Samsung D800 review

Samsung verovert de markt met de mooiste modellen en ook de allernieuwste D800 is daar geen uitzondering op. Al deze modellen zorgen dan ook voor een stevige tweede plaats in de Nederlandse en Benelux markt.

De D800 brengt als de echte opvolger van de succesvolle D500 absoluut een aantal sterke punten naar voren die vele personen doen besluiten hun D500 in te ruilen voor een D800. Deze punten zullen zeker aanwezig zijn in de review.

De nieuwe D800 werd geïntroduceerd afgelopen najaar en was één van de smaakmakers tijdens 3GSM en Cebit 2006 opn de stand van Samsung. Iedereen verwachten een absolute opvolger van de D600, maar niks is minder waar. Samsung bracht de D800, D810 en D820, drie modellen op hetzelfde platform, maar allemaal met net andere specificaties. Alleen de D800 zal hier besproken worden, maar verschilt ten opzichte van de D810 op het gebied van de formfactor. De D810 is een clamshell en zla daarnast niet de Nederlandse markt bereiken. De D820 is net zoals de D800 een slider, maar uitgerust met draaibare camera, geheugenkaartslot en stereo speakers. Het toestel heeft ook een ander uiterlijk meegekregen. De D820 wordt rond Mei/Juni in de Nederlandse winkels verwacht, maar is al wel via crossimport verkrijgbaar.

Voordat dat de review aanvangt moet ons van het hart dat de D800 absoluut geen opvolger is van de D600 ook al lijkt dit zo aan de naam van het toestel. Het toestel heeft namelijk geen 2.0 megapixel camera of hoger, geen geheugenkaartslot en heeft op veel kleine vlakken verrassend veel verschillen met de D600. Voor personen die niet voor het uiterlijk gaan van de D800 wordt aangeraden de D600 te kiezen die nu qua prijs bijna gelijkwaardig is aan de nieuwe D800, die in twee versies verkrijgbaar is namelijk in het wit en zwart. Van de D600 is daarnaast binnenkort een chromen versie beschikbaar.

- Toestel
- Batterij (standaard batterij)
- Oplader
- Stereo headset
- Datakabel
- EasyStudio software op CD-rom
- Engelse en Nederlandse handleiding

De handleiding is lekker compact en zeker niet te lang. Mooie duidelijke afbeeldingen worden gebruikt. Erg nette handleiding die voldoende is voor dit toestel. Wellicht was een andere vorm van het boekje misschien wat beter geweest, maar daarover valt te twisten.

Een lader in stijl, namelijk een zwarte versie. Vroeger leverde Samsung nog de grijze versie mee bij donkere toestellen en dat stond eigenlijk totaal niet. Nu dat er een zwarte lader meegeleverd wordt, toont Samsung aan dat stijl niet eindigt bij het toestel alleen.

De meegeleverde stereo headset klinkt goed en wordt aangesloten op de mini-USB poort aan de zijkant van het toestel. Ook hier eindelijk een zwarte versie en niet die oude grijze. Verder is het een misser dat er geen zwarte beschermkapjes worden meegeleverd bij de headset. Andere fabrikanten doen dit wel en dan is het toch vreemd dat Samsung dit niet doet.

Plus- en minpunten Samsung D800

 • Afmeting en gewicht toestel
 • Kwaliteit kleurenscherm
 • Geluidsvolume tijdens een gesprek
 • Accessoires pakket acceptabel niveau
 • Goede videocamera
 • Verbeteringen ten opzichte van D500
 • Video-out functionaliteit
 • Ontbreken Nederlandse voice dailling
 • Vreemde Samsung eigenaardigheden
 • Geen thema's downloaden
 • Geen profielen
 • Geen 2.0 mpixel camera
 • Centrale toets niet handig
 • Toetsenbord soms onhandig

Wat zit er bij het toestel?

In het accessoire pakket van Samsung vindt men altijd een redelijk aantal accessoires terug. De volgende accessoires zijn in het stijlvolle en ultra dunne pakket opgenomen:

Als kritiek in onder andere de D500 review was het feit dat EasyStudio niet meegeleverd werd, maar ook dit punt is netjes door Samsung opgepakt. Een nette CD met EasyStudio software en een zwarte datakabel worden meegeleverd, zodat iedereen zijn of haar data kan synchroniseren met PC of Mac. Als men dan toch bezig is, mag er best een net zwart hoesje zoals bij de W810i niet ontbreken in de doos van dit toestel.

Het pakket is dus netjes voorzien. Geen enkel probleem gevonden en niks wordt echt gemist. Zoals iedereen het kent van Samsung zit er elke keer weer verbetering in dit soort dingen. Bij de D800 niet anders. De enorm dunne doos ziet er gewoon stijlvol uit en geeft de gebruiker echt het gevoel dat hij/zij iets bijzonders opent. Het gaf wel een kleine déjà vu in relatie tot de doos van de Nokia 8800.

Uiterlijk

De Samsung D800 is een slide model, zoals Samsung dat noemt. Een toestel dat door middel van een schuifmechanisme het toetsenbord achter het toestel te voorschijn laat komen. Opnieuw vooruitgang, de D800 is vele malen beter dan welke slider op de markt dan ook. Zelfs de D600 op dit vlak het onderspit delven. De slider is namelijk zo goed dat er tijdens het gebruik geen enkel probleem gevonden is. De Nokia 6280 stak er goedkoop en speelgoedachtig tegen af.

Verder laat het toestel op het eerste gevoel een betere indruk achter dan de D500, de D800 is een flink stuk volwassener geworden. Het toestel voelt niet plastic of goedkoop aan. Dit komt vooral door de gebruikte materialen. Verder is de afwerking van de covers netjes en is er geen kraakje te horen. De gebruikte materialen zijn erg mooi. Nergens vind men enorme speling tussen de toetsen. Gewoon goed voor elkaar en een goede constructie.

Het toestel is met 97 x 52 x 15 mm als afmeting en een gewicht van 98 gram ronduit klein en licht. De D600 is minder breed en hoog. De D800 is vooral enorm dun. Momenteel één van de dunste modellen op de markt naast de toestellen van Motorola. Deze hebben alleen minder mogelijkheden.

Aan de voorzijde van het toestel vindt men in de gesloten toestand het beeldscherm met daaronder een 4-richting bedieningstoets waarbij de centrale toets gebruikt kan worden als OK toets. Dat maakt van de standaard Samsung 4-richting bedieningstoets, een 5-richting bedieningstoets. Verder zijn er nog twee soft keys, een opneemtoets, ophangtoets en een wistoets "c" opgenomen. Alles is aanwezig en er is geen knop te weinig of te veel te vinden. Netjes! De bedieningstoets kan men natuurlijk weer in vier richtingen bewegen in het startmenu om een aantal programma's te openen. Helaas werkt deze toets ronduit irritant. Menigmaal raakt men één van de toetsen naast de centrale toets tijdens het bedienen van het toestel.

Opent men het schuifmechanisme dan krijgt men het volledige numerieke toetsenbord te zien. Ook daar een paar aanmerkingen op, want SMSen is niet bepaald genieten. De toetsen zitten daarvoor te dicht bij elkaar en hebben niet een direct een rand gekregen. Men kan nog wel eens de verkeerde karakters intypen tijdens het snel invoeren van een bericht.

Bekijkt men dan nog verder het toestel dan vind men een aantal extra's. Aan de linkerzijkant is een volumetoets opgenomen en de interfacepoort voor de video-out kabel (niet standaard meegeleverd), datakabel, oplader en headset. Op de rechterzijkant vindt men een camera sneltoets. De genoemde poort wordt afgedekt door een vast kapje dat absoluut een verbetering is ten opzichte van de D500.

Opent men het toestel dan is veel meer te zien. De camera wordt dan zichtbaar met daarnaast een spiegel voor zelfportret foto's. Een flitser voor de camera is niet aanwezig. Ook is een deel van het schuifmechanisme zichtbaar, maar dit is zeer netjes afgewerkt en komt zeer fraai over net zoals alle andere metaal accenten.

De complete constructiekwaliteit van het toestel is zeker goed te noemen. Geen slecht woord daarover, men leert bij Samsung in Korea. Toestellen worden ook echt beter elke keer als er een nieuw model uitkomt. Wat ook opvalt is dat er zo enorm veel verschillen zijn tussen diverse Samsung modellen. Het ene toestel heeft meerdere poorten voor een datakabel, oplader en headset, de andere heeft er maar één. De ontwikkelaars bij Samsung zijn in twee groepen verdeeld die tegen elkaar opwerken en proberen het beste product te maken. Dat is duidelijk zichtbaar in de externe verschillen, maar ook in relatie tot de interne verschillen. Daarover later meer!

Uithoudingsvermogen

Het toestel houdt het maar een aantal dagen uit voor het gevoel rond de twee à drie dagen. Veel spelen en veel gebruik maken van de MP3 speler en de camera vreet de batterij letterlijk en figuurlijk leeg. Dat is wel jammer, want de Sony Ericsson W810i houden het beduidend langer vol.

Verder is het opladen van het toestel redelijk lange bedoeling voor het gevoel. Het kost het toestel meer dan anderhalf tot twee uur om op te laden.

Een mooie functie van Samsung is het systeem waarbij de batterij bijna leeg is. Het scherm wordt dan naar een lagere lichtintensiteit geschakeld en men geen video's of foto's meer kan maken. Dit spaart dan weer net genoeg batterijtijd om een SMS te verzenden, een gesprek netjes te beëindigen of een foto op te slaan. Mooi systeem, net zoals de waarschuwing die netjes op tijd gegeven wordt. Niet al drie uur van te voren, maar netjes op tijd dat men nog actie kan ondernemen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is het belangrijkste van een toestel en zal dan dus ook bij D800 op een hoog niveau moeten zijn. En deze kwaliteit is goed voor elkaar. Gesprekken komen netjes door en men kan het geluid van de speaker zo hard zetten dat een slechthorend persoon het ook nog hoort.

Het nieuwe systeem, genaamd Voice clearity, is niet getest voor de review, omdat er geen duidelijk verschil waarneembaar was zonder of met deze functie in drukke ruimten. Het was enorm lastig te bepalen op welke manier deze functie nu hulp biedt bij een duidelijk betere kwaliteit van een gesprek.

Verder zijn de gesprekken van een goed niveau. Nokia heeft een wat zwoelere overdracht van geluid. De D800 is wat scherper en wat harder, wellicht vergelijkbaar met Siemens. Sony Ericsson daarentegen zit weer wat meer richting de kwaliteit van Nokia qua zwoelheid en geluidskwaliteit. Maar de kwaliteit is zeker op het hoge niveau wat Samsung wil uitstralen als premiummerk. Men moet alleen niet het geluid op het hoogste niveau zetten, want dan klinkt het niet bepaald zuiver. De kiestoon dreunt echt door en tijdens het opstarten van het gesprek zet men dan ook al vaak het geluid zachter om deze dan weer tijdens het gesprek harder te zetten. Wat ook opvalt is dat het gesprek meestal te hard staat voor de laagste stand. Men wil dan het volume lager zetten, maar stand 1 is al bereikt. Een punt dat meerdere personen opmerken die Samsung toestellen gebruiken.

Heeft men na een gesprek de behoefte de gesprekkenlijst te raadplegen dan kan dat via het menu of via de opneemtoets. Via beide opties komt men in het menuonderdeel oproepenlijst. Door de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen te bewegen kan men door het hele menu alle informatie opvragen. Kiest men een oproep dan krijgt men een overzicht van de naam en het nummer van de persoon te zien en daarnaast de datum en tijd van het gesprek. Helaas geen duur van het gesprek. De duur van het gesprek kan alleen opgevraagd worden via de menuoptie, waar ook alleen de tellers gewist kunnen worden.

De meegeleverde beltonen zijn zoals men van Samsung mag verwachten goed. Alleen waarom zit er geen enkele standaard beltoon tussen. Ok, er zit één normale beltoon in, die de naam "normaal" net kan dragen. De D800 zou volgens Samsung ook een zakentoestel moeten zijn, maar waar zijn de echte standaard "Ring-Ring" beltonen. In het grote aantal beltonen (MMF, IMY, MP3, WAV, MIDI) is er eigenlijk geen standaard beltoon teruggevonden allemaal speelse beltonen. Maar er is een oplossing voor de zakelijke gebruikers, de MP3 beltoon. Men kan via de diverse connectiviteit oplossingen een beltoon over sturen naar het toestel en deze dan instellen als MP3 beltoon. Samsung heeft daarvoor een heel simpele oplossing gemaakt. In het menu van de beltonen zijn vier mappen (één meer dan de D500) opgenomen die men allemaal kan doorlopen, één voor MP3 bestanden, één voor standaard beltonen, één voor favoriete beltonen en één voor gedownloade beltonen. Opgenomen beltonen (opgenomen met de voicememo) kunnen niet worden ingesteld. Dat kan wel in de D600.

De trilfunctie van het toestel voelt men goed door een jas heen en is uitermate sterk. Via het menu instellingen en geluidsinstellingen kan men zelf instellen hoe en wanneer de trilfunctie aangezet kan worden. Alleen Samsung heeft er nog steeds voor gekozen om dit enorm onhandig uit te voeren. Men kan alleen kiezen voor de opties: Alleen trillen, Alleen de melodie/beltoon of eerst trillen en dan de beltoon. De opties trillen en bellen tegelijk kan men nergens terug vinden. Wanneer leert men eens in Korea dat de meeste mensen vragen om een profielen onderdeel waarin men zelf kan instellen hoe het toestel in stille en diverse andere standen zich zou moeten gedragen.

De handsfree functie mag natuurlijk niet onbesproken blijven. De speaker van het toestel mag er zeker zijn. Het klinkt verre van beroerd en sprekers aan de andere kant van de lijn geven geen reden tot klagen.

Beeldscherm

Zoals gewend van Samsung is het scherm weer van een topkwaliteit en zeker gelijkwaardig aan de W900i en de Sharp V903. Het 260.000 kleuren kleurenscherm met een QVGA resolutie van 240 x 320 pixels is groter dan het scherm van de D500 en kan eindelijk zich meten met de W900i en de V903. De D800 scoort hoog op de helderheid van het scherm. Elke gebruiker die het toestel in de handen heeft gehad, was enorm verbaasd over de mate van helderheid van het scherm.

Men kan voor het scherm maar één screensaver instellen en dat is een klok met datum. Bij de D600 was dit niet mogelijk, opnieuw een verschil tussen beide ontwikkelingsafdelingen en iets dat toont dat de D800 de echte opvolger is van de D500. Helaas kan men geen eigen screensaver instellen, men moet het doen met een standaard screensaver die een tijd en datum weergeeft. Naast dit punt kan men de helderheid van het scherm instellen en kiezen naar hoeveel seconden/minuten het scherm zichzelf moet uitschakelen of dimmen. Dit zijn meer dan normale instellingen voor een toestel van dit kaliber.

De afleesbaarheid van het scherm is redelijk goed tijdens zeer zonnige condities. Men kan het scherm goed aflezen alleen het spiegelen van het scherm speelt een grote rol, dit in tegenstelling tot de D500. Tijdens het gebruik en lange gesprekken komt bij dit toestel ook het fenomeen van een nat scherm voor.

Menu

Geen interface zoals een Symbian of Windows smartphone, maar een standaard Samsung interface dat weer een nieuw update heeft gehad na de D500 en E7*0 serie. De eerste pagina die men te zien krijgt geeft bovenaan de pagina weer welke verbinding ingeschakeld is, wat het ontvangst is van het toestel en hoe het zit met de batterijcapaciteit. Verder vind men op dit scherm een weergave voor datum, tijd, maand, dag en verder op de achtergrond een geanimeerde GIF afbeelding, een gewone JPG afbeelding of video achtergrond. De gebruiker kan hieruit zelf kiezen.

Via de twee soft-keys kan men in het onderste gedeelte van het scherm twee opties aanklikken. Eén van deze opties is het menu binnen gaan. In het menu van de D800 zijn nu in een raster negen geanimeerde icoons zichtbaar die men via de 5-richtings bedieningstoets kan aanklikken. Er is keuze uit twee manieren waarop men dit weergeeft. Optie 1 is bekend van de D500 en wordt blokmenu genoemd, de tweede optie is een flashmenu en geeft alleen de gekozen optie in het groot weer. Vooral de tweede optie is even wennen en eigenlijk best aardig.

De bediening is enorm handig en overzichtelijk en kan door middel van de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen plaatsvinden. Men kan de kleuren/patronen en de tekstweergave aanpassen. Helaas is het niet mogelijk eigen patronen te downloaden of te installeren. Men zal het moeten doen met de twee standaard patronen wat ronduit weinig is.

Er is verder geen verschil te merken tussen het menu wanneer het toestel geopend of gesloten is. Wat wel optreedt is dat wanneer men het toestel dicht schuift, de toetsenblokkade gelijk op het toestel gezet wordt. Een erg handige functie voor mensen die na een gesprek gelijk het toestel dichtschuiven en in hun binnenzak doen. Men kan zelf de functies wijzigen achter het schuifmechanisme.

Telefoonboek

Aan het telefoonboek is niet veel speciaals te zien. Men kan de normale functies en data toevoegen aan een contactpersoon en deze opslaan op het toestel en synchroniseren met Outlook via de meegeleverde EasyStudio software. De functies die in het telefoonboek zitten zijn de functies die verwacht mogen van een toestel met dit kaliber op een kleine aanmerking hier en daar.

De verder opties van het telefoonboek zijn goed voorzien. Er is een zoekfunctie die men door middel van de T9 functionaliteit kan bedienen. Een eigen visitekaartje kan ingesteld worden en bellergroepen zijn aanwezig. Deze kunnen naar eigen inzicht ingevuld en aangepast worden. In totaal kan men voor de snelkeuze negen nummers instellen en tevens 1000 nummers op het toestel opslaan.

Bij een contactpersoon kan men de volgende data opslaan: Achternaam, Voornaam, Mobiel nummer, Prive nummer, Kantoor nummer, Fax nummer, Extra nummer, Email adres, Foto, Beltoon, Bellergroep en een Notitie. Samsung had geen enorme grote naam op het gebied van deze data die aan een contactpersoon gehangen kan worden, maar het is nog lang niet voldoende. Het gemis van juist het opslaan van een adres wordt nu wel heel langzaam irritant in toestellen van Samsung. Menig zakelijk gebruiker van de D800 zal zich gaan ergeren en een zakagenda of PDA bij zich dragen.

Voice dailing is aanwezig. Yes, eindelijk maar helaas het werkt niet als men het toestel in de Nederlandse taal heeft staan. Wat een afknapper en een enorm gemis dat het niet werkt, want iedereen met een Bluetooth headset zal nu opnieuw naar het toestel moeten grijpen om een gesprek te starten. Het feit dat er een goede optie voor is in de carkit van Samsung gaat niet op voor gebruikers die over straat lopen met een headset in of personen die niet eens een auto hebben en altijd met het openbaar vervoer reizen.

Het provider diensten onderdeel vind men terug bij het telefoonboek van het toestel.

Messaging

Messaging is een punt dat Samsung in de loop van de jaren steeds verder heeft opgepakt. Helaas nog niet op het niveau van Nokia en Sony Ericsson die constant met nieuwe mogelijkheden komen zoals Visual Radio, Quickshare and Presence/Instant Messaging.

Samsung laat dit nog niet zien en ook niet in deze D800. Het toestel behoort ook tot de groep toestellen met de mogelijkheid om groep SMS berichten te versturen en dat is al een enorme verbetering ten opzichte van vroegere toestellen. Verder zijn wel alle functies aan boord die men mag verwachten; SMS, MMS, EMS en nu ook Email via POP3 en SMTP, naast Email via SMS dat al lang in Samsung toestellen aanwezig is.

Het invoeren van een bericht via T9 of de standaard invoerfunctionaliteit gaat goed. Er zijn daar geen problemen terug gevonden. De berichten kunnen verstuurd worden en opgeslagen, alleen opgeslagen of alleen verstuurd worden naar de afzender. Ook kan men diverse nummers instellen waarvan men geen berichten wil ontvangen. Tevens zijn antwoordverzoek en ontvangstbevestiging ook aanwezig.

Bij een SMS bericht kan men in totaal 1836 tekens invoeren. Dat komt neer op 12 aaneengeschakelde berichten, wat enorm lang is voor een toestel. Men zou dan al bijna een MMS of Email bericht moeten gaan sturen als men nadenkt dat 1836 tekens een paar KB zijn en dus veel minder kosten dan 12 aparte SMS berichten die over het netwerk verstuurd worden.

In totaal zijn er 11 standaard MMS berichten meegeleverd, die geanimeerd zijn en direct na het toevoegen van een leuke tekst verstuurd kunnen worden. Men kan deze berichten zelf ook nog aanpassen voor een eigen tintje. Maar standaard SMS berichten is men blijkbaar vergeten, want deze map is compleet leeg.

Op het toestel kan de gebruiker maximaal 200 SMS berichten, 80 infoberichten, 50 serverberichten en configuratieberichten opslaan. De hoeveelheid opslag voor MMS en Email berichten hangt af van de hoeveelheid aanwezige geheugen in het toestel zelf.

De verbeteringen op het gebied van het Messaging zijn er dus wel en zijn ook zeker een stap voorwaarts in de goede richting. Alleen er zal nog wel even gewacht moeten worden op functies zoals instant messaging of bijvoorbeeld Push mail dat nu al wel in alle normale toestellen van Sony Ericson wordt toegepast. Verder heeft Samsung een mooi stukje techniek op het gebied van Messaging neergezet dat gebruikers die hiervan veel gebruik maken tevreden zal stemmen, maar men kan absoluut niet tegen modellen als de 6280 en W810i op, die net even wat meer bieden voor de gemiddelde gebruiker.

Connectivity

Connectivity was het onder geschoven kindje bij Samsung de afgelopen jaren. De Email berichten en topics waarin gevraagd werd hoe men een bepaald Samsung toestel aangesloten kreeg aan een PC via de infraroodpoort waren legio. Vele mensen moesten enorm moeilijke handleidingen doornemen om het voor elkaar te krijgen. Dat is nu over bij de D800.

De D800 is het zoveelste toestel van Samsung in de rij van Bluetooth modellen. De Bluetooth stack werkt erg goed en is amper op problemen te betrappen. Helaas is communicatie via een Pocket PC en een internet verbinding om onverklaarbare redenen nog niet voor elkaar gekregen en kan de D800 door zijn nieuwe Bluetooth versie nog niet praten met TomTom systemen. De standaardinstellingen van andere Samsung modellen werkte niet op de D800. Dit vraagt dus om extra onderzoek. Verder enkel een klein probleem terug gevonden dat een aantal keer de verbinding niet opgezet kon worden met een ander toestel en dat bepaalde profielen nog niet helemaal lekker ondersteund werden.

De andere mogelijkheid tot connectiviteit, de meegeleverde datakabel werkt naar behoren. Deze wordt nu standaard meegeleverd bij een Samsung model. Ook de nieuwe EasyStudio mag er zeker wezen. Het programma heeft veel opties en mogelijkheden. Hier en daar zitten een aantal leuke applicaties die men handig kan gebruiken. De verbinding met de D800 was eenvoudig gelegd en zonder enige moeite konden bestanden overgezet worden.

Een aantal extra punten die zeker niet onbesproken mogen blijven, zijn het feit dat de Bluetooth applicatie qua batterijtijd erg goed presteert. Er wordt niet enorm veel van de batterij gevraagd tijdens het gebruik van de applicatie. Ook is het nu mogelijk ten opzichte van de D500 om meerdere bestanden tegelijkertijd te versturen via de Bluetooth verbinding.

Geheugen

Het geheugenonderwerp kan een discussiepunt genoemd worden. Het toestel heeft namelijk, maar 86 MB aan intern geheugen verdeelt in 82 MB vrij dynamisch geheugen en 4 MB geheugen voor JAVA toepassingen. Gaat men al snel een aantal foto's schieten, een redelijk aantal MMS, Email berichten en andere data opslaan dan blijft er maar weinig ruimte over eventuele MP3 bestanden.

Het toestel gebruikt het eerste deel van 82 MB speciaal voor MMS berichten, Email berichten en het bestandsbeheer, die alle afbeeldingen, video's, muziek en geluiden herbergt. Daarnaast is er nog ruimte voor 200 SMS berichten, 30 serverberichten, 400 kalendernotities, 50 memo's en 1000 contactpersonen. Deze data wordt alleen niet afgehaald van de 82 MB.

Het tweede deel is 4 MB speciaal voor alle JAVA toepassingen, zoals JAVA programma's en de JAVA games. Een geheugenkaartslot is in de D800 niet aanwezig. De D820 heeft wel een geheugenkaartslot, maar ontbeert dan weer andere opties. Wil men alle opties dan moet er gekozen worden voor de D600!

Camera

De camera is een punt dat iedereen zal verbazen. Deze is maar een 1.3 mpixel camera, dit in tegenstelling tot de standaard in de markt die momenteel een 2.0 mpixel camera voor dergelijke toestellen voorschrijft. Samsung heeft hier een beetje zitten slapen, want de camera is niet anders dan die in de D500 op de flitser en de autofocus na. Deze zijn in de D800 niet aanwezig.

De kwaliteit van de foto's en de video's zijn goed voor een 1.3 mpixel camera. Men kan het vergelijken met de Sony Ericsson K600i en Motorola V3i. De D800 scoort ten opzichte van deze modellen beter. Gelukkig zijn de video's gelijkwaardig aan de D600; de resoluties en kwaliteit komen overeen met deze andere Samsung telg.

De camera heeft zoals aangegeven een enorme hoop met opties vergelijkbaar aan de D500. Men kan de foto's maken in de resoluties: 1280 x 1024, 640 x 480, 320 x 240, 240 x 160 en 160 x 120 pixels. Daarnaast is het mogelijk om in vier kwaliteiten foto's te maken (Superfijn, Fijn, Normaal en Spaarstand), kan men kiezen uit een zes sluitergeluiden, de ISO kiezen (ISO Auto, 100, 200, 300 en 400) en de standaard naam instellen voor een gemaakte foto.

Naast deze instellingen is het mogelijk om uit vier fotostanden te kiezen, namelijk: Eén opname, Multishot (keuze uit: 6 foto's kwaliteit normaal, 6 foto's kwaliteit hoog, 9 foto's kwaliteit normaal, 9 foto's kwaliteit hoog, 15 foto's kwaliteit normaal of 15 foto's kwaliteit hoog), Mozaïek opname en nachtopname. Naast deze opties kan men tijdens het maken van een foto inzoomen, de helderheid in elf stappen instellen, de foto horizontaal of verticaal omflippen en de witbalans kiezen (Auto, Binnen, Wolfraam, Tl-verlichting, Bewolkt en Zonnig). Verder zijn er in totaal zes effecten, namelijk: Grijstinten, Negatief, Sepia, Antiek, Maanlicht en Mits. Als laatste zijn er in de camera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden) en mogelijkheid tot het toevoegen van één van de 30 kaders toegevoegd.

De videocamera heeft een groot gedeelte dezelfde functies al de normale fotocamera. De resoluties zijn natuurlijk wel anders. In totaal zijn er drie resoluties, namelijk 352 x 288, 320 x 240, 176 x 144 en 128 x 96 pixels. Naast de resoluties kan men kiezen uit twee videostanden, namelijk Normaal en de MMS limiet, waardoor een aantal instelling automatisch worden ingesteld. Kiest men voor de instelling Normaal, dan kan men kiezen uit vier resoluties en drie kwaliteiten (Fijn, Normaal en Spaarstand). Verder kan men het geluid aan en uit zetten (ook mogelijk bij de MMS videostand), voor een nachtmodus kiezen, het zoekerscherm bepalen, de standaard naam instellen voor een gemaakte foto en het geluid in/uitschakelen bij het zoomen.

Naast deze instellingen is het mogelijk tijdens de video in te zoomen, de helderheid in zeven stappen in te stellen, de foto horizontaal of verticaal om te flippen. Verder zijn er in totaal zes effecten, namelijk: Grijstinten, Negatief, Sepia, Antiek, Maanlicht en Mits. Als laatste is er in de videocamera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden).

Via de sneltoetsen op het toetsenbord en de zijkant van het toestel kan men een groot deel van de instellingen en opties die hierboven genoemd zijn instellen. Tevens kan men een keuze maken uit of de fotocamera op het volledige scherm moet worden weergegeven. Een optie die ook in het menu ingesteld kan worden.

De foto's worden gemaakt in het JPG formaat en opgeslagen in het foto album. Daar kan men de foto bekijken en aanpassen door er emoticons of de al genoemde kaders en effecten aan toe te voegen. Tevens kan men de foto's met een wisbeveiliging instellen en een diavertoning starten met daarin al de opgeslagen foto's. Naast deze functies kan men de foto's wissen, hernoemen, instellen als achtergrond of afbeelding voor nummerweergave of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of, Bluetooth. Het fotoalbum heeft de mogelijkheid om naast JPG bestanden ook GIF bestanden te bekijken.

Voor video bestanden geldt bijna hetzelfde. Deze bestanden worden opgeslagen in het MP4 en 3GP formaat en in het video gedeelte van het bestandsbeheer. Daar kan men de video bekijken, hernoemen, wissen, een wisbeveiliging geven of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of Bluetooth. De grote resoluties gebruiken MP4 en de Video MMS functie 3GP. Door de 1 toets in te drukken kan men de video's op het volledige scherm bekijken.

Uiteindelijk kan geconcludeerd worden aangaande de camera dat deze voor een 1.3 mpixel camera zeker niet slecht scoort. De nachtmodus is verrassend goed en het toestel heeft een goede videocamera aanboord. Het is wel ronduit jammer dat er geen 2.0 mpixel camera met flitser in het toestel aanwezig is. De D800 mag op dit vlak dan ook geen opvolger genoemd worden van de D600. De camera is daarvoor simpelweg te zwak.

Aanwezige programma's

In relatie tot de aanwezige programma's en de D800 kan gezegd worden dat eigenlijk niks gemist wordt. Alle programma's die men op een dergelijk toestel mag verwachten zijn aanwezig. De programma's zijn over een aantal plekken verdeeld in het menu. Het eerste onderdeel is kalender waar men een complete kalender vindt met de mogelijkheid tot het toevoegen van een afspraak , verjaardag, diversen of een actiepunt. Tevens kan men de agenda opvragen in maand, week en dag overzicht en memo's opslaan. In totaal kan men in de kalender 400 punten opslaan.

Het tweede onderdeel is de XHTML browser die in het toestel aanwezig is. Met deze browser is het mogelijk om internet pagina's te bezoeken via een GPRS verbinding. De internet browser is niet zo geavanceerd als bijvoorbeeld de Opera browsers in smartphones, maar geeft wel op een zeer nette manier de gevraagde site weer. In de browser zitten verder geen speciale onderdelen. Wat wel erg netjes is, is het feit dat de instellingen voor het surfen al in het toestel aanwezig zijn. Men hoeft alleen voor de provider te kiezen die men gebruikt. Verder levert het nieuwe scherm een grotere oppervlak voor het bekijken van internet pagina's.

Het derde onderdeel is het bestandsbeheer. Hierin vind men alle data; afbeeldingen, video's, muziek en geluiden, die op het toestel zijn geplaatst. Een aantal onderdelen hieven zijn al besproken bij de camera, maar er zal nog wel moeten worden aangegeven dat wanneer men niet een foto of video wil maken men via dit onderdeel de gemaakte of gedownloade foto's en video's kan bekijken. Samsung had op het geleverde toestel de diverse mappen gevuld met een groot aantal foto, video en audiobestanden. Al deze bestanden kunnen worden bekeken of afgespeeld.

Het vierde en laatste onderdeel bevat het grootste aantal programma's. Dit is namelijk de Toepassingen. Dit onderdeel van het menu bevat de JAVA wereld (inclusief games), MP3 speler, Spraakrecorder, Afbeeldingen editor, Wereldtijd, Alarm, Calculator, Converter, Timer, Stopwatch en het provider onderdeel Vodafone. Elk onderdeel zal hieronder kort uitgewerkt worden op één onderdeel na, namelijk de JAVA wereld. Dit onderdeel bevat alleen games en deze zullen op de volgende pagina bespoken worden onder het punt games.

De MP3 speler is een simpele maar doeltreffende speler, die men naar eigen behoefte kan instellen met bestanden of afspeellijsten. Daarnaast zijn er twee verschillende soorten waarop de equalizer wordt weergegeven. Ook kan men instellen of het nummer automatisch moeten worden herhaald, over een bepaalde volgorde gevolgd moet worden en wat de vooraf ingestelde volume moet zijn. De MP3 speler werkt op dezelfde manier als wanneer men een geluidsbestand afspeelt in het bestandsbeheer. Helaas, waren er geen sneltoetsen terug te vinden voor de MP3 speler, dit in tegenstelling tot de foto- en videocamera.

In de MP3 speler vindt men een 3D functie terug en de keuze uit vier equalizermogelijkheden (Normaal, Klassiek, Jazz en Rock). Al deze functies werken erg goed en men hoort ook daadwerkelijk een verschil in het geluid dat klinkt uit de mono speaker. Er zit alleen een addertje onder het gras. De meegeleverde MP3 bestanden klinken briljant door de speaker en zijn speciaal gemasterd, maar speelt men nu eigen MP3 bestanden af dan klinken deze ineens een flink stuk minder. De kwaliteit is zelfs minder dan de speaker van de W810i.

Ook is er geen ondersteuning voor i-Tunes of een soort gelijk programma aanwezig in de D800. Het is ronduit jammer dat Samsung deze kant niet opgaat op dit moment. Vooral als men ziet wat voor een enorme doelgroep om deze functies vraagt.

De spraakrecorder neemt gesprekken en andere omgevingsgeluiden netjes op in AMR formaat. Het is niet mogelijk om deze bestanden te gebruiken als beltoon in het toestel. Verder valt er weinig op te merken bij deze functie behalve dat de equalizer gelijk is aan de MP3 speler op andere bedieningsknoppen na.

In het onderdeel Toepassingen vindt men een nieuw onderdeel voor Samsung toestellen, namelijk de afbeeldingseditor. Deze is namelijk toegevoegd aan de D800 en vele malen uitgebreider dan op de D500 aanwezig. In het programma kan men namelijk afbeeldingen aanpassen door effecten toe te voegen, afbeeldingen te draaien, kaders/emoticons/cliparts toevoegen en de afbeeldingen afdrukken via USB en de Bluetooth verbinding. Vooral dit laatste is een erg leuke optie voor gebruikers. De complete afbeeldingseditor is verder best leuk uitgevoerd. Voortaan wat meer kaders, emoticons en cliparts toevoegen waar men ook wat leuks mee kan doen en het is helemaal af.

Naast de afbeeldingseditor is er ook een Picsel viewer in de D800 aanwezig, die de mogelijkheid geeft om PDF, Excel, Word en PowerPoint bestanden te bekijken. Men kan ze in het volledige scherm weergeven, erop inzoomen, roteren, verzenden en ook printen. Gebruikt men de video-out kabel (niet meegeleverd) dan is het ook mogelijk om met de D800 de bestanden te tonen op een scherm. Helemaal zonder iconen in het beeld de bestanden laten zien is niet mogelijk helaas. Men zal altijd nog de iconen boven de soft keys in het beeld zien, ook heeft het programma met bepaalde bestanden. De Picsel viewer slikt niet alle genoemde bestanden even makkelijk.

De volgende opties, de Wereldtijd, Alarmklok, Calculator, Converter, Timer en Stopwatch spreken voor zich. Deze onderdelen behoeven geen extra uitleg. De uitvoering van deze programma's is goed, simpel en duidelijk.

Het laatste onderdeel van het Toepassingen gedeelte is het Vodafone diensten onderdeel dat ook voor een deel terug komt bij het telefoonboek. In het telefoonboek komt alleen het gedeelte qua provider telefoonnummers terug. Het andere deel met informatie over de provider vind men onder toepassingen terug.

Games

Qua games is het toestel redelijk voorzien met twee games. Die games staan al op menig ander Samsung model en men vindt deze terug in het gedeelte JAVA wereld met een maximaal geheugen van 4 MB zoals al aangegeven op de vorige pagina.

De games die aanwezig zijn in het toestel zijn: Bobby Carrot (een game waarbij men in allerlei dolhoven wortels moet verzamelen met een konijn) en TimeRider II (een clone van spel dat iedereen al jaren geleden speelde. Men is een spaceship en moet voorbij vliegende spaceships uitschakelen). Al met al niet echt opwindend te noemen. Het enige voordeel is dat men het nu kan spelen op een groter scherm.

Conclusie

De vragen die we elkaar stelde aan het begin van de review kunnen nu beantwoord worden en vallen redelijk positief uit voor de D800, want het toestel zet een stap vooruit voor Samsung ten opzichte van de D500. Absoluut niet ten opzichte van de D600 en dat is ronduit vreemd met de gekozen naam.

Ook omdat het een Samsung toestel blijft en dat heeft tot gevolg dat een aantal enorm onhandige Samsung punten nog steeds in het toestel aanwezig zijn. Geen normale tril/bel instelmogelijkheid of profielen onderdeel doen de wenkbrauwen fronzen. Ook het feit dat men in een dergelijk duur toestel geen screensavers of thema's kan downloaden en instellen mag gerust apart genoemd worden.

Ook de centrale toets geeft niet altijd lekker mee. Er zijn wel eens beter door onze handen gegaan. Ook het toetsenbord is af en toe een misser. Menigmaal typt men het verkeerde karakter in tijdens het SMSen.

Het laatste punt dat absoluut besproken moet worden en wat gewoon de grootste misser die ooit vertoond is, is het ontbreken van de ondersteuning voor de Nederlandse taal in de voice dailing. Dat kan absoluut niet. De specificatielijst geeft namelijk aan dat het mogelijk is en menig gebruiker zal zijn of haar toestel hierop aanschaffen. Uiteindelijk blijkt het dan alleen te werken via een andere taalinstelling in het toestel.

Worden nu de sterke punten uit de lijst gehaald, dan valt gelijk op dat een groot aantal punten typisch Samsung zijn en gewoon laten zien waarin men sterk is. Tevens zijn de nadelen punten waar men als gebruiker naar moet kijken en zich moet afvragen of deze zwaar zullen wegen in de aanschaf van het toestel. Waarschijnlijk zullen de sterke punten overheersen.

De sterke punten zijn vooral de afmeting en het gewicht van het toestel. Daarnaast is het kleurenscherm, de resolutie en vooral de helderheid van het scherm iets wat op een enorm hoog niveau staat. Samsung laat opnieuw zien één van de merken te zijn die zeer goede schermen kan produceren.

Daarnaast zijn het geluidsvolume tijdens het gesprek en de video-out functie pluspunten van het toestel. Ook de videocamera, die deel uitmaakt van een redelijke 1.3 mpixel camera, is van een niveau Samsung waardig, maar men moet het toestel wel rustig heen en weer bewegen, want anders worden de video's onscherp.

Wat kan nu gezegd over dit toestel in relatie tot de rest van de markt? Dat is een hele goede vraag. De D800 zal in het begin niet veel last hebben van de verkopen. Het toestel gaat in de eerste weken redelijk verkopen vooral door de twee verkrijgbare kleuren en het dunne uiterlijk. Zodra de W810i verschijnt zal het toestel het lastiger krijgen, ook het nog aanwezig zijn van de D600 zal de verkopen van de D800 drukken. De D800 zal zeker niet het succes hebben wat de D500 of D600 bracht.

Note: Als NieuweMobiel.nl zouden we graag willen melden dat Samsung met de D800 momenteel problemen heeft met JAVA applicaties en games. Men kan momenteel geen bestanden met JAR of JAD extensie installeren op het toestel. In de toekomst zal dit probleem opgelost worden. Helaas is hierdoor geen beeld gevormd rond de performance van de D800. Wil me zelf games of programma's installeren op het toestel dan is dit mogelijk via een grote omweg! Zoek op het internet voor een volledige oplossing. Gebruik de D600 en het installeren van JAR, JAD bestanden of games als zoekopdracht.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung D800 review