Nokia N70 review

Nokia is er weer in geslaagd om een nieuw statement op de markt te zetten, bekend als de N70 en het tweede toestel uit de N-serie van de fabrikant. Wederom heeft NieuweMobiel.NL heeft de kans de gekregen om over dit unieke toestel een review te schrijven.

In deze review worden een groot aantal punten behandeld in relatie tot het nieuwe toestel; de 2.0 megapixel camera, het nieuwe ontwerp, de overige nieuwe mogelijkheden van het toestel en bovenal een blik in het portfolio van de veelbelovende N-series.

De Nokia N70 is na de N90 op het moment van schrijven de tweede telg uit de N-serie voorzien van het Symbian Series 60 besturingssysteem. Het Symbian OS is 茅茅n van de vier besturingssystemen die gerealiseerd zijn voor de mobiele markt. Symbian is een zgn. Open Source besturingssysteem en kan doordoor juist door een fabrikant naar eigen inzicht worden doorontwikkeld. Een vaak genoemd nadeel van een Symbian OS zou het feit zijn dat er ten opzichte van Windows Mobile OS veel minder extra programma's voor handen zijn voor de gebruiker en dat er diverse verschillende soorten Symbian besturingssystemen zijn met ieder een ander uiterlijk en gebruikersinterface. Dat laatste klopt ten dele, maar met de huidige developers tools is het specifiek aanpassen voor de diverse gebuikersinterfaces relatief weinig werk. Mede daardoor klopt de eerste veronderstelling niet, op het moment van dit schrijven zijn er meer dan 5000 geregistreerde voor Symbian geschikte programma's. Andere voordelen van het Symbian platform zijn de grote mate van stabiliteit, gebruikersvriendelijkheid en het lage batterijverbruik.

De markt van smartphones groeit en groeit. Momenteel spelen Symbian en de toestellen uitgevoerd met het Symbian OS de grootste rol in de markt. Een toestel in deze markt is de nieuwe Nokia N70, die in de afgelopen maanden op de markt is gekomen, de opvolger van de 6680 is en opnieuw aantoont dat Nokia een stap voorwaarts heeft gezet op het gebied van smartphones en ingebouwde mogelijkheden.

De N-series zijn daarvan het voorbeeld. De nieuwe modellen naast de N70, de N80 en N91, tonen dat Nokia een compleet nieuw pad gaat bewandelen. Toestellen met uitgebreide specificaties, nieuwe mogelijkheden zoals 2.0 megapixel camera's, Wifi, 3G opties en een compleet uiterlijk zullen een gemeengoed worden in de komende periode en laten zien dat de Finse GSM-bouwers zeker weten wat de markt inhoudt en vraagt. Kijk alleen al naar de nieuwe superieure Nokia N80, N92 en N71. Helaas zal volgens de geruchten zal het laatstgenoemde toestel in Nederland waarschijnlijk het levenslicht niet zien.

Houden we het voorlopig even bij de N70 dan zal het duidelijk worden tijdens de review dat Nokia het opnieuw voor elkaar heeft gekregen een toestel te brengen met een aantal sterke punten die gebruikers zeker zullen aanspreken. De nieuwste Series 60 en Symbian 8.1a telg is sinds een aantal weken in de winkel en is een half jaar geleden ge茂ntroduceerd tijdens de 3GSM conferentie in Cannes.

路 Toestel
路 Batterij 3.7 V
路 Oplader
路 Speciale lader converter kabel
路 Stereo headset
路 Koord
路 Schoonmaakdoekje
路 DKU-5 Datakabel
路 64 MB Dual Voltage RS-MMC geheugenkaart + converter
路 Nederlandse handleiding en Quickstart manual
路 Franse handleiding en Quickstart manual
路 Software CD met daarop Nokia PC Suite

De handleiding is zoals bekend bij Nokia goed voor elkaar. Mooie afbeeldingen, lekker te lezen en alles wat men zoekt als men het toestel voor de eerste keer gebruikt. Geen aanmerkingen op dit vlak, behalve dat men als geoefende Series 60 gebruiker soms wat meer wil weten over de nieuwe gebruikersinterface. Helaas, is daar de handleiding niet voor bedoeld. E茅n klein smetje is het melden van Nokia in de handleiding dat de geheugenkaart de eerste maal geformatteerd dient te worden voor gebruik. Erg handig, men gooit zo alle vooraf ge茂nstalleerde programma's van de geheugenkaart en deze terugzoeken op de site van Nokia.

Plus- en minpunten Nokia N70

 • Goede (video)camera
 • Eenvoud bediening camera
 • Handsfree functie
 • Handzaam
 • Gewicht
 • Nieuwe Symbian besturingssysteem
 • Nieuwe Series 60 gebruikersinterface
 • Accessoire pakket
 • Beltonen
 • Geen echte portret modus in de camera applicatie
 • Batterijuithoudingsvermogen
 • Geen flitser tijdens video
 • Langzame galerij
 • Toegang tot geheugenkaart
 • Zwak muziek pakket

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel heeft een volledig pakket met accessoires, dat in een nieuwe doos geleverd wordt. Speciaal voor de N-series is er een nieuwe verpakking ontwikkeld. In deze bijzondere doos zijn de volgende onderdelen opgenomen:

Verder de accessoires langslopende komt men de stereo headset tegen. Wat erg mooi is, is dat het nu mogelijk is ook via Bluetooth audio te luisteren, maar daarover later meer. De meegeleverde datakabel is bekend. Gewoon een goede degelijke datakabel die een vermogen los kost, maar gelukkig in het pakket is gestopt, ook omdat infrarood op het toestel ontbreekt.

Een aantal speciale accessoires zijn het koord, het schoonmaakdoekje en de convertorkabel voor de lader. Bij de N70 wordt namelijk een nieuwe lader geleverd met een kleinere connector. In het toestel is dan ook een kleinere connector geplaatst. Oudere Nokia laders werken niet in het toestel en daarom is door Nokia een speciale convertorkabel meegeleverd die het mogelijk maakt om ook oudere kabels te gebruiken. Het is niet geheel duidelijk geworden, waarom Nokia voor de nieuwe connector heeft gekozen. Daarnaast zijn er vanuit gebruikersoogpunt ook geen nieuwe voordelen ontdekt.

De aanhouder wint, is iets wat zeker voor Nokia geldt. De Dual Voltage RS-MMC geheugenkaart wordt namelijk nog steeds in de N70 gebruikt. Momenteel zijn er nog geen kaarten te krijgen groter dan 512 MB. Dat is ronduit een belemmering voor gebruikers. Gelukkig heeft men ingezien dat het anders moet en hebben de toekomstige N80 en N71 gewoon een slot voor de Mini-SD geheugenkaart, een standaard die niet alleen beter is maar ook breder wordt toegepast. In de komende weken kan men MiniSD kaarten met een capaciteit van maarliefst 2GB verwachten.

Op de standaard bijgeleverde geheugenkaart van 64 MB bevinden zich een groot aantal programma's, zoals QuickOffice, Kodak album en diverse games. Daarover later meer in deze review. De historie zal in dit onderdeel ook een rol moeten spelen. Het accessoire pakket is ruimer dan bij de Nokia 6680 en er kan dan ook niet anders worden geoordeeld dat het opnieuw qua niveau goed zit voor Nokia begrippen vooral door de uitbreiding met een aantal kleine dingen.

Uiterlijk

Na tijden van controversi毛le modellen vanuit Nokia kant lijkt er een verbetering plaats te vinden. De Nokia 6680 en 6681 als eerste stap en de N70 als een goed vervolg, want de beide kleuren waarin de N70 geleverd wordt zijn een lust voor het oog. Om een goed beeld te geven worden beide hieronder ook weergegeven in de afbeeldingen, links de Ivory/Pearl en rechts Silver/Black.

Het toestel is met zijn 109 x 53 x 23 mm, iets dieper en hoger, maar ook minder breed dan de Nokia 6680. Het toestel voelt op 茅茅n of andere manier lekker aan in de hand, beter dan welk model dan ook uit dezelfde reeks. Het toestel is 7 gram lichter dan de 6680 en weegt 126 gram en dat verschil merkt men goed.

Het toetsenbord heeft opnieuw een andere insteek gekregen na de vorige modellen. Het toetsenbord is meer naar binnen verwerkt, waardoor er geen toetsen op de rand van het toestel aanwezig zijn. Alles is nu compacter geplaatst rond de centrale 5-richtings bedieningstoets, die zijn werk goed doet. Ook de andere toetsen geen problemen al zouden deze wel voor personen met grote vingers wat problemen kunnen geven. Deze personen zijn bij de 6680 beter af.

Gelukkig zijn de toetsen niet aan elkaar bevestigd en bewegen ze niet mee wanneer een bepaalde toets aangeraakt wordt. Het gehele toetsenbord is alsware in twee verdeeld. Aan de linkerkant vindt men de ABC- en menutoets en aan de rechterkant c of wistoets en een nieuwe toets ook wel media toets genoemd die men kan gebruiken voor een speciale functie. Simpelweg een sneltoets.

Een mooie functie die niet onbesproken mag blijven is de automatische toetsenbordverlichting die op het toestel aanwezig is. Is het donker in de omgeving dan gaat het licht wel aan. Is het licht genoeg om de toetsen te lezen dan schakelt de toetsenbordverlichting niet in. Een erg mooie functie en sinds de 6630 in een Series 60 smartphone van Nokia. Windows Mobile Smartphones waren al eerder uitgerust met deze feature, zie de SPV C600.

Het verdere toestel heeft weinig omhanden. Op de achterzijde vindt men de lens en flitser van de camera achter een actieve schuif, die de camera start wanneer deze naar beneden geplaatst is. Op de bovenzijde zijn de aan/uit toets en de mono speaker geplaatst, die zeer goed geluid geeft en duidelijk overkomt. De kwaliteit is vele malen beter dan Sony Ericsson P910i en een nog grotere vooruitgang ten opzichte van de 6600 en 7610. Sendo X kwaliteit is het nog niet. Aan de onderzijde van het toestel is de pop-port geplaatst. Deze interface poort ondersteunt USB 2.0. Op de zijkanten verder geen franje, op de rechterkan vindt men nog wel het geheugenkaartslot voor de RS-MMC geheugenkaart. De geheugenkaart kan men verwijderen door de klep te openen, OK te klikken in het menu van het toestel en daarna door de geheugenkaart eruit te duwen. Simpeler kan niet al is het soms een gefriegel om de kaart er omgekeerd in te krijgen, want het slot zit wel wat erg diep. Naast het slot is nog een cameratoets opgenomen die de mogelijkheid geeft voor het maken van foto's in hoogte richting waarbij het toestel op zijn zij gehouden wordt.

Het complete beeld van het toestel is erg goed. De kleuren zijn leuk gekozen en geven genoeg keuze voor iedereen en de bouwkwaliteit laat zeker niet te wensen over. Nokia heeft het uiterlijk op een punt gebracht dat iedereen er positiever over zal spreken en dat is zeker een pluspunt.

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen is niet 茅茅n van de sterkste punten van dit toestel. De Nokia N70 is een smartphone en dan ook nog eens een UMTS smartphone dat maakt het er allemaal niet beter op. Een uithoudingsvermogen van twee 脿 drie dagen is maximaal haalbaar en dan maakt men heel af en toe gebruik van de functies van het toestel. Gaat men frequent gebruik maken van Bluetooth, UMTS en maakt men een simpel gesprek dan gaat het hard achteruit en moet het toestel elke dag aan de lader.

Het laden van het toestel gaat redelijk snel. Binnen anderhalf uur is het toestel vol. Gelukkig is dat een pluspunt in dit verhaal, maar eigenlijk houdt het niet over. Het is altijd beter dan die oude UMTS toestellen die het nog geen dag volhielden.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is opnieuw op een hoog niveau bij Nokia. Gesprekken zijn duidelijk en komen goed over bij normaal gebruik. Kwaliteit is beter dan elke andere smartphone die nu aanwezig is op de markt. Geen reden tot klagen met dit toestel.

Op de diverse netwerken geen probleem met bellen en wanneer men het gesprek op de handsfree functie zet is het gesprek enorm goed verstaanbaar. Zelfs de andere kant klaagt niet en bij het hoogste geluidsniveau hoort men zich zelf nog niet terug. Dit is ronduit netjes te noemen en getuigt zich van een hoge kwaliteit.

Deze hoge kwaliteit komt erg goed van pas tijdens het videobellen. Gesprekken komen via het scherm en de handsfree functie erg goed door. Ook de andere kant klaagt niet over de kwaliteit.

Het gespreksoverzicht is op te vragen via de opneemknop en bevat vier tabbladen, die qua duidelijkheid niks te wensen over laten. De gegevens zijn simpel op te vragen via de tabbladen en men kan alles vinden wat gerelateerd is aan de gemaakte gesprekken. In het menu onder de icoon logboek vindt men nog meer informatie. Hier worden ook nog andere punten weergeven zoals de duur van de diverse oproepen, de kosten van deze oproepen (alleen mogelijk wanneer de kosten voor 1 minuut zijn ingesteld) en de GPRS gegevenssteller. Alles is simpel en doeltreffend op 茅茅n punt te vinden en zo hoort het. Het instellen van de timers/tellers is vrij simpel te doen in het logboek menu. Men kan aangeven hoe lang de tellers bijgehouden moeten worden, hoeveel een gesprek mag kosten en welke eenheden gebruikt moeten worden. De tellers op nul zetten is zo gepiept via het menu van het logboek. De manier waarop dit alles werkt is gelijk aan andere Series 60 toestellen.

De meegeleverde beltonen die in het toestel zitten zijn 64-polyphonic beltonen en klinken erg goed. Er worden ook een groot aantal extra beltonen meegeleverd. MP3 wordt ondersteund en tevens kunnen opnamen gemaakt worden met de opnamefunctie en gebruikt als beltoon. Eigen beltonen instellen via de RS-MMC geheugenkaart is ook getest en werkt.

De trilfunctie wordt goed gevoeld in het toestel wanneer het toestel in de zak van bijvoorbeeld een jas is geplaatst. Dit zal waarschijnlijk te maken hebben met het feit dat het toestel wat breder en dieper is. Het toestel zit verder erg lekker in de zak van een broekzak of een jas. Men steekt het toestel zo even weg.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de N70 is niet direct een verbetering ten opzichte van de 6680. Het aantal kleuren en de resolutie zijn ten opzichte van de 6680 gelijk gebleven. Op het gebied van het scherm zijn er dan ook weinig tot geen verschillen te zien. Het scherm is wel erg duidelijk en ziet er redelijk goed uit wanneer de zon erop schijnt. Helaas spiegelt het plexiglas voor het scherm wel wat. Tijdens de warme dagen en een telefoongesprek wordt het scherm nat van het oor.

Het scherm van de Nokia N70 schakelt zich tijdens het bellen niet uit en toch jammer want het zou batterijtijd kunnen besparen. Net zoals bij andere Symbian Series 60 toestellen is de screensaver in de vorm van een klok amper afleesbaar wanneer het licht van het scherm niet aangeschakeld is. Het is nog steeds niet mogelijk om een andere screensaver in te stellen op het toestel.

Menu

Het soort besturingssysteem bepaald ook wat voor een soort menu of gebruikersinterface in het toestel aanwezig is. De Nokia N70 maakt gebruik van Symbian 8.1a besturingssysteem met de vernieuwde gebruikersinterface Series 60 Second Edition en dat is gelijk te zien. Een groot aantal nieuwe iconen, thema's en onderdelen in de interface.

Net zoals de 6680 heeft de N70 een homescreen op het bureaublad van het toestel, zoals de Windows Mobile toestellen al wat eerder hadden. Daarop worden opstaande taken, agenda-items van de huidige dag, verjaardagen in de komende dagen getoond en kunnen door de gebruiker vijf sneltoetsen naar een aantal programma's ingesteld worden. Men vindt daarnaast net zoals in alle andere toestellen met een Series 60 gebruikersinterface de mogelijkheid tot openen van de taskmanager via de menutoets een aantal seconden vast te houden. Deze taskmanager kan men gebruiken om snel van het ene naar het andere opstaande programma te klikken of om programma's via de "c" toets snel af te sluiten. Een extra nieuw punt is het feit dat de rode gespreksbe毛indigingstoets nu gebruikt wordt voor het sluiten van applicaties, die naderhand op het toestel geplaatst zijn. Daarvoor zal een gebruiker zeker moeten opletten.

Wat de gebruiker verder op het beginscherm ziet is gelijk gebleven aan de Nokia 6680, namelijk de notities voor de provider, de tijd, de Bluetooth, batterij, berichten en het ontvangst van het belsignaal. Aan de onderzijde van het scherm zijn twee links zichtbaar die door beide soft-keys gebruikt kunnen worden. Het gaat hier standaard om de berichten link en de galerij link, maar deze kunnen zelf naar eigen wens ingesteld worden via het instellingen menu. Naast deze instellingen kan men de centrale 5-richtings bedieningstoets in de vijf richtingen ook een functie meegeven.

Wanneer men het menu zelf wil opstarten moet men op de menuknop drukken. In het menu vindt men een groot aantal icoons in roosterweergave waarachter een groot aantal programma's zitten. De manier waarop deze icoons zijn ingedeeld is een stuk verbeterd en diverse programma's zijn opgedeeld in redelijk aantal mappen. Het is mogelijk om de volgorde en mappen waarin diverse programma's staan aan te passen. De gebruiker kan zelfs de plek wijzigen waar een map staat. Naast het wijzigen van deze mappenvolgorde en de indeling daarvan is het mogelijk een andere soort van weergave van alle mappen te kiezen, genaamd de lijstweergave. Ook bij de lijstweergave is verplaatsing mogelijk.

Het homescreen op het bureaublad van het toestel heeft een aantal kleine aanpassingen, die men kan doorvoeren. Men kan de vijf snelkoppelingen instellen en het homescreen aan en uit zetten. Allemaal wat karig. Hopelijk is het mogelijk wat aanpassingen te doen en wat eigen inzichten te realiseren met een nieuwe thema creator.

Het menu heeft de mogelijkheid tot zeer uitgebreide thema's, iconen en achtergronden. De standaard thema in het toestel is van een mooie kwaliteit en standaard worden er vier thema's meegeleverd wat een nette hoeveelheid is. Ook het downloaden van thema's is mogelijk.

Telefoonboek

Bij de dit toestel is het telefoonboek, contacten genoemd, net zoals in andere Series 60 smartphones. De contacten kunnen standaard op twee manieren opgevraagd worden en dat is wanneer men in het menu naar contacten gaat of wanneer men de 5-richtings bedieningstoets indrukt (vooraf ingestelde functie, die aangepast kan worden). Heeft men contactpersonen op de SIM kaart staan dan kunnen deze niet in de contactenpersonen lijst worden weergegeven. Deze contactpersonen moeten eerst worden overgezet naar het geheugen van het toestel zelf. De N70 vraagt daar zelf om wanneer de eerste keer contacten applicatie wordt bezocht. Onder contacten kunnen verder onder twee tabbladen de contactpersonen en de groepen waar deze personen zijn ingedeeld worden bekeken. Het aantal groepen en contacten die de gebruiker kan toevoegen is beperkt aan het vrije interne of externe geheugen.

Per contactpersoon kan men standaard een redelijk aantal punten met data toevoegen: Voornaam, Achternaam, Bedrijf, Functie, Telefoonnummer, Mobielnummer, Faxnummer, Emailadres. Mocht men dan meer data willen toevoegen dan kan dit via "gegeven toevoegen" en kan men diverse extra's gegevens toevoegen zoals: Telefoonnummers, Mobiele nummers, Fax nummers, Adressen, Emailadressen, URL's, de verjaardag van een contactpersoon en een notitie. Het is nog niet zo uitgebreid als de Orange SPV C600, maar voor een smartphone is het niet anders dan zeer netjes. Deze optie is exact hetzelfde gebleven met andere Series 60 toestellen.

Het is mogelijk aan een persoon of groep een afbeelding en een thumbnail (kleine afbeelding of logo) of een beltoon toe te voegen. Men kan ook aangeven wat de standaardnummers en adressen zijn om naar te SMSen, te bellen, te videobellen, te MMSen of te emailen. Dit kan erg handig zijn wanneer men meerdere nummers in het geheugen heeft staan. Het is ook mogelijk om een normaal thuisnummer in te stellen als SMS nummer. Naast deze functies kan men de diverse contactpersonen vanuit het programma versturen via Bluetooth, email en SMS. Contactpersonen opslaan op de geheugenkaart is mogelijk met Series 60 Second Edition en dat is vooruitgang ten opzichte van Series 60 first edition.

De voice dailing werkt met een vooraf ingestelde invoer en de gebruiker kan met de klep gesloten ook een nummer opvragen. Dit werkt redelijk, al geeft het toestel nog een vage reactie wanneer de juiste contactpersoon niet gevonden wordt. Het toestel spreekt dan iets terug wat niet te verstaan is. Ronduit vreemd!

Messaging

Alle mogelijkheden op het gebied van messaging zijn aan boord van dit toestel. MMS, SMS, picture messaging, email via POP3, SMTP en IMAP4 servers zijn aanwezig. Men kan de diverse berichten opvragen via het berichten icoon in het menu en daar vind men een aantal mappen in een lijstweergave. Men kan snel een bericht invoeren of de inbox bekijken waarin alle soorten berichten op de email berichten na samen zichtbaar zijn. Nadeel is daarvan is dat men dan alle berichten door elkaar heeft staan. Een goede manier was geweest berichtregels te introduceren waardoor de diverse berichten in bepaalde zelf te defini毛ren mappen terecht zouden komen. Helaas is deze functie nog niet opgenomen in de Series 60 interface.

Instant email is niet standaard aanwezig in het toestel. Het wordt wel ondersteund in het besturingssysteem, maar is nog niet ingebouwd. Dit is erg jammer, want software naderhand nog aanbieden terwijl gebruikers het toestel nu kopen met de aangekondigde specificaties is niet bepaald de juiste manier. Alleen Siemens doet dit goed, want daar is RIM Blackberry, de offici毛le naam voor instant of push email, wel standaard ingebouwd in de SK65 zoals aangekondigd. De E-series zullen de eerste smartphones worden met standaard ingebouwde RIM client. Mocht men als gebruiker deze functie ook in de N70 willen hebben dan zijn daarvoor een groot aantal mogelijkheden voorhanden.

Het invoeren van de tekst gaat snel en werkt lekker al werkt het gewicht van het toestel het wel wat tegen. Alle verdere instellingen op deze Nokia zijn hetzelfde als bij ander Nokia of Siemens toestellen. Het "#" dient voor de bediening van de soort invoermodus, de "c" toets is voor het verwijderen van de tekst en de "ABC" toets dient voor het selecteren van tekst of het wijzigen van de mogelijkheden die er zijn voor het invoeren van tekst in het toestel. Tijdens het invoeren zijn er een aantal regels te zien waarop de tekens worden geplaatst. Heeft men het bericht af en hoeft het nog niet verstuurd te worden dan kan het worden opgeslagen in de ontwerpen map. Is het bericht eindelijk verzonden dan komt het in de verzonden map geplaatst. Versturen van een foto of een andere multimedia bestand is gewoon mogelijk via het berichten programma, maar ook via het fotoalbum of RealOne programma. Ontvangen bestanden kunnen bekeken worden door middel van deze programma's.

Connectivity

Connectiviteit is een naam die door Nokia verzonnen is in de mobiele telefoon markt. Sinds een aantal jaar is Nokia al bezig geweest met het inbouwen van poorten in mobiele toestellen waarop een datakabel aangesloten kan worden. In de Nokia 3650, 3660, 6600 was geen aansluiting aanwezig voor een datakabel en dat mag hoogstens apart genoemd worden voor een smartphone. Gelukkig heeft Nokia, dat opgelost in de 7610 & 6630 en is het een ingeburgerde standaard bij de 6680. Bij de N-series is het niet anders. De N70 is namelijk uitgerust met een pop-port en dat is ten kosten gegaan van de infraroodpoort.

Op deze keuze komt Nokia nu wel heel langzaam terug. De infraroodpoort wordt namelijk door vele personen node gemist en daarom is deze dan ook terug geplaatst in de nieuwe serie met N-series modellen. Het terugplaatsen van de infraroodpoort zal niet ten kosten gaan van de datakabel. Deze zal ook bij de nieuwe modellen zeker aanwezig zijn. De gebruiker kan de datakabel gebruiken voor de overdracht van data van het toestel naar de PC en vice versa. .

Op het toestel zit ook een modem, die gebruikt kan worden voor een draadloze inbel- of GPRS verbinding tussen een laptop en een netwerk. Men zal alleen de Bluetooth verbinding of datakabel kunnen gebruiken. Helaas is er geen infraroodpoort om een modem verbinding op te zetten.

Aangaande de Bluetooth moeten worden opgemerkt dat deze functie enorm goed werkt en vrij weinig vraagt van de batterij. De reikwijdte van de Bluetooth antenne en de achterliggende software is veel verder en beter dan die van de Sony Ericsson P910i of SPV C600. In de afgelopen weken is gebleken dat Nokia Bluetooth ontvangers en software veel stabieler zijn dan die van andere merken, dat blijft een sterk punt van Nokia. Op de Nokia N70 is het ook mogelijk om via Bluetooth contact te leggen met een speciaal Nokia Bluetooth keyboard en via een headset constant audio te beluisteren. Simpel een verbinding leggen en een reeks MP3 bestanden starten is voldoende. Helaas is de kwaliteit nog niet fantastisch, wellicht brengt een toekomstige stereo Bluetooth headset daar verbetering in, die bij de nieuwe modellen verkrijgbaar zal zijn.

Helaas nog geen Wifi in een Series 60 smartphone, de volgende generatie zal er standaard mee uitgerust worden. Helaas viel de N70 daar nog niet onder. De nieuwe N80, N91 en N92 hebben wel Wifi aan boord en ondersteunen de protocollen Wifi b en Wifi g. (N91 alleen 802.11b)

Geheugen

De hoeveelheid geheugen van het toestel is 35 MB en is een flinke verbetering ten opzichte van de 6680. Het was ook wel nodig. Het was een logische stap die Nokia heeft moeten zetten.

Naast het interne geheugen is er in het toestel ook extern geheugen aanwezig. Het geheugen dat meegeleverd is 64 MB. Dat is genoeg voor mensen die foto's willen opslaan of wat data zoals email berichten of Word-bestanden willen opslaan. Voor mensen die meer geheugen willen gebruiken kunnen in de loop van de tijd extra geheugenkaarten kopen tot een grote van 512 MB.

De geheugenkaart vol met programma's verwijderen kan wat problemen geven in het menu. Men moet de kaart pas verwijderen wanneer men dit heeft toegestaan in het menu van het toestel. De plaatsing en het verwijderen van de geheugenkaart gaat niet echt eenvoudig een geeft redelijk wat moeite.

Camera

De 2.0 megapixel camera in de N70 is van een kwaliteit die in de huidige markt maar door drie ander modellen wordt overtroffen, namelijk zijn broer de Nokia N90, de Sharp V903 en de combinatie Sony Ericsson K750i/W800i, alle andere modellen hebben het nakijken op de N70. De lens die in het toestel geplaatst is draagt niet de naam Carl Zeiss, zoals bij de N90 wel is.

De camera wordt geactiveerd door de schuif op de achterkant naar beneden te schuiven of door de functie verscholen in het menu te kiezen. Geen moeilijke bewegingen zoals bij de N90, maar simpel het toestel vasthouden, de schuif verplaatsen, een foto maken en de schuif terug plaatsen dat is alles. Wilt men een foto in hoogte richting maken dan draait men het toestel en wordt de speciale fototoets gebruikt.

De camera op de voorkant is een VGA camera, waarmee men videotelefonie gesprekken kan voeren en simpel portretfoto's kan maken, al is er maar 茅茅n resolutie. De camera is vele malen beter dan meerdere andere camera's die gebruikt worden voor videotelefonie. De draaibare camera's worden dan niet meegeteld. Het gaat hierbij alleen om de Twin cams.

De camera is redelijk tot zeer snel. Ook het opslaan van bestanden gaat snel genoeg. De camera past net zoals andere camera's constant de invloed van de lichtintensiteit aan die de omgeving heeft op de camera (en videocamera). De foto's die gemaakt worden hebben het formaat JPG en wanneer het toestel in de automatische stand staat zal de camera zelf uitmaken hoe de foto geschoten dient te worden. Is het donker dan zal de flitser en de nachtmodus bijspringen. Deze punten zijn absoluut het sterkste onderdeel van de camera.

De ingebouwde flitser is van redelijke kwaliteit, iets minder dan de flitser van de K750i. Al hangt het van de omgeving af hoe goed de flitser opereert. De N70 flitser kan zich zeker niet meten met de add-on flitser voor de K750i. Deze is van een kwaliteit die nog niet in de markt vertoond is.

Een videofunctie mag en kan niet ontbreken in een smartphone en is in de N70 samengevoegd met de camera in 茅茅n applicatie. De videofunctie is naast de bedieningseenvoud het sterkste punt van de N90. De kwaliteit die uit het toestel komt is ronduit briljant. Met een maximale resolutie van 352 x 288 pixels kan voor het eerst echt video's maken die ergens op lijken. De video's worden zelfs opgeslagen in het formaat MP4.

De camera in de N-series heeft een compleet nieuw uiterlijk gekregen, dat voor het eerst zichtbaar werd in de N90, maar is ook toegepast op de N70. De cameraopties staan niet op het niveau van de Samsung D600, die daarin uitblinkt, of de Sony Ericsson K750i, maar het mag er best zijn. Er is de keuze uit drie resoluties; Hoog 2M (1600 x 1200 pixels), E-mail 0.8M (1024 x 768 pixels), MMS 0.3M (640 x 480 pixels). De laatste resolutie is speciaal voor MMS, maar meestal hebben dergelijke foto's toch nog een grootte rond de 50 KB en dat is een redelijke hoeveelheid om via MMS te versturen en ontvangen, als men ervan uit gaat dat een MMS maximaal 100 KB kan bevatten. Tevens is een VGA cameraresolutie nogal groot om te ontvangen op een scherm dat meestal niet groter is dan 176 x 220 pixels. Een kleinere resolutie had zeker aanwezig mogen zijn.

Verder is er geen keuze uit verschillende kwaliteiten daarvoor zijn de resoluties. Er is wel een multishot functie waarbij zes foto's snel achter elkaar geschoten kunnen worden. Helaas, is het niet mogelijk om de multishot functie op enige wijze aan te passen.

Verdere instellingen die in het toestel aanwezig zijn voor de camera is de zelfontspanner met drie standen (10, 20 en 30 seconden), de mogelijkheid tot het aanpassen van de automatisch modus in een nacht modus, landschap modus, gebruiker gedefinieerde modus, sport modus (voor snelle bewegende objecten) of een portret modus (waarbij er gefocust wordt op objecten die dichtbij staan), het maken van foto's met vijf schillende soorten witbalans (Automatisch, Zonnig, Bewolkt, Gloeilamplicht en TL-licht) & vier verschillende soorten Kleurtoon (Normaal, Sepia, Zwart & Wit en Negatief), wijziging van de standaard naam en de wijziging tussen de geheugenkaart en het interne geheugen als opslagmedium.

Zoals al aangegeven is de kwaliteit van de video erg goed. Geen enkel toestel kan hier aan tippen. De Nokia 6280 zal binnenkort een resolutie laten zien van 640 x 480 pixels. De aanwezige resoluties in het toestel zijn 352 x 288 pixels en 176 x 144 pixels. Een kleinere resolutie speciaal voor MMS is niet aanwezig helaas.

De mogelijke opties zijn helaas niet op hetzelfde niveau als de camera. Er is alleen de keuze uit een normale en nacht modus die niet heel erg goed is. Daar had meer ingezeten. Tevens zijn er vijf schillende soorten witbalans (Automatisch, Zonnig, Bewolkt, Gloeilamplicht en TL-licht) & vier verschillende soorten Kleurtoon (Normaal, Sepia, Zwart & Wit en Negatief), kan het geluid worden uitgeschakeld, is er mogelijkheid tot wijziging van de standaardnaam en de wijziging tussen de geheugenkaart en het interne geheugen als opslagmedium. Helaas werkt de flitser niet tijdens het filmen. Vooral dit laatste is een doodzonde. De nachtmodus is al niet te best, daar had de flitser best wel wat aan kunnen bijdragen.

De camera op de voorkant van het toestel is een vrij simpel VGA camera, die geen gebruik kan maken van de flitser, het maken van foto's met vijf schillende soorten witbalans & vier verschillende soorten Kleurtoon en verschillende resoluties. Alleen de nachtmodus of zoomfunctie kan ingeschakeld worden, men kan de helderheid en contrast tijdens het fotograferen aanpassen en uit een aantal kwaliteiten kiezen (Hoog, Normaal, Gering). Hetzelfde geldt voor de videocamera functie die men kan gebruiken op de voorkant van het toestel.

Wanneer de afbeeldingen gemaakt zijn door de camera kunnen ze opgevraagd worden via de Galerij icoon in het menu. Hier wordt geen scheiding meer gemaakt tussen de data op de geheugenkaart en de data op de telefoon zelf zoals dat bekend is uit vorige Series 60 modellen. Onder de map afbeelding vindt men de gemaakte afbeeldingen in een nieuwe weergave in een soort rondo. Dit is de enige weergave die mogelijk is. Het laden van de foto duurt redelijk lang wanneer een grote hoeveelheid foto's geladen dient te worden. De traagheid van de Galerij is af en toe irritant wanneer even snel een foto getoond moet worden.

De Galerij toont nog steeds echt alle bestanden die op de geheugenkaart en het interne geheugen geplaatst zijn. Dit wordt ten eerste een enorme lijst en ten tweede worden ook afbeeldingen uit programma's getoond, die totaal niet getoond hoeven te worden. Nokia zou hiervoor een functie moeten inbouwen die aangeeft welke mappen afgezocht moeten worden naar de juiste bestanden.

Wanneer een foto geopend wordt kan men de foto fullscreen weergeven, roteren, verwijderen, van naam wijzigen en er op inzoomen. De aanpasmogelijkheden voor de netgemaakte foto's zijn duidelijk aanwezig en netjes voorzien. Ook is er een foto editor waarover later meer.

Een video kan worden bekeken in de RealOne speler. Het werkt vrij simpel, zelfs het aanpassen van video's is mogelijk in het toestel, maar daarover later meer. Met deze video speler zal het in de toekomst mogelijk zijn om TV te kijken op het toestel via een streaming verbinding. De RealOne speler is vooral op het toestel geplaatst om bijvoorbeeld muziekvideo's en omgezette DVD's te bekijken op het toestel.

Versturen van foto's en video's gaat vrij simpel via MMS, Bluetooth, email en de meegeleverde datakabel en software. Een uitkomst daarvan is dat men niet van te voren de Bluetooth functie aangeschakeld hoeft te hebben om iets te versturen. Het toestel schakelt deze zelf aan wanneer men iets wil versturen.

Al met al is de camera van de N70 absoluut een genot om mee te werken en om te gebruiken. Totdat de N80 (die de vervanging zal zijn van de N70 naast de N95 die de N90 zal vervangen) zal verschijnen zal deze camera 茅茅n van de beste camera's in een smartphone zijn. Sterke punten zijn vooral het maken van foto's in diverse omgevingen, de hoge kwaliteit video's en de eenvoud waarmee elke ziel op deze aarde een foto kan maken met dit toestel.

De camera legt het qua kwaliteit wel af ten opzichte van de K750i en dan vooral wanneer men buiten foto's maakt en in andere sommige omstandigheden. Ook heeft de N70 niet de hoeveelheid opties uit de D600 van Samsung. Deze punten zijn tegen de N70 en zullen een afweging moeten zijn wanneer men als gebruiker voor het toestel kiest.

Aanwezige programma's

De hoeveelheid extra programma's, die in het toestel aanwezig zijn, is uitgebreid ten opzichte van de Nokia 6680 op een paar kleine punten. Bij Nokia is het toestel met een aantal bekende programma's uitgerust.

Een aantal programma's zijn standaard terug te vinden op een Series 60 toestel. Dit zijn onder andere een agenda, takenlijst, een profielprogramma (waar mee vijf vooraf ingestelde profielen gewijzigd kunnen worden, waaronder een flight mode profiel), favorietenprogramma (om de rechter soft-key en daaronder de favorieten aan te passen), notities/kladblok, omrekenfunctie, rekenmachine, opname-eenheid of voicememo (茅茅n minuut opneemlengte en bestanden met een AMR formaat, die gebruikt kunnen worden als beltoon), alarmklok, informatieprogramma over het geheugen, chatprogramma via instant messaging en de standaard Nokia voice command functie, die gebruikt kan worden voor diverse functies binnen het toestel. Ook is er in dit toestel een volledige file manager ge茂ntegreerd, die het mogelijk maakt diverse mappen te bekijken en diverse bestanden over te zetten.

Op deze Nokia N70 is er opnieuw een movie editor aanwezig. Deze movie editor geeft de mogelijkheid om video's aan te passen door middel van het toevoegen van video, muziek en tekst. Het aanpassen wordt automatisch gedaan in relatie tot de stijl die gekozen wordt. De stijl bepaald de transities, visuele effecten, muziek en tekst in de aangepaste video, door het programma een Muvee genoemd. Men kan zelf bij Nokia eigen stijlen downloaden, naast de al tien standaard ingestelde stijlen. Men kan zelf ook stijlen maken op het toestel. Via deze functie stelt men zelf een muziek, tekst en video in. De kwaliteit van de video's aangepast van door de movie editor is niet bepaald hoog. De kwaliteit van de gebruikte video's wordt er juist minder door.

Op het toestel vind men twee browsers, een Opera internet browser en een WAP browser, waarmee ook internetpagina's kunnen worden bekeken. De Opera browser is een vervanger voor de standaard Series 60 XHTML-browser. De browser heeft de mogelijkheid de pagina zo weergeven dat alles op het scherm past qua breedte of op het volledige scherm wordt weergegeven. Tevens wordt dan de pagina alleen met tekst weergegeven. De leesbaarheid van een dergelijke pagina wordt in deze browser dan enorm verhoogd. De Opera browser zal meegeleverd worden in het software pakket, ge茂nstalleerd zijn op het toestel en kan alleen gebruikt worden in samenwerking met een GPRS bundel bij een provider of via een Bluetooth, kabel of infraroodverbinding met een PC of Mac die de internetverbinding aanlevert.

De WAP browser gebruikt men om WAP en internet pagina's en contentdiensten, zoals Vodafone Live of T-zones te bezoeken. Via een GPRS verbinding over WAP (oftewel GPRS-en) of een inbelverbinding over WAP (oftwel WAP-pen) kan men de browser gebruiken. De contentdiensten werken alleen via de GPRS verbinding.

Een onderdeel dat sinds de 6680 nu is ingebouwd in de Galerij is de foto editor. Deze is nu in de Galerij aanwezig en geen aparte applicatie meer. De functionaliteiten van het programma zijn gelijk gebleven aan het programma dat nog los aanwezig was op de 6680. Men kan de gemaakte afbeeldingen aanpassen door de kleurstelling te veranderen, de afbeelding bij te snijden, te roteren, tekst toe te voegen, enz. Genoeg opties om een afbeelding te verbeteren. Jammer dat er alleen niet van die leuke kaders zijn zoals bijvoorbeeld op een Sony Ericsson toestellen. Het is gelukkig wel mogelijk om de afbeelding eenvoudig af te drukken en wat opgemerkt moet worden is dat de Galerij als standaardinstelling onder de mediatoets zit. Dit kan natuurlijk altijd gewijzigd worden.

Over de ingebouwde en meegeleverde Help functie en SIM-functie moet natuurlijk ook gesproken worden. Het toestel heeft een hele simpele en handige Help functie die de handleiding eigenlijk overbodig maakt. Men kan namelijk bijna alles vinden in de Help functie van het toestel. De SIM-functie is een onderdeel van het menu en daarbinnen kan men een aantal nummers en functies die op de SIM kaart staan bekijken en gebruiken, zoals de dienstnummers en de belangrijke nummers van een provider.

Naast deze programma's worden er drie programma's meegeleverd, die allemaal vrij gebruikt worden. Dit zijn een Kodak picture center waarmee men foto's kan delen met andere personen en foto's in een online foto album kan plaatsen, Nokia Life Blog dat mogelijkheid geeft al de bezigheden en afbeeldingen te bloggen/delen via het toestel en een internetverbinding met andere personen en een nieuw programma genaamd Catalogs dat de mogelijkheid geeft tot het downloaden van allerlei content naar het toestel, zoals beltonen, programma's en updates.

Naast deze programma's wordt ook Quickoffice meegeleverd in de vorm van Quickword, Quicksheet en Quickpoint. Een Word, Excel of Powerpointbestand openen en bekijken is via dit pakket simpel en geen moeite. Het pakket geeft de bestanden goed weer en zonder enige problemen. Quickoffice is ook bekend van de Sony Ericsson P910i waarop een versie draait waarin men ook zelf bestanden kan aanmaken en kan wijzigen.

PDF+ uit de Nokia 6630 is vervangen door Adobe Reader in de Nokia N70, die het werkt net zo goed of wellicht iets beter en netter doet. De applicatie pakt bestanden net wat beter op en werkt deze goed af. Absoluut een aanrader! Een toevoeging op de N70 is Symantec Secrurity, een doodgewone emailscanner op een toestel. De vraag is of dat echt nodig is, want er zijn nog amper virussen en als men moet deze altijd nog zelf ophalen en installeren. Er wordt in ieder geval een trial van een jaar meegeleverd.

Het draadloos toetsenbord programma is toegevoegd aan het toestel om het eenvoudiger te maken om te connecten met speciale draadloze Bluetooth keyboard van Nokia te gebruiken. Dit is helaas niet getest, omdat het toetsenbord niet aanwezig was tijdens deze review. Als laatste is er een opstartwizard die gebruikt wordt om alle MMS, GPRS en WAP instellingen in het toestel te krijgen. Een erg nette oplossing voor iets wat waarmee gebruikers altijd moeite hebben.

Games

Eindelijk ziet Nokia in dat het anders moet. Games zijn weer aanwezig in een smartphone na een lange reeks van modellen zonder games. Men heeft nu Snakes, Snowboard en Card deck opgenomen op de geheugenkaart. De games zijn leuk om te spelen. Snakes is wellicht algemeen bekend en is niet anders dan het al oude slangenspelletje, maar dan in een 3D jasje. Snowboard is een game waarbij men op een snowboard allerlei kunstjes moet doen en Card deck is even wennen. De games die men kan spelen zijn minder algemeen bekend en vragen soms wat uitleg, maar bij elkaar zeker niet slecht.

Extra's

Onder het onderdeel Extra's zijn er weer een aantal punten die besproken zullen worden. Daaronder de aanwezige Visual radio, het onderdeel DVS (Drukken Voor Spreken, ook wel Push-to-talk genoemd), de nieuwe Zelfstudie applicatie en de nieuwe MP3 speler inclusief het speciale Kane Muziek pakket dat nu bij de Nokia 6230i, 6680 en N70 te verkrijgen is en dat ook leverbaar zal zijn op de 3250, 6233 en 6280.

Als eerste de radio, die ten opzichte van de Sony Ericsson radio met RDS een beetje matig afsteekt. De kwaliteit is best goed, maar kan gewoon niet op tegen de RDS radio van de Zweedse buren. De mogelijkheden zijn alleen toegespitst op het Visual gedeelte wat niet aanwezig is in Nederland en ook alleen nog maar in een testfase op twee plekken in Europa aangeboden wordt. Net zoals de volgende functie DVS is het een functie die waarschijnlijk zal doodbloeden in de komende maanden op de Europese en Nederlandse markt.

Push-to-talk geeft een N70 dezelfde functionaliteit als een portofoon, maar dan via het GSM netwerk. Met een druk op de knop kan een gebruiker daarmee een groep andere gebruikers bereiken, die men op het toestel zelf kan instellen. Net als bij een portofoon is het half-duplex, dus de ontvanger kan niet tegelijkertijd iets terugzeggen. Uiteraard is het bericht net als een gewoon GSM gesprek gecodeerd en reist het via het netwerk waardoor afstanden tussen zender en ontvanger niet relevant zijn zolang beide binnen bereik van het betreffende netwerk zitten. Dit kan bijvoorbeeld worden ingezet voor hulpdiensten, als vervanging van de portofoons.

De specificatie ("Push-to-talk over Cellular (PoC)") werkt via GPRS, EDGE, WCDMA (UMTS) en WiFi. Men kan er alleen gebruik van maken wanneer de provider het ondersteunt. Momenteel zijn er in Nederland nog geen providers die deze dienst aanbieden. Een groot toestellen zijn al wel uitgerust met Push-to-talk of ook wel DVS (Druk Voor Spreken) genoemd in het Nederlands.

De zelfstudie applicatie is iets compleet nieuws op toestellen van Nokia. De applicatie legt alle functies uit van het toestel in een redelijk aantal aparte programma's. Alle functies van het toestel komen aanbod en geven de gebruiker een goed beeld van het toestel. Standaard wordt dit programma onder de rechter soft-key geplaatst tijdens het eerste gebruik waardoor iedereen gelijk door de complete uitleg kan lopen.

De RealOne speler, die voor een lange tijd de standaard was in een S60 toestel, heeft een MP3 functie in zich. De speler werkt aardig, maar is niet zo handig. Daarom is door Nokia de nieuwe muziek speler ge茂nstalleerd die veel weg heeft van de interface die gebruikt wordt in een iPod en de W550i/W800i/W900i van Sony Ericsson. Nokia heeft dit zeer netjes gekopieerd en geeft de gebruiker van een Series 60 smartphone eindelijk standaard de mogelijk om eenvoudig MP3 bestanden af te spelen. Het programma is te gebruiken op alle Nokia Series 60 modellen en wordt standaard op de N-series meegeleverd.

Op de N91 zal gelukkig een andere speler geplaatst zijn, want eigenlijk stelt deze speler niks voor. Het lijkt op een nagemaakte iPod speler, die op de achtergrond gedraaid kan worden en daar houdt het mee op. Nergens wordt het huidige nummer dat draait getoond en ook nergens kan men snel terug naar de speler. In het homescreen is de nieuwe muziekspeler niet toegepast, dus men ziet nergens dat de speler loopt.

Het speciale Kane Special edition Nokia MP3 music kit dat nu verkrijgbaar is, bestaat ook uit de genoemde muziek speler en is het antwoord van Nokia op de grote vraag naar MP3 toestellen, zoals de Walkman modellen van Sony Ericsson en de clamshells met externe MP3 bediening van Samsung. Nokia zet de aanval in door naast de toekomstige N91 (die zeker voor Maart er nog niet zal zijn) en een vreemde 3250, dit pakket met een volledige Kane CD, een aantal Kane achtergronden en beltonen aan te bieden op diverse modellen. De aanval bevat eigenlijk alleen veel woorden en weinig daden al mag het pakket er best wezen met daarin een mooie en gloedklinkende Sennheiser PX100 headset, een kaartlezer, 512 MB MMCmobile geheugenkaart (gewoon een andere naam voor de DV-RS-MMC) en een audio adapter (waarmee de headset aan de pop-port aangesloten kan worden). Alleen zonder fatsoenlijke speler op het toestel zelf kan men eigenlijk nog nergens beginnen. Het is goed geprobeerd door Nokia, maar hiermee kan men geen vuist maken tegen de onovertroffen kwaliteit van Sony Ericsson headsets en de muziekspelers aanboord de Walkman toestellen. Men kan niet eens een gesprek aannemen met de muziek aan en na een binnengekomen gesprek of SMS bericht moet de speler opnieuw opgestart worden.

Mening gebruiker van een W-serie Sony Ericsson Walkman zal na een aantal minuten elk Nokia device met een dergelijk pakket opzij leggen en verder gaan met zijn fantastische Sony Ericsson Walkman. Nee, Nokia hiermee gaat men de strijd niet aan!

Conclusie

Zoals altijd wordt aan het einde van de review de balans opgemaakt. Wat zijn nu de sterke en zwakke punten van de N70, die voorlopig tot de N80 volgend jaar op de markt komt de meest handzame N-serie zal zijn.

Een aantal punten uit de review die besproken werden zijn opgenomen in de lijst met minpunten. Hieronder vielen vooral het feit dat Nokia nog steeds niet in ziet dat een gebruiker geen video's en foto's van resoluties als 640 x 480 en 176 x 144 kan gaan versturen via de MMS. Voor menig persoon kan dit problemen opleveren wanneer de MMS wordt binnengehaald.

Ook de batterij is niet een punt waar de Finse ontwikkelaar van Nokia erg blij mee zullen zijn. Het toestel houdt niet langer uit dan een dag of twee en dat is ronduit slecht. De verwachting is dat de toekomstige modellen dezelfde problemen zullen hebben. De N80 heeft naar verluidt met Wifi aan nog een mindere batterijtijd en de N92 zal via DVB-T het maar een paar uur trekken. Het wordt tijd dat wordt ingezien dat dergelijk nieuwe functies leuk zijn, maar een goede batterij meer op prijs wordt gesteld.

Een aantal punten in relatie tot de camera moeten ook worden genoemd. Qua cameraopties is het toestel geen maat voor de D600 en is gehele kwaliteit van de Sony Ericsson K750i beter dan de N70. Nee, voor de camera moet men bij de N90 wezen, niet bij de N70. Al schiet deze geen slechte foto's. Wordt daarna de galerij geopend dan moet iedereen beducht zijn en ook rustig de tijd nemen. Het kan soms even duren en in de tussentijd kan men de gedachte eens laten gaan over het werkelijk zwakke muziek pakket dat Nokia bij een groot aantal modellen levert.

Vooral de pluspunten zullen de meeste mensen zeker aanstaan. Naast de genoemde camera punten heeft het toestel een goede handsfree functie en is het niet bepaald zwaar en erg handzaam. Ook zijn het nieuwe besturingssysteem en de nieuwe gebruikersinterface absoluut goede verbeteringen die weer een stap in de toekomst zetten waar nog geen enkele andere Series 60 fabrikant aan kan tippen. Als laatste willen we de verbeterde beltonen en het nette accessoire pakket niet onbesproken laten.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia N70 review