Samsung Allure S S5050 review

· 1 reactie

Design en vrouwelijkheid, dat zijn de kernwoorden die passen bij deze compacte slider die in juni 2009 op de markt is gekomen.

Het is niet voor niets dat deze Ladyphone wordt gepromoot door de beeldschone Yfke Sturm; net als zij heeft deze mobiel oog voor creativiteit, fashion en bovenal stijl. Met deze Samsung S5050 Allure S kun je als ware fashionata goed voor de dag komen. Hoewel bij de presentatie van de Samsung Allure S de dresscode roze (pink) was, is het roze-gehalte van het toestel zelf subtiel gebleven. Toch gaat het duidelijk om een ladyphone. Dat is niet alleen te zien aan de buitenkant van het toestel maar ook aan de vrouwvriendelijke opties die de mobiele telefoon kent, zoals SOS-call en ‘nepoproep’.

Wat betreft mogelijkheden lijkt de Samsung Allure S op de toestellen van Nokia uit de Supernova-serie, zoals de Nokia 7610 Supernova. Vergeleken met die toestellen springt het uiterlijk van de Samsung Allure S er echt uit.

Met het uiterlijk van de Samsung Allure S zit het dus wel snor, maar geldt dat ook voor de applicaties? Hoe functioneert bijvoorbeeld de camera en hoe eenvoudig gaat het navigeren door de menu’s? In deze review wordt dit nagegaan.

Plus- en minpunten Samsung Allure S S5050

  • Uiterlijk
  • Design
  • Accu
  • Wenperiode touch-knoppen
  • Games

Wat zit er bij het toestel?

De Samsung Allure S wordt geleverd in een zwarte, stijlvolle verpakking met daarin het toestel, batterij (800 mAh), acculader, headset, USB-kabel, CD-ROM met software en gebruikershandleiding. Tijdelijk wordt de mobiel geleverd in de zogenaamde ‘Fashionoly Box’ met daarin een boek en een sjaal van Yfke Sturm en kans op 2 kaartjes voor de New York Fashion Week.

Uiterlijk

Deze mobiele telefoon is een echte eye-catcher met een vrouwelijk en stijlvol uiterlijk. De telefoon heeft mooie ronde vormen en is tot in detail goed afgewerkt. Op de achterkant van het toestel is bijvoorbeeld een mooi patroon gegraveerd. Het toestel zelf is gemaakt van plastic en heeft een helder AMOLED scherm. De slider sluit naadloos aan op het toestel en is eenvoudig met één hand te bedienen. Het toestel is voor een Ladyphone opvallend weinig roze. Slechts een aantal elementen, zoals het toetsenbord, is subtiel roze van kleur. Verder is de door ons geteste uitvoering geheel metallic black. De telefoon ligt bijzonder goed in de hand en voelt kwalitatief gedegen aan.

De voorzijde van de telefoon bestaat voornamelijk uit het 2.2 inch AMOLED-kleurenscherm. Daaronder bevindt zich een grote 4-weg navigatietoets met in het midden een kleine toets waar OK op staat; hiermee kan door de verschillende menu’s genavigeerd worden. Verder beschikt het toestel op de voorkant over 4 touch-knoppen, die worden geactiveerd wanneer de slider open wordt gezet. Links- en rechtsboven gaat het om keuzetoetsen en daaronder verschijnen de toetsen om oproepen aan te nemen of af te wijzen.

Aan de linkerzijde van het toestel zijn de volumeknoppen aanwezig met daaronder ruimte voor een eventuele geheugenkaart (microSD). De rechterzijde van de Samsung Allure S biedt plaats voor allerlei soorten aansluitingen, zoals de oplader, de headset en een USB-kabel. Daaronder bevindt zich een knop waarmee de camera snel geopend kan worden. Bovenop het toestel is de aan-uit knop geplaatst. Aan de onderkant bevinden zich geen functies.

Achterop de mobiele telefoon is een fraai vormgegeven batterijklep aanwezig die eenvoudig verwijderd kan worden door deze in de richting van de pijl van de telefoon af te schuiven. Aan de achterzijde van het toestel bevindt zich de 3.2 megapixel camera, waarvan de rand van de lens is voorzien van zirkonen.

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen van de Samsung Allure S is een groot pluspunt van de telefoon. Bij regelmatig gebruik houdt de accu van het toestel verrassend lang vol en kan de oplader gerust een paar dagen thuis worden gelaten. Volgens Samsung kan de telefoon stand-by 2.1 week meegaan en is de beltijd ruim 5 uur. Dat lijkt wat overdreven, maar veel zal het niet schelen. Het toestel kent geen directe opties om de batterijduur te verlengen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van het toestel is prima. Gesprekken komen goed over, zowel in drukke ruimtes als in rustige gebieden waarbij niet iedereen van je gesprek mee wil en hoeft te genieten. Het bellen ging gedurende de testperiode probleemloos. Wat wellicht vervelend kan zijn, is dat de telefoon vrij snel overgaat op toetsenvergrendeling. Wanneer er een oproep binnenkomt, moet er eerst op de bovenste knop worden gedrukt, voordat de oproep opgenomen of afgewezen kan worden.
Een pluspunt is dat de touch-knoppen standaard uitgeschakeld worden tijdens het telefoneren. Daardoor kan het niet gebeuren dat een gesprek per ongeluk wordt beëindigd omdat je met je oor tegen een van de touch-knoppen aankomt.

De Samsung Allure S kent verschillende opties tijdens het telefoneren. Zo is het mogelijk om tijdens het bellen de helderheid van de stem aan te passen. Verder kan er een nieuwe oproep gestart worden, valt de telefoonlijst te raadplegen en kan tijdens een gesprek een bericht verzonden worden.

Het gespreksoverzicht is functioneel en zit goed in elkaar. Gesprekken worden geordend in de groepen ‘laatste gesprekken’, ‘gemiste oproepen’, ‘uitgaande oproepen’ en ‘ontvangen oproepen’. Per oproep wordt de datum, tijd en duur van het gesprek vermeld.
Wanneer in het gespreksoverzicht voor ‘opties’ wordt gekozen, is het mogelijk om onder het kopje ‘oproepbeheer’ te zien wat de duur van het laatste gesprek was, wat het totaal was van de uitgaande en ontvangen gesprekken en wat de totale gespreksduur was van alle gesprekken. Tevens is het mogelijk om alle tellers op nul te zetten, of een kostenoverzicht op te vragen.

Beeldscherm

De Samsung Allure S heeft een kraakhelder AMOLED beeldscherm van 2.2 inch met 16.777.216 kleuren (24 bits) en een resolutie van 240 x 320 pixels. Het is een mooi, groot beeldscherm waarmee je fijn kunt werken. Vooral de helderheid van het scherm is zeer prettig. Het scherm is ook buiten prima af te lezen.

De helderheid van het scherm kan aangepast worden. Het is ook mogelijk om de verlichtingstijd in te stellen tussen de 10 seconden en 10 minuten. De instellingen van het scherm zijn daarmee wat beperkt, maar het is ook niet nodig om veel aanpassingen te doen omdat het scherm standaard al vrij goed is afgesteld.

Menu

Door op de linker-‘touch-toets’ te klikken wordt het menu van de Samsung Allure S geopend. Dit menu is vrij standaard. Het kent een simpele, logische rasterstructuur met twaalf iconen, zoals we dat vaker zien bij Samsung. Afhankelijk van het geselecteerde thema vindt er haptic feedback plaats wanneer er voor een icoon uit het hoofdmenu gekozen wordt. Zo verschijnt er een animatie achter het icoon, klinkt er een toetstoon als er voor een bepaald item wordt gekozen en kleurt het desbetreffende icoon op.
Het is mogelijk om verschillende overgangseffecten, namelijk 'deur' en 'dia' in te stellen wanneer er van scherm gewisseld wordt in het menu.

Het menu wordt bediend met de grote vierkante toets aan de voorkant van het toestel. Door naar de verschillende kanten te bewegen, wordt door de menu’s gescrolld. Door op het midden van de toets te drukken, waar OK op staat, wordt een onderdeel van het menu geopend. Het was handig geweest als met deze zelfde knop ook het menu geopend zou kunnen worden, maar dat is helaas niet het geval. Daarmee wordt namelijk de browser geopend, wat wel eens per ongeluk gebeurt.

Een interessante optie is het in verschillende thema’s weergeven van het menu. Standaard staan er vier kleurrijke thema’s in het toestel opgeslagen maar het is ook mogelijk om er zelf een te creëren en die als achtergrond te gebruiken. Daarbij kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een bepaald patroon als achtergrond, een kleur waarin het hele menu wordt weergegeven en het uiterlijk van het hoofdmenu. De opbouw van de menuonderdelen kan niet gewijzigd worden.

In het basisscherm van de Samsung Allure S werkt de navigatietoets als sneltoets voor een aantal menu- onderdelen. Wanneer de navigatietoets naar onder wordt gedrukt, wordt bijvoorbeeld standaard de nepoproep ingeschakeld. Dit is een optie waarbij je jezelf belt om uit een saai gesprek of bijvoorbeeld een vergadering uit te komen. Het is net alsof je gebeld wordt, terwijl er in het echt helemaal geen gesprek plaats vindt. De ringtone klinkt echter wel.

Door de navigatietoets naar links te bewegen, opent het scherm om een nieuw bericht te maken. Door naar rechts te bewegen met de navigatietoets, wordt de mp3-speler geopend. Dit is een handige manier om vaak gebruikte opties snel te kunnen openen. Eventueel kunnen de instellingen van deze ‘sneltoetsfunctie’ gewijzigd worden zodat er andere items worden geopend.

Wat een sterk minpunt aan de telefoon is, is dat de rechterkant van de zogenaamde ‘touch-knoppen’ overgevoelig is. Wanneer er door het menu wordt gescrolld, wordt de rechterkeuze toets vaak per ongeluk aangeraakt. Daarmee wordt het menu weer afgesloten en ga je ongewenst weer terug in het menu, of wordt het menu zelfs afgesloten. Dit zorgt voor de nodige irritatie. Na verloop van tijd weet je beter hoe je er mee om moet gaan, en hoe je kunt omzeilen dat de toets steeds wordt aangeraakt, maar echt prettig werkt het niet.

Telefoonboek

De Samsung Allure S kent een eenvoudig te bedienen telefoonboek, dat wordt bereikt door in het hoofdscherm op de ‘rechterkeuzetoets’ te drukken of in het hoofdmenu te kiezen voor de optie ‘telefoonlijst’. Een nieuw contactpersoon toevoegen gaat als volgt: klik op opties en kies voor optie 3, ‘een contactpersoon toevoegen;. Daarbij kun je ervoor kiezen of de persoon moet worden opgeslagen in het geheugen van de telefoon of op de Simkaart. Vervolgens kunnen de gegevens van de contactpersoon worden ingevoerd in het adresboek. Naast de standaard elementen, zoals voor- en achternaam, schermnaam en telefoonnummer of – nummers kunnen ook een e-mailadres, groep, ID, beltoon, notitie worden toegevoegd. Door te kiezen voor de optie ‘gegevens toevoegen’ is het ook nog mogelijk om een bijnaam op te slaan net als een faxnummer, nog meer telefoonnummers, URL, DTMF,groep, berichttoon, postadres, geboortedatum, bedrijf en functie.

Contactpersonen kunnen worden gesorteerd op naam, groep, contactpersonen van de Sim-kaart en contactpersonen van de telefoon. Het telefoongeheugen biedt plaats voor 1000 contactpersonen. De lijst met personen kan worden afgedrukt via Bluetooth.

Messaging

Het versturen van een SMS-bericht gaat met de Samsung Allure S als volgt: open het item ‘berichten’ in het hoofdmenu en kies voor de optie ‘een nieuw bericht maken’. Kies vervolgens uit het versturen van een SMS- of MMS-bericht (optie 1) of het versturen van een e-mailbericht (optie 2). Wanneer er wordt gekozen voor het versturen van een normaal bericht, opent er een scherm waarin bovenin de ontvanger kan worden toegevoegd en daaronder de tekst kan worden getypt.

Het beantwoorden van een SMS-bericht is nog simpeler: klik, wanneer het bericht open staat waarop gereageerd moet worden, op de grote middelste toets waar ‘OK’ op staat. Het scherm om een bericht in te typen opent zich automatisch en de ontvanger is in dit geval al toegevoegd.

Het typen van de tekst kan door de letters één voor één uit te kiezen of op een snellere manier, door T9 te gebruiken.

Aan een bericht kunnen diverse multimediabestanden worden toegevoegd, zoals een afbeelding, video, muziek of melodie. Tevens is het mogelijk om een visitekaartje, afspraak, verjaardag of vakantieafspraak uit de agenda bij een bericht op te nemen.
Dat is echter nog niet alles. Als bijlage kunnen ook nog emoticons, cliparts en favorieten worden toegevoegd. Het vreemde is dat de emoticon bestaan uit de standaard leestekens die er voor een bepaalde smiley staan en dat er geen afbeeldingen worden weergegeven. Wanneer er echter wordt gekozen voor een clipart en dan voor een ‘emotie’, komen er wel ‘echte’ afbeeldingen tevoorschijn, bestaande uit poppetjes die allemaal een eigen emotie uitbeelden.

Druk wanneer het bericht helemaal naar wens is weer op de middelste knop van de navigatietoets en het bericht wordt verzonden.

Bijzonder aan de Samsung Allure S is de mogelijkheid om een SOS-bericht te versturen. Van te voren wordt ingesteld wie de ontvanger daarvan is. Bij gevaar kan er dan snel een nood-bericht worden verzonden. Deze optie geeft je een veilig gevoel.

Connectivity

De Samsung Allure S kan binnen een mum van tijd een snelle Bluetooth-verbinding tot stand brengen met apparaten in de directe omgeving waarnaar hij zelf op zoek gaat. Het menu Bluetooth is te vinden onder het item ‘Extra’s’ in het hoofdmenu. Apparaten waar ooit verbinding mee is gelegd, onthoudt het toestel automatisch. Het versturen en ontvangen van bestanden gaat moeiteloos.

Het is ook mogelijk om met de Samsung Allure S het internet op te gaan. Het scherm is echter wat aan de kleine kant om de pagina’s goed te kunnen bekijken, gelukkig kan er wel ingezoomd worden.

Camera

De 3.2 megapixel camera kent de volgende instelmogelijkheden: foto’s kunnen gemaakt worden in de resoluties 800 x 600, 1024 x 768, 1280 x 960, 1600 x 1200 en 2048 x 1536 pixels. Voor de camcorder gelden de resoluties 128 x 96, 160 x 120, 176 x 144 en 320 x 240 pixels. De witbalans van de camera kan ingesteld worden op automatisch, daglicht, kunstlicht, TL-verlichting en bewolkt. Verder kan gekozen worden uit de effecten: zwart-wit, negatief, sepia, reliëf, schets, antiek, maanlicht en mist.

Bij de fotocamera is het mogelijk om de ISO in te stellen op automatisch, 100, 200 en 400. Tevens kunnen foto’s genomen worden waarbij een bepaalde scène is ingesteld. Hierbij kan gekozen worden uit een portret, landschap, sport, zonsondergang en nacht. Wanneer de scène ‘sport’ is geselecteerd wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met snel bewegende objecten terwijl bij ‘landschap’ de scherpstelling op oneindig staat afgesteld.

Het is leuk dat foto’s gemaakt kunnen worden in bepaalde standen, zoals smile shot, waarbij automatisch pas een foto wordt genomen als iemand lacht; doorlopend, waarmee continue foto’s worden gemaakt totdat de sluiterknop wordt losgelaten; mozaïek, om een multi-foto te maken waarbij fotoreeksen worden gekopieerd en een kader, waarbij er een lijst om een foto wordt geplaatst.

Een 3.2 megapixel camera levert natuurlijk geen topkwaliteit foto’s en video’s, toch zijn de gemaakte foto’s en filmpjes best aardig geworden. Vooral de foto’s die buiten of bij daglicht zijn gemaakt hebben een redelijke kwaliteit. Bij kunstlicht bestaat al gauw het gevaar dat de kleur en het licht zoals dat op de foto wordt afgebeeld niet overeenkomt met de kleur van de werkelijkheid. Bij het afspelen van video’s schokt het beeld een beetje.

Geschoten foto’s en video’s worden automatisch opgeslagen in de desbetreffende mappen onder het icoon ‘mijn bestanden’ van het hoofdmenu. Via deze mappen is het mogelijk om afbeeldingen te wijzigen en te bewerken. Zo kunnen er bepaalde effecten aan een foto worden toegevoegd (filter, stijl, kromming of gedeeltelijk wazig) en kan de helderheid, het contrast en de kleur aangepast worden. Ook de grootte van de foto kan gewijzigd worden en de afbeelding kan ook gedraaid, gespiegeld of bijgesneden worden. Ten slotte is het mogelijk om een kader, afbeelding, clipart, emoticon of tekst bij te voegen.

De foto’s kunnen worden bekeken in het volledige scherm en is het tevens mogelijk om een diapresentatie te starten.
De bestanden kunnen worden verzonden via een bericht, E-mail of Bluetooth.

Aanwezige programma's

De Samsung Allure S beschikt over de volgende programma’s: Agenda, Alarmklok, Automatische toetsenbordvergrendeling, Calculator, Contactpersonen, Fotoalbum, Fototelefoonboek, Herinneringen, Image Editor, Ingebouwde Spellen, Java ondersteuning, Kalendernotities, Movie Editor, MP3 speler, Remote Printing, Stopwatch & timer, Takenlijst, Telefoonboek met bellergroepen, Tijdsnotatie of Klok, Valuta omzetter en Video Afspeelfunctie. Tevens ondersteunt het toestel Office- en PDF-bestanden

Echt verrassende elementen zitten er niet tussen. We bekijken de organizer en de mp3-speler nader omdat het beide simpele maar handzame applicaties zijn. De organizer is te vinden als item in het hoofdmenu. De agenda kan weergegeven worden per dag, week of maand. Het is mogelijk om een afspraak, verjaardag, vakantie of een belangrijke of privé notitie in de agenda te plaatsen. Al deze items kunnen ook geordend getoond worden in een lijst.

De MP3-speler is te bereiken door in het hoofdmenu voor ‘muziek’ te kiezen. De speler houdt bij welk nummer als laatst is afgespeeld, welke nummers onlangs of het meest zijn afgespeeld, van welke artiesten en albums de nummers afkomstig zijn en welke genres de inhoud van de speler bevat. De nummers kunnen gerangschikt worden in afspeellijsten.

Games

De Samsung Allure S heeft een aantal games waarvan er helaas niet één volledig is, het gaat hierbij om demo versies. Zo kent de telefoon het spel Cannonbal, waarbij een bal tussen twee balken bestuurd moet worden; het bekende spel Tetris; Midnight Pool 2 om te poolen; Diamond Twister waarbij verschillende diamanten op kleur gerangschikt moeten worden in een veld; BrickBreakerRevolution, waarbij met een bal van onderaf zoveel mogelijk stenen geraakt moeten worden; Superactionhero, waarbij je als superhero door de verschillende levels loopt en vijanden moet verslaan; Millionaire, een variant van Weekend Millionaires en als laatste Brain Challenge Vol2 om het brein te trainen.

Alle spellen zijn stuk voor stuk leuk maar moeten eerst tegen betaling aangeschaft worden voordat ze helemaal gespeeld kunnen worden. Dat is jammer.

Conclusie

De Samsung Allure S is een op- en top ladyphone die wat betreft uiterlijk aan alle wensen voldoet van de vrouwelijke consument. De mooie, slanke slider ligt prettig in de hand en het heldere display laat ook de afbeeldingen op het scherm er op hun best uitzien.

Wat betreft applicaties heeft de Samsung Allure S weinig bijzonderheden te bieden al zijn de meeste standaard- mogelijkheden, zoals een MP3 speler en internet wel op het toestel aanwezig. Handig zijn de opties om een nepoproep te starten en een SOS-bericht te versturen. Daarmee is de Samsung Allure S een redder in nood bij diverse situaties.

Echt een minpunt is dat de rechter touch-knop te gevoelig is waardoor programma’s soms onbedoeld worden afgesloten. Het duurt even voordat je hier goed mee om kunt gaan. Toch is het al met al een fijne, standaard telefoon waarmee je, voornamelijk door het bijzondere design, als vrouw zeker voor de dag kunt komen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung S5050 review