Samsung D500 review

Op NieuweMobiel.NL mag een review van de allernieuwste Samsung, de Samsung D500 natuurlijk niet ontbreken. Speciaal heeft Samsung het toestel ter beschikking gesteld als eerste website en reviewsite in Nederland.

De D500 is het eerste toestel voor Samsung met Bluetooth intern dat op de Benelux markt zal verschijnen. Andere toestellen zijn de D500 al voorgegaan, maar deze verschenen niet op de Benelux markt.

Het toestel is zoals al aangegeven een compleet nieuw toestel in de rij van premium modellen van Samsung. En Samsung heeft een eer om hoog te houden. Na de S300, het allereerste flipmodel met twee kleurenschermen, de E600, het eerste flip model met de fototelefoonboek mogelijkheid op het externe scherm en de E700, het eerste flipmodel zonder antenne, maar met een intenna (een nieuwe naam verzonnen door Samsung) kan de D500 geen ondergeschoven kindje zijn.

En dat is het toestel dan ook niet. De specificaties, afmetingen, mogelijkheden en de prijs zijn rond stevig. Op het moment vindt men op dit vlak maar weinig tegenhangers in de normale GSM markt. Men kan denken aan de Siemens S65 en de Sony Ericsson S700i. Maar op dat vlak moet dan wel worden aangegeven, dat of de specificaties of afmetingen of de prijs ten opzichte van deze concurrenten in het voordeel van de D500 zijn, zolang het toestel maar niet vergelijken wordt met een Symbian of Windows smartphone, die winnen namelijk op een groot aantal onderdelen met vlag en wimpel van de D500.

Het toestel zal in de komende maanden dan ook uitgroeien tot een model (waarschijnlijk alleen in Zwart en Blauw op de markt) dat de verkoopscijfers van de E700 zal overstijgen en compleet verpulveren. Dat doet Samsung dan toch weer goed en het begint erop te lijken dat Samsung elk jaar rond dit jaar een grote stap zal laten zien. Wat kan er volgend jaar worden verwacht is dan de vraag? Afwachten, dan maar!

- Toestel
- Batterij (standaard batterij)
- Oplader
- SoundMate met opbergkoord

Helaas dus nog geen handleiding en overige documenten. Daar kan dus dan ook nog niks over gezegd worden. Wellicht zal er in de toekomst komen van de review waarin deze punten wel opgenomen zullen worden.

In het pakket vindt men een grijze oplader. Dit steekt wat af tegen de zwarte of al dan niet een blauwe D500. Het is te hopen dat er een nette zwarte lader bij komt zodat deze past bij het toestel. Verder is het opladen een verschrikking, maar daar wordt verder in de review op ingegaan.

De SoundMate is iets compleet nieuws in de markt van mobiele telefoons. Samsung heeft het afgelopen jaar ontwikkeld in Korea en het is een hele klein speakertje en microfoontje in één. Men klikt de SoundMate in de ingang van de headset (waarschijnlijk meegeleverd) aan de rechterzijkant. Op het moment dat men dit doet gaat het toestel automatisch op de handsfree functie. (Er is ook een standaard handsfree functie naast de SoundMate) Het geluid dat de speaker voort brengt is zo hard en hoog dat men er spontaan doof van wordt als het speakerniveau op het hoogste niveau staat.

De bedoeling van de SoundMate, die niet standaard in het pakket van de D500 aanwezig zal zijn, maar wel in het pakket van de Samsung E630, is dat men via de handsfree functie en dus de speaker MP3 muziek kan luisteren en dat men met de speaker en microfoon in de SoundMate gespreken kan voeren door middel van conferencing in een ruimte met meer dan tien mensen en binnen een straal van 4.5 meter. De kwaliteit van deze gesprekken is ronduit fantastisch te noemen. Helaas is het wel zo dat wanneer men de speaker te hard zet in een kleine ruimte met veel weerkaatsing de persoon aan de andere kant van de lijn gek wordt van het geluid.

Plus- en minpunten Samsung D500

 • Afmeting en gewicht toestel
 • Kwaliteit kleurenscherm
 • Geluidsvolume tijdens een gesprek
 • Handsfree functie
 • MP3 beltonen
 • Verbeterde connectiviteit
 • Hoeveelheid intern geheugen
 • Instelmogelijkeden camera
 • Camerakwaliteit
 • Constructie schuifmechanisme
 • Ontbreken voice dailling
 • Geen externe geheugenkaart slot
 • Ontbreken van het versturen van meerdere bestanden via Bluetooth
 • SoundMate niet ingebouwd
 • Vreemde Samsung eigenaardigheden
 • Geen enkele normale beltoon
 • Geen thema's downloaden
 • Geen instelbare screensaver
 • Geen profielen

Wat zit er bij het toestel?

In het accessoire pakket van Samsung vindt men altijd een redelijk aantal accessoires terug, maar voor de D500 zijn die voor Nederland nog niet helemaal zeker. Het pre-release toestel dat geleverd is door Samsung heeft nog niet het volledige accessoire pakket bij zich. De volgende punten zijn al wel opgenomen:

MP3 bestanden luisteren via de SoundMate is ook een lust voor de oren, maar dan moet men erbij stil staan dat het geluid uit een vingerdopje komt dat aangesloten is op een mobiele telefoon. Het is geen dure stereo installatie die men hoort. Het geluid uit de SoundMate is daarnaast wel stereo en dat maakt het er alleen nog maar mooier op. Er is eigenlijk maar één minpunt aan het hele concept van de SoundMate: Waarom heeft Samsung dat ding niet gewoon ingebouwd in het toestel? Nu bungelt het aan een koord aan het toestel, mooi is anders.

Verder kan er nu nog weinig gemeld worden over de accessoires, omdat deze nog niet voorhanden zijn.

Uiterlijk

De Samsung D500 is een slide model, zoals Samsung dat noemt. Een toestel dat door middel van een schuifmechanisme het toetsenbord achter het toestel te voorschijn laat komen. De manier waarop dit gebeurt, kan niet vergeleken worden met de E800. Daarin blijft bij de E800 superieur. De D500 heeft daarnaast last van een soort speling die niet op de E800 terug gevonden kan worden. Dit zou wellicht aan het door Samsung geleverde model kunnen liggen, maar het viel wel op.

Verder laat het toestel op het eerste gevoel niet een enorm goede indruk achter. Het toestel voelt plastic aan en een beetje goedkoop aan. Dat gevoel verdwijnt een beetje als men er wat langer mee werkt. Maar toch, de E800 geeft een betere indruk als men deze voor de eerste vasthoudt. Verder is de afwerking van de covers netjes en is er geen kraakje te horen. De gebruikte materialen zijn erg mooi. Nergens vind men enorme speling tussen de toetsen. Gewoon goed voor elkaar en goede constructie.

Het toestel is met 94 x 46 x 24 mm als afmeting en een gewicht van 99 gram ronduit klein en licht. Momenteel is er geen toestel kleiner en/of lichter met deze mogelijkheden en specificaties. Als men kijkt naar de concurrentie opnieuw een sterk punt voor Samsung.

Aan de voorzijde van het toestel vindt men in de gesloten toestand het beeldscherm met daaronder een 4-richting bedieningstoets waarbij de centrale toets nu ook gebruikt kan worden als OK toets. Dat maakt van de standaard Samsung 4-richting bedieningstoets, een 5-richting bedieningstoets. Dit heeft Samsung goed verbeterd, want het was bij eerdere toestellen zeker een punt van kritiek. Verder zijn er nog twee soft keys, een opneemtoets, ophangtoets en een wistoets “c” opgenomen. Alles is aanwezig en er is geen knop te weinig of te veel te vinden. Netjes! De bedieningstoets kan men natuurlijk weer in vier richtingen bewegen in het startmenu om een aantal instelde programma's te openen.

Opent men het schuifmechanisme dan krijgt men het volledige numerieke toetsenbord te zien. Ook daar geen aanmerkingen op. Het werkt gewoon goed en simpel en er zitten twee kleine sneltoetsen (onder de 0 en #) voor de flitserstand van de camera en de mogelijkheid snel alle geluiden uit te schakelen.

Bekijkt men dan nog verder het toestel dan vind men een aantal extra's. Aan de linkerzijkant is een volume toets en infraroodpoort opgenomen, aan de rechterzijkant een camera sneltoets en de interfacepoort voor de SoundMate en de headset, op de onderkant vind men een speciale interfacepoort voor een datakabel of oplader. Deze poort wordt afgedekt door los kapje, dat iedereen zal kwijtraken als men vaak de lader gebruikt en is daarnaast enorm lastig te verwijderen. Simpel eraan vastmaken en een klein lipje voor het openen was een vele betere optie geweest. Samsung heeft dit al eerder laten zien op de E600, waarom is dit dan niet mogelijk op de D500 is de vraag. Verder vind men als laatste op de achterkant niet veel opties in gesloten toestand. Opent men het toestel dan is veel meer te zien. De camera wordt dan zichtbaar met daarnaast een spiegel voor zelfportret foto's en een flitser. Ook is een deel van het schuifmechanisme zichtbaar, maar dit is zeer netjes afgewerkt en komt zeer fraai over net zoals alle andere metaal accenten.

De complete constructiekwaliteit van het toestel is zeker goed te noemen. Geen slecht woord daarover, maar Samsung had dat plasticgevoel wel weg moeten nemen. De E800 voelt beter aan ten opzichte van de D500 terwijl men de D500 hoger positioneert in de markt. Gebruik van andere materialen voor de cover hadden dit zeker weggenomen. Daarnaast had een zwaardere weerstand van het schuifmechanisme ook voor een beter gevoel gezorgd.

Uithoudingsvermogen

Het toestel houdt het maar een aantal dagen uit voor het gevoel rond de twee à drie dagen. Veel spelen en veel gebruik maken van de MP3 speler en de camera vreet de batterij letterlijk en figuurlijk leeg. Dat is wel jammer. In de korte tijd dat NieuweMobiel.NL het toestel heeft kunnen testen is nog niet compleet naar voren gekomen hoe lang men MP3 kan afspelen.

Verder is het opladen van het toestel redelijk lange bedoeling voor je gevoel. Het kost het toestel meer dan 2 uur om op te laden. Vergelijkbaar met een smartphone, die meestal wat zwaardere batterijen hebben.

Een mooie functie van Samsung is het systeem waarbij de batterij bijna leeg is. Het scherm wordt dan naar een lagere lichtintensiteit geschakeld en men geen video's of foto's meer kan maken. Dit spaart dan weer net genoeg batterijtijd om een SMS te verzenden, een gesprek netjes te beëindigen of een foto op te slaan. Mooi systeem, net zoals de waarschuwing die netjes op tijd gegeven wordt. Niet al drie uur van te voren, maar netjes op tijd dat men nog actie kan ondernemen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is het belangrijkste van een toestel en zal dan dus ook bij D500 op een hoog niveau moeten zijn. En deze kwaliteit is goed voor elkaar. Gesprekken komen netjes door en men kan het geluid van de speaker zo hard zetten dat een slechthorend persoon het ook nog hoort.

Het nieuwe systeem, genaamd Voice clearity, is niet getest voor de review, omdat er geen duidelijk verschil waarneembaar was zonder of met deze functie in drukke ruimten. Het was enorm lastig te bepalen op welke manier deze functie nu hulp biedt bij een duidelijk betere kwaliteit van een gesprek.

Verder zijn de gesprekken van een goed niveau. Nokia heeft een wat zwoelere overdracht van geluid. De D500 is wat scherper en wat harder, wellicht vergelijkbaar met Siemens. Sony Ericsson daarentegen zit weer wat meer richting de kwaliteit van Nokia qua zwoelheid en geluidskwaliteit. Maar de kwaliteit is zeker op het hoge niveau wat Samsung wil uitstralen als premiummerk.

Heeft men na een gesprek de behoefte de gesprekkenlijst te raadplegen dan kan dat via het menu of via de opneemtoets. Via beide opties komt men in het menuonderdeel oproepenlijst. Door de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen te bewegen kan men door het hele menu alle informatie opvragen. Kiest men een oproep dan krijgt men een overzicht van de naam en het nummer van de persoon te zien en daarnaast de datum en tijd van het gesprek. Helaas geen duur van het gesprek. De duur van het gesprek kan alleen opgevraagd worden via de menuoptie, waar ook alleen de tellers gewist kunnen worden.

De meegeleverde beltonen zijn zoals men van Samsung mag verwachten goed. Alleen waarom zit er geen enkele standaard beltoon tussen. De D500 zou volgens Samsung een zakentoestel moeten zijn, maar waar zijn de standaard “Ring-Ring” beltonen. In het totaal van 39 beltonen (MMF, IMY, MP3, WAV, MIDI) is er geen standaard beltoon teruggevonden allemaal speelse beltonen. Maar er is een oplossing voor de zakelijke gebruikers, de MP3 beltoon. Men kan via de diverse connectiviteit oplossingen een beltoon over sturen naar het toestel en deze dan instellen als MP3 beltoon. Samsung heeft daarvoor een heel simpele oplossing gemaakt. In het menu van de beltonen zijn drie mappen opgenomen die men allemaal kan doorlopen, één voor MP3 bestanden, één voor standaard beltonen en één voor gedownloade beltonen.

De trilfunctie van het toestel voelt men goed door een jas heen en is uitermate sterk. Via het menu instellingen en geluidsinstellingen kan men zelf instellen hoe en wanneer de trilfunctie aangezet kan worden. Alleen Samsung heeft er nog steeds voor gekozen om dit enorm onhandig uit te voeren. Men kan alleen kiezen voor de opties: Alleen trillen, Alleen de melodie/beltoon of eerst trillen en dan de beltoon. De opties trillen en bellen tegelijk kan men nergens terug vinden. Opnieuw een gemiste kans.

De handsfree functie mag niet onbesproken blijven wanneer men de SoundMate meegeleverd krijgt. Ook zonder die SoundMate mag de handsfree functie en dus de speaker van het toestel er zeker zijn. Het klinkt ver van beroerd en sprekers aan de anderkant van de lijn geven geen redenen tot klagen.

Beeldscherm

Zoals gewend van Samsung is het scherm weer van een topkwaliteit en zeker gelijkwaardig aan de S700i en de Sharp GX-30. Het 260.000 kleuren kleurenscherm met een resolutie van 176 x 220 pixels is groter dan het scherm van de E700, maar kan niet tippen aan de schermen van de S700i en de GX30. Die leveren op een grotere afmeting een gelijkwaardige kwaliteit. Waar de D500 wel veel beter op scoort is de helderheid van het scherm. Elke gebruiker die het toestel in de handen heeft gehad, was enorm verbaasd over de mate van helderheid van het scherm.

Men kan voor het scherm maar één screensaver instellen en dat is een klok met datum. Helaas kan men geen eigen screensaver instellen, men moet het doen met een standaard screensaver die een tijd en datum weergeeft. Naast dit punt kan men de helderheid van het scherm instellen en kiezen naar hoeveel seconden/minuten het scherm zichzelf moet uitschakelen of dimmen. Dit zijn meer dan normale instellingen voor een toestel van dit kaliber.

De afleesbaarheid van het scherm is redelijk goed tot zeer goed tijdens zeer zonnige condities. Men kan het scherm goed aflezen en spiegelen speelt wel een rol, maar niet een enorm zware rol. Tijdens het gebruik en lange gesprekken komt bij dit toestel ook het fenomeen van een nat scherm voor.

Menu

Geen interface zoals een Symbian of Windows smartphone, maar een standaard Samsung interface dat weer een nieuw update heeft gehad na de E600 en E800. De eerste pagina die men te zien krijgt geeft bovenaan de pagina weer welke verbinding ingeschakeld is, wat het ontvangst is van het toestel en hoe het zit met de batterijcapaciteit. Verder vind men op dit scherm een weergave voor datum, tijd, maand, dag en verder op de achtergrond een geanimeerde GIF afbeelding of een gewone JPG afbeelding. De gebruiker kan hieruit zelf kiezen.

Via de twee soft-keys kan men in het onderste gedeelte van het scherm twee opties aanklikken. Eén van deze opties is het menu binnen gaan. In het menu van de D500 zijn nu in een raster negen geanimeerde icoons zichtbaar die men via de 5-richtings bedieningstoets kan aanklikken. De bediening is enorm handig en overzichtelijk en kan door middel van de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen plaatsvinden. Eventuele aanpassingen aan de manier waarop het menu bedient kan worden zijn er niet helaas. Men kan wel de kleuren/patronen en de tekstweergave aanpassen. Helaas is het niet mogelijk eigen patronen te downloaden of te installeren. Men zal het moeten doen met de vier standaard patronen.

Er is verder geen verschil te merken tussen het menu wanneer het toestel geopend of gesloten is. Wat wel optreedt is dat wanneer men het toestel dicht schuift, de toetsenblokkade gelijk op het toestel gezet wordt. Een erg handige functie voor mensen die na een gesprek gelijk het toestel dichtschuiven en in hun binnenzak doen.

Telefoonboek

Aan het telefoonboek is niet veel speciaals te zien. Men kan de normale functies en data toevoegen aan een contactpersoon en deze opslaan op het toestel en synchroniseren met Outlook via de speciale software. De functies die in het telefoonboek zitten zijn de functies die verwacht mogen van een toestel met dit kaliber op een kleine aanmerking hier en daar.

De verder opties van het telefoonboek zijn goed voorzien. Er is een zoekfunctie die men door middel van de T9 functionaliteit kan bedienen. Een eigen visitekaartje kan ingesteld worden en bellergroepen zijn aanwezig. Deze kunnen naar eigen inzicht ingevuld en aangepast worden. In totaal kan men voor de snelkeuze negen nummers instellen en tevens 1000 nummers op het toestel opslaan.

Bij een contactpersoon kan men de volgende data opslaan: Achternaam, Voornaam, Mobiel nummer, Prive nummer, Kantoor nummer, Fax nummer, Extra nummer, Email adres, Foto, Beltoon, Bellergroep en een Notitie. Eigenlijk voldoende voor dit toestel. Het opslaan van een adres is het enige wat echt gemist wordt. Maar mocht men dat willen opslaan dan kan men daarvoor de notitie gebruiken. Samsung had geen enorme grote naam op het gebied van deze data aan een contactpersoon, dat is wel wat verbeterd, maar nog lang niet voldoende.

Een voorbeeld daarvan is het feit dat nergens in het toestel de functie Voice dailing terug gevonden is. Samsung heeft dit gewoon niet ingebouwd in het toestel en mag rustig een fout genoemd. Wat een enorm gemis dat het niet aanwezig is, want iedereen met een Bluetooth headset zal nu opnieuw naar het toestel moeten grijpen om een gesprek te starten. Het feit dat er een goede optie voor is in de carkit van Samsung gaat niet op voor gebruikers die over straat lopen met een headset in of personen die niet eens een auto hebben en altijd met het openbaar vervoer reizen.

Het provider diensten onderdeel vind men terug bij het telefoonboek van het toestel.

Messaging

Messaging is een punt dat Samsung in de loop van de jaren steeds verder heeft opgepakt. Helaas nog niet op het niveau van Nokia en Sony Ericsson die constant met nieuwe mogelijkheden komen zoals Visual Radio, Quickshare and Presence/Instant Messaging.

Samsung laat dit nog niet zien en ook niet in deze D500. Het toestel heeft nu wel als één van de eerste toestellen de mogelijkheid om groep SMS berichten te versturen en dat is al een enorme verbetering ten opzichte van vroegere toestellen. Verder zijn wel alle functies aan boord die men mag verwachten; SMS, MMS, EMS en nu ook Email via POP3 en SMTP, naast Email via SMS dat al lang in Samsung toestellen aanwezig is.

Het invoeren van een bericht via T9 of de standaard invoerfunctionaliteit gaat goed. Er zijn daar geen problemen terug gevonden. De berichten kunnen verstuurd worden en opgeslagen, alleen opgeslagen of alleen verstuurd worden naar de afzender. Ook kan men diverse nummers instellen waarvan men geen berichten wil ontvangen. Tevens zijn antwoordverzoek en ontvangstbevestiging ook aanwezig.

Bij een SMS bericht kan men in totaal 1920 tekens invoeren. Dat komt neer op 12 aaneengeschakelde berichten, wat enorm lang is voor een toestel. Men zou dan al bijna een MMS of Email bericht moeten gaan sturen als men nadenkt dat 1920 tekens een paar KB zijn en dus veel minder kosten dan 12 aparte SMS berichten die over het netwerk verstuurd worden.

In totaal zijn er 11 standaard MMS berichten meegeleverd, die geanimeerd zijn en direct na het toevoegen van een leuke tekst verstuurd kunnen worden. Men kan deze berichten zelf ook nog aanpassen voor een eigen tintje.

Op het toestel kan de gebruiker maximaal 200 SMS berichten opslaan. De hoeveelheid opslag voor MMS en Email berichten hangt af van de hoeveelheid aanwezige geheugen in het toestel zelf.

De verbeteringen op het gebied van het Messaging zijn er dus wel en zijn ook zeker een stap voorwaarts in de goede richting. Alleen er zal nog wel even gewacht moeten worden op functies zoals instant messaging of bijvoorbeeld RIM Blackberry Instant email dat nu al wel in een normaal toestel van Siemens wordt toegepast. Verder heeft Samsung een mooi stukje techniek op het gebied van Messaging neergezet dat gebruikers die hiervan veel gebruik maken tevreden zal stemmen.

Connectivity

Connectivity was het onder geschoven kindje bij Samsung de afgelopen jaren. De Email berichten en topics waarin gevraagd werd hoe men een bepaald Samsung toestel aangesloten kreeg aan een PC via de infraroodpoort waren legio. Vele mensen moesten enorm moeilijke handleidingen uithalen om het voor elkaar te krijgen.

Dat moet nu met de D500 tot zijn eind gekomen zijn. De Samsung D500 is namelijk het eerste toestel met Bluetooth en zal er zeker toebijdragen dat het voor gebruikers eenvoudiger wordt om data over te zenden naar andere toestellen en PC's met Bluetooth aanboord. Natuurlijk is de Bluetooth applicatie gelijk getest. Het werkt erg goed en is amper op problemen te betrappen. Helaas is communicatie via een Pocket PC en een internet verbinding om onverklaarbare redenen nog niet voor elkaar gekregen. De standaardinstellingen van Nokia en Sony Ericsson toestellen werkte niet op deze Samsung. Dit vraagt dus om extra onderzoek. Verder enkel een klein probleem terug gevonden dat een aantal keer de verbinding niet opgezet kon worden met een ander toestel en dat bepaalde profielen nog niet helemaal lekker ondersteund werden. Dit kan een probleem zijn van een pre-release versie.

De andere mogelijkheden tot connectiviteit, de infraroodpoort en eventuele datakabel, zijn amper of helemaal niet getest. Een datakabel was namelijk niet aanwezig en de infraroodpoort was niet meer nodig doordat Bluetooth nu aanwezig is.

Een aantal extra punten die zeker niet onbesproken mogen blijven, zijn het feit dat de Bluetooth applicatie qua batterijtijd erg goed presteert. Er wordt niet enorm veel van de batterij gevraagd tijdens het gebruik van de applicatie. Helaas is het wel een nadeel dat men in het menu van het toestel geen optie zult terug vinden waarbinnen meerdere bestanden verstuurd kunnen worden over de infraroodpoort of Bluetooth applicatie. Dit kan nog wel eens tot leuke situaties lijden als men grote hoeveelheden foto's heeft gemaakt en deze wil overzetten.

Geheugen

Het geheugenonderwerp kan een discussiepunt genoemd worden. Het toestel heeft namelijk, maar 96 MB aan intern geheugen verdeelt in 92 MB vrij dynamisch geheugen en 4 MB geheugen voor JAVA toepassingen. Gaat men al snel een aantal foto's schieten, een redelijk aantal MMS, Email berichten en andere data opslaan dan blijft er maar weinig ruimte over eventuele MP3 bestanden.

Het gemis van externe geheugenkaart optie zal voor de gebruiker die graag groot aantallen MP3 bestanden wil afspelen enorm zijn. Daarin heeft de Sony Ericsson S700i zijn voordelen ten opzichte van de D500. Wellicht zal het voor gebruikers dan toch een optie kunnen zijn om eventueel te kijken naar een import versie van de Samsung P730 met een wat mindere camera en wel die geheugenkaart mogelijkheid.

Het interne geheugen is ingedeeld in twee delen, zoals al aangegeven. Het toestel gebruikt het eerste deel van 92 MB speciaal voor MMS berichten, Email berichten en de Funbox, die alle afbeeldingen, video's, muziek en geluiden herbergt. Daarnaast is er nog ruimte voor 200 SMS berichten, 30 serverberichten, 400 kalendernotities, 50 memo's en 1000 contactpersonen. Deze data wordt alleen niet afgehaald van de 92 MB.

Het tweede deel is 4 MB speciaal voor alle JAVA toepassingen, zoals JAVA programma's en de JAVA games.

Camera

De camera is een punt dat iedereen zal verbazen. Deze 1.3 Mega pixel camera is namelijk de beste op de nederlandse markt samen met de Sony Ericsson S700i en Sharp GX30, net onder de Sharp 902 met 2.0 Mega pixel camera. De camera is een openbaring op het gebied van de opties, het gebruikersgemak en de overzichtelijkheid. De opties zijn zelfs uitgebreider dan de S700i, die meer een camera uiterlijk en voorkomen heeft.

De kwaliteit van de foto's en de video's zijn enorm goed. Men kan het zeker vergelijken met de Sony Ericsson S700i en de Sharp GX30. Video's steken qua kwaliteit wat minder af dan de foto's die op een zeer hoog niveau zijn voor een camera in een mobiele telefoon. Samsung heeft dit goed bekeken door eerst goed om zich heen te kijken en de expertise te gebruiken uit de Aziatische markt waar men al zeer lang gebruik maakt van deze techniek.

De camera heeft zoals aangegeven een enorme hoop met opties, die nog nooit teruggezien is op een toestel. Men kan de foto's maken in de resoluties: SXGA (1280 x 1024), Mega (1152 x 864), VGA (640 x 480), QVGA (320 x 240), QCIF (176 x 144) en Sub-QCIF (128 x 96). Daarnaast is het mogelijk om in drie kwaliteiten foto's te maken (Superfijn, Fijn en Normaal), kan men kiezen voor 6 sluitergeluiden, de Spot Focus aan of uit schakelen, de ISO kiezen (ISO Auto, 100, 200, 300 en 400) en de standaard naam instellen voor een gemaakte foto.

Naast deze instellingen is het mogelijk om uit vier fotostanden te kiezen, namelijk: Eén opname, Multishot (keuze uit: 6 foto's kwaliteit normaal, 6 foto's kwaliteit hoog, 9 foto's kwaliteit normaal, 9 foto's kwaliteit hoog, 15 foto's kwaliteit normaal of 15 foto's kwaliteit hoog), Mozaïek opname (Keuze uit 2 bij 2 of 3 bij 3), nacht opname en automatisch opslaan. Naast deze opties kan men tijdens het maken van een foto inzoomen (niet alle resoluties), de helderheid in zeven stappen instellen, de foto horizontaal of verticaal omflippen en de flitser gebruiken. Verder zijn er in totaal 10 effecten, namelijk: Zwart/wit, negatief, Sepia-effect, Reliëf, Schets, Oranje, Onder water, Rood focus, Geel focus en Blauw focus. Als laatste zijn er in de camera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seoncen) en mogelijkheid tot het toevoegen van één van de 30 kaders toegevoegd. Helaas kan men niet alle opties gebruiken bij alle resoluties. Zoomen gaat bijvoorbeeld niet bij de grootste resolutie en kaders worden alleen gebruikt bij en resolutie van 176 x 144 pixels.

Deze flitser kent in totaal vier standen, namelijk: Uit, Alleen foto's maken, Automatisch en Constant aan, waarbij men de flitser kan gebruiken als een zaklamp. Altijd handig op het moment dat men net even wat extra licht nodig heeft. De flitser kan men altijd en overal gebruiken en heeft een bereik van rond de vier meter volgens Samsung, maar dit bereik is niet getest tijdens het gebruik. De flits is wel enorm sterk en sterker dan de S700i en de K700i.

De videocamera heeft een groot gedeelte dezelfde functies al de normale fotocamera. De resoluties zijn natuurlijk wel anders. In totaal zijn er drie resoluties, namelijk QCIF (176 x 144), QQVGA (160 x 120) en Sub-QCIF (128 x 96). Helaas is de resolutie 320 x 240 pixels niet aanwezig in het toestel. Naast de resoluties kan men kiezen uit twee videostanden, namelijk Normaal en de Beperking van MMS, waardoor een aantal instelling automatisch worden ingesteld. Tevens is er geen mogelijkheid de kwaliteit in te stellen of de QQVGA resolutie te kiezen. Kiest men voor de instelling Normaal, dan kan men kiezen uit drie resoluties en drie kwaliteiten (Fijn, Normaal en Spaarstand). Verder kan men het geluid aan en uit zetten (ook mogelijk bij de MMS videostand).

Naast deze instellingen is het mogelijk tijdens de video in te zoomen, de helderheid in zeven stappen in te stellen, de foto horizontaal of verticaal om te flippen en de flitser te gebruiken. Verder zijn er in totaal 10 effecten, namelijk: Zwart/wit, negatief, Sepia-effect, Reliëf, Schets, Oranje, Onder water, Rood focus, Geel focus en Blauw focus. Als laatste is er in de videocamera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seoncen).

Deze flitser kent in totaal vier standen, namelijk: Uit, Alleen foto's maken, Automatisch en Constant aan, waarbij men de flitser kan gebruiken als een zaklamp. Men kan de flitser aan en uitzetten tijdens het filmen.

Via de sneltoetsen op het toetsenbord en de zijkant van het toestel kan men een groot deel van de instellingen en opties die hierboven genoemd zijn instellen. Tevens kan men een keuze maken uit of de fotocamera op het volledige scherm moet worden weergegeven. Een optie die niet in het menu ingesteld kan worden.

De foto's worden gemaakt in het JPG formaat en opgeslagen in het foto album. Daar kan men de foto bekijken en aanpassen door er emoticons of de al genoemde kaders en effecten aan toe te voegen. Tevens kan men de foto's met een wisbeveiliging instellen en een diavertoning starten met daarin al de opgeslagen foto's. Naast deze functies kan men de foto's wissen, hernoemen, instellen als achtergrond of afbeelding voor nummerweergave of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email, Bluetooth of Infrarood. Het fotoalbum heeft de mogelijkheid om naast JPG bestanden ook GIF bestanden te bekijken.

Voor video bestanden geldt bijna hetzelfde. Deze bestanden worden gemaakt in het 3GP formaat en opgeslagen in het video album. Daar kan men de video bekijken, hernomen, wissen, een wisbeveiliging geven of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email, Bluetooth of Infrarood. De videospeler waarin de video's bekeken worden heeft de mogelijkheid om ook MP4 bestanden te bekijken. Het opnemen van MP4 bestanden wordt niet ondersteund en dat is toch wel een minpunt richting dit toestel. MP4 geeft namelijk een vele betere kwaliteit dan 3GP.

Uiteindelijk kan alleen maar worden geconcludeerd dat dit toestel een enorme goede camera heeft. De kwaliteit is van een erg hoog niveau. Hier en daar hadden wat kleine wijzigingen aangebracht kunnen worden, maar dat mag de pret eigenlijk niet drukken. Het formaat waarin de video's worden opgenomen wel. Deze had gewoon Mp4 moeten zijn. In de Samsung P730 wordt hier wel gebruik van gemaakt, maar in de D500 niet en dit mag ronduit curieus genoemd worden.

Aanwezige programma's

In relatie tot de aanwezige programma's en de D500 kan gezegd worden dat eigenlijk niks gemist wordt. Alle programma's die men op een dergelijk toestel mag verwachten zijn aanwezig. De programma's zijn over een aantal plekken verdeeld in het menu. Het eerste onderdeel is Organizer waar men een complete kalender vindt met de mogelijkheid tot het toevoegen van een afspraak , verjaardag, diversen of een actiepunt. Tevens kan men de agenda opvragen in maand, week en dag overzicht en memo's opslaan. In totaal kan men in de kalender 400 punten en 50 memo's opslaan.

Het tweede onderdeel is de XHTML browser die in het toestel aanwezig is. Met deze browser is het mogelijk om internet pagina's te bezoeken via een GPRS verbinding. De internet browser is niet zo geavanceerd als bijvoorbeeld de Netfront en Opera browsers in smartphones, maar geeft wel op een zeer nette manier de gevraagde site weer. In de browser zitten verder geen speciale onderdelen. Wat wel erg netjes is, is het feit dat de instellingen voor het surfen al in het toestel aanwezig zijn. Men hoeft alleen voor de provider te kiezen die men gebruikt.

Het derde onderdeel is de Funbox. Hierin vind men alle data; afbeeldingen, video's, muziek en geluiden, die op het toestel zijn geplaatst. Een aantal onderdelen hieven zijn al besproken bij de camera, maar er zal nog wel moeten worden aangegeven dat wanneer men niet een foto of video wil maken men via dit onderdeel de gemaakte of gedownloade foto's en video's kan bekijken. Samsung had op het geleverde toestel de diverse mappen gevuld met een groot aantal foto, video en audio bestanden. Al deze bestanden kunnen worden bekeken of afgespeeld. Of deze ook op het toestel zelf aanwezig zijn bij aanschaf was niet direct duidelijk.

Het vierde en laatste onderdeel bevat het grootste aantal programma's. Dit is namelijk de Toepassingen Dit onderdeel van het menu bevat de JAVA wereld (inclusief games), MP3 speler, Voice recorder, Wereldtijd, Alarm, Calculator, Converter, Timer, Stopwatch en het provider onderdeel Vodafone. Elk onderdeel zal hieronder kort uitgewerkt worden op één onderdeel na, namelijk de JAVA wereld. Dit onderdeel bevat alleen games en deze zullen op de volgende pagina bespoken worden onder het punt games.

De MP3 speler is een simpele maar doeltreffende speler, die men naar eigen behoefte kan instellen met bestanden of afspeelijsten. Daarnaast zijn er twee verschillende soorten waarop de equalizer wordt weergegeven. Ook kan men instellen of het nummer automatisch moeten worden herhaald, over een bepaalde volgorde gevolgd moet worden en wat de vooraf ingestelde volume moet zijn. De MP3 speler werkt op dezelfde manier als wanneer men een geluidsbestand afspeelt in de Funbox. Helaas, waren er geen sneltoetsen terug te vinden voor de MP3 speler, dit in tegenstelling tot de foto- en videocamera.

Helaas, geen voice dailing, maar de voice recorder of voice memo ontbreekt echter niet. De voice recorder neemt gesprekken en andere omgevingsgeluiden netjes op in AMR formaat. Het is mogelijk om deze bestanden te gebruiken als beltoon in het toestel. Verder valt er weinig op te merken bij deze functie behalve dat de equalizer gelijk is aan de MP3 speler op andere bedieningsknoppen na.

De volgende opties, de Wereldtijd, Alarmklok, Calculator, Converter, Timer en Stopwatch spreken voor zich. Deze onderdelen behoeven geen extra uitleg. De uitvoering van deze programma's is goed, simpel en duidelijk.

Het laatste onderdeel van het Toepassingen gedeelte is het Vodafonde diensten onderdeel dat ook voor een deel terug komt bij het telefoonboek. In het telefoonboek komt alleen het gedeelte qua provider telefoonnummers terug. Het andere deel met informatie over de provider vind men onder toepassingen terug.

Games

Qua games is het toestel redelijk voorzien met vier games. Die games zijn niet echt fantastisch en men vindt deze terug in het gedeelte JAVA wereld met een maximaal geheugen van 4 MB zoals al aangegeven op de vorige pagina. Op de Siemens S65 zitten vele mooiere games, die echter ook nog eens enorm verslavend waren (zie Worms). De games op de D500 zijn nou niet echt spannend.

De games die aanwezig zijn in het toestel zijn: Forgotten Warrior (een platform spel dat erg doet denken aan Zelda), Freekick (een voetbal spel waarbij men strafschoppen moet proberen te scoren), Arch Angel (een 3D shooter waarbij men in een ruimteschip de vijand moet uitschakelen) en Crystal Hunters (een 2D game waarbij men door een veld zijn weg moet vinden en zoveel mogelijk kristallen moet verzamelen). Al met al niet echt opwindend te noemen.

Extra's

Verder vind men in het toestel geen extra's. Geen radio, geen content van een provider, maar dat wil niet zeggen dat dit in de toekomst niet naar voren zal komen. De Orange versie van de D500 is al aangekondigd en andere providers zullen waarschijnlijk niet achter blijven.

Conclusie

Aan het einde van deze review kan nu een oordeel gegeven worden over wat de Samsung D500 in het totaal neerzet. Zoals iedereen in de markt dat heeft, is er ook hier op de eerste hand een grote mate van euforie over dit toestel. MAAR, het toestel heeft ook zijn nadelen.

Het toestel blijft een Samsung en dat heeft tot gevolg dat een aantal enorm onhandige Samsung punten nog steeds in het toestel aanwezig zijn. Geen normale tril/bel instelmogelijkheid of profielen onderdeel en het feit dat er geen enkele normale beltoon op het toestel aanwezig is, doen de wenkbrauwen fronzen. Ook het feit dat men in een dergelijk duur toestel geen screensavers of thema's kan downloaden en instellen mag gerust apart genoemd worden.

Daarnaast is het schuifmechanisme van dit pre-release model en het plastic gevoel dat de cover geeft nou niet echt fantastisch. Aspecten als het feit dat er wel Bluetooth aanwezig is, maar geen mogelijkheid tot het versturen van meerdere bestanden tegelijk en het ontbreken van voice dailling is iets waar echt overgevallen zal worden.

Verder was het zeker een verbetering geweest als Samsung in de D500 een geheugenkaart slot en SoundMate had ingebouwd. Deze punten worden nu wel gemist of zijn eigenlijk een klein beetje een blok aan het been. Liever een ingebouwde speaker dan eentje die aan het toestel bungelt!!

Natuurlijk moet geconcludeerd worden dat de Samsung D500 vooral sterke punten heeft en dat de zwakke punten of nadelen, punten zijn waar men als gebruiker naar moet kijken en zich moet afvragen of deze zwaar zullen wegen in de aanschaf van het toestel. Waarschijnlijk zullen de sterke punten overheersen.

De sterke punten zijn vooral de afmeting en het gewicht van het toestel. In de markt nog niet vertoond met deze specificaties. Daarnaast is het kleurenscherm en vooral de helderheid van het scherm iets wat op een enorm hoog niveau staat. Samsung laat opnieuw zien één van de merken te zijn die zeer goede schermen kan produceren.

Daarnaast zijn het geluidsvolume tijdens het gesprek en de erg sterke handsfree functie pluspunten van het toestel. Ook mag de verbeterde connectiviteit in de vorm van de toevoeging van Bluetooth en de 96 MB geheugen niet onbesproken blijven. Fantastisch dat Samsung daar na een dergelijke lange tijd toch nog een keer meekomt.

Het absolute sterkste punt van dit toestel is de camera en vooral de instelmogelijkheden van de camera in het toestel. Nog nooit vertoond op de markt dat er zo enorm veel instellingen en wijzigingen/toevoegingen aan een foto kunnen worden aangepast. Samsung laat zien dat ze daarbij iedereen voorbij lopen en daarbij vooral Nokia, die zich toch eens zou moeten gaan afvragen of het niet een keer tijd wordt hun camera in een normaal toestel een update te geven.

Wat kan nu gezegd over dit toestel in relatie tot de rest van de markt? Dat is een hele goede vraag. De Sony Ericsson S700i en Sharp GX-30 zijn te groot of te duur ten opzichte van de D500, de Siemens S65 heeft een slechtere camera en interface en een smartphone mag men eigenlijk niet vergelijken met dit toestel (al zijn deze wel goedkoper, bieden ze meer mogelijkheden, betere specificaties en hebben een aantal smartphones een camera die erg dicht in de buurt komt van die van de D500). Erg simpel gezegd is er eigenlijk geen competitie voor de D500 en dat maakt het toestel zo gewild en een succesnummer. Wellicht verklaart dat dan tegelijk de enorm hoge aanschafprijs bij de introductie.

Maar de kritiek dan, die lijkt verstomd bij het eerste gebruik, maar breekt de geoefende gebruiker op na een aantal weken/maanden wanneer de roes weggetrokken is. De normale gebruiker zal er geen last van hebben en blijft in de roes. Wellicht is voor de eerste groep mensen de vergelijking met een smartphone dan toch wel het overwegen waard.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung D500 review