Orange SPV C500 review


Ditmaal een review over de Orange SPV C500, de nieuwste telg uit de lijn van Windows Mobile Smartphones leverbaar bij Orange.

In korte tijd is dit toestel enorm populair geworden en dat is niet gek: de enorm compacte doch robuuste C500 is in vrijwel alle punten enorm verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, de e200. Vele leveranciers zien brood in deze topper, die van oorsprong uit de stallen van fabrikant HTC komt, geen onbekende maker van Windows Mobile-based toestellen. Zoals met alle HTC-toestellen gebeurt, geeft men dan ook de mogelijkheid om leveranciers hun eigen versie uit te laten brengen, zoals Orange de C500 heeft uitgebracht. Qtek komt met de 8020, en iMate met de SP3.

Het is zelfs zo dat het toestel bij een leverancier desgewenst uiterlijke gedaantewisseling kan ondergaan, en van wat extra functies wordt voorzien. Dit is terug te zien bij T-mobile met hun SDA en SDA Music. Qtek doet dit met de 8020. De genoemde toestellen zijn dan ook hardwarematig bijna identiek, op zelfs wat kleine verbeteringen na: de SDA, SDA Music en Qtek 8020 hebben joystickbesturing, terwijl beide SDA-toestellen extra toetsen hebben voor functionaliteit van netwerkaanbieder T-Mobile. Het is in ieder geval te zeggen dat de Windows Smartphone markt door de introductie van het concept van HTC een enorme boost heeft gemaakt. Dit pakt natuurlijk ontzettend gunstig uit voor de consument die er een grotere keuzevrijheid aan overhoudt.

Orange zelf heeft afgelopen zomer dit jaar de C500 stilletjes geïntroduceerd als vervanger van de SPV e200, welke hier (link: review Orange SPV e200) een review van is te vinden. Voorlopers hiervan waren de SPV e100 en SPV (Classic). Deze laatstgenoemde SPV, wat staat voor Sound Picture Video, was de allereerste Smartphone in Europa met een Windows-OS. Het model is door Orange het tweede kwartaal van 2003 op de markt gebracht.

Verder heeft de geschiedenis ons geleerd dat deze voorlopers vrij grote toestellen waren met een matig scherm en een zeer zwakke batterijtijd. Verder was de stabiliteit en snelheid van het besturingssysteem niet om over naar huis te schrijven. De echt oudere versies, SPV en SPV e100 hadden nog geen ingebouwde camera en geen Bluetooth-hardware aan boord. Bovendien draaiden deze toestellen nog Windows Smartphone 2002 in combinatie met 16 MB werkgeheugen dat op zich al een erg beroerde combinatie is. Zeker in vergelijking met de Pocket PC's van toen was de performance van de oudere SPV's een hele domper.

In tegenstelling tot de voorgangers zijn de eerste indrukken van de nieuwe SPV C500 enorm goed zijn te noemen. Het toestel wat niet alleen stukken kleiner is zit solide in elkaar, heeft een uitstekend scherm, infrarood, Bluetooth en een goede ingebouwde VGA-camera. Kortom, men heeft met dit model het roer enorm omgegooid. Hoeveel vooruitgang de precies C500 heeft geboekt ten opzichte van de oudere modellen, is gedurende de review meer over te lezen.

Zoals al eerder aangegeven is dit toestel een Smartphone, wat in feite wil zeggen dat het een echte OS aan boord heeft en veel meer mogelijkheden biedt dan een reguliere GSM. De twee grootste en bekendste besturingssystemen voor Smartphones op de markt zijn Symbian en Windows Mobile. De Orange SPV C500 is voorzien van de laatste versie van Windows Mobile: Windows Mobile 2003 Second Edition.

Omdat ruim de meerderheid Windows al op hun desktop PC heeft draaien laat het zich niet moeilijk raden dat de Windows Mobile-versie perfect geïntegreerd is in combinatie met de PC. Kent men Windows een beetje, dan is Windows Mobile enorm eenvoudig te gebruiken en onder de knie te krijgen. Het besturingssysteem heeft zeer uitgebreide agenda- en synchronisatiemogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen dan reguliere telefoons, en is een geheugenkaart slot aanwezig waar hoeveelheden tot maarliefst 1 GB kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en geschikt voor videobestanden. Nieuwere Windows Mobile toestellen hebben verder erg krachtige hardware, behoorlijk zware videobestanden en geavanceerde games zijn zonder problemen te spelen

• Batterij (1050 mAh)
• CD-ROM met Microsoft ActiveSync, Microsoft Outlook en handleiding in PDF-formaat
• Nederlandstalige handleiding
• USB datakabel (kan ook worden gebruikt om het toestel via de PC op te laden)
• Bureaulader
• Stereo headset
• 16 MB miniSD geheugenkaart
• Orange SIMkaart (met een afhankelijk gekozen abonnement)

Wat zit er bij het toestel?

De Orange SPV C500 compleet geleverd met onder andere synchronisatie- en e-mailsoftware. In de doos treft men een gemiddeld aantal accessoires aan voor gebruik met het toestel. Helaas is de hoeveelheid accessoires niet zo gigantisch als men gewoonlijk van Orange gewend is. Bij het toestel worden niet zoveel extra's meegeleverd als de SPV e200, een extra geheugenkaart, cradle en USA-verloopstekker ontbreken in het pakket.

Verwend als men is, is er zeker geen reden tot klagen over de kwaliteit van de meegeleverde accessoires. Zoals bij de SPV M1000 het geval is wordt er een stereo headset meegeleverd met verassend goede geluidskwaliteit. Verder geen enkele aanmerkingen op de overige accessoires, alleen is de karige en dunne handleiding (weer) een tegenvaller. Ondanks de enorm mooie vormgeving en kleurkeuze schiet er inhoudelijk nogal wat tekort. Zo zijn er te weinig hulpzame afbeeldingen te vinden van Windows Mobile zelf, en wordt er onvoldoende ingegaan op de vele functies die dit OS te bieden heeft. Ook goede informatie over het verzenden en ontvangen van bestanden ontbreekt. Men spreekt met geen woord over de geïnstalleerde file-explorer en task-manager, twee programma's die niet mogen ontbreken bij het gebruik van een Smartphone.

Deze grote minpunten kwamen ook naar voren bij andere handleidingen van Orange. Wederom zou het prettig zijn als Orange iets minder aandacht besteedde aan de vormgeving, en meer aan de inhoud van de handleiding: bijvoorbeeld een snelstart handleiding en een wat dikkere handleiding zoals men bij de Sierra Wireless VOQ heeft gedaan. Hier heeft zowel de beginnende Smartphone-gebruiker als de iets meer gevorderde gebruiker wat aan.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel