Nokia N72 review

Nokia geeft NieuweMobiel.NL de eerste blik op hun nieuwste serie met modellen. Daaronder de N73, N93 en de hier besproken N72. De toestellen zijn de derde generatie N-series en geven de aanzet tot een nieuwe markt, die van de multimedia computer.

De N72 is de minste telg uit de drie genoemde modellen en is de fashion variant van de enorm populaire N70.

Zoals al gezegd drie compleet nieuwe modellen, die allemaal de markt zullen bereiken in Nederland. De N72 is namelijk door een bekende winkel in het assortiment van dames modellen opgenomen. De andere twee toestellen worden vooral als videocamera telefoon en cameratelefoon geprofileerd. In het geval van de cameratelefoon moet gekeken worden naar de N73, die het eerste betaalbare model zal worden met een ingebouwde Carl Zeiss lens.

De markt van smartphones groeit en groeit. Momenteel spelen Symbian en de toestellen uitgevoerd met het Symbian OS de grootste rol in de markt. Het was dan ook niet meer dan logisch dat Nokia de fashion kant van de markt zou opzoeken met modellen die speciaal daarvoor ontwikkeld zijn. De genoemde modellen zijn dus de derde reeks van N-series en geïntroduceerd een aantal maanden geleden tijdens een event in Berlijn. De toestellen zijn momenteel allemaal op de markt.

De enorm populaire N70 en de opkomst van het fashion segment heeft Nokia aan het denken gezet. Waarom niet de allereerste fashion smartphone brengen op de mobiele markt? Het idee is niet meer dan een logische stap, maar Nokia Benelux had een bekende winkel nodig om te begrijpen dat fashion echt een onderdeel van de markt is waarin de N72 een plaats kan opeisen. Een model als de N72 kan een succes worden dat de N70 dicht nadert. Al is de N72 niets anders dan een N70 in een nieuw jasje.

Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de N72 geen UMTS of videogesprek camera heeft en dat men wijzigingen heeft aangebracht in het accessoirepakket. Verder zijn alleen de thema’s, de aanwezige programma’s en het uiterlijk van het toestel aangepakt. Een simpele en doeltreffende manier die nu al tot successen leidt.

- Toestel
- Batterij 3.7 V
- Oplader
- Speciale lader converter kabel
- Stereo headset
- Koord
- Schoonmaakdoekje
- DKU-5 Datakabel
- 128 MB Dual Voltage RS-MMC geheugenkaart + converter
- Nederlandse handleiding en Quickstart manual
- Franse handleiding en Quickstart manual
- Software CD met daarop Nokia PC Suite

De handleiding is zoals bekend bij Nokia goed voor elkaar. Mooie afbeeldingen, lekker te lezen en alles wat men zoekt als men het toestel voor de eerste keer gebruikt. Geen aanmerkingen op dit vlak, behalve dat men als geoefende Series 60 gebruiker soms wat meer wil weten over de nieuwe gebruikersinterface. Helaas, is daar de handleiding niet voor bedoeld. Eén klein smetje is het melden van Nokia in de handleiding dat de geheugenkaart de eerste maal geformatteerd dient te worden voor gebruik. Erg handig, men gooit zo alle vooraf geïnstalleerde programma’s van de geheugenkaart en deze terugzoeken op de site van Nokia.

Verder de accessoires langslopende komt men de stereo headset tegen. Wat erg mooi is, is dat het nu mogelijk is ook via Bluetooth audio te luisteren, maar daarover later meer. De headset is vernieuwd, maar klinkt net zo goed als de headset die bij de N70 geleverd werd. Alleen het uiterlijk is veranderd en de bevestiging rond de nek is verbeterd. Het koord dat rond de nek gaat voelt een stuk beter en zachter aan. Verder wordt er een speciaal verloopstekker meegeleverd in de doos. Deze geeft de gebruiker de mogelijkheid om zelf een eigen stereo headset met 3.5 mm aansluiting aan te sluiten op het toestel. Jammer dat er geen bedieningstoetsen voor de muziekspeler op deze verloopstekker aanwezig zijn.

De meegeleverde datakabel is bekend. Gewoon een goede degelijke datakabel die een vermogen los kost, maar gelukkig in het pakket is gestopt, ook omdat infrarood op het toestel ontbreekt.

Plus- en minpunten Nokia N72

 • Accessoirepakket
 • Beltonen
 • Eenvoud bediening camera
 • Gewicht
 • Goede (video)camera
 • Handsfree functie
 • Handzaam
 • Mooi uiterlijk
 • Geen echte portret modus in de camera
 • Geen flitser tijdens video
 • Langzame galerij
 • Toegang tot geheugenkaart

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel heeft een volledig pakket met accessoires. Een groot aantal accessoires worden meegeleverd. De complete lijst wordt hieronder gegeven en verder uitgediept:

Een aantal speciale accessoires zijn het koord, het schoonmaakdoekje en de converterkabel voor de lader. Bij de N72 wordt namelijk een nieuwe lader geleverd met een kleinere connector. In het toestel is dan ook een kleinere connector geplaatst. Oudere Nokia laders werken niet in het toestel en daarom is door Nokia een speciale converterkabel meegeleverd die het mogelijk maakt om ook oudere kabels te gebruiken. Het is niet geheel duidelijk geworden, waarom Nokia voor de nieuwe connector heeft gekozen. Daarnaast zijn er vanuit gebruikersoogpunt ook geen nieuwe voordelen ontdekt.

De aanhouder wint, is iets wat zeker voor Nokia geldt. De Dual Voltage RS-MMC geheugenkaart wordt namelijk nog steeds in de N72 gebruikt. Momenteel zijn er kaarten te krijgen groter dan 512 MB. Gelukkig heeft men wel ingezien dat het anders moet en hebben alle toekomstige modellen gewoon een slot voor de Mini-SD of MicroSD geheugenkaart, standaarden die niet alleen beter zijn maar ook breder worden toegepast.

Op de standaard bijgeleverde geheugenkaart van 128 MB bevindt zich totaal niks. De kaart is leeg en bevat geen programma’s. Het accessoire pakket is gelijkwaardig aan andere pakketten vanuit Nokia. Hier en daar zitten wat verschillen op het gebied van de headset en de meegeleverde content op de geheugenkaart.

Uiterlijk

Het toestel dat een directe kopie is van de N70 qua specificaties zal moeten aantonen dat de wijzigingen in het uiterlijk voldoende aanspreken binnen de markt. Het is namelijk zo dat de N72 geen UMTS of videogesprek camera heeft en daardoor zelfs minder specificaties biedt dan de N70. Voor de toekomstige gebruiker moeten er dus punten zijn waarom men juist kiest voor de N72.

Het uiterlijk moet daarin de hoofdrol spelen. De N72 is namelijk een fashion model, de eerste fashion smartphone vanuit Nokia en bedoelt om de markt te bedienen met een model dat smartphone mogelijkheden biedt in een aansprekend jasje. Dat is bij de N72 zeker gelukt. Het toestel wordt tevens in twee kleuren geleverd; roze en zwart.

Het toestel is met zijn 109 x 53 x 22 mm, iets minder diep dan de N70. 1 mm om precies te zijn. Het toestel is daarnaast 2 gram lichter dan de N70 en weegt 124 gram. De N72 ligt lekker in de hand, maar voelt wat meer plastic aan dan de N70. Het toestel plakt ook snel in de handen en dat komt vooral door de gebruikte plastic materialen. Tevens is poetsen een must, want door de glanzende laag zijn vlekken en krassen erg snel zichtbaar. Deze zijn trouwens sneller zichtbaar op de zwarte versie dan op de roze versie, maar dat heeft vooral met de kleur te maken.

Het toetsenbord heeft een iets andere opzet en totaal ander uiterlijk gekregen dan de N70. Het toetsenbord ligt dieper in het toestel en de toetsen steken niet meer naar buiten zoals bij de N70. Verder zijn de toetsen compact rond de centrale 5-richtings bedieningstoets geplaatst. De centrale toets geeft geen problemen tijdens gebruik. Ook de andere toetsen geven geen problemen al zouden deze wel voor personen met grote vingers wat problemen kunnen geven.

Gelukkig zijn de toetsen niet aan elkaar bevestigd en bewegen ze niet enorm mee wanneer een bepaalde toets aangeraakt wordt. Het gehele toetsenbord is alsware in twee verdeeld. Aan de linkerkant vindt men de ABC- en menutoets en aan de rechterkant c of wistoets en een muziekspeler toets. Deze toets was bij de N70 nog de media toets.

Een mooie functie die niet onbesproken mag blijven is de automatische toetsenbordverlichting die op het toestel aanwezig is. Is het donker in de omgeving dan gaat het licht wel aan. Is het licht genoeg om de toetsen te lezen dan schakelt de toetsenbordverlichting niet in. Een erg mooie functie al moet gezegd worden dat de achtergrondverlichting op het toetsenbord niet overal even sterk is.

Verder heeft het toestel weinig omhanden. Op de achterzijde vindt men de lens en flitser van de camera achter een actieve schuif, die de camera start wanneer deze naar beneden geplaatst wordt. Op de bovenzijde zijn de aan/uit toets en de mono speaker geplaatst, die zeer goed geluid geeft en duidelijk overkomt.

Op de onderzijde van het toestel is de pop-port geplaatst. Deze interface poort ondersteunt USB 2.0. Op de zijkanten verder geen franje, op de rechterkan vindt men nog wel het geheugenkaartslot voor de RS-MMC geheugenkaart. De geheugenkaart kan men verwijderen door de klep te openen, OK te klikken in het menu van het toestel en daarna door de geheugenkaart eruit te duwen. Simpeler kan niet, al is het soms een gefriemel om de kaart er omgekeerd in te krijgen, want het slot zit wel wat erg diep. Naast het slot is nog een cameratoets opgenomen die de mogelijkheid geeft voor het maken van foto’s in hoogte richting waarbij het toestel op zijn zij gehouden wordt.

Over het geheel gezien mag de N72 er zeker zijn. Vooral qua uiterlijk is de N72 een model dat zeker niet vergeten moet worden. De roze en zwarte versie van het toestel doen het momenteel erg goed in de markt en dat komt vooral door de manier waarop men het toestel aanprijst. Maar dat is niet de enige reden. Ook het feit dat de N72 een aanspreekbaar uiterlijk heeft, doet menig gebruiker besluiten tot aanschaf.

De bouwkwaliteit van de nieuwe N72 is redelijk tot goed. De plastic cover is erg krasgevoelig en wordt snel vies. Ook plakt het toestel snel in de handen van de gebruiker en moet men regelmatig de poetsdoek erbij pakken om het toestel nog enigszins toonbaar te houden.

Het toetsenbord is ten opzichte van de N70 wat veranderd. De toetsen liggen nu dieper en zijn iets lastiger te bedienen. De achtergrondverlichting is voldoende, maar de lichtsterkte is niet al te sterk op elk punt van het toetsenbord.

