Sagem So Ice MY 721X review

Het is enige tijd stil geweest rond telefoonfabrikant Sagem, sommige van jullie zullen Sagem zelfs helemaal niet kennen. Maar ze zijn terug! In samenwerking met T-Mobile is de Sagem MY 721X of zoals zijn bijnaam luidt ‘So Ice’ uitgebracht.

De introductie van de Sagem ‘So Ice’ was al zo’n zes maanden geleden, maar wij van NieuweMobiel.NL geven u nu de koude maanden weer beginnen de review van de ‘So Ice’.

Aan het einde van april, in de Xtra Cold Icebar te Amsterdam, was het dan zover. Hier werd de ‘cold beauty’ van Sagem voor het eerst aan de Nederlandse pers getoond. Het is één van de meest moderne toestellen die Sagem tot nog toe op de markt heeft gebracht, en NieuweMobiel.NL wil in deze review uitzoeken of Sagem met de MY 721X ‘So Ice’ een goed toestel heeft ontwikkeld voor de doorsnee consument. Wij zullen dit doen door onze bevindingen te geven aan de hand van een aantal kenmerken, die wij belangrijk vinden voor hedendaagse toestellen.

De Sagem ‘So Ice’ heeft zijn bijnaam te danken aan zijn frisse en strakke uiterlijk, en mag met recht een ‘cold beauty’ worden genoemd. De marketingafdeling bij Sagem heeft wat dat betreft goed werk geleverd. De telefoon wordt voornamelijk als prepaid-toestel verkocht en is qua specificaties vergelijkbaar met de Nokia 6233 en de Sony Ericsson W660i.

Plus- en minpunten Sagem So Ice MY 721X

  • Prijs/kwaliteit
  • Luidspreker
  • Mooi design
  • Uitbreidbaar geheugen
  • Kwaliteit camera
  • Layout menu
  • Toetsen
  • Batterijduur

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel wordt geleverd met de standaardaccessoires die bij elke telefoon zitten, zoals de handleiding, batterij van 710 mAh, een handsfree stereo headset, USB-kabel en oplader. Dit alles zit in een mooi compact doosje dat er voor zorgt dat je het gevoel krijgt dat de jongens van Sagem er tijd in hebben gestoken. Verder zijn de bijgeleverde accessoires van degelijke kwaliteit die niet zomaar kapot zullen gaan.

Bij het aanzetten van de telefoon is het volume van de opstart tune opmerkelijk. Deze is erg luid en krachtig. Dit geld ook voor de beltonen en muziekspeler. Tevens is de trilfunctie sterk en zal je die onder veel omstandigheden wel voelen.

Uiterlijk

Bij het openen van de doos valt meteen op dat het toestel een mooi, strak design heeft. De glimmende zilveren metalen behuizing zorgt ervoor dat het toestel in het oog springt. De combinatie van een aluminium front met een roestvrij stalen achterzijde en verchroomde accenten maakt het toestel bovendien zeer stijlvol.

Ook valt op dat het toestel met zijn 9.8 mm dikte en 90 gram erg plat en licht is. Hierdoor voel je hem bijvoorbeeld bijna niet in je broekzak. Het zorgt er alleen wel voor dat het een beetje speelgoedachtig aanvoelt. Verder heeft de MY 721X So Ice een 2 inch beeldscherm en opvallend zijn de volledig platte toetsen. De toetsen hebben veel gewenning nodig, maar écht fijn zal het nooit worden. Dit is wel iets persoonlijks, dus hoeft niet voor iedereen te gelden. Het keyboard bevat ook nog een 5-richtings navigatietoets, die wel wat uitsteekt.

De achterzijde is uitgerust met een 3.2 megapixel camera en een klepje van geborsteld staal. Er mist een flitser of led-lampje wat er voor zorgt dat er foto’s in het donker kunnen worden gemaakt. Hierover volgt later meer. Overigens lijkt de telefoon heel solide in elkaar gezet, maar een puntje van kritiek is dat het accuklepje heen en weer kan worden bewogen. Toch zal de MY 721X So Ice wel tegen een stootje kunnen en niet zomaar uit elkaar vallen.

De rechterzijde heeft een drietal toetsen. Twee knopjes voor het harder en zachter zetten van het volume van de beltoon en/of MP3-speler. Onder deze knopjes zit een knopje wat bij indrukken ervoor zorgt dat de muziek start. Als je dit knopje ingedrukt houdt, start de camera. Ook zit er nog een microSD geheugenkaartslot aan de rechterzijde, die mooi is afgewerkt met een klepje. Het geheugenkaartje is alleen wel erg lastig te verwijderen. Dit is bijna niet te doen zonder een dun voorwerp. Aan de linkerzijde zit een plug in voor de oplader en/of headphones.

Uithoudingsvermogen

De Sagem MY 721X So Ice zou volgens de fabrikant een standby tijd moeten hebben van 220 uur. Verder zou je 3 uur achtereen moeten kunnen bellen, en 4,5 uur lang muziek moeten kunnen luisteren. Dit haalt hij bij lange na niet. Bij uitvoerig gebruik van alle functies, houdt de batterij het net een dag vol. Wat naar onze mening zelfs voor intensief gebruik wat aan de korte kant is. Want het toestel is niet overladen met toepassingen die veel stroom zouden moeten gebruiken. Ook is de batterijduur met gewoon gebruik niet iets om trots op te zijn. Na 2 á 3 dagen houdt de batterij het wel voor gezien.

Belkwaliteit

Op de belkwaliteit is niets aan te merken. Het toestel heeft goed ontvangst en de verbinding valt niet of nauwelijks weg. Het geluid dat uit het toestel komt is goed maar wel een beetje dof. Verder is het toestel hard genoeg te zetten zodat ook in luidruchtige omgevingen degene die je belt te horen is. Kortom, niks mis mee.

Beeldscherm

De Sagem MY 721X So Ice heeft een 2 inch TFT-kleurenbeeldscherm. Er worden 262.144 (18 bits) kleuren ondersteund. Het heldere beeldscherm is met een resolutie van 176 x 220 pixels scherp en valt ook buiten goed af te lezen. Voor normaal gebruik is het scherm groot genoeg, de menu’s zijn goed leesbaar en ook zoiets als smsjes lezen geeft geen probleem. Echter voor internetten op je mobiel is het scherm net iets aan de kleine kant. Doordat het scherm maar 2 inch is, zijn de webpagina’s klein en moeilijk leesbaar. Ook mist er de mogelijkheid om bijvoorbeeld de helderheid of het contrast van het scherm aan te passen. Gelukkig is dit wel in orde, dus echt een probleem is het niet.

Menu

Door de 5-richtings navigatietoets in te drukken kom je in het menu terecht. Tevens navigeer je met deze toets door het menu. Door de samenwerking met T-Mobile is het menu in de roze en witte kleuren van de provider. Het is maar de vraag of iedereen dit zal waarderen. Ook is het design van het menu, het lettertype, de pictogrammen en de manier van selecteren erg standaard en is niet ‘strak’. De vormgeving laat dus zeer te wensen over. Daarnaast is het extra jammer dat het menu niet aan te passen is.

De content van de verschillende menu onderdelen is ook niet heel bijzonder. De (tegenwoordig) gebruikelijke programma’s als een MP3-speler, wekker, rekenmachine en kalender ontbreken niet. Er zit ook nog een organizer, voor je afspraken op. Eén toepassing is misschien wel grappig om even uit te lichten. Er zit een programmaatje op het toestel die in minuten nauwkeurig berekent hoelang de batterij nog meegaat. In hoeverre het correct is, valt te bezien maar een leuk programmaatje vonden we het wel.

Telefoonboek

Het telefoonboek is zeer uitgebreid. Bij het opslaan van een nieuw contact kan je kiezen of je het contact op wil slaan op de SIM-kaart of de telefoon. Naast de normale gegevens zoals naam en nummer kan er ook extra informatie opgeslagen worden. Je moet hierbij denken aan e-mailadressen, de homepage, het woonadres, bedrijf en de verjaardag van het contact. Ook kan er een foto en persoonlijke beltoon aan het contact gekoppeld worden die te zien en te horen is wanneer je door dit contact wordt gebeld. Het telefoonboek heeft plaats voor ongeveer 1000 contacten, dus je moet een hoop vrienden/familie en kennissen hebben om het vol te krijgen!

Messaging

Een sms schrijven is zo gebeurd, dit gaat zoals op iedere telefoon. Je kan bijvoorbeeld een berichtje in je inbox beantwoorden door het bericht te selecteren en bij opties beantwoorden te kiezen. Of je kan een sms eerst schrijven en dan de persoon waar het berichtje voor bestemd is selecteren en op verzenden drukken. Er zit een T9-functie op welke in- of uitgeschakeld kan worden. Het toevoegen van woorden aan het woordenboek is eenvoudig. Je kan bij T9-opties woord toevoegen kiezen en dan is het een kwestie van het woord typen en op opslaan drukken. Wat wel een beetje onlogisch is, is dat alleen bij lettercombinaties die het toestel niet kent gevraagd wordt of je een woord wil toevoegen. Kent de Sagem de lettercombinatie wel, maar staat het woord wat je wil toevoegen er niet tussen dan krijg je niet de optie om een woord toe te voegen. Wij hadden dit graag anders gezien. Ook kan er ge-MMS’t worden, dit gaat hetzelfde in zijn werk als sms’en. Het toestel ondersteunt geen e-mail of Messenger applicatie.

Connectivity

De ‘So Ice’ beschikt over Bluetooth. Je kunt op de telefoon instellen of je ontvangen bestanden opslaat op het telefoon geheugen of de microSD geheugenkaart. Verzenden en ontvangen van bestanden vormt ook geen probleem en wijst zich allemaal vanzelf. Je kiest gewoon bij bijvoorbeeld het liedje dat je wil verzenden opties->verzenden via Bluetooth en het is klaar. Ook kan je de telefoon door middel van Bluetooth synchroniseren met je PC.

Tevens bevat het toestel een internet browser. Internetten via MY 721X So Ice is alleen verre van ideaal, doordat het apparaat alleen maar via GPRS verbinding kan maken met het internet. Dit maakt het erg traag, het laden van zelfs een simpele pagina kost de MY 721X So Ice al gauw een halve minuut.

Camera

De telefoon heeft zoals gezegd ook een ingebouwde 3.2 megapixel foto- en videocamera. Wat bij het opstarten van de camera meteen opvalt is de lange laadtijd, het duurt een seconde of 5 voordat de camera is gestart. De camera is op verschillende manieren in te stellen.

Je kan kiezen tussen foto’s van 0.3, 1.3, 2.0 en 3.2 megapixel. Verder is er keuze tussen lage, gemiddelde of hoge kwaliteit. Ook kan je de camera instellen op de omgeving waarin je bent, er zijn modi voor zonnige of bewolkte omgevingen. Er is een nachtmodus, en een modus voor als je binnen bent en foto’s wil nemen. Eveneens kan je verschillende effecten gebruiken en instellen, de effecten zijn sepia, grijsschaal en negatief. Er is geen flitser of LED-lampje voor wat extra belichting in de wat minder goed belichte omgevingen. Ondanks de verschillende modi, word dit toch gemist want veel foto’s zijn in een minder goed belichte omgeving al gauw donker.

Ook is er de mogelijkheid om een timer in te stellen (ook wel zelfontspanner genoemd) en een zogenaamde ‘anti-shake’. De anti-shake zorgt ervoor dat de foto minder snel bewogen word. Maar het verschil tussen foto’s met de anti-shake aan of uit is nauwelijks merkbaar. Digitale zoom kan natuurlijk niet ontbreken en ook dit is aanwezig. Er kan in totaal 6 keer digitaal in worden gezoomd. Echt verstandig is dit echter niet want foto’s die genomen zijn bij volledige zoom zijn zeer onscherp en eigenlijk niet om aan te zien.

Al met al is de kwaliteit van de fotocamera matig. In omgevingen met voldoende licht maakt het apparaat acceptabele foto’s. Maar eerlijk gezegd is de kwaliteit van de foto’s niet meer van deze tijd. De kwaliteit doet een beetje denken aan de tijd van de opkomst van de fotocamera op de mobiele telefoon. De foto’s van bijvoorbeeld de Sony Ericsons K750i, zijn vele malen beter dan die van de Sagem MY 721X So Ice. Terwijl die toch 3 jaar ouder is!

Ook zit er nog een videocamerafunctie op, waarbij geen extra instellingen kunnen worden gekozen. Het toestel neemt in .3GP formaat op, en de kwaliteit is bedroevend slecht. De lage resolutie is hier de oorzaak van. Bij beweging van de camera is het beeld zo onscherp dat niet te zien is wat je aan het filmen bent. Kortom, de videocamerafunctie is gewoon slecht.

De foto’s kunnen op het toestel bekeken worden en zijn te versturen via MMS en Bluetooth. Je kunt door de foto’s scrollen met behulp van de navigatietoets maar dit gaat niet automatisch.

Games

De MY 721X So Ice heeft doordat het ondersteuning biedt aan Java applicaties veel mogelijkheden op het gebied van spelletjes. Er zitten dan ook een drietal voorgeïnstalleerde spelletjes op. Te weten: 'Asphalt 3: Street Rules', een autoracespel. Brain Challenge, een Brain Trainer. Tenslotte staat het spelletje Block Breaker er ook nog op. Dit zijn wel allemaal demo’s en het volledige spel moet aangeschaft worden. Ook kan je nog andere spelletjes aanschaffen via internet op je mobiel.

Conclusie

De Sagem MY 721X So Ice wordt voornamelijk als prepaid verkocht. Als je dit meeweegt in het eindoordeel dan heeft het apparaatje toch nog aardig wat te bieden. Met een 3.2 megapixel camera, MP3-speler en uitbreidbaar geheugen is het toestel, zeker voor een prepaid telefoon, vrij compleet uitgerust. Daarbij heeft het toestel een mooi en strak design. De glimmende stalen behuizing geeft een stijlvolle look.

Toch is het jammer dat de kwaliteit van de 3.2 megapixel camera niet meer van deze tijd is. De foto’s die je maakt zijn van slechte kwaliteit en dit verwacht je niet bij een 3.2 megapixel camera. Tevens is het menu in de kleuren van T-Mobile niet mooi. Ook de batterij die om de 2 á 3 dagen (bij normaal gebruik) opgeladen moet worden is slecht. Als dit beter was geweest dan was de MY 721X So Ice echt een prima prepaid telefoon geweest.

De min- en pluspunten tegen elkaar afwegend zijn wij gematigd positief over het toestel. Gezien de prijs van het toestel, en wat je er voor krijgt heeft Sagem met de ‘So Ice’ een mooi compleet toestel afgeleverd voor de doorsnee consument. In de prepaid markt heeft de telefoon qua specificaties weinig concurrenten. Dus ben je op zoek naar een prepaid toestel dan moet je de Sagem MY 721X So Ice zeker in overweging nemen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sagem MY 721X review