Qtek S200 review


De Qtek S200 is een compleet nieuw toestel van de bekendste leverancier van Windows Mobile toestellen en deeluitmakend van de HTC Prophet-serie. Deze zeer compacte PocketPC Phone is de opvolger van de populaire S100.

De S200 is een goede voortzetting van die lijn door de vele nieuwe features die het toestel biedt; namelijk ingebouwd Wireless LAN, Push mail, Windows Mobile 5.0 en een 2.0 megapixel camera.

Met deze genoemde eigenschappen vormt de S200 (HTC Prophet) een goede aanvulling op de verouderde S100, ook bekend als HTC Magician. Dit toestel is als eerste in zijn soort enorm populair geworden door het aantrekkelijke formaat, de features en de prijs. Inmiddels is bij HTC duidelijk wat de markt echt wil en zal daarom ook in de komende periode meer compacte PocketPC Phones op de markt brengen. Inmiddels is dit aandeel ook veel groter dan de markt voor PocketPC phones van 'traditioneel' formaat. Het is gebleken dat deze toestellen van nogal fors formaat (wél met de nodige functies!) in vele omstandigheden ongeschikt zijn en daarom ook weinig populair zijn voor gebruik als mobiele telefoon. De S100 en S200 zijn dit beiden wel en maken dan ook deel uit van een compleet nieuwe generatie voor PocketPC toestellen.

Alle genoemde toestellen zijn gefabriceerd door HTC, de grootste hardwarefabrikant van Windows Mobile devices ter wereld. HTC heeft Qtek onder zich als dochterbedrijf en directe distributeur, maar is vooral partner van een groot aantal bekende merken. Grote namen zijn onder andere partners als Dell en HP voor het produceren van PocketPC's en natuurlijk diverse Windows Mobile devices van onder andere i-mate, Dopod, Audiovox, plus alle operator-branded producten. Een HTC toestel zegt de meeste mensen dan ook weinig tot niets, maar er gaat vrijwel altijd een lampje branden als men het heeft over de Qtek 8020, Qtek 8310, SPV C600, T-Mobile MDA, O2 XDA en consorten.

Naast voordelen in de vorm van WiFi en Push mail bieden Smartphones en PDA-Phones bij voorbaat al veel meer mogelijkheden dan een gewone GSM. Bestuurd door een echt Operating System (OS) zijn de mogelijkheden van de toestellen bijna eindeloos. Denk aan navigatietoepassingen, hoge kwaliteit video, e-mail, internet met HTML-pagina's en frames, synchronisatie en executables. Wie enkel de Samsung D800, Nokia 6280 of Sony Ericsson K800i als smartphone ziet heeft het echt mis. Een Smartphone telt pas mee wanneer deze een echt besturingssysteem aan boord heeft. Dit kan een geheel JAVA-gebaseerd OS zijn, Palm, Linux, Symbian of Windows Mobile. Symbian Series 60 en Windows Mobile zijn dan ook veruit het populairst.

Omdat ruim de meerderheid Windows al op hun desktop PC heeft draaien laat het zich niet moeilijk raden dat de Windows Mobile-versie perfect geïntegreerd is in combinatie met de PC. Kent men Windows een beetje, dan is Windows Mobile enorm eenvoudig te gebruiken en onder de knie te krijgen. Het besturingssysteem heeft zeer uitgebreide agenda- en synchronisatiemogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen dan reguliere telefoons en is een geheugenkaartslot aanwezig waar hoeveelheden tot maarliefst 2 GB kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en geschikt voor videobestanden.

- Toestel
- Batterij (1200 mAh)
- Draagtas voor aan de riem
- CD-ROM met Microsoft ActiveSync, Outlook en handleidingen in PDF-formaat
- Nederlandstalige snelstart handleiding
- Nederlandstalige handleiding (uitgebreid)
- USB datakabel (kan ook worden gebruikt om het toestel via de PC op te laden)
- Oplader
- Stereo headset
- Extra stylus

Bij het toestel worden twee Nederlandse handleidingen aangetroffen (Personen die geen Nederlandse handleiding hebben, krijgen vanuit Qtek Nederland een Nederlandse versie toegestuurd). De ene is de gewone standaardhandleiding en bij de andere bijgeleverde handleiding van het toestel gaat men kort in op de basisfuncties van het toestel, zodat men snel ermee aan de slag kan.

Hoewel beide handleidingen na een vertalingslag direct vanaf HTC komen is de verzorgdheid, uitgebreidheid al de algemene duidelijkheid er niet minder op. In principe al de punten van het uitgebreide toestel wel beschreven. Wederom een erg goede verzorgd boekje die zeker de moeite eens waard is om door te bladeren mocht men specifieke problemen tegenkomen met de S200. Neem er wel de tijd voor, de gewone handleiding bevat maarliefst 178 pagina's.

Wat zit er bij het toestel?

De hoeveelheid accessoires die in de doos van de Qtek S200 aanwezig was, was rijkelijk voorzien van diverse accessoires. Inbegrepen is het volgende:

Behalve de handleidingen wordt er namelijk ook nog een extra case meegeleverd waarin de S200 gedragen kan worden. Deze case is er echter niet één van het kaliber 'luxe lederen case' maar een meer standaard nylon tasje met riemclip. Wat wel een leuke oplossing is, is de sluiting van de case. Normaal gesproken is vooral bij dit soort standaard cases een eenvoudige drukknopsluiting te zien, echter bij de S200 is dit anders opgelost. De meegeleverde case beschikt namelijk over een heuse magneetsluiting, wat inhoudt dat er geen vervelende drukknoppen meer gebruikt hoeven worden en de voordelen van een magneetstripsluiting zijn dan ook duidelijk: een betere en snellere toegang tot het toestel zal resulteren in een efficiënter gebruik van de case.

De overige accessoires zijn vrij standaard. De stereo headset is een stukje plastic dat niks uitstraalt en ook niets fantastisch voorbrengt qua audio. Matige kwaliteit, maar al met al kan gezegd worden dat de S200 met genoeg accessoires geleverd wordt. Jammer trouwens dat die 512 MB geheugenkaart niet in de doos zat. Bij provider versies zoals de SPV M600 zal die wel aanwezig zijn.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel