Orange SPV M2000 review

Ditmaal een review van de SPV M2000, de meest complete Pocket PC Phone die op dit moment te krijgen is bij Orange.

Met een 400 MHz processor, 128 MB ram, volledig QWERTY-keyboard, Bluetooth, infrarood en zelfs ingebouwd Wireless LAN is dit een ware alleskunner. Naast deze superieure connectivity mogelijkheden is deze opvolger van de SPV M1000 is tevens voorzien van Windows Mobile 2003 SE. In combinatie met Microsoft Exchange Server heeft de zakelijke gebruiker alle vrijheid om mobiel te werken, maar toch optimaal verbonden te blijven met het kantoor.

De SPV M2000 komt van fabrikant HTC en is ook bekend als HTC Blue Angel. Bekend is dat toestellen die geproduceerd zijn door HTC onder een ander label of merk te krijgen zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de HTC Typhoon/Feeler Smartphone-serie die meer bekend zijn als Orange SPV C500, T-Mobile SDA, Qtek 8020, i-mate SP3 en consorten. Voor wie niet afhankelijk wil zijn van één aanbieder maar toch hetzelfde soort toestel wil staat daarom vrijer in zijn of haar keus. Vaak hebben aanbieders dan ook hun eigen gelabelde toestel waardoor deze goedkoper kan worden aangeboden. De SPV M2000 is ook verkrijgbaar bij T-Mobile als MDA III. Wie het op prijs stelt een simlock-vrij of provider onafhankelijk toestel aan te schaffen, kan met de Qtek 9090 of i-mate PDA2k uit de voeten. Houdt er wel rekening mee dat ongelabelde toestellen behoorlijk aan de prijs te zijn. Gemiddeld wordt voor bijvoorbeeld de Qtek 9090 zo'n 700 euro gerekend.

Maar wat biedt een Pocket PC voor voordelen ten opzichte van een gewone smartphone? Een Pocket PC oftewel PDA (Personal Digital Assistant) is een erg krachtig apparaat voor de meest veeleisende gebruikers. De Orange SPV M2000 is uitgevoerd met een 400 Mhz processor waarmee erg zware applicaties gedraaid kunnen worden. Ook biedt het toestel 128 MB dynamisch geheugen en een groot touchscreen. Hierbij hoort een stalen pennetje (stylus) zodat de M2000 hiermee bediend kan worden. Ook PDF, Word, Excel en Powerpoint zijn standaard geïntegreerd. Naast standaard Bluetooth en infrarood biedt de M2000 ook Wireless LAN (IEEE 802.11b) zodat men eenvoudig via het draadloze accesspoint het bedrijfsnetwerk kan benaderen. Binnen het bereik van een accesspoint is ook snel draadloos internet mogelijk.

Bij een compleet toestel hoort een compleet accessoirepakket. Net als bij de Orange SPV M1000 het geval was wordt er wederom een zeer uitgebreid aantal accessoires meegeleverd. In de doos van de SPV M2000 is inbegrepen:

- Het toestel
- 2x 1490 mAh batterij
- CD-ROM met Microsoft ActiveSync, Microsoft Outlook en handleidingen in PDF formaat.
- Engelstalige handleiding
- Cradle met laad- en USB aansluiting
- Bureaulader
- 2x stalen stylus
- Stereo headset
- Lederen carry case met riemclip
- Plug voor bureaulader zodat het toestel zonder cradle kan worden opgeladen

De handleiding die Orange met het toestel meelevert, lijkt verdacht veel op die van de M1000. Ook dit maal is de handleiding van de M2000 vreemd genoeg in het engels, terwijl er toch Nederlandse gegevens achterop staan. Toch heeft men waarschijnlijk voor een algemene handleiding die voor alle talen geschikt is, vandaar dat Orange deze bij voorkeur in het engels levert. Dit maakt de duidelijkheid van de handleiding er absoluut niet minder op, al is het wel vervelend dat er geen Nederlandstalige handleiding als extra bij zit, dan viel er nog te kiezen.

De duidelijk ogende handleiding is mooi in kleur gedrukt en is goed te lezen. Veel fouten zijn er deze keer niet aangetroffen, maar toch is de handleiding niet perfect te noemen. Enkele dingen zijn niet duidelijk genoeg weergegeven, vooral het instellen van een draadloos netwerk wordt niet erg uitgebreid uitgelegd. Zeker enkele screenshots hiervan waren wel op zijn plaats geweest. Ook dit is direct een minpunt van de handleiding, de hoeveelheid screenshots om het één en ander duidelijk te maken ontbreken te vaak.

Plus- en minpunten Orange SPV M2000

 • Compleetste toestel tot nu toe, zakelijke topper
 • Wireless LAN
 • Hoeveelheid bijgeleverde accesoires
 • Hoeveelheid geheugen
 • Standbytijd
 • Snelheid en performance
 • Hoeveelheid verkrijgbare software
 • Afmetingen en gewicht van het toestel
 • Gedateerde VGA-camera
 • OS draait out-of-the box niet helemaal naar wens
 • OS is op een aantal punten onlogisch ingedeeld
 • Geen bijgeleverde geheugenkaart in het pakket

Wat zit er bij het toestel?

Om terug te komen op de bijgeleverde accessoires, hierover kan positief worden gesproken. Het bijgeleverde stereo headset levert prima geluid en kan goed worden gebruikt met de M2000 voor bijvoorbeeld het beluisteren van muziek, kijken van films, etc. De stalen stylus in het pakket, waarvan één reserve-exemplaar aanwezig is, ligt lekker in de vingers en zal vooral waardering krijgen van mensen met lange vingers. De stylus zelf is dan ook vrij lang en bevat geen scherpe randjes. Omdat de SPV M2000 bepaald geen klein toestel is wordt er een lederen carry case meegeleverd met riemclip van goede kwaliteit. Zo kan het toestel alsnog makkelijk aan de broek gedragen worden.

Uiterlijk

Uiterlijk is voor velen één van de voornaamste redenen waarom men een bepaald toestel aanschaft. De champagnekleurige SPV M2000 ziet er chique en stijlvol uit en is voorzien van fraai afgewerkte details. Helaas is het ook een behoorlijk groot uitgevallen toestel wat met een enorm 3.5” scherm direct opvalt. Het toestel is met afmetingen van 125 x 72 x 19 mm een flink stuk groter dan de Sony Ericsson P910i en MDA Compact, maar men krijgt er ook meer functionaliteit voor terug. Ook met een gewicht van maarliefst 212 gram is de SPV M2000 niet echt een lichtgewicht. Het toestel is dan ook minder geschikt voor in de broekzak, maar juist wel in de aktetas – een uitspraak die eigenlijk ook al aangeeft dat de M2000, net zoals de Nokia 9500, een zakentoestel is. Voor wie het toestel alsnog op een redelijk comfortabele manier wilt dragen kan hier ook de bijgeleverde carry case voor gebruiken.

De bediening van het toestel gaat bijna helemaal via het touchscreen, wat overigens erg eenvoudig is. Voor tekstinvoer kan er gekozen worden uit handschriftherkenning, verschillende soorten invoermethoden via het touchscreen en niet te vergeten het QWERTY-keypad. Dit toetsenbord kan worden benaderd door het toestel uit te schuiven. Dit bedrukt helaas nog meer de grootte van het toestel, want in compleet uitgeschoven toestand is de SPV M2000 onderhand anderhalf keer langer! In ruil hiervoor krijgt men wel een QWERTY-keyboard van redelijk formaat wat beter te bedienen is dan het keyboard van de Sony Ericsson P910i.

Om die reden is het keyboard van de M2000 ook uitstekend bruikbaar, al zal de M2000 nooit echt een toestel worden wat volledig met één hand te bedienen is. Om dit toch enigszins makkelijk te maken zijn er onder het scherm vier sneltoetsen aanwezig voor het uitklappen van het startmenu, messaging, Internet Explorer en de OK-toets. Aan de bovenkant van het scherm bevinden zich gelijksoortige sneltoetsen voor de kalender en contactpersonen, ook twee LED's die de status van WLAN, GSM/GPRS, batterij en Bluetooth kunnen aangeven. Wie het toestel omdraait zal zien dat deze van achter een zwarte kleur heeft en door het plastic wat stroever, en daardoor dus beter, in de hand ligt. Ook de cameralens is hier geplaatst.

Uithoudingsvermogen

Bij de SPV M2000 worden twee forse batterijen geleverd van elk maar liefst 1490 mAh. Is dit een teken dat het toestel net als zijn voorganger een zeer korte batterijduur heeft? Niet echt. Met één batterijlading houdt de M2000 het ongeveer drie à vier dagen vol bij normaal gebruik, wat een hele prestatie is voor het soort toestel waar we over praten. Met twee batterijen kan men dan ook eenvoudig een week op pad. Houdt er wel rekening mee dat bijvoorbeeld het gebruik van Wireless LAN, Bluetooth en de camera het energiegebruik behoorlijk kan beïnvloeden.

Belkwaliteit

Iemand die de SPV M2000 niet kent zou niet verwachten dat men er ook nog eens mee kan bellen en gebeld worden. Het toestel moet dan eigenlijk ook niet worden gezien als telefoon, maar als een echte Pocket PC met belfunctie. Een losse Pocket PC en telefoon is in principe dan niet meer nodig, ook niet als er een verbinding via GPRS opgezet moet worden. Het vervelende koppelen via Bluetooth behoort nu tot het verleden met dit toestel. Bovendien is men met de SPV M2000 is triband bereikbaar, de GSM-frequenties 900, 1800 en 1900 worden ondersteund.

Het bellen gaat met de SPV M2000 op een speciale manier. Het invoeren van een nummer kan zowel via het keypad als het touchscreen, maar voordat dit mogelijk is moet de telefoonfunctie van het toestel eerst aangeroepen worden. Dit kan door de groene accept-toets van de M2000 in te drukken. Vervolgens kan er een nummer ingevoerd worden. Buiten dit kan er ook een contact worden opgezocht om op te bellen., zodat er een nummer uit de lijst gekozen kan worden. Verder is het ook mogelijk om de contactpersonen vanuit het Startmenu te benaderen of door op de Contacts-toets te drukken.

Voor wie deze methode niet snel genoeg is, kan er voor kiezen om een nummer toe te wijzen aan Speed Dail, in één van de beschikbare plekken. Dit wil simpelweg zeggen dat een nummer in twee handelingen gekozen kan worden, zonder daarvoor eerst in het eigenlijke telefoonboek te bladeren.

Gemiste gesprekken kunnen onder Call History worden weergegeven. Een lijst met personen wordt weergegeven waarvan de tijd, datum en hoelang er gebeld is weergegeven kan worden. Ook hier wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde timers, hier kan precies bekeken worden voor hoelang er in totaal is gebeld. Er kan tevens worden gekozen om items van Call History weg te gooien als ze ouder zijn dan een bepaalde datum.

De SPV M2000 beschikt niet alleen over een goede geluids- en gesprekskwaliteit, maar ook over 40-toons polyfonische beltonen die prima klinken. Het toestel is dan ook geen uitzondering op de SPV M500 (HTC Magician) en voorganger SPV M1000. Standaard worden er WMA, MIDI en WAV-beltonen ondersteund. Buiten deze geluidsformaten om ontbreekt de ondersteuning voor een grote hoeveelheid verschillende formaten, zoals MP3, ASF en 3GP/WMV (audio). Het is natuurlijk altijd erg eenvoudig om geluiden te converteren naar Windows Media Audio (WMA) of een losse plugin voor het toestel aan te downloaden, maar standaard moet men het helaas zonder doen. Ondanks dat is WMA een prima standaard en een stuk kleiner dan WAV, zonder dat dit ten koste gaat van de geluidskwaliteit.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de M2000 is een verhaal apart. Niet alleen is het grote scherm opvallend door de diameter van 3.5”, maar ook omdat de bediening eigenlijk alleen maar via het scherm plaatsvindt. Ondanks de aanwezigheid van een QWERTY-toetsenbord voor tekstinvoer en de verschillende snelbuttons is het bedienen van het TFT-touchscreen essentieel, om zo de M2000 te gebruiken.

De resolutie van 240 x 320 pixels (QVGA) is standaard voor de Pocket PC-gebruikersinterface. Deze resolutie houdt men al aan vanaf de begindagen van de Pocket PC en het is dan ook niet gek dat PDA-fabrikanten de laatste jaren zijn gekomen met hoge resolutieschermen van maarliefst 480 x 640 (VGA) pixels op een schermoppervlak van gemiddeld 3.5”. Het scherm van de M2000 heeft nog de ‘klassieke' QVGA-resolutie maar oogt minder aantrekkelijk en zelfs grof wanneer men het toestel naast een MDA Compact of SPV M500 legt. Al deze toestellen, inclusief de SPV M2000, hebben een maximale weergave van 65.535 kleuren, en toch is het overduidelijk dat het scherm van de M2000 veel minder is. Vooral op het gebied van helderheid en scherpte verliest de M2000 het. Dit heeft ook te maken met het grotere oppervlak (3.5” inch in plaats van 2.8”), terwijl dezelfde resolutie aan wordt gehouden.

Het bedienen van zo'n groot scherm kan met de vingers, maar het verdient de voorkeur om de bijgeleverde stylus te gebruiken. Dit stalen pennetje is niet alleen preciezer, het scherm blijft ook redelijk schoon. Toch blijft het verstandig het display af en toe eens schoon te maken met een droog en zacht doekje, omdat al bellende het scherm tegen het oor nog sneller vet en vies wordt. Dit is dan ook direct een nadeel van de grote oppervlakte: de kwetsbaarheid. Slim is het natuurlijk nooit om het toestel met sleutels en al in de zak te stoppen, maar juist op te bergen met de bijgeleverde carry case.

Om de levensduur van het grote scherm te verlengen doet men er verstandig aan om een zogenaamde screenprotector te kopen, een beschermend velletje over het scherm heen wat krasjes kan voorkomen. Een screenprotector is niet aanwezig in het pakket. In het verleden heeft men dit wel gedaan, maar de screenprotectors waren van zulke slechte kwaliteit dat het eigenlijk ook weinig zin had, en bovendien afbraak deed aan het uiterlijk van het toestel. Het opplakken van een screenprotector is trouwens ook geen eenvoudig werkje, maar vooral met een groot 3.5” scherm is dit beter.

Menu

Wanneer over de SPV M2000 wordt gesproken, dan wordt deze meestal in één adem met Smartphone genoemd. Nu is dit gedeeltelijk waar, omdat het toestel een belfunctie heeft en een besturingssysteem draait, maar het is toch echt een Pocket PC Phone. Het besturingssysteem van de M2000 is namelijk Windows Mobile 2003 SE (Second Edition) for Pocket PC. Windows Mobile 5 is intussen geïntroduceerd, maar het is niet te verwachten dat er nog een officiële update aan komt voor de SPV M2000. Men moet het dus doen met Windows Mobile 2003 SE, of wachten op de SPV M5000, welke later in het jaar zal verschijnen.

De naam van de Pocket PC-uitvoering van Windows Mobile is gelijk aan die van een reguliere Windows Mobile Smartphone, maar er zijn behoorlijke verschillen tussen Windows Mobile voor de Smartphone en voor de Pocket PC Phone. Zo werkt men in een resoluties van 240 x 320 pixels of hoger in plaats van 176 x 220, wordt het scherm voor de bediening gebruikt en is de gebruikersinterface totaal anders. Het is te zeggen dat het besturingssysteem vrijwel gelijk is aan dat van een HP iPaq, Dell Axim of een andere willekeurige Pocket PC, ware het niet dat men bij Pocket PC Phones onder andere telefoon- en GPRS-functionaliteit heeft toegevoegd.

Het verschil met een Windows Mobile Smartphone is direct te zien bij het eerste gebruik. De SPV M2000 heeft een echt startmenu in de linkerbovenhoek. Tikt men hierop met de stylus dan komt een menu tevoorschijn met een lijst programma's, die lijst kan overigens worden aangepast. Ook hier zijn enkele quicklaunch-icoontjes te zien, een soort snelkoppelingen van de meest gebruikte programma's. De overige programma's zijn te vinden in het submenu Programs, ook de instellingen zijn te vinden in een submenu.

Voor de nieuwe gebruiker heeft Windows Mobile veel weg van het Windows van de gewone PC en voelt dit meteen vertrouwd aan. Niet gek, als men er bij stilstaat dat Windows CE, waarop Windows Mobile is gebaseerd, een gestripte versie is van Windows 95. Op het ‘bureaublad', (Today- of Homescreen genaamd) zijn enkele snelkoppelingen naar de inbox, taken en kalender te zien. Ook Bluetooth kan hier direct worden ingeschakeld even als flight mode. Het toestel zal dan niet naar een netwerk zoeken. In Windows Mobile 2003 SE het mogelijk om de landscape modus te gebruiken: het scherm wordt een kwartslag gedraaid en men kan nu eenvoudig horizontaal werken. Dit is bijvoorbeeld praktisch bij het bekijken van Internet-pagina's.

De batterijstatus van het toestel staat eigenlijk nergens goed weergegeven. Een duidelijke batterijaanduiding is te vinden onder het menu Settings, maar feit is wel dat dit bepaald geen practische methode is. Ook bepaalde menuonderdelen zitten niet op een logische plaats, zoals ‘phone-settings'. Hier zijn geluiden in te stellen terwijl een ander onderdeel, ‘ Sounds & Notifications' ook al zo heet. Phone-settings is een onderdeel wat later ingebouwd is voor het telefoongedeelte, maar niet erg voldoende is geïntegreerd – een functie die duidelijk veel later in het OS is opgenomen.

Wanneer er naar de snelheid van het menu gekeken wordt is deze uitstekend te noemen. Het is ontzettend snel en makkelijk om door de menu's heen navigeren met de stylus, programma's worden erg snel opgestart en weer afgesloten. Zijn er eenmaal (erg) veel programma's geopend, dan is het duidelijk te merken dat de snelheid er een beetje uit is na een poosje. De eerder geopende programma's sluiten namelijk niet af wanneer met ze sluit en blijven in het geheugen staan, waardoor het toestel zelfs zo traag kan worden en kan leiden tot vastlopers. In dit geval is een reset nodig: men drukt met de stylus aan de onderkant van het toestel de resetknop in en het toestel herstart zichzelf, wat ongeveer 10 seconden zal duren maar toch de nodige irritaties met zich meebrengt.

Duidelijk is dat de in het geheugen opeenhopende programma's de voornamelijkste oorzaak zijn van traagheid en vastlopers. Dit kan worden voorkomen door goed gebruik van de Taskmanager, die ook verstopt is in het menu Settings. Het is handiger om hiervoor een tool te gebruiken die alle programma's ook afsluit wanneer met op het kruisje tikt, en zo vrij werkgeheugen behouden blijft. Deze tool, SPB Pocket Plus, geeft ook de mogelijkheid om een goede batterijmeter op het homescreen en bovenin neer te zetten. SPB Pocket Plus heeft nog veel meer features, maar deze worden in de review in niet verder behandeld.

Uiteraard is het ook mogelijk de SPV M2000 van een eigen stijl te voorzien. Alle menu's, thema's, wallpapers, iconen en dergelijke zijn net als een reguliere smartphone helemaal aan te passen naar eigen smaak, zo kan er een persoonlijk tintje worden gegeven aan het toestel.

Telefoonboek

Het telefoonboek kan worden gevonden onder het startmenu of door op de knop Contacts te drukken. Er wordt dan een telefoonlijst getoond met namen en nummers naast elkaar weergegeven, en meteen is zichtbaar dat dit telefoonboek een stuk uitgebreider is dan voor de Smartphone. Er kan op voor- of achternaam worden gerangschikt door op één van de alfabetische tabbladen te tikken, wat de look en feel geeft van een degelijke, ouderwetse telefoonklapper. Een goede reden waarom juist dit telefoonboek goed werkt is als men een wat grotere contactpersonenlijst heeft, dat namen op alfabetische volgorde zo terug te gevonden. Contactpersonen kunnen tevens worden gesorteerd per bedrijf (Company) mits dit is ingesteld.

Ook is er een zoekfunctie om op naam te zoeken. Een nadeel is wel dat altijd het huisnummer wordt getoond in de hoofdlijst, en niet –naar keus- een ander nummer. Bij het toevoegen van een nieuw contact zijn er ontzettend veel mogelijkheden, van het invoeren van een derde e-mail adres tot eventuele namen van kinderen. De standaard ingevoerde naam wordt overigens weergegeven als (bijvoorbeeld) Van Wijk, Antal in plaats van Antal van Wijk. Door de volledige naam bij ‘first name' zetten lost men dit euvel op, als dit de voorkeur zou zijn. Toch is dit slechts een workaround en zijn er geen andere manieren om de namen in het telefoonboek weer te geven, zoals dit bij Symbian OS wel mogelijk is. Het telefoonboek zelf is te allen tijde zichtbaar vanuit ‘Contactpersonen' in Microsoft Outlook na synchronisatie, hier kunnen ook eventueel aanpassingen worden gemaakt. Voor wie voicedial wil gebruiken kan prima uit te voeten met de standaard geïnstalleerde applicatie waar bepaalde nummers mee te bellen zijn.

Naast het uitgebreide telefoonboek is het ook mogelijk om foto's en/of een aparte beltoon toe te voegen aan een contact: de zgn. Caller ID functie. Per contact kan er een foto worden toegevoegd, gewijzigd en kunnen er lettertype instellingen worden gemaakt.

Messaging

Net als bijna alle andere Windows Mobile toestellen is ook de SPV M2000 een prima allrounder op het gebied van messaging. Het toestel heeft dan ook alle mogelijkheden aan boord: SMS, MMS, IMAP/POP3 e-mail, en MSN Messenger. Alle messaging onderdelen behalve MSN staan op een centrale plek in het toestel, namelijk Messaging.

Dit onderdeel Messaging (berichtencentrum) heeft de look & feel van Microsoft Outlook en is erg prettig in de omgang, berichten kunnen worden gesorteerd op onderwerp en datum. Net zoals op de PC is hier een mappenindeling aanwezig met 'Inbox', 'Outbox' en 'Sent Items'. Het werken met SMS, e-mail en MMS leverde overigens geen problemen op en de nieuwe MMS-editor steekt logisch in elkaar. Een handigheid hieraan is onder andere een teller voor de grootte van het bericht in kilobytes. Dit is vooral handig omdat iedere netwerkaanbieder een maximumlimiet hanteert hoe groot de MMS mag zijn.

De speciale MSN Messenger-versie voor de Pocket PC is net als bij de voorganger SPV M1000 en andere Pocket PC Phones standaard inbegrepen, de werking is dan ook nagenoeg gelijk gebleven, maar totaal anders dan de versie voor Smartphones. Ook anders is de invoermethode. Natuurlijk leent het uitgebreide, uitschuifbare QWERTY keypad zich hier het beste voor. Het tikken van SMS-berichten of e-mails gebeurt hiermee in een handomdraai. Naast deze basis-invoermethode is het ook mogelijk om te kiezen tussen een virtueel QWERTY-keyboard. Het nut hiervan is niet helemaal duidelijk als er ook een echt hardwarematig keyboard aanwezig is.

Wie liever schrijven wilt kan kiezen voor Block-, Letterrecognizer of Transcriber, invoermethoden die werken op basis van handschrift en karakterherkenning. Deze drie methodes zijn nu niet bepaald eenvoudig onder de knie te krijgen en vereisen wellicht wat oefening, maar zijn voor de geoefende schrijver prima te gebruiken. Het grote scherm kan niet volledig benut worden zoals bij de Sony Ericsson P910i wel het geval is, daarentegen is het schermoppervlak van de SPV M2000 wel wat groter.

Connectivity

Als het om connectivity gaat dan kiezen velen, in het speciaal de zakelijke gebruikers, voor een Pocket PC. Geen enkel ander device biedt op het moment betere verbindings-, synchronisatiemogelijkheden en compatibiliteit met de Windows-PC. Zo is de GPRS- synchronisatie tussen toestel en Exchange Server 2003 binnen een handomdraai te realiseren en heeft men binnen no-time beschikking over de data op kantoor. Verder bieden Pocket PC's onder andere krachtige hardware en prima documentuitwisseling. Het is zelfs te zeggen dat Pocket PC's in veel gevallen de functionaliteit van notebooks over gaan nemen: het device is immers minder omslachtig en veel kleiner. Het is dan ook niet gek dat zelfs de mainstream Pocket PC nu met Wireless LAN (WiFi) is uitgerust. Bij Pocket PC Phones was dit voorheen niet het geval. Nu Wireless LAN sterk in opmars raakt, kon het ook niet anders dat de eerste Pocket PC Phone met WiFi op de markt is gebracht: de HTC Blue Angel, in deze review ook bekend als de SPV M2000.

Maar wat is Wireless LAN? WLAN/WiFi is een techniek die de gebruiker in staat stelt om draadloos het internet of het bedrijfsnetwerk te benaderen. Binnen 100 meter afstand (of 400 meter in line-of-sight) kan men in het geval van de SPV M1000 met maximaal 10 mbit een verbinding maken. Het toestel heeft dan ook een IEEE 802.11b module ingebouwd, wat eigenlijk ook wel genoeg is voor het hoofddoel: het benaderen van het (bedrijfs)netwerk en het internetten via WiFi. Gezien de M2000 niet over een 802.11g module beschikt (54 mbit) leent het toestel zich er minder goed voor om erg veel data te kopieëren over het draadloze netwerk, zonder dat dit heel erg lang gaat duren. Het is overigens wel te zeggen dat men dit beter met een notebook kan doen, die overigens over veel meer opslagruimte beschikt.

Al met al is Wireless LAN een geweldige feature die onwijs veel te bieden heeft, vooral op een handzaam apparaat. Er kan gratis draadloos geïnternet worden, of in ieder geval een stuk goedkoper dan GPRS of 3G/UMTS, terwijl de verbindingssnelheid veel hoger ligt. De beschikbaarheid van Wireless LAN is uiteraard niet 100% dekkend en men is dan ook afhankelijk van een hotspot (Wireless Acces Point) in de buurt. Op veel openbare plekken zijn zulke hotspots te vinden, zoals een KPN hotspot op Nederlandse treinstations, maar T-Mobile adverteert ook driftig met hotspots verspreid over heel Nederland.

Zaak is nu, hoe maken we verbinding? Kijken we naar de Wireless LAN manager van de SPV M2000 dan is te zien dat deze erg eenvoudig te gebruiken is. Wireless LAN kan aan- of uit worden gezet via de Wireless Manager te vinden bij Settings en Data Connections. Behalve 802.11b-verbindingen kan men hier ook Bluetooth en GPRS beheren. Wireless LAN kan desgewenst eenvoudig vooraf worden ingesteld zodat de M2000 ook te gebruiken is met draadloze netwerken die geen SSID's broadcasten – met de Nokia 9500 is dit niet mogelijk. Ook het gebruik van zowel onbeveiligde, WEP (64-128 bit) en WPA-beveiligingen zijn geen probleem. Als er een draadloos netwerk gevonden is komt hiervan een popup in beeld met de vraag of er een verbinding gemaakt dient te worden. Vervolgens kan er, indien beveiligd, een WEP-of WPA key worden ingevoerd. De verbindingssnelheid is in praktijk niet denderend of heel afwisselend. Met verschillende WPA-accespoints is er met de SPV M2000 een snelheid van regelmatig 2 MB/s behaald, bij WEP of onbeveiligd lag deze iets hoger. Wellicht dat een ROM-update uitkomst biedt, maar geheel netjes is het niet. Het bereik was overigens wel uitstekend te noemen, zeker niet minder dan bij notebooks met ingebouwd WLAN of een WLAN-PCMCIA kaart.

Ook het internetten gaat uitstekend via Wireless LAN, maar ook via GPRS. Het scherm van de M2000 kan ingesteld worden in Landscape modus om zo het beeld horizontaal te draaien, wat comfortabel internetten is. Volledige pagina's met frames zijn geen enkel probleem, al moet er wel flink gescrold worden. Er kan zelfs een Macromedia Flash-player gedownload worden om Flash-animaties te bekijken. De M2000 beschikt ook over Bluetooth, en ten opzichte van de M1000 is de verbeterde Bluetooth-stack een enorme vooruitgang. Men kan nu zonder problemen, via de eerder genoemde Wireless Manager, draadloze headsets koppelen en bestanden via Bluetooth verzenden. Dit kan overigens ook gewoon vanuit de File Explorer.

Geheugen

Net als de voorganger SPV M1000 beschikt de M2000 over 128 MB dynamisch geheugen wat verdeeld kan worden tussen opslag (Storage) en werkgeheugen (Programs). Deze flinke hoeveelheid is erg nuttig om toch nog wat programma's te installeren op het toestel zelf, zonder gebruik te maken van de geheugenkaart, maar toch nog voldoende geheugen vrij te houden om een aantal zware toepassingen tegelijk te draaien. Voor opslag kan de SPV M2000 uitgebreid worden met een SD-geheugenkaart, die in het pakket overigens niet bijgeleverd is. Dit is behoorlijk zuinig van Orange, maar geen ramp, gezien SD-kaarten nagenoeg niets meer kosten en verkrijgbaar zijn tot maarliefst 3 GB. Het laatste kost dan wel wat, maar dan komt de opslagcapaciteit overeen met een harde schijf van een PC van 1997.

Camera

De ingebouwde camera in de SPV M2000 is een VGA camera die foto's maakt op een maximumresolutie van 640 x 480 pixels. Waar de meeste high-end toestellen, inclusief de SPV M500 (HTC Magician) het doen met een 1.3 megapixel camera is de M2000 nog voorzien van precies dezelfde cameralens die ook aangetroffen werd in de SPV M1000. Het is dan ook te zeggen dat deze nu redelijk gedateerd is op het moment van schrijven. Wanneer er gekeken wordt naar de fotokwaliteit is deze ten opzichte van de M1000 al zo veel mogelijk softwarematig verbeterd, maar de kwaliteit blijft hangen op hetzelfde niveau.

De foto's gemaakt door de M2000 zijn redelijk van kwaliteit en hebben voldoende scherpte, vaak wel wat korrelig door de softwarematige optimalisatie. Soms komen foto's zelfs té scherp over wat resulteert in een soort compressie. De SPV C500 maakt betere (natuurlijke) foto's in dezelfde resolutie en heeft in veel mindere mate last van de korreligheid.

Met het toestel zijn foto's te nemen van 640 x 480, 320 x 240 of 160 x 120 pixels, waarvan de laatste resolutie speciaal geschikt is voor MMS. De viewfinder is inmiddels wel wat overzichtelijker geworden, al dan niet in een wat kleiner venster in plaats van fullscreen.

Het toestel kan ook videofilmpjes opnemen van maximaal 320 x 240, 144 x 176 of 96 x 128 pixels. Vooral de hoogste resolutie video, 320 x 240 pixels, ziet er nog steeds erg goed uit, maar wederom gelijk aan de M1000. Het formaat wat hiervoor gebruikt wordt is mpeg4 (.MP4) wat geopend kan worden met een alternatieve mediaspeler zoals Media Player Classic of bsplayer. Het veel lompere en omslachtigere Apple Quicktime kan ook met de MPEG-4 extensie overweg. Daarnaast zijn er vele effecten instelbaar bij zowel foto als video, zoals grijsschaal, negatief, sepia en cool (soort blauwtint) Ook compositie is mogelijk waarin er een template gebruikt wordt waar vervolgens de foto wordt ingezet. Het laatste wat verder nog ingesteld kan worden voor foto en video is de soort belichting die gebruikt wordt voor de omgeving. Mocht ‘Automatic' niet werken, dan behaalt men vaak betere cameraresultaten met de handmatige instelling.

Aanwezige programma's

Omdat de SPV M2000 een Windows Mobile device is zijn er vanzelfsprekend ook veel Windows-based programma's aanwezig op het toestel. Wat opvalt is dat hier ook Word, Excel, Powerpoint en een PDF-viewer bij zitten waarmee bijbehorende documenten geopend en in geval van Word- en Excel bestanden bewerkt kunnen worden. Dit is ontzettend handig en draagt zeker bij aan de bruikbaarheid van het toestel. Het grote scherm doet de rest, de genoemde bestanden zijn zo goed en duidelijk leesbaar weer te geven. Verder zijn Internet Explorer, MSN messenger, een zeer uitgebreide agendafunctie, Windows Media Player, Voicememo, File Explorer, Picture Album, en een calculator beschikbaar.

Ook is er een programma beschikbaar wat een back-up maakt van de complete PocketPC naar één bestand. Later kan dit weer hersteld worden, in geval van een 'hard reset' is alle data weer snel terug. Een complete backup oplossing is dit echter niet helemaal. Voor de back-up van bijvoorbeeld meer data zoals de ROM is SpriteBackup ideaal.

Natuurlijk kan men er ook zelf software op zetten. Prachtig om te zien zijn ook te geweldige video- en multimediamogelijkheden van het toestel waar geen enkel Symbiantoestel aan kan tippen. De M2000 kan probleemloos en vloeiend DivX-video afspelen in een resolutie van 320 x 240 pixels en 2 MB/s bitrate. Gecombineerd met het grote scherm is video op het toestel een feest voor het oog.

Games

Standaard staan er twee games op het toestel, het bekende kaartspelletje Solitaire en Jawbreaker, beide inmiddels standaard voor Windows Mobile devices. Natuurlijk zijn er ook meer games te krijgen en te installeren, en wat de screenshots al aangeven is dit slechts een voorbeeldje van een zeer kleine selectie. Zoals al aangegeven is de keus hierin gigantisch. Voor wie standaard JAVA-midlets wilt draaien, heeft men eraan gedacht een standaard MIDlet manager te integreren. Vanuit dit programma is het mogelijk JAVA midlets te draaien.

Conclusie

Aan het einde van deze review is er vrijwel geen discussie meer mogelijk: de SPV M2000 is op dit moment het meest complete toestel wat er te krijgen is. Hoewel de M2000 een echte Pocket PC is, en zich amper meer mobiele telefoon mag noemen, zijn de features van het toestel zeker niet mis. Met ingebouwd Wireless LAN, een volledig (én normaal bruikbaar!) QWERTY-keyboard, Bluetooth en natuurlijk de volledige Pocket PC- en synchronisatiefunctionaliteiten is het toestel een ware alleskunner. Het kan dan ook niet anders of het toestel doet het vooral goed bij de zakelijke gebruiker, die de relatief goede standbytijd zeker ten harte zal nemen.

Het grootste minpunt dat dezelfde doelgroep aan het twijfelen zal brengen zijn ongetwijfeld de afmetingen. De SPV M2000 is op bijna alle fronten een volwaardig laptopalternatief, maar bepaald klein is het toestel ook niet, wat velen zal afschrikken. Alleen met de riemclip is de M2000 nog enigsinds draagbaar, en men wordt raar nagekeken wanneer er met het toestel aan het oor gebeld wordt: het bellen met een Bluetooth headset is hier nog het charmantst.

Ook moet de SPV M2000 het nog doen met een verouderde versie van Windows Mobile, waar stabiliteit, logica en gebruikersgemak niet altijd even goed in orde zijn, maar flink beter dan bij de M1000 het geval was. De camera is dan ook precies gelijk gebleven met de laatstgenoemde, en dus gedateerd in vergelijking met de HTC Magician-serie. Laat staan in vergelijking met de Smartphones met een uitzonderlijk goede camera, zoals de Nokia 6630 en 6680. Ook het scherm is wat gedateerd geworden en hetzelfde gebleven als de voorganger die ruim een jaar geleden al op de markt kwam. Met de komst van de SPV M5000 (HTC Universal) zullen deze issues tot het verleden gaan behoren, ook al is de HTC Universal niet kleiner. Wel heeft dit toestel straks 3G/UMTS, dual camera en een nog fijner keyboard ingebouwd. Windows Mobile 5 zal ook niet ontbreken. De HTC Universal is nog niet op de markt, maar voor wie niet wachten kan is de M2000 een flinke zoethouder die nog steeds de titel ‘meest complete toestel' met zich mag dragen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Orange M2000 review