Nokia N90 review

Nokia is er weer in geslaagd om een nieuw statement op de markt te zetten, bekend als de bijzondere N90 en tevens het eerste toestel uit de N-serie van de fabrikant. Wederom heeft NieuweMobiel.

NL heeft de kans de gekregen om over dit unieke toestel een review te schrijven. In deze review worden een groot aantal punten behandeld in relatie tot het nieuwe toestel; de 2.0 megapixel camera, het nieuwe ontwerp, de overige nieuwe mogelijkheden van het toestel en bovenal een blik in het portfolio van de veelbelovende N-series.

De Nokia N90 is op het moment van schrijven de jongste telg uit de N-serie voorzien van het Symbian Series 60 besturingssysteem. Het Symbian OS is 茅茅n van de vier besturingssystemen die gerealiseerd zijn voor de mobiele markt. Symbian is een zgn. Open Source besturingssysteem en kan doordoor juist door een fabrikant naar eigen inzicht worden doorontwikkeld. Een vaak genoemd nadeel van een Symbian OS zou het feit zijn dat er ten opzichte van Windows Mobile OS veel minder extra programma's voor handen zijn voor de gebruiker en dat er diverse verschillende soorten Symbian besturingssystemen zijn met ieder een ander uiterlijk en gebruikersinterface. Dat laatste klopt ten dele, maar met de huidige developers tools is het specifiek aanpassen voor de diverse gebuikersinterfaces relatief weinig werk. Mede daardoor klopt de eerste veronderstelling niet, op het moment van dit schrijven zijn er meer dan 5000 geregistreerde voor Symbian geschikte programma's. Andere voordelen van het Symbian platform zijn de grote mate van stabiliteit, gebruikersvriendelijkheid en het lage batterijverbruik.

De markt van smartphones groeit en groeit. Momenteel spelen Symbian en de toestellen uitgevoerd met het Symbian OS de grootste rol in de markt. Een toestel in deze markt is de nieuwe Nokia N90, die in de afgelopen weken op de markt is gekomen en toont opnieuw dat Nokia een stap voorwaarts heeft gezet op het gebied van smartphones en ingebouwde mogelijkheden.

De N-series zijn daarvan het voorbeeld. De nieuwe modellen naast de N90, de N70 en N91, tonen dat Nokia een compleet nieuw pad gaat bewandelen. Toestellen met uitgebreide specificaties, nieuwe mogelijkheden zoals 2.0 megapixel camera's, Wifi, 3G opties en een compleet uiterlijk zullen een gemeengoed worden in de komende periode en laten zien dat de Finse GSM-bouwers zeker weten wat de markt inhoudt en vraagt. Kijk alleen al naar de nieuwe superieure Nokia N80, N92 en N71. Helaas zal volgens de geruchten zal het laatstgenoemde toestel in Nederland waarschijnlijk het levenslicht niet zien.

Houden we het voorlopig even bij de N90 dan zal het duidelijk worden tijdens de review dat Nokia het opnieuw voor elkaar heeft gekregen een toestel te brengen met een aantal sterke punten die gebruikers zeker zullen aanspreken. De nieuwste Series 60 en Symbian 8.1a telg is sinds een aantal weken in de winkel en is een half jaar geleden ge茂ntroduceerd tijdens de 3GSM conferentie in Cannes.

路 Toestel
路 Batterij 3.7 V
路 Oplader
路 Speciale lader converter kabel
路 Stereo headset
路 Koord
路 Schoonmaakdoekje
路 DKU-5 Datakabel
路 64 MB Dual Voltage RS-MMC geheugenkaart + converter
路 Nederlandse handleiding en Quickstart manual
路 Franse handleiding en Quickstart manual
路 Sofware CD met daarop Nokia PC Suite

De handleiding is zoals bekend bij Nokia goed voor elkaar. Mooie afbeeldingen, lekker te lezen en alles wat men zoekt als men het toestel voor de eerste keer gebruikt. Geen aanmerkingen op dit vlak, behalve dat men als geoefende Series 60 gebruiker soms wat meer wil weten over de nieuwe gebruikersinterface. Helaas, is daar de handleiding niet voor bedoeld. E茅n klein smetje is het melden van Nokia in de handleiding dat de geheugenkaart de eerste maal geformatteerd dient te worden voor gebruik. Erg handig, men gooit zo alle vooraf ge茂nstalleerde programma's van de geheugenkaart en deze terugzoeken op de site van Nokia.

Verder de accessoires langslopende komt men de stereo headset tegen. Wat erg mooi is, is dat het nu mogelijk is ook via Bluetooth audio te luisteren, maar daarover later meer. De meegeleverde datakabel is bekend. Gewoon een goede degelijke datakabel die een vermogen los kost, maar gelukkig in het pakket is gestopt, ook omdat infrarood op het toestel ontbreekt.

Een aantal speciale accessoires zijn het koord, het schoonmaakdoekje en de convertorkabel voor de lader. Bij de N90 wordt namelijk een nieuwe lader geleverd met een kleinere connector. In het toestel is dan ook een kleinere connector geplaatst. Oudere Nokia laders werken niet in het toestel en daarom is door Nokia een speciale convertorkabel meegeleverd die het mogelijk maakt om ook oudere kabels te gebruiken. Het is niet geheel duidelijk geworden, waarom Nokia voor de nieuwe connector heeft gekozen. Daarnaast zijn er vanuit gebruikersoogpunt ook geen nieuwe voordelen ontdekt.

Plus- en minpunten Nokia N90

 • Sublieme (video)camera
 • Eenvoud bediening camera
 • Briljant beeldscherm
 • Nieuwe schermresolutie
 • Handsfree functie
 • Nieuwe Symbian besturingssysteem
 • Nieuwe Series 60 gebruikersinterface
 • Accessoire pakket
 • Beltonen
 • Geen portret modus in de camera
 • Batterijuithoudingsvermogen
 • Gewicht
 • Afmeting
 • Geen flitser tijdens video
 • Extern scherm matig
 • Viewfinder extern scherm
 • Langzame galerij
 • Ontbreken trilfunctie

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel heeft een volledig pakket met accessoires, dat in een nieuwe doos geleverd wordt. Speciaal voor de N-series is er een nieuwe verpakking ontwikkeld. In deze bijzondere doos zijn de volgende onderdelen opgenomen:

De aanhouder wint, is iets wat zeker voor Nokia geldt. De Dual Voltage RS-MMC geheugenkaart wordt namelijk nog steeds in de N90 gebruikt. Momenteel zijn er nog geen kaarten te krijgen groter dan 512 MB. Dat is ronduit een belemmering voor gebruikers. Gelukkig heeft men ingezien dat het anders moet en hebben de toekomstige N80 en N71 gewoon een slot voor de Mini-SD geheugenkaart, een standaard die niet alleen beter is maar ook breder wordt toegepast. Rond kerstmis kan men MiniSD kaarten met een capaciteit van maarliefst 2GB verwachten.

Op de standaard bijgeleverde geheugenkaart van 64 MB bevinden zich een groot aantal programma's, zoals QuickOffice, Kodak album en diverse games. Daarover later meer in deze review. De historie zal in dit onderdeel ook een rol moeten spelen. Het accessoire pakket is ruimer dan bij de Nokia 6680 en er kan dan ook niet anders worden geoordeeld dat het opnieuw qua niveau goed zit voor Nokia begrippen vooral door de uitbreiding met een aantal kleine dingen.

Uiterlijk

De smartphones van Nokia zijn stuk voor stuk de afgelopen jaren stukjes kunst geweest. Denk maar eens aan de 7610, 6630 of 3660. Allemaal zeer speciale modellen, die mooi of enorm lelijk gevonden werden. Nokia toont in ieder geval de durf om deze modellen te brengen en dat is met de Nokia N90 ook zo. Het toestel dat op het eerste gezicht vooral groot oogt heeft aardig wat in zich. Het ontwerp is verder best netjes en zeker een lust voor het oog vooral in de cameramodus heeft het toestel wat.

Het toestel is (112 x 51 x 24 mm) ronduit enorm en dan wordt hier nog gesproken over een gesloten N90. In de geopende stand is het helemaal een gigantisch toestel. Afmetingen van de geopende toestand zijn niet bekend, maar momenteel zijn er amper toestellen die in de buurt komen. Wellicht is de Sharp V903, die zeker als een tegenhanger mag worden gezien de enige die de N90 benadert. Qua gewicht zit de N90 ook aan de verkeerde kant met zijn 173 gram. Ook de wat minder bekende Windows Mobile Smartphone, de Mio 8390, bereikt in opengeklapte toestand het formaat van de N90.

Nu is natuurlijk de vraag wat zit er allemaal op en aan dat enorme toestel. Als er langs het toestel wordt gelopen dan wordt het duidelijk dat er aardig wat opties aanwezig zijn. In de geopende toekomst zit men als eerste het enorme toetsenbord met de centrale toets, die erg goed te bedienen is. De toetsen zijn erg groot en tijdens het gebruik heeft men nooit reden tot klagen. Op de andere helft van het toestel is het scherm geplaatst met daarboven twee kleine sneltoetsen, die alleen gebruikt worden in de camera stand en het scherm de lichtsensor voor de lichtgevoeligheid van het toetsenbord. Over de camera stand later meer!

Wordt het toestel nu gesloten dan wordt gelijk duidelijk dat er meer punten zijn op het toestel. Op de voorzijde is het eerste externe scherm van Nokia ooit geplaatst. Dit scherm wordt onder andere door de camera gebruikt, die zelf 270 graden kan worden gedraaid in exact de richtingen die men verwacht. De foto's worden geschoten met de twee toetsen op de rechter zijkant, die geflankeerd door de geheugenkaart slot. E茅n van de twee toetsen is de 5-richtings toets, die niet echt goed overkomt qua kwaliteit. Deze toets is veels te los en beweegt al als het amper aangeraakt wordt. De andere toets is speciaal bedoeld voor het maken van de foto al hebben vele mensen dat niet door en probeert ze altijd eerst 5-richtingstoets.

De linker zijkant bevat de connector voor de lader en datakabel. Op de bovenkant is de aan/uit toets en de speaker geplaatst, die erg goed klinkt voor een mono speaker. En op de onderkant vind men het gat voor het koord. De gehele kwaliteit van het toestel is zeer goed te noemen. Alles zit goed in elkaar. De schanier voor het openen en wijzigen van de modus is zeer sterk en geeft absoluut niet mee. Verder is het draaimechanisme van de camera goed ontworpen. Geen enkel probleem op deze punten!

Het toestel zal bij vele mensen enorm groot over komen en dat is ook niet gek. Met zijn afmetingen en gewicht is het toestel de grootste smartphone met dergelijke mogelijkheden in de markt. De vraag is of dit nodig was geweest, want op diverse plekken is ruimte over in het ontwerp. Vooral rond het scherm en rond het toetsenbord is er niet goed omgesprongen met de ruimte en had het toestel kleiner gemaakt kunnen worden. Daarvoor is uiteindelijk niet gekozen wat tot gevolg zal hebben dat het toestel vooral op uiterlijk een struikelblok zal worden voor de toekomstige gebruiker.

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen is niet 茅茅n van de sterkste punten van dit toestel. De Nokia N90 is een UMTS smartphone met vele functies zoals een groot scherm en 2.0 megapixel camera. Een uithoudingsvermogen van 1 脿 2 dagen is dan ook maximaal haalbaar. Dat is ronduit weinig en kan eigenlijk gewoon niet. Een dergelijk toestel moet minimaal 3 dagen standby blijven. Dat het toestel dit nu niet lukt heeft vooral te maken met de minieme batterij die aanwezig is in de N90. De batterij is kleiner dan de 6680 terwijl er meer ruimte aanwezig is in het toestel. Het laden van het toestel gaat redelijk snel. Binnen een uur is het toestel vol. Gelukkig is dat een pluspunt in dit onderdeel van de review.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is opnieuw op een hoog niveau bij Nokia. Gesprekken zijn duidelijk en komen goed over bij normaal gebruik. Kwaliteit is beter dan elke andere smartphone die nu aanwezig is op de markt. Geen reden tot klagen met dit toestel, op 茅茅n klein punt na dat te maken heeft met de afmeting van het toestel. Doordat het toestel zo enorm groot is, plaatst men menigmaal de speaker niet goed aan het oor dit omdat de microfoon dichtbij de mond geplaatst wordt. Hierdoor komt de speaker boven het oor uit. Als gebruiker plaatst men het toestel dan lager aan het hoofd en dit geeft tijdens het gebruik een vreemd gevoel. Er hangt nog wel wat aan het hoofd.

Op de diverse netwerken geen probleem met bellen en wanneer men het gesprek op de handsfree functie zet is het gesprek enorm goed verstaanbaar. Zelfs de andere kant klaagt niet en bij het hoogste geluidsniveau hoort men zich zelf nog niet terug. Dit is ronduit netjes te noemen en getuigt zich van een hoge kwaliteit.

Deze hoge kwaliteit komt erg goed van pas tijdens het videobellen. Daarvoor zal het toestel geplaatst moeten worden in de camera modus. In de normale geopende modus zal namelijk geen camera worden ingeschakeld. Gesprekken komen via het scherm en de handsfree functie erg goed door. Ook de andere kant klaagt niet over de kwaliteit. Een klein punt is het feit dat het toestel niet ergens geplaatst kan worden. Men moet het toestel altijd vasthouden. Even op tafel of tegen iets aanleggen is er niet bij.

Het gespreksoverzicht is op te vragen via de opneemknop en bevat vier tabbladen, die qua duidelijkheid niks te wensen over laten. De gegevens zijn simpel op te vragen via de tabbladen en men kan alles vinden wat gerelateerd is aan de gemaakte gesprekken. In het menu onder de icoon logboek vindt men nog meer informatie. Hier worden ook nog andere punten weergeven zoals de duur van de diverse oproepen, de kosten van deze oproepen (alleen mogelijk wanneer de kosten voor 1 minuut zijn ingesteld) en de GPRS gegevenssteller. Alles is simpel en doeltreffend op 茅茅n punt te vinden en zo hoort het. Het instellen van de timers/tellers is vrij simpel te doen in het logboek menu. Men kan aangeven hoe lang de tellers bijgehouden moeten worden, hoeveel een gesprek mag kosten en welke eenheden gebruikt moeten worden. De tellers op nul zetten is zo gepiept via het menu van het logboek. De manier waarop dit alles werkt is gelijk aan andere Series 60 toestellen.

De meegeleverde beltonen die in het toestel zitten zijn 64-polyphonic beltonen en klinken erg goed. Er worden ook een groot aantal extra beltonen meegeleverd. MP3 wordt ondersteund en tevens kunnen opnamen gemaakt worden met de opnamefunctie en gebruikt als beltoon. Eigen beltonen instellen via de RS-MMC geheugenkaart is ook getest en werkt.

Over de trilfunctie kan kort worden gesproken. Het is namelijk zo dat deze niet aanwezig is. In de Nokia N90 is geen trilfunctie geplaatst vanwege de afmeting van het toestel. Er had namelijk een flinke motor geplaatst moeten worden om iets te kunnen voelen. Het plaatsen van een dergelijke trilmotor heeft Nokia dus achterwege gelaten. Overigens vreemd, gezien het toestel best ruimte bood voor een dergelijke trilmotor. Vergelijk het met de HTC Universal, een overigens nog groter toestel, die ook voorzien is van een trilfunctie.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de N90 is absoluut briljant. Het gaat hier omeen TFT scherm met 260.000 kleuren, wat nog niet eens het meest unieke punt is, als eerste is Dd resolutie van de gebruikersinterface is verdubbeld naar namelijk 352 x 416 pixels. Dit is de dubbele resolutie van de Nokia 6680, 6681 en oudere Series 60 serie, die allen beschikken over een resolutie van 176x208 pixels. Andere resoluties zullen in de komende maanden volgen vanuit Nokia, een voorbeeld daarvan is de QVGA resolutie in de Nokia N71.

De nieuwe resoluties zullen amper tot geen problemen geven voor oudere programma's die men als gebruiker graag zou willen draaien. Vooral de stap van de oude gebruikersresolutie naar de nieuwe resolutie is betrekkelijk eenvoudig omdat de nieuwe resolutie simpelweg een factor twee is, en er simpelweg pixel-doubling toegepast kan worden of de toepassing in de oude resolutie te laten draaien. Ook voor QVGA is het te verwachten dat de compatibaliteitsproblemen niet erg zorgelijk zullen zijn. Geconcludeerd is dit een enorm groot pluspunt voor Symbian Series 60, Windows Mobile voor de Smartphone kan hier zeker nog een puntje aan zuigen!

Het scherm is zeer duidelijk en ziet er redelijk goed uit wanneer de zon erop schijnt. Vooral de helderheid van het scherm is enorm goed. Dit is erg goed zichtbaar tijdens videogesprekken en het maken van foto's of video's. Qua helderheid is het display goed vergelijkbaar van bijvoorbeeld de Qtek 8310 of SDA II, beide Windows Mobile toestellen. In het geval van de N90 is de gebruikersresolutie alleen een stuk groter, wat de scherpte ook ten voordele komt.

Het scherm van de Nokia N90 schakelt zich tijdens het bellen niet uit en toch jammer want het zou batterijtijd kunnen besparen. Net zoals bij andere Symbian Series 60 toestellen is de screensaver in de vorm van een klok amper afleesbaar wanneer het licht van het scherm niet ingeschakeld is.

Het externe scherm van de N90 is iets totaal nieuws voor Nokia. Een flip model is al iets bijzonders, een flip model met extern scherm is dit al helemaal en dat is te merken. Het scherm is af en toe goed de weg kwijt en wanneer het toestel dichtgeklapt wordt gaat de camera nog wel eens uit het niets aan. Het externe scherm is een 65.536 kleuren TFT scherm met de resolutie van 128 x 128 pixels.

De kwaliteit van het externe scherm is matig, dit in tegenstelling tot het interne scherm dat zeer goed is. Op het externe scherm kan verder weinig worden ingesteld. In het hoofdmenu is een optie ogenomen, die de mogelijkheid geeft de screensaver aan te passen (Er is de keuze uit drie) en de helderheid en achtergrond in te stellen.

Menu

Het soort besturingssysteem bepaald ook wat voor een soort menu of gebruikersinterface in het toestel aanwezig is. De Nokia N90 maakt gebruik van Symbian 8.1a besturingssysteem met de vernieuwde gebruikersinterface Series 60 Second Edition en dat is gelijk te zien. Een groot aantal nieuwe iconen, thema's en onderdelen in de interface die nu draait op een resolutie van 352 x 416 pixels.

Net zoals de 6680 heeft de N90 een homescreen op het bureaublad van het toestel, zoals de Windows Mobile toestellen al wat eerder hadden. Daarop worden opstaande taken, agenda-items van de huidige dag, verjaardagen in de komende dagen getoond en kunnen door de gebruiker vijf sneltoetsen naar een aantal programma's ingesteld worden. Men vindt daarnaast net zoals in alle andere toestellen met een Series 60 gebruikersinterface de mogelijkheid tot openen van de taskmanager via de menutoets een aantal seconden vast te houden. Deze taskmanager kan men gebruiken om snel van het ene naar het andere opstaande programma te klikken of om programma's via de "c" toets snel af te sluiten. Een extra nieuw punt is het feit dat de rode gespreksbe毛indigingstoets nu gebruikt wordt voor het sluiten van applicaties, die naderhand op het toestel geplaatst zijn. Daarvoor zal een gebruiker zeker moeten opletten.

Wat de gebruiker verder op het beginscherm ziet is gelijk gebleven aan de Nokia 6680, namelijk de notities voor de provider, de tijd, de Bluetooth, batterij, berichten en het ontvangst van het belsignaal. Aan de onderzijde van het scherm zijn twee links zichtbaar die door beide soft-keys gebruikt kunnen worden. Het gaat hier standaard om de berichten link en de galerij link, maar deze kunnen zelf naar eigen wens ingesteld worden via het instellingen menu. Naast deze instellingen kan men de centrale 5-richtings bedieningstoets in de vijf richtingen ook een functie meegeven.

Wanneer men het menu zelf wil opstarten moet men op de menuknop drukken. In het menu vindt men een groot aantal icoons in roosterweergave waarachter een groot aantal programma's zitten. De manier waarop deze icoons zijn ingedeeld is een stuk verbeterd en diverse programma's zijn opgedeeld in redelijk aantal mappen. Het is mogelijk om de volgorde en mappen waarin diverse programma's staan aan te passen. De gebruiker kan zelfs de plek wijzigen waar een map staat. Naast het wijzigen van deze mappenvolgorde en de indeling daarvan is het mogelijk een andere soort van weergave van alle mappen te kiezen, genaamd de lijstweergave. Ook bij de lijstweergave is verplaatsing mogelijk.

Het homescreen op het bureaublad van het toestel heeft een aantal kleine aanpassingen, die men kan doorvoeren. Men kan de vijf snelkoppelingen instellen en het homescreen aan en uit zetten. Allemaal wat karig. Hopelijk is het mogelijk wat aanpassingen te doen en wat eigen inzichten te realiseren met een nieuwe thema creator.

Het menu heeft de mogelijkheid tot zeer uitgebreide thema's, iconen en achtergronden. De standaard thema in het toestel is van een mooie kwaliteit, maar het zijn er maar twee. Dat is ronduit karig. De mogelijkheid tot het downloaden van een thema was nog niet aanwezig tijdens de test van het toestel. Ook dit is ronduit matig.

Telefoonboek

Bij de dit toestel is het telefoonboek, contacten genoemd, net zoals in andere Series 60 smartphones. De contacten kunnen standaard op twee manieren opgevraagd worden en dat is wanneer men in het menu naar contacten gaat of wanneer men de 5-richtings bedieningstoets indrukt (vooraf ingestelde functie, die aangepast kan worden). Heeft men contactpersonen op de SIM kaart staan dan kunnen deze niet in de contactenpersonen lijst worden weergegeven. Deze contactpersonen moeten eerst worden overgezet naar het geheugen van het toestel zelf. De N90 vraagt daar zelf om wanneer de eerste keer contacten applicatie wordt bezocht. Onder contacten kunnen verder onder twee tabbladen de contactpersonen en de groepen waar deze personen zijn ingedeeld worden bekeken. Het aantal groepen en contacten die de gebruiker kan toevoegen is beperkt aan het vrije interne of externe geheugen.

Per contactpersoon kan men standaard een redelijk aantal punten met data toevoegen: Voornaam, Achternaam, Bedrijf, Functie, Telefoonnummer, Mobielnummer, Faxnummer, Emailadres. Mocht men dan meer data willen toevoegen dan kan dit via "gegeven toevoegen" en kan men diverse extra's gegevens toevoegen zoals: Telefoonnummers, Mobiele nummers, Fax nummers, Adressen, Emailadressen, URL's, de verjaardag van een contactpersoon en een notitie. Het is nog niet zo uitgebreid als de Orange SPV C600, maar voor een smartphone is het niet anders dan zeer netjes. Deze optie is exact hetzelfde gebleven met andere Series 60 toestellen.

Het is mogelijk aan een persoon of groep een afbeelding en een thumbnail (kleine afbeelding of logo) of een beltoon toe te voegen. Men kan ook aangeven wat de standaardnummers en adressen zijn om naar te SMSen, te bellen, te videobellen, te MMSen of te emailen. Dit kan erg handig zijn wanneer men meerdere nummers in het geheugen heeft staan. Het is ook mogelijk om een normaal thuisnummer in te stellen als SMS nummer. Naast deze functies kan men de diverse contactpersonen vanuit het programma versturen via Bluetooth, email en SMS. Contactpersonen opslaan op de geheugenkaart is mogelijk met Series 60 Second Edition en dat is vooruitgang ten opzichte van Series 60 versie 2.0.

De voice dailing werkt met een vooraf ingestelde invoer en de gebruiker kan met de klep gesloten ook een nummer opvragen. Dit werkt redelijk, al geeft het toestel nog een vage reactie wanneer de juiste contactpersoon niet gevonden wordt. Het toestel spreekt dan iets terug wat niet te verstaan is. Ronduit vreemd!

Messaging

Alle mogelijkheden op het gebied van messaging zijn aan boord van dit toestel. MMS, SMS, picture messaging, email via POP3, SMTP en IMAP4 servers zijn aanwezig. Men kan de diverse berichten opvragen via het berichten icoon in het menu en daar vind men een aantal mappen in een lijstweergave. Men kan snel een bericht invoeren of de inbox bekijken waarin alle soorten berichten op de emails na samen zichtbaar zijn. Nadeel is daarvan is dat men dan alle berichten door elkaar heeft staan. Een goede manier was geweest berichtregels te introduceren waardoor de diverse berichten in bepaalde zelf te defini毛ren mappen terecht zouden komen. Helaas is deze functie nog niet opgenomen in de Series 60 interface.

Instant email is niet standaard aanwezig in het toestel. Het wordt wel ondersteund in het besturingssysteem, maar is nog niet ingebouwd. Dit is erg jammer, want software naderhand nog aanbieden terwijl gebruikers het toestel nu kopen met de aangekondigde specificaties is niet bepaald de juiste manier. Alleen Siemens doet dit goed, want daar is RIM Blackberry, de offici毛le naam voor instant of push email, wel standaard ingebouwd in de SK65 zoals aangekondigd. De E-series zullen de eerste smartphones worden met standaard ingebouwde RIM client. Mocht men als gebruiker deze functie ook in de N90 willen hebben dan zijn daarvoor een groot aantal mogelijkheden voorhanden.

Het invoeren van de tekst gaat snel en werkt lekker al werkt het gewicht van het toestel het wel wat tegen. Alle verdere instellingen op deze Nokia zijn hetzelfde als bij ander Nokia of Siemens toestellen. Het "#" dient voor de bediening van de soort invoermodus, de "c" toets is voor het verwijderen van de tekst en de "ABC" toets dient voor het selecteren van tekst of het wijzigen van de mogelijkheden die er zijn voor het invoeren van tekst in het toestel. Tijdens het invoeren zijn er een aantal regels te zien waarop de tekens worden geplaatst. Heeft men het bericht af en hoeft het nog niet verstuurd te worden dan kan het worden opgeslagen in de ontwerpen map. Is het bericht eindelijk verzonden dan komt het in de verzonden map geplaatst. Versturen van een foto of een andere multimedia bestand is gewoon mogelijk via het berichten programma, maar ook via het fotoalbum of RealOne programma. Ontvangen bestanden kunnen bekeken worden door middel van deze programma's.

Connectivity

Connectiviteit is een naam die door Nokia verzonnen is in de mobiele telefoon markt. Sinds een aantal jaar is Nokia al bezig geweest met het inbouwen van poorten in mobiele toestellen waarop een datakabel aangesloten kan worden. In de Nokia 3650, 3660, 6600 was geen aansluiting aanwezig voor een datakabel en dat mag hoogstens apart genoemd worden voor een smartphone. Gelukkig heeft Nokia, dat opgelost in de 7610 & 6630 en is het een ingeburgerde standaard bij de 6680. Bij de N-series is het niet anders. De N90 is namelijk uitgerust met een pop-port en dat is ten kosten gegaan van de infraroodpoort.

Op deze keuze komt Nokia nu wel heel langzaam terug. De infraroodpoort wordt namelijk door vele personen node gemist en daarom is deze dan ook terug geplaatst in de nieuwe serie met N-series modellen. Het terugplaatsen van de infraroodpoort zal niet ten kosten gaan van de datakabel. Deze zal ook bij de nieuwe modellen zeker aanwezig zijn. De gebruiker kan de datakabel gebruiken voor de overdracht van data van het toestel naar de PC en vice versa.

Op het toestel zit ook een modem, die gebruikt kan worden voor een draadloze inbel- of GPRS verbinding tussen een laptop en een netwerk. Men zal alleen de Bluetooth verbinding of datakabel kunnen gebruiken. Helaas is er geen infraroodpoort om een modem verbinding op te zetten.

Aangaande de Bluetooth moeten worden opgemerkt dat deze functie enorm goed werkt en vrij weinig vraagt van de batterij. De reikwijdte van de Bluetooth antenne en de achterliggende software is veel verder en beter dan die van de Sony Ericsson P910i of SPV C600. In de afgelopen weken is gebleken dat Nokia Bluetooth ontvangers en software veel stabieler zijn dan die van andere merken, dat blijft een sterk punt van Nokia. Op de Nokia 6680 is het ook mogelijk om via Bluetooth contact te leggen met een speciaal Nokia Bluetooth keyboard en via een headset constant audio te beluisteren. Simpel een verbinding leggen en een reeks MP3 bestanden starten is voldoende. Helaas is de kwaliteit nog niet fantastisch, wellicht brengt een toekomstige stereo Bluetooth headset daar verbetering in, die bij de nieuwe modellen verkrijgbaar zal zijn.

Helaas nog geen Wifi in een Series 60 smartphone, de volgende generatie zal er standaard mee uitgerust worden. Helaas viel de N90 daar nog niet ander. De nieuwe N80, N91 en N92 hebben wel Wifi aan boord en ondersteunen de protocollen Wifi b en Wifi g. (N91 alleen 802.11b)

Geheugen

De hoeveelheid geheugen van het toestel is 35 MB en is een flinke verbetering ten opzichte van de 6680. Het was ook wel nodig. Het was een logische stap die Nokia heeft moeten zetten.

Naast het interne geheugen is er in het toestel ook extern geheugen aanwezig. Het geheugen dat meegeleverd is 64 MB. Dat is genoeg voor mensen die foto's willen opslaan of wat data zoals emails of Word-bestanden willen opslaan. Voor mensen die meer geheugen willen gebruiken kunnen in de loop van de tijd extra geheugenkaarten kopen tot een grote van 512 MB.

De geheugenkaart vol met programma's verwijderen kan wat problemen geven in het menu. Men moet de kaart pas verwijderen wanneer men dit heeft toegestaan in het menu van het toestel. De plaatsing en het verwijderen van de geheugenkaart gaat vrij eenvoudig een geeft geen moeite.

Camera

De 2.0 megapixel camera in de N90 is van een kwaliteit die in de huidige markt maar door twee ander modellen wordt overtroffen, namelijk de Sharp V903 en de combinatie Sony Ericsson K750i/W800i, alleen andere modellen hebben het nakijken op de N90. De lens die in het toestel geplaatst is draagt de naam Carl Zeiss, 茅茅n van de beste lensfabrikanten in de wereld. De combinatie van Carl Zeiss en Nokia zou moeten dienen tot een succesvolle combinatie, die hieronder besproken zal worden.

De camera wordt geactiveerd door het toestel op te draaien zoals op de foto getoond is. In deze cameramodus kunnen foto's en video's worden geschoten. Dezelfde modus wordt gebruikt tijdens het videobellen (door de camera naar zich toe te draaien) en heeft weinig omhanden. Het toestel wordt door gebruiker op een natuurlijke manier vastgehouden en de duim van de rechterhand valt altijd op de twee cameratoetsen. De bovenste toets is zoals al eerder aangegeven de toets waarmee de foto of video wordt geschoten. De onderste toets is een 5-richtingstoets die dient samen met de soft toetsen links naast het scherm voor het bedienen van het menu dat op het scherm wordt weergegeven. Tevens kan men hiermee de flitserstand wijzigen en inzoomen tot een vergroting van 20x.

Is het toestel gesloten dan zal aan de camera moeten worden gedraaid. Zodoende komt de camera naar voren op het externe scherm en kunnen er foto's worden geschoten. Helaas werkt de video opneemfunctie niet op het externe scherm. Er kunnen nog wel een aantal punten worden ingesteld wanneer met de klep dicht foto's geschoten worden. Het grootste probleem met het externe scherm en de viewfinder van de camera is het feit dat men als gebruiker altijd ruzie heeft met de viewfinder. Meestal staat de viewfinder ondersteboven wanneer de camera net is verdraaid of moet men de camera zo onnatuurlijk vasthouden om een foto te maken dat iedereen die tegen dit probleem aanliep spontaan de flip opende. Op die manier zijn er namelijk nooit problemen.

Het toestel voelt erg goed in de hand en de manier waarop de foto's worden gemaakt is met een dergelijke eenvoud die nog niet eerder vertoond is in de markt. De Sony Ericsson K750i/W800i serie heeft nog wel eens wat moeite met de cameratoets en het maken van een foto, dit komt bij de N90 nooit voor. De toets is daarvoor goed genoeg al moet men wel goed doordrukken. De automatische auto focus en macro modus moeten namelijk ook hun werk kunnen doen.

De camera is redelijk tot zeer snel. Ook het opslaan van bestanden gaat snel genoeg al kan het voorkomen dat een bepaalde ingezoomde foto niet wordt opgeslagen door een fout in het software momenteel. De camera past net zoals andere camera's constant de invloed van de lichtintensiteit aan die de omgeving heeft op de camera (en videocamera). De foto's die gemaakt worden hebben het formaat JPG en wanneer het toestel in de automatische stand staat zal de camera zelf uitmaken hoe de foto geschoten dient te worden. Is men dicht op een object dan zal de macro modus ingeschakeld worden, is het donker dan zal de flitser en de nachtmodus bijspringen. Deze punten zijn absoluut sterkste onderdeel van de camera.

De ingebouwde flitser is van goede kwaliteit, vergelijkbaar aan de flitser van de K750i. Al hangt het van de omgeving af hoe goed de flitser opereert. De N90 flitser kan zich niet meten met de add-on flitser voor de K750i. Deze is van een kwaliteit die nog niet in de markt vertoond is. De N90 heeft verder als enige N-series model, een voorflits tegen rode ogen en een speciale anti-rode ogen flitsinstelling. Dit is bekend uit de Sendo X en Nokia heeft dit in de N90 toegepast.

Een videofunctie mag en kan niet ontbreken in een smartphone en is in de N90 samengevoegd met de camera in 茅茅n applicate. De videofunctie is naast de bedieningseenvoud het sterkste punt van de N90. De kwaliteit die uit het toestel komt is ronduit briljant. Met een maximale resolutie van 352 x 288 pixels kan voor het eerst echt video's maken die ergens op lijken. De video's worden zelfs opgeslagen in het formaat MP4.

De camera in de N-series heeft een compleet nieuw uiterlijk gekregen, dat voor het eerst zichtbaar werd in de N90. De cameraopties staan niet op het niveau van de Samsung D600, die daarin uitblinkt, of de Sony Ericsson K750i, maar het mag er best zijn. Er is de keuze uit drie resoluties; Hoog 2M (1600 x 1200 pixels), Normaal 0.5M (800 x 600 pixels), Laag 0.3M (640 x 480 pixels). De laatste resolutie is speciaal voor MMS, maar meestal hebben dergelijke foto's toch nog een grootte rond de 50 KB en dat is een redelijke hoeveelheid om via MMS te versturen en ontvangen. Tevens is een VGA cameraresolutie nogal groot om te ontvangen op een scherm dat meestal niet groter is dan 176 x 220 pixels. Een kleinere resolutie had zeker aanwezig mogen zijn.

Verder is er geen keuze uit verschillende kwaliteiten daarvoor zijn de resoluties. Er is wel een multishot functie waarbij zes foto's snel achter elkaar geschoten kunnen worden. Helaas, is het niet mogelijk om de multishot functie op enige wijze aan te passen.

Verdere instellingen die in het toestel aanwezig zijn voor de camera is de zelfontspanner met twee standen (2 en 10 seconden), de mogelijkheid tot het aanpassen van de automatisch modus in een nacht modus, macro modus, sport modus (voor snelle bewegende objecten) of een portret modus (waarbij er gefocust wordt op objecten die dichtbij staan), aanpassen van de belichtingswaarde, het maken van foto's met vijf schillende soorten witbalans (Automatisch, Zonnig, Bewolkt, Gloeilamplicht en TL-licht) & vier verschillende soorten Kleurtoon (Normaal, Sepia, Zwart & Wit en Negatief), wijziging van de standaard naam en de wijziging tussen de geheugenkaart en het interne geheugen als opslagmedium.

Zoals al aangegeven is de kwaliteit van de video erg goed. Geen enkel toestel kan hier aan tippen. De Nokia 6280 zal binnenkort een resolutie laten zien van 640 x 480 pixels, maar tot die tijd heeft de N90 alle eer. De aanwezige resoluties in het toestel zijn 352 x 288 pixels en 176 x 144 pixels. Een kleinere resolutie speciaal voor MMS is niet aanwezig helaas.

De mogelijke opties zijn helaas niet op hetzelfde niveau als de camera. Er is alleen de keuze uit een normale en nacht modus die niet heel erg goed is. Daar had meer ingezeten. Tevens zijn er vijf schillende soorten witbalans (Automatisch, Zonnig, Bewolkt, Gloeilamplicht en TL-licht) & vier verschillende soorten Kleurtoon (Normaal, Sepia, Zwart & Wit en Negatief), kan het geluid worden uitgeschakeld, is er mogelijkheid tot wijziging van de standaardnaam en de wijziging tussen de geheugenkaart en het interne geheugen als opslagmedium. Helaas werkt de flitser niet tijdens het filmen. Vooral dit laatste is een doodzonde. De nachtmodus is al niet te best, daar had de flitser best wel wat aan kunnen bijdragen.

Wanneer de afbeeldingen gemaakt zijn door de camera kunnen ze opgevraagd worden via de Galerij icoon in het menu. Hier wordt geen scheiding meer gemaakt tussen de data op de geheugenkaart en de data op de telefoon zelf zoals dat bekend is uit vorige Series 60 modellen. Onder de map afbeelding vindt men de gemaakte afbeeldingen in een nieuwe weergave in een soort rondo. Dit is de enige weergave die mogelijk is. Het laden van de foto duurt redelijk lang wanneer een grote hoeveelheid foto's geladen dient te worden. De traagheid van de Galerij is af en toe irritant wanneer even snel een foto getoond moet worden.

De Galerij toont nog steeds echt alle bestanden die op de geheugenkaart en het interne geheugen geplaatst zijn. Dit wordt ten eerste een enorme lijst en ten tweede worden ook afbeeldingen uit programma's getoond, die totaal niet getoond hoeven te worden. Nokia zou hiervoor een functie moeten inbouwen die aangeeft welke mappen afgezocht moeten worden naar de juiste bestanden.

Wanneer een foto geopend wordt kan men de foto fullscreen weergeven, roteren, verwijderen, van naam wijzigen en er op inzoomen. De aanpasmogelijkheden voor de netgemaakte foto's zijn duidelijk aanwezig en netjes voorzien.

Een video kan worden bekeken in de RealOne speler. Het werkt vrij simpel, zelfs het aanpassen van video's is mogelijk in het toestel, maar daarover later meer. Met deze video speler zal het in de toekomst mogelijk zijn om TV te kijken op het toestel via een streaming verbinding. De RealOne speler is vooral op het toestel geplaatst om bijvoorbeeld muziekvideo's en omgezette DVD's te bekijken op het toestel.

Versturen van foto's en video's gaat vrij simpel via MMS, Bluetooth, email en de meegeleverde datakabel en software. Een uitkomst daarvan is dat men niet van te voren de Bluetooth functie aangeschakeld hoeft te hebben om iets te versturen. Het toestel schakelt deze zelf aan wanneer men iets wil versturen.

Al met al is de camera van de N90 absoluut een genot om mee te werken en om te gebruiken. Tot dat de N80 zal verschijnen zal deze camera de beste camera in een smartphone zijn. Sterke punten zijn vooral het maken van foto's in een binnen omgeving, de hoge kwaliteit video's en de eenvoud waarmee elke ziel op deze aarde een foto kan maken met dit toestel.

De camera legt het qua kwaliteit wel af ten opzichte van de K750i en dan vooral wanneer men buiten foto's maakt en in andere sommige omstandigheden. Tevens heeft de SE telg niet het predikaat Carl Zeiss en is vele malen kleiner, lichter en goedkoper dan de N90. Ook heeft de N90 niet de hoeveelheid opties uit de D600 van Samsung. Deze punten zijn tegen de N90 en zullen een afweging moeten zijn wanneer men als gebruiker voor de N90 kiest. Tevens zegt de naam Carl Zeiss niet alles en is onze ogen vooral een marketing verhaal.

Aanwezige programma's

De hoeveelheid extra programma's, die in het toestel aanwezig zijn, is niet uitgebreid ten opzichte van de Nokia 6680. De N-series zijn hierop niet verbeterd. Bij Nokia is het toestel met een aantal bekende programma's uitgerust.

Een aantal programma's zijn standaard terug te vinden op een Series 60 toestel. Dit zijn onder andere een agenda, takenlijst, een profielprogramma (waar mee vijf vooraf ingestelde profielen gewijzigd kunnen worden, waaronder een flight mode profiel), favorietenprogramma (om de rechter soft-key en daaronder de favorieten aan te passen), notities/kladblok, omrekenfunctie, rekenmachine, opname-eenheid of voicememo (1 minuut opneemlengte en bestanden met een AMR formaat, die gebruikt kunnen worden als beltoon), alarmklok, informatieprogramma over het geheugen, chatprogramma via instant messaging en de standaard Nokia voice command functie, die gebruikt kan worden voor diverse functies binnen het toestel. Ook is er in dit toestel een volledige file manager ge茂ntegreerd, die het mogelijk maakt diverse mappen te bekijken en diverse bestanden over te zetten.

Op deze Nokia N90 is er opnieuw een movie editor aanwezig. Deze movie editor geeft de mogelijkheid om video's aan te passen door middel van het toevoegen van video, muziek en tekst. Het aanpassen wordt automatisch gedaan in relatie tot de stijl die gekozen wordt. De stijl bepaald de transities, visuele effecten, muziek en tekst in de aangepaste video, door het programma een Muvee genoemd. Men kan zelf bij Nokia eigen stijlen downloaden, naast de al tien standaard ingestelde stijlen. Men kan zelf ook stijlen maken op het toestel. Via deze functie stelt men zelf een muziek, tekst en video in. De kwaliteit van de video's aangepast van door de movie editor is niet bepaald hoog. De kwaliteit van de gebruikte video's wordt er juist minder door.

Op het toestel vind men twee browsers, een Opera internet browser en een WAP browser, waarmee ook internetpagina's kunnen worden bekeken. De Opera browser is een vervanger voor de standaard series 60 XHTML-browser. De browser heeft de mogelijkheid de pagina zo weergeven dat alles op het scherm past qua breedte of op het volledige scherm wordt weergegeven. Tevens wordt dan de pagina alleen met tekst weergegeven. De leesbaarheid van een dergelijke pagina wordt in deze browser dan enorm verhoogd. De Opera browser zal meegeleverd worden in het software pakket, ge茂nstalleerd zijn op het toestel en kan alleen gebruikt worden in samenwerking met een GPRS bundel bij een provider of via een Bluetooth, kabel of infraroodverbinding met een PC of Mac die de internetverbinding aanlevert.

De WAP browser gebruikt men om WAP en internet pagina's en contentdiensten, zoals Vodafone Live of T-zones te bezoeken. Via een GPRS verbinding over WAP (oftewel GPRS-en) of een inbelverbinding over WAP (oftwel WAP-pen) kan men de browser gebruiken. De contentdiensten werken alleen via de GPRS verbinding

De RealOne speler in de Nokia N90 heeft ook een MP3 functie in zich. De speler werkt aardig, maar is niet zo handig. Daarom is door Nokia de nieuwe muziek speler ge茂nstalleerd die veel weg heeft van de interface die gebruikt wordt in een iPod en de W800i van Sony Ericsson. Nokia heeft dit zeer netjes gekopieerd en geeft de gebruiker van een Series 60 smartphone eindelijk standaard de mogelijk om eenvoudig MP3 bestanden af te spelen. Het programma is te gebruiken op alle Nokia Series 60 modellen en wordt standaard op de N-series meegeleverd. Het programma werkt helaas niet op de volledig N90 schermresolutie, maar het toestel past het wel netjes aan.

De speaker is geen enorme vooruitgang ten opzichte van de 6680, maar klinkt wel erg goed. Het is nog geen stereo speaker en het geluid wat men is dan ook mono. Via de meegeleverde stereo headset kan de gebruiker wel stereo muziek luisteren.

Over de ingebouwde en meegeleverde Help functie en SIM-functie moet natuurlijk ook gesproken worden. Het toestel heeft een hele simpele en handige Help functie die de handleiding eigenlijk overbodig maakt. Men kan namelijk bijna alles vinden in de Help functie van het toestel. De SIM-functie is een onderdeel van het menu en daarbinnen kan men een aantal nummers en functies die op de SIM kaart staan bekijken en gebruiken, zoals de dienstnummers en de belangrijke nummers van een provider.

Naast deze programma's worden er twee programma's meegeleverd, die allemaal vrij gebruikt worden. Dit zijn een Kodak picture center waarmee men foto's kan delen met andere personen en foto's in een online foto album kan plaatsen en Nokia Life Blog dat mogelijkheid geeft al de bezigheden en afbeeldingen te bloggen/delen via het toestel en een internetverbinding met andere personen.

Naast deze programma's wordt ook Quickoffice meegeleverd in de vorm van Quickword, Quicksheet en Quickpoint. Een Word, Excel of Powerpointbestand openen en bekijken is via dit pakket simpel en geen moeite. Het pakket geeft de bestanden goed weer en zonder enige problemen. Quickoffice is ook bekend van de Sony Ericsson P910i waarop een versie draait waarin men ook zelf bestanden kan aanmaken en kan wijzigen.

PDF+ uit de Nokia 6630 is vervangen door Adobe Reader in de Nokia N90, die het werkt net zo goed of wellicht iets beter en netter doet. De applicatie pakt bestanden net wat beter op en werkt deze goed af. Absoluut een aanrader!
Het draadloos toetsenbord programma is toegevoegd aan het toestel om het eenvoudiger te maken om te connecten met speciale draadloze Bluetooth keyboard van Nokia te gebruiken. Dit is helaas niet getest, omdat het toetsenbord niet aanwezig was tijdens deze review.

Als laatste mag het standaard Nokia N90 welkom programma niet onbesproken blijven. Het programma geeft de gebruiker een reis door het toestel en laat de belangrijkste dingen zien, die het toestel kan. Daarnaast wordt er een opstartwizard gebruikt om alle MMS, GPRS en WAP instellingen in het toestel te krijgen. Een erg nette oplossing voor iets wat waarmee gebruikers altijd moeite hebben.

Games

Eindelijk ziet Nokia in dat het anders moet. Games zijn weer aanwezig in een smartphone na een lange reeks van modellen zonder games. Men heeft nu Snake EX en Card deck opgenomen op de geheugenkaart. De games zijn leuk om te spelen. Snake EX is wellicht algemeen bekend en is niet anders dan het al oude slangenspelletje, maar dan in een mooier jasje. Card deck is even wennen. De games die men kan spelen zijn minder algemeen bekend en vragen soms wat uitleg.

Het is allemaal dus niet echt fantastisch, maar gelukkig dat ze er weer eens aangedacht hebben dat er games in de smartphone zitten.

Extra's

Speciaal om aan te geven in welke posities het toestel gebruikt kan worden, zijn hieronder een aantal opties gegeven naast de Sharp V903 waarvan men in de komende weken een review kan verwachten:

Conclusie

Zoals altijd wordt aan het einde van de review de balans opgemaakt. Wat zijn nu de sterke en zwakke punten van de N90, die voorlopig tot de N80 volgend jaar op de markt komt de top van Nokia's N-series zal zijn.

Een aantal punten uit de review die besproken werden zijn opgenomen in de lijst met minputen. Hieronder vielen vooral het feit dat Nokia nog steeds niet in ziet dat een gebruiker geen video's en foto's van resoluties als 640 x 480 en 176 x 144 kan gaan versturen via de MMS. Voor menig persoon kan dit problemen opleveren wanneer de MMS wordt binnengehaald.

Ook de batterij is niet een punt waar de Finse ontwikkelaar van Nokia erg blij mee zullen zijn. Het toestel houdt niet langer uit dan een dag of twee en dat is ronduit slecht. Het gewicht en afmeting van het toestel zijn punten waar menig persoon over zal vallen. Is het geen probleem dan heeft elke gebruiker er een goed en stevige ontwikkeld toestel, maar in de huidige markt zijn er modellen die bijna evenveel kunnen in een kleinere inhoud. Deze modellen hebben dan ook nog een trilfunctie.

Een aantal punten in relatie tot de camera moeten ook worden genoemd. Vooral wanneer buiten foto's worden geschoten naast de K750i is het duidelijk zichtbaar dat de N90 zich niet kan meten aan de SE telg. Qua cameraopties is het toestel geen maat voor de D600 al overklast de N90 beide modellen wel op de eenvoud waarmee elke gebruiker een foto kan maken en de kwaliteit van de videocamera. Wordt daarna de galerij geopent dan moet iedereen beducht zijn en ook rustig de tijd nemen. Het kan soms even duren. Een tip is ook om gewoon foto's te schieten met het interne scherm in de cameramodus. Het externe scherm heeft soms rare kuren en heeft ook niet de mogelijkheid tot het opnemen van video's.

Vooral de pluspunten zullen de meeste mensen zeker aanstaan. Naast de genoemde camera punten heeft het toestel een enorm sterk beeldscherm en handsfree functie. Ook zijn het nieuwe besturingssysteem, de nieuwe gebruikersinterface en schermresolutie absoluut goede verbeteringen die weer een stap in de toekomst zetten waar nog geen enkele andere smartphone Series 60 fabrikant aan kan tippen.

Als laatste willen de verbeterde beltonen en het nette accessoire pakket niet onbesproken laten.

De N90 is en zal in de komende maanden de beste smartphone blijven. Kiest men niet voor dit toestel en dan vooral in relatie tot de minpunten dan is wellicht de N70 een goede optie om naar te kijken. Dit toestel zal in de komende weken worden gereviewd naast de nieuwe Sharp V903 die ook de strijd aan zal gaan met de N90 op het gebied van de camera en de video opties. Houdt NieuweMobiel.NL dus in de gaten en volg tot het einde van het jaar onze site voor de nieuwste toestelreviews.

Voor de grote hoeveelheid foto's en video's die gemaakt zijn met het tostel en van het toestel kan men terecht in het media archief. Bekijk de foto's en video's zelf en oordeel!


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia N90 review