Samsung E340 review

Samsung is bezig met een flink offensief op de Nederlandse markt en dat heeft tot gevolg gehad dat in de afgelopen periode meer dan tien nieuwe toestellen getoond zijn.

Daaronder valt ook het onderwerp van deze nieuwe review, de Samsung E340, de opvolger van de succesvolle E330.

De E340 is het logische gevolg na de E330 en heeft op een aantal vlakken een aantal verbeteringen gekregen, die het toestel ten opzichte van de E330 een wat volwassen gevoel geeft. Het toestel is tijdens de Cebit 2005 aan de wereld getoond. De eerste foto's waren ook op NieuweMobiel.NL zichtbaar in het media archief van het toestel. Op deze foto's was een erg stijlvolle witte versie zichtbaar die voorlopig nog niet in Nederland is getoond. Alleen de hier geteste grijze en een donker grijze versie zijn op de Nederlandse markt te verkrijgen.

Verder kan gemeld worden dat tijdens de review een groot aantal punten zullen terug komen bekend van andere Samsung modellen. Samsung heeft namelijk op een groot aantal punten binnen het portofolio specificaties en interne hardware, die gelijkwaardig zijn al elkaar.

- Toestel
- Batterij (standaard batterij)
- Oplader
- Koord
- Stereo headset
- Engelse en Nederlandse handleiding

De handleiding is lekker compact en zeker niet te lang. Mooie duidelijke afbeeldingen worden gebruikt. Erg nette handleiding die voldoende is voor dit toestel. Wellicht was een andere vorm van het boekje misschien wat beter geweest, maar daarover valt te twisten.

In het pakket vindt men een grijze oplader. Dit is de standaard “oude” lader. Naast de lader is er nog een koord om het toestel om de pols te bevestigen. Het is een net koord, dat vooral door dames gebruikt zal worden.

Plus- en minpunten Samsung E340

 • Afmeting en gewicht toestel
 • Sublieme constructie en flip mechanisme
 • Geluidsvolume tijdens een gesprek
 • MP3 beltonen
 • Instelmogelijkheden roterende camera
 • Ontbreken voice dailling
 • Vreemde Samsung eigenaardigheden
 • Geen automatische flip in camera
 • Geen enkele normale beltoon
 • Geen thema's downloaden
 • Geen profielen

Wat zit er bij het toestel?

In het accessoire pakket van Samsung vindt men altijd een redelijk aantal accessoires terug. De volgende punten vind men terug in het pakket:

De meegeleverde stereo headset klinkt goed en wordt aangesloten op de USB poort aan de zijkant van het toestel. Een misser is dat er geen zwarte beschermkapjes worden meegeleverd bij de headset. Andere fabrikanten doen dit wel en dan is het toch vreemd dat Samsung dit niet doet.

Als laatste punt kan gemeld worden dat het niet echt netjes is dat er geen EasyStudio software meegeleverd wordt door Samsung in dit pakket. Vele mensen zullen snel deze software installeren om te kunnen synchroniseren en om data te kunnen overzetten. Verder eigenlijk geen aanmerkingen op het pakket dat bij het toestel zit. Alle punten zijn eigenlijk wel bekend van de D500, E720 en andere modellen.

Uiterlijk

Het uiterlijk van dit nieuwe model is op een aantal punten volledig veranderd ten opzichte van de Samsung E330. Het toestel heeft eigenlijk een compleet nieuw overkomen. De E340 is een clamshell of ook wel flip model genoemd. De antenne is net zoals bij de E330 ingebouwd en de manier waarop de flip opent is meer dan netjes. Het voelt zo enorm stevig aan dat men zich gaan afvragen of dit nog wel kapot te krijgen is. Het voelt zo volwassen en sterk aan. Dit is opnieuw één van de sterkste punten van een Samsung model. Geen enkele andere fabrikant kan hierop.

Het toestel laat dus een enorm goede indruk achter op het eerste aanzicht. Knoppen en het toetsenbord zijn enorm stevig, openingsmechanisme heeft geen speling en alle onderdelen sluiten erg netjes op elkaar aan. Nergens vind men maar ook een beetje speling of een opening die er niet moet zijn. Klasse constructie.

Het toestel is met 86 x 45 x 24 mm als afmeting en een gewicht van 85 gram ronduit klein en licht. Het toestel is hiermee kleiner dan de E720 en 5 gram lichter. Het gewichtsverschil merkt men wel wanneer beide modellen getest worden.

Op de voorzijde van het toestel geen MP3 toetsen of een kleurenscherm, een simpel monochroom scherm met daarboven de speciale draaibare camera is waar men het mee moet doen. Op de linker zijkant vindt men de volumetoetsen en op de rechter zijkant de aansluiting voor de headset. Op de onderkant is er nog de interface voor de datakabel of lader en dat is het dan. De E340 heeft aan de buitenkant weinig omhanden, maar dat is voldoende voor dit budget model.

Opent men het toestel dan komt het scherpe beeldscherm en het stevige toetsenbord naar voren. Alle toetsen zijn separaat geplaatst en zijn niet verbonden met elkaar. Hierdoor geeft het toetsenbord niet mee. De centrale toets is erg netjes uitgevoerd en doet altijd zijn werk goed, ook wanneer men één van de vijf instelbare snelkeuzes gebruikt.

De complete constructiekwaliteit van het toestel is zeker goed te noemen. Ook het feit dat men aan de onderzijde een connector klepje vind die bevestigd is aan het toestel is een enorm pluspunt. De D500 had deze nog gewoon los erin zitten. De kans van verliezen was zodoende erg hoog. Verder totaal geen aanmerkingen. Het komt allemaal erg netjes en erg goed over. Absoluut een sterk punt van dit toestel.

Uithoudingsvermogen

Het toestel houdt het maar een aantal dagen uit voor het gevoel rond de twee à drie dagen. Veel spelen en veel gebruik maken van de MP3 speler en de camera vreet de batterij letterlijk en figuurlijk leeg. Dat is wel jammer.

Een mooie functie van Samsung is het systeem waarbij de batterij bijna leeg is. Het scherm wordt dan naar een lagere lichtintensiteit geschakeld en men geen video's of foto's meer kan maken. Dit spaart dan weer net genoeg batterijtijd om een SMS te verzenden, een gesprek netjes te beëindigen of een foto op te slaan. Mooi systeem, net zoals de waarschuwing die netjes op tijd gegeven wordt. Niet al drie uur van te voren, maar netjes op tijd dat men nog actie kan ondernemen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is het belangrijkste van een toestel en zal dan dus ook bij E340 op een hoog niveau moeten zijn. En deze kwaliteit is goed voor elkaar. Gesprekken komen netjes door en men kan het geluid van de speaker zo hard zetten dat een slechthorend persoon het ook nog hoort. De gebruikte interface is afkomstig uit de D500 en niet uit de E720. Dit is een keuze die Samsung gemaakt heeft, waarom is alleen niet duidelijk. Men blijft zo maar twee versies houden van hun interface.

Het nieuwe systeem, genaamd Voice clarity, is getest tijdens de review, maar er was geen duidelijk verschil waarneembaar zonder of met deze functie in drukke ruimten. Het was enorm lastig te bepalen op welke manier deze functie nu hulp biedt bij een duidelijk betere kwaliteit van een gesprek.

Verder zijn de gesprekken van een goed niveau. Nokia heeft een wat zwoelere overdracht van geluid. De E340 is wat scherper en wat harder, wellicht vergelijkbaar met Siemens. Sony Ericsson daarentegen zit weer wat meer richting de kwaliteit van Nokia qua zwoelheid en geluidskwaliteit. Maar de kwaliteit is zeker op het goed niveau wat Samsung wil uitstralen als premiummerk.

Heeft men na een gesprek de behoefte de gesprekkenlijst te raadplegen dan kan dat via het menu of via de opneemtoets. Via beide opties komt men in het menuonderdeel oproepenlijst. Door de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen te bewegen kan men door het hele menu alle informatie opvragen. Kiest men een oproep dan krijgt men een overzicht van de naam en het nummer van de persoon te zien en daarnaast de datum en tijd van het gesprek. Helaas geen duur van het gesprek. De duur van de gesprekken kan alleen opgevraagd worden via de menuoptie, waar ook alleen de tellers gewist kunnen worden.

De meegeleverde beltonen zijn zoals men van Samsung mag verwachten goed. Alleen waarom zit er geen enkele standaard beltoon tussen. In het totaal van 20 beltonen (MMF, IMY, MP3, WAV, MIDI) is er geen standaard beltoon teruggevonden allemaal speelse beltonen. Maar er is een oplossing voor de zakelijke gebruikers, de MP3 beltoon. Men kan via de diverse connectiviteit oplossingen een beltoon over sturen naar het toestel en deze dan instellen als MP3 beltoon. Samsung heeft daarvoor een heel simpele oplossing gemaakt. In het menu van de beltonen zijn drie mappen opgenomen die men allemaal kan doorlopen, één voor MP3 bestanden, één voor standaard beltonen en één voor gedownloade beltonen. Dit is een map minder dan de E720 interface.

De trilfunctie van het toestel voelt men goed door een jas heen en is uitermate sterk. Via het menu instellingen en geluidsinstellingen kan men zelf instellen hoe en wanneer de trilfunctie aangezet kan worden. Alleen Samsung heeft er nog steeds voor gekozen om dit enorm onhandig uit te voeren. Men kan alleen kiezen voor de opties: Alleen trillen, alleen de melodie/beltoon of eerst trillen en dan de beltoon. De opties trillen en bellen tegelijk kan men nergens terug vinden. Opnieuw een gemiste kans, maar er is een oplossing door een beltoon te kiezen waarop de trilfunctie reageert.

De handsfree functionaliteit en voice dailing mogen zeker ook niet onbesproken blijven. Maar beide vindt men in het toestel niet terug. De keuze om in het ene model wel de handsfree functie te stoppen en in de ander weer niet is niet te snappen.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de E340 is geen D500, E530, E720 en E730 kwaliteit. Het is een stapje lager, maar mag er nog steeds wezen. Het 65536 kleuren scherm van Samsung mag zich zeker meten met de andere modellen met dergelijke schermen. Het is alleen niet de kwaliteit die de huidige standaard uitmaakt bij Samsung, maar dat is vooral gedaan vanwege de prijs van het toestel. De gebruikte resolutie is 128 x 160 pixels, dat resulteert in de mogelijkheid tot invoeren van maximaal zes tekstlijnen.

Het externe scherm is monochroom en dit is een achteruitgang ten opzichte van de Samsung E330, die nog een extern kleurenscherm had. De resolutie van het scherm is 96 х 64 pixels en heeft de mogelijkheid tot het tonen van twee tekstlijnen waarop informatie als een klok, inkomende of gemiste gesprekken en ontvangstkwaliteit en batterijontvangst worden getoond. Helaas, is het externe scherm geen viewfinder voor de camera, maar daarvoor heeft men bij Samsung een oplossing gevonden, die later besproken wordt.

Verder instellingen aan de schermen zijn er amper. Men kan de helderheid instellen in vijf en de verlichting instellingen kunnen worden aangepast. Verder wordt de status weergegeven van een gemist gesprek of ontvangen SMS bericht.

De afleesbaarheid van het interne scherm is redelijk goed tot zeer goed tijdens zeer zonnige condities. Men kan het scherm goed aflezen en spiegelen speelt wel een rol, maar niet een enorm zware rol. Het externe scherm heeft meer last van de zonnestralen door de omliggende spiegel, maar daar is mee te leven.

Menu

Geen interface zoals een Symbian of Windows smartphone, maar een standaard Samsung interface dat weer een nieuw update heeft gehad na de E330. De interface zo goed als gelijk aan de D500 met hier en daar een wijziging die nog behandeld zal worden. De eerste pagina die men te zien krijgt wanneer het toestel opengeklapt wordt, geeft bovenaan de pagina weer welke verbinding ingeschakeld is, wat het ontvangst is van het toestel en hoe het zit met de batterijcapaciteit. Verder vind men op dit scherm een weergave voor datum, tijd, maand, dag en verder op de achtergrond een geanimeerde GIF afbeelding of een gewone JPG afbeelding. De mogelijkheid tot het gebruiken van een video als achtergrond is niet mogelijk bij de E340, terwijl dit wel één van de functies is van de E720. Een ander verschil, maar nu ten opzichte van de D500 en de E720 is het feit dat de achtergrond nu over de complete resolutie wordt weergegeven.

Via de twee soft-keys kan men in het onderste gedeelte van het scherm twee opties aanklikken. Eén van deze opties is het menu binnen gaan. In het menu van de E340 zijn een raster negen geanimeerde icoons zichtbaar die men via de 5-richtings bedieningstoets kan aanklikken. De bediening is enorm handig en overzichtelijk en kan door middel van de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen plaatsvinden. Eventuele aanpassingen aan de manier waarop het menu bedient kan worden zijn er niet helaas. Men kan wel de kleuren/patronen en de tekstweergave aanpassen. Helaas is het niet mogelijk eigen patronen te downloaden of te installeren. Men zal het moeten doen met de vier standaard patronen.

Telefoonboek

Aan het telefoonboek is niet veel speciaals te zien. Men kan de normale functies en data toevoegen aan een contactpersoon en deze opslaan op het toestel en synchroniseren met Outlook via de speciale software. De functies die in het telefoonboek zitten zijn de functies die verwacht mogen van een toestel met dit kaliber op een kleine aanmerking hier en daar. Een nadeel is vooral wanneer men van andere toestellen het telefoonboek of een contactpersonen overstuurt. Deze komen regelmatig niet goed over of maar gedeeltelijk en is men nog bezig met het handmatig wijzigen of toevoegen van de contactpersoon data. Dit werkt dus totaal niet en is nogal een misser voor mensen die visitekaartjes en contacten uitwisselen via de mobiele telefoon of voor de eerste keer hun mobiele telefoon instellen en alle data oversturen van hun oude naar hun nieuwe toestel.

De verder opties van het telefoonboek zijn goed voorzien. Er is een zoekfunctie die men door middel van de T9 functionaliteit kan bedienen. Een eigen visitekaartje kan ingesteld worden en bellergroepen zijn aanwezig. Deze kunnen naar eigen inzicht ingevuld en aangepast worden. In totaal kan men voor de snelkeuze negen nummers instellen en tevens 1000 nummers op het toestel opslaan.

Bij een contactpersoon kan men de volgende data opslaan: Achternaam, Voornaam, Mobiel nummer, Prive nummer, Kantoor nummer, Fax nummer, Extra nummer, Email adres, Foto, Beltoon, Bellergroep en een Notitie. Eigenlijk voldoende voor dit toestel. Het opslaan van een adres is het enige wat echt gemist wordt. Maar mocht men dat willen opslaan dan kan men daarvoor de notitie gebruiken. Samsung had geen enorme grote naam op het gebied van deze data aan een contactpersoon, dat is wel wat verbeterd, maar nog lang niet voldoende.

Een voorbeeld daarvan is het feit dat nergens in het toestel de functie Voice dailing terug gevonden is. Samsung heeft dit gewoon niet ingebouwd in het toestel en mag rustig een fout genoemd. Wat een enorm gemis dat het niet aanwezig is, want iedereen met een Bluetooth headset zal nu opnieuw naar het toestel moeten grijpen om een gesprek te starten. Het feit dat er een goede optie voor is in de carkit van Samsung gaat niet op voor gebruikers die over straat lopen met een headset in of personen die niet eens een auto hebben en altijd met het openbaar vervoer reizen.

Het provider diensten onderdeel vind men terug bij het telefoonboek van het toestel.

Messaging

Messaging is een punt dat Samsung in de loop van de jaren steeds verder heeft opgepakt. Helaas nog niet op het niveau van Nokia en Sony Ericsson die constant met nieuwe mogelijkheden komen zoals Visual Radio, Quickshare and Presence/Instant Messaging.

Samsung laat dit nog niet zien en ook niet in deze E340. Het toestel heeft nu wel net zoals veel van de eerste toestellen de mogelijkheid om groep SMS berichten te versturen en dat is al een enorme verbetering ten opzichte van vroegere toestellen. Verder zijn wel alle functies aan boord die men mag verwachten; SMS, MMS, EMS en nu ook Email via POP3 en SMTP, naast Email via SMS dat al lang in Samsung toestellen aanwezig is.

Het invoeren van een bericht via T9 of de standaard invoerfunctionaliteit gaat goed. Er zijn daar geen problemen terug gevonden. De berichten kunnen verstuurd worden en opgeslagen, alleen opgeslagen of alleen verstuurd worden naar de afzender. Ook kan men diverse nummers instellen waarvan men geen berichten wil ontvangen. Tevens zijn antwoordverzoek en ontvangstbevestiging ook aanwezig.

Bij een SMS bericht kan men in totaal 1920 tekens invoeren. Dat komt neer op 12 aaneengeschakelde berichten, wat enorm lang is voor een toestel (De E720 heeft de mogelijkheid tot 11 aaneengeschakelde berichten). Men zou dan al bijna een MMS of Email bericht moeten gaan sturen als men nadenkt dat 1826 tekens een paar KB zijn en dus veel minder kosten dan 11 aparte SMS berichten die over het netwerk verstuurd worden.

In totaal zijn er 11 standaard MMS berichten meegeleverd, die geanimeerd zijn en direct na het toevoegen van een leuke tekst verstuurd kunnen worden. Men kan deze berichten zelf ook nog aanpassen voor een eigen tintje. Bij de E720 en E530 worden geen sjablonen meegeleverd.

Op het toestel kan de gebruiker maximaal 200 SMS berichten opslaan. De hoeveelheid opslag voor MMS en Email berichten hangt af van de hoeveelheid aanwezige geheugen in het toestel zelf en dat is voor dit toestel rond de 3 MB

De verbeteringen op het gebied van het Messaging zijn er dus wel en zijn ook zeker een stap voorwaarts in de goede richting. Alleen er zal nog wel even gewacht moeten worden op functies zoals instant messaging of bijvoorbeeld RIM Blackberry Instant email dat nu al wel in een normaal toestel van Siemens wordt toegepast. Verder heeft Samsung een mooi stukje techniek op het gebied van Messaging neergezet dat gebruikers die hiervan veel gebruik maken tevreden zal stemmen.

Connectivity

Connectivity was het onder geschoven kindje bij Samsung de afgelopen jaren. De Email berichten en topics waarin gevraagd werd hoe men een bepaald Samsung toestel aangesloten kreeg aan een PC via de infraroodpoort waren legio. Vele mensen moesten enorm moeilijke handleidingen uithalen om het voor elkaar te krijgen. Bij de D500 veranderde dit niet echt door een grote fout in de Bluetooth software.

Dat moet nu met de E340 toch een keer tot zijn eind gekomen zijn. De Samsung E340 is namelijk de vijfde clamshell of flip model met Bluetooth, het vierde model van Samsung na de D500 met BT en zal er zeker toebijdragen dat het voor gebruikers eenvoudiger wordt om data over te zenden naar andere toestellen en PC's met Bluetooth aanboord. Natuurlijk is de Bluetooth applicatie gelijk getest. Het werkt erg goed en is amper op problemen te betrappen. Helaas is communicatie via een Pocket PC en een internet verbinding om onverklaarbare redenen nog niet voor elkaar gekregen. De standaardinstellingen van Nokia en Sony Ericsson toestellen werkte niet op deze Samsung. Dit vraagt dus om extra onderzoek. Verder enkel een klein probleem terug gevonden dat een aantal keer de verbinding niet opgezet kon worden met een ander toestel en dat bepaalde profielen nog niet helemaal lekker ondersteund werden.

De andere mogelijkheid tot connectiviteit de datakabel is niet getest. Deze was namelijk niet aanwezig en de infraroodpoort was niet meer nodig doordat Bluetooth nu aanwezig is.

Een aantal extra punten die zeker niet onbesproken mogen blijven, zijn het feit dat de Bluetooth applicatie qua batterijtijd erg goed presteert. Er wordt niet enorm veel van de batterij gevraagd tijdens het gebruik van de applicatie. Gelukkig is het nadeel van de E720 en E530 (dat men in het menu van het toestel geen optie zult terug vinden waarbinnen meerdere bestanden verstuurd kunnen worden over Bluetooth applicatie) opgelost in de E340. Men kan gewoon nu erg simpel meerdere bestanden tegelijk versturen. Net zoals bij de D500 en de E730 werkt dit erg goed en beter dan bij de E720 en E530.

De PC Suite software genaamd EasyStudio van Samsung zit niet in het pakket bij het toestel. Men moet het dus downloaden van de internet site van Samsung en daar gaat het dus goed als eerste fout. Er waren vele problemen met deze software, doordat diverse mappen in het toestel niet benaderd kunnen worden en dat er problemen waren met synchroniseren van de data naar programma's op PC of Mac. Gelukkig zijn deze problemen nu allemaal opgelost en kunnen mensen op een goede manier gebruik maken van de software.

Geheugen

Het geheugenonderwerp kan een discussiepunt genoemd worden. Het toestel heeft namelijk, maar 36 MB aan intern geheugen verdeelt in 32 MB vrij dynamisch geheugen en 4 MB geheugen voor JAVA toepassingen. Gaat men al snel een aantal foto's schieten, een redelijk aantal MMS, Email berichten en andere data opslaan dan blijft er maar weinig ruimte over eventuele MP3 bestanden.

Het gemis van externe geheugenkaart is in dit model niet zo groot als bij de E720, omdat het toestel op een totaal ander gedeelte van de markt mikt met zijn prijs en uitrusting. Wellicht een optie voor de toekomst waarin de opvolger van de E340 een geheugenkaart krijgt, maar het is nu geen gemis.

Het interne geheugen is ingedeeld in twee delen, zoals al aangegeven. Het toestel gebruikt het eerste deel van 32 MB speciaal voor MMS berichten, Email berichten en de Funbox, die alle afbeeldingen, video's, muziek en geluiden herbergt. Daarnaast is er nog ruimte voor 200 SMS berichten, 30 serverberichten, 400 kalendernotities, 50 memo's en 1000 contactpersonen. Deze data wordt alleen niet afgehaald van de 32 MB.

Het tweede deel is 4 MB speciaal voor alle JAVA toepassingen, zoals JAVA programma's en de JAVA games.

Camera

De camera is een leuke extraatje in de E340, geen mega pixel camera, maar een VGA camera van de vorige generatie Samsung toestellen met voldoende instelmogelijkheden. Meer dan menig model met VGA camera op Alcatel na dat zijn toestellen volstopt met leuke gimmicks voor de camera.

De kwaliteit van de foto's is redelijk goed. Verwacht er geen briljante kwaliteit van, maar het is meer dan voldoende om af en toe een foto te maken. De camera is beter dan menig VGA camera in een Nokia, maar moet zijn meerdere erkennen in camera's uit Sony Ericsson modellen.

De camera heeft zoals aangegeven een groot aantal opties. Men kan de foto's maken in de resoluties: VGA (640 x 480), QVGA (320 x 240), QQVGA (160 x 120) en Sub-QCIF (128 x 96). Daarnaast is het mogelijk om in vier kwaliteiten foto's te maken (Superfijn, Fijn, Normaal en Spaarstand), kan men kiezen uit een aantal sluitergeluiden en de standaard naam instellen voor een gemaakte foto.

Naast deze instellingen is het mogelijk om uit drie fotostanden te kiezen, namelijk: Nacht opname, Eén opname en Multishot (keuze uit: 6 foto's kwaliteit normaal, 6 foto's kwaliteit hoog, 9 foto's kwaliteit normaal, 9 foto's kwaliteit hoog, 15 foto's kwaliteit normaal of 15 foto's kwaliteit hoog). Naast deze opties kan men tijdens het maken van een foto inzoomen (niet alle resoluties), de helderheid in zeven stappen instellen en de foto horizontaal of verticaal omflippen. Verder zijn er in totaal 7 effecten, namelijk: Zwart/wit, negatief, Sepia-effect, Reliëf, Schets, Oranje, Onder water. Als laatste zijn er in de camera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden) en mogelijkheid tot het toevoegen van één van de 30 kaders toegevoegd. Helaas kan men niet alle opties gebruiken bij alle resoluties. Zoomen gaat bijvoorbeeld niet bij de grootste resolutie en kaders worden alleen gebruikt bij en resolutie van 128 x 96 pixels. Er is geen flitser in het toestel aanwezig.

De videocamera heeft bijna alle functies als de normale fotocamera. Er is maar één resolutie, namelijk 128 x 96 pixels. Deze is ronduit klein en men kan eigenlijk amper een video maken en daarna nog zien wat erop stond. Naast deze standaard resolutie kan men kiezen uit twee videostanden, namelijk Normaal en de Beperking van MMS, waardoor een aantal instelling automatisch worden ingesteld. Kiest men voor de instelling Normaal, dan kan men kiezen uit drie kwaliteiten (Fijn, Normaal en Spaarstand). Verder kan men het geluid aan en uit zetten (ook mogelijk bij de MMS videostand).

Naast deze instellingen is het mogelijk tijdens de video in te zoomen, de helderheid in zeven stappen in te stellen, de foto horizontaal of verticaal om te flippen en de flitser te gebruiken. Verder zijn er in totaal 7 effecten, namelijk: Zwart/wit, negatief, Sepia-effect, Reliëf, Schets, Oranje, Onder water. Als laatste is er in de videocamera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden) en kan men het opnamegeluid aan en uit zetten.

Via de sneltoetsen op het toetsenbord en de zijkant van het toestel kan men een groot deel van de instellingen en opties die hierboven genoemd zijn instellen. Tevens kan men een keuze maken uit of de fotocamera op het volledige scherm moet worden weergegeven.

De foto's worden gemaakt in het JPG formaat en opgeslagen in het foto album. Daar kan men de foto bekijken. Tevens kan men de foto's met een wisbeveiliging instellen en een diavertoning starten met daarin al de opgeslagen foto's. Naast deze functies kan men de foto's wissen, hernoemen, instellen als achtergrond of afbeelding voor nummerweergave of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of Bluetooth. Het fotoalbum heeft de mogelijkheid om naast JPG bestanden ook GIF bestanden te bekijken.

Voor video bestanden geldt bijna hetzelfde. Deze bestanden worden gemaakt in het 3GP formaat en opgeslagen in het video album. Daar kan men de video bekijken, hernoemen, wissen, een wisbeveiliging geven of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of, Bluetooth. De videospeler waarin de video's bekeken worden heeft de mogelijkheid om ook MP4 bestanden te bekijken. Het opnemen van MP4 bestanden wordt niet ondersteund en dat is toch wel een minpunt richting dit toestel. MP4 geeft namelijk een vele betere kwaliteit dan 3GP.

Uiteindelijk kan alleen maar worden geconcludeerd dat dit toestel een redelijke goede camera heeft. De camera heeft alleen een minpunt. De roterende camera kan men ook naar zich toedraaien, maar de camera draait niet automatisch de viewfinder om. Men kijkt dus naar het scherm met daarop zichzelf onderste boven. Men had best dit automatisch kunnen inbouwen. Gelukkig kan men de foto horizontaal flippen. Hetzelfde geldt dus ook voor de videocamera, maar daar blijft het niet bij, want een maximale videoresolutie van 128 x 96 pixels is eigenlijk nutteloos. Als eenmaal de video's op de PC geplaatst zijn, heeft men bijna een loep nodig om te zien wat er nu eigenlijk op de video te zien is.

Aanwezige programma's

In relatie tot de aanwezige programma's en de E340 kan gezegd worden dat eigenlijk niks gemist wordt. Alle programma's die men op een dergelijk toestel mag verwachten zijn aanwezig. De programma's zijn over een aantal plekken verdeeld in het menu. Het eerste onderdeel is Organizer waar men een complete kalender vindt met de mogelijkheid tot het toevoegen van een afspraak , verjaardag, diversen of een actiepunt. Tevens kan men de agenda opvragen in maand, week en dag overzicht en memo's opslaan. In totaal kan men in de kalender 300 punten en 100 memo's opslaan.

Het tweede onderdeel is de XHTML browser die in het toestel aanwezig is. Met deze browser is het mogelijk om internet pagina's te bezoeken via een GPRS verbinding. De internet browser is niet zo geavanceerd als bijvoorbeeld de Netfront en Opera browsers in smartphones, maar geeft wel op een zeer nette manier de gevraagde site weer. In de browser zitten verder geen speciale onderdelen. Wat wel erg netjes is, is het feit dat de instellingen voor het surfen al in het toestel aanwezig zijn. Men hoeft alleen voor de provider te kiezen die men gebruikt.

Het derde onderdeel is de Funbox.. Hierin vind men alle data; afbeeldingen, video's, muziek en geluiden, die op het toestel zijn geplaatst. Een aantal onderdelen hieven zijn al besproken bij de camera, maar er zal nog wel moeten worden aangegeven dat wanneer men niet een foto of video wil maken men via dit onderdeel de gemaakte of gedownloade foto's en video's kan bekijken. Samsung had op het geleverde toestel de diverse mappen gevuld met een groot aantal foto, video en audio bestanden. Al deze bestanden kunnen worden bekeken of afgespeeld. Of deze ook op het toestel zelf aanwezig zijn bij aanschaf was niet direct duidelijk.

Het vierde en laatste onderdeel bevat het grootste aantal programma's. Dit is namelijk de Toepassingen Dit onderdeel van het menu bevat de JAVA wereld (inclusief games), MP3 speler, Voice recorder, Wereldtijd, Alarm, Calculator, Omrekenen, Timer, Stopwatch en het provider onderdeel Vodafone. Elk onderdeel zal hieronder kort uitgewerkt worden op één onderdeel na, namelijk de JAVA wereld. Dit onderdeel bevat alleen games en deze zullen op de volgende pagina bespoken worden onder het punt games.

De MP3 speler is een simpele maar doeltreffende speler, die men naar eigen behoefte kan instellen met bestanden of afspeelijsten. Daarnaast zijn er twee verschillende soorten waarop de equalizer wordt weergegeven. Ook kan men instellen of het nummer automatisch moeten worden herhaald, over een bepaalde volgorde gevolgd moet worden en wat de vooraf ingestelde volume moet zijn. De MP3 speler werkt op dezelfde manier als wanneer men een geluidsbestand afspeelt in de Funbox.

De kwaliteit van de door de MP3 speler gebruikt speakers is redelijk. De kwaliteit is minder dan de D500 en komt wat blikkeriger over. Dit komt doordat men de speaker boven het scherm gebruikt en meestal is het toestel gesloten als men op de buitenzijde de MP3 speler start. Doordat de flip gesloten is, is de lege ruimte tussen het scherm en het toetsenbord een soort van klankkast die de kwaliteit niet ten goede komt. Ook het feit dat de speaker bijna tegen het toetsenbord aanligt is niet een voordeel. Opent men de flip dan klinkt het al een heel stuk beter, maar nog steeds niet de D500 kwaliteit (wel zonder SoundMate).

Helaas, geen voice dailing, maar de voice recorder of voice memo ontbreekt echter niet. De voice recorder neemt gesprekken en andere omgevingsgeluiden netjes op in AMR formaat. Het is niet mogelijk om deze bestanden te gebruiken als beltoon in het toestel. Verder valt er weinig op te merken bij deze functie behalve dat de equalizer gelijk is aan de MP3 speler op andere bedieningsknoppen na.

De volgende opties, de Wereldtijd, Alarmklok, Calculator, Converter, Timer en Stopwatch spreken voor zich. Deze onderdelen behoeven geen extra uitleg. De uitvoering van deze programma's is goed, simpel en duidelijk.

Het laatste onderdeel van het Toepassingen gedeelte is het Vodafone diensten onderdeel dat ook voor een deel terug komt bij het telefoonboek. In het telefoonboek komt alleen het gedeelte qua provider telefoonnummers terug. Het andere deel met informatie over de provider vind men onder toepassingen terug.

Games

Qua games is het toestel redelijk voorzien met drie games. Die games zijn niet echt fantastisch en men vindt deze terug in het gedeelte JAVA wereld met een maximaal geheugen van 4 MB zoals al aangegeven op de vorige pagina. Op de Siemens CX75 zitten vele mooiere games, die echter ook nog eens enorm verslavend waren (zie Worms). De games op de E340 zijn nou niet echt spannend.

De games die aanwezig zijn in het toestel zijn: Forgotten Warrior (een platform spel dat erg doet denken aan Zelda), Freekick (een voetbal spel waarbij men strafschoppen moet proberen te scoren) en Arch Angel (een 3D shooter waarbij men in een ruimteschip de vijand moet uitschakelen). Al met al niet echt opwindend te noemen.

Extra's

Verder vind men in het toestel geen extra's. Geen radio, geen content van een provider, daarvoor zijn andere modellen in de markt verkrijgbaar.

Er is wel een speciale vergelijkingsset met foto's tussen de Samsung E340 en E530 die hieronder weergegeven wordt.

Conclusie

Een enorm leuk en goed geprijsd toestel, dat is wat duidelijk wordt na deze review. In de trant van de E330, X450 en X640 brengt Samsung nu opnieuw een model op de markt speciaal voor de prepaid pakketten en gratis abonnementen.

Nadelen zullen er altijd zijn, want men verwacht altijd meer in een dergelijk toestel. Voice dailing was een leuke extra optie geweest, menig Nokia of Sony Ericsson model is er meer uitgerust. Samsung ziet er nog geen heil in.

Het toestel blijft verder een Samsung en dat heeft tot gevolg dat een aantal enorm onhandige Samsung punten nog steeds in het toestel aanwezig zijn. Geen normale tril/bel instelmogelijkheid of profielen onderdeel en het feit dat er geen enkele normale beltoon op het toestel aanwezig is, doen de wenkbrauwen fronzen. Ook het feit dat men in een dergelijk toestel geen thema's kan downloaden en instellen mag gerust apart genoemd worden

Absoluut een aanrader voor mensen, die af en toe eens willen bellen, SMSen of een foto willen maken. Vooral de sterke punten, die zijn de afmeting en het gewicht van het toestel en de kwaliteit van de constructie en de flipmechanisme scoren hoog.

Daarnaast zijn het geluidsvolume tijdens het gesprek en de roterende camera (niet videocamera met de te kleine video resolutie) en de MP3 beltonen iets om zeker naar uit te kijken.

Zoals duidelijk is geworden zet de Samsung E340 de strategie en marktfilosofie van Samsung door op de Nederlandse markt. Dit is iets waar Samsung mee scoort en waar ze zeker de komende periode niet vanaf zullen wijken. Al hadden ze wel de witte versie naar Nederland mogen brengen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung E340 review