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen is best redelijk van de nieuwe N72. Het toestel houdt het langer uit dan gedacht, omdat er geen UMTS mogelijkheid aanboord is. Het toestel kan zonder enige moeite vier dagen aan blijven bij relatief nominaal gebruik. Een nette score voor mensen die verlangen naar een goede batterijtijd.

Het laden van het toestel gaat redelijk snel. Binnen anderhalf uur is het toestel vol. Een nette score die door menig fabrikant niet wordt gehaald. Nokia smartphones scoren daarin over het geheel gezien erg goed.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is opnieuw op een hoog niveau bij Nokia. Gesprekken zijn duidelijk en komen goed over bij normaal gebruik. Kwaliteit is beter dan elke andere smartphone die nu aanwezig is op de markt. Geen reden tot klagen met dit toestel.

Op de diverse netwerken geen probleem met bellen en wanneer men het gesprek op de handsfree functie zet is het gesprek enorm goed verstaanbaar. Zelfs de andere kant klaagt niet en bij het hoogste geluidsniveau hoort men zich zelf nog niet terug. Dit is ronduit netjes te noemen en getuigt zich van een hoge kwaliteit.

Het gespreksoverzicht is op te vragen via de opneemknop en bevat vier tabbladen, die qua duidelijkheid niks te wensen over laten. De gegevens zijn simpel op te vragen via de tabbladen en men kan alles vinden wat gerelateerd is aan de gemaakte gesprekken. In het menu onder de icoon logboek vindt men nog meer informatie. Hier worden ook nog andere punten weergeven zoals de duur van de diverse oproepen, de kosten van deze oproepen (alleen mogelijk wanneer de kosten voor 1 minuut zijn ingesteld) en de GPRS gegevenssteller. Alles is simpel en doeltreffend op één punt te vinden en zo hoort het. Het instellen van de timers/tellers is vrij simpel te doen in het logboek menu. Men kan aangeven hoe lang de tellers bijgehouden moeten worden, hoeveel een gesprek mag kosten en welke eenheden gebruikt moeten worden. De tellers op nul zetten is zo gepiept via het menu van het logboek. De manier waarop dit alles werkt is gelijk aan andere Series 60 toestellen.

De meegeleverde beltonen die in het toestel zitten zijn 64-polyphonic beltonen en klinken erg goed. Er worden ook een groot aantal extra beltonen meegeleverd. MP3 wordt ondersteund en tevens kunnen opnamen gemaakt worden met de opnamefunctie en gebruikt als beltoon. Eigen beltonen instellen via de RS-MMC geheugenkaart is ook getest en werkt.

De trilfunctie wordt goed gevoeld in het toestel wanneer het toestel in de zak van bijvoorbeeld een jas is geplaatst. Dit zal waarschijnlijk te maken hebben met het feit dat het toestel wat breder en dieper is. Het toestel zit verder erg lekker in de zak van een broekzak of een jas. Men steekt het toestel zo even weg.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de N72 is tevens gelijkwaardig gebleven aan de N70. Het aantal kleuren en de resolutie zijn ook ten opzichte van de N70 gelijk gebleven. Op het gebied van het scherm zijn er dan ook weinig tot geen verschillen te zien. Het scherm is wel erg duidelijk en ziet er redelijk goed uit wanneer de zon erop schijnt. Helaas spiegelt het plexiglas voor het scherm wel wat. Tijdens de warme dagen en een telefoongesprek wordt het scherm nat van het oor.

Het scherm van de Nokia N72 schakelt zich tijdens het bellen niet uit en toch jammer want het zou batterijtijd kunnen besparen. Net zoals bij andere Symbian Series 60 toestellen is de screensaver in de vorm van een klok amper afleesbaar wanneer het licht van het scherm niet aangeschakeld is. Het is nog steeds niet mogelijk om een andere screensaver in te stellen op het toestel.

Menu

Het soort besturingssysteem bepaald ook wat voor een soort menu of gebruikersinterface in het toestel aanwezig is. De Nokia N72 maakt gebruik van Symbian 8.1a besturingssysteem met de gebruikersinterface Series 60 Second Edition en dat is te zien. Een groot aantal iconen, thema’s en onderdelen in de interface zijn afkomstig uit de Second Edition tijd. Momenteel duiken de Third Edition modellen op en deze tonen op het vlak van het menu een groot aantal verbeteringen.

Net zoals de N70 heeft de N72 een homescreen op het bureaublad van het toestel, zoals de Windows Mobile toestellen al wat eerder hadden. Daarop worden opstaande taken, agenda-items van de huidige dag, verjaardagen in de komende dagen getoond en kunnen door de gebruiker zes sneltoetsen naar een aantal programma’s ingesteld worden. Ook de muziekspeler zal nu op het homescreen worden weergegeven wanneer deze draait. Men vindt daarnaast net zoals in alle andere toestellen met een Series 60 gebruikersinterface de mogelijkheid tot het openen van de taskmanager via de menutoets door deze een aantal seconden vast te houden. Deze taskmanager kan men gebruiken om snel van het ene naar het andere openstaande programma te klikken of om programma’s via de “c” toets snel af te sluiten. Een extra punt is het feit dat de rode gespreksbeëindigingstoets gebruikt wordt voor het sluiten van applicaties, die naderhand op het toestel geplaatst zijn. Daarvoor zal een gebruiker zeker moeten opletten.

Wat de gebruiker verder op het beginscherm ziet is gelijk gebleven aan menig Nokia model, namelijk de notities voor de provider, de tijd, de Bluetooth, batterij, berichten en het ontvangst van het belsignaal. Aan de onderzijde van het scherm zijn twee links zichtbaar die door beide soft-keys gebruikt kunnen worden. Het gaat hier standaard om twee standaard links, maar deze kunnen zelf naar eigen wens ingesteld worden via het instellingen menu. Naast deze instellingen kan men de centrale 5-richtings bedieningstoets in de vijf richtingen ook een functie meegeven. Dit werkt alleen wanneer het homescreen niet ingeschakeld is.

Wanneer men het menu zelf wil opstarten moet men op de menuknop drukken. In het menu vindt men een groot aantal iconen in roosterweergave waarachter een groot aantal programma’s zitten. De manier waarop deze iconen zijn ingedeeld is een stuk verbeterd en diverse programma’s zijn opgedeeld in redelijk aantal mappen. Het is mogelijk om de volgorde en mappen waarin diverse programma’s staan aan te passen. De gebruiker kan zelfs de plek wijzigen waar een map staat. Naast het wijzigen van deze mappenvolgorde en de indeling daarvan is het mogelijk een andere soort van weergave van alle mappen te kiezen, genaamd de lijstweergave. Ook bij de lijstweergave is verplaatsing mogelijk.

Het homescreen op het bureaublad van het toestel heeft een aantal kleine aanpassingen, die men kan doorvoeren. Men kan de vijf snelkoppelingen instellen en het homescreen aan en uit zetten. Allemaal wat karig, maar gelukkig is het nu standaard mogelijk de radio en MP3 speler te bedienen vanaf het homescreen wanneer één van beide ingeschakeld is.

Het menu heeft de mogelijkheid tot zeer uitgebreide thema’s, iconen en achtergronden. Het standaard thema in het toestel is van een mooie kwaliteit vooral de iconen zijn erg netjes geworden. Verder zijn twee thema’s in het toestel meegeleverd. De mogelijkheid tot het downloaden van een thema was ook mogelijk voor dit toestel.

Telefoonboek

Bij de dit toestel is het telefoonboek, contacten genoemd, net zoals in andere Series 60 smartphones. De contacten kunnen standaard op twee manieren opgevraagd worden en dat is wanneer men in het menu naar contacten gaat of wanneer men de 5-richtings bedieningstoets indrukt (vooraf ingestelde functie, die aangepast kan worden). Heeft men contactpersonen op de SIM kaart staan dan kunnen deze niet in de contactenpersonen lijst worden weergegeven. Deze contactpersonen moeten eerst worden overgezet naar het geheugen van het toestel zelf. De N72 vraagt daar zelf om wanneer de eerste keer de contactenapplicatie wordt bezocht. Onder contacten kunnen verder onder twee tabbladen de contactpersonen en de groepen waar deze personen zijn ingedeeld worden bekeken. Het aantal groepen en contacten die de gebruiker kan toevoegen is beperkt aan het vrije interne of externe geheugen.

Per contactpersoon kan men standaard een redelijk aantal punten met data toevoegen: Voornaam, Achternaam, Bedrijf, Functie, Telefoonnummer, Mobielnummer, Faxnummer, Emailadres. Mocht men dan meer data willen toevoegen dan kan dit via “gegeven toevoegen” en kan men diverse extra’s gegevens toevoegen zoals: Telefoonnummers, Mobiele nummers, Fax nummers, Adressen, Emailadressen, URL’s, de verjaardag van een contactpersoon en een notitie. Het is nog niet zo uitgebreid als de Windows Mobile toestel, maar voor een smartphone is het niet anders dan zeer netjes. Deze optie is exact hetzelfde gebleven met andere Series 60 toestellen.

Het is mogelijk aan een persoon of groep een afbeelding en een thumbnail (kleine afbeelding of logo) of een beltoon toe te voegen. Men kan ook aangeven wat de standaardnummers en adressen zijn om naar te SMSen, te bellen, te videobellen, te MMSen of te emailen. Dit kan erg handig zijn wanneer men meerdere nummers in het geheugen heeft staan. Het is ook mogelijk om een normaal thuisnummer in te stellen als SMS nummer. Naast deze functies kan men de diverse contactpersonen vanuit het programma versturen via Bluetooth, email en SMS. Contactpersonen opslaan op de geheugenkaart is mogelijk met Series 60 Second Edition en dat is een vooruitgang ten opzichte van Series 60 first edition.

De voice dailing werkt met een vooraf ingestelde invoer en de gebruiker kan met de klep gesloten ook een nummer opvragen. Dit werkt redelijk, al geeft het toestel nog een vage reactie wanneer de juiste contactpersoon niet gevonden wordt. Het toestel spreekt dan iets terug wat niet te verstaan is. Ronduit vreemd!

Messaging

Alle mogelijkheden op het gebied van messaging zijn aan boord van dit toestel. MMS, SMS, picture messaging, email via POP3, SMTP en IMAP4 servers zijn aanwezig. Men kan de diverse berichten opvragen via het berichten icoon in het menu en daar vind men een aantal mappen in een lijstweergave. Men kan snel een bericht invoeren of de inbox bekijken waarin alle soorten berichten op de email berichten na samen zichtbaar zijn. Nadeel is daarvan is dat men dan alle berichten door elkaar heeft staan. Een goede manier was geweest berichtregels te introduceren waardoor de diverse berichten in bepaalde zelf te definiëren mappen terecht zouden komen. Helaas is deze functie nog niet opgenomen in de Series 60 interface.

Instant email is niet standaard aanwezig in het toestel en wordt ook niet direct ondersteund in het besturingssysteem. De E-series hebben het wel, maar het lijkt een kwestie van tijd wanneer de N-series ook uitgerust worden met de mogelijkheid tot het bijhouden en ophalen van mail via een service van bijvoorbeeld Blackberry, Microsoft Exchange of Visto.

Invoeren van tekst is niet direct een probleem voor de N72. Het toetsenbord van het toestel voelt minder aan dan dat van de N70, omdat de toetsen gladder zijn en wat flexibeler. De kwaliteit is wel beter dan die van de N73. Dit toestel heeft geen fijn toetsenbord en mensen die vaak SMSen wordt aangeraden de N70 of N72 te nemen.

Alle verdere instellingen op deze Nokia zijn hetzelfde als bij ander Nokia of BenQ-Mobile toestellen. Het “#” dient voor de bediening van de soort invoermodus, de “c” toets is voor het verwijderen van de tekst en de “ABC” toets dient voor het selecteren van tekst of het wijzigen van de mogelijkheden die er zijn voor het invoeren van tekst in het toestel. Tijdens het invoeren zijn er een aantal regels te zien waarop de tekens worden geplaatst. Heeft men het bericht af en hoeft het nog niet verstuurd te worden dan kan het worden opgeslagen in de ontwerpen map. Is het bericht eindelijk verzonden dan wordt het in de verzonden map geplaatst. Versturen van een foto of een andere multimedia bestand is gewoon mogelijk via het berichten programma, maar ook via het fotoalbum of RealOne programma. Ontvangen bestanden kunnen bekeken worden door middel van deze programma’s.

Connectivity

Connectiviteit is een naam die door Nokia verzonnen is in de mobiele telefoon markt. Sinds een aantal jaar is Nokia al bezig geweest met het inbouwen van poorten in mobiele toestellen waarop een datakabel aangesloten kan worden. In de Nokia 3650, 3660, 6600 was geen aansluiting aanwezig voor een datakabel en dat mag hoogstens apart genoemd worden voor een smartphone. Gelukkig heeft Nokia, dat opgelost in de 7610 & 6630 en is het een ingeburgerde standaard bij de N70. Bij de N-series is het niet anders. De N72 is namelijk uitgerust met een pop-port en dat is ten kosten gegaan van de infraroodpoort.

Op deze keuze komt Nokia nu wel heel langzaam terug. De infraroodpoort wordt namelijk door vele personen node gemist en daarom is deze dan ook terug geplaatst in de nieuwe serie met N-series modellen. Het terugplaatsen van de infraroodpoort zal niet ten kosten gaan van de datakabel. Deze zal ook bij de nieuwe modellen zeker aanwezig zijn. De gebruiker kan de datakabel gebruiken voor de overdracht van data van het toestel naar de PC en vice versa.

Op het toestel zit ook een modem, die gebruikt kan worden voor een draadloze inbel- of GPRS verbinding tussen een laptop en een netwerk. Men zal alleen de Bluetooth verbinding of datakabel kunnen gebruiken. Helaas is er geen infraroodpoort om een modem verbinding op te zetten.

Aangaande de Bluetooth moeten worden opgemerkt dat deze functie enorm goed werkt en vrij weinig vraagt van de batterij. De reikwijdte van de Bluetooth antenne en de achterliggende software is veel verder en beter dan die van andere modellen. In de afgelopen weken is gebleken dat Nokia Bluetooth ontvangers en software veel stabieler zijn dan die van andere merken, dat blijft een sterk punt van Nokia. Op de Nokia N72 is het ook mogelijk om via Bluetooth contact te leggen met een speciaal Nokia Bluetooth keyboard en via een headset constant audio te beluisteren. Simpel een verbinding leggen en een reeks MP3 bestanden starten is voldoende. Helaas is de kwaliteit nog niet fantastisch, wellicht brengt een toekomstige stereo Bluetooth headset daar verbetering in, maar dan zal Nokia eerst eens stereo Bluetooth moeten ondersteunen op zijn modellen. Nokia loopt daarin enorm achter.

De N72 heeft geen Wifi en dat wordt ook totaal niet gemist. Net zoals het feit dat UMTS niet aanboord is voor hoge snelheid dataverbindingen. De meeste gebruikers die de N72 kopen zien daarin geen hoofdzaak om het toestel niet aan te schaffen.

Geheugen

De hoeveelheid geheugen in het toestel is 20 MB en dat is minder dan de N70, maar nog steeds voldoende om het toestel goed te laten draaien.

Naast het interne geheugen is er in het toestel ook extern geheugen aanwezig. Het geheugen dat meegeleverd is 128 MB. Dat is genoeg voor mensen die foto’s willen opslaan of wat data zoals email berichten of Word-bestanden willen opslaan. Mensen die meer geheugen willen gebruiken, kunnen in de loop van de tijd extra geheugenkaarten kopen tot een grootte van 1 GB.

De geheugenkaart vol met programma’s verwijderen kan wat problemen geven in het menu. Men moet de kaart pas verwijderen wanneer men dit heeft toegestaan in het menu van het toestel. De plaatsing en het verwijderen van de geheugenkaart gaat niet echt eenvoudig een geeft redelijk wat moeite.

Camera

De 2.0 megapixel camera in de N72 is van een kwaliteit die door vele modellen wordt overtroffen. De 2.0 Mpixel camera is een standaard geworden voor de huidige markt en daarin kan de N72 redelijk tot goed meekomen. De kwaliteit is gelijkwaardig gebleven aan de N70.

De camera wordt geactiveerd door de schuif op de achterkant naar beneden te schuiven of door de functie verscholen in het menu te kiezen. Geen moeilijke bewegingen zoals bij de N93, maar simpel het toestel vasthouden, de schuif verplaatsen, een foto maken en de schuif terug plaatsen; dat is alles. Wilt men een foto in hoogte richting maken dan draait men het toestel en wordt de speciale fototoets gebruikt.

De camera is redelijk tot zeer snel. Ook het opslaan van bestanden gaat snel genoeg. De camera past net zoals andere camera’s constant de invloed van de lichtintensiteit aan die de omgeving heeft op de camera (en videocamera). De foto’s die gemaakt worden hebben het formaat JPG en wanneer het toestel in de automatische stand staat zal de camera zelf uitmaken hoe de foto geschoten dient te worden. Is het donker dan zal de flitser en de nachtmodus bijspringen. Deze punten zijn absoluut het sterkste onderdeel van de camera.

De ingebouwde flitser is van redelijke kwaliteit, iets minder dan de flitser van de K750i. Al hangt het van de omgeving af hoe goed de flitser opereert. De N72 flitser kan zich zeker niet meten met de flitser van de K800i. Deze is van een kwaliteit die nog niet in de markt vertoond is.

Een videofunctie mag en kan niet ontbreken in een smartphone en is in de N72 samengevoegd met de camera in één applicatie. De videofunctie is naast de bedieningseenvoud een sterk punt van de N72. De kwaliteit die uit het toestel komt is ronduit goed te noemen. Met een maximale resolutie van 352 x 288 pixels kan men echt video’s maken die ergens op lijken. De video’s worden zelfs opgeslagen in het formaat MP4. Helaas is er geen VGA resolutie of image stabilizer aanwezig. Deze vindt men wel in de Nokia N93 en N73 (alleen een image stabilizer).

De camera in de N-series heeft een eenvoudig en simpel uiterlijk meegekregen. De cameraopties staan niet op het niveau van de Samsung D900, die daarin uitblinkt, of de Sony Ericsson K800i, maar het mag er best zijn. Er is de keuze uit drie resoluties; Hoog 2M (1600 x 1200 pixels), E-mail 0.8M (1024 x 768 pixels), MMS 0.3M (640 x 480 pixels). De laatste resolutie is speciaal voor MMS, maar meestal hebben dergelijke foto’s toch nog een grootte rond de 50 KB en dat is een redelijke hoeveelheid om via MMS te versturen en ontvangen, als men ervan uit gaat dat een MMS maximaal 100 KB kan bevatten. Tevens is een VGA cameraresolutie nogal groot om te ontvangen op een scherm dat meestal niet groter is dan 176 x 220 pixels. Een kleinere resolutie had zeker aanwezig mogen zijn.

Verder is er geen keuze uit verschillende kwaliteiten daarvoor zijn de resoluties. Er is wel een multishot functie waarbij zes foto’s snel achter elkaar geschoten kunnen worden. Helaas, is het niet mogelijk om de multishot functie op enige wijze aan te passen.

Verdere instellingen die in het toestel aanwezig zijn voor de camera is de zelfontspanner met drie standen (10, 20 en 30 seconden), de mogelijkheid tot het aanpassen van de automatisch modus in een nacht modus, landschap modus, gebruiker gedefinieerde modus, sport modus (voor snelle bewegende objecten) of een portret modus (waarbij er gefocust wordt op objecten die dichtbij staan), het maken van foto’s met vijf schillende soorten witbalans (Automatisch, Zonnig, Bewolkt, Gloeilamplicht en TL-licht) & vier verschillende soorten Kleurtoon (Normaal, Sepia, Zwart & Wit en Negatief), wijziging van de standaard naam en de wijziging tussen de geheugenkaart en het interne geheugen als opslagmedium.

Zoals al aangegeven is de kwaliteit van de video erg goed, maar niet van de kwaliteit zoals deze in de N73 of N93 getoond wordt. De aanwezige resoluties in het toestel zijn 352 x 288 pixels en 176 x 144 pixels. Een kleinere resolutie speciaal voor MMS is niet aanwezig helaas, al kunnen de foto’s wel kleiner gemaakt worden.

De mogelijke opties zijn helaas niet op hetzelfde niveau als de camera. Er is alleen de keuze uit een normale en nacht modus die niet heel erg goed is. Daar had meer ingezeten. Tevens zijn er vijf schillende soorten witbalans (Automatisch, Zonnig, Bewolkt, Gloeilamplicht en TL-licht) & vier verschillende soorten Kleurtoon (Normaal, Sepia, Zwart & Wit en Negatief), kan het geluid worden uitgeschakeld, is er mogelijkheid tot wijziging van de standaardnaam en de wijziging tussen de geheugenkaart en het interne geheugen als opslagmedium. Helaas werkt de flitser niet tijdens het filmen. Vooral dit laatste is een doodzonde. De nachtmodus is al niet te best, daar had de flitser best wel wat aan kunnen bijdragen.

Wanneer de afbeeldingen gemaakt zijn door de camera kunnen ze opgevraagd worden via de Galerij icoon in het menu. Hier wordt geen scheiding meer gemaakt tussen de data op de geheugenkaart en de data op de telefoon zelf zoals dat bekend is uit vorige Series 60 modellen. Onder de map afbeelding vindt men de gemaakte afbeeldingen in een nieuwe weergave in een soort rondo. Dit is de enige weergave die mogelijk is. Het laden van de foto duurt redelijk lang wanneer een grote hoeveelheid foto’s geladen dient te worden. De traagheid van de Galerij is af en toe irritant wanneer even snel een foto getoond moet worden.

De Galerij toont nog steeds echt alle bestanden die op de geheugenkaart en het interne geheugen geplaatst zijn. Dit wordt ten eerste een enorme lijst en ten tweede worden ook afbeeldingen uit programma’s getoond, die totaal niet getoond hoeven te worden. Nokia zou hiervoor een functie moeten inbouwen die aangeeft welke mappen afgezocht moeten worden naar de juiste bestanden.

Wanneer een foto geopend wordt kan men de foto fullscreen weergeven, roteren, verwijderen, van naam wijzigen en er op inzoomen. De aanpasmogelijkheden voor de netgemaakte foto’s zijn duidelijk aanwezig en netjes voorzien. Ook is er een foto editor waarover later meer.

Een video kan worden bekeken in de RealOne speler. Het werkt vrij simpel, zelfs het aanpassen van video’s is mogelijk in het toestel, maar daarover later meer. Met deze video speler zal het in de toekomst mogelijk zijn om TV te kijken op het toestel via een streaming verbinding. De RealOne speler is vooral op het toestel geplaatst om bijvoorbeeld muziekvideo’s en omgezette DVD’s te bekijken op het toestel.

Versturen van foto’s en video’s gaat vrij simpel via MMS, Bluetooth, email en de meegeleverde datakabel en software. Een uitkomst daarvan is dat men niet van te voren de Bluetooth functie aangeschakeld hoeft te hebben om iets te versturen. Het toestel schakelt deze zelf aan wanneer men iets wil versturen.

Over het geheel gezien voldoet de camera van de N72 wel. De huidige standaard is 2.0 Mpixel en daaraan voldoet de N72 meer voldoende. De videocamera is best aardig en de kwaliteit van de foto’s mag er ook zijn. Het is niet te vergelijken met modellen als de N73, N93 of de Sony Ericsson K800i, maar daarvoor is de N72 ook niet bedoeld. Het is de eerste fashion smartphone met mogelijkheden die gewenst zijn in de huidige markt. Netjes voor elkaar dus!

Aanwezige programma's

De hoeveelheid extra programma’s, die in het toestel aanwezig zijn, is een stuk minder geworden ten opzichte van de N70. Al kan men wel alle programma’s die bij de N70 geleverd worden van de Nokia website downloaden en op de N72 installeren. QuickOffice, de Opera browser en een redelijk aantal add-on programma’s zijn niet aanwezig op de N72. Waarschijnlijk in relatie tot de kostenbesparing en het feit dat het toestel zich richt op het uiterlijk en minder op de inhoud. Bij Nokia is het toestel gelukkig wel met een aantal bekende programma’s uitgerust.

Een aantal programma’s zijn standaard terug te vinden op een Series 60 toestel. Dit zijn onder andere een agenda, takenlijst, een profielprogramma (waar mee vijf vooraf ingestelde profielen gewijzigd kunnen worden, waaronder een flight mode profiel), favorietenprogramma (om de rechter soft-key en daaronder de favorieten aan te passen), notities/kladblok, omrekenfunctie, rekenmachine, opname-eenheid of voicememo (één minuut opneemlengte en bestanden met een AMR formaat, die gebruikt kunnen worden als beltoon), alarmklok, informatieprogramma over het geheugen, chatprogramma via instant messaging en de standaard Nokia voice command functie, die gebruikt kan worden voor diverse functies binnen het toestel. Ook is er in dit toestel een volledige file manager geïntegreerd, die het mogelijk maakt diverse mappen te bekijken en diverse bestanden over te zetten.

Op deze Nokia N72 is er opnieuw een movie editor aanwezig. Deze movie editor geeft de mogelijkheid om video’s aan te passen door middel van het toevoegen van video, muziek en tekst. Het aanpassen wordt automatisch gedaan in relatie tot de stijl die gekozen wordt. De stijl bepaald de transities, visuele effecten, muziek en tekst in de aangepaste video, door het programma een Muvee genoemd. Men kan zelf bij Nokia eigen stijlen downloaden, naast de al tien standaard ingestelde stijlen. Men kan zelf ook stijlen maken op het toestel. Via deze functie stelt men zelf een muziek, tekst en video in. De kwaliteit van de video’s aangepast van door de movie editor is niet bepaald hoog. De kwaliteit van de gebruikte video’s wordt er juist minder door.

Op het toestel vindt men een WAP browser, waarmee ook internetpagina’s kunnen worden bekeken. De WAP browser gebruikt men om WAP en internet pagina’s en contentdiensten, zoals Vodafone Live of T-zones te bezoeken. Via een GPRS verbinding over WAP (oftewel GPRS-en) of een inbelverbinding over WAP (oftwel WAP-pen) kan men de browser gebruiken. De contentdiensten werken alleen via de GPRS verbinding. Mocht men een echte internet browser nodig hebben dan kan men de Opera browser downloaden voor de N72.

De RealOne speler, die voor een lange tijd de standaard was in een S60 toestel, heeft een MP3 functie in zich. De speler werkt aardig, maar is niet zo handig. Daarom is door Nokia de muziek speler geïnstalleerd die veel weg heeft van de interface die gebruikt wordt in een iPod en de W810i/W900i van Sony Ericsson. Nokia heeft dit zeer netjes ingebouwd en geeft de gebruiker van een Series 60 smartphone eindelijk standaard de mogelijk om eenvoudig MP3 bestanden af te spelen. Het programma is te gebruiken op alle Nokia Series 60 modellen en wordt standaard op deze N-series meegeleverd.

Diverse opties zijn in het programma aanwezig en daarnaast is het mogelijk om de speler op het homescreen te plaatsen. Hierdoor kan men eenvoudig de speler openen, maar ook veilig in de achtergrond plaatsen. Een handige functie die gemist werd op de N70 en nu op de N72 standaard aanboord is.

Een onderdeel dat is ingebouwd in de Galerij is de foto editor. Men kan de gemaakte afbeeldingen aanpassen door de kleurstelling te veranderen, de afbeelding bij te snijden, te roteren, tekst toe te voegen, enz. Genoeg opties om een afbeelding te verbeteren. Jammer dat er alleen niet van die leuke kaders zijn zoals bijvoorbeeld op een Sony Ericsson toestellen. Het is gelukkig wel mogelijk om de afbeelding eenvoudig af te drukken en wat opgemerkt moet worden is dat de Galerij als standaardinstelling onder de mediatoets zit. Dit kan natuurlijk altijd gewijzigd worden.

Over de ingebouwde en meegeleverde Help functie en SIM-functie moet natuurlijk ook gesproken worden. Het toestel heeft een hele simpele en handige Help functie die de handleiding eigenlijk overbodig maakt. Men kan namelijk bijna alles vinden in de Help functie van het toestel. De SIM-functie is een onderdeel van het menu en daarbinnen kan men een aantal nummers en functies die op de SIM kaart staan bekijken en gebruiken, zoals de dienstnummers en de belangrijke nummers van een provider.

Games

In de N72 zijn een aantal games opgenomen. Men heeft Snakes, Snowboard en Card deck opgenomen op het interne geheugen. De games zijn leuk om te spelen. Snakes is wellicht algemeen bekend en is niet anders dan het al oude slangenspelletje, maar dan in een 3D jasje. Snowboard is een game waarbij men op een snowboard allerlei kunstjes moet doen en Card deck is even wennen. De games die men kan spelen zijn minder algemeen bekend en vragen soms wat uitleg, maar bij elkaar zeker niet slecht.

Extra's

Onder het onderdeel Extra’s zijn er weer een aantal punten die besproken zullen worden. Daaronder de aanwezige Visual radio, de nieuwe Zelfstudie applicatie en een vergelijking tussen de N70 en N72.

Als eerste de radio, die ten opzichte van de Sony Ericsson radio met RDS een beetje matig afsteekt. De kwaliteit is best goed, maar kan gewoon niet op tegen de RDS radio van de Zweedse buren. De mogelijkheden zijn alleen toegespitst op het Visual gedeelte wat niet aanwezig is in Nederland en ook alleen nog maar in een testfase op twee plekken in Europa aangeboden wordt. Net zoals de volgende functie DVS is het een functie die waarschijnlijk zal doodbloeden in de komende maanden op de Europese en Nederlandse markt.

De zelfstudie applicatie is iets compleet nieuws op toestellen van Nokia. De applicatie legt alle functies uit van het toestel in een redelijk aantal aparte programma’s. Alle functies van het toestel komen aanbod en geven de gebruiker een goed beeld van het toestel. Standaard wordt dit programma onder de rechter soft-key geplaatst tijdens het eerste gebruik waardoor iedereen gelijk door de complete uitleg kan lopen.

Hieronder vindt men een vergelijking tussen de Nokia N70 en de nieuwe Nokia N72. Op de foto's is duidelijk zichtbaar dat het toetsenbord van beide een totaal ander uiterlijk heeft en dat de klep van het geheugenkaart slot verbeterd is in de N72.

Conclusie

Zoals altijd wordt aan het einde van de review de balans opgemaakt. Wat zijn nu de sterke en zwakke punten van de N72, die de fashion vlag zal dragen binnen de N-series tot een waardige opvolger geïntroduceerd wordt.

Binnen de minpunten vindt men allemaal punten die ook bij de N70 naar voren kwamen. De afwezigheid van een flitsfunctie tijdens het opnemen van een video, de langzame galerij en het feit dat er geen portret modus is in de camera zijn punten die al menigmaal naar voren zijn gekomen. Daarover zal menig gebruiker niet direct vallen wanneer deze de N72 koopt.

De toegang tot de geheugenkaart is een groter punt, maar als men er eenmaal een 1 GB geheugenkaart in geplaatst heeft dan zal men niet vaak het slot nog openen. Een datakabel wordt namelijk standaard meegeleverd en de verbinding met de Nokia PC Suite is doodeenvoudig. Helaas is er geen ondersteuning voor USB massaopslag aanwezig in het toestel. Daarvoor moet men de nieuwere modellen als de N73, N80 of N93 hebben.

Maar deze modellen bieden niet het uiterlijk wat de N72 heeft in het roze of zwart. Het toestel is een handzaam damesmodel met leuke motieven en passende thema’s, maar vooral met een grote hoeveelheid aan smartphone mogelijkheden zoals het installeren van een navigatiepakket of mooie games. Het accessoirepakket van het toestel is daarnaast leuk uitgebreid met een nieuwe stereo headset en een verloopstekker voor een eigen headset.

Het gewicht, de aanwezige beltonen, de handsfree functie en de goede eenvoudige (video)camera maken het plaatje compleet. Het toestel biedt op het gebied van de specificaties eigenlijk alle mogelijkheden die momenteel gevraagd worden door de markt en stopt dit in een mooi en aantrekkelijk jasje. De N72 is de eerste echte dames smartphone. Voor menig vrouwelijke gebruiker die meer vraagt dan de standaard mogelijkheden is de N72 de ultieme keuze tegen een scherpe prijs.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia N72 review