Palm Treo 650 review


Enkele weken geleden verscheen op NieuweMobiel de eerste review van een Palm OS toestel, in de vorm van de Treo 600.

Het algehele beeld was positief, maar er waren wel een aantal nadelen: de 600 was aan de zware kant, de resolutie van het scherm was te laag en tot slot viel ook de gesprekskwaliteit tegen. Verder werd het toestel ook als te Amerikaans ontvangen, waarmee vooral werd gedoeld op de grote antenne en het ontbreken van Bluetooth.

Nu dus een review van wat misschien wel één van de laatste smartphone ooit geproduceerd door Palm zal zijn. Er doen zich immers onophoudelijke geruchten de ronde dat het volgende palmOne toestel van de hand van HTC zal zijn, en daarnaast op Windows Mobile zal draaien. Maar tot die tijd zal palmOne er alles aan doen om zoveel mogelijke Treo's te verkopen; het commerciële offensief van de fabrikant strekt zich zelfs uit tot blockbusters als ‘After the Sunset'.

In de rest van de review zal nader worden ingegaan op de uiterlijke- en technische verschillen tussen de Treo 600 en de 650. Eén verschil zal nu al worden aangestipt, te weten het OS: maakte de 600 nog gebruik van palmOS 5.2.1H, voor de 650 heeft palmOne een beroep gedaan op versie 5.4 van palmOS, beter bekend als Garnet. Dat er nog geen gebruik wordt gemaakt van OS 6 is niet zo vreemd, immers de nog uit te komen LifeDrive zal zelfs nog gebruik maken van OS 5.4.

Wat zit er bij het toestel?

PalmOne levert naast de Windows software ook software voor OS X. Een korte test leerde dat de uiterlijke verschillen tussen de pc en de Mac software miniem zijn; inhoudelijke zijn de beide pakketen gewoon hetzelfde.

• Toestel
• Batterij
• Metalen stylus
• Oplader
• Hotsync datakabel
• Headset
• Engels-, Duits-, Frans-, Spaans- en Italiaanstalige handleiding in één boekje
• Synschronisatie software voor zowel Windows als voor Mac OS X
• Screenprotector

De bijgeleverde screenprotector is niet voorgesneden; van ieder palmOne toestel staat het formaat van scherm gewoon voorgedrukt. De gebruiker dient zelf het plakkertje uit het vel te pulken en over zijn Treo te plakken. Toekomstige gebruikers wordt aangeraden dit zeker te doen, aangezien een screenprotector met een kras makkelijker te verteren is dan een Treo met kras.

De handleiding is, hoewel eigenlijk overbodig, toch goed doordacht. In plaats van een alfabetische opsomming van de verschillende functies heeft palmOne gekozen voor een tijdsgebonden indeling: first day, first week, first two weeks en first month. In combinatie met een ‘read this first' en een ‘if something happens' levert dit een uitermate efficiente manual op. Toch is de handleiding eigenlijk overbodig vanwege de duidelijke stap-voor-stap uitleg die op het toestel zelf te vinden is.

Met de hotsync datakabel kan de Treo worden gesynchroniseerd met een computer. Een docking station wordt niet bijgeleverd. De datakabel heeft in ieder geval een ingebouwde hotsync knop, waardoor de synchronisatie met een ander systeem werkelijk niet simpeler had kunnen worden gelegd. De meegeleverde headset blinkt niet uit in geluids- of bouwkwaliteit, maar voldoet prima voor bijvoorbeeld in de auto. Natuurlijk is er ook een draadloze Bluetooth variant verkrijgbaar.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel