Nokia N80 review


NieuweMobiel.NL presenteert de review van het derde toestel uit het ijzersterke N-series portfolio van Nokia: De N80.

Sindskort is deze meester in stijl en connectiviteit eindelijk uitgebracht op de Nederlandse markt en velen hebben hier met smart op gewacht. Hoewel het toestel enkele maanden uitgesteld is en daardoor lang op zich liet wachten is de N80 steeds vaker terug te vinden in het telecomassortiment. Hoewel de Nokia N80 zich liever geen telefoon laat noemen, maar multimedia computer met hoge resolutie scherm, 3.0 megapixel camera, Wireless LAN én Symbian 9.1 OS.

De Nokia N80 heeft alles qua power en connectiviteit in huis. Met zaken als WiFi 802.11a/b/g, UMTS, SIP, uPnP, Bluetooth en Infrarood is het toestel connected als geen ander. Tel daarbij de 3.0 megapixel camera, een kleurenscherm van 352 x 416 pixels, het MiniSD kaartslot, een compacte en stijlvolle formfactor bij op en men komt bij de N80 uit: een toestel waarvan geen tweede is te vinden. Dit geldt ook voor de concurrentie, die er nog niet in geslaagd is een toestel uit te brengen met specificaties van enorm formaat, maar een zeer geringe fysieke grootte. Kijkt men naar de loop der jaren dan ziet men dat Nokia wederom een mijlpaal heeft gehaald én een groot statement heeft neergezet in de vorm van een klein toestel. Die mijlpaal was ook al behaald met de introductie van de Nokia 7650 in 2002, toen zijn tijd ver vooruit. Natuurlijk betekent vier jaar in de telecomwereld een eeuwigheid, zeker als men de toestellen naast elkaar zouden leggen. Toch is de gelijkenis met de Nokia N80, het tweede slimme toestel van Nokia met een slide formfactor, opvallend groot.

Niet geheel onbelangrijk is de Nokia N80, net als de sindskort uitgebrachte Nokia 3250 en Nokia N91 voorzien van het nieuwe Symbian OS 9.1 besturingssysteem met de Series 60 3rd Edition gebruikersinterface. Dit houdt in dat het toestel een Smartphone is en dus ook softwarematig een groot aantal mogelijkheden heeft ten opzichte van conventionele toestellen. Denk hierbij aan de mogelijkheid tot installeren van zowel JAVA-midlets als gewone applicaties, navigatiemogelijkheden, uitgebreide PIM- client- en agendafunctionaliteit en natuurlijk een enorm scala aan connectivityopties, iets waar vooral de Nokia N80 naar hartelust gebruik van kan maken.

Het Symbian v9.1 besturingssysteem heeft ten opzichte van oudere versies een groot aantal veranderingen ondergaan op diverse gebieden die tijdens de review uitgebreid aanbod komen. De meest belangrijke zijn de verbeteringen op het gebied van de veiligheid, snelheid, efficiency en energieverbruik. De kern is het Symbian OS dat één van de vier besturingssystemen is die gerealiseerd zijn voor de mobiele markt. Symbian is een gedeeltelijk een zogenaamde Open Source besturingssysteem en kan doordoor juist door een fabrikant naar eigen inzicht worden doorontwikkeld. Een vaak genoemd nadeel van een Symbian OS zou het feit zijn dat er ten opzichte van Windows Mobile OS veel minder extra programma's voor handen zijn voor de gebruiker en dat er diverse verschillende soorten Symbian besturingssystemen zijn met ieder een ander uiterlijk en gebruikersinterface. Dat laatste klopt ten dele, maar met de huidige ontwikkelingsmogelijkheden is het specifiek aanpassen voor de diverse gebruikersinterfaces relatief weinig werk. Mede daardoor klopt de eerste veronderstelling niet, op het moment van schrijven zijn er enorm veel voor Symbian geschikte programma’s. Sinds de komst van het nieuwe Symbian werken deze niet meer, maar veel ontwikkelaars zijn druk bezig met het compileren van nieuwe versies, met een zogenaamd softwarecertificaat: onderdeel van de nieuwe set met beveiligingsopties wat deel uitmaakt van Symbian versie 9.1.

De markt van Smartphones groeit en groeit. Momenteel spelen Symbian en de toestellen uitgevoerd met het Symbian OS de grootste rol in de markt, goed voor een aandeel van ruim 80%. Naast Symbian heeft Nokia met het N-series portfolio een enorm sterke troef in handen. Naast de zeer goed verkopende Nokia N70 zit ook de Nokia N80 enorm in de lift. De N-series zijn daarvan het voorbeeld. De nieuwe modellen naast de N70, de N80 en N91, tonen dat Nokia een compleet nieuw pad gaat bewandelen en ver vooruit is op concurrentie als HTC met hun Windows Mobile portfolio.

De Nokia N-series brengt de consument toestellen met uitgebreide specificaties, nieuwe mogelijkheden zoals 2.0 á 3.0 megapixel camera's, Wifi, 3G opties en een compleet uiterlijk zullen een gemeengoed worden in de komende periode en laten zien dat de Finse fabrikant zeker weten wat de markt inhoudt en vraagt.

- Toestel
- Batterij (BL-5B, 3.7 volt)
- Oplader
- Speciale lader/converter kabel
- Stereo headset
- Polsbandje
- Schoonmaakdoekje
- CA-53 Datakabel
- POP/ 3.5mm audio converter kabel
- 128 MB MiniSD geheugenkaart + SD adapter
- Nederlandse handleiding en Quickstart handleiding
- Franse handleiding en Quickstart handleiding
- ‘Get Connected’ gids Nederlands/Frans
- ‘Aanvullende Toepassingen’ gids Nederlands/Frans
- Software CD met daarop Nokia PC Suite

Wat opvalt dat er bij de Nokia N80 enorm veel papier wordt geleverd in de zin van handleidingen, snelstart handleidingen en andere informerend papiermateriaal, natuurlijk met een doel. Daar valt ook de gewone handleiding onder en zoals vanouds heeft Nokia dit goed voor elkaar. Mooie afbeeldingen, duidelijke lettertypen, prima te lezen en alles wat men zoekt als men het toestel voor de eerste keer gebruikt. Geen aanmerkingen op dit vlak, behalve dat men als geoefende Series 60 gebruiker soms wat meer wil weten over de nieuwe gebruikersinterface. Helaas is daar de handleiding niet voor bedoeld.

Een ander minpunt wat in de handleiding niet tot amper aan bod komt is de werking van uPNP zelf, waar erg weinig over in staat. Verder gaat de handleiding alleen aan op de uPnP configuratie van het toestel zelf, en eigenlijk wordt er met geen woord gerept over eventuele configuratie van andere uPnP apparaten. In de ‘Get Connected’ gids wordt hier eveneens niets over vermeldt. Daarnaast ontbreekt simpelweg ondersteuning op papier van de bijgeleverde CD-ROM software, zoals Adobe PhotoShop Album Starter Edition en Home Media Server. Dingen waaraan de beginnende gebruiker wellicht niet snel toekomt, maar wel erg leuk zijn om later te ontdekken. Wie de CD-ROM zal gebruiken onder Windows XP zal tegen diverse foutmeldingen aanlopen, men moet er vanuit gaan dat dit een softwarematige productiefout is, maar het is wel ronduit slordig van Nokia te noemen.

Wat zit er bij het toestel?

De Nokia N80 wordt geleverd met een accessoirepakket gelijk aan dat van de N70, zelfs de doos is even groot. Er zijn echter wel wat punten die verschillend zijn met wat er normaliter bij de Nokia N70 geleverd wordt. Het is in ieder geval te zeggen dat het pakket vrij compleet is. Het volgende behoort tot het accessoirepakket van de Nokia N80:

Terug naar de accessoires die bij het toestel geleverd worden. Deze zijn zoals vermeld grotendeels gelijk aan die van de N70, naast de gebruikelijke accessoires namelijk een headset met uitstekende geluidskwaliteit, de bekende datakabel en een 128 MB geheugenkaart. Nieuw is de converterkabel voor een reguliere audioheadset. Net als de N70 zit er in het pakket van de N80 een speciale lader-converter kabel, zodat er een oudere Nokia-lader of carkitplug gebruikt kan worden om het toestel op te laden.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel