Nokia E70 review

Samen met PDAtotaal.info kreeg NieuweMobiel.NL de mogelijkheid de nieuwe E-series uit te proberen en dat werd met beide handen aangegrepen.

De nieuwe modellen, die een weg inslaan waar Nokia de afgelopen jaren amper tot niet een potje kon breken is nu gevuld met drie erg mooie toestellen, waarvan hier 茅茅n van de telgen besproken wordt. De nieuwe E70 is de mix tussen een standaard toestel en een toestel waarmee alles eenvoudig ingevoerd kan worden; een absoluut uniek 2-in-1 concept.

De nieuwe E-series bestaan uit drie modellen die het midden segment van de zakelijke markt aanvallen. Dit gedeelte van de markt dat nu momenteel beheerst wordt door Windows Mobile Pocket PC, Blackberry en andere standaard modellen is nu het gebied waarop Nokia zich richt.

De toestellen draaien op het nieuwe Symbian v9.1 besturingssysteem dat een verandering heeft ondergaan op een groot aantal vlakken die tijdens de review besproken worden. De meest belangrijke zijn de verbeteringen op het gebied van de veiligheid en de beveiliging tegen virussen, onbekende programma's en invloeden van buiten af. De ondergrond is het Symbian OS dat 茅茅n van de vier besturingssystemen is die gerealiseerd zijn voor de mobiele markt. Symbian is een zgn. Open Source besturingssysteem en kan doordoor juist door een fabrikant naar eigen inzicht worden doorontwikkeld. Een vaak genoemd nadeel van een Symbian OS zou het feit zijn dat er ten opzichte van Windows Mobile OS veel minder extra programma's voor handen zijn voor de gebruiker en dat er diverse verschillende soorten Symbian besturingssystemen zijn met ieder een ander uiterlijk en gebruikersinterface. Dat laatste klopt ten dele, maar met de huidige developers tools is het specifiek aanpassen voor de diverse gebuikersinterfaces relatief weinig werk. Mede daardoor klopt de eerste veronderstelling niet, op het moment van dit schrijven zijn er meer dan 5000 geregistreerde voor Symbian geschikte programma's. Andere voordelen van het Symbian platform zijn de grote mate van stabiliteit, gebruikersvriendelijkheid en het lage batterijverbruik.

De markt van smartphones groeit en groeit. Momenteel spelen Symbian en de toestellen uitgevoerd met het Symbian OS de grootste rol in de markt. Het was dan ook niet meer dan logisch dat Nokia de zakelijke kant van de markt zou opzoeken met modellen die speciaal daarvoor ontwikkeld zijn. De nieuwe Series 60 3rd Edition gebruikersinterface is 茅茅n van de dingen die daarin meespelen. De eenvoud en wijzigingen in de nieuwe gebruikersinterface komen aanbod in deze review, naast natuurlijk alle standaard verbeteringen en eigenschappen van het toestel.

De nieuwe reeks met toestellen is tijdens de SmartphoneShow in London afgelopen November getoond en zal de komende maanden (April/Mei) op de markt verschijnen. Een punt van kritiek is wel de snelheid waarmee dit gebeurt. De modellen worden namelijk steeds uitgesteld en hadden de markt al bereikt moeten hebben. Helaas, komt dit ook bij andere modellen voor die draaien op het Symbian v9.1 besturingssysteem. De ontwikkeling naar de nieuwe standaard vraagt wat tijd, eigenlijk iets teveel tijd.

Plus- en minpunten Nokia E70

 • Fantastisch scherm
 • Zeer uitgebreid toestel
 • Nieuwste functionaliteiten aan boord
 • Wifi/WLAN aanwezig
 • Nieuwe internet browser
 • Aanwezige office applicaties
 • Volledig toetsenbord
 • Aanwezige programma's
 • Nieuwe Symbian OS en Series 60 interface
 • Centrale bedieningstoets
 • Bouwkwaliteit
 • Belkwaliteit
 • Lomp en groot
 • WLAN applicatie omslachtig
 • 2-in-1 concept moet iemand liggen
 • Toetsen op volledig toetsenbord wat te plat
 • Toetsenbordverlichting
 • Agenda en notitielijst applicatie voor zakelijkgebruik niet sterk

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel heeft een volledig pakket met accessoires, maar helaas werd dit pakket bij de modellen niet geleverd. De toestellen zijn namelijk pre-release en nog niet volledig klaar. Ondanks dat wordt er toch een review gegeven van deze nieuwe modellen. Aangaande de accessoires moet er dus worden afgegaan op wat Nokia bij de N-series (in dit geval de N70) levert en wat men nu al aangekondigd heeft:

路 Toestel
路 Batterij 3.7 V
路 Oplader
路 Stereo headset
路 Koord
路 Schoonmaakdoekje
路 DKU-5 Datakabel
路 MiniSD geheugenkaart + converter
路 Nederlandse handleiding en Quickstart manual
路 Franse handleiding en Quickstart manual
路 Software CD met daarop Nokia PC Suite

De handleiding is zoals bekend bij Nokia goed voor elkaar. Mooie afbeeldingen, lekker te lezen en alles wat men zoekt als men het toestel voor de eerste keer gebruikt. Geen aanmerkingen op dit vlak, behalve dat men als geoefende Series 60 gebruiker soms wat meer wil weten over de nieuwe gebruikersinterface. Helaas, is daar de handleiding niet voor bedoeld. E茅n klein smetje is het melden van Nokia in de handleiding dat de geheugenkaart de eerste maal geformatteerd dient te worden voor gebruik. Erg handig, men gooit zo alle vooraf ge茂nstalleerde programma's van de geheugenkaart en deze terugzoeken op de site van Nokia.

Verder de accessoires langslopende komt men de stereo headset tegen. Wat erg mooi is, is dat het nu mogelijk is ook via Bluetooth audio te luisteren, maar daarover later meer. De meegeleverde datakabel is bekend. Gewoon een goede degelijke datakabel die een vermogen los kost, maar gelukkig in het pakket is gestopt.

Bij het toestel zal een MiniSD geheugenkaart worden geleverd. Momenteel is nog niet duidelijk welke grootte, maar men mag ervan uit gaan dat dit groter is dan 64 MB. Gelukkig is er nu een MiniSD geheugenkaart slot aanwezig. Nokia gaat sowieso op een andere toer, want binnen een jaar hebben alle modellen TransFlash geheugenkaarten, ook wel MicroSD genoemd.

Op de standaard bijgeleverde geheugenkaart bevinden zich een groot aantal programma's en diverse games. Het is niet geheel duidelijk wat er mee geleverd gaat worden.

Uiterlijk

Uiterlijk is niet direct het eerste waar men aandenkt als voor zakelijke doeleinde een toestel uitgekozen moet worden. Toch zien de nieuwe E-series er niet slecht uit. Nokia heeft zeker niet het onderwerp uiterlijk overgeslagen tijdens de ontwikkeling.

De nieuwe E70 is namelijk zeker geen lelijk toestel. De randen en diverse vlakken zijn netjes afgewerkt en voldoen goed. Nergens heeft men als gebruiker het gevoel dat het toestel lelijk overkomt. Misschien wel wat lomp en groot vergeleken met modellen als de N70. Maar tijdens het gebruik valt dat wel mee. Vooral omdat er met een ander oog naar dit toestel wordt gekeken. Het is niet die kleine goed uitziende N70, maar de hardwerkende alleskunner die robuust en stevig moet zijn tijdens zijn zware zakelijke taak.

Vooral het toetsenbord is groter en dat merkt men echt. De toetsen zijn beter te bedienen al is de overstap van het kleiner N70 toetsenbord wat lastiger, omdat de afstanden op het toetsenbord van de N70 kleiner zijn. De soft keys onder het scherm doen het werk ook naar behoren. Geen aanmerkingen op dat vlak en wat absoluut de schoonheidsprijs verdient is de nieuwe centrale joystick. Deze werkt zo ontzettend mooi en lekker. Alle toestellen die ooit getest zijn, staan in het niet met wat erop de E70 is aangebracht. Het voelt goed en stuurt de gebruiker altijd de goede kant op. Werkelijk briljant.

Wordt er nu rond het toestel gegaan, dan vallen direct al een aantal dingen op. Het toestel gebruikt de afmetingen van het scherm erg goed. Er past simpelweg geen groter scherm qua afmeting op het toestel. (Dat was bij de N90 wel anders) Ook de aan/uit toets en sensor voor het scherm en het toetsenbord zijn mooi weggewerkt. Op de bovenkant vindt men niks, aan de onderkant des te meer. Daar is nog de oude connector voor de lader geplaatst en de interfacepoort voor de datakabel. Aan de linkerkant is de toets voor de spraakrecorder opgenomen en aan de rechterkant de infraroodpoort.

Op de achterkant is het vrij kaal. Alleen cameralens en klep voor het bereiken van de batterij, dat is het. Opent de gebruiker het toestel dan wordt gelijk het unieke 2-in-1 concept zichtbaar dat bekend is van de 68xx serie. Tijdens het openklappen draait het scherm en kan men in de breedte richting tekst invoeren. Het toetsenbord dat zichtbaar is geworden, is erg goed bruikbaar al zijn de toetsen wat aan de te gladde kant. Ook ontbreekt een marker in het midden van beide helften van het toetsenbord. Beide markers hadden ervoor kunnen zorgen dat de gebruiker beter het gevoel heeft waar hij/zij zich op het toetsenbord bevindt.

De verlichting van het toetsenbord is ook een klein puntje van kritiek. Deze is namelijk redelijk tot goed afleesbaar in donkere omstandigheden. Is het wat minder donker en zit men op het punt dat het niet echt nodig is om het licht in te schakelen dan wordt het al lastiger om het af te lezen. De verlichting maakt de afleesbaarheid bij genoeg omgevingslicht al helemaal niet beter op.

Op het toetsenbord zijn alle toetsen aanwezig die een gebruiker mag verwachten. Ook de menu toets en een speciale verlichtingstoets zijn aanwezig. Hiermee kan de achtergrondverlichting van het toetsenbord handmatig in of uit worden geschakeld.

Het terug dicht maken van het toestel zal het scherm weer doen draaien naar de oude stand. De gehele interface kan worden bediend in beide standen. Zelfs het maken van foto's is mogelijk in beide. Het gehele mechanisme is erg stevig en voldoet enorm goed aan. Op geen enkel punt enige aanmerking.

Het geheugenkaartslot van het toestel bevindt zich onder de klep. De plaatsing van de MiniSD geheugenkaart gaat erg goed en zonder enige moeite. De manier waarop dit is opgelost is beter dan bij de N70 die een vrij fragiele klep aan de buitenkant van het toestel heeft. Dit zou voor zakelijke gebruikers een mindere uitkomst zijn geweest.

Het gehele uiterlijk van de nieuwe E70 is zeker niet slecht. Het toestel komt ten opzichte van andere modellen wat lomp en groot over, maar dat is niet direct een minpunt in de markt waar het model geplaatst zal worden. De echte SMS fanaten moeten maar door dit punt heen kijken mochten ze dit toestel in de winkel willen kopen. Functionaliteit prefereert bij de E70, niet direct de looks van het nieuwe toestel.

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen is niet 茅茅n van de sterkste punten van dit toestel. De Nokia E70 is een smartphone en dan ook nog eens een UMTS smartphone dat maakt het er allemaal niet beter op. Een uithoudingsvermogen van twee 脿 drie dagen is maximaal haalbaar en dan maakt men heel af en toe gebruik van de functies van het toestel. Gaat men frequent gebruik maken van Bluetooth, UMTS en maakt men een simpel gesprek dan gaat het hard achteruit en moet het toestel elke dag aan de lader.

Het laden van het toestel gaat redelijk snel. Binnen anderhalf uur is het toestel vol. Gelukkig is dat een pluspunt in dit verhaal, maar eigenlijk houdt het niet over. Het is altijd beter dan die oude UMTS toestellen die het nog geen dag volhielden.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is opnieuw op een hoog niveau bij Nokia. Gesprekken zijn duidelijk en komen goed over bij normaal gebruik. Kwaliteit is beter dan elke andere smartphone die nu aanwezig is op de markt. Geen reden tot klagen met dit toestel.

Op de diverse netwerken geen probleem met bellen en wanneer men het gesprek op de handsfree functie zet is het gesprek enorm goed verstaanbaar. Zelfs de andere kant klaagt niet en bij het hoogste geluidsniveau hoort men zich zelf nog niet terug. Dit is ronduit netjes te noemen en getuigt zich van een hoge kwaliteit.

Deze hoge kwaliteit komt erg goed van pas tijdens het videobellen. Gesprekken komen via het scherm en de handsfree functie erg goed door. Ook de andere kant klaagt niet over de kwaliteit. Helaas heeft de E70 geen videocamera op de voorkant waardoor een echt videogesprek niet gevoerd kan worden. Het is wel mogelijk om met de camera op de achterkant de andere kant van de lijn te laten zien waar men is.

Het gespreksoverzicht is op te vragen via de opneemknop en bevat vier tabbladen, die qua duidelijkheid niks te wensen over laten. De gegevens zijn simpel op te vragen via de tabbladen en men kan alles vinden wat gerelateerd is aan de gemaakte gesprekken. In het menu onder de icoon logboek vindt men nog meer informatie. Hier worden ook nog andere punten weergeven zoals de duur van de diverse oproepen, de kosten van deze oproepen (alleen mogelijk wanneer de kosten voor 1 minuut zijn ingesteld) en de GPRS gegevenssteller. Alles is simpel en doeltreffend op 茅茅n punt te vinden en zo hoort het. Het instellen van de timers/tellers is vrij simpel te doen in het logboek menu. Men kan aangeven hoe lang de tellers bijgehouden moeten worden, hoeveel een gesprek mag kosten en welke eenheden gebruikt moeten worden. De tellers op nul zetten is zo gepiept via het menu van het logboek. De manier waarop dit alles werkt is gelijk aan andere Series 60 toestellen.

De meegeleverde beltonen die in het toestel zitten zijn 64-polyphonic beltonen en klinken erg goed. Er worden ook een groot aantal extra beltonen meegeleverd. MP3 wordt ondersteund en tevens kunnen opnamen gemaakt worden met de opnamefunctie en gebruikt als beltoon. Eigen beltonen instellen via de MiniSD geheugenkaart is ook getest en werkt. Een erg leuk punt dat gemeld moet worden is een nieuwe functionaliteit in Series 60 3rd Edition. Deze geeft namelijk de mogelijkheid om de naam van de contactpersoon uit te spreken in plaats van een beltoon of tegelijk met een beltoon. Het klinkt aardig, maar het is nog wel een computerstem die een naam probeert uit te spreken. Een echte stem is het niet en menigmaal is het amper te verstaan wat het toestel zegt. Maar desalniettemin heeft het zeker een potentie.

De trilfunctie wordt goed gevoeld in het toestel wanneer het toestel in de zak van bijvoorbeeld een jas is geplaatst. Dit zal waarschijnlijk te maken hebben met het feit dat het toestel wat breder is dan een N70. Het toestel zit verder erg lekker in de zak van een broekzak of een jas. Men steekt het toestel toch nog zo even weg.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de E70 is absoluut briljant. Het gaat hier om een TFT scherm met 16.000.000 kleuren, wat absoluut uniek is in een smartphone. Ook is de resolutie van de gebruikersinterface verdubbeld naar 352 x 416 pixels. Dit is de dubbele resolutie van de Nokia 6680, N70 en oudere Series 60 serie, die allen beschikken over een resolutie van 176 x 208 pixels. Andere resoluties zullen in de komende maanden volgen vanuit Nokia, een voorbeeld daarvan is de QVGA resolutie in de Nokia E61 en N71.

De nieuwe resoluties en zelfs het draaien van het E70 scherm in de lengte richting zullen amper tot geen problemen geven voor programma's die men als gebruiker graag zou willen draaien. Vooral de stap van de oude gebruikersresolutie naar de nieuwe resolutie is betrekkelijk eenvoudig omdat de nieuwe resolutie simpelweg een factor twee is en er simpelweg pixel-doubling toegepast kan worden of de toepassing in de oude resolutie te laten draaien. Het draaien van het scherm en de resolutie zal in de E70 simpel worden opgelost door het programma goed op te vullen in het scherm. Ook voor QVGA is het te verwachten dat de compatibiliteitsproblemen niet erg zorgelijk zullen zijn. Concluderend is dit een enorm groot pluspunt voor Symbian Series 60, Windows Mobile voor de Smartphone kan hier zeker nog een puntje aan zuigen!

Het scherm is zeer duidelijk en ziet er redelijk goed uit wanneer de zon erop schijnt. Vooral de helderheid van het scherm is enorm goed. Dit is erg goed zichtbaar tijdens videogesprekken en het maken van foto's of video's. Qua helderheid is het display goed vergelijkbaar van bijvoorbeeld de Qtek 8310 of SDA II, beide Windows Mobile toestellen. In het geval van de E70 is de gebruikersresolutie alleen een stuk groter, wat de scherpte ook ten voordele komt.

Het scherm van de Nokia E70 schakelt zich tijdens het bellen niet uit en toch jammer want het zou batterijtijd kunnen besparen. Bij oudere Symbian Series 60 toestellen is de screensaver in de vorm van een klok amper afleesbaar wanneer de verlichting van het scherm niet ingeschakeld is. Dat is eindelijk opgelost in Series 60 3rd Edition. De screensaver is namelijk groter geworden en veel beter af te lezen. Men bedekt nog niet het complete scherm, maar alles is beter dan de oude oplossing.

Menu

Het soort besturingssysteem bepaald ook wat voor een soort menu of gebruikersinterface in het toestel aanwezig is. De Nokia E70 maakt gebruik van het Symbian 9.1 besturingssysteem met de nieuwste gebruikersinterface Series 60 Third Edition en dat is gelijk te zien. Een groot aantal nieuwe iconen, thema's en onderdelen in de interface die nu draait op een resolutie van 352 x 416 pixels. In plaats van 3 x 3 iconen worden er nu 3 x 4 iconen op het beeld getoond.

Daarnaast zal de gehele interface worden gedraaid wanneer het volledige toetsenbord geopend wordt. Het is goed te zien op de screenshots dat het toestel zelf de interface compleet aanpast. Paste een bepaalde regel in de portrait modus niet helemaal op het scherm, in de landscape modus wordt dat netjes opgelost. Dit ook omdat er nu meer ruimte aanwezig is. Verder wordt de complete interface op deze manier aangepast. Gedurende de review zijn daarvan goede voorbeelden te zien.

Net zoals de N90 en N70 heeft de E70 een homescreen op het bureaublad van het toestel, zoals de Windows Mobile toestellen al wat eerder hadden. Daarop worden opstaande taken, agenda-items van de huidige dag, verjaardagen in de komende dagen getoond en kunnen door de gebruiker vijf sneltoetsen naar een aantal programma's ingesteld worden. Ook de muziekspeler zal nu op het homescreen worden weergegeven wanneer deze draait. Men vindt daarnaast net zoals in alle andere toestellen met een Series 60 gebruikersinterface de mogelijkheid tot het openen van de taskmanager via de menutoets door deze een aantal seconden vast te houden. Deze taskmanager kan men gebruiken om snel van het ene naar het andere openstaande programma te klikken of om programma鈥檚 via de 鈥渃鈥 toets snel af te sluiten. Een extra punt is het feit dat de rode gespreksbe毛indigingstoets gebruikt wordt voor het sluiten van applicaties, die naderhand op het toestel geplaatst zijn. Daarvoor zal een gebruiker zeker moeten opletten.

Wat de gebruiker verder op het beginscherm ziet is gelijk gebleven aan de Nokia N70, namelijk de notities voor de provider, de tijd, de Bluetooth, batterij, berichten en het ontvangst van het belsignaal. Aan de onderzijde van het scherm zijn twee links zichtbaar die door beide soft-keys gebruikt kunnen worden. Het gaat hier standaard om twee standaard links, maar deze kunnen zelf naar eigen wens ingesteld worden via het instellingen menu. Naast deze instellingen kan men de centrale 5-richtings bedieningstoets in de vijf richtingen ook een functie meegeven. Dit werkt alleen wanneer het homescreen niet ingeschakeld is.

Wanneer men het menu zelf wil opstarten moet men op de menuknop drukken. In het menu vindt men een groot aantal iconen in roosterweergave waarachter een groot aantal programma's zitten. De manier waarop deze iconen zijn ingedeeld is een stuk verbeterd en diverse programma's zijn opgedeeld in redelijk aantal mappen. Het is mogelijk om de volgorde en mappen waarin diverse programma's staan aan te passen. De gebruiker kan zelfs de plek wijzigen waar een map staat. Naast het wijzigen van deze mappenvolgorde en de indeling daarvan is het mogelijk een andere soort van weergave van alle mappen te kiezen, genaamd de lijstweergave. Ook bij de lijstweergave is verplaatsing mogelijk.

Het homescreen op het bureaublad van het toestel heeft een aantal kleine aanpassingen, die men kan doorvoeren. Men kan de vijf snelkoppelingen instellen en het homescreen aan en uit zetten. Allemaal wat karig. Hopelijk is het mogelijk wat aanpassingen te doen en wat eigen inzichten te realiseren met een nieuwe thema creator.

Het menu heeft de mogelijkheid tot zeer uitgebreide thema's, iconen en achtergronden. Het standaard thema in het toestel is van een mooie kwaliteit vooral de iconen zijn erg netjes geworden. Verder zijn drie thema's in het toestel meegeleverd. De mogelijkheid tot het downloaden van een thema was nog niet aanwezig tijdens de test van het toestel.

Telefoonboek

Bij de dit toestel is het telefoonboek, contacten genoemd, net zoals in andere Series 60 smartphones. De contacten kunnen standaard op twee manieren opgevraagd worden en dat is wanneer men in het menu naar contacten gaat of wanneer men de 5-richtings bedieningstoets indrukt (vooraf ingestelde functie, die aangepast kan worden). Heeft men contactpersonen op de SIM kaart staan dan kunnen deze niet in de contactenpersonen lijst worden weergegeven. Deze contactpersonen moeten eerst worden overgezet naar het geheugen van het toestel zelf. De E70 vraagt daar zelf om wanneer de eerste keer contacten applicatie wordt bezocht. Onder contacten kunnen verder onder twee tabbladen de contactpersonen en de groepen waar deze personen zijn ingedeeld worden bekeken. Het aantal groepen en contacten die de gebruiker kan toevoegen is beperkt aan het vrije interne of externe geheugen.

Per contactpersoon kan men standaard een redelijk aantal punten met data toevoegen: Voornaam, Achternaam, Bedrijf, Functie, Telefoonnummer, Mobielnummer, Faxnummer, Emailadres. Mocht men dan meer data willen toevoegen dan kan dit via "gegeven toevoegen" en kan men diverse extra's gegevens toevoegen zoals: Telefoonnummers, Mobiele nummers, Fax nummers, Adressen, Emailadressen, URL's, de verjaardag van een contactpersoon en een notitie. Het is nog niet zo uitgebreid als de Orange SPV C600, maar voor een smartphone is het niet anders dan zeer netjes. Deze optie is exact hetzelfde gebleven met andere Series 60 toestellen.

Het is mogelijk aan een persoon of groep een afbeelding en een thumbnail (kleine afbeelding of logo) of een beltoon toe te voegen. Men kan ook aangeven wat de standaardnummers en adressen zijn om naar te SMSen, te bellen, te videobellen, te MMSen of te emailen. Dit kan erg handig zijn wanneer men meerdere nummers in het geheugen heeft staan. Het is ook mogelijk om een normaal thuisnummer in te stellen als SMS nummer. Naast deze functies kan men de diverse contactpersonen vanuit het programma versturen via Bluetooth, email en SMS. Contactpersonen opslaan op de geheugenkaart is mogelijk met Series 60 3rd Edition en dat is vooruitgang ten opzichte van eerdere Series 60 edities.

De voice dailing werkt met een vooraf ingestelde invoer en de gebruiker kan met de klep gesloten ook een nummer opvragen. Dit werkt redelijk, al geeft het toestel nog een vage reactie wanneer de juiste contactpersoon niet gevonden wordt. Het toestel spreekt dan iets terug wat niet te verstaan is. Gelijkwaardig aan de opleesfunctie bij een inkomend gesprek.

Messaging

Alle mogelijkheden op het gebied van messaging zijn aan boord van dit toestel. MMS, SMS, picture messaging, email via POP3, SMTP en IMAP4 servers zijn aanwezig. Men kan de diverse berichten opvragen via het berichten icoon in het menu en daar vind men een aantal mappen in een lijstweergave. Men kan snel een bericht invoeren of de inbox bekijken waarin alle soorten berichten op de email berichten na samen zichtbaar zijn. Nadeel is daarvan is dat men dan alle berichten door elkaar heeft staan. Een goede manier was geweest berichtregels te introduceren waardoor de diverse berichten in bepaalde zelf te defini毛ren mappen terecht zouden komen. Helaas is deze functie nog niet opgenomen in de Series 60 interface.

Instant email is standaard aanwezig in het toestel en wordt ondersteund in het besturingssysteem. Er zijn oplossingen aanwezig voor Blackberry Connect, Nokia Business Center IBM Websphere, Oracle Collaboration Suite, 24 Access, Seven Always-On Mail en Visto Mobile. Deze applicaties maken het ook mogelijk OTA (Over-The-Air) de kantoor informatie systemen te beheren en te synchroniseren. De software was nog niet in de toestellen aanwezig, maar zal tijdens de offici毛le marktintroductie wel aanwezig zijn. De ondersteuning voor deze applicaties is momenteel essentieel geworden in de huidige markt. Vele zakelijke gebruikers stappen namelijk nu al over van hun Blackberry naar bijvoorbeeld een Nokia 9300i, die ook ondersteunt wordt. (Mochten daarover vragen zijn dan kunnen die natuurlijk ons gericht worden)

De eenvoud van Blackberry services en de manier waarop gebruikers de sterke kanten van een Nokia toestel kunnen combineren zijn momenteel de hoofdreden om over te stappen. De E70 zal daar samen met de andere E-series alleen maar toe bijdragen. De toestellen hebben namelijk alles standaard aanboord en bieden het aan op een dergelijke manier dat niet enorm moeilijk is voor de gemiddelde gebruiker. De software vanuit de Blackberry is namelijk gelijk gebleven aan wat men op de nieuwe Nokia's tegenkomt. Alleen dan wel in een Nokia/Series 60 jasje.

Het invoeren van de tekst via het standaard toetsenbord gaat snel en werkt lekker al werkt het gewicht van het toestel het wel wat tegen. Alle verdere instellingen op deze Nokia zijn hetzelfde als bij ander Nokia of Siemens toestellen. Het "#" dient voor de bediening van de soort invoermodus, de "c" toets is voor het verwijderen van de tekst en de "ABC" toets dient voor het selecteren van tekst of het wijzigen van de mogelijkheden die er zijn voor het invoeren van tekst in het toestel. Tijdens het invoeren zijn er een aantal regels te zien waarop de tekens worden geplaatst. Heeft men het bericht af en hoeft het nog niet verstuurd te worden dan kan het worden opgeslagen in de ontwerpen map. Is het bericht eindelijk verzonden dan komt het in de verzonden map geplaatst. Versturen van een foto of een andere multimedia bestand is gewoon mogelijk via het berichten programma, maar ook via het fotoalbum of RealOne programma. Ontvangen bestanden kunnen bekeken worden door middel van deze programma's.

Wordt het toestel opengeklapt dan komt de ware aard van deze messaging killer naar voren. Het enorme toetsenbord is erg goed geschikt voor het snel toevoegen van data en het schrijven emailberichten en andere berichten. Zoals al gemeld zijn de toetsen wat aan de gladde en platte kant en mist men een marker op beide helften van het toetsenbord. Daarmee wordt eigenlijk een klein puntje bedoeld in het midden van het toetsenbord dat de gebruiker als referentie kan gebruiken wanneer hij/zij data invoert.

Het invoeren gaat snel en eenvoudig, maar ook het bedienen van het menu is vrij simpel wanneer het toetsenbord geopend is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de T-mobile MDA Vario of Qtek 9100 wordt er netjes in het scherm aangegeven welke invoermodus gekozen is. De interface heeft namelijk daarvoor een indicatie. Deze is niet anders dan bij andere modellen zonder volledig toetsenbord, maar voldoet ook tijdens het invoeren met de E70.

Een nieuw onderdeel in het messaging gedeelte is het invoeren van email accounts. Vroeger werkte dat nogal omslachtig, maar vanaf nu is dit opgelost door een simpele wizard die doorlopen moet worden. Alle opties en invoervelden worden aangegeven en aan het einde heeft de gebruiker heel eenvoudig zijn instellingen in het toestel zitten. Absoluut een verbetering ten opzichte van de oude situatie. In de toekomst zullen zelfs speciale provider gestuurde systemen en programma's komen die het toestel volledig zullen instellen. Men hoeft dan nooit meer zelf de instellingen te bepalen, te kiezen of te downloaden bij de provider. Het toestel maakt zelf contact met de provider, download de data en zal het toestel compleet instellen voordat u het menu of een andere functie in het menu gezien heeft. Het systeem is in een simpelere vorm al aanwezig in provider-gelockte modellen als bijvoorbeeld een T-mobile MDA Pro. In de toekomst zal het op alle modellen werken.

Connectivity

Connectiviteit is een naam die door Nokia verzonnen is in de mobiele telefoon markt. Sinds een aantal jaar is Nokia al bezig geweest met het inbouwen van poorten in mobiele toestellen waarop een datakabel aangesloten kan worden. In de Nokia 3650, 3660, 6600 was geen aansluiting aanwezig voor een datakabel en dat mag hoogstens apart genoemd worden voor een smartphone. Gelukkig heeft Nokia, dat opgelost in de 7610 & 6630 en is het een ingeburgerde standaard bij de N-series. Bij de E-series is het niet anders. De E70 is namelijk uitgerust met een pop-port en infraroodpoort. De infraroodpoort is weer terug, omdat daar een grote vraag naar was vanuit diverse kanten van de markt.

Aangaande de Bluetooth moeten worden opgemerkt dat deze functie enorm goed werkt en vrij weinig vraagt van de batterij. De reikwijdte van de Bluetooth antenne en de achterliggende software is veel verder en beter dan die van andere modellen. In de afgelopen weken is gebleken dat Nokia Bluetooth ontvangers en software veel stabieler zijn dan die van andere merken, dat blijft een sterk punt van Nokia. Op de Nokia E70 is het ook mogelijk om via Bluetooth contact te leggen met een speciaal Nokia Bluetooth keyboard en via een headset constant audio te beluisteren. Simpel een verbinding leggen en een reeks MP3 bestanden starten is voldoende. Helaas is de kwaliteit nog niet fantastisch, wellicht brengt een toekomstige stereo Bluetooth headset daar verbetering in, die bij de nieuwe modellen verkrijgbaar zal zijn.

Op het toestel zit ook een modem, die gebruikt kan worden voor een draadloze inbel- of GPRS verbinding tussen een laptop en een netwerk. Men kan de verbinding met de PC, laptop of ander netwerk via Bluetooth, datakabel of infraroodpoort laten lopen.

Andere applicaties die aanwezig zijn; zijn een device manager voor het ontvangen van service instellingen van providers of de werkgever en een PC Suite synchronisatie applicatie die bijhoudt wat de status is van de synchronisatie.

Alle E-series hebben Wifi/WLAN mee gekregen aanboord van het toestel. Ze ondersteunen daarbij zelfs vier verschillende soorten ook wel verbindingssnelheden genoemd, namelijk Wifi b/i/e/g. Dit maakt het mogelijk bijna elke Wifi verbinding op te zetten die momenteel beschikbaar is. Dit is absoluut een pluspunt van de E-series, want momenteel kan nog geen enkel ander toestel dit in de huidige markt. Vooral deze verscheidenheid is iets dat vele zakelijke gebruikers zullen aanspreken. Ook de aanwezigheid van eigen VoIP (Voice over IP) client is iets dat Nokia goed heeft ingezien. Geen applicatie van een derde persoon die achteraf nog ge茂nstalleerd moet worden, maar een eigen applicatie die voldoet aan de eisen die gesteld worden. Menig fabrikant denkt hier niet aan. De E-series zullen ook de enige modellen voorlopig zijn die SIP cli毛nts zullen ondersteunen.

WLAN animation

Het instellen van een WLAN verbinding is wat omslachtig. In de interface van het toestel zijn drie plaatsen waar de gebruiker iets over een WLAN verbinding kan terug vinden. Dit zijn de Connection manager onder connectiviteit, waar een zoektocht naar netwerken gedaan kan worden en de twee plekken in het onderdeel Instellingen. Daar stelt men de WLAN verbinding onderdelen in als het netwerk access point en de diverse beveiligingsinstellingen en netwerknamen. Eenvoudig zoeken op de naam van het netwerk is er helaas niet bij en het geheel blijft wat omslachtig. Windows Mobile en Sony Ericsson (in de P990i) hebben beide een vele malen eenvoudiger systeem waarbij alle opties, instellingen en mogelijkheden in 茅茅n eenvoudig applicatie zijn ingebouwd.

Het feit dat nu echt elke verbindingsoptie aanboord is, is natuurlijk een uitkomst. Het toestel zal samen met de andere E-series het hier erg goed op doen. Het feit dat het toestel 3G/UMTS, GPRS, EDGE en HSCSD verbindingen mogelijk maakt, zorgt voor geheel af plaatje. Het is nu nog wachten op een Nokia met HSDPA.

Geheugen

De hoeveelheid geheugen van het toestel is 75 MB en is meer dan genoeg voor de gebruiker van het toestel. Ook wanneer grote bestanden binnen worden gehaald via emailberichten.

Naast het interne geheugen is er in het toestel ook extern geheugen aanwezig. Het geheugen dat meegeleverd is nog niet bekend. Gelukkig is er wel een MiniSD geheugenkaartslot aanwezig in het toestel. Dat maakt het mogelijk om uit te breiden naar grootten van meer dan 1 GB.

Camera

De 2.0 megapixel camera in de E70 is van een kwaliteit die in de huidige markt zijn mannetje staat. Het geheel komt redelijk overeen met wat er in de Nokia N70 is geplaatst. De camera wordt gestart door de functie in het menu te kiezen. Er is namelijk geen klep of schuif voor de camera aanwezig zoals op de N70. Ook ontbreekt de flitser en een aantal instellingsopties in het menu. Daarnaast is de E70 ook de enige E-series met een camera momenteel. Voor zakelijke gebruikers is deze ook niet van belang en wordt de camera in een telefoon al regelmatig niet toegestaan vanwege het uitlekken of bekend worden van bedrijfsgevoelige informatie.

De camera is redelijk tot zeer snel. Ook het opslaan van bestanden gaat snel genoeg. De camera past net zoals andere camera's constant de invloed van de lichtintensiteit aan die de omgeving heeft op de camera (en videocamera). De foto's die gemaakt worden hebben het formaat JPG. Er is ook een nachtmodus aanwezig wanneer nodig. Het toestel past zich niet aan de omgeving aan, zoals de N70 en N90 dit wel doen.

De camera-interface in de E70 heeft een ander uiterlijk gekregen dan de N-series, Het is een mix tussen de oude en nieuwe interface. Er is de keuze uit twee resoluties; 1600 x 1200 pixels en 640 x 480 pixels. De laatste resolutie is speciaal voor MMS, maar meestal hebben dergelijke foto's toch nog een grootte rond de 50 KB en dat is een redelijke hoeveelheid om via MMS te versturen en ontvangen, als men ervan uit gaat dat een MMS maximaal 100 KB kan bevatten. Tevens is een VGA cameraresolutie nogal groot om te ontvangen op een scherm dat meestal niet groter is dan 176 x 220 pixels. Een kleinere resolutie had zeker aanwezig mogen zijn. Al kan men in een MMS bericht de afbeeldingen kleiner maken. Deze naar een mailadres sturen en op de PC bekijken is niet bepaald aan te raden. De kwaliteit is niet echt fantastisch.

Verder is er een keuze uit verschillende kwaliteiten (Hoog, Normaal, Gering). Er is ook een multishot functie waarbij zes foto's snel achter elkaar geschoten kunnen worden. Helaas, is het niet mogelijk om de multishot functie op enige wijze aan te passen.

Verdere instellingen die in het toestel aanwezig zijn voor de camera is de zelfontspanner met drie standen (10, 20 en 30 seconden), de mogelijkheid tot het inschakelen van de nacht modus, het maken van foto's met vijf schillende soorten witbalans (Automatisch, Zonnig, Bewolkt, Gloeilamplicht en TL-licht) & vier verschillende soorten Kleurtoon (Normaal, Sepia, Zwart & Wit en Negatief), wijziging van de standaard naam en de wijziging tussen de geheugenkaart en het interne geheugen als opslagmedium.

Een videofunctie mag en kan niet ontbreken in een smartphone en is in de E70 samengevoegd met de camera in 茅茅n applicatie. De kwaliteit die uit het toestel komt is erg netjes. Met een maximale resolutie van 352 x 288 pixels kunnen video's gemaakt worden die ergens op lijken. De video's worden zelfs opgeslagen in het formaat MP4 en 3GP (voor de kleinere formaten). De aanwezige resoluties in het toestel zijn 352 x 288 pixels, 176 x 144 pixels en 128 x 96 pixels.

De mogelijke opties zijn helaas niet op hetzelfde niveau als de camera. Er is alleen de keuze uit een normale en nacht modus die niet heel erg goed is. Daar had meer ingezeten. Tevens zijn er vijf schillende soorten witbalans (Automatisch, Zonnig, Bewolkt, Gloeilamplicht en TL-licht) & vier verschillende soorten Kleurtoon (Normaal, Sepia, Zwart & Wit en Negatief), kan het geluid worden uitgeschakeld, is er mogelijkheid tot wijziging van de standaardnaam en de wijziging tussen de geheugenkaart en het interne geheugen als opslagmedium.

Wanneer de afbeeldingen gemaakt zijn door de camera kunnen ze opgevraagd worden via de Galerij icoon in het menu. Hier wordt geen scheiding meer gemaakt tussen de data op de geheugenkaart en de data op de telefoon zelf zoals dat bekend is uit vorige Series 60 modellen. Onder de map afbeelding vindt men de gemaakte afbeeldingen de oude weergave, die vele malen sneller is dan de weergave gebruikt op de N70. De rondo die op dat toestel ge茂nstalleerd is vraagt erg veel van het toestel. Het is 茅茅n van de hoofdredenen dat er zoveel geklaagd wordt over de snelheid van de N70.

De Galerij toont nog steeds echt alle bestanden die op de geheugenkaart en het interne geheugen geplaatst zijn. Dit wordt ten eerste een enorme lijst en ten tweede worden ook afbeeldingen uit programma's getoond, die totaal niet getoond hoeven te worden. Nokia zou hiervoor een functie moeten inbouwen die aangeeft welke mappen afgezocht moeten worden naar de juiste bestanden.

Wanneer een foto geopend wordt kan men de foto fullscreen weergeven, roteren, verwijderen, van naam wijzigen en er op inzoomen. De aanpasmogelijkheden voor de netgemaakte foto's zijn duidelijk aanwezig en netjes voorzien.

Een video kan worden bekeken in de RealOne speler. Het werkt vrij simpel. Met deze video speler is het mogelijk zijn om TV te kijken op het toestel via een streaming verbinding. De RealOne speler is vooral op het toestel geplaatst om bijvoorbeeld muziekvideo's en omgezette DVD's te bekijken op het toestel.

Versturen van foto's en video's gaat vrij simpel via MMS, Bluetooth, infraroodpoort email en de meegeleverde datakabel en software. Een uitkomst daarvan is dat men niet van te voren de Bluetooth functie aangeschakeld hoeft te hebben om iets te versturen. Het toestel schakelt deze zelf aan wanneer men iets wil versturen.

De camera in de E70 is een leuke extra functie aanboord van het toestel. De kwaliteit is gelijkwaardig aan die in de N70 en doet zijn werk naar behoren. Verder weinig tot geen aanmerkingen hierop. De flitser is er niet en een aantal functies bekend van de N-series zijn ook niet aanwezig. De camera vraagt wat meer gebruikerservaring dan die in de N-series, maar dat is geen probleem. De camera in E70 is vooral bedoeld om heel af en toe een foto mee te schieten en niet zoals bij de N-series dagelijks en in diverse omstandigheden. De E70 is daarvoor anders gepositioneerd in de markt.

Aanwezige programma's

De hoeveelheid extra programma's, die in het toestel aanwezig is, is uitgebreid ten opzichte van de Nokia N70 op een paar kleine punten maar vooral compleet vernieuwd op een groot aantal vlakken. Een aantal programma's komen standaard terug en een aantal andere worden extra meegeleverd. Vooral de laatstgenoemde programma's zijn momenteel maar gedeeltelijk bekend en worden hier dan ook niet besproken.

Een aantal programma's zijn standaard terug te vinden op een Series 60 toestel. Dit zijn onder andere een agenda met de takenlijst nu ingebouwd in plaats van een losse applicatie, een profielprogramma (waar mee vijf vooraf ingestelde profielen gewijzigd kunnen worden, waaronder een flight mode profiel), favorietenprogramma (om de rechter soft-key en daaronder de favorieten aan te passen), notities/kladblok, omrekenfunctie, rekenmachine, opname-eenheid of voicememo (茅茅n minuut opneemlengte en bestanden met een AMR formaat, die gebruikt kunnen worden als beltoon), alarmklok, informatieprogramma over het geheugen, chatprogramma via instant messaging en de standaard Nokia voice command functie, die gebruikt kan worden voor diverse functies binnen het toestel. Ook is er in dit toestel een volledige file manager ge茂ntegreerd, die het mogelijk maakt diverse mappen te bekijken en diverse bestanden over te zetten.

Er moet worden opgemerkt dat de agenda/takenlijst en notitielijst applicatie ten opzichte van Windows Mobile modellen veel te wensen overlaat. Vele mogelijkheden die standaard aanwezig zijn in WM toestellen en mee gesynchroniseerd worden vanuit Outlook zijn niet aanwezig in de E-series. Dit verdient aandacht en meer dan een beetje aandacht. Binnen de Sony Ericsson P990i en M600i die beide draaien op UIQ 3.0 worden een groot aantal van de punten wel meegenomen. Het gaat hier bijvoorbeeld om het ontbreken van volledige notitievelden in de agenda en notitielijst.

Op het toestel vind men twee browsers, een vernieuwde internet browser en een WAP browser, waarmee ook simpele internetpagina's kunnen worden bekeken. De Opera browser is niet meer nodig, want Nokia heeft nu een fantastische browser in alle nieuwe Series 60 toestellen geplaatst. Deze browser lijkt er hetzelfde uit te zien als wat men gewend was, maar niks is minder waar. Het complete scherm waarin de gebruiker rondsurft is compleet vernieuwd. Bovenin wordt alle verbindingsinformatie weergegeven en de rest van het scherm is verder gevuld met de webpagina.

Als de pagina geopend wordt is gelijk duidelijk dat er veel veranderd is. De pagina wordt goed weergegeven en alles is direct leesbaar. Ook is er een kleine cursor zichtbaar die bedient kan worden met de centrale bedieningstoets. Deze kan de gebruiker over het hele scherm verplaatsen. Over de pagina surfen of bijvoorbeeld links aanklikken wordt hierdoor doodeenvoudig. Een tweede functie is toegevoegd speciaal wanneer pagina's erg groot worden. Deze functie, die bestaat uit een transparant venster dat over de pagina heen valt en aangeeft waar de gebruiker zich op de gehele pagina bevindt, wordt geactiveerd als men veel moet scrollen in een bepaalde richting.

De manier waarop dit alles werkt is subliem en waar genot om te gebruiken. Het is nu mogelijk om op een goed groot scherm te surfen zonder dat daarvoor een touchscreen nodig is. Daarnaast is er nog een derde functie toegevoegd. Als de gebruiker namelijk de terug toets indrukt worden de pagina's die bezocht zijn in een soort rondo getoond. Men kan nu simpel door de rondo heen gaan en de juiste pagina uitkiezen die net bezocht is. Werkelijk een uitkomst, die geen enkele andere browser op een mobiel toestel ooit bood.

De WAP browser gebruikt men om WAP en simpele internet pagina's en content diensten, zoals Vodafone Live of T-zones te bezoeken. Via een GPRS verbinding over WAP (oftewel GPRS-en) of een inbelverbinding over WAP (oftewel WAP-pen) kan men de browser gebruiken.

Office ondersteuning in Series 60 toestellen bestond de afgelopen jaren uit het meeleveren van QuickOffice op elk model dat Nokia leverde. Samsung doet het anders, die leveren een Picsel viewer mee op de D720. Maar Nokia is nu een totaal andere weg ingeslagen. In de nieuwe gebruikersinterface zit namelijk standaard Office ondersteuning. Drie applicaties genaamd Documents, Sheet en Presentation zijn vanaf nu standaard op de toestellen aanwezig. Naast deze applicaties zal ook QuickOffice nog meegeleverd worden. De reden waarom is niet bekend, maar zegt eigenlijk genoeg over de huidige status van de standaard applicaties. Deze zijn nog niet volledig uitgewerkt en niet op het niveau van QuickOffice. Anders zou men QuickOffice niet meer meeleveren.

Een betere oplossing is DocumentsToGo die binnenkort met een Series 60 versie op de markt zullen komen. Tot die tijd zal de gebruiker het moeten doen met de standaard ondersteuning die zijn werk op het eerste gezicht goed doet. Aanpassingen doen is momenteel het probleem. Het lezen van bestanden is geen probleem en werkt erg goed.

De applicaties hebben een groot aantal opties om de bestanden aan te passen en door te sturen. Door de screenshots te bekijken wordt duidelijk wat er al niet mogelijk is. Bij de Documents applicatie is de weergave over drie tabs verdeeld. Iedere tab heeft zijn eigen opties zoals het weergeven van een bepaald gedeelte van de pagina of het toevoegen en bewerken van de pagina. De Sheet applicatie ondersteunt grafieken, formules en andere opties. Het geheel werkt goed en simpel. De laatste applicatie is de Presentation applicatie die Powerpoint presentaties opent en weergeeft. Men kan de presentaties ook aanpassen. Altijd handig wanneer op het laatste moment een kleine wijziging gemaakt moet worden. Windows Mobile 5.0 heeft deze optie nog niet.

Het screen export programma is speciaal bedoeld voor het exporteren van het beeld op het toestel via een Bluetooth verbinding naar een groter scherm. Het handige is dat de gebruiker dan simpel zijn presentaties mee kan nemen op het toestel en deze dan kan laten zien op elke plaats die maar gewenst is. Een laptop is daarvoor niet meer nodig. Hetzelfde geldt voor het programma Printers waarbij men simpel binnengekomen bestanden kan printen via een Bluetooth printer of printerserver.

Positioning is bekend uit eerdere Nokia modellen en is bedoeld voor het ontvangen van informatie van providers over locale onderwerpen als het weer, de verkeersituatie of andere punten afhankelijk van de positie van het toestel.
De Navigator is een applicatie speciaal bedoeld om mee te kunnen navigeren, maar deze keer niet met kaarten van een bepaald land. De applicatie heeft alleen de functionaliteit van het bijhouden van log en het ophalen van de huidige positie. Men kan dus van een bepaalde route de positie, snelheid en andere informatie bijhouden. Er is ook een kompas aanwezig waarmee een bepaalde positie gevonden kan worden. Er kleeft 茅茅n nadeel aan, de gebruiker zal zelf een GPS ontvanger moeten hebben. Deze wordt niet meegeleverd bij het toestel.

De landmark applicatie slaat waypoints en posities op die men in de navigator applicatie heeft bezocht of gaat bezoeken. Het is een planner waarmee van te voren de route bepaald kan worden.
De flash player is speciaal bedoeld voor het afspelen van flash animaties die meegestuurd worden met een emailbericht. De applicatie werkt vrij eenvoudig en geeft de gebruiker de mogelijkheid alle mogelijke flash bestanden te bekijken.

De RealOne speler, die voor een lange tijd de standaard was in een Series 60 toestel, heeft een MP3 functie in zich. De speler werkt aardig, maar is niet zo handig. Daarom is door Nokia de nieuwe muziek speler ge茂nstalleerd die veel weg heeft van de interface die gebruikt wordt in een iPod en de W550i/W800i/W900i van Sony Ericsson. Nokia heeft dit zeer netjes gekopieerd en geeft de gebruiker van een Series 60 smartphone eindelijk standaard de mogelijk om eenvoudig MP3 bestanden af te spelen. Het programma is te gebruiken op alle Nokia Series 60 modellen en wordt standaard op de E-series en elke ander toestel met Series 60 3rd Edition meegeleverd.

De versie op de nieuwere modellen is een verbetering van de speler die voor de N70, N90 en oudere modellen geleverd wordt. Gelukkig is deze versie nu goed toegepast op het toestel, past het goed in de diverse schermresoluties die ondersteund worden en wordt de speler getoond in het homescreen. Nadat een nummer is ingestart kan de speler in de achtergrond geplaatst worden en komt er een onderdeel bij in het homescreen waarop het huidige nummer zichtbaar is. Het begint nu eindelijk wat te worden met de media speler en het komt dichtbij wat Sony Ericsson biedt.

Over de ingebouwde en meegeleverde Help functie en SIM-functie moet natuurlijk ook gesproken worden. Het toestel heeft een hele simpele en handige Help functie die de handleiding eigenlijk overbodig maakt. Men kan namelijk bijna alles vinden in de Help functie van het toestel. De SIM-functie is een onderdeel van het menu en daarbinnen kan men een aantal nummers en functies die op de SIM kaart staan bekijken en gebruiken, zoals de dienstnummers en de belangrijke nummers van een provider.

De zelfstudie applicatie is iets compleet nieuws op toestellen van Nokia. De applicatie legt alle functies uit van het toestel in een redelijk aantal aparte programma's. Alle functies van het toestel komen aanbod en geven de gebruiker een goed beeld van het toestel. Standaard wordt dit programma onder de rechter soft-key geplaatst tijdens het eerste gebruik waardoor iedereen gelijk door de complete uitleg kan lopen.

Games

Qua games zal de nieuwe E70 uitgerust worden met 茅茅n extra game en dan wel een Golf spel. Het is nog niet geheel duidelijk hoe het spel eruit zal gaan zien en hoe het speelt. Het zal waarschijnlijk in de lijn van games zijn die Nokia aanbiedt en die zijn meestal goed te spelen.

Extra's

Onder het onderdeel Extra's zijn er weer een aantal punten die besproken zullen worden. Daaronder het onderdeel DVS (Drukken Voor Spreken, ook wel Push-to-talk genoemd) en het onderlinge verschil tussen de E-series.

Push-to-talk geeft een E70 dezelfde functionaliteit als een portofoon, maar dan via het GSM netwerk. Met een druk op de knop kan een gebruiker daarmee een groep andere gebruikers bereiken, die men op het toestel zelf kan instellen. Net als bij een portofoon is het half-duplex, dus de ontvanger kan niet tegelijkertijd iets terugzeggen. Uiteraard is het bericht net als een gewoon GSM gesprek gecodeerd en reist het via het netwerk waardoor afstanden tussen zender en ontvanger niet relevant zijn zolang beide binnen bereik van het betreffende netwerk zitten. Dit kan bijvoorbeeld worden ingezet voor hulpdiensten, als vervanging van de portofoons.

De specificatie ("Push-to-talk over Cellular (PoC)") werkt via GPRS, EDGE, WCDMA (UMTS) en WiFi. Men kan er alleen gebruik van maken wanneer de provider het ondersteunt. Momenteel zijn er in Nederland nog geen providers die deze dienst aanbieden. Een groot toestellen zijn al wel uitgerust met Push-to-talk of ook wel DVS (Druk Voor Spreken) genoemd in het Nederlands.

Het verschil tussen de E-series is hieronder weergegeven op de onderstaande afbeeldingen. Voor meer informatie over de E70 en de andere modellen kijk bij de toestellen en bekijk de foto's en video's van de nieuwe serie.

Conclusie

Zoals altijd wordt aan het einde van de review de balans opgemaakt. Wat zijn nu de sterke en zwakke punten van de E70, die samen met de andere E-series de zakelijke markt zal proberen te domineren.

Een aantal negatieve punten uit de review die besproken werden zijn het feit dat het toestel wat groot en lomp overkomt vooral ten opzichte van andere modellen in de markt. Ook moet het 2-in-1 concept met het uitklapbaar toetsenbord de gebruiker liggen. Niet iedereen zal het nodig hebben, maar daarvoor heeft Nokia nog twee andere ijzers in het vuur. De toetsen op het toetsenbord zijn verder wat plat en de toetsenbordverlichting maakt de afleesbaarheid in sommige omstandigheden minder. Beide punten moeten door de gebruiker zelf worden bekeken.

De WLAN applicatie is een ander punt. Deze is simpelweg te lastig voor diverse gebruikers. Op een aantal plaatsen kan men gedeelten van de WLAN verbinding instellen en het wordt pas na een aantal keren proberen duidelijk hoe het 茅茅n en ander in elkaar zit.

De agenda en notitielijst applicatie zijn daarnaast niet sterk genoeg om volledig alle taken van een zakelijke gebruiker te kunnen beheren. Daarvoor heeft Windows Mobile nog steeds een streepje voor.

Vooral de pluspunten komen in dit toestel naar voren. Het fantastische scherm, het volledige toetsenbord en de nieuwste functionaliteiten aanboord van het toestel tonen aan dat Nokia de juiste weg is ingeslagen.

Een aantal van deze functionaliteiten zijn onder andere de aanwezigheid van WLAN, de nieuwe internet browser die het mogelijk maakt om te surfen alsof men een touchscreen heeft, de nieuwe Symbian OS en Series 60 interface, de geweldige bedieningstoets en de bel- en bouwkwaliteit van het nieuwe toestel.

Dit nieuwe model biedt alles wat een gebruiker mag verwachten van een zakelijk toestel. Alle mogelijke applicaties en zakelijke wensen zijn aanboord. Ook zullen alle E-series toestellen de ondersteuning krijgen voor Microsoft ActiveSync en synchronisatie met Microsoft Exchange via een OTA (Over-The-Air) verbinding.

De E-series zijn een enorme Finse stap in de zakelijke markt, waarbinnen Windows Mobile en Blackberry modellen het steeds moeilijker zullen krijgen. Dat is 茅茅n ding wat zeker is wanneer men met deze nieuwe E-series gewerkt heeft.

De door NieuweMobiel.NL geteste Nokia E70 was een pre-release model en nog niet volledig klaar voor introductie op de markt. Ook waren de accessoires niet bij het toestel aanwezig die wel in de doos normaal meegeleverd worden. Deze review is speciaal geschreven om een beter beeld te geven aangaande de nieuwe E-series en de nieuwe E70.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia E70 review