Nokia N73 review

Nokia geeft NieuweMobiel.NL de eerste blik op hun nieuwste serie met modellen. Daaronder de N73, N72 en de hier besproken N93. De toestellen zijn de derde generatie N-series en geven de aanzet tot een nieuwe markt, die van de multimedia computer.

De N73 is niet het prototype van een multimedia computer, maar wel een sterke en krachtige opvolger van de enorm populaire N70.

Zoals al gezegd drie compleet nieuwe modellen, die allemaal de markt zullen bereiken in Nederland. De N72 is namelijk door een bekende winkel in het assortiment van dames modellen opgenomen. De andere twee toestellen worden vooral als videocamera telefoon en cameratelefoon geprofileerd. In het geval van de cameratelefoon moet gekeken worden naar de N73, die het eerste betaalbare model zal worden met een ingebouwde Carl Zeiss lens.

Twee toestellen (N93 en N73) draaien op het nieuwe Symbian v9.1 besturingssysteem dat een verandering heeft ondergaan op een groot aantal vlakken die tijdens de review besproken worden. De meest belangrijke zijn de verbeteringen op het gebied van de veiligheid en de beveiliging tegen virussen, onbekende programma’s en invloeden van buiten af. De ondergrond is het Symbian OS dat één van de vier besturingssystemen is die gerealiseerd zijn voor de mobiele markt. Symbian is een zgn. Open Source besturingssysteem en kan daardoor juist door een fabrikant naar eigen inzicht worden doorontwikkeld. Een vaak genoemd nadeel van een Symbian OS zou het feit zijn dat er ten opzichte van Windows Mobile OS veel minder extra programma’s voor handen zijn voor de gebruiker en dat er diverse verschillende soorten Symbian besturingssystemen zijn met ieder een ander uiterlijk en gebruikersinterface. Dat laatste klopt ten dele, maar met de huidige developers tools is het specifiek aanpassen voor de diverse gebruikersinterfaces relatief weinig werk. Mede daardoor klopt de eerste veronderstelling niet, op het moment van dit schrijven zijn er meer dan 5000 geregistreerde voor Symbian geschikte programma’s. Andere voordelen van het Symbian platform zijn de grote mate van stabiliteit, gebruikersvriendelijkheid en het lage batterijverbruik.

De markt van smartphones groeit en groeit. Momenteel spelen Symbian en de toestellen uitgevoerd met het Symbian OS de grootste rol in de markt. Het was dan ook niet meer dan logisch dat Nokia de multimedia kant van de markt zou opzoeken met modellen die speciaal daarvoor ontwikkeld zijn. De nieuwe Series 60 3rd Edition gebruikersinterface is één van de dingen die daarin meespelen. De eenvoud en wijzigingen in de nieuwe gebruikersinterface komen aanbod in deze review, naast natuurlijk alle standaard verbeteringen en eigenschappen van het toestel.

De genoemde modellen zijn dus de derde reeks van N-series en geïntroduceerd een aantal maanden geleden tijdens een event in Berlijn. De toestellen zijn momenteel nog niet allemaal op de markt, maar dat zal snel volgen.

Binnen de review zullen de onderwerpen de camera, menu, wat zit er bij het toestel en de aanwezige programma’s worden besproken. Andere onderdelen zijn gelijkwaardig aan modellen als de N80, maar ook vrijwel gelijk aan een model als de N70 of 6680. Grote verschillen zijn voor een leek niet direct zichtbaar. Mocht men toch behoefte hebben alles te lezen dan is het aan te raden dit te doen. De belangrijkste vraag die gesteld zal worden is: Is de N73 de opvolger van de N70? Waar liggen de verschillen, waarom moet met het toestel aanschaffen en die Carl Zeiss lens is het marketing of heeft het toegevoegde waarde?

- Toestel
- Batterij 3.7 V
- Oplader
- Stereo headset
- Schoonmaakdoekje
- Koord
- DKU-5 Datakabel
- Nederlandse handleiding en Quickstart manual
- Franse handleiding en Quickstart manual
- Software CD met daarop Nokia PC Suite

De handleiding is zoals bekend bij Nokia goed voor elkaar. Mooie afbeeldingen, lekker te lezen en alles wat men zoekt als men het toestel voor de eerste keer gebruikt. Geen aanmerkingen op dit vlak, behalve dat men als geoefende Series 60 gebruiker soms wat meer wil weten over de nieuwe gebruikersinterface. Helaas, is daar de handleiding niet voor bedoeld. Eén klein smetje is het melden van Nokia in de handleiding dat de geheugenkaart de eerste maal geformatteerd dient te worden voor gebruik. Erg handig, men gooit zo alle vooraf geïnstalleerde programma’s van de geheugenkaart en men moet deze terugzoeken op de site van Nokia.

Verder de accessoires langslopende komt men de stereo headset tegen. Wat erg mooi is, is dat het nu mogelijk is ook via Bluetooth audio te luisteren, maar daarover later meer. De meegeleverde datakabel is bekend. Gewoon een goede degelijke datakabel die een vermogen los kost, maar gelukkig in het pakket is gestopt.

Plus- en minpunten Nokia N73

 • Aanwezige programma’s
 • Accessoirepakket
 • Belkwaliteit
 • Cameraschuif verbeterd
 • Fantastisch scherm
 • Flitser redelijk maar geen partij voor xenon flitser
 • Nieuwe Internet browser
 • Nieuwe Symbian OS en Series 60 interface
 • Nieuwste functionaliteiten aanboord
 • Redelijke goede camerakwaliteit
 • Uiterlijk
 • Uitstekende opvolger N70
 • Centrale bedieningstoets matig
 • Geen stereo Bluetooth ondersteuning
 • Geen Wifi/WLAN aanwezig
 • Geheugenkaartslot lastig te bereiken
 • Nachtmodus heeft blauwzucht
 • Stereo speakers blinken niet altijd uit
 • Te weinig invloed image stabilizer op videokwaliteit
 • Toetsenbord niet handig

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel heeft een volledig pakket met accessoires. Een groot aantal accessoires worden meegeleverd. De complete lijst wordt hieronder gegeven en verder uitgediept:

Bij het toestel wordt geen MiniSD geheugenkaart geleverd. Men kan wel een extra geheugenkaart kopen en gelukkig is er een MiniSD geheugenkaart slot aanwezig. Nokia gaat sowieso op een andere toer, want binnen een jaar hebben alle modellen TransFlash geheugenkaarten, ook wel MicroSD genoemd. Daarvan is net de 2 GB versie aangekondigd. Die barrière is dus ook doorbroken.

Uiterlijk

Na de controversiële reacties rond de N93 zijn de meningen verstomd bij de N73. Het toestel is gewoon een allemansvriend en dat wil Nokia ook met het toestel bereiken. De N73 moet de opvolger worden van de enorm populaire N70, die werkelijk overal terug komt en momenteel een hit is op de markt.

Niemand verwachtte dat de N70 zo goed zou gaan lopen. De N73 zal met zijn nieuwe functies en uiterlijk dat moeten overnemen. En als er dan naar het uiterlijk wordt gekeken is het duidelijk dat het ook zeker zal lukken. De N73 is werkelijk een plaatje om te zien. Het toestel dat op de foto’s niet zo goed tot zijn recht komt is in het echt een enorm handzaam, klein en stijlvol model dat zich kan meten met vele andere modellen op de markt.

Centraal aanwezig op de N73 is het enorme scherm dat even groot is als de N93 en een stuk groter dan dat van de Sony Ericsson K800i. De wijze waarop het scherm in het toestel ligt doet denken aan de oude SPV C500 van een aantal jaar terug. Om het scherm heen vindt men een groot aantal eigenschappen. Boven het scherm zijn de speaker, een indicatielampje dat eigenlijk altijd knippert en de videogesprekcamera opgenomen.

Onder het scherm vindt men een volledig toetsenbord dat in vergelijking tot het scherm erg klein is uitgevoerd. Men heeft amper plek om met grote vingers alle toetsen goed te bedienen. Het toetsenbord is te vlak en op het bord zijn amper tot geen markers aanwezig. Men heeft dus niet goed door waar men zich op het toetsenbord bevindt. Dit vraagt gewenning wanneer men blind wil smsen.

Op het toetsenbord is de centrale 5-richtings bedieningstoets terug te vinden. Deze toets is niet het sterkste punt van het toestel. De toets is nogal los en niet in elke richting even goed te bedienen. Voor personen die van de N70 komen is het aan te raden een cursus N73 bediening te nemen. De stap vanuit de N70 op toetsenbord gebied naar de N73 is een regelrechte achteruitgang.

Loopt men verder om het toestel heen dan vallen een aantal dingen op. Er zijn namelijk amper tot geen toetsen terug te vinden op de zijkanten van het toestel. Het minimalistische karakter van de N73 geeft het toestel iets extra’s. Vooral in verschillende kleuren die van het toestel beschikbaar zijn. Helaas, is het niet duidelijk of de andere kleuren ook naar Europa en/of Nederland gaan komen.

Op de linkerkant van het toestel is alleen de infaroodpoort opgenomen. De rechterkant bevat meer. Daar zijn de bedieningstoetsen van de camera geplaatst. De cameratoets wordt geflankeerd door een galerijtoets en de volume/zoomtoetsen. De onderkant van het toestel bevat het eerste deel van de stereo speakers, interfacepoort voor de datakabel en headset en het geheugenkaartslot. Dit slot is alleen te openen met lange vingers. Het is echt een expeditie om de geheugenkaart te verwijderen in de N73. De bovenkant bevat het andere deel van de stereo speakers en de aan/uit toets.

De stereo speakers in de N73 zijn iets speciaals. Na de Sendo X, Sony Ericsson W550i en een aantal Samsung modellen is er nu ook in een Nokia model een fatsoenlijke set met stereo speakers aanwezig. Bij Nokia heeft men alleen iets heel speciaals gedaan. De speakers zitten niet op de zijkanten, maar op de boven- en onderkant. Hierdoor is een grotere afstand tussen de speakers bereikt en zijn de stereo effecten nog beter te horen. Video kijken en hierbij het toestel draaien in de lengte richting geeft de speakers de mogelijkheid de aanwezige kwaliteiten te tonen. Het klinkt erg goed tijdens het afspelen van een video en vooral het volume is iets wat nog zeker behandeld wordt in de review.

De achterkant van het toestel bevat de camera en de schuif. Vooral die schuif is een enorme vooruitgang. Deze gaat niet zo maar open zoals bij de N70 of 6680. De camera is hierdoor altijd goed beschermd en zo maar foto’s maken is er niet meer bij.

Het gehele uiterlijk en de bouwkwaliteit van het toestel zijn redelijk tot goed. Het toestel heeft hier en daar wel wat kraakjes vooral op de achterkant. Dat is een smetje op de bouwkwaliteit. Verder moet opgemerkt worden dat het toetsenbord en de centrale bedieningstoets niet voldoen. Deze zijn een achteruitgang op de N70 en andere modellen. Dit had beter gemogen.

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen is niet één van de sterkste punten van dit toestel. De Nokia N73 is een smartphone en dan ook nog eens een UMTS smartphone dat maakt het er allemaal niet beter op. Een uithoudingsvermogen van twee à drie dagen is maximaal haalbaar en dan maakt men heel af en toe gebruik van de functies van het toestel. Gaat men frequent gebruik maken van Bluetooth, UMTS en worden er flink wat foto’s en video’s gemaakt dan gaat het hard achteruit en moet het toestel elke dag aan de lader.

Het laden van het toestel gaat redelijk snel. Binnen anderhalf uur is het toestel vol. Gelukkig is dat een pluspunt in dit verhaal, maar eigenlijk houdt het niet over. Het is altijd beter dan die oude UMTS toestellen die het nog geen dag volhielden.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is opnieuw op een hoog niveau bij Nokia. Gesprekken zijn duidelijk en komen goed over bij normaal gebruik. Kwaliteit is beter dan elke andere smartphone die nu aanwezig is op de markt. Geen reden tot klagen met dit toestel.

Op de diverse netwerken geen probleem met bellen en wanneer men het gesprek op de handsfree functie zet is het gesprek enorm goed verstaanbaar. Zelfs de andere kant klaagt niet en bij het hoogste geluidsniveau hoort men zich zelf nog niet terug. Dit is ronduit netjes te noemen en getuigt zich van een hoge kwaliteit.

Deze hoge kwaliteit komt erg goed van pas tijdens het videobellen. Gesprekken komen via het scherm en de handsfree functie erg goed door. Ook de andere kant klaagt niet over de kwaliteit. Tijdens het videobellen kan men tevens switchen tussen de camera’s.

Het gespreksoverzicht is op te vragen via de opneemknop en bevat vier tabbladen, die qua duidelijkheid niks te wensen over laten. De gegevens zijn simpel op te vragen via de tabbladen en men kan alles vinden wat gerelateerd is aan de gemaakte gesprekken. In het menu onder de icoon logboek vindt men nog meer informatie. Hier worden ook nog andere punten weergeven zoals de duur van de diverse oproepen, de kosten van deze oproepen (alleen mogelijk wanneer de kosten voor 1 minuut zijn ingesteld) en de GPRS gegevenssteller. Alles is simpel en doeltreffend op één punt te vinden en zo hoort het. Het instellen van de timers/tellers is vrij simpel te doen in het logboek menu. Men kan aangeven hoe lang de tellers bijgehouden moeten worden, hoeveel een gesprek mag kosten en welke eenheden gebruikt moeten worden. De tellers op nul zetten is zo gepiept via het menu van het logboek. De manier waarop dit alles werkt is gelijk aan andere Series 60 toestellen.

De meegeleverde beltonen die in het toestel zitten zijn 64-polyphonic beltonen en klinken erg goed. Er worden ook een groot aantal extra beltonen meegeleverd. MP3 wordt ondersteund en tevens kunnen opnamen gemaakt worden met de opnamefunctie en gebruikt als beltoon. Eigen beltonen instellen via de MiniSD geheugenkaart is ook getest en werkt. Een erg leuk punt dat gemeld moet worden is een nieuwe functionaliteit in Series 60 3rd Edition. Deze geeft namelijk de mogelijkheid om de naam van de contactpersoon uit te spreken in plaats van een beltoon of tegelijk met een beltoon. Het klinkt aardig, maar het is nog wel een computerstem die een naam probeert uit te spreken. Een echte stem is het niet en menigmaal is het amper te verstaan wat het toestel zegt. Maar desalniettemin heeft het zeker een potentie.

De N73 heeft een nieuw systeem aanboord genaamd 3D beltonen. Dit programma maakt het mogelijk de beltonen af te spelen met allerlei speciale effecten. Via de stereo speakers kunnen de beltonen nu op allerlei speciale manieren worden weergegeven. Absoluut een leuke extra eigenschap aan dit toestel.

De trilfunctie wordt goed gevoeld in het toestel wanneer het toestel in de zak van bijvoorbeeld een jas is geplaatst.

Beeldscherm

Het interne beeldscherm van de N73 is erg goed wanneer men kijkt naar vergelijkbare modellen binnen de huidige markt. Het is geen 16.000.000 kleuren scherm en heeft ook niet de grootst mogelijke resolutie momenteel verkrijgbaar, maar de N73 scoort hoog op het scherm. Het aanwezige 262.000 kleuren QVGA TFT scherm is bekend uit de N71 en doet zijn werk naar behoren. In vergelijking met menig model scoort de N73 goed. De nieuwe 16.000.000 kleuren schermen met 352 x 416 pixels resolutie moet het toestel nog wel voorbij laten gaan.

De nieuwe resoluties en zelfs het draaien van het N73 scherm in de lengte richting zullen amper tot geen problemen geven voor programma’s die men als gebruiker graag zou willen draaien. Het draaien van het scherm en de resolutie zal in de N73 simpel worden opgelost door het programma goed op te vullen in het scherm. Concluderend is dit een enorm groot pluspunt voor Symbian Series 60, Windows Mobile voor de Smartphone kan hier zeker nog een puntje aan zuigen!

Het scherm is zeer duidelijk en ziet er redelijk goed uit wanneer de zon erop schijnt. Vooral de helderheid van het scherm is enorm goed. Dit is erg goed zichtbaar tijdens videogesprekken en het maken van foto’s of video’s. Qua helderheid is het scherm goed vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Sony Ericsson K800i of Samsung E900.

Het interne scherm van de Nokia N93 schakelt zich tijdens het bellen niet uit en toch jammer want het zou batterijtijd kunnen besparen. Bij oudere Symbian Series 60 toestellen is de screensaver in de vorm van een klok amper afleesbaar wanneer de verlichting van het scherm niet ingeschakeld is. Dat is eindelijk opgelost in Series 60 3rd Edition. De screensaver is namelijk groter geworden en veel beter af te lezen. Men bedekt nog niet het complete scherm, maar alles is beter dan de oude oplossing.

Menu

Het soort besturingssysteem bepaald ook wat voor een soort menu of gebruikersinterface in het toestel aanwezig is. De Nokia N73 maakt gebruik van het Symbian 9.1 besturingssysteem met de nieuwste gebruikersinterface Series 60 Third Edition en dat is gelijk te zien. Een groot aantal nieuwe iconen, thema’s en onderdelen in de interface die nu draait op een resolutie van 240 x 320 pixels. In plaats van 3 x 3 iconen worden er nu 3 x 4 iconen op het beeld getoond.

Daarnaast zal de gehele interface worden gedraaid wanneer het scherm gedraaid wordt. Het is goed te zien op de screenshots dat het toestel zelf de interface compleet aanpast. Paste een bepaalde regel in de portrait modus niet helemaal op het scherm, in de landscape modus wordt dat netjes opgelost. Dit ook omdat er nu meer ruimte aanwezig is. Verder wordt de complete interface op deze manier aangepast. Gedurende de review zijn daarvan goede voorbeelden te zien. Helaas draait de N73 alleen de resolutie wanneer men in de camera-applicatie of galerij bezig is. Internet browsen in de breedte is niet mogelijk.

Net zoals de allerlaatste Nokia smartphones heeft de N73 een homescreen op het bureaublad van het toestel, zoals de Windows Mobile toestellen al wat eerder hadden. Daarop worden opstaande taken, agenda-items van de huidige dag, verjaardagen in de komende dagen getoond en kunnen door de gebruiker zes sneltoetsen naar een aantal programma’s ingesteld worden. Ook de muziekspeler zal nu op het homescreen worden weergegeven wanneer deze draait. Men vindt daarnaast net zoals in alle andere toestellen met een Series 60 gebruikersinterface de mogelijkheid tot het openen van de taskmanager via de menutoets door deze een aantal seconden vast te houden. Deze taskmanager kan men gebruiken om snel van het ene naar het andere openstaande programma te klikken of om programma’s via de “c” toets snel af te sluiten. Een extra punt is het feit dat de rode gespreksbeëindigingstoets gebruikt wordt voor het sluiten van applicaties, die naderhand op het toestel geplaatst zijn. Daarvoor zal een gebruiker zeker moeten opletten.

Wat de gebruiker verder op het beginscherm ziet is gelijk gebleven aan de menig Nokia model, namelijk de notities voor de provider, de tijd, de Bluetooth, batterij, berichten en het ontvangst van het belsignaal. Aan de onderzijde van het scherm zijn twee links zichtbaar die door beide soft-keys gebruikt kunnen worden. Het gaat hier standaard om twee standaard links, maar deze kunnen zelf naar eigen wens ingesteld worden via het instellingen menu. Naast deze instellingen kan men de centrale 5-richtings bedieningstoets in de vijf richtingen ook een functie meegeven. Dit werkt alleen wanneer het homescreen niet ingeschakeld is.

Op het toetsenbord is een nieuwe toets aanwezig, waarachter men vijf extra keuzes kan hangen. Deze sneltoets was al eerder op de N70 en N80 aanwezig, maar heeft nu een menu optie meegekregen. Via deze toets en de centrale bedieningstoets kan men in totaal vijf functies opstarten. Door de snelheid van het menu en de eenvoud waarmee het bedient kan worden is de toets amper gebruikt. Men bereikt de functies net zo snel zonder de sneltoets.

Wanneer men het menu zelf wil opstarten moet men op de menuknop drukken. In het menu vindt men een groot aantal iconen in roosterweergave waarachter een groot aantal programma’s zitten. De manier waarop deze iconen zijn ingedeeld is een stuk verbeterd en diverse programma’s zijn opgedeeld in redelijk aantal mappen. Het is mogelijk om de volgorde en mappen waarin diverse programma’s staan aan te passen. De gebruiker kan zelfs de plek wijzigen waar een map staat. Naast het wijzigen van deze mappenvolgorde en de indeling daarvan is het mogelijk een andere soort van weergave van alle mappen te kiezen, genaamd de lijstweergave. Ook bij de lijstweergave is verplaatsing mogelijk.

Het homescreen op het bureaublad van het toestel heeft een aantal kleine aanpassingen, die men kan doorvoeren. Men kan de vijf snelkoppelingen instellen en het homescreen aan en uit zetten. Allemaal wat karig, maar gelukkig is het nu standaard mogelijk de radio en MP3 speler te bedienen vanaf het homescreen wanneer één van beide ingeschakeld is.

Het menu heeft de mogelijkheid tot zeer uitgebreide thema’s, iconen en achtergronden. Het standaard thema in het toestel is van een mooie kwaliteit vooral de iconen zijn erg netjes geworden. Verder zijn vier thema’s in het toestel meegeleverd. De mogelijkheid tot het downloaden van een thema was ook mogelijk voor dit toestel.

Telefoonboek

Bij de dit toestel is het telefoonboek, contacten genoemd, net zoals in andere Series 60 smartphones. De contacten kunnen standaard op twee manieren opgevraagd worden en dat is wanneer men in het menu naar contacten gaat of wanneer men de 5-richtings bedieningstoets indrukt (vooraf ingestelde functie, die aangepast kan worden). Heeft men contactpersonen op de SIM kaart staan dan kunnen deze niet in de contactenpersonen lijst worden weergegeven. Deze contactpersonen moeten eerst worden overgezet naar het geheugen van het toestel zelf. De N73 vraagt daar zelf om wanneer de eerste keer de contactenapplicatie wordt bezocht. Onder contacten kunnen verder onder twee tabbladen de contactpersonen en de groepen waar deze personen zijn ingedeeld worden bekeken. Het aantal groepen en contacten die de gebruiker kan toevoegen is beperkt aan het vrije interne of externe geheugen.

Per contactpersoon kan men standaard een redelijk aantal punten met data toevoegen: Voornaam, Achternaam, Bedrijf, Functie, Telefoonnummer, Mobielnummer, Faxnummer, Emailadres. Mocht men dan meer data willen toevoegen dan kan dit via “gegeven toevoegen” en kan men diverse extra’s gegevens toevoegen zoals: Telefoonnummers, Mobiele nummers, Fax nummers, Adressen, Emailadressen, URL’s, de verjaardag van een contactpersoon en een notitie. Het is nog niet zo uitgebreid als de Windows Mobile toestel, maar voor een smartphone is het niet anders dan zeer netjes. Deze optie is exact hetzelfde gebleven met andere Series 60 toestellen.

Het is mogelijk aan een persoon of groep een afbeelding en een thumbnail (kleine afbeelding of logo) of een beltoon toe te voegen. Men kan ook aangeven wat de standaardnummers en adressen zijn om naar te SMSen, te bellen, te videobellen, te MMSen of te emailen. Dit kan erg handig zijn wanneer men meerdere nummers in het geheugen heeft staan. Het is ook mogelijk om een normaal thuisnummer in te stellen als SMS nummer. Naast deze functies kan men de diverse contactpersonen vanuit het programma versturen via Bluetooth, email en SMS. Contactpersonen opslaan op de geheugenkaart is mogelijk met Series 60 3rd Edition en dat is vooruitgang ten opzichte van eerdere Series 60 edities.

De voice dailing werkt met een vooraf ingestelde invoer. Dit werkt redelijk, al geeft het toestel nog een vage reactie wanneer de juiste contactpersoon niet gevonden wordt. Het toestel spreekt dan iets terug wat niet te verstaan is. Gelijkwaardig aan de opleesfunctie bij een inkomend gesprek.

Messaging

Alle mogelijkheden op het gebied van messaging zijn aan boord van dit toestel. MMS, SMS, picture messaging, email via POP3, SMTP en IMAP4 servers zijn aanwezig. Men kan de diverse berichten opvragen via het berichten icoon in het menu en daar vind men een aantal mappen in een lijstweergave. Men kan snel een bericht invoeren of de inbox bekijken waarin alle soorten berichten op de email berichten na samen zichtbaar zijn. Nadeel is daarvan is dat men dan alle berichten door elkaar heeft staan. Een goede manier was geweest berichtregels te introduceren waardoor de diverse berichten in bepaalde zelf te definiëren mappen terecht zouden komen. Helaas is deze functie nog niet opgenomen in de Series 60 interface.

Instant email is niet standaard aanwezig in het toestel en wordt ook niet direct ondersteund in het besturingssysteem. De E-series hebben het wel, maar het lijkt een kwestie van tijd wanneer de N-series ook uitgerust worden met de mogelijkheid tot het bijhouden en ophalen van mail via een service van bijvoorbeeld Blackberry, Microsoft Exchange of Visto.

Het invoeren van de tekst via het toetsenbord gaat zoals al eerder gemeld niet lekker. Het toetsenbord is te vlak, de toetsen liggen te diep en zijn simpelweg te klein voor grotere vingers. Vele mensen hebben de N73 gebruikt en de meeste waren het erover eens dat snel een SMS bericht tikken op de N73 niet een fijne bezigheid zou zijn. Voor mensen die dus veel SMS berichten versturen is het wellicht een goed idee zelf eerst het toetsenbord te testen voordat men het toestel aanschaft.

Alle verdere instellingen op deze Nokia zijn hetzelfde als bij ander Nokia of BenQ-Mobile toestellen. Het “#” dient voor de bediening van de soort invoermodus, de “c” toets is voor het verwijderen van de tekst en de “ABC” toets dient voor het selecteren van tekst of het wijzigen van de mogelijkheden die er zijn voor het invoeren van tekst in het toestel. Tijdens het invoeren zijn er een aantal regels te zien waarop de tekens worden geplaatst. Heeft men het bericht af en hoeft het nog niet verstuurd te worden dan kan het worden opgeslagen in de ontwerpen map. Is het bericht eindelijk verzonden dan wordt het in de verzonden map geplaatst. Versturen van een foto of een andere multimedia bestand is gewoon mogelijk via het berichten programma, maar ook via het fotoalbum of RealOne programma. Ontvangen bestanden kunnen bekeken worden door middel van deze programma’s.

Een nieuw onderdeel in het messaging gedeelte is het invoeren van email accounts. Vroeger werkte dat nogal omslachtig, maar vanaf nu is dit opgelost door een simpele wizard die doorlopen moet worden. Alle opties en invoervelden worden aangegeven en aan het einde heeft de gebruiker heel eenvoudig zijn instellingen in het toestel zitten. Absoluut een verbetering ten opzichte van de oude situatie. In de toekomst zullen zelfs speciale provider gestuurde systemen en programma’s komen die het toestel volledig zullen instellen. Men hoeft dan nooit meer zelf de instellingen te bepalen, te kiezen of te downloaden bij de provider. Het toestel maakt zelf contact met de provider, download de data en zal het toestel compleet instellen voordat u het menu of een andere functie in het menu gezien heeft. Het systeem is in een simpelere vorm al aanwezig in provider-gelockte modellen als bijvoorbeeld een T-mobile MDA Vario II. In de toekomst zal het op alle modellen werken.

Connectivity

Connectiviteit is een naam die door Nokia verzonnen is in de mobiele telefoon markt. Alle mogelijke verbindingsmogelijkheden zijn aanwezig op de toestellen van de Finse fabrikant, op één ding na! Wifi is de grote afwezige in de N73. De keuze om de N73 als cameratelefoon te positioneren heeft geleidt tot het achterwege laten van Wifi/WLAN. Daarnaast mist men niks of HSDPA moet iets zijn waarover men zou vallen. Voorlopig is HSDPA niet nuttig en dus ook niet aanwezig op de N73, een goede keuze van Nokia.

Aangaande de Bluetooth moeten worden opgemerkt dat deze functie enorm goed werkt en vrij weinig vraagt van de batterij. De reikwijdte van de Bluetooth antenne en de achterliggende software is veel verder en beter dan die van andere modellen. In de afgelopen weken is gebleken dat Nokia Bluetooth ontvangers en software veel stabieler zijn dan die van andere merken, dat blijft een sterk punt van Nokia. Op de Nokia N73 is het ook mogelijk om via Bluetooth contact te leggen met een speciaal Nokia Bluetooth keyboard en via een headset constant audio te beluisteren. Simpel een verbinding leggen en een reeks MP3 bestanden starten is voldoende. Helaas is de kwaliteit nog niet fantastisch, wellicht brengt een toekomstige stereo Bluetooth headset daar verbetering in, maar dan zal Nokia eerst eens stereo Bluetooth moeten ondersteunen op zijn modellen. Nokia loopt daarin enorm achter. Een gemis op de N73!

Op het toestel zit ook een modem, die gebruikt kan worden voor een draadloze inbel- of GPRS verbinding tussen een laptop en een netwerk. Men kan de verbinding met de PC, laptop of ander netwerk via Bluetooth, datakabel of infraroodpoort laten lopen.

Andere applicaties die aanwezig zijn; zijn een device manager voor het ontvangen van service instellingen van providers of de werkgever en een PC Suite synchronisatie applicatie die bijhoudt wat de status is van de synchronisatie.

Helaas geen Wifi, maar dat is begrijpelijk wanneer men kijkt naar de positionering van het product rond de N73. Het toestel is bedoeld als cameratelefoon met mogelijkheden als blogging en een Carl Zeiss lens daaromheen. Wifi is bedoeld voor de multimedia modellen zoals de N80 en de N93. Helaas, zullen vele mensen dat niet direct inzien.

Geheugen

De hoeveelheid geheugen van het toestel is 50 MB en is meer dan genoeg voor de gebruiker van het toestel. Ook wanneer grote bestanden binnen worden gehaald via emailberichten.

Naast het interne geheugen is er in het toestel ook extern geheugen aanwezig. Er wordt geen geheugenkaart in de doos meegeleverd. Gelukkig is er wel een MiniSD geheugenkaartslot aanwezig in het toestel. Dat maakt het mogelijk om uit te breiden naar grootten van meer dan 1 GB. 2 GB geheugenkaarten werkte zonder problemen in de N73.

Camera

Zoals al eerder gezegd is de N73 de cameratelefoon binnen de reeks met Nokia toestellen. De Carl Zeiss lens en de aanwezige cameramogelijkheden zijn namelijk uitgebreider dan bijvoorbeeld de N93. Helaas ontbeert de N73 wel optische zoom ten opzichte van de N93, maar daar staan een groot aantal andere punten tegenover die in de review besproken worden.

Men start de camera door de schuif te openen of door de functie in het menu te kiezen. De camera is redelijk tot zeer snel. Ook het opslaan van bestanden gaat snel genoeg. De camera past net zoals andere camera’s constant de invloed van de lichtintensiteit aan die de omgeving heeft op de camera (en videocamera). De foto’s die gemaakt worden hebben het formaat JPG.

Het bedienen van de camera wordt via drie toetsen op de rechterzijkant gedaan. Elke toets heeft zijn eigen functie en werkt naar behoren. De cameratoets moet men redelijk ver indrukken voordat de camera begint met focussen. De zoomtoets werkt verder naar behoren en de galerijtoets is een handige optie om snel foto’s bekijken. Alle overige instellingen worden bediend met de centrale toets van het toetsenbord en de soft keys rechts naast het scherm.

De gehele camera-interface heeft een update gehad vanuit de vorige reeks met N-series. De N73 heeft binnen het scherm waarop het beeld getoond wordt nu een aantal iconen (meer dan de N93) meegekregen waar men door kan gaan met de bedieningstoets. Deze geven de mogelijkheid snel aanpassingen te doen aan opties van de camera.

De aanwezige opties (uitgebreider dan de N93) zijn onder andere de mogelijkheid tot het wijzigen van de fotomodus (Automatisch, Gebruiker, Macro modus, Portret, Landscape, Sport, Nacht en Nacht portret), instellen van de witbalans (Automatisch, Zonnig, Bewolkt, Gloeilamplicht en TL-licht), wijzigen van de helderheid, ISO (Automatisch, Laag, Normaal en Hoog) en kleurtoon (Normaal, Sepia, Zwart & Wit, Negatief en Levendig). Er is tevens een multishot modus aanwezig.

De macro modus is redelijk tot goed en veel beter dan de N93. Men kan focussen tijdens het maken van een macrofoto. De minimale afstand van de macro is hooguit zes centimeter. De K800i en KG920 kunnen dichter op het object gebruikt worden.

Verdere instellingen die in het toestel aanwezig zijn voor de camera is de fotokwaliteit gerelateerd aan resoluties (2048 x 1536), (1600 x 1200), (1024 x 768), (640 x 480), het inschakelen van digitale zoom, de keuze uit vier sluitertonen, de zelfontspanner met drie standen (2, 10 en 20 seconden), wijziging van de standaard naam en de wijziging tussen de geheugenkaart en het interne geheugen als opslagmedium.

Video is niet het meest belangrijke onderdeel van de N73 en is dan ook niet beter uitgevoerd dan de N93. De kwaliteit van de video is gelijkwaardig aan die van de N80 en andere modellen binnen de Nokia range. Voor een telefoon zijn de video’s zeker niet slecht. Verschillen liggen vooral in de helderheid en de image stabilizer die na de K800i en N93 voor de derde keer in een telefoon is toegepast. De video lijkt een beetje flets en de image stabilizer lijkt het niet helemaal aan te kunnen bij snelle bewegingen. Het effect dat bekend is van andere Nokia modellen doet zich nog heel licht voor en dat was niet verwacht. De stabilizer is juist bedoeld om dat op te heffen.

De video’s worden opgeslagen in het formaat MP4 en 3GP (voor de kleinere formaten). De aanwezige resoluties in het toestel zijn 352 x 288 pixels, 176 x 144 pixels en 128 x 96 pixels. De mogelijke opties zijn helaas niet op hetzelfde niveau als de camera. Er is alleen de keuze uit een normale en een nachtmodus die niet heel erg goed is. Daar had meer ingezeten. Tevens zijn er vijf schillende soorten witbalans (Automatisch, Zonnig, Bewolkt, Gloeilamplicht en TL-licht) en vier verschillende soorten kleurtoon (Normaal, Sepia, Zwart & Wit, Negatief en Levendig), kan het geluid worden uitgeschakeld, is er mogelijkheid tot wijziging van de standaardnaam en de wijziging tussen de geheugenkaart en het interne geheugen als opslagmedium.

De flitser heeft diverse mogelijkheden meer dan bij de N93. Ook is de kwaliteit van de flitser vele malen beter dan het simpele lampje in de N93. De N93 heeft maar een reikwijdte van elke centimeters. De N73 haalt wel een meter. Dit is voor een dergelijke flitser best goed, maar staat in schril contrast met de xenon flitser van de LG KG920 en vooral die van de K800i. Deze reiken vele malen verder. De flitser van de N73 kan niet ingeschakeld worden als zaklamp.

De videogesprek camera boven het scherm van het toestel is een vrij simpele VGA camera, die geen gebruik kan maken van de flitser, het maken van foto’s met vijf schillende soorten witbalans & vijf verschillende soorten kleurtoon en verschillende resoluties. Er is alleen de mogelijkheid tot wijziging van de sluitertoon, de standaardnaam en de wijziging tussen de geheugenkaart en het interne geheugen als opslagmedium. Hetzelfde geldt voor de videocamera al kan men hiervan ook het geluid uitschakelen. Foto’s worden gemaakt in VGA resolutie en video’s in een resolutie van 176 x 144 pixels.

Wanneer de afbeeldingen gemaakt zijn door de camera kunnen ze opgevraagd worden via de Galerij icoon in het menu. Hier wordt geen scheiding meer gemaakt tussen de data op de geheugenkaart en de data op de telefoon zelf zoals dat bekend is uit vorige Series 60 modellen. Onder de map afbeelding vindt men de gemaakte afbeeldingen in een bekende weergave; een soort rondo. Dit is de enige weergave die mogelijk is. Het laden van de foto duurt redelijk lang wanneer een grote hoeveelheid foto’s geladen dient te worden. De K800i heeft daar bijvoorbeeld totaal geen problemen mee. Maar gelukkig is het scrollen door de rondo niet meer traag, dat gaf nog al wat problemen bij vorige modellen.

De Galerij toont nog steeds echt alle bestanden die op de geheugenkaart en het interne geheugen geplaatst zijn. Dit wordt ten eerste een enorme lijst en ten tweede worden ook afbeeldingen uit programma’s getoond, die totaal niet getoond hoeven te worden. Nokia zou hiervoor een functie moeten inbouwen die aangeeft welke mappen afgezocht moeten worden naar de juiste bestanden.

Wanneer een foto geopend wordt kan men de foto fullscreen weergeven, roteren, verwijderen, van naam wijzigen en er op inzoomen. De aanpasmogelijkheden voor de netgemaakte foto’s zijn duidelijk aanwezig en netjes voorzien.

Een video kan worden bekeken in de RealOne speler. Het werkt vrij simpel. Met deze video speler is het mogelijk zijn om TV te kijken op het toestel via een streaming verbinding. De RealOne speler is ook het toestel geplaatst om bijvoorbeeld muziekvideo’s en omgezette DVD’s te bekijken op het toestel.

Versturen van foto’s en video’s gaat vrij simpel via MMS, Bluetooth, infraroodpoort email en de meegeleverde datakabel en software. Een uitkomst daarvan is dat men niet van te voren de Bluetooth functie aangeschakeld hoeft te hebben om iets te versturen. Het toestel schakelt deze zelf aan wanneer men iets wil versturen.

Net zoals bij de N93 is de loftrompet aangaande de kwaliteit niet van stal gehaald. Carl Zeiss is niets meer dan een reclameslogan, want de kwaliteit ontstijgt helaas niet de K800i. Het toestel heeft zeker geen slechte kwaliteit maar op sommige punten als contrast en kleurverzadiging moet Nokia nog wat leren. De foto’s zijn enorm kleurrijk en soms gewoon te kleurrijk. Ook de mate van detail is niet erg hoog, iets waarop de K800i eenzaam hoog scoort. Daarnaast maakt de compressie over de foto’s de kwaliteit alleen nog maar minder.

De nachtmodus is wellicht het ergste wat ooit vertoond is. De enorm blauwe waas die over de foto’s lijkt te liggen is ronduit lelijk. In omstandigheden waar het al snel donkerder wordt treedt dit probleem op. Iets wat Nokia zeker moet aanpassen. Aangaande de standaard LED flitser kan gezegd worden dat deze momenteel de beste flitser in een normale telefoon is. De speciale xenon flitsers van de K800i en KG920 zijn geen partij voor de N73.

Qua video niet meer dan lof. Het is geen N93 kwaliteit, maar wel kwaliteit die men van Nokia mag verwachten. De Sony Ericsson K800i kan het niet bieden en de N73 is dan ook over het geheel gezien een betere camera- en videocameratelefoon. Maar wanneer men alleen naar de camera-eigenschappen kijkt dan moet Nokia nog veel leren. De K800i is sneller (iets dat bij de N73 en N93 heel langzaam tot irritatie kan leiden), heeft leukere functies als BestPic en Panoramamodus, is eenvoudiger in te stellen, heeft meer aanpassingsopties en is over het geheel gezien een betere cameratelefoon. Alleen die video van de K800i…………….

Aanwezige programma's

De hoeveelheid extra programma’s, die in het toestel aanwezig is, is uitgebreid ten opzichte van de Nokia N70 op een paar kleine punten maar vooral compleet vernieuwd op een groot aantal vlakken. Een aantal programma’s komen standaard terug en een aantal andere worden extra meegeleverd.

Een aantal programma’s zijn standaard terug te vinden op een Series 60 toestel. Dit zijn onder andere een agenda met de takenlijst nu ingebouwd in plaats van een losse applicatie, een profielprogramma (waar mee vijf vooraf ingestelde profielen gewijzigd kunnen worden, waaronder een flight mode profiel) notities/kladblok, omrekenfunctie, rekenmachine, opname-eenheid of voicememo (één minuut opneemlengte en bestanden met een AMR formaat, die gebruikt kunnen worden als beltoon), alarmklok, informatieprogramma over het geheugen, chatprogramma via instant messaging en de standaard Nokia voice command functie, die gebruikt kan worden voor diverse functies binnen het toestel. Ook is er in dit toestel een volledige file manager geïntegreerd, die het mogelijk maakt diverse mappen te bekijken en diverse bestanden over te zetten.

Er moet worden opgemerkt dat de agenda/takenlijst en notitielijst applicatie ten opzichte van Windows Mobile modellen veel te wensen overlaat. Vele mogelijkheden die standaard aanwezig zijn in WM toestellen en mee gesynchroniseerd worden vanuit Outlook zijn niet aanwezig in de N73. Dit verdient aandacht en meer dan een beetje aandacht. Binnen de Sony Ericsson P990i en M600i die beide draaien op UIQ 3.0 worden een groot aantal van de punten wel meegenomen. Het gaat hier bijvoorbeeld om het ontbreken van volledige notitievelden in de agenda en notitielijst.

Op het toestel vindt men twee browsers, een vernieuwde Internet browser en een WAP browser, waarmee ook simpele internetpagina’s kunnen worden bekeken. De Opera browser is niet meer nodig, want Nokia heeft nu een fantastische browser in alle nieuwe Series 60 toestellen geplaatst. Deze browser lijkt er hetzelfde uit te zien als wat men gewend was, maar niets is minder waar. Het complete scherm waarin de gebruiker rondsurft is compleet vernieuwd. Bovenin wordt alle verbindingsinformatie weergegeven en de rest van het scherm is verder gevuld met de webpagina.

Als de pagina geopend wordt is gelijk duidelijk dat er veel veranderd is. De pagina wordt goed weergegeven en alles is direct leesbaar. Ook is er een kleine cursor zichtbaar die bediend kan worden met de centrale bedieningstoets. Deze kan de gebruiker over het hele scherm verplaatsen. Over de pagina surfen of bijvoorbeeld links aanklikken wordt hierdoor doodeenvoudig. Een tweede functie is toegevoegd speciaal wanneer pagina’s erg groot worden. Deze functie, die bestaat uit een transparant venster dat over de pagina heen valt en aangeeft waar de gebruiker zich op de gehele pagina bevindt, wordt geactiveerd als men veel moet scrollen in een bepaalde richting.

De manier waarop dit alles werkt is subliem en waar genot om te gebruiken. Het is nu mogelijk om op een goed groot scherm te surfen zonder dat daarvoor een touchscreen nodig is. Daarnaast is er nog een derde functie toegevoegd. Als de gebruiker namelijk de terug toets indrukt worden de pagina’s die bezocht zijn in een soort rondo getoond. Men kan nu simpel door de rondo heen gaan en de juiste pagina uitkiezen die net bezocht is. Werkelijk een uitkomst, die geen enkele andere browser op een mobiel toestel ooit bood.

De WAP browser gebruikt men om WAP en simpele Internet pagina’s en content diensten, zoals Vodafone Live of T-zones te bezoeken. Via een GPRS verbinding over WAP (oftewel GPRS-en) of een inbelverbinding over WAP (oftewel WAP-pen) kan men de browser gebruiken.

Office ondersteuning in Series 60 toestellen bestond de afgelopen jaren uit het meeleveren van QuickOffice op elk model dat Nokia leverde. Dit veranderde vanaf het punt dat de E-series naar voren kwamen. Op deze toestellen is namelijk een set met aparte Office applicaties meegeleverd. Op de N-series moet men het doen met QuickOffice dat alleen de mogelijkheid heeft bestanden te bekijken. Aanpassen of bewerken is er niet bij helaas.

Op het toestel is tevens een PDF lezer meegeleverd. De Adobe PDF lezer is standaard op het toestel aanwezig en geeft mogelijkheid binnengekomen bestanden te openen en te lezen. Aanpassen is er helaas niet bij.

De flash player is speciaal bedoeld voor het afspelen van flash animaties die meegestuurd worden met een emailbericht. De applicatie werkt vrij eenvoudig en geeft de gebruiker de mogelijkheid alle mogelijke flash bestanden te bekijken.

Naast deze programma's worden er twee programma's meegeleverd, die vrij gebruikt worden. Dit zijn een zoekprogramma waarmee men direct op het Internet via Yahoo allerlei dingen kan opzoeken en een programma genaamd Catalogs dat de mogelijkheid geeft tot het downloaden van allerlei content naar het toestel, zoals beltonen, programma's en updates. Nokia heeft de applicaties Zoekopdracht en Downloaden genoemd en standaard in het hoofdmenu gezet. Iets dat enorm slim is en het eenvoudiger maakt voor iedere gebruiker om snel data te downloaden of iets op te zoeken op het Internet. Slimme zet van Nokia.

Op deze Nokia N73 is een movie editor aanwezig in de Galerij en niet via een losse applicatie. Deze movie editor geeft de mogelijkheid om video’s aan te passen door middel van het toevoegen van video, muziek en tekst. Het aanpassen wordt automatisch gedaan in relatie tot de stijl die gekozen wordt. De stijl bepaald de transities, visuele effecten, muziek en tekst in de aangepaste video, door het programma een Muvee genoemd. Men kan zelf bij Nokia eigen stijlen downloaden, naast de al tien standaard ingestelde stijlen. Men kan zelf ook stijlen maken op het toestel. Via deze functie stelt men zelf een muziek, tekst en video in. De kwaliteit van de video’s aangepast van door de movie editor is niet bepaald hoog. De kwaliteit van de gebruikte video’s wordt er juist minder door.

De RealOne speler, die voor een lange tijd de standaard was in een Series 60 toestel, heeft een MP3 functie in zich. De speler werkt aardig, maar is niet zo handig. Daarom is door Nokia de nieuwe muziek speler geïnstalleerd die veel weg heeft van de interface die gebruikt wordt in een iPod en de W550i/W810i/W900i van Sony Ericsson. Nokia heeft dit zeer netjes gekopieerd en geeft de gebruiker van een Series 60 smartphone standaard de mogelijk om eenvoudig MP3 bestanden af te spelen. Het programma is te gebruiken op alle Nokia Series 60 modellen en wordt standaard op de N-series en elke ander toestel met Series 60 3rd Edition meegeleverd.

Afspeelkwaliteit van de speler is best redelijk en via de stereo speakers is alles best goed te horen. Het volume van de speakers kan alleen zo enorm hard dat men er een gehoorbeschadiging aan overhoudt. De kwaliteit van de speakers is alleen tijdens het afspelen van MP3 bestanden niet bijster goed. Diverse muzieksoorten kunnen met de zeer magere equalizer niet worden verbeterd tot iets fatsoenlijks. De kwaliteiten die tijdens het afspelen van een video vertoond worden zijn opeens teniet gedaan tijdens het afspelen met de MP3 speler. De mono speaker van de N93 klinkt gewoon beter. Dan toch maar de stereo headset van de N73 gebruiken.

De versie op de nieuwere modellen is een verbetering van de speler die voor de N70, N90 en oudere modellen geleverd wordt. Gelukkig is deze versie nu goed toegepast op het toestel, past het goed in de diverse schermresoluties die ondersteund worden en wordt de speler getoond in het homescreen. Nadat een nummer is ingestart kan de speler in de achtergrond geplaatst worden en komt er een onderdeel bij in het homescreen waarop het huidige nummer zichtbaar is.

Over de ingebouwde en meegeleverde Help functie en SIM-functie moet natuurlijk ook gesproken worden. Het toestel heeft een hele simpele en handige Help functie die de handleiding eigenlijk overbodig maakt. Men kan namelijk bijna alles vinden in de Help functie van het toestel. De SIM-functie is een onderdeel van het menu en daarbinnen kan men een aantal nummers en functies die op de SIM kaart staan bekijken en gebruiken, zoals de dienstnummers en de belangrijke nummers van een provider.

De zelfstudie applicatie is iets wat sindskort pas op de toestellen van Nokia aanwezig is. De applicatie legt alle functies uit van het toestel in een redelijk aantal aparte programma’s. Alle functies van het toestel komen aanbod en geven de gebruiker een goed beeld van het toestel. Standaard wordt dit programma bij de eerste keer opstarten opgeroepen waardoor iedereen gelijk door de complete uitleg kan lopen.

Games

Qua games zal de nieuwe N73 uitgerust zijn met één bekend spel. Men heeft namelijk Snakes op het toestel staan. Snakes is algemeen bekend en is niet anders dan het al oude slangenspelletje, maar dan in een 3D jasje.

Extra's

Onder het onderdeel Extra’s zijn er weer een aantal punten die besproken zullen worden. Daaronder het onderdeel DVS (Drukken Voor Spreken, ook wel Push-to-talk genoemd), de ingebouwde FM-radio en het onderlinge verschil tussen de N73 en een aantal andere modellen binnen de markt.

Push-to-talk geeft een N73 dezelfde functionaliteit als een portofoon, maar dan via het GSM netwerk. Met een druk op de knop kan een gebruiker daarmee een groep andere gebruikers bereiken, die men op het toestel zelf kan instellen. Net als bij een portofoon is het half-duplex, dus de ontvanger kan niet tegelijkertijd iets terugzeggen. Uiteraard is het bericht net als een gewoon GSM gesprek gecodeerd en reist het via het netwerk waardoor afstanden tussen zender en ontvanger niet relevant zijn zolang beide binnen bereik van het betreffende netwerk zitten. Dit kan bijvoorbeeld worden ingezet voor hulpdiensten, als vervanging van de portofoons.

De specificatie ("Push-to-talk over Cellular (PoC)") werkt via GPRS, EDGE, WCDMA (UMTS) en WiFi. Men kan er alleen gebruik van maken wanneer de provider het ondersteunt. Momenteel zijn er in Nederland nog geen providers die deze dienst aanbieden. Een groot toestellen zijn al wel uitgerust met Push-to-talk of ook wel DVS (Druk Voor Spreken) genoemd in het Nederlands.

De FM-radio in de Nokia N73 is een leuke extra die de gebruiker in staat brengt te luisteren naar FM-radio. De ontvangst is redelijk en er kunnen eigen favoriete zenders ingeprogrammeerd worden, die per regio met behulp van een internetverbinding (GPRS/UMTS, WiFI) opgevraagd kunnen worden. Dit is vooral handig voor om de meest recente zenderfrequenties in de regio te kunnen binnenhalen. Het geluid is prima, wel dient de headset te worden aangesloten die dient als antenne.

Hierbij het verschil tussen de N73 en een aantal andere modellen binnen de huidige markt:

Conclusie

Zoals altijd wordt aan het einde van de review de balans opgemaakt. Wat zijn nu de sterke en zwakke punten van de N73, die samen met de andere N-series een nieuwe markt aanboord. In het geval van de N73 kan daarover korter worden gesproken dan de N93.

De N93 is namelijk de echte alleskunner waarvoor men ook de hoofdprijs moet neerleggen. De N73 is een toestel dat de N70 moet doen vergeten op het gebied van de camera, het uiterlijk en andere aanwezige mogelijkheden.

Lukt de N73 dit? Ja, deels, want er zijn genoeg punten waarop de N70 nog geprefereerd kan worden boven de N73. Prijs zou een rol kunnen spelen, maar dat wordt buiten beschouwing gelaten. Nee, vooral punten als het slechtere toetsenbord en de matige centrale bedieningstoets zijn dingen die huidige N70 gebruikers en overstappers niet vrolijk zullen stemmen. Ook de enorm lastige toegang tot het geheugenkaartslot is iets waar men langer over na had moeten denken. Erg handig werkt het niet.

Kijkt men verder door de lijst met minpunten dan valt de afwezigheid van stereo Bluetooth ondersteuning op. Nokia past dit simpelweg nog nergens toe. Zeker een aanmerking voor de toekomst. Ook de afwezigheid van Wifi/WLAN is een minpunt vooral omdat gebruikers straks niet het verschil zullen zien tussen de N73 en de N80 aangaande de positionering van het product. De N73 is de cameratelefoon, de N80 de multimedia en internet slider. Leg dat maar eens uit…..

De camera in de N73 is redelijk en zeker geen K800i kwaliteit. De video is wel erg goed, maar de image stabilizer had meer invloed mogen hebben op de kwaliteit. Echt stabiel is de video nog niet. Bewegingen in het beeld die daar eigenlijk niet thuis horen komen nog steeds voor. Ook de aanwezigheid van een enorme blauwzucht in de nachtfoto’s is een flinke smet op de camera. Zelfs tijdens het gebruik van de flitser treedt het op.

Kijkt men nu naar pluspunten dan valt op dat het toestel vooral op bepaalde punten sterk vooruitgegaan is ten opzichte van de N70. De aanwezige programma’s zijn uitgebreid met de aantekening dat er geen geheugenkaart in de doos aanwezig was en waarschijnlijk ook niet meegeleverd wordt.

Het accessoirepakket is net zoals bij alle Nokia’s goed voor elkaar. Hetzelfde geldt voor de belkwaliteit en de nieuwe onderdelen in het besturingssysteem.

Het uiterlijk is een sterk punt van het toestel vooral ten opzichte van andere modellen in de markt. De N73 is uitermate stijlvol toestel dat waarschijnlijk in meerdere kleuren de markt zal bereiken. Tot op heden is niet bekend of en wanneer deze komen.

Over het geheel gezien is de N73 een uitstekende opvolger van de N70, vooral wanneer men kijkt naar de cameraschuif en het scherm die enorme vooruitgangen zijn op de oudere Nokia telg. Vele personen zullen vanwege die punten het toestel nemen. Daarbij moet men wel aanmerken dat het toetsenbord en de centrale bedieningstoets minder zijn geworden en dat de camera zeker niet de beste in een handzame telefoon is.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia N73 review