Nokia E65 review

De afgelopen dagen hebben we gebruik mogen maken van de Nokia E65. Dit toestel is alweer enige tijd verkrijgbaar maar is nog steeds erg populair, vooral onder zakelijke gebruikers.

Dit komt onder andere door de vele (kantoor)toepassingen die Nokia standaard ge茂nstalleerd heeft op dit toestel. Met name de veelzijdige ondersteuning voor synchronisatie en de aanwezigheid van WiFi maken dit toestel erg interessant voor diegenen die ook vaak van kantoor zijn en toch gebruik willen maken van bijvoorbeeld e-mail en contactgegevens.

Ondanks dat de Nokia E65 wordt geleverd met software voor een Windows PC hebben wij de Nokia E65 getest in combinatie met Mac OS X. We lichten enkele belangrijke eigenschappen van de E65 toe en bekijken het gebruiksgemak van dit veelzijdige kantoormonster van Nokia.

Plus- en minpunten Nokia E65

  • Compactheid
  • Snelheid van het toestel
  • Internetbrowser
  • Batterij
  • Soms te uitgebreide menustructuur
  • Camera en het ontbreken van flash

Eerste indruk

De E serie van Nokia spits zich met name toe op de zakelijke gebruiker. Dit bewijzen onder andere de inmiddels verkrijgbare E90 communicator en de op de BlackBerry ogende E61i. Nokia heeft met de E65 aangetoond dat een zakelijk toestel niet noodzakelijk over een volledig toetsenbord hoeft te beschikken, maar ook uitstekend in een compacte slider toegepast kan zijn.

Het toestel oogt erg compact en is met zijn 16 millimeter aantrekkelijk dun. De slider is van uitstekende kwaliteit en is 茅茅n van de beste die momenteel verkrijgbaar zijn. Het toestel is sowieso van uitstekende kwaliteit. Nokia heeft met diverse materialen gespeeld en dit resulteert in een zeer hoogwaardig en duurzaam toestel. Wij hebben het toestel enige malen (per ongeluk) laten vallen, maar dit heeft niet tot krassen of andere vervelende beschadigingen geleid.

Mat en glanzend aluminium bedekken de voorzijde. Wat ons betreft had dit alleen mat mogen zijn, want het glanzende ijzerwerk onderaan het keypad is erg vinger afdruk gevoelig. De achterzijde heeft wat weg van leer, maar is in werkelijkheid plastic. Overigens zonder dat dit zo aanvoelt. Deze keuze is naast stijlvol ook erg praktisch. Het geeft genoeg grip om het toestel met 茅茅n hand te openen.

Nokia heeft het ondanks het slider ontwerp toch gepresteerd om maar liefst 15 knoppen op de voorzijde te plaatsen. Ons ontgaat overigens het nut om naast de bekende rode ophangknop nog een tweede "gesprek be毛indigen" knop toe te voegen. Wel moet worden opgemerkt dat ondanks de grote hoeveelheid knoppen, dit toch dusdanig geplaatst is dat het wel erg compact en overzichtelijk blijft.

Tweede indruk

Het toestel draait onder het Symbian besturingssysteem. Dit zal bij nieuwe gebruikers toch wat gewenning vragen. Toch zit alles vrij logisch in elkaar, mede dankzij de evolutie die het besturingssysteem door de jaren ondergaan heeft. Zij dit eerder met Symbian gewerkt hebben zullen merken dat dit toestel, ondanks de lange opstarttijd, een hoge responstijd kent. Het toestel is uitgerust met een processor die goed overweg kan met de wensen van de gebruiker. Menu's openen binnen acceptabele tijden waardoor je vaak vergeet dat je met Symbian werkt.

Aanwezige programma's
Handig zijn de vele synchronisatie mogelijkheden. Nokia levert hiervoor een speciale CD mee met software, bedoeld voor de PC. Gebruikers van een Mac kunnen via de website van Nokia een plug-in downloaden voor iSync. Binnen enkele minuten zijn agenda en contacten volledig gesynchroniseerd. Aanstaande agenda afspraken worden weergegeven in de standby modus van de telefoon waardoor het missen van een afspraak een stuk moeilijker wordt. Gemiste oproepen, binnengekomen berichten en de WLAN-scan toepassing worden ook in dit scherm getoond. Alles overzichtelijk op een rij, alsof je altijd een secretaresse bij de hand hebt!

Naast de synchronisatie mogelijkheid, staat de E65 strak van de applicaties. En niet alleen kantoorapplicaties als Quickoffice waarmee Word, Excell en Powerpoint bestanden geopend kunnen worden! In e-mail's meegestuurde PDF bestanden en zelfs ZIP bestanden kunnen door de E65 verwerkt en geopend worden. Daarnaast treffen we een flashplayer aan, een MP3 speler voor het afspelen van muziek en kan de tijd gedood worden met een Golf spel. Zelfs op het gebied van ontspanning vergeet Nokia haar doelgroep niet!

Leuk voor de gadget-freak is dat vrijwel alles zelf in te stellen is. Het vinden echter van het juiste sub-sub-sub menu is dan soms wel een tijdrovend karwei. Gelukkig levert Nokia een degelijk en uitgebreide handleiding bij de E65.

Internet
Daarnaast willen we nog even stilstaan bij de aanwezige internetbrowser. Deze is in staat om niet alleen mobiele website's aan te kunnen maar alle website's en in de oorspronkelijke lay-out. Er kan op pagina niveau gescrolt worden naar het gewenste deel