Nokia N91 review


Muziektoestellen zijn momenteel erg in trek en dat heeft Nokia ook ingezien. Al is het niet geheel duidelijk wat men nu direct wil binnen de lijn met huidige modellen.

De N91 maakt hiervan deel uit en is samen met de 3250 het enige echte muziektoestel van de Finse fabrikant. Een echte lijn is er dus niet, maar dat wil niet zeggen dat de N91 eens goed aan de tand gevoeld moest worden. Als enige muziektoestel van Nokia moet de Nokia telg het opnemen tegen de iPod van Apple en de W950i en Sony Ericsson.

Aangekondigd meer dan een jaar geleden en dan nu toch op de markt verkrijgbaar is ronduit beschamend en dat weet Nokia ook. Het toestel heeft er simpelweg veels te lang over gedaan en dat was het gevolg van problemen met de interne harddisk en de nieuwe Symbian versie op het toestel. De N91 is namelijk een smartphone, één uit de nieuwe reeks van Nokia.

Het toestel draait op het nieuwe Symbian v9.1 besturingssysteem dat een verandering heeft ondergaan op een groot aantal vlakken die tijdens de review besproken worden. De meest belangrijke zijn de verbeteringen op het gebied van de veiligheid en de beveiliging tegen virussen, onbekende programma's en invloeden van buiten af. De ondergrond is het Symbian OS dat één van de vier besturingssystemen is die gerealiseerd zijn voor de mobiele markt. Symbian is een zgn. Open Source besturingssysteem en kan doordoor juist door een fabrikant naar eigen inzicht worden doorontwikkeld. Een vaak genoemd nadeel van een Symbian OS zou het feit zijn dat er ten opzichte van Windows Mobile OS veel minder extra programma's voor handen zijn voor de gebruiker en dat er diverse verschillende soorten Symbian besturingssystemen zijn met ieder een ander uiterlijk en gebruikersinterface. Dat laatste klopt ten dele, maar met de huidige developers tools is het specifiek aanpassen voor de diverse gebuikersinterfaces relatief weinig werk. Mede daardoor klopt de eerste veronderstelling niet, op het moment van dit schrijven zijn er meer dan 5000 geregistreerde voor Symbian geschikte programma's, die op het nieuwe Symbian v9.1 allemaal niet meer werken. Deze moeten opnieuw worden gecompileerd. Andere voordelen van het Symbian platform zijn de grote mate van stabiliteit, gebruikersvriendelijkheid en het lage batterijverbruik.

De markt van smartphones groeit en groeit. Momenteel spelen Symbian en de toestellen uitgevoerd met het Symbian OS de grootste rol in de markt. Het was dan ook niet meer dan logisch dat Nokia de muzikale kant van de markt zou opzoeken met modellen die speciaal daarvoor ontwikkeld zijn. De nieuwe Series 60 3rd Edition gebruikersinterface is één van de dingen die daarin meespelen. De eenvoud en wijzigingen in de nieuwe gebruikersinterface komen aanbod in deze review, naast natuurlijk alle standaard verbeteringen en eigenschappen van het toestel.

· Toestel
· Batterij 3.7 V
· Oplader
· Stereo headset met afstandsbediening
· Bureauhouder
· USB datakabel
· Nederlandse handleiding en Quickstart manual
· Franse handleiding en Quickstart manual
· Software CD met daarop Nokia PC Suite

De handleiding is zoals bekend bij Nokia goed voor elkaar. Mooie afbeeldingen, lekker te lezen en alles wat men zoekt als men het toestel voor de eerste keer gebruikt. Geen aanmerkingen op dit vlak, behalve dat men als geoefende Series 60 gebruiker soms wat meer wil weten over de nieuwe gebruikersinterface. Helaas, is daar de handleiding niet voor bedoeld.

Verder de accessoires langslopende komt men de stereo headset met afstandsbediening tegen. Deze zal bij het onderdeel Extra verder besproken worden en vergeleken met andere headsets. Het is mogelijk om op de afstandsbediening van de headset een andere zelfgekozen headset aan te sluiten. De meegeleverde datakabel is bekend. Gewoon een goede degelijke datakabel die een vermogen los kost, maar gelukkig in het pakket is gestopt.

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel heeft een volledig pakket met accessoires meegekregen, die vergelijkbaar is aan de N70 maar ook verschilt op een paar essentiële punten:

De bureauhouder van de N91 is erg stijlvol en heeft veel weg van de houder die bij de 8800 geleverd wordt. Het toestel past er goed in en wordt gelijk opgeladen via de connector in de houder. Aansluiten van de USB kabel op het toestel moet nog wel handmatig gedaan worden. De USB connector zit namelijk aan de zijkant van het toestel.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel