Nokia N72 review


Nokia geeft NieuweMobiel.NL de eerste blik op hun nieuwste serie met modellen. Daaronder de N73, N93 en de hier besproken N72. De toestellen zijn de derde generatie N-series en geven de aanzet tot een nieuwe markt, die van de multimedia computer.

De N72 is de minste telg uit de drie genoemde modellen en is de fashion variant van de enorm populaire N70.

Zoals al gezegd drie compleet nieuwe modellen, die allemaal de markt zullen bereiken in Nederland. De N72 is namelijk door een bekende winkel in het assortiment van dames modellen opgenomen. De andere twee toestellen worden vooral als videocamera telefoon en cameratelefoon geprofileerd. In het geval van de cameratelefoon moet gekeken worden naar de N73, die het eerste betaalbare model zal worden met een ingebouwde Carl Zeiss lens.

De markt van smartphones groeit en groeit. Momenteel spelen Symbian en de toestellen uitgevoerd met het Symbian OS de grootste rol in de markt. Het was dan ook niet meer dan logisch dat Nokia de fashion kant van de markt zou opzoeken met modellen die speciaal daarvoor ontwikkeld zijn. De genoemde modellen zijn dus de derde reeks van N-series en geïntroduceerd een aantal maanden geleden tijdens een event in Berlijn. De toestellen zijn momenteel allemaal op de markt.

De enorm populaire N70 en de opkomst van het fashion segment heeft Nokia aan het denken gezet. Waarom niet de allereerste fashion smartphone brengen op de mobiele markt? Het idee is niet meer dan een logische stap, maar Nokia Benelux had een bekende winkel nodig om te begrijpen dat fashion echt een onderdeel van de markt is waarin de N72 een plaats kan opeisen. Een model als de N72 kan een succes worden dat de N70 dicht nadert. Al is de N72 niets anders dan een N70 in een nieuw jasje.

Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de N72 geen UMTS of videogesprek camera heeft en dat men wijzigingen heeft aangebracht in het accessoirepakket. Verder zijn alleen de thema’s, de aanwezige programma’s en het uiterlijk van het toestel aangepakt. Een simpele en doeltreffende manier die nu al tot successen leidt.

- Toestel
- Batterij 3.7 V
- Oplader
- Speciale lader converter kabel
- Stereo headset
- Koord
- Schoonmaakdoekje
- DKU-5 Datakabel
- 128 MB Dual Voltage RS-MMC geheugenkaart + converter
- Nederlandse handleiding en Quickstart manual
- Franse handleiding en Quickstart manual
- Software CD met daarop Nokia PC Suite

De handleiding is zoals bekend bij Nokia goed voor elkaar. Mooie afbeeldingen, lekker te lezen en alles wat men zoekt als men het toestel voor de eerste keer gebruikt. Geen aanmerkingen op dit vlak, behalve dat men als geoefende Series 60 gebruiker soms wat meer wil weten over de nieuwe gebruikersinterface. Helaas, is daar de handleiding niet voor bedoeld. Eén klein smetje is het melden van Nokia in de handleiding dat de geheugenkaart de eerste maal geformatteerd dient te worden voor gebruik. Erg handig, men gooit zo alle vooraf geïnstalleerde programma’s van de geheugenkaart en deze terugzoeken op de site van Nokia.

Verder de accessoires langslopende komt men de stereo headset tegen. Wat erg mooi is, is dat het nu mogelijk is ook via Bluetooth audio te luisteren, maar daarover later meer. De headset is vernieuwd, maar klinkt net zo goed als de headset die bij de N70 geleverd werd. Alleen het uiterlijk is veranderd en de bevestiging rond de nek is verbeterd. Het koord dat rond de nek gaat voelt een stuk beter en zachter aan. Verder wordt er een speciaal verloopstekker meegeleverd in de doos. Deze geeft de gebruiker de mogelijkheid om zelf een eigen stereo headset met 3.5 mm aansluiting aan te sluiten op het toestel. Jammer dat er geen bedieningstoetsen voor de muziekspeler op deze verloopstekker aanwezig zijn.

De meegeleverde datakabel is bekend. Gewoon een goede degelijke datakabel die een vermogen los kost, maar gelukkig in het pakket is gestopt, ook omdat infrarood op het toestel ontbreekt.

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel heeft een volledig pakket met accessoires. Een groot aantal accessoires worden meegeleverd. De complete lijst wordt hieronder gegeven en verder uitgediept:

Een aantal speciale accessoires zijn het koord, het schoonmaakdoekje en de converterkabel voor de lader. Bij de N72 wordt namelijk een nieuwe lader geleverd met een kleinere connector. In het toestel is dan ook een kleinere connector geplaatst. Oudere Nokia laders werken niet in het toestel en daarom is door Nokia een speciale converterkabel meegeleverd die het mogelijk maakt om ook oudere kabels te gebruiken. Het is niet geheel duidelijk geworden, waarom Nokia voor de nieuwe connector heeft gekozen. Daarnaast zijn er vanuit gebruikersoogpunt ook geen nieuwe voordelen ontdekt.

De aanhouder wint, is iets wat zeker voor Nokia geldt. De Dual Voltage RS-MMC geheugenkaart wordt namelijk nog steeds in de N72 gebruikt. Momenteel zijn er kaarten te krijgen groter dan 512 MB. Gelukkig heeft men wel ingezien dat het anders moet en hebben alle toekomstige modellen gewoon een slot voor de Mini-SD of MicroSD geheugenkaart, standaarden die niet alleen beter zijn maar ook breder worden toegepast.

Op de standaard bijgeleverde geheugenkaart van 128 MB bevindt zich totaal niks. De kaart is leeg en bevat geen programma’s. Het accessoire pakket is gelijkwaardig aan andere pakketten vanuit Nokia. Hier en daar zitten wat verschillen op het gebied van de headset en de meegeleverde content op de geheugenkaart.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel