Orange SPV M2000 review


Ditmaal een review van de SPV M2000, de meest complete Pocket PC Phone die op dit moment te krijgen is bij Orange.

Met een 400 MHz processor, 128 MB ram, volledig QWERTY-keyboard, Bluetooth, infrarood en zelfs ingebouwd Wireless LAN is dit een ware alleskunner. Naast deze superieure connectivity mogelijkheden is deze opvolger van de SPV M1000 is tevens voorzien van Windows Mobile 2003 SE. In combinatie met Microsoft Exchange Server heeft de zakelijke gebruiker alle vrijheid om mobiel te werken, maar toch optimaal verbonden te blijven met het kantoor.

De SPV M2000 komt van fabrikant HTC en is ook bekend als HTC Blue Angel. Bekend is dat toestellen die geproduceerd zijn door HTC onder een ander label of merk te krijgen zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de HTC Typhoon/Feeler Smartphone-serie die meer bekend zijn als Orange SPV C500, T-Mobile SDA, Qtek 8020, i-mate SP3 en consorten. Voor wie niet afhankelijk wil zijn van één aanbieder maar toch hetzelfde soort toestel wil staat daarom vrijer in zijn of haar keus. Vaak hebben aanbieders dan ook hun eigen gelabelde toestel waardoor deze goedkoper kan worden aangeboden. De SPV M2000 is ook verkrijgbaar bij T-Mobile als MDA III. Wie het op prijs stelt een simlock-vrij of provider onafhankelijk toestel aan te schaffen, kan met de Qtek 9090 of i-mate PDA2k uit de voeten. Houdt er wel rekening mee dat ongelabelde toestellen behoorlijk aan de prijs te zijn. Gemiddeld wordt voor bijvoorbeeld de Qtek 9090 zo'n 700 euro gerekend.

Maar wat biedt een Pocket PC voor voordelen ten opzichte van een gewone smartphone? Een Pocket PC oftewel PDA (Personal Digital Assistant) is een erg krachtig apparaat voor de meest veeleisende gebruikers. De Orange SPV M2000 is uitgevoerd met een 400 Mhz processor waarmee erg zware applicaties gedraaid kunnen worden. Ook biedt het toestel 128 MB dynamisch geheugen en een groot touchscreen. Hierbij hoort een stalen pennetje (stylus) zodat de M2000 hiermee bediend kan worden. Ook PDF, Word, Excel en Powerpoint zijn standaard geïntegreerd. Naast standaard Bluetooth en infrarood biedt de M2000 ook Wireless LAN (IEEE 802.11b) zodat men eenvoudig via het draadloze accesspoint het bedrijfsnetwerk kan benaderen. Binnen het bereik van een accesspoint is ook snel draadloos internet mogelijk.

Bij een compleet toestel hoort een compleet accessoirepakket. Net als bij de Orange SPV M1000 het geval was wordt er wederom een zeer uitgebreid aantal accessoires meegeleverd. In de doos van de SPV M2000 is inbegrepen:

- Het toestel
- 2x 1490 mAh batterij
- CD-ROM met Microsoft ActiveSync, Microsoft Outlook en handleidingen in PDF formaat.
- Engelstalige handleiding
- Cradle met laad- en USB aansluiting
- Bureaulader
- 2x stalen stylus
- Stereo headset
- Lederen carry case met riemclip
- Plug voor bureaulader zodat het toestel zonder cradle kan worden opgeladen

De handleiding die Orange met het toestel meelevert, lijkt verdacht veel op die van de M1000. Ook dit maal is de handleiding van de M2000 vreemd genoeg in het engels, terwijl er toch Nederlandse gegevens achterop staan. Toch heeft men waarschijnlijk voor een algemene handleiding die voor alle talen geschikt is, vandaar dat Orange deze bij voorkeur in het engels levert. Dit maakt de duidelijkheid van de handleiding er absoluut niet minder op, al is het wel vervelend dat er geen Nederlandstalige handleiding als extra bij zit, dan viel er nog te kiezen.

De duidelijk ogende handleiding is mooi in kleur gedrukt en is goed te lezen. Veel fouten zijn er deze keer niet aangetroffen, maar toch is de handleiding niet perfect te noemen. Enkele dingen zijn niet duidelijk genoeg weergegeven, vooral het instellen van een draadloos netwerk wordt niet erg uitgebreid uitgelegd. Zeker enkele screenshots hiervan waren wel op zijn plaats geweest. Ook dit is direct een minpunt van de handleiding, de hoeveelheid screenshots om het één en ander duidelijk te maken ontbreken te vaak.

Wat zit er bij het toestel?

Om terug te komen op de bijgeleverde accessoires, hierover kan positief worden gesproken. Het bijgeleverde stereo headset levert prima geluid en kan goed worden gebruikt met de M2000 voor bijvoorbeeld het beluisteren van muziek, kijken van films, etc. De stalen stylus in het pakket, waarvan één reserve-exemplaar aanwezig is, ligt lekker in de vingers en zal vooral waardering krijgen van mensen met lange vingers. De stylus zelf is dan ook vrij lang en bevat geen scherpe randjes. Omdat de SPV M2000 bepaald geen klein toestel is wordt er een lederen carry case meegeleverd met riemclip van goede kwaliteit. Zo kan het toestel alsnog makkelijk aan de broek gedragen worden.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel