Samsung Beat DJ M7600 review

Pas verschenen en nu al een hit: de Samsung M7600 Beat DJ. Waan je een echte DJ met dit innovatieve toestel dat een ongekende vormgeving heeft. De specificaties van het toestel zijn ook niet mis.

Zo is de telefoon voorzien van een Bang en Olufsen ICEpower-techniek die voor een perfect geluid zorgt. De krachtige speaker die in de mobiele telefoon zit, zorgt ervoor dat het geluid in een 5.1 surround-gevoel weergegeven kan worden. Samsung richt zich met deze telefoon in het bijzonder op muziekliefhebbers. De overeenkomst met Radio 538 getuigt hier ook van: de Samsung M7600 Beat DJ is verkrijgbaar in een speciaal Radio 538 pack.

De M7600 is momenteel het vlaggenschip van de Beat-serie, de serie waarin alles om muziek draait. Uit dezelfde serie kennen we de M6710 Beat Disc, M3200 Beat S, F270 Beat270 en de M3510 Beat B. Deze toestellen zijn geduchte concurrenten voor de modellen uit de XpressMusic-serie van Nokia. Wat betreft menu-structuur heeft de Samsung Beat DJ veel weg van de Samsung F480 TouchWiz en de Samsung S8300 UltraTOUCH, al zijn die toestellen niet op muziek gericht en hebben zij een betere camera aan boord.

De belangrijkste specificaties van de Beat DJ liggen in de muzikale sfeer. In deze review worden de verschillende muziekopties van het toestel dan ook uitgebreid onder de loep genomen. Verder kent de telefoon een kraakhelder AMOLED scherm, een 3.2 megapixel camera met flits en een navigatieprogramma, waar ook uitgebreid aandacht aan zal worden besteed. Zet aan die beat en laat je meevoeren op het ritme door de vele mogelijkheden van de Samsung Beat DJ.

Plus- en minpunten Samsung Beat DJ M7600

  • Beeldscherm
  • Vormgeving
  • Beat DJ toepassing
  • Mogelijkheden
  • Kwaliteit foto's
  • Games

Wat zit er bij het toestel?

De doos waarin de mobiele telefoon wordt geleverd waaraan meteen te zien is dat het om een muziektelefoon gaat, bevat naast het toestel een batterij (960 mAh), oplader, gebruiksaanwijzing, headset, USB-kabel en een MicroSD kaart van 2 GB. Verder is ook een CD-ROM toegevoegd met software om op een eenvoudige wijze een verbinding tot stand te brengen tussen het toestel en de PC. De onderdelen zien er stuk voor stuk goed uit. De headset oogt luxe en is voorzien van een klepje om hem vast te zetten aan een kledingstuk. Tevens is de draad van de set lekker lang. Samsung levert hiermee een compleet pakket af, om optimaal van de specificaties van het toestel gebruik te kunnen maken.

Uiterlijk

Werkelijk alles aan Samsung Beat DJ staat in het teken van muziek, zo ook het uiterlijk. De monoblock lijkt eigenlijk helemaal niet op een mobiele telefoon. Het toestel heeft meer weg van een miniatuur draaitafel met twee schijven. Door deze rondingen onderscheidt de Samsung M7600 zich van alle andere mobiele telefoontoestellen. Je moet er van houden maar uniek is hij zeker. Dat aan de zijkant van het toestel ‘audio by Bang & Olufsen ICEpower’ staat gegraveerd maakt helemaal dat het hier eerder om een luxe MP3-speler lijkt te gaan, dan een mobiele telefoon. Schijn bedriegt. Over de specificaties van het toestel zullen we het verderop in deze review hebben, allereerst wordt het uiterlijk verder onder de loep genomen.

Deze zwarte Samsung laat, naast zijn unieke verschijning, ook een luxe indruk achter. De door ons geteste 'Mirror Black' uitvoering, werd geleverd in een pakket dat in samenwerking met Radio 538 was opgezet. Op dit moment zijn er nog geen andere kleuren of uitvoeringen beschikbaar.

De Beat DJ bestaat uit één vloeiend geheel, waarin een aantal knoppen is verwerkt maar waarop geen toetsenbord te zien is. Het toestel is namelijk volledig te bedienen via een aanraakscherm, waarop vanzelf een virtueel toetsenbord verschijnt wanneer dat nodig is. Het touchscreen is een prachtig kleurrijk AMOLED scherm. Daaronder bevinden zich drie toetsen. Zo is er een nummerkeuzetoets, een toets om het toestel aan- en uit te schakelen of een menu af te sluiten en een terugtoets. Boven het scherm is een cameralens voor video-oproepen geplaatst met daarnaast een nabijheids/omgevings- lichtsensor. Bovenop het toestel is de aansluiting voor de headset geplaatst.

Aan de linkerkant van het toestel zijn een aantal toetsen geplaatst die van boven naar onder functioneren als volumetoets, vergrendeltoets en tevens als toets voor de mp3-speler en een multifunctionele aansluiting. Verder bevindt zich aan deze kant van het toestel ook een houder waar bijvoorbeeld een sieraad aan gehangen kan worden. Opmerkelijk is dat de volumetoets ook gebruikt kan worden om door het adresboek of door de verschillende menu’s te scrollen.

De rechterzijde van het toestel biedt plaats voor een geheugenkaart, waarbij het invoeren van een kaart een precisie werkje is. Verder beschikt deze kant van het toestel over een toets die naar keuze van toepassing kan wisselen. Zo kan deze toets functioneren als ‘cameratoets’, waarbij met één druk op die knop de camera ingeschakeld wordt. De toets kan ook gebruikt worden om van toepassing te wisselen. Dit houdt in dat wanneer er op deze toets wordt gedrukt terwijl er een ander programma of menu actief is, de gebruiker toegang heeft tot andere toepassingen zonder dat de toepassing die op dat moment actief is, afgesloten hoeft te worden. Dit klinkt ingewikkelder dan het in de praktijk is: een handige functie.

De grijsachtige achterkant van het toestel bevat naast een klein spiegeltje, een flitslampje en een cameralens weinig interessante elementen. Hier bevindt zich ook de batterijklep, die simpel te verwijderen is door deze van het toestel af te halen aan de kant waar een pijl staat aangegeven onderaan de telefoon.

Onder de batterijklep is de batterij van het toestel geplaatst met daaronder weer de Simkaarthouder.
De vormgeving van de Samsung M7600 is even wennen maar de verschillende knoppen zitten op logische plaatsen. Het toestel zit kwalitatief goed in elkaar en voelt duurzaam. Het is niet zwaar en ligt goed in de hand.

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen van deze telefoon is sterk afhankelijk van het gebruik. Wanneer het toestel voornamelijk als ‘telefoon’ wordt gebruikt, dus alleen om te bellen en te SMS-en, dan gaat de batterij een aantal dagen mee voordat hij weer opgeladen moet worden. Vanzelfsprekend is het noodzakelijk om de accu eerder op te laden wanneer veelvuldig gebruik wordt gemaakt van alle muziekfuncties waarover de Beat DJ beschikt. Het toestel kent geen directe functie voor energiebesparing. Wel kan bijvoorbeeld de verlichtingstijd van het scherm aangepast worden, wat invloed heeft op het energiegebruik van de telefoon, al is dit niet de grootste energieslurper van de Beat DJ.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van het toestel is opvallend goed. Bij een muziektelefoon hoort de kwaliteit van het geluid uiteraard uitstekend te zijn. Het geluid kan lekker hard worden gezet maar tevens ook zacht genoeg wanneer dat gewenst is. Al met al is het geluid goed aan te passen aan elke situatie. Uiteraard beschikt de Beat DJ ook over een luidspreker tijdens het bellen.

Gedurende het telefoneren is het mogelijk om een oproep in de wacht te plaatsen, een tweede nummer te bellen terwijl de eerste in de wacht wordt gezet, een tweede oproep aan te nemen of zelfs een multi-partygesprek, ofwel een telefonische vergadering, te starten.

Het is mogelijk om tijdens een gesprek de telefoonlijst te benaderen, berichten te verzenden, notities te maken of het easymenu te raadplegen. Verder kan ook het toetsenbord te voorschijn worden gehaald.

In het menu onder het kopje Oproepenlijst wordt bijgehouden naar wie en hoelang er gebeld is en tevens ook naar wie er ge-sms’t is. De informatie is opgedeeld in de mappen: 'alles', 'gemiste oproepen', 'uitgaande oproepen', 'ontvangen oproepen' en 'verzonden berichten'.

Alle info kan per stuk of per groep gewist worden.

Beeldscherm

Zoals we bij meer nieuwe modellen, zoals de Ultratouch van deze fabrikant zien, is ook de Samsung Beat DJ uitgerust met een AMOLED scherm dat zorgt voor een prachtig helder, kleurrijk beeld. Bovendien is het scherm beschermd tegen krassen. Het werken met een dergelijk scherm met een diagonaal van 2.8 inch, een resolutie van 240 x 400 pixels en 16.777.216 kleuren (24 bits) is niets anders dan fijn.

Bijzonder prettig is dat het scherm ook buiten goed afgelezen kan worden. De helderheid van het scherm staat standaard op niveau 3 op een schaal van 1 tot 5. Dit levert een prima resultaat op maar kan naar keus veranderd worden. Het is ook mooi dat het aanraakscherm van de Beat DJ snel en accuraat functioneert. Een wenperiode voor de touchscreen is niet nodig. Het aanraakscherm is te gebruiken door met de vinger omhoog of omlaag te vegen om door verticale lijsten te bladeren of met de vinger naar links of rechts te vegen om door horizontale lijsten te bladeren.

De Beat DJ heeft een auto-rotate scherm waarbij het beeldscherm in sommige gevallen automatisch meedraait wanneer het toestel wordt gekanteld. Dat dit niet bij alle functies werkt, is een kleine tegenvaller. Het opstellen van berichten kan niet horizontaal gebeuren. Mede door de vormgeving van het toestel, waarbij er geen duidelijk boven- en onderkant is, lijkt het logisch dat de auto-rotate optie constant gebruikt kan worden.

De Samsung Beat DJ kent diverse instellingen voor het beeldscherm. Zo kan naast de helderheid ook de verlichtingstijd van de telefoon gewijzigd worden. Ook kan de achtergrond van het scherm worden aangepast door te kiezen voor een standaardafbeelding of voor een eigengemaakte foto of afbeelding.

Deze Samsung beschikt ook weer over de populaire Widgets. De Wigets worden bereikt door op het beeldscherm in het hoofdscherm links op het pijltje te drukken. Vervolgens verschijnen de Widgets die door de gebruiker zelf aangevinkt kunnen worden in het menu ‘display’ en deze kunnen verplaatst worden naar het hoofdscherm van het toestel. Er kan gekozen worden uit BeatDJ, Muziek zoeken, communities, klok, agenda, my space, facebook, youtube, foto’s, verjaardag, profiel, games, top 3 contactpersonen, op dieet gaan, stoppen met roken, spraakrecorder, memo’s, postvak in, bericht samenstellen, notities, calculator, Bluetooth, timer, alarm, geluid en diverse ‘online widgets’ zoals Google search. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Menu

Het menu is, zoals bij de meeste Samsungs, te bereiken via de zogenaamde ‘Dobbelstenenknop’ met vier ogen die rechtsonder in het beeldscherm is geplaatst. Door daar op te klikken met de vinger verschijnt het bekende Samsung menu met 12 herkenbare iconen. De samenstelling van het menu is niet verrassend maar wel praktisch. Wanneer er voor een icoon of optie uit het menu wordt gekozen dan kleurt die functie blauw. Tevens vindt haptic feedback plaats door middel van een trilsignaal. De frequentie van dit trilsignaal is aan te passen.

Een opmerkelijke functie in het menu is de ‘nepoproep’. Door de volumeknop in de standby- stand naar onder te drukken word je gebeld, tenminste, het lijkt net alsof je gebeld wordt want je eigen beltoon gaat af. Zo kun je jezelf zogenaamd laten bellen als je een vergadering wilt ontvluchten of een ongewenste conversatie wilt beëindigen. Om het helemaal op een echt gesprek te laten lijken is het mogelijk een opgenomen stem af te spelen. Dit opnemen kan via instellingen, toepassingen, nepoproep en vervolgens spraakrecorder. Deze functie is steeds meer in opkomst. Verder is handig dat onder het icoon ‘extra’ in het menu een tabblad met ‘communities’ is toegevoegd waarin voorkeurslijsten voor internet zijn opgenomen, zoals facebook, photobucket en myspace. Zo kunnen bijvoorbeeld foto’s die gemaakt zijn via photobucket direct naar het web worden ge-upload.

Telefoonboek

Het telefoonboek van de Samsung Beat DJ is praktisch en compleet. Nieuwe contacten kunnen eenvoudig worden opgeslagen in de telefoon door in het hoofdmenu op ‘telefoonlijst ‘te drukken en vervolgens linksonder voor ‘contactpersoon toevoegen’ te kiezen. Naast de naam (zowel voor- achter- als schermnaam) en de keus om de persoon op te slaan op de telefoon of de Sim kunnen hier standaard diverse nummers (mobiel privé, mobiel zakelijk), een e-mailadres, groep, beltoon, verjaardag en een notitie aan toegevoegd worden tot en met de frequentie van ‘trillen’ aan toe. Dat is nog niet alles, er kunnen ook meer velden toegevoegd worden via de optie ‘meer’ zoals vaste nummers (zowel privé als zakelijk) , fax, video-oproep, zakelijk e-mailadres, URL (privé, zakelijk), DTMF, berichttoon, bijnaam, bedrijf en functie.

Een aparte vermelding verdient de optie waarbij een afbeelding of video aan een contactpersoon kan worden toegevoegd. Om dit te bewerkstelligen hoeft enkel op de afbeelding van een poppetje te worden gedrukt. Vervolgens wordt een menu geopend waarbij een foto of video uit een bestand kan worden toegevoegd. Een leukere optie, die in datzelfde menu wordt weergegeven, is het ter plekke maken van een foto of video die direct aan de contactpersoon wordt gekoppeld.

Op het toestel is plaats voor maar liefst 2000 namen, 100 e-mailadressen en 10 bijnamen. Om de boel overzichtelijk te houden kunnen contactpersonen gesorteerd worden op voornaam of op achternaam. Het scrollen door de contactpersonen kan op meerdere manieren gebeuren bijvoorbeeld door met de vinger verticaal over het scherm te glijden. Praktisch is dat ingesteld kan worden of een gebruiker links of rechtshandig is (onder de optie 'bedienen met één hand)', het scherm past zich daarop aan bij het scrollen.

Een tweede manier van scrollen is door de volumeknop naar onder of boven ingedrukt te houden.

Messaging

Het versturen van een bericht is met deze Samsung Beat DJ een fluitje van een cent. Door in het menu op ‘berichten’ te klikken, te kiezen een ‘bericht’ (e-mail is de andere optie) en vervolgens te kiezen voor de optie ‘bericht maken’, opent het scherm om een bericht te typen.

Op het scherm verschijnt een balk waar de ontvanger in kan worden aangebracht. Voor het toevoegen van een ontvanger kan gekozen worden uit iemand van de groep ‘laatste oproepen’, ‘contactpersonen’, ‘groepen’ of ‘handmatig invoegen’. Daaronder is een schermpje afgebeeld om het bericht in te typen. Wanneer daar op wordt geklikt, verschijnt een virtueel toetsenbord waarmee naar hartenlust ge-sms’t kan worden. Met één druk op het icoon T9 kan die optie zowel aan- of uitgeschakeld worden. Wanneer T9 staat ingeschakeld verschijnen, bij het aantikken van een toets, verschillende suggesties voor woorden.

Speciale tekens en emoticons zijn te vinden onder de toets waar ‘@!’ op staat. Uit ruim negen pagina’s kunnen symbolen en emoticons gekozen worden. Helaas worden de emoticons niet omgezet naar echte smileys.

Met deze telefoon is het zowel mogelijk om een Sms-bericht als een MMS- of e-mailbericht te versturen. Het is tevens mogelijk om in geval van nood een SOS-bericht te verzenden door in het menu berichten op SOS berichten te kiezen en op 'verzendopties' te klikken. Vervolgens wordt er een noodmelding verzonden.

Aan een bericht kan diverse media worden toegevoegd, zoals een afbeelding, video, melodie, direct gemaakte foto, direct gemaakte video of een opgenomen geluid. Door te klikken op ‘meer’ is het ook nog mogelijk om een bestand, visitekaartje, agenda, taak, notitie of favoriet toe te voegen. Ook kan er een onderwerp aan het bericht worden toegevoegd.

Connectivity

De telefoon beschikt over Bluetooth. Dit wordt ingeschakeld door in het menu ‘extra’ te kiezen voor ‘Bluetooth’ en op de afbeelding van een telefoon te klikken. De melding verschijnt dat Bluetooth wordt ingeschakeld, en de telefoonafbeelding kleurt blauw terwijl er cirkels omheen verschijnen. Dit ziet er leuk uit en geeft overzichtelijk weer of Bluetooth aan of uitstaat en welke apparaten er in de buurt zijn die ook over Bluetooth beschikken.

Na enige haperingen (het toestel kon eerst geen andere toestellen vinden) vond het toestel omliggende toestellen en deze werden afgebeeld op het Bluetooth scherm van de Samsung beat DJ. Toen er eenmaal verbinding was gelegd was het versturen van bestanden zo gebeurd. Zowel het versturen als ontvangen van bestanden ging razendsnel. De toegestuurde bestanden werden netjes automatisch opgeslagen in de bijbehorende map, zoals de map afbeeldingen wanneer er een afbeelding werd verzonden.

Het toestel beschikt tevens over internet. In het menu onder ‘Google’ zijn Google-services opgenomen zoals Google search, Google mail en Google Maps die vliegensvlug geopend kunnen worden. In de browser worden opgevraagde pagina’s standaard klein maar overzichtelijk weergegeven. De helderheid van het scherm is hierbij weer een verademing. De pagina’s kunnen ook vergroot worden maar hierdoor is de indeling minder duidelijk. Bij gebruik van de browser draait het scherm automatisch mee wanneer het toestel gekanteld wordt. Dit is fijn werken, vooral wanneer dan voor de optie volledig scherm wordt gekozen. Websites kunnen met één druk op een knop toegevoegd worden aan de map favorieten.

Camera

De Samsung Beat DJ is een ultieme muziektelefoon, waarvan de specificaties vooral op ‘muziek’ zijn gericht. De verwachtingen over de camera waren dan ook niet zo hoog. Toch kent de 3.2 megapixel camera, waar het toestel over beschikt, geen onaardige functies. Fijn is dat in het menu van de camera onderin het scherm een korte uitleg van de functies komt te staan. De camera is te openen via de 'cameratoets' op het toestel of door op ‘camera’ te klikken in het menu. In het menu van de camera kan worden gekozen voor de camera, scene of camcorder.

Door voor scene te kiezen kan er vervolgens weer worden gekozen voor het maken van een portret, landschap (scherpstellen op oneindig), sport (snel bewegende objecten), zonsondergang, dageraad, tekst of document (benadrukt de scherpte en contrast) en verlichting (tegenlicht). De camera kiest dan zelf de beste instellingen voor de desbetreffende scene.

Wanneer voor ‘camera’ wordt gekozen, opent de fotocamera zich. Foto’s kunnen worden gemaakt in de volgende resoluties: 2048 x 1536, 1600 x 1200, 1280 x 960 en 640 x 480 pixels. De beeldkwaliteit is instelbaar in 'superhoog', 'fijn', 'normaal' of 'spaarstand'. Tevens kan er gekozen worden uit verschillende fotostanden: één (normaal), doorlopend (een aantal foto’s wordt achter elkaar geschoten), panorama en kaders. Bij ‘kaders’ zijn er verschillende mogelijkheden om de foto op te leuken, zoals afbeeldingen van een prins en prinses waar alleen nog gezichten in komen te staan of een clown. Leuk is de functie ‘smile shot’, waarbij de camera het aangeeft wanneer iemand glimlacht. De foto wordt daardoor op het juiste moment geschoten. Grappig is de functie ‘mozaïek’, waarbij een afbeeldingen in meerdere vlakken wordt opgedeeld en voor elk vlak een afzonderlijke foto gemaakt kan worden. Gevolg is een bijzondere combinatie van een aantal afbeeldingen. De camera beschikt verder over een timer (2, 5, 10 seconden of uit) en een flitser die op aan, uit of automatisch gezet kan worden. De witbalans kan ingesteld worden (daglicht, kunstlicht, tl-verlichting of bewolkt) en foto’s kunnen worden genomen met de effecten zwart- wit, sepia, negatief of waterverf.

Overschakelen naar de camcorder is zo gebeurd door op het icoon van de camera te klikken in het menu. De stand van de videocamera wordt gezet op normaal of limiet voor MMS. Filmpjes kunnen worden gemaakt in de volgende resoluties: 640 x 480, 320 x 240 en 176 x 144 pixels. Ook bij de camcorder kan de witbalans ingesteld worden en effecten toe worden gevoegd. De kwaliteit van de video’s kan worden ingesteld op fijn, normaal of spaarstand.

De camera houdt bij wanneer een foto of video is gemaakt, wat de locatie is , hoe groot het bestand is, wat het formaat is en wat de naam is. Gemaakte video’s en filmpjes kunnen worden verzonden via een bericht, email of Bluetooth. De foto’s kunnen als diapresentatie worden getoond en ook bewerkt worden. Alle bestanden worden keurig gerangschikt in de map ‘mijn bestanden’ in het hoofdmenu. Via de fotobrowser in het hoofdmenu worden de foto’s één voor één getoond in een rij. Door met de vinger over het scherm te vegen verschuiven de foto’s. De foto’s kunnen hier gerangschikt worden op bestandsnaam, tijd of kleur.

De kwaliteit van de foto’s verschilt erg per situatie waarin de foto’s gemaakt worden. Bij daglicht of kunstlicht zijn de foto’s best goed, scherp en komen de kleuren redelijk overeen met de werkelijkheid. Bij schemer worden de foto’s al snel minder van kwaliteit. De flitser werkt wel oké, al is het licht daardoor niet echt natuurlijk meer. Wanneer er een reeks foto’s wordt gemaakt zit er bijna geen enkele foto bij die echt aan de kwaliteitsnormen voldoet. Bij video’s hetzelfde verhaal. Bij daglicht is het beeld redelijk goed, bij schemer een stuk minder. Het geluid bij de video’s is daarentegen wel weer prima.

Achteraf kunnen foto's nog bewerkt worden door bijvoorbeeld de nodige effecten aan de afbeelding toe te voegen, zoals een filter (bij maanlicht, mist, antiek, bliksem, negatief of sepia en stijl (matglas, cartoon, pastelkrijt, olieverf, schets). Vooral cartoon is erg leuk! De helderheid, contrast en kleur kunnen achteraf ook gewijzigd worden. Tevens kan de foto worden bijgesneden of toch nog een kader, afbeelding, clipart, emoticon of tekst worden toegevoegd. Nu kent het toestel wel echte smileys.

Aanwezige programma's

De Samsung Beat DJ bevat de volgende programma’s: agenda, alarmklok, calculator, contactpersonen, fotoalbum, fototelefoonboek, herinneringen, image editor, kalendernotities, MP3-speler, stopwatch & timer, takenlijst, telefoonboek met bellergroepen, tijdsnotatie, en valuta omzetter.

Omdat het bij de Beat DJ om een muziektelefoon gaat, zullen we de muziek mogelijkheden van het toestel nader bekijken.

Ten eerste de MP3-speler. Deze ziet er mooi en overzichtelijk uit. Nummers worden standaard gerangschikt in ‘afspeellijsten’ , ‘albums’, ‘Beat DJ afspeellijsten’, ‘artiesten’, ‘genres’ en ‘alle tracks’. Ook kan er voor worden gekozen om muziek onder te verdelen in de mappen 'componisten’, ‘onlangs afgespeeld’, ‘meest afgespeeld’ en ‘ onlangs toegevoegd’. De speler kent diverse geluidseffecten waardoor de muziek extra tot zijn recht komt. Zo kan worden gekozen voor de optie ‘ruimtelijk’ of ‘dynamisch’ en het versterken van de lage tonen en helderheid. De muziekspeler kan zich ook aanpassen aan het soort muziek dat wordt afgespeeld: normaal, klassiek, rock, jazz, pop en dance.

Wat deze telefoon echt tot een Beat DJ maakt is het gelijknamige programma Beat DJ waarmee je je een echte DJ waant. Door hier mee te ‘spelen’ kunnen nummers naar keuze worden aangepast met diverse effecten zodat ze helemaal geschikt worden voor de dansvloer.

De telefoon wordt een miniatuur draaitafel waarmee naar hartenlust gemixt kan worden. Scratch, voeg een filter toe of laat tussendoor een stem of geluid klinken, niets is te gek voor de Beat DJ. Scratchen werkt door met de vinger over de draaitafel te bewegen. Aan de muziek kunnen op elk gewenst moment samples toegevoegd waarbij een keuze gemaakt kan worden uit twintig verschillende optie waaronder stemgeluiden (zoals 'yeah yeah', 'check it out' of 'come one'), hit, ruis, sluiter, lage tonen, schoppen, roffelen, hi-hat, percussie en explosie.

Daarnaast kent de Beat DJ verschillende filters die aan de muziek kunnen worden aangebracht zoals weerkaatsing, flanger, highpass, lowpass, bandpass, tempo wijzigen, toonhoogte wijzigen (zowel in de hoogte als de laagte), echo en looping. Door met de vinger over de draaitafel te vegen wordt de filter in meerdere of mindere mate toegepast. De eigen creaties kunnen vervolgens worden opgenomen door tijdens het afspelen op record te drukken.

Het is met deze telefoon mogelijk om nummers van de radio op te nemen, hiervoor moet de headset op de telefoon zijn aangesloten. Kies onder het kopje meer voor opnemen. De bestanden worden vervolgens automatisch opgeslagen.

Games

Op de Samsung Beat DJ zijn diverse Demo spelletjes (Try’n play) aanwezig, die tegen betaling aangeschaft kunnen worden. Het zijn allemaal leuke spelletjes maar het is voor het spelplezier toch jammer dat het slechts demo’s zijn. Deze spellen zijn overigens niet in het Nederlands.

Het gaat om Brick Breaker, het bekende verslavende spel waarmee met een bewegend balkje een balletje de goede kant op moeten worden gestuurd om zoveel mogelijk stenen te raken; Mini Golf Vegas, een minigolf spel; World series of poker, waarbij je één van de personen aan een pokertafel bent en Monopoly.

Vooral monopoly is leuk. Je kunt in je beurt steeds kiezen of je wilt handelen of verder wilt spelen door met de dobbelstenen te gooien. De pionnen lopen zelf over het bord. De dobbelstenen gaan rollen wanneer in het midden van het scherm wordt gedrukt. Als je op een straat komt, kun je die kopen of je kunt passen, net als bij het echte spel. Het helaas niet zo leuke spel ‘rollende dobbelstenen’ is wel volledig aanwezig, waarmee, door met de telefoon te schudden, twee dobbelstenen gaan rollen.

Extra's

De Beat DJ beschikt over het navigatieprogramma Google Maps. Moet jij als aanstormend DJ talent ergens draaien, dan kom jij door dit slimme, overzichtelijke programma altijd op tijd op de juiste plek aan. Het programma werkt snel en is eenvoudig in gebruik. De toevoeging van dit programma maakt de Samsung M7600 een zeer complete telefoon.

Conclusie

De Samsung M7600 Beat DJ is een uniek vormgegeven telefoon met eindeloze mogelijkheden. Het toestel maakt elke muziekspeler overbodig met de MP3-speler, het programma Beat DJ, de geluidskwaliteit en de radio met opnamefunctie. Het uiterlijk van de telefoon staat zelfs ook in het teken van muziek. Muziekliefhebbers kunnen hun hart dan ook ophalen met deze Samsung.

Wanneer we de muziekopties buiten beschouwing laten, blijft het een krachtig toestel waardoor de Beat DJ een (nog) groter publiek zal aanspreken. Het kleurrijke AMOLED scherm zorgt voor prachtige heldere beelden, het aanraakscherm werkt snel en precies en door de auto-rotate van het beeldscherm worden internetpagina’s overzichtelijk weergegeven. Het overzichtelijke Samsung-menu en de Widgets maken navigeren door het toestel eenvoudig . Het navigatieprogramma Google Maps is een welkome aanvulling op de al zo complete telefoon. Het toestel beschikt tevens over een 3.2 megapixel camera die vele leuke opties kent maar waarvan de foto’s helaas niet altijd even goed van kwaliteit zijn. Het is jammer dat de telefoon voornamelijk over demo-games beschikt, vervelen zul je je met dit toestel echter niet snel. Het programma Beat DJ zorgt, ook voor minder muzikale consumenten, voor uren speelplezier.

De Beat DJ is kortom een bijzondere telefoon die waarschijnlijk met stip in de hitlijsten zal komen te staan.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung M7600 review