Samsung P960 review

De P960 wordt door Samsung zelf de "visual entertainer" genoemd. Hiermee doelen ze op de mogelijkheid van het toestel gebruik te maken van het DVB-H netwerk, digital video broadcasting – handheld.

Met andere woorden, televisie op je mobiel! Alweer een tijdje terug geïntroduceerd vlak voor het EK, en momenteel alleen nog aangeboden door KPN. KPN biedt momenteel 10 zenders aan en een tweetal optionele zenders. Voor velen komt de droom van een televisie die overal mee te nemen is, hiermee eindelijk uit.

De P960 staat met deze mogelijkheid in een klasse apart, en heeft als belangrijkste concurrenten binnen deze klasse de Nokia N96 en de LG KB620. De telefoon beschikt naast televisie ook over een 3.0 megapixel camera met flitser, een MP3 speler, FM radio, 3G internet en ondersteuning voor een reeks audio en video formaten. Het interne geheugen van de telefoon is met 90 MB behoorlijk aan de krappe kant. Gelukkig beschikt het toestel over een microSD ingang die tot 2 GB aankan. Hiermee kan de telefoon volgeladen worden met MP3’s en video’s van verschillende formaten waardoor de telefoon ook als er niets op TV is een entertainer van formaat genoemd mag worden. Het visuele geweld wordt overgebracht door een kraakhelder TFT scherm van maar liefst 2,6 inch.

Plus- en minpunten Samsung P960

  • Gebruikersgemak
  • Algemene uiterlijk
  • Robuustheid
  • Belkwaliteit
  • Multimedia mogelijkheden
  • Design details
  • Stevigheid antenne
  • Video opname kwaliteit
  • Meegeleverde standaard

Wat zit er bij het toestel?

De Samsung P960 komt met een compleet pakket zoals verwacht mag worden van een toestel uit deze prijsklasse. In de doos bevinden zich uiteraard een oplader en een handleiding. Verder worden er oordopjes, cd-roms en een USB datakabel geleverd.

Er zit ook nog een mysterieus blokje in de doos, wat op nadere inspectie een standaard bleek voor de telefoon, erg handig voor het TV kijken. Alle onderdelen zijn van de kwaliteit die verwacht mag worden. Standaard word de telefoon geleverd met een batterij van 1200 mAh.

Uiterlijk

Deze slider is fraai vormgegeven met veel chroom accenten op een zwarte met grijze achtergrond. De veelal plastic onderdelen zijn zwart of chroom, het aluminium toetsenbord is gunmetal grey en de achterkant is grotendeels geborsteld staal. Voor de hoeveelheid chroom is er dus relatief veel van plastic gemaakt, maar dit mag aan het design niet afdoen.

De voorkant van het toestel springt direct in het oog met een strak ontwerp en veel glans. Het beeldscherm neemt zoals een telefoon met TV mogelijkheden betaamt het meeste ruimte in. Hier wordt nadruk op gelegd met een aantal subtiel geplaatste toetsen onderaan het scherm. Geheel links en rechts steken twee chromen knopjes uit, en om het design strak te houden zijn de sneltoetsen voor TV en snelmenu eronder subtiel gehouden door ze van doorzichtig plastic te maken.

Er tussenin bevind zich de multidirectionale toets in de vorm van een rechthoek, met in het midden een chromen knop. De midden toets trekt de voorkant samen en rond het geheel netjes af.

De beide zijkanten zijn beduidend minder fraai. De zijkanten zijn van mat zwart plastic, wat erg opvalt tussen het chroom van de voorkant en het metaal van de achterkant. Dit geeft de zijkanten een goedkoop uiterlijk mee. De beide kanten geven daarnaast door de plaatsing van ingangen en toetsen de indruk dat de zijkanten niet als bijzonder belangrijk worden beschouwd door Samsung.

De linkerzijkant heeft een viertal kenmerken. Bovenaan is een inmiddels veel voorkomend hoekje te vinden waarmee accessoires door middel van een dun touwtje bevestigd kunnen worden. Direct daaronder is de ingang voor de oplader, hoofdtelefoon en USB datakabel. Deze is zoals we van Samsung kennen mooi weggewerkt met een klepje. Onder de multifunctionele ingang is de volumeknop te vinden. Deze steekt iets uit voor gemakkelijk gebruik, en wordt gekenmerkt door een tweetal witte streepjes. Het gebruikersgemak was nog meer ten goede gekomen als deze knop zich op de locatie van de bovenste ingang bevond zodat deze tijdens het bellen beter op de tast te vinden zou zijn.

Als laatste, onderaan, vinden we de ingang voor de microSD kaart, wederom subtiel weggewerkt met een klepje. De rechterzijkant is betrekkelijk simpeler, met een camera toets gekenmerkt door een rood streepje, en bovenaan een lipje waarmee de antenne uitgeschoven kan worden. Je leest het goed, de antenne is weer terug! Voor goed binnenshuis bereik van het DVB-H netwerk moet er een antenne uitgeschoven worden. Deze lijkt in eerst instantie op een stilo, maar kent twee niveaus van uitschuiven. Als de antenne geheel is uitgeschoven kan deze door middel van een scharnier gedraaid worden.

Wanneer de slider open is komt er aan de achterkant een soort cirkelpatroon op een zwarte achtergrond tevoorschijn. Wellicht was de motivatie "iets is beter dan niets" maar een stukje chroom of metaal was gezien de achterkant een mooiere afronding geweest. Boven het patroon bevind zich de flitser, een spiegeltje, de boodschap over het aantal megapixels en de camera. Dit ontwerp is zo oud als Samsung slide phones maakt. Zeer efficiënt maar weinig innovatief. Met name de melding van het aantal megapixels (erg leuk op verjaardagen en partijtjes) zou vervangen kunnen worden voor een grotere en betere flitser of een spiegeltje waar je net iets meer aan hebt.

De SIM kaart is "naast" de batterij geplaatst. Dat wil zeggen, in het verlengde ervan, en is dus zichtbaar bij het openen van de achterkant. Door de plaatsing is het echter niet mogelijk de SIM kaart te vervangen zonder de batterij te verwijderen.

Al met al voelt het toestel zeer degelijk aan. Wat direct opvalt na het oppakken is het gewicht van het toestel, wat zwaarder is dan de meeste hedendaagse concurrenten. De slide functie is het product van een ruime "slide-geschiedenis" bij Samsung. De veer is zeer krachtig waardoor het toestel rap openschiet waarbij geen enkel spoor van zwakte is te bekennen. Elke toets is van hoge kwaliteit, zowel de functie toetsen als het metalen verlichtte toetsenbord. De antenne zal bij voorzichtig gebruik jaren moeten meekunnen. Het lijkt er echter wel op dat één moment van onvoorzichtigheid de pret behoorlijk kan drukken.

Uithoudingsvermogen

Volgens Samsung moet het toestel tot 250 uur stand-by kunnen staan en drie uur kunnen bellen. Dit is aan de optimistische kant bij normaal gebruik. Normaal gebruik betekent bij deze telefoon toch ook wel het regelmatige televisie programma bekijken op een vrij groot en helder scherm. In dit opzicht gaat de batterij van de telefoon erg lang mee.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van het toestel is zeer goed met slechts één kanttekening. Degene aan de andere kant van de lijn wordt zo helder doorgegeven dat hardere geluiden of oplevingen in de stem soms wat schel overkomen. Tijdens het bellen is het mogelijk allerlei functies te benaderen zoals het aanzetten van de luidspreker en het bekijken van de lijst met contactpersonen.

Beeldscherm

Het toestel heeft een fraai 2,6 inch groot TFT beeldscherm met een resolutie van 240 x 320 pixels en 262.144 kleuren. Het scherm is zeer prettig om mee te werken, en kan desgewenst op helderheid ingesteld worden. Dit kan echter niet automatisch en is alleen te doen via het instellingen-menu.

Het beeldscherm is voornamelijk relevant bij het TV kijken. Hoewel 2,6 inch dan aan de kleine kant lijkt valt dit erg mee. Na een korte gewenningsperiode valt het totaal niet meer op dat je naar een mobiele telefoon aan het staren bent. Sommige uitzendingen zijn in 16:9 (breedbeeld) en er worden automatisch een tweetal zwarte balken toegevoegd. Zelfs dan is het scherm groot genoeg, maar nog belangrijker, scherp genoeg. Alle ondertiteling is helder te lezen en er is geen sprake van schokkende beelden.

Menu

Het menu is zeer helder weergegeven met duidelijke pictogrammen. Dit, samen met de duidelijk voelbare en goed geplaatste toetsen, maakt de telefoon zeer prettig in gebruik. De linker chromen toets opent het menu en transformeert na het openen tot een selectie toets. Voor degenen die vrezen dat een menu met pictogrammen niet snel genoeg is, wees niet bang. Elk menu pictogram komt één op één overeen met het toetsenbord. Zoek je het pictogram linksboven, dan is eenmaal drukken op de 1 genoeg. Door het grote scherm is alles makkelijk te vinden, maar als het nog niet makkelijk genoeg is kan het menu tot in de kleinste details aangepast worden. Er worden een drietal thema’s standaard aangeleverd, maar het is mogelijk te kiezen voor het creëren van een eigen thema. Samsung heeft hier zelfs de mogelijkheid gegeven te kiezen voor het maken van thema's voor gevorderden en beginners. Als je kiest voor gevorderd gaan de opties erg ver. Om een aantal voorbeelden te noemen, de vorm van pictogrammen kan gekozen worden en daarvan kan de gebruiker er een of meerdere highlighten door ze opvallende kleuren te geven. Zelfs icoontjes zoals de batterij en ontvangst kunnen naar eigen inzicht aangepast worden.

Niet direct onderdeel van het menu, maar wel nauw verwant zijn de sneltoetsen. Zoals we al gewend zijn van Samsung heeft elke richting van de multidirectionale toets een speciale functie. Deze functies, zoals bijvoorbeeld bluetooth, kunnen ingesteld worden naar eigen inzicht. Verder zijn er nog twee sneltoetsen. De rechter is toegewijd aan het openen van de TV. De linker opent een klein snelmenu, waar de opties oproep, berichten, browser, MP3 speler en het beëindigen van alles programma’s voorkomen. Dit lijkt enigszins dubbelop, maar geeft de gebruiker echter wel de mogelijkheid andere snelkoppelingen toe te wijzen aan de multidirectionale toets.

Telefoonboek

De telefoon biedt twee mogelijkheden voor het opslaan van contacten. De eerste is de meest beperkte, namelijk op de SIM kaart. Hierbij kan er slechts één nummer opgeslagen worden. Bij direct opslaan op de telefoon zijn de mogelijkheden aanzienlijk uitgebreider. Er is dan de mogelijkheid voor het toevoegen van een e-mail adres, een tweede telefoon nummer, afbeelding, ringtone, notities en een groep. Wanneer je echter klikt op opties en meer velden toevoegen kunnen er tot wel 21 extra opties weergegeven worden, variërend van bijnaam tot internetadres. Met een maximaal aantal van 1000 nummers zal de telefoon voor de meeste gebruikers meer dan voldoende opslagmogelijkheden hebben. Er is geen mogelijkheid tot voice dialing maar de telefoon kent echter wel de ouderwetse speed-dial.

Messaging

Sms'en wordt zeer eenvoudig en snel gemaakt door de P960. Bij bepaalde telefoons maken "handige" features het proces ingewikkeld en vaag, maar Samsung houdt het ditmaal overzichtelijk en daarmee intuïtief. Het aan- en uitzetten van T9 wordt simpel geregeld met de ster toets. Dit kan echter ook via de opties toets, waar hier zelfs op zeer eenvoudige wijze meerdere talen voor T9 gekozen kunnen worden. Het toevoegen van woorden aan het woordenboek is een eenmalige bezigheid, de tweede keer pikt de telefoon het nieuwe woord moeiteloos op. Ook smileys gaan automatisch door tweemaal de 1 toets in te drukken. Overige minder vaak voorkomende symbolen zijn eenvoudig te vinden door de # toets een seconde lang ingedrukt te houden. Alhier wordt het makkelijk gemaakt doordat groepen van symbolen overeenkomen met een cijfer op het toetsenbord, waardoor invoegen aanzienlijk versneld wordt.

Er is ook de mogelijkheid tot het verzenden van e-mails en MMS berichten. Hierbij zijn er mogelijkheden tot het toevoegen van bijlagen zoals losse bestanden en visitekaartjes. De telefoon ondersteunt geen mogelijkheden tot instant messaging.

Connectivity

Het toestel beschikt over bluetooth en verzend bestanden met groot gemak. Na het maken van bijvoorbeeld een foto is het een kwestie van het vinden van een ander bluetooth geschikt apparaat en klikken op verzenden. Dit alles kan nog eenvoudiger gemaakt worden door de Samsung PC studio software die de gebruiker begeleid bij het overzetten van bestanden. Voor het overzetten van grotere bestanden is er een USB data kabel meegeleverd.

Camera

De camera kent een hele reeks aan opties. Allereerst opname standen zoals een enkele opname, serie, mozaïek, kader en een panorama opname. Wat betreft de resolutie kan een instelling gekozen worden tussen 1536 x 2048 en 240 x 320. De flitser instellingen houden zich beperkt tot de basis met aan, uit en automatisch. Verder heeft de telefoon een timerfunctie, een reeks effecten zoals zwart wit en sepia en voorgeprogrammeerde witbalans instellingen.

De kwaliteit van de foto’s varieert naar omstandigheden. Een foto buiten bij daglicht is bijvoorbeeld erg mooi en scherp. 's Avonds is echter een heel ander verhaal. Een verlichte kamer levert bijvoorbeeld erg korrelige foto’s op. De flitser is behoorlijk zwak. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk de grond te fotograferen vanaf heuphoogte in het donker. Veel verder dan 30cm reikt de flitser helaas niet. De sluitertijd is relatief snel maar een vaste hand is noodzakelijk om geen bewogen foto’s te krijgen.

De camera kan ook als camcorder gebruikt worden. Hierbij kan er gekozen worden voor het beperken van de videobeelden tot de maximale mms grootte, flitser, timer, effecten, witbalans en het opnemen van geluid of niet. Ook de kwaliteit van het opnemen van video’s is niet echt geweldig. De beelden lopen weliswaar vloeiend door, maar zijn nogal blokkerig. De kwaliteit komt bijvoorbeeld nergens in de buurt van zeg een Nokia N95.

Individuele foto’s kunnen één voor één bekeken worden op volledig scherm formaat of in een diapresentatie. De foto’s kunnen vervolgens verstuurd worden via MMS, bluetooth en e-mail. Als je een ShoZu account hebt, kunnen de foto’s ook direct worden geupload naar een weblog.

Aanwezige programma's

De telefoon beschikt over de volgende programma’s: browser, agenda, alarm, MP3 speler, mobile TV, bestandenbeheer, FM radio, notities, taken, wereldklok, calculator, omrekenen, timer, stopwatch, spraakrecorder, RSS lezer, muziek herkennen en sim toepassingen.

Het meest opvallende programma is NetFront, de standaard browser van de telefoon. Dit programma wordt geopend door de centrale knop van het controle paneel, en wordt daarmee vaker geopend misschien gewenst. De browser is erg simpel, maar desondanks relatief traag. Tijdens het wachten op het openen van een nieuwe site krijgt de gebruiker niets meer dan een wit scherm te zien wat vervelend kan zijn.

Verder is de FM radio opvallend, omdat ondanks de ingebouwde antenne van de telefoon er toch gevraagd wordt om het aansluiten van een headset voor FM ontvangst.

De MP3 speler werkt zeer intuïtief en is toegankelijk op een drietal manieren. De meest omslachtige via het menu en de meest eenvoudige via de multidirectionale toets. Ook kan de MP3 speler via het snelmenu van de linkersneltoets geopend worden. De eenvoudige toegang en het besturen van het programma door de multidirectionale toets maakt van dit toestel een volwaardige MP3 speler.

Games

Het aanbod van games is erg teleurstellend. Hoewel ze apart zijn opgenomen in het extra’s menu, bevat het gedeelte niets meer dan een link naar een mobiele website van Samsung. De indruk dat het toestel over spellen bevat is dus vals.

Extra's

De meest belangrijke extra optie van het toestel is natuurlijk de mogelijkheid tot mobiel TV kijken. Na het uitschuiven van de antenne is één druk op de knop voldoende om het programma te openen. Na een kleine tien seconden waarin de programma lijsten geladen worden komt er een helder overzicht tevoorschijn van de 10 kanalen plus 2 betaalzenders; Nederland 1, Nederland 3, RTL 24 Nieuws, RTL4, MTV, SBS 6, Jetix/Veronica, Discovery Channel, Nick Toons, XITE Music Video's. Dit basis pakket van KPN kost 9,95 EURO per maand. Voor de zenders Eredivisie Live en Adult XXX TV moet 5 EURO per maand betaald worden. Achter de naam van het kanaal "rolt" het programma wat er momenteel op is voorbij. Luxer dan veel TV's aan de ene kant, maar aan de andere kant moet de gebruiker het wel zonder teletekst stellen. Na het kiezen van een zender laadt het programma al na ongeveer vijf seconden. Het kiezen van een zender brengt ook nog opties mee die veel TV's niet kennen, namelijk picture in picture. Hierdoor kunnen er twee kanalen tegelijk bekeken worden op het beeldscherm.

Eén van de belangrijkste voorwaarden voor mobiel TV is een KPN abonnement. Prepaid valt daar dus nadrukkelijk buiten, een flexibel abonnement behoort echter wel tot de mogelijkheden. Een andere belangrijke voorwaarde is natuurlijk het toestel, die het DVB-H netwerk moet kunnen ontvangen. Daarom is het altijd nodig om een geheel nieuw abonnement af te sluiten of een bestaand abonnement te verlengen. Een kleine uitzondering daarop is de mogelijkheid zelf een los toestel aan te schaffen en mobiel TV bovenop een bestaand abonnement te plaatsen. Hier adverteert KPN niet actief mee en zal waarschijnlijk ook niet de meest voordelige optie zijn. Het verlengen van abonnementen is mogelijk vanaf ingang van de laatste vier maanden van de looptijd van een bestaand contract.

Conclusie

Op een aantal gebieden is deze telefoon een ware topper. Allereerst natuurlijk het strakke ontwerp wat meteen in het oog springt en uitnodigt naar het verkennen van alle opties. Verborgen onder het uiterlijk ligt een waar multimedia monster. Boven alle inmiddels gewoongoed geworden opties, zoals een 3.0 megapixel camera en MP3 speler, staat natuurlijk de mogelijkheid tot het ontvangen van maar liefst twaalf tv zenders, op vrijwel elke locatie. Met het uitschuiven van een antenne en één druk op de toets komt het vloeiende heldere beeld tevoorschijn. Dit alles stelt natuurlijk niet veel voor als op de cruciale momenten de batterij ineens leeg is. Gelukkig is de telefoon voorzien van een riante voorraad stroom. Een vroegtijdige aanname zou kunnen zijn dat er een graad in hogere gadgetkunde nodig is om het toestel te bedienen. Niets is echter minder waar. Het toestel is overzichtelijk en spreekt nagenoeg voor zich en zal voor de meeste mensen geen problemen opleveren in de bediening. Als er een keer niets op TV is, compenseert de telefoon dit door een aantal moderne video formaten te ondersteunen zoals MPEG4 en h.264. Hierdoor kan de gebruiker zijn favoriete programma’s op een microSD kaart zetten en op het 2,6 inch scherm afspelen. Dit betekent natuurlijk wel dat er rekening gehouden moet worden met extra kosten voor een SD kaart.

De telefoon is echter niet in elk opzicht even goed. Voor bijvoorbeeld fervente fotografen en filmregisseurs zal de camera simpelweg niet toereikend zijn. Dit geld ook voor internetters die het uiterste uit hun 3G verbinding willen halen en zakenmensen wiens leven afhangt van een strak georganiseerd agenda. Ook fans van superplatte en kleine telefoons zullen teleurgesteld zijn door dit toestel, wat aan de grote kant is. Dat gezegd richt Samsung zich met dit toestel natuurlijk wel expliciet op multimedia gebruikers, en die zullen zeker niet teleurgesteld zijn met dit toestel.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung P960 review