Qtek 8500 review


Sommige concepten en ideeën in de wereld van mobiele telefonie zijn een regelrechte hit op de markt, en de ontwikkeling van ultraplatte toestellen is daar absoluut één van.

Na Motorola, Samsung en LG kon ook HTC niet achterblijven met een dergelijk model: de Qtek 8500, ook bekend onder de futuristische naam HTC STRTRK. Hoewel het toestel slechts 16 mm dik is heeft de 8500 volledige Smartphone-functionaliteit in huis, met het Windows Mobile 5.0 besturingssysteem. Hiermee is bewezen dat slimme mobiliteit geen letterlijk blok aan het been hoeft te zijn.

Ondanks dat HTC met de Qtek 8500 een gooi doet naar het marktaandeel van het flinterdunne multimediatoestel, zal de Qtek 8500 de simpelweg de laatste Qtek zijn die de consument te zien krijgt. Qtek is namelijk merknaam (en dochter) van fabrikant HTC, die besloten heeft dat in de nabije toekomst de toestellen van HTC niet meer de merknaam Qtek gaan dragen, maar de naam van de fabrikant zelf. Ook i-mate zal uit het zicht verdwijnen als leverancier van Windows Mobile toestellen, simpelweg omdat HTC het heft in eigen handen wil nemen, inclusief HTC als merknaam voor consumenten. Het beleid van HTC zal zelfs zo ver gaan dat de SDA’s, SPV’s en MDA’s gaan verdwijnen en plaats maken voor HTC toestellen. Dit alles om de grote verwarring die er nu heerst onder consumenten op te heffen. Een goede stap van het bedrijf, die ervoor zorgt dat het merk bekender wordt. Al valt het te betwijfelen of de HTC devices niet als iets heel nieuws worden gezien door consumenten en het imago van de operator-branded toestellen en de Qteks zal verdwijnen. Een interessante ontwikkeling waar alleen de toekomst duidelijkheid kan scheppen. Voor wie net een Qtek toestel heeft gekocht hoeft niet te vrezen. De support ervoor blijft gewoon bestaan, de enige verandering is dat deze support nu wordt afgehandeld door HTC zelf in plaats van Qtek Nederland (Dangaard Telecom).

Na de Qtek 8310 is de Qtek 8500 de hekkensluiter wat betreft de merknaam Qtek. Toch is de Qtek 8500 geen directe opvolger van de 8310. Met een erg stijlvolle dunne clamshell formfactor is dit niet alleen de eerste clamshell-Smartphone van HTC, die eindelijk doorbroken wordt na een lange candybartraditie. Ook richt de Qtek 8500 zich op de modebewuste consument waarvoor de specificatielijst wat minder belangrijk is, maar toch Smartphone functionaliteit vereist. Passend in de nieuwe generatie toestellen heeft de 8500 een QVGA TFT scherm met een resolutie van 240 x 320 pixels, Bluetooth, een extern TFT scherm van 128 x 128 pixels, een 1.3 megapixel camera en een nieuw soort geheugenkaartslot, die plaats biedt voor MicroSD geheugenkaarten. MicroSD zal in de toekomst een belangrijke standaard worden die klein genoeg is om de verdere miniaturisering van hardwarecomponenten aan te kunnen. Want toestellen worden steeds kleiner, platter, krijgen meer features: dit betekent dat componenten in formaat moeten krimpen, wat duidelijk te zien is bij de ontwikkeling van de SD-standaard: Een MicroSD kaart is kleiner dan 25% van een gewone SD kaart in fysiek oppervlak.

De keus van de Qtek 8500 boven een conventioneel (dun) toestel heeft veel voordelen omdat de 8500 een echte Smartphone is, wat in feite wil zeggen dat het een echt besturingssysteem aan boord heeft.

Omdat ruim de meerderheid Windows al op hun desktop PC heeft draaien laat het zich niet moeilijk raden dat de Windows Mobile-versie perfect geïntegreerd is in combinatie met de Windows PC. Kent men Windows een beetje, dan is Windows Mobile eenvoudig te gebruiken en onder de knie te krijgen. Het besturingssysteem heeft zeer uitgebreide agenda- en synchronisatiemogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook of Exchange Server naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een geheugenkaartslot waar hoeveelheden tot maarliefst 1 GB en in de toekomst 2 GB kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en geschikt voor videobestanden.

- Toestel
- Batterij (750 mAh)
- CD-ROM met Microsoft ActiveSync, Outlook en handleidingen in PDF-formaat
- Nederlandstalige snelstart handleiding
- Nederlandstalige handleiding (uitgebreid)
- USB datakabel (kan ook worden gebruikt om het toestel via de PC op te laden)
- Bureaulader
- Stereo headset

Wat zit er bij het toestel?

De hoeveelheid accessoires die in de doos van de Qtek 8500 aangetroffen worden is vrij standaard en verschilt eigenlijk niet in relatie tot andere Windows Mobile toestellen. Een uitzondering maken we op Orange, die de toestelpakketten rijkelijk voorziet van diverse accessoires, geheugenkaarten van 512 MB en in sommige gevallen zelfs een cradle. Dit in schril contrast tot de Qtek 8500, die een erg karig accessoirepakket meegeleverd krijgt. Inbegrepen is het volgende

Bij het toestel worden twee Nederlandse handleidingen aangetroffen (Personen die geen Nederlandse handleiding hebben, krijgen vanuit Qtek Nederland een Nederlandse versie toegestuurd). De ene is de gewone standaardhandleiding en bij de andere bijgeleverde handleiding van het toestel gaat men kort in op de basisfuncties van het toestel, zodat men snel ermee aan de slag kan.

Het leveren van Nederlandstalige handleidingen leveren is niet bepaald een traditie geweest van HTC, maar de kwaliteit wijkt niet af van de traditionele Engels handleidingen van HTC. Al met al een verzorgd boekje die zeker de moeite eens waard is om door te bladeren, mocht men specifieke problemen tegenkomen met de Qtek 8500. Neem er wel de tijd voor, de gewone handleiding is een flink boekwerkje. Helemaal perfect is de handleiding niet, vooral de instructies over Bluetooth zijn onvolledig. Het is verplicht om een COM poort aan te maken om via Bluetooth bestanden te ontvangen, maar dit is niet vermeld. Ook wordt er gesproken over toetsenblokkering, wat niet echt van toepassing is voor een clamshell. Wie de klep sluit, lockt automatisch zijn toetsen.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel