Orange SPV M500 review


Dit keer een review van de Orange SPV M500, een uniek toestel dat vrijwel net zo groot is als een gewone Smartphone, maar niet zuinig is met features.

Met een 416 MHz processor, megapixel camera, touchscreen en Windows Mobile 2003 SE is de M500 (niet te verwarren met de C500) een volwaardige, moderne Pocket PC Phone. Het toestel is klein en heeft meer in huis dan de oude SPV M1000, waar al eerder een review over is geschreven. In combinatie met een zeer gunstige prijs is het dan ook niet vreemd dat de M500 in korte tijd erg populair is geworden.

De SPV M500 komt van fabrikant HTC en is ook bekend als HTC Magician. Bekend is dat toestellen die geproduceerd zijn door HTC onder een ander label of merk te krijgen zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de HTC Typhoon/Feeler Smartphone-serie die meer bekend zijn als Orange SPV C500, T-Mobile SDA, Qtek 8020, iMate JAM en consorten. Voor wie niet afhankelijk wil zijn van één aanbieder maar toch hetzelfde soort toestel wil staat daarom vrijer in zijn of haar keus. Vaak hebben aanbieders dan ook hun eigen gelabelde toestel waardoor deze goedkoper kan worden aangeboden. De SPV M500 is ook verkrijgbaar bij T-mobile als MDA Compact en straks bij Vodafone als VPA Mini. Wie het op prijs stelt een simlockvrij of provideronafhankelijk toestel aan te schaffen, kan met de Qtek S100 of i-Mate JAM uit de voeten. Houdt er echter wel rekening mee dat een losse Pocket PC Phone redelijk duur, maar juist dit toestel valt in dezelfde prijsklasse als een wat duurdere Smartphone!

Maar wat biedt een Pocket PC Phone voor voordelen ten opzichte van een gewone smartphone? Een PocketPC oftewel PDA (Personal Digital Assistant) is een erg krachtig apparaat voor de meest veeleisende gebruikers. De SPV M500 is uitgevoerd met een 416 Mhz Intel Bulverde processor waarmee zware en veeleisende applicaties gedraaid kunnen worden. Ook biedt het toestel 64 MB dynamisch geheugen en een veel groter scherm met een momenteel hogere resolutie (240 x 320 pixels) dan een Smartphone. Bovendien is dit scherm aanraakgevoelig. Hierbij hoort een stalen pennetje (stylus) zodat de M500 hiermee bediend kan worden. Ook een Word, Excel, PowerPoint en PDF-viewer zijn standaard geïntegreerd. Door dit alles maakt het hem bij voorkeur geschikt voor navigatie via GPS. Een andere draadloze technologie, Wireless LAN, is ook mogelijk met een Pocket PC. Een 802.11b SD-uitbreidingskaart kan gemakkelijk worden geïnstalleerd, zodat men bij voorkeur het internet of het (bedrijfs) netwerk kan benaderen.

Wat zit er bij het toestel?

De SPV M500 wordt geleverd in een zwart doosje, in vergelijking met het pakket van de SPV M1000 heel wat minder groot. Kanttekening is wel dat men zuiniger aan doet met het bijleveren van accessoires, zoals een cradle, die zeker welkom geweest zou zijn. Een extra batterij ontbrak ook in het pakket. Ondanks dat heeft Orange er wel aan gedacht om een SD-geheugenkaart bij te leveren van maarliefst 512 MB. Het volgende is in de doos inbegrepen:

• Toestel
• Batterij (Lithium-ion, 1200 mAh)
• CD-ROM met Microsoft ActiveSync en Microsoft Outlook
• Extra CD met applicaties
• Engelstalige handleiding
• Nederlandstalige Orange handleiding
• USB datakabel, kan ook worden gebruikt om het toestel via de PC op te laden
• Bureaulader
• Stereo headset
• Sandisk 512 MB SD geheugenkaart
• 2x Stylus
• Orange simkaart (afhankelijk gekozen abonnement)

De bij het toestel geleverde accessoires zijn van prima kwaliteit en ook op het zilverzwart gekleurde stereo-headset valt niks aan te merken. Bij de M500 worden twee handleidingen geleverd. Eén van Orange zelf en één andere algemene handleiding die afkomstig is van de fabrikant. Laatstgenoemde handleiding is dan ook Engelstalig en gaat meer in op de technische details en mogelijkheden van het toestel. De handleiding van Orange is meer algemeen en behandelt de basisbegrippen van de M500. Omdat zo'n algemene handleiding niet voldoende is wordt er nu ook de meer technische, Engelse versie bijgeleverd. Orange heeft de grote fout die gemaakt werd bij de vorige Smartphones en Pocket PC's enigszins goedgemaakt. Voorheen was zo'n technische handleiding namelijk niet gebruikelijk.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel