Nokia N97 mini review

Vandaag testen we de Nokia N97 mini, het kleine broertje van de Nokia N97. In deze review worden de belangrijkste specificaties van de N97 mini opgesomd en vergeleken met de N97.

De grote vraag is natuurlijk: wat heeft de N97 mini te bieden?

De N97 mini heeft een 3.2 inch touch screen in combinatie met een volledig uitschuifbaar QWERTY toetsenbord. Tevens is het met een intern geheugen van maar liefst 8 GB, GPS-ontvanger, stereo speakers, Micro SD slot, 3.5 mm audio jackplug en 5.0 megapixel camera toch een “grote” kleine broer. De concurrentie voor de mini is echter groot met bijvoorbeeld de HTC Touch Pro2, Samsung B7620 Armani en natuurlijk de N900 van Nokia zelf op de markt.

Plus- en minpunten Nokia N97 mini

  • Formaat
  • Snelheid
  • Verbindingen
  • Interne geheugen
  • Camera
  • Batterijduur
  • Sobere menu iconen
  • Vettig beeldscherm

Wat zit er bij het toestel?

In de doos van de N97 mini tref je, zoals verwacht bij Nokia, kwalitatief hoogstaande accessoires aan. Allereerst natuurlijk de N97 mini mobiele computer met een 1200 mAh batterij, een oplader, een USB kabel, een in-ear headset met afstandsbediening, een handleiding en een OVI software suite op CD-ROM.

Net als bij de N97 is de oplaad-standaard micro-USB. Verder zat er geen stylo in de doos, maar die hebben we ook geen moment gemist. Wel misten we een poetsdoek, die niet standaard in de doos zit. Dit is wel een gemis voor deze toestellen, want het beeldscherm wordt erg vettig bij gebruik.

Uiterlijk

Qua uiterlijk verschilt hij niet veel van de N97. Ook de N97 mini is een zogenaamde QWERTY-slider, alleen dan behoorlijk wat kleiner. Wat opvalt is dat Nokia haar merknaam weer boven het beeldscherm heeft geplaatst in plaats van ernaast, zoals bij de N97. Hierdoor levert de N97 mini bijna geen touchscreen ruimte in. Het toestel is te verkrijgen in een zwarte/garnet of witte editie. Tevens is er een speciale editie van de N97 mini gemaakt onder de naam RAOUL. Onder het scherm bevinden zich weer de groene en rode opneem- en hangknop en de hardwarematige “puist” die als menu knop dient.

De zijkanten van de N97 mini zijn precies hetzelfde als de N97. Aan de linkerkant bevinden zich boven en onder in elliptische vorm de speakers. Daartussenin zitten de ingang voor de oplader, een schuifknopje om het beeldscherm te blokkeren en een klein gleufje om de batterijklep los te maken. Aan de rechterkant bevinden zich de volume- en de cameraknop, die van hetzelfde materiaal als de metalen rand om het gehele toestel zijn gemaakt. De bovenkant heeft enkel een 3.5 mm audio jackplug en een aan/uit knop die van plastic is. Opvallend aan de onderkant is dat er niet een microfoon inkeping zit. De microfoon inkeping zit namelijk onder de pijltjestoetsen op het toetsenbord.

Als je de N97 mini openklapt, valt gelijk op dat de multidirectionele knop is vervangen door pijltjestoetsen. Verder zijn de functies hetzelfde. De verlichting van de toetsen is wel aangepast. Zo lichten de letters wit op en de cijfers geel. Tevens tref je hier ook de microfoon inkeping aan. De achterkant van het beeldscherm is weer volledig van metaal. Verder zijn de specificaties die bij de N97 op de dwarsbalk staan vervangen voor alleen het merk en type toestel plus waar het toestel is ontwikkeld.

De achterkant is wel onder handen genomen. Het eerste wat opvalt, is dat het schuifklepje voor de lens is verdwenen. Er is, vergeleken met de N97, weer een batterij klepje. Waar je bij de N97 de gehele achterkant moet verwijderen om bij de batterij de komen, is dit bij de N97 mini niet meer het geval. Dit metalen klepje is in dezelfde kleur als de rand om het beeldscherm. Tevens komt de kleur ook weer terug rondom de lens. Door het gebruik van het metalen klepje voelt de achterkant van de N97 mini een stuk steviger aan, vergeleken met de N97.

Achter de klep bevindt zich direct de batterij, daaronder de SIM kaart. Deze is dus niet te verwisselen terwijl de telefoon nog aanstaat. De SIM kaart moet overigens via een wat vreemde constructie geplaatst worden; via een losse houder. Een beetje ongelukkige oplossing wat ons betreft, maar het werkt. De geheugenkaart-slot bevindt zich boven de batterij, rechts van de lens de telefoon. Deze kan dus zonder het apparaat uit te schakelen vervangen worden.

Uithoudingsvermogen

Zoals bij de meeste smartphones geldt ook hier dat hoe intensiever je hem gebruikt, des te sneller hij aan de stroom moet. Bij een dag intensief browsen, MP3 luisteren, WLAN gebruik, GPS gebruik en foto’s maken moet hij ’s avonds echt aan de stroom. Echter bij normaal gebruik merk je pas bij dag drie dat hij ’s avonds moet worden opgeladen.

Belkwaliteit

Net als bij de N97 is de belkwaliteit zeer goed. De ontvangst is kraakhelder en ook bij de ontvanger komt alles helder over. Op sommige afgelegen plekken is de ontvangst wat minder, maar of dat nou aan het toestel lag of aan het slechte netwerk kunnen we niet met zekerheid zeggen. Wel hebben we tijdens het bellen één keer een reboot van het toestel meegemaakt. Tijdens het bellen viel de telefoon gewoon uit en startte hij weer normaal op. De oorzaak hiervan is echter onbekend.

Tijdens het bellen heeft de N97 mini precies dezelfde opties als de N97. Het is een simpel menu en gemakkelijk in gebruik. De gesprek- en belgegevens zijn ook eenvoudig te achterhalen via het logboek. Wanneer je de telefoon op blokkeren hebt staan, is er een leuke, alternatieve optie om een gesprek op te nemen of te weigeren. Hiervoor moet je een sleepbeweging op het scherm maken. Natuurlijk kun je ook gewoon via de groene en rode knop opnemen of weigeren.

Beeldscherm

Het 3.2 inch touch screen heeft een resolutie van 640 x 360 pixels (nHD) en presenteert tot aan 16,7 miljoen kleuren. Het scherm is altijd helder genoeg en ook behoorlijk scherp zodat alle dagelijkse functies duidelijk kunnen worden weergegeven.

Het touch vermogen van de N97 mini verschilt niet veel met het touch vermogen van de N97. Door de geïntegreerde kinetic scrolling gaat het scrollen wel beter dan op de N97. In tegenstelling tot de N97 hoef je ook niet zo nodig hard te drukken om iets te willen selecteren. Een licht “drukje” is hier genoeg voor het uitvoeren van de desgewenste actie. Bovendien is het prettig dat de tril feedback ook op de N97 mini aanwezig is. Het beeld kantelt overigens zoals het hoort wanneer het toetsenbord wordt uit- of ingeklapt.

Menu

Het menu van de N97 mini is precies hetzelfde als die van de N97. Er is hier verder niets aan veranderd en de kanttekeningen die wij in de review over de N97 hadden zijn nog steeds van toepassing. Dit zijn de simpele en lelijke touch onderdelen op het scherm en ook de irritatie dat de N97 mini applicaties door laat draaien als je ze niet correct afsluit. Overigens kun je die applicaties gemakkelijk uitschakelen met de hardwarematige “puist” knop.

Telefoonboek

De weergave en ook de inhoud van het telefoonboek komt overeen met de N97. Je kunt een uitgebreide lijst aan gegevens toevoegen aan je contactpersonen en ook het opzoeken van je contacten kan met een druk op de knop. Voice dailing wordt als een van de eigenschappen van de N97 mini opgegeven, maar het gebruik daarvan viel ons tegen. Het is ons namelijk niet gelukt om de juiste persoon met behulp van spraakherkenning te selecteren.

Messaging

Hier komt het QWERTY toetsenbord zeer goed van pas. Wel moesten we even wennen aan het relatief brede toetsenbord. De spatiebalk bevindt zich wederom rechts in plaats van in het midden. Dit is in het begin ook even wennen maar na verloop van tijd geeft dat geen problemen meer. De toetsen werken snel en accuraat en dat maakt het typen van een bericht zeer gemakkelijk.

In uitgeklapte modus kan alleen via het QWERTY toetsenbord een bericht geschreven worden. Als het toetsenbord is ingeklapt, kun je kiezen tussen een alfanumeriek toetsenbord of handschrift. In de alfanumerieke modus kun je ook T9 in- en uitschakelen.

Handschriftmodus is een leuke toepassing als je het goed onder de knie hebt, ook al duurt het wat langer om zo een bericht te typen. Anders is het alleen maar frustrerend. Nieuwe of verzonnen woorden worden overigens heel simpel en snel toegevoegd en opgenomen in de suggestielijst. Net als bij de N97 is het heel simpel om te kiezen tussen sms of e-mail. Tevens kun je een Live Messenger gadget downloaden om Instant messaging mogelijk te maken.

Connectivity

Net als bij zijn grote broer kun je kiezen tussen WLAN, Bluetooth, Internet en USB verbinding. Tevens heeft de N97 mini standaard ingesteld dat hij de WLAN verbinding verbreekt als je er een tijdje geen gebruik van hebt gemaakt. Als je er dan weer gebruik van wilt maken, schakelt hij automatisch om en kun je weer verder met waar je gebleven was. Dit bespaart vooral in batterijduur en dat is zeker een prettige bijkomstigheid.

Net als op de N97 is de browser ook zeer snel en gemakkelijk te gebruiken. Doordat de N97 mini flash ondersteund worden de meeste site moeiteloos geopend. In combinatie met touch werkt dit zeer goed. Als het je toch te klein wordt dan kun je altijd nog de pijltjes gebruiken om te navigeren door de pagina of dubbel drukken op het scherm en hij zoomt in.

Camera

Geheel in de Nseries traditie heeft de N97 mini natuurlijk ook weer een kwalitatief hoogwaardige camera met 5.0 megapixel en een Carl Zeiss Tessar lens. In één woord: TOP!

Met dezelfde specificatie als de N97 maakt hij geweldige foto’s en video’s. De standaard instellingsmogelijkheden zijn ook weer uitgebreid, zo kan de flitser op automatisch, rode ogen, aan of uit. Wat betreft de fotografische mogelijkheden kan de scenemodus aangepast worden, de kleurtonen, contrast, scherpte, witbalans, belichting en als laatste de ISO waarden. Verder kunnen er in reeksen opnamen genomen worden of met een zelfontspanner en wanneer nodig kan je een zoekraster op het scherm toveren met één druk op de knop. Als je iets dieper graaft onder de opties knop kan je ook nog het aantal megapixels instellen, GPS informatie koppelen aan foto’s en nog enkele details zoals de naam die foto’s mee moeten krijgen en waar ze opgeslagen moeten worden.

Ook in videomodus werkt het toestel prima. Er zijn wel wat minder optie verbonden aan videomodus vergeleken met fotomodus. Enige nadeel is de zoom functie. De beeldkwaliteit wordt snel minder als de zoom functie wordt gebruikt.

Aanwezige programma's

Hier een opsomming van de aanwezige programma’s die standaard op de N97 mini zijn geïnstalleerd; Agenda, Muziekbibliotheek, Muziekwinkel, Radio, Browser, OVI winkel, Kaarten, Notities, Klok, Kantoor, Bestanden beheer, Woordenboek, Quickoffice, Omrekenen, Zip, Rekenmachine, Actieve notities, Adobe PDF, Zoekopdracht, Online delen, Recorder, Help, RealPlayer, Locatie, My Nokia, Installeren van telefoon, SW-update, Berichtlezer, Logboek, Instellen wizard, Podcasting, Accessoire instelling, info, Download, MfE, Drawing, Slideshow, Night Stand, Easy menu, e-mail, e-mail instellingen wizard en DJ Mix Tour.

Een hele lijst waarvan we een aantal gaan behandelen. Adobe PDF is ook een applicatie die er standaard opzit. Toch moet er even genoemd worden dat het gaat om een trail versie. Jammer genoeg moet je dan als nog betalen voor het gebruik ervan na de trail duur.

Dan is er nog een applicatie die verscholen zit in de Foto applicatie. Je kan namelijk snel en gemakkelijk foto’s bewerken. Een soort photoshop in het klein. Zo kun je verschillende effecten toevoegen, zoals; helderheid, contrast, scherpte, formaat verkleinen, bijsnijden, rechtsomdraaien, tekstballon invoegen, clipart toevoegen , tekst toevoegen, postereffect, kader invoegen, rode-ogenreductie, zwart-wit, sepia, negatief. Ofwel, genoeg om mee te prutsen.

Games

Op de N97 mini is alvast één game geïnstalleerd. Met de DJ Mix Tour moet jij proberen om de beste DJ van de wereld te worden.
Op zich is het een aardig spel, maar de graphics zijn niet bepaald indrukwekkend. De gameplay is wel aardig. Als het je toch niet bevalt kun je altijd nog naar de OVI store om andere games te downloaden.

Conclusie

De N97 mini heeft een prettig toetsenbord en uitgebreide applicaties om sms en e-mail te ondersteunen. Met een groot intern geheugen en een 5 mega pixel camera is dit toestel van alle markten thuis. Hierdoor is de mini toegankelijk voor zowel de zakenman als de student.

Zoals hierboven al genoemd is de N97 mini een alleskunner. Met de vele opties en groot genoeg beeldscherm is het prettig werken met dit toestel. Vergeleken met de N97 is de N97 mini wat lichter en kleiner, dit is vooral te merken als hij in je hand ligt. Het compacte formaat werkt heel prettig. Doordat de achterkant onder handen is genomen, voelt de N97 mini veel steviger aan vergeleken met de N97.

Qua applicaties is het precies hetzelfde. Het touch screen werkt echter wel beter dan op zijn grote broer, en heeft geen problemen gegeven. De N97 mini is geen style-icoon en ook de menu opties zijn sober weergegeven. In een zin samenvattend is de N97 mini een toestel waar alles op zit wat je van een smartphone verwacht zonder dat je de weg kwijtraakt in de vele menu’s.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia N97 mini review