijd dat men nog actie kan ondernemen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is het belangrijkste van een toestel en zal dan dus ook bij E500 op een hoog niveau moeten zijn. En deze kwaliteit is goed voor elkaar. Gesprekken komen netjes door en men kan het geluid van de speaker zo hard zetten dat een slechthorend persoon het ook nog hoort.

Verder zijn de gesprekken van een goed niveau. Nokia heeft een wat zwoelere overdracht van geluid. De E500 is wat scherper en wat harder, wellicht vergelijkbaar met BenQ-Mobile. Sony Ericsson echter zit weer wat meer richting de kwaliteit van Nokia qua zwoelheid en geluidskwaliteit. Maar de kwaliteit is zeker op het hoge niveau wat Samsung wil uitstralen als premiummerk. Men moet alleen niet het geluid op het hoogste niveau zetten, want dan klinkt het niet bepaald zuiver. De kiestoon dreunt echt door en tijdens het opstarten van het gesprek zet men dan ook al vaak het geluid zachter om deze dan weer tijdens het gesprek harder te zetten. Wat ook opvalt is dat het gesprek meestal te hard staat voor de laagste stand. Men wil dan het volume lager zetten, maar stand 1 is al bereikt. Een punt dat meerdere personen opmerken die Samsung toestellen gebruiken.

Heeft men na een gesprek de behoefte de gesprekkenlijst te raadplegen dan kan dat via het menu of via de opneemtoets. Via beide opties komt men in het menuonderdeel oproepenlijst. Door de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen te bewegen kan men door het hele menu alle informatie opvragen. Kiest men een oproep dan krijgt men een overzicht van de naam en het nummer van de persoon te zien en daarnaast de datum en tijd van het gesprek. Helaas geen duur van het gesprek. De duur van het gesprek kan alleen opgevraagd worden via de menuoptie, waar ook alleen de tellers gewist kunnen worden.

De meegeleverde beltonen zijn zoals men van Samsung mag verwachten goed voor een damesmodel. De meegeleverde tonen spreken die doelgroep zeker aan al mag een beetje afwisseling vanuit Samsung ook wel een keer. De oplossing om toch wat andere beltonen erop te zetten is de MP3 beltoon. Men kan via de diverse connectiviteit oplossingen een beltoon oversturen naar het toestel en deze dan instellen als MP3 beltoon. Samsung heeft daarvoor een heel simpele oplossing gemaakt. In het menu van de beltonen zijn vijf mappen opgenomen die men allemaal kan doorlopen, één voor MP3 bestanden, één voor standaard beltonen, één voor favoriete beltonen, één voor gedownloade beltonen en één voor spraakmemo’s.

De trilfunctie van het toestel voelt men goed door een jas heen en is redelijk sterk. Via het menu instellingen en geluidsinstellingen kan men zelf instellen hoe en wanneer de trilfunctie aangezet kan worden. Men kan kiezen voor de opties: Melodie, Trillen, Trillen en melodie en Eerst trillen en dan melodie. Eindelijk de goede oplossing, maar dit wordt alleen toegepast bij de inkomende gesprekken. Bij inkomende berichten is het weer het oude liedje en is trillen en melodie tegelijk niet mogelijk. Ook kan men alleen uit de standaard beltonen kiezen. Een eigen SMS of MMS beltoon instellen is er niet bij. Wanneer leert men eens in Korea dat de meeste mensen vragen om een profielenonderdeel waarin men zelf kan instellen hoe het toestel in stille en diverse andere standen zich zou moeten gedragen.

Tevens heeft Samsung het Samsung-deuntje geïntroduceerd. Iets dat moet lijken op de Sony Ericsson of Nokia tune, maar wat compleet de plank misslaat.

De handsfree functie mag natuurlijk niet onbesproken blijven. De speaker van het toestel mag er zeker zijn. Het klinkt verre van beroerd en sprekers aan de andere kant van de lijn geven geen reden tot klagen.

Beeldscherm

Zoals gewend van Samsung is het scherm weer van een topkwaliteit en zeker gelijkwaardig aan de Motorola V3i. Het 260.000 kleuren kleurenscherm met een resolutie van 176 x 220 pixels is gelijk aan het scherm van de E530. De E500 scoort hoog op de helderheid van het scherm. Elke gebruiker die het toestel in de handen heeft gehad, was enorm verbaasd over de mate van helderheid van het scherm. Het is alleen wel jammer dat Samsung in een ladyphone nog niet de stap heeft gezet richting de grotere schermen met 240 x 320 pixels resolutie.

Het externe scherm van de E500 is een OLED scherm met een resolutie van 80 x 64 pixels. Het scherm is mooi scherp en geeft de data goed weer. De viewfinder van de camera is redelijk qua kwaliteit in vergelijking tot andere toestellen, maar is in relatie tot het gebruik van een OLED scherm erg goed. Men kan duidelijk zien wat er op de camera wordt weergegeven en via de toetsen aan de zijkant van het toestel kan men instellingen aanpassen die in het scherm worden weergegeven. Het externe scherm is wel kleiner dan op de E530, maar groter dan die op de V3i.

Men kan voor het interne scherm maar geen screensaver instellen. Naast dit punt kan men de helderheid van het scherm instellen en kiezen naar hoeveel seconden/minuten het scherm zichzelf moet uitschakelen of dimmen. Dit zijn meer dan normale instellingen voor een toestel van dit kaliber.

De afleesbaarheid van het scherm is redelijk goed tijdens zeer zonnige condities. Men kan het scherm goed aflezen alleen het spiegelen van het scherm speelt een grote rol.

Menu

Geen interface zoals een Symbian of Windows smartphone, maar een standaard Samsung interface dat weer een nieuw update qua kleuren en stijlen heeft gehad na de E530 serie. De eerste pagina die men te zien krijgt geeft bovenaan de pagina weer welke verbinding ingeschakeld is, wat het ontvangst is van het toestel en hoe het zit met de batterijcapaciteit. Verder vindt men op dit scherm een weergave voor datum, tijd, maand, dag en verder op de achtergrond een geanimeerde GIF afbeelding of een gewone JPG afbeelding. De gebruiker kan hieruit zelf kiezen al zijn videoachtergronden niet meer mogelijk in de E500.

Via de twee soft-keys kan men in het onderste gedeelte van het scherm twee opties aanklikken. Eén van deze opties is het menu binnen gaan. In het menu van de E500 zijn nu in een raster negen geanimeerde icoons zichtbaar die men via de 5-richtings bedieningstoets kan aanklikken.

Aan de E500 is een snelkeuze menu toegevoegd. Bekend uit LG modellen en al eerder toegepast op de Z510 en E780 heeft de E500 daarnaast een wat uitgebreider systeem gekregen. De opties kunnen nu namelijk worden gewijzigd, dat was bij de Z510 nog niet mogelijk. In totaal kunnen vijf snelkeuzes worden opgenomen in dit snelkeuze menu.

De bediening van het complete menu is verder enorm handig en overzichtelijk en kan door middel van de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen plaatsvinden. Men kan de kleuren/patronen en de tekstweergave aanpassen. Helaas is het niet mogelijk eigen patronen te downloaden of te installeren. Men zal het moeten doen met de vier standaard patronen wat ronduit weinig is.

Telefoonboek

Aan het telefoonboek is niet veel speciaals te zien. Men kan de normale functies en data toevoegen aan een contactpersoon en deze opslaan op het toestel en synchroniseren met Outlook via de meegeleverde EasyStudio software. De functies die in het telefoonboek zitten zijn de functies die verwacht mogen van een toestel met dit kaliber op een kleine aanmerking hier en daar.

De verder opties van het telefoonboek zijn goed voorzien. Er is een zoekfunctie die men door middel van de T9 functionaliteit kan bedienen. Een eigen visitekaartje kan ingesteld worden en bellergroepen zijn aanwezig. Deze kunnen naar eigen inzicht ingevuld en aangepast worden. In totaal kan men voor de snelkeuze negen nummers instellen en tevens 1000 nummers op het toestel opslaan.

Bij een contactpersoon kan men de volgende data opslaan: Achternaam, Voornaam, Mobiel nummer, Prive nummer, Kantoor nummer, Fax nummer, Extra nummer, Email adres, Foto, Video, Beltoon, Bellergroep en een Notitie. Samsung had geen enorme grote naam op het gebied van deze data die aan een contactpersoon gehangen kan worden, maar het is nog lang niet voldoende. Het gemis van juist het opslaan van een adres wordt nu wel heel langzaam irritant in toestellen van Samsung.

Het provider diensten onderdeel vindt men terug bij het telefoonboek van het toestel.

Eindelijk is daar het lang verwachte voice dialing onderdeel in een Samsung model. In de E870 was het ook al aanwezig, maar daar kon men alleen gebruik maken van de Engelse variant. Deze kon alleen worden ingeschakeld wanneer men als taal Engels koos in het toestel zelf. In de E500 is dat nu eindelijk opgelost met de ondersteuning voor de Nederlandse taal.

De voice dialing applicatie is alleen nog niet geïntegreerd in de telefoonboekapplicatie. Men zal via toepassingen, het nieuwe snelkeuze menu of de toets op het toetsenbord de applicatie moeten opstarten. Wat dan zichtbaar wordt is een voice command applicatie die een aantal functies in het toestel ondersteund. Men kan een contactpersoon bellen door de naam of het gehele telefoonnummer voor te dragen, een SMS bericht sturen, naam opzoeken in het telefoonboek, een toepassing openen of een item controleren. Vooral de laatste twee opties zijn er verfrissend. Men krijgt namelijk voorgelezen hoe de status van de batterij of de ontvangst is en daarnaast kan men de camera opnemen of het eigen nummer tonen.

Het oproepen van functies of contactpersonen gaat zonder enige moeite. Het toestel heeft in de meeste gevallen de juiste persoon te pakken en pakt ook het goede nummer. De gehele applicatie biedt meer dan alleen het bellen van personen via de voice dialing. Ook met een Bluetooth headset werkt het uitermate goed, alleen een rustige plek uitzoeken is een must. Simpel via de headset een gesprek starten gaat zonder moeite en ook het nakijken van een status of het openen van een toepassing gaat via de headset gewoon goed. Deze applicatie is echt een verbetering van de standaard functionaliteit binnen het Samsung portofolio. Nu nog toepassen op elk Samsung model.

Messaging

Messaging is een punt dat Samsung in de loop van de jaren steeds verder heeft opgepakt. Helaas nog niet op het niveau van Nokia en Sony Ericsson die constant met nieuwe mogelijkheden komen zoals Visual Radio, Quickshare and Presence/Instant Messaging.

Samsung laat dit nog niet zien en ook niet in deze E500. Het toestel behoort ook tot de groep toestellen met de mogelijkheid om groep SMS berichten te versturen en dat is al een enorme verbetering ten opzichte van vroegere toestellen. Verder zijn wel alle functies aan boord die men mag verwachten; SMS, MMS, EMS en nu ook Email via POP3 en SMTP, naast Email via SMS dat al lang in Samsung toestellen aanwezig is.

Het invoeren van een bericht via T9 of de standaard invoerfunctionaliteit gaat goed. Er zijn daar geen problemen teruggevonden. De berichten kunnen verstuurd worden en opgeslagen, alleen opgeslagen of alleen verstuurd worden naar de afzender. Ook kan men diverse nummers instellen waarvan men geen berichten wil ontvangen. Tevens zijn antwoordverzoek en ontvangstbevestiging ook aanwezig.

Bij een SMS bericht kan men in totaal 1920 tekens invoeren. Dat komt neer op 12 aaneengeschakelde berichten, wat enorm lang is voor een toestel. Men zou dan al bijna een MMS of Email bericht moeten gaan sturen als men nadenkt dat 1920 tekens een paar KB zijn en dus veel minder kosten dan 12 aparte SMS berichten die over het netwerk verstuurd worden.

In totaal zijn er twaalf standaard MMS berichten meegeleverd, die geanimeerd zijn en direct na het toevoegen van een leuke tekst verstuurd kunnen worden. Men kan deze berichten zelf ook nog aanpassen voor een eigen tintje. Maar standaard SMS berichten is men blijkbaar vergeten, want deze map is compleet leeg.

Op het toestel kan de gebruiker maximaal 300 SMS berichten en 30 serverberichten opslaan. De hoeveelheid opslag voor MMS en Email berichten hangt af van de hoeveelheid aanwezige geheugen in het toestel zelf.

De verbeteringen op het gebied van het Messaging zijn er dus wel en zijn ook zeker een stap voorwaarts in de goede richting. Alleen er zal nog wel even gewacht moeten worden op functies zoals instant messaging of bijvoorbeeld Push mail dat nu al wel in alle normale toestellen van Sony Ericsson wordt toegepast. Verder heeft Samsung een mooi stukje techniek op het gebied van Messaging neergezet dat gebruikers die hiervan veel gebruik maken tevreden zal stemmen.

Connectivity

Connectivity is zoals men het mag verwachten van dit toestel. Alle mogelijkheden zijn aanboord en kunnen worden gebruikt. Infrarood is niet aanwezig, maar vele mensen gebruiken dat niet direct. Mocht men dat toch nodig hebben dan zal een ander merk en ander toestel gekozen moeten worden.

De E500 is het zoveelste toestel van Samsung in de rij van Bluetooth modellen. De Bluetooth stack werkt erg goed en is amper op problemen te betrappen. Helaas is communicatie via een Pocket PC en een internet verbinding om onverklaarbare redenen nog niet voor elkaar gekregen. Verder enkel een klein probleem teruggevonden dat een aantal keer de verbinding niet opgezet kon worden met een ander toestel en dat bepaalde profielen nog niet helemaal lekker ondersteund werden.

De andere mogelijkheid tot connectiviteit, de datakabel wordt niet meegeleverd. Ook de nieuwe EasyStudio is niet standaard aanwezig, maar mag er wel wezen. Het programma heeft veel opties en mogelijkheden. Hier en daar zitten een aantal leuke applicaties die men handig kan gebruiken. De verbinding met de E500 wordt wel eenvoudig gelegd en zonder enige moeite konden bestanden overgezet worden.

Een aantal extra punten die zeker niet onbesproken mogen blijven, zijn het feit dat de Bluetooth applicatie qua batterijtijd erg goed presteert. Er wordt niet enorm veel van de batterij gevraagd tijdens het gebruik van de applicatie. Ook is het mogelijk om meerdere bestanden tegelijkertijd te versturen via de Bluetooth verbinding.

Geheugen

Het geheugenonderwerp kan een discussiepunt genoemd worden. Het toestel heeft namelijk rond de 70 MB aan intern geheugen verdeeld in 66 MB vrij dynamisch geheugen en 4 MB geheugen voor JAVA toepassingen. Gaat men al snel een aantal foto’s schieten, een redelijk aantal MMS, Email berichten en andere data opslaan dan blijft er maar weinig ruimte over eventuele MP3 bestanden.

Het interne geheugen is ingedeeld in twee delen, zoals al aangegeven. Het toestel gebruikt het eerste deel van 66 MB speciaal voor MMS berichten, Email berichten en het bestandsbeheer, die alle afbeeldingen, video’s, muziek en geluiden herbergt. Daarnaast is er nog ruimte voor 300 SMS berichten, 30 serverberichten, 400 kalendernotities, 100 notities en 1000 contactpersonen. Deze data wordt alleen niet afgehaald van de 66 MB.

Het tweede deel is 4 MB speciaal voor alle JAVA toepassingen, zoals JAVA programma’s en de JAVA games.

Camera

De camera is een punt dat iedereen zal verbazen. Deze is maar een 1.3 Mpixel camera, dit in tegenstelling tot de standaard in de markt die momenteel een 2.0 mpixel camera voor dergelijke toestellen voorschrijft. Samsung heeft hier een beetje zitten slapen, want de camera is niet anders dan die in de E530 op de afwezigheid van de flitser na.

De kwaliteit van de foto’s en de video’s zijn redelijk goed voor een 1.3 Mpixel camera. Men kan het vergelijken met de Motorola V3i. De E500 scoort ten opzichte van dit model beter. De video’s zijn alleen minder dan de E870 en dat is werkelijk niet te begrijpen. De video is gelijk gebleven in relatie tot de E530 en achteruit gegaan in relatie tot de E870.

De camera heeft zoals aangegeven een enorme hoop met opties vergelijkbaar aan de E530. Men kan de foto’s maken in de resoluties: 1280 x 1024, 1024 x 768, 800 x 600, 640 x 480, 320 x 240, 176 x 220 en 176 x 144 pixels. Daarnaast is het mogelijk om in drie kwaliteiten foto’s te maken (Superhoog, Fijn en Normaal), kan men kiezen uit een van de zes sluitergeluiden, de nachtmodus instellen, de standaard naam instellen voor een gemaakte foto en het geluid in/uitschakelen bij het zoomen en de contrastinstelling.

Naast deze instellingen is het mogelijk om uit vier fotostanden te kiezen, namelijk: Eén opname, Multishot (keuze uit: 6 foto’s kwaliteit normaal, 6 foto’s kwaliteit hoog, 9 foto’s kwaliteit normaal, 9 foto’s kwaliteit hoog, 15 foto’s kwaliteit normaal of 15 foto’s kwaliteit hoog) en Mozaïek opname. Naast deze opties kan men tijdens het maken van een foto inzoomen, de helderheid in elf stappen instellen, de foto horizontaal of verticaal omflippen en de witbalans kiezen (Auto, Daglicht, Gloeiend, Tl-verlichting en Bewolkt). Verder zijn er in totaal zes effecten, namelijk: Zwart-wit, Negatief, Sepia, Reliëf, Schets en Onder water. Als laatste zijn er in de camera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden) en mogelijkheid tot het toevoegen van één van de 30 kaders toegevoegd.

De videocamera heeft een groot gedeelte dezelfde functies al de normale fotocamera. De resoluties zijn natuurlijk wel anders. In totaal zijn er drie resoluties, namelijk 176 x 144, 160 x 120 en 128 x 96 pixels. Naast de resoluties kan men kiezen uit drie videostanden, namelijk Normaal, Email limiet en de MMS limiet, waardoor een aantal instelling automatisch worden ingesteld. Kiest men voor de instelling Normaal, dan kan men kiezen uit drie resoluties en drie kwaliteiten (Fijn, Normaal en Spaarstand). Verder kan men het geluid aan en uit zetten (ook mogelijk bij de Email en MMS videostand), de witbalans kiezen (Auto, Daglicht, Gloeiend, Tl-verlichting en Bewolkt), het zoekerscherm bepalen, de standaard naam instellen voor een gemaakte foto en het geluid in/uitschakelen bij het zoomen en de contrastinstelling.

Naast deze instellingen is het mogelijk tijdens de video in te zoomen, de helderheid in zeven stappen in te stellen en de foto horizontaal of verticaal om te flippen. Verder zijn er in totaal zes effecten, namelijk: Zwart-wit, Negatief, Sepia, Reliëf, Schets en Onder water. Als laatste is er in de videocamera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden).

Via de sneltoetsen op het toetsenbord en de zijkant van het toestel kan men een groot deel van de instellingen en opties die hierboven genoemd zijn instellen. Tevens kan men een keuze maken uit of de fotocamera op het volledige scherm moet worden weergegeven. Een optie die ook in het menu ingesteld kan worden.

De foto’s worden gemaakt in het JPG formaat en opgeslagen in het foto album. Daar kan men de foto bekijken en aanpassen door er emoticons of de al genoemde kaders en effecten aan toe te voegen. Tevens kan men de foto’s met een wisbeveiliging instellen en een diavertoning starten met daarin al de opgeslagen foto’s. Naast deze functies kan men de foto’s wissen, hernoemen, instellen als achtergrond of afbeelding voor nummerweergave of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of Bluetooth. Het fotoalbum heeft de mogelijkheid om naast JPG bestanden ook GIF bestanden te bekijken.

Voor videobestanden geldt bijna hetzelfde. Deze bestanden worden opgeslagen in het MP4 en 3GP formaat en in het videogedeelte van het bestandsbeheer. Daar kan men de video bekijken, hernoemen, wissen, een wisbeveiliging geven of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of Bluetooth. De grote resoluties gebruiken MP4 en de Video MMS functie 3GP.

Uiteindelijk kan geconcludeerd worden aangaande de camera dat deze voor een 1.3 Mpixel camera zeker niet slecht scoort, maar geen flitser biedt alleen nachtmodus en geen fatsoenlijke videocamera. Deze is simpelweg te mager voor wat men gewend is vanuit Samsung. De videocamera was in de E870 naar een voldoende niveau gebracht en nu weer in de E500 naar postzegelformaat teruggebracht. De reden waarom is onduidelijk. Hetzelfde geldt voor het feit dat men geen 2.0 Mpixel camera in de E500 heeft geplaatst. Dit was een pre geweest ten opzichte van andere modellen in de markt zoals de Motorola V3i.

Aanwezige programma's

In relatie tot de aanwezige programma’s en de E500 kan gezegd worden dat eigenlijk niks gemist wordt. Alle programma’s die men op een dergelijk toestel mag verwachten zijn aanwezig. De programma’s zijn over een aantal plekken verdeeld in het menu. Het eerste onderdeel is kalender waar men een complete kalender vindt met de mogelijkheid tot het toevoegen van een afspraak, verjaardag of een actiepunt. Tevens kan men de agenda opvragen in maand, week en dag overzicht en memo’s opslaan. In totaal kan men in de kalender 400 punten en 100 notities opslaan.

Het tweede onderdeel is de XHTML browser die in het toestel aanwezig is. Met deze browser is het mogelijk om internet pagina’s te bezoeken via een GPRS verbinding. De internet browser is niet zo geavanceerd als bijvoorbeeld de Opera browsers, maar geeft wel op een zeer nette manier de gevraagde site weer. In de browser zitten verder geen speciale onderdelen. Wat wel erg netjes is, is het feit dat de instellingen voor het surfen al in het toestel aanwezig zijn. Men hoeft alleen voor de provider te kiezen die men gebruikt. Verder levert het nieuwe scherm een groter oppervlak voor het bekijken van internet pagina’s.

Het derde onderdeel is het Mijn bestanden. Hierin vind men alle data; afbeeldingen, video’s, muziek en geluiden, die op het toestel zijn geplaatst. Een aantal onderdelen hiervan zijn al besproken bij de camera. Wanneer men niet een foto of video wil maken, kan men via dit onderdeel de gemaakte of gedownloade foto’s en video’s bekijken. Samsung had op het geleverde toestel de diverse mappen gevuld met een groot aantal foto, video en audiobestanden. Al deze bestanden kunnen worden bekeken of afgespeeld.

Het vierde en laatste onderdeel bevat het grootste aantal programma’s. Dit is namelijk de Toepassingen. Dit onderdeel van het menu bevat de JAVA/Games, MP3 speler, Spraakrecorder, Afbeeldingen editor, Schoonheidsmiddelen, Voor de vrouw, Bluetooth, Spraakcommando’s en het provider onderdeel Vodafone. De onderdelen Wereldtijd, Alarm, Calculator, Converter, Timer en Stopwatch zijn verplaatst in de E500 naar de rubriek Organizer. Elk onderdeel zal hieronder kort uitgewerkt worden op één onderdeel na, namelijk de JAVA/Games. Dit onderdeel bevat alleen games en deze zullen op de volgende pagina bespoken worden onder het punt games.

De MP3 speler is een simpele maar doeltreffende speler, die men naar eigen behoefte kan instellen met bestanden of afspeellijsten. Daarnaast zijn er vier verschillende soorten waarop de speler wordt weergegeven. Ook kan men instellen of het nummer automatisch moeten worden herhaald, over een bepaalde volgorde gevolgd moet worden en wat het vooraf ingestelde volume moet zijn. De MP3 speler werkt op dezelfde manier als wanneer men een geluidsbestand afspeelt in het bestandsbeheer.

Al deze functies werken erg goed en men hoort ook daadwerkelijk een verschil in het geluid dat klinkt uit de mono speakers. Er zit alleen een addertje onder het gras. Het meegeleverde MP3 bestand klinken briljant door de headset en zijn speciaal gemasterd, maar speelt men nu eigen MP3 bestanden af die op het interne geheugen geplaatst zijn dan klinken deze ineens een flink stuk minder.

Er is nog geen ondersteuning voor i-Tunes of een soort gelijk programma aanwezig in de E500. Het is ronduit jammer dat Samsung deze kant niet opgaat op dit moment. Alleen een stereo Bluetooth headset is de input die men in deze richting doet. Tevens is het jammer dat de MP3 speler niet in de achtergrond geplaatst kan worden, maar dat zal voor vele gebruikers niet veel uitmaken. 66 MB is onvoldoende om echt grote hoeveelheden MP3 bestanden af te spelen. Men koopt het toestel hier eigenlijk niet voor.

Naast een voice dialing is daar de spraakrecorder of voice memo. De spraakrecorder neemt gesprekken en andere omgevingsgeluiden netjes op in AMR formaat. Het is mogelijk om deze bestanden te gebruiken als beltoon in het toestel. Verder valt er weinig op te merken bij deze functie behalve dat de equalizer gelijk is aan de MP3 speler op andere bedieningsknoppen na.

In het onderdeel Toepassingen vindt men een nieuw onderdeel voor Samsung toestellen, namelijk de afbeeldingseditor. In het programma kan men namelijk afbeeldingen aanpassen door effecten toe te voegen, afbeeldingen te draaien, kaders/emoticons/cliparts toevoegen en de afbeeldingen afdrukken via USB en de Bluetooth verbinding. Vooral dit laatste is een erg leuke optie voor gebruikers. De complete afbeeldingseditor is verder best leuk uitgevoerd. Voortaan wat meer kaders, emoticons en cliparts toevoegen waar men ook wat leuks mee kan doen en het is helemaal af.

Een nieuw onderdeel voor een mobiele telefoon is de optie om van het gezicht van een persoon een foto te maken en deze dan te gaan bewerken. Het gaat hier dan niet om face morphing, waarbij de gebruiker het gezicht allerlei spiegeleffecten geeft. Nee, men kan het gezicht gaan opmaken. Er kan make-up, haarstijl, kleding of baard aan de foto worden toegevoegd. Het is dus mogelijk om een persoon volledig opnieuw aan te kleden en te restylen.

Speciaal voor de E500 is er aan boord een leuke groep met speciale vrouwenprogramma’s. Hieronder valt de mogelijkheid tot het bepalen van de eigen persoonlijke geurtype, het berekenen van het bioritme en de verhouding lengte/gewicht. Ook kan men de calorieën meter bijhouden, de roze agenda invullen, die exact aangeeft wanneer de vrouw haar ovulatie heeft. Ook de E500 biedt deze functie dus overstappen van de E530 naar de E500 is elke vrouw mogelijk! Als laatste is er een speciale boodschappenlijst aanwezig waarin diverse punten kunnen worden opgeslagen, zodat men dat niet vergeet.

De volgende opties, de Wereldtijd, Alarmklok, Calculator, Converter, Timer en Stopwatch spreken voor zich. Deze onderdelen behoeven geen extra uitleg. De uitvoering van deze programma’s is goed, simpel en duidelijk.

Het laatste onderdeel van het Toepassingen gedeelte is het Vodafone diensten onderdeel dat ook voor een deel terug komt bij het telefoonboek. In het telefoonboek komt alleen het gedeelte qua provider telefoonnummers terug. Het andere deel met informatie over de provider vindt men onder toepassingen terug.

Games

Qua games is het toestel redelijk voorzien met vier nieuwe games. Het gedeelte JAVA/Games heeft maximaal een geheugen van 4 MB zoals al aangegeven op de vorige pagina.

De games die aanwezig zijn in het toestel zijn: Cannonball (nieuw op een Samsung en een balspel waarbij blokjes weggespeeld moeten worden), Bejeweled (ook nieuw en niet anders dan het wegspelen van het veld aan diamanten), Tetris (zegt voldoende) en Lemmings (het alom bekende spelletjes waarbij zoveel mogelijk lemmings de eindstreep moeten halen). Helaas zijn de laatste drie spelletjes alleen Try&Buy versies. Men kan hooguit een level spelen en daarna moet het volledig spel worden aangeschaft.

Extra's

Aan de E500 is een speciaal nieuw onderdeel toegevoegd. De E500 is namelijk de eerste ladyphone die tegen diefstal beveiligd is. Het werkt enorm simpel. In het menu is het onderdeel Mobiel opsporen opgenomen. Door deze te starten en een wachtwoord in te voeren krijgt men een menu met opties.

Binnen dit menu kan men de optie Mobiel opsporen inschakelen. Wat het systeem daarna doet is vrij simpel. Wanneer de E500 gestolen wordt, zal de dief of heler snel van SIM kaart wisselen. Op het moment dat dit gedaan wordt en het toestel ingeschakeld wordt zal het toestel automatisch zonder dat de dief of heler het doorgeeft een SMS bericht sturen naar een contactpersoon of telefoonnummer die de oorspronkelijke gebruiker ingesteld had.

Hierdoor kan worden achterhaald dat het toestel in gebruik is en waar het toestel zich in het netwerk bevindt. Ook krijgt men te zien welk nummer het SMS bericht verstuurd heeft en zodoende kan de dief of de heler van het gestolen toestel worden teruggevonden.

Absoluut een unicum in de huidige markt van mobiele telefonie. Een functie waar niemand ooit aangedacht heeft, is toegepast in deze nieuwe Samsung modellen. Andere modellen zullen zeker nog volgen. Tot die tijd wordt aangeraden de functie als E500 gebruiker in te schakelen tegen diefstal en het wachtwoord te wijzigen.

Hieronder vindt men een vergelijking tussen de Nokia N72 en de Samsung E500 Brown Edition:

Conclusie

Zoals gewoonlijk wordt aan het einde van deze review weer de balans opgemaakt. Bij Samsung modellen was het altijd zo dat deze op een aantal punten steken lieten vallen, die eigenlijk al opgelost hadden moeten worden.

Punten die natuurlijk als eerste opvallen zijn de afwezigheid van een geheugenkaartslot en flitser, het feit dat er geen profielen aanwezig zijn, dat men geen thema’s kan downloaden en dat hier en daar nog van die vreemde Samsung punten naar voren komen. Ook de videocamera is een mispeer. De video heeft nu het formaat van een postzegel, dat werpt de videocamera minstens een jaar terug in de tijd.

Nu is de vraag zijn deze punten wel allemaal zo belangrijk voor de toekomstige gebruiker die dit toestel aanschaft. Dan is natuurlijk het antwoord; Nee. De gebruiker kijkt eerst naar het uiterlijk. Dit vormt momenteel het succesverhaal rond dit toestel. De gebruikers gaan op de speciale looks af en kopen vanuit dat gevoel dit product. Alles wat er dan eventueel aanwezig is in het toestel is mooi meegenomen. Daaronder de speciale vrouwenprogramma’s, de voice dialing en voice command functies en de redelijke camera.

Het gaat vooral om de afmetingen, het gewicht en de uitstraling van deze vrouwentelefoon. Die is meer dan goed voor elkaar en voor menig gebruiker de hoofdreden om het product te kopen. De witte en bruine variant zijn gewoon mooie producten en goede toestellen. Daarbij komen in de toekomst nog de speciale varianten. Hiermee toont Samsung opnieuw aan dat men een range aan ladyphones kan bieden in diverse kleuren en smaken.

Spelen de specificaties dan helemaal geen rol? Natuurlijk wel, maar niet de hoofdrol. Een 2.0 Mpixel camera met fatsoenlijke video had zeker het marktaandeel van het toestel vergroot, maar ook het marktaandeel bij de E900 weggehaald. Hetzelfde geldt voor het geheugenkaartslot.

Kiest men voor fashion en de ladyphone dan gaat men voor de E500, maar dan moet men zich neerleggen bij het feit dat de E500 geen geheugenkaartslot, geen videocamera en geen fatsoenlijke 2.0 Mpixel camera heeft. Zoekt men dit wel en wil men een Samsung dan is de E900 of wellicht zelfs de D900 een optie. Genoeg keuze binnen het Samsung portofolio.

Kijkt men nu met de E500 in de hand naar andere producten in de markt dan zullen als snel de Motorola V3i en Nokia 7370 met zijn swivelontwerp naast de E500 gelegd worden. Het gaat dan minder om specificaties al scoort de V3i hierop beter (geheugenkaartslot, profielen en thema’s zijn aanwezig), maar wat vindt de gebruiker nu de mooiste mobiele telefoon? Die keuze kan natuurlijk hier gemaakt worden, maar de gebruiker kan deze het beste zelf maken.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung E500 Brown Edition review