Palm Treo 750v review


Wie ooit gezegd had dat Palm met een Windows Mobile toestel de markt zou bereiken, werd voor gek verklaard een jaar geleden. Het feit dat nu de eerste opvolger van de Treo 650 een Windows Mobile toestel is, maakt het allemaal nog vreemder.

Windows op een Palm toestel; het lijkt naarmate men er langer over nadenkt een realiseerbare succesformule die uitgebouwd kan worden in de komende periode tot een sterke speler in een specifiek gedeelte van de markt. De vraag is alleen hoe staat het met de hardware; het mobiele toestel.

Zoals al gezegd Palm, geen PalmOne meer, maar Palm. Een nieuw logo, een nieuwe uitstraling en een nieuw platform naast het Palm OS platform dat men niet vergeten is. De Treo 680 is namelijk ook onderweg en eigenlijk de echte opvolger van de 650. De Treo 750v is een nieuw model, een nieuwe lijn waarbinnen men aan de hand van Palm hardware en Windows Mobile software een nieuw product op de markt zet.

Binnen de review zal duidelijk worden dat het toestel vooral een Palm is gebleven. Op diverse vlakken vindt men onderdelen die aantonen dat men bij Palm ervoor heeft gekozen het product zo te brengen dat de aandachtpunten gebruikersgemak en gebruikersvriendelijkheid voorop blijven staan.

Daarnaast wordt het toestel door een echt Operating System (OS) bestuurd (zoals al genoemd Windows Mobile) en zijn de mogelijkheden van de Treo bijna eindeloos. Denk aan navigatietoepassingen, hoge kwaliteit video, e-mail, internet met HTML-pagina's en frames, synchronisatie en executables. Wie enkel de Samsung E900, Nokia 6233 of Sony Ericsson K800i als smartphone ziet heeft het echt mis. Een smartphone of PDA telt pas mee wanneer deze een echt besturingssysteem aan boord heeft. Dit kan een geheel JAVA-gebaseerd OS zijn, Palm, Linux, Symbian of Windows Mobile. Symbian Series 60 en Windows Mobile zijn dan ook veruit het populairst.

Omdat ruim de meerderheid Windows al op hun desktop PC heeft draaien laat het zich niet moeilijk raden dat de Windows Mobile-versie perfect geïntegreerd is in combinatie met de PC. Kent men Windows een beetje, dan is Windows Mobile enorm eenvoudig te gebruiken en onder de knie te krijgen. Het besturingssysteem heeft zeer uitgebreide agenda- en synchronisatiemogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen dan reguliere telefoons en is een geheugenkaartslot aanwezig waar hoeveelheden tot maarliefst 2 GB kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en geschikt voor videobestanden.

Vodafone heeft samen Palm dit product op de markt gezet. Binnen de review is ook duidelijk dat het toestel van Vodafone afkomstig is. Daarbij moeten worden aangetekend dat men vanaf begin 2007 ook losse varianten van de Treo 750v op de markt mag verwachten. Niet speciaal gelieerd aan Vodafone.

- Toestel
- Batterij
- Oplader + vier verloopstekkers voor diverse landen
- Stereo headset
- Datakabel
- Screenprotector
- Getting started CD + ActiveSync software
- Engelse handleiding

De bijgeleverde screenprotector is niet voorgesneden; van ieder Palm toestel staat het formaat van scherm gewoon voorgedrukt. De gebruiker dient zelf het plakkertje uit het vel te pulken en over zijn Treo te plakken. Toekomstige gebruikers wordt aangeraden dit zeker te doen, aangezien een screenprotector met een kras makkelijker te verteren is dan een Treo met kras.

De handleiding is, hoewel eigenlijk overbodig, toch goed doordacht en een extra aanvulling op wat er al aan uitleg wordt gegeven op het toestel zelf. De afbeeldingen zijn duidelijk, de indeling netjes en over het geheel goed voorzien. Jammer dat de handleiding niet in het Nederlands is, al is het niet geheel duidelijk of er een Nederlandse handleiding bij de Nederlandse versie van dit toestel geleverd wordt.

De meegeleverde stereo headset klinkt goed en wordt aangesloten op de poort aan de onderkant van het toestel. De headset is in het zwart uitgevoerd. Zwarte beschermkapjes worden meegeleverd bij de headset.

Met de datakabel kan de Treo worden gesynchroniseerd met een PC. Een docking station wordt niet meegeleverd, maar is wel als accessoire beschikbaar. De datakabel heeft in ieder geval een ingebouwde synchronisatieknop, waardoor de synchronisatie met een ander systeem werkelijk niet simpeler had kunnen worden gelegd.

Wat zit er bij het toestel?

In het accessoire pakket van Palm Treo 750v vindt men een aardig aantal accessoires terug. De volgende accessoires zijn in het Windows Mobile pakket opgenomen:

Het pakket is dus netjes voorzien. Het enige wat gemist wordt is de geheugenkaart. Geen extra Mini-SD geheugenkaart wordt meegeleverd in het pakket. Diverse kaarten zijn daarnaast al tegen scherpe prijzen verkrijgbaar.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel