Qtek 9100 review


De Qtek 9100 is een compleet nieuw toestel van de bekendste leverancier van Windows Mobile toestellen, deel uitmakend van de HTC Wizard-serie.

Hoewel deze zeer compacte PocketPC Phone geen opvolger is van de populaire Qtek S100 is, is dit toch een zeer welkome aanvulling in de markt van kleine, handzame PocketPC Phones: devices die exponentieel populair worden. Ook de Qtek 9100 is een goede voortzetting van die lijn door de vele features die het toestel biedt; namelijk ingebouwd Wireless LAN, een volwaardig QWERTY-toetsenbord, Windows Mobile 5.0 en een 1.3 megapixel camera met flits.

Met deze genoemde eigenschappen vormt de Qtek 9100 (HTC Wizard) een goede aanvulling op de huidige Qtek S100, ook bekend als HTC Magician. Dit toestel is als eerste in zijn soort enorm populair geworden door het aantrekkelijke formaat, de features en de prijs. Inmiddels is bij HTC duidelijk wat de markt echt wil en zal daarom ook in de komende periode meer compacte PocketPC Phones op de markt brengen. Inmiddels is dit aandeel ook veel groter dan de markt voor PocketPC phones van 'traditioneel' formaat. Het is gebleken dat deze toestellen van nogal fors formaat (wél met de nodige functies!) ongeschikt en daarom ook weinig populair zijn voor gebruik als mobiele telefoon. De Qtek 9100 en S100 zijn dit beiden wel en maken dan ook deel uit van een compleet nieuwe generatie voor PocketPC toestellen. De modellen volgen elkaar niet echt op, de echte opvolger van de Qtek S100 is de Qtek S200 (HTC Prophet). Dit nieuwe model biedt een aantal nieuwe features maar de form factor is eigenlijk hetzelfde gebleven. Met het uitschuifbare keyboard hoort de Qtek 9100 thuis in een andere tak van kleine PocketPC phones.

Naast de veel duurdere Qtek 9000 ofwel HTC Universal mag de Qtek 9100 zich een veel compacter en goedkoper alternatief noemen. Hoewel het toestel het zonder 3G moet doen ontbreken Wireless LAN en een echt QWERTY-keyboard niet. Daarnaast is er in een ontwerp gekozen voor een andere processor en een miniSD-geheugenkaartslot. Waar de oude HTC Magician het zonder Windows Mobile 5.0 moet doen is de HTC Wizard wél voorzien van de jongste versie van Windows Mobile.

Alle genoemde toestellen, zo ook de Qtek 9100, 9000 en S100, zijn gefabriceerd door HTC, de grootste hardwarefabrikant van Windows Mobile devices ter wereld. HTC heeft Qtek onder zich als dochterbedrijf en directe distributeur, maar is vooral partner van een groot aantal bekende merken. Grote namen zijn onder andere partners als Dell en HP voor het produceren van PocketPC's, en natuurlijk diverse Windows Mobile devices van onder andere iMate, Dopod, Audiovox, plus alle operator-branded producten. Een HTC toestel zegt de meeste mensen dan ook weinig tot niets, maar er gaat vrijwel altijd een lampje branden als we het hebben over de Qtek 8020, Qtek 8310, SPV C600, T-Mobile MDA, O2 XDA en consorten.

Zoals het ook bij de oudere HTC toestellen gegaan is komen andere merken en labels met hun eigen HTC Wizard-lijn. Zo heeft T-Mobile dit toestel al in haar portfolio als de T-Mobile MDA Vario, en komt Orange op de markt gekomen met de Orange SPV M3000. Daarnaast is het toestel ook verkrijgbaar onder de naam i-mate K-jam en is samen met Qtek in Nederland de enigste die het toestel 'unbranded' aanbiedt, dus los van een provider.

Naast voordelen in de vorm van WiFi en een QWERTY-keyboard bieden Smartphones en PDA-Phones bij voorbaat al veel meer mogelijkheden dan een gewone GSM. Bestuurd door een echt Operating System (OS) zijn de mogelijkheden van de toestellen bijna eindeloos. Denk aan navigatietoepassingen, hoge kwaliteit video, e-mail, internet met HTML-pagina's en frames, synchronisatie en executables. Wie enkel de Samsung E720, Nokia 6230i of Sony Ericsson K750i als smartphone ziet heeft het echt mis. Een Smartphone telt pas mee wanneer deze een echt besturingssysteem aan boord heeft. Dit kan een geheel JAVA-gebaseerd OS zijn, Palm, Linux, Symbian of Windows Mobile. Symbian Series 60 en Windows Mobile zijn dan ook veruit het populairst.

Omdat ruim de meerderheid Windows al op hun desktop PC heeft draaien laat het zich niet moeilijk raden dat de Windows Mobile-versie perfect geïntegreerd is in combinatie met de PC. Kent men Windows een beetje, dan is Windows Mobile enorm eenvoudig te gebruiken en onder de knie te krijgen. Het besturingssysteem heeft zeer uitgebreide agenda- en synchronisatiemogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen dan reguliere telefoons, en is een geheugenkaartslot aanwezig waar hoeveelheden tot maarliefst 2 GB kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en geschikt voor videobestanden.

- Toestel
- Batterij (1250 mAh)
- Draagtas voor aan de riem
- CD-ROM met Microsoft ActiveSync, Outlook en handleidingen in PDF-formaat
- Nederlandstalige snelstart handleiding
- Engelstalige handleiding (uitgebreid)
- USB datakabel (kan ook worden gebruikt om het toestel via de PC op te laden)
- Bureaulader
- Stereo headset

Wat zit er bij het toestel?

De hoeveelheid accessoires die in de doos van de Qtek 9100 aangetroffen worden is vrij standaard en verschilt eigenlijk niet in relatie tot andere Windows Mobile toestellen. Een uitzondering maken we op Orange, die de toestelpakketten rijkelijk voorziet van diverse accessoires, geheugenkaarten van maarliefst 512 MB en in sommige gevallen zelfs een bureauhouder. In tegenoverstelling tot de Qtek 9100 zelf is het toestelpakket wat kariger, zo wordt er namelijk geen geheugenkaart meegeleverd. Inbegrepen is het volgende:

Bij het toestel worden twee Nederlandstalige handleidingen aangetroffen. De ene is de gewone standaardhandleiding en bij de andere bijgeleverde handleiding van het toestel gaat men kort in op de basisfuncties van het toestel, zodat men snel ermee aan de slag kan.

Hoewel beide handleidingen Bederlandstalig zijn en direct vanaf HTC komen is de verzorgdheid, uitgebreidheid al de algemene duidelijkheid er niet minder op. In principe al de punten van het uitgebreide toestel wel beschreven. Wederom een erg goede verzorgd boekje die zeker de moeite eens waard is om door te bladeren mocht met specifieke problemen tegenkomen met de Qtek 9100. Neem er wel de tijd voor, de gewone handleiding bevat maarliefst 144 pagina's.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel