Nokia N96 review

De Nokia N95 8GB is naar de sportschool geweest, en kwam naar buiten als een N96. Niet alleen ziet het toestel er nu beter uit, maar heeft het 16 GB gekregen en de mogelijkheid DVB-H te ontvangen.

Dit betekend dus dat er TV gekeken kan worden op het toestel en in combinatie met alle andere eigenschappen van de telefoon heeft Nokia wederom het meest gadget rijke toestel op de markt van het moment. Het volstouwen van leuke gadgets in een telefoon is een trend die onze fantasie soms te boven gaat maar de vraag blijkt natuurlijk of het allemaal ook nog wel goed blijft werken. Nokia beantwoord deze vraag dubbelzinnig. Hoewel sommige eigenschappen erg goed werken zijn er ook aardig wat kanttekeningen te plaatsen bij andere.

De camera is wederom van buitengewone kwaliteit en zet voor telefoons uit deze prijsklasse de standaard. Met 16 GB geeft Nokia de meeste gebruikers al meer dan ze nodig hebben, maar als bonus is er de mogelijkheid een microSD geheugenkaart in het toestel te plaatsen. Dit kan de opslagruimte vergroten tot maar liefst 32 GB. De belkwaliteit en het beeldscherm zijn ook super, evenals het stereo geluid uit de telefoon en de TV out functie. Maar op één punt, en wat ons betreft een cruciaal punt, faalt Nokia eigenlijk fenomenaal. De processor die gebruikt wordt is niet snel genoeg. De meeste basishandelingen verlopen gelukkig allemaal soepel maar hoe meer er gespeeld wordt, hoe er gewacht moet worden. Dit geld eigenlijk dubbelop voor de TV functie, waarbij haperingen geen uitzondering zijn.

Plus- en minpunten Nokia N96

  • Gadgets gadgets gadgets
  • Multimedia compatibiliteit
  • Gebruikersgemak
  • Geluidskwaliteit
  • Camera kwaliteit
  • Storingen
  • Slider
  • Batterijduur

Wat zit er bij het toestel?

Een completer pakket dan dit hebben wij nog niet eerder meegemaakt. De standaard aanwezigen zoals de gebruikershandleiding, een oplader, USB datakabel, CD-ROM met software en oordopjes ontbreken uiteraard niet. Verder is ook weer de TV-out kabel aanwezig net als bij de N95. Dit keer geeft Nokia echter een cadeautje mee aan alle fervente reizigers, er zit namelijk een auto oplader bij. Dit is vrij uitzonderlijk, zeker gezien wij ons nog een Nokia kunnen herinneren waarbij een datakabel al teveel gevraagd was. De auto oplader zal bedoeld zijn voor de GPS die aardig wat stroomt eet. Wat betreft stroom krijgt de N96 standaard een 950 mAh batterij mee, een achteruitgang ten opzichte van de N95 8GB die een 1200 mAh batterij huist. Alle onderdelen zijn van de kwaliteit die we van Nokia inmiddels gewend zijn, goed dus.

Uiterlijk

De N96 is een fraai vormgegeven slider volledig van plastic. Het meest opvallende in het ontwerp is het afronden van alle hoeken. Dat betreft de telefoon zelf, maar ook alle knoppen op het toestel. Dit geeft het toestel een wat breder en platter uiterlijk mee dan zijn voorganger, ondanks de verhoudingen die nagenoeg hetzelfde zijn. Daarnaast geeft dit het toestel een gestroomlijnd vloeiend uiterlijk. Momenteel is het enige beschikbare kleurenschema zwart met grijs wat de telefoon een chique en zakelijk uiterlijk meegeeft.

De voorkant wordt gekenmerkt door, en hoe kan het ook anders, het 2.8 inch beeldscherm. Boven het scherm valt één item op, en twee wat minder. Het opvallende item is de oortelefoon voor het bellen, wederom afgerond in een ovaal met een leuk detail. De kleur van het ovaal komt overeen met de zijkanten van de telefoon, en dergelijk oog voor detail geeft een telefoon net dat beetje extra. Minder opvallend zijn de tweede camera en het N96 logo. Hoewel het logo zilver is en reflecteert is het klein van stuk en valt het eigenlijk pas op nadat er beter gekeken wordt.

Zo ook het Nokia merk onderaan het beeldscherm. Er is geen twijfel mogelijk dat het hier een Nokia betreft, maar de letters zijn klein gehouden en verstoren het ontwerp niet. Dan onder het merk nog de toetsen. Een directe optelsom levert maar liefst dertien knoppen op! Bovenaan links en rechts de twee functietoetsen die afhankelijk zijn van het menu waar de gebruiker is. Geheel links en rechts in het midden een opneem en ophang knop, respectievelijk groen en rood. Geheel onderaan links de menu toets, en rechts de correctie toets. Boven de correctie toets bevindt zich een klein uitstulpend knopje voor toegang tot het snelmenu. Dit is wat ons betreft een ongepaste “pukkel” omdat het de symmetrie verstoord en direct in het oog springt.

Dan zijn er nog de centrale toetsen. Geheel in het midden, een OK toets, omringd door een multidirectionale toets. Deze toets steekt boven het geheel uit en is daardoor zeer goed op de tast te vinden, en gekleurd zoals de zijkanten. Om deze multidirectionale toets heen bevind zich een soort band, herkenbaar en voelbaar doordat er zeer fijne groefjes in aangebracht zijn. Pas na het drukken op een knop in de buurt of het openen van de slider komen de onderliggende knoppen uit deze “band” tevoorschijn doordat ze oplichten. Het zijn met de klok mee doorspoelen, play/pauze, stop en terugspoelen. Deze knoppen zijn te gebruiken tijdens het luisteren naar muziek of het kijken van films en komen overeen met de knoppen uit het tweede slide gedeelte.

Net als zijn voorganger schuift er dit keer ook weer bovenaan een setje multimedia toetsen uit. Van boven naar onder zijn dit doorspoelen, play/pauze, stop en terugspoelen, een exacte match dus met de andere multimedia toetsen. Ook hier zijn ze niet te zien, tenzij ze opgloeien. De knoppen zijn van hetzelfde glanzende plastic als bijvoorbeeld de menu toets, en lijken egaal. Echter als we onze vingers er overheen laten glijden blijkt dat ze wel degelijk opgebold zijn waardoor ze op de tast zeer goed bedienbaar zijn.

Natuurlijk zijn er ook nog de gewone toetsen bij een geopende slide. Ook hier zet het thema van afronden zich door. De toetsen zijn zwart en van hetzelfde materiaal als de multimedia toetsen. De cijfers en symbolen zijn wel permanent zichtbaar, maar lichten ook nog eens op. De toetsen zijn geheel vlak, en alleen de "5" kent wat randjes. Wat ons betreft hadden deze toetsen ook wel opgebold mogen worden, aangezien ze voornamelijk op de tast gebruikt zullen worden.

De zijkanten zijn relatief simpel gehouden. Ze zijn samen met de boven- en onderkant een licht metaalgrijs gekleurd en geven de telefoon net dat beetje extra. De linkerzijkant is slechts gekenmerkt door de ingang voor de microSD geheugenkaart, net iets onder het midden. In dezelfde kleur als de zijkant is er een klepje aangebracht waaronder de ingang zich schuil houd. Nagels zijn niet geheel onhandig om het te openen.

De rechterzijkant heeft geheel boven en onder nog een deel van de speakers die meelopen met de hoeken van de telefoon. Onderaan bevind zich de knop voor de camera, die een heel klein beetje uitsteekt. Bovenaan bevind zich de knop voor het bijstellen van het volume. Dat betekent dus dat dit tijdens het bellen met de wijsvinger gebeurt, waar de meeste fabrikanten toch nog de duim verkiezen.

De onderkant is simpel gehouden met een ingang voor de oplader, en een ingang voor de mini USB. Waarom deze twee niet in één konden is voor ons een raadsel. Links van deze ingangen bevinden zich nog de twee gaatjes waarmee er accessoires door middel van een dun touwtje bevestigd kunnen worden. Aan de bovenkant vinden we links een knop voor toetsenblokkering. Een interessante nieuwe eigenschap zeker gezien het een slide phone betreft. Aannemelijk is dat Nokia deze knop heeft toegevoegd omdat een gesloten slider niet altijd betekent dat er geen gebruik gemaakt word van toetsen, en in het bijzonder tijdens het TV kijken. Recht in het midden bevind zich de 3.5mm audio jackplug, een uitstekend locatie wat ons betreft. Rechts daarvan rest dan nog de aan/uit knop die tevens de mogelijkheid biedt verschillende gebruikersprofielen te kiezen. Al deze toetsen zijn van dezelfde kleur als de zijkanten, behalve de jackplug met een zwarte rand.

De achterkant is een schitterend plaatje. Het geheel is metallic donkergrijs, dichtbij gunmetal grey. Door het glimmende metallic zijn groeven geslepen die over de hele lengte van de achterkant golven. Maar over deze groeven is een laag lak aangebracht, waardoor ze niet te voelen zijn. In het midden staat er in lichtgrijs de melding dat het een Nokia N-series telefoon is. Boven in het midden de camera waar ook weer duidelijk over nagedacht is. Er is sprake van twee afgeronde vierkanten. In de kleinste huist de daadwerkelijke camera evenals de dubbele LED flitser. De buitenste ring levert informatie over de capaciteiten van de camera, maar verricht een nog veel belangrijker taak. Het ringetje kan omhoog geklapt worden, waardoor het een standaard wordt om de telefoon overeind te houden tijdens het TV kijken. Bij de Samsung P960 TV klaagden we nog over het ontbreken van een handige oplossing, dit was dus een prettige verassing.

Het toestel voelt licht aan voor zijn afmetingen maar toch vrij robuust. Hoewel de slider stevig aanvoelt is het geen lekkere slider. Er moet relatief hard geduwd worden om het beeldscherm omhoog te krijgen, maar belangrijker is dat het vaag aanvoelt. Er is geen duidelijke klik of relevant versneld openschieten zoals bij zijn voorganger. Dit is natuurlijk een gevoelsmatig kwestie en het doet zeker niets af aan de kwaliteit, maar wij vinden het wel een gemis.

Uithoudingsvermogen

Dit is vaak afhankelijk van de gebruikte opties en dat zijn er nog al wat in de N96. Met de aanname dat iemand die dit toestel aanschaft de opties ook daadwerkelijk gaat gebruiken krijgt de batterij een ruime onvoldoende. Om een concreet voorbeeld te noemen was de batterij op één gelegenheid half leeg, nog geen dag na volledig opladen. Deze dag reflecteerde wat ons betreft relatief rustig gebruik. Nadat we dezelfde toets herhaalden zonder Bluetooth ingeschakeld hielden we één streepje meer over. Toen we echter een keer de TV functie op de achtergrond een nachtje lieten meedraaien omdat we iets wilden opnemen moest het toestel de dag erop acuut aan een stroom infuus. De energie besparende functies voorzien dergelijk omstandigheden dus blijkbaar niet.

Belkwaliteit

Net als bij de N95 is er in de storm van gadgets niet vergeten de basisfuncties in orde te houden. De gevoerde gesprekken zijn kraakhelder, aan beide kanten. Tevens zijn de functies tijdens het bellen ruim voldoende. Zo kunnen er tweede gesprekken begonnen worden door de contactlijst te openen, is er een speakerfunctie, gesprekken kunnen op wacht gezet worden of op mute. Verder kan het toetsenbord geblokkeerd worden, overgeschakeld worden op video bellen, teruggaan naar het stand-by menu, een MMS of DTMF sturen, het help menu benaderen en het tonen van actieve applicaties.

Beeldscherm

Het scherm is een 2.8 inch QVGA LCD-TFT scherm met een resolutie van 240 x 320 pixels met 16 miljoen kleuren. Wat betekent dit in de praktijk? Dat de N96 een groot en zeer helder scherm heeft waarmee alle functies mooi tot hun recht komen. Hier doelen wij natuurlijk voornamelijk op het weergeven van mobiele TV, waar het scherm een ruime voldoende voor krijgt. Op ons toestel werd tevens de actiefilm Transformers meegeleverd, en ook in het afbeelden van hoge resolutie actiescènes blijft het scherm alles vloeiend en scherp weergeven.

De N96 beschikt over auto rotate. Dat betekent dat wanneer de telefoon op zijn kant gehouden wordt, het scherm meedraait. Bij zijn voorganger was dit nog afhankelijk van de positie van de slider. Gezien het scherm hoger is dan breder, is het op zijn kant houden bij TV of films kijken erg aan te raden, maar voor bijvoorbeeld het lezen van websites ook niet onhandig. Voor degenen die het slechts irritant vinden, kan het uitgeschakeld worden. Maar ook voor degenen die het wel graag gebruiken is uitschakelen misschien niet al te ver gezocht. Soms blijft het scherm hangen in de horizontale stand en de manier om het weer verticaal te krijgen is eerder afhankelijk van willekeur dan wijsheid.

Menu

Het menu is het Symbian S60 menu, Feature Pack 2. Dat houdt in dat er in het stand-by menu standaard een aantal snelkoppelingen te vinden zijn. Horizontaal staan de meest gebruikte functies. Daaronder zijn er verticaal nog een aantal opties; search (internet en de telefoon zelf), afspraken, de WLAN scan en in dit geval share online. Dat betekent dus dat de gebruiker het grootste deel van de tijd niet eens in het hoofdmenu hoeft te komen. Maar hier bevind zich een van de grootste missers van het toestel. Er bestaat geen snelle link, naar het mobiele TV kijken. Wat ons betreft is dit echter wel een must, zeker na kennis te hebben gemaakt met de Samsung P960 die hier zelfs een hardwarematige knop voor gereserveerd had. De snelste manier om alsnog bij de TV te komen is via “de pukkel” naast de multidirectionale toets en dan op Live TV te klikken. Waarom dit niet onder het kopje “video centre” kon, die toch al in de snelstart balk staat is een raadsel. Verder levert “de pukkel” toegang tot een multimedia menu, waarin snelkoppelingen te vinden zijn naar, hoe kan het ook anders, multimedia zaken.

Op het openen van het hoofdmenu, met daarvoor een vaste toets, komt de bekende pictogrammen structuur tevoorschijn, die overeenkomt met de knoppen op het numerieke toetsenbord voor snelle toegang. 12 pictogrammen voor 12 toetsen. Natuurlijk kan ook de multidirectionale toets gebruikt worden. Door het beperken van het menu tot die 12 pictogrammen blijft het aan de ene kant overzichtelijk, soms is het echter zoeken naar een bepaalde functie. Wederom dient als goed voorbeeld de TV. Hiervoor zal naar applicaties gegaan moeten worden, en dan naar media terwijl een belangrijke functie als deze best direct in het applicaties menu had mogen staan. Dat gezegd is het menu nog altijd aanzienlijk intuïtiever dan bijvoorbeeld Windows Mobile en zullen de meeste gebruikers er geen of weinig moeite mee hebben.

Telefoonboek

Hier komt het zakelijke aspect tevoorschijn. Bij het aanmaken van een nieuw contact wordt er eerst een interessante optie gegeven, er kan gekozen worden voor een nieuw contact aanmaken, maar ook voor het updaten van een bestaande. Deze mogelijkheid vereist meestal wat extra handelingen maar de snelkoppeling ernaar toe is erg welkom. Hierna kan je kiezen waar je dit nieuwe nummer aan wil toewijzen en dit is hetzelfde als bij het aanmaken van een nieuw contact. De keuze gaat tussen 21 opties variërend van mobiel nummer tot aan het nummer van de assistent of bijvoorbeeld een fax. Nadat hiervoor gekozen is kunnen er nog een aantal standaard details ingevuld worden zoals e-mail en extra nummers. Na het klikken op “add detail” komt er echter één van de meest uitgebreide lijsten die we ooit gezien hebben naar voren met 43 opties variërend van bijnaam tot aan de namen van de kinderen van de contactpersoon. Hoeveel contactpersonen er opgeslagen kunnen worden is niet helemaal duidelijk, maar met 16 GB moet dat aantal ergens in de duizenden lopen.

Messaging

Het toestel wat wij hebben getest had geen Nederlandse taal opties, en aangezien ons Fins niet helemaal betrouwbaar is hebben we alles maar in het Engels getest. Dit verliep eigenlijk uitstekend, zonder op- of aanmerkingen. Woorden worden na één keer uitspellen direct onthouden, en het gebruik van T9 verloopt vlot en intuïtief. Erg handig is het automatisch selecteren van het type bericht na het selecteren van een contactpersoon. Dit houdt in dat na het toevoegen van een contactpersoon de optie verschijnt om te kiezen naar welk nummer of e-mail adres het bericht moet. Bij het kiezen van een mobiel nummer wordt er automatisch een tekstbericht verzonden, bij het kiezen van een e-mail adres een multimedia bericht.

Ook is het mogelijk een e-mail account in te stellen, en volwaardige e-mail berichten te sturen. Hierbij wordt het erg eenvoudig gemaakt attachements toe te voegen. Misschien wel belangrijker is dat de telefoon beschikt over QuickOffice en Adobe reader, waardoor de meest voorkomende attachements geopend kunnen worden door de telefoon.

Verborgen in het hoofdmenu onder het kopje connectivity bevind zich ook nog een instant messenger. In dit standaard programma kunnen de gegevens van je eigen instant messenger ingevuld worden, waarna je kunt chatten met de contactpersonen.

Connectivity

Het zal geen verassing zijn dat de N96 ook over Bluetooth beschikt. Het verzenden van bestanden hiermee is erg simpel. Bijvoorbeeld een foto wordt verzonden door te klikken op het envelop pictogram, daarna op via Bluetooth, en dan is selecteren van een ander geschikt apparaat genoeg. Soms zal er gevraagd worden naar een pincode, maar al met al wordt het zeer simpel gehouden.
Daarnaast wordt er ook een datakabel meegeleverd, en software om deze verbinding te begeleiden. Dit is zeker geen overbodige luxe gezien de 16 GB met uitbreidingsmogelijkheden. Hoe handig Bluetooth ook mag zijn, het is simpelweg niet geschikt voor het overzetten van grote bestanden als films of hele muziek albums tegelijk.

De telefoon beschikt ook over WiFi en kan dus verbinding maken met een draadloos router. Deze optie staat in het stand-by menu en het zoeken naar netwerken kan gemakkelijk aan en uitgeschakeld worden. Nadat het wachtwoord eenmaal is ingevoerd onthoud de telefoon het netwerk als bekend. Nadat de telefoon de opdracht krijgt verbinding te maken met het internet, bijvoorbeeld via de browser, zullen de bekende netwerken tussen de opties “search for WLAN” en “WAP services” verschijnen en is één druk op de knop weer voldoende om verbinding tot stand te brengen. Dit betekent dat de telefoon niet permanent verbonden is, wat uiteraard de batterijduur ten goede komt.

Camera

Tsja, we noemen het maar uitzonderlijk. “Super, geweldig, zo hoort dat” waren andere kreten die in ons opkwamen. Net als zijn voorganger is de camera weer voorzien van een Carl Zeiss lens. Veel fabrikanten vergeten dat het de lens is, en niet het aantal megapixels, wat het verschil uitmaakt. Nokia is hier echter goed van op de hoogte en creëert hiermee dus een telefoon die een digitale camera benadert, niet slechts imiteert.

De camera heeft de volgende mogelijkheden tot instellen; automatische landschapsmodus, gebruikers gedefinieerd, close up, portret, landschap, sport, nachtmodus en voor in de kroeg een nachtportretmodus. De flitser kan uit, aan, automatisch en op rode ogen modus. De zelfontspanner kan van 2 tot 20 seconden ingesteld worden. Bij het kopje sequence mode kan gekozen worden voor enkele opnames, burstmodus, elke 10 seconden een opname tot aan elke 30 minuten een opname. Bij kleurtoon kan er gekozen worden voor effecten zoals sepia en negatief. Verder kan er een zoekraster aangezet worden, de witbalans aangepast worden, exposure compensation (compensatie voor tegenlicht) drie instellingen voor scherpte, contrast en ISO waarden.
Buiten dit om is de manier waarop dit gaat vrij eenvoudig. Aan de rechterzijde bevinden zich pictogrammen, maar omdat niet iedereen thuis is in de wereld van digitale camera’s rolt er ook nog netjes een beschrijving van het pictogram uit wanneer de cursor eroverheen beweegt.

Daarnaast kan de camera ook als camcorder ingesteld worden. Hierbij kan er gekozen worden voor dag en nachtmodus, video lamp aan en uitzetten, witbalans aanpassen en de kleurtoon.

Bij daglicht zijn foto’s uiteraard het best, maar bij kunstlicht blijven ze toch behoorlijk scherp en gedetailleerd. ‘s Nachts komen de dubbele LED flitsers in actie en valt de kwaliteit wederom niet tegen. Nokia heeft ervoor gekozen om de flitsers zeer breed uit te laten schijnen waardoor er niet slechts in het midden van een foto iets te zien is. De flitsers zijn krachtig genoeg om een kleine woonkamer te verlichten en de meeste objecten binnen de straal van de flitser voor nachtfoto’s bijzonder scherp. De manier van foto’s maken is erg aangenaam. De camera stelt automatisch scherp, en schiet dan de foto pas. De gebruiker hoeft hierbij geen kunstenaar te zijn om goede resultaten te behalen. Doordat de foto’s snel genomen worden hoeft de camera niet honderd procent stil gehouden te worden, hoewel dit natuurlijk de kwaliteit wel ten goede komt.

Ook de camcorder optie is zeer goed. Gewone beelden worden scherp weergegeven en wanneer afgespeeld via bijvoorbeeld de TV-out of op een laptop zijn de beelden meestal scherp genoeg om ze fullscreen af te spelen zonder al te veel kwaliteitsverlies. Wij hebben echter ook nog even minder gewone beelden getest, door rond te gaan rennen met de camera. Weliswaar neemt de kwaliteit dan af, maar zijn voorwerpen nog steeds helder te onderscheiden van de achtergrond. Dit is met veel andere telefoons niet te evenaren.

Aanwezige programma's

Zoekfunctie, kalender, online sharing, browser, profielen, Nokia Maps, Muziek speler, muziek winkel, podcasting, radio, Ngage games, speed dial, 3D ringtonen, voice communicatie, call mailbox, apparaat manager, set up wizard, phone switch, MyNokia, Speech, help, berichten lezer, usb, connectie manager, home media, gps data, landmarks, IM, log, sync, WLAN Wizard, File manager, Bluetooth, SIM services, klok, rekenmachine, applicatie manager, gallerij, print online, realplayer, mobile TV, stem recorder, Adobe PDF, valuta converteerder, zip, quickoffice en aantekeningen. Al met al nogal beperkt dus, maar niet heus.

Ondanks al deze programma’s is een van de belangrijkste programma’s nog altijd erg jammer. We hebben het over de browser, die nog steeds overkomt als “omdat het moet”. Het werkt niet soepel, en het openen van normale websites (die dus niet voor mobiel zijn aangepast) is geen doen. De N96 kan hierdoor op dit gebied niet concurreren met bijvoorbeeld de iPhone of een HTC Touch Pro.
Online sharing is een leuke uitbreiding op de portfolio. Door er op te klikken kan er gekozen worden geschoten foto’s direct up te loaden naar een website of blog. Dit is niet zo heel bijzonder meer, maar Nokia maakt het concept toch eigen door er een schepje bovenop te doen. Er kan namelijk gekozen worden voor drie upload mogelijkheden, zijnde Ovi, Flickr en Vox.

Games

Er is gekozen om een Ngage applicatie dit te laten regelen. Dat komt in de praktijk neer op geen spellen. Onze telefoon kwam met een proefversie van Tetris. Er moet een code worden ingevoerd, en die is ongeveer een half jaartje geldig. Je krijgt er dus één spel bij, maar niet echt helemaal. Als dit vaag klinkt dan komt dat mooi uit want zo ervoeren wij het ook. Als je echter bereid bent te betalen voor spellen, is er wel de mogelijkheid ze te downloaden.

Extra's

En hier is dan eindelijk de plaats gekomen om de TV te bespreken. Na wat zoekwerk vinden we dan eindelijk de juiste locatie om de TV applicatie te openen. Eenmaal daar waren we niet direct onder de indruk. Het opstarten van een zender duurt ergens tussen de 20 en 40 seconden. Dat lijkt niet heel lang maar was in één van de concurrenten, de Samsung P960, aanzienlijk korter. Zappen duurt ook net iets langer dan bij de P960, maar ook daar was het niet heel erg vlot. Wat de TV kwaliteit betreft hebben we niets te klagen. Het beeld is helder én vloeiend waardoor bijvoorbeeld ondertitels goed te lezen zijn, maar ook een voetbal duidelijk te volgen is. De enige aanbieder van mobiele TV is nog steeds KPN, die voor 9,95 EURO 10 kanalen aanbiedt en een optie voor twee betaalkanalen voor 5 EURO per stuk. Voor iets uitgebreidere informatie kan je kijken onder “extra’s” bij onze review over de Samsung P960.

De TV zelf kent ook nog aantrekkelijke extra’s die we nog niet eerder zijn tegengekomen. De gebruiker moet picture in picture ontberen, een optie die de P960 wel had. Maar daarvoor in de plaats krijgen we wel een HDD recorder terug! Tijdens het TV kijken kan die uitzending opgenomen worden. Maar ook kan er zeer eenvoudig een programmalijst van één van de tien zenders opgevraagd worden.

Daar kan dan over de hele dag, in de toekomst, ingesteld worden welke programma’s er opgenomen moeten worden. Dit gaat erg eenvoudig doordat elke stap met tekst helder wordt uitgelegd. Er is dus geen sprake van wazige symbolen, en de meeste gebruikers zullen het zonder handleiding moeten kunnen. De TV moet hiervoor echter wel aan staan. Zodra de applicatie afgesloten wordt door op de grote rode knop te drukken, gebeurt er niets wat opnemen betreft. Er moet nadrukkelijk netjes met “exit” afgesloten worden waardoor de applicatie op de achtergrond verder kan draaien. Zoals eerder opgemerkt, vergeet dit echter niet tijdig af te sluiten om de batterij te besparen. Wat het verder inhoud is dat er gezapt kan worden tijdens een opname wat vrij luxe is. Naast opnemen kan er ook een waarschuwing ingesteld worden voor wanneer een bepaald programma begint. Verder kan er gekozen worden waar de betreffende opnamen opgeslagen moeten worden, intern of op een microSD geheugenkaart.

Wel krijgen we sterk de indruk dat de TV meer storingsgevoelig is dan de TV op de P960. Enkele malen kregen we de boodschap dat de verbinding niet gelukt was, en pas nadat we de telefoon uit en aan hadden gezet kregen we weer fatsoenlijk beeld. Ook bevriest een uitzending soms spontaan. Het beeld blijft dan stilstaan, en de telefoon lijkt hier niets aan te doen. Heen en weer zappen lost het probleem vaak wel op, maar niet altijd. Ook de auto rotate zorgt soms voor problemen. Bij het aanzetten van een zender, terwijl de telefoon al op zijn kant is, zijn soms de verhoudingen in de war. De oplossing is de telefoon rechtop houden, en daarna weer kantelen. Maar soms is het juist het kantelen waar het helemaal mis gaat, en er rare strepen over het beeld schieten die niet altijd verdwijnen. Bovenop alle andere problemen is het niet ongewoon dat de telefoon in zijn geheel terugschiet naar het stand-by menu. Al met al is de conclusie over de TV als volgt; als het werkt, werkt het lekker. Als er echter even wat misgaat, stapelen de irritaties zich in rap tempo op.

MP3 speler
Verder merken we nog op dat de MP3 speler buitengewoon soepel werkt. Eén keer drukken op één van de twee play/pauze knoppen en de mp3 speler gaat aan. Deze kan dan verder bediend worden met de multimedia toetsen. Daarnaast heeft de telefoon een 3,5MM jackplug, en kan je dus je eigen favoriete oordopjes uitzoeken. Dit vinden wij bijzonder waardevol, omdat iedereen andere eisen heeft aan de geluidskwaliteit en draagcomfort.

Standaard komt de N96 met Nokia Maps, Nokia's eigen navigatiesoftware. Kaartinformatie moet via een internetverbinding opgehaald worden. Het toestel wordt dus niet standaard met de kaart van Nederland of iets dergelijks meegeleverd. Een nieuwe gebruiker zal zich dus telkens achter de oren krabben wanneer het toestel weer verbinding wil maken met internet. Het gaat toch immers alleen om GPS? Overigens duurt het vinden van een fix (een verbinding met een GPS satelliet) soms erg lang. Bovenop dit alles is het programma erg vaag. Mede omdat er voor extra functionaliteit zoals spraak betaalt moet worden, en zeker niet intuïtief. Even instellen tijdens het rijden is er zeker niet bij. Wellicht dat los aangeschafte sofware het beter doet.

Conclusie

De N96 stelt ons teleur. Het toestel is in dagelijks gebruik erg praktisch en overzichtelijk. Bellen gaat met dit mooie toestel zo helder als het maar kan. De telefoon is helemaal in te stellen naar eigen wens, wat makkelijk gemaakt wordt door een heldere menu structuur die op het 2.8 inch beeldscherm prachtig wordt weergegeven. Berichten sturen verloopt vlot en soepel, en krijgt een extra dimensie mee door het uitgebreide telefoonboek. De camera is bovengemiddeld goed en zet de standaard voor toestellen in deze prijsklasse. Door de uitgebreide verbindingsmogelijkheden blijven foto’s ook niet op de telefoon hangen totdat er weer een nieuwe wordt aangeschaft, maar is het mogelijk ze op verscheidene manieren over te brengen op PC of laptop.

Maar wacht eens, de telefoon stelt ons teleur, en toch sommen we zojuist allerlei behoorlijk positieve zaken op. Dat komt door twee niet onbelangrijke punten. Ten eerste is er al een toestel die al deze eigenschappen ook heeft, en dat is natuurlijk de N95 (8GB). Ten tweede is de N95 aanzienlijk stabieler. Hoewel de voorganger van de N96 ook niet onfeilbaar was wat betreft spontane crashes en lang wachten op de simpelste zaken deed het kleine broertje het een stuk beter. Wat dan nog de doorslag zou kunnen geven is de mobiele TV. De mobiele TV werkt op zich aardig, maar het toestel alleen aanschaffen voor deze functie raden wij niet aan. Als je weinig van een toestel eist, behalve TV, dan is de Samsung P960 een betere keuze. Beschouw je de TV als niet meer dan een leuke extra, dan zal het prijsverschil met de N95 in acht genomen moeten worden en er een afweging gemaakt worden of het de extra euro’s waard zijn.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia N96 review