Panasonic X700 review


Velen kennen wellicht Panasonic als de Japanse fabrikant van elektronica, die met name video- en hifi-apparatuur produceert. Ook is Panasonic thuis in de mobiele telefonie.

Het bedrijf maakte in 2002 zijn debuut met de Panasonic GD87, die toentertijd in samenwerking met Vodafone voor de Live! dienst op de markt werd gebracht. In 2004 is het eerste Panasonic-toestel met Symbian Series 60 software geïntroduceerd, de Panasonic X700. Het toestel richt zich met een aantal aardige features op de low/medium end markt voor Symbian toestellen.

De belangrijkste features van de Panasonic X700 zijn een VGA camera met flits, een 65.535 kleurenscherm met een resolutie van 176 x 208 pixels, een miniSD-slot en bovenal Symbian versie 7.0s met de Series 60 2nd Edition gebruikersinterface. Het Symbian besturingsyssteem, waarvan Nokia het grootste aandeel in handen heeft, is naast Linux, Java, Palm en Windows Mobile vrijwel het meest populaire besturingssysteem wat op een Smartphone te vinden is. Met meer dan 80% domineert Symbian OS de Smartphone markt, ver verheven boven bijvoorbeeld Windows Mobile.

De kracht achter Symbian OS vinden we bij het feit dat het deels Open Source, oftewel een open systeem is. De fabrikant kan, in tegenoverstelling tot het dichtgetimmerde Windows Mobile, het besturingssysteem zelf doorontwikkelen, verbeteringen aanbrengen en de software beter op de hardware af te laten stemmen. Hierdoor wordt het OS minder bloated, wat wil zeggen dat het minder systeembelastend is en uit de voeten kan met lichtere hardware (= goedkoper) en het een beter batterijverbruik heeft. Dankzij de logische, icoon-gebaseerde opzet is Symbian OS ook erg gebruikersvriendelijk.

Ook softwarematige ontwikkelingen kunnen sneller doorgevoerd worden zonder afhankelijk te zijn van één grote partij. Dankzij enthousiaste ontwikkelaars wordt Symbian OS dan ook steeds beter, en groeit het aantal beschikbare programma's gigantisch vanwege de redelijk eenvoudige developersmogelijkheden die Symbian biedt. Denk aan vele kleine, handige utilties zoals een SSH-client, iets wat nog steeds niet voor de Windows Mobile Smartphone is gerealiseerd, maar al wel voor Symbian. Weinig mensen weten het, maar achter Symbian schuilt een hele historie die dateert van eind jaren 80. Toentertijd was Symbian nog niet zover als in de huidige vorm, maar was al wel de voorganger van Symbian te vinden op Psion-devices, namelijk EPOC. Inmiddels zijn we bij Symbian versie 9.1, en komt er ActiveSync, Exchange- en Outlook ondersteuning aan waardoor het systeem op dat vlak zeker net zo krachtig wordt als Windows Mobile.

Al met al is het dan ook niet gek dat Symbian niet alleen een grote schare fans en fabrikanten achter zich heeft staan. Grote namen achter Symbian zijn onder andere Nokia, SonyEricsson, Sharp, Samsung, Motorola, Lenovo, BenQ, Fujitsu, LG, Mitsubushi, Siemens, LG en uiteraard Panasonic, die met de X700 het eerste Symbian Series 60 toestel van Panasonic op de markt zet.

Wat zit er bij het toestel?

De inhoud van de verpakking van de Panasonic X700 is allesbehalve speciaal. In principe wordt alleen meegeleverd wat nodig is, plus een wel erg kleine 16 MB geheugenkaart. Veel is dit niet, maar moet vooral als pure extra worden beschouwd. Het volgende is inbegrepen:

· Het toestel zelf
· Bureaulader
· Batterij (780 mAh)
· USB Datakabel
· 16 MB MiniSD geheugenkaart inclusief SD adapter
· Engelstalige handleiding

Er is weinig aan te merken op de Engelstalige handleiding die bijgeleverd is. Zowel de gewone als de digitale handleiding zit goed in elkaar en is voorzien van de benodigde illustraties en duidelijk leesbare tekst en lettertypen.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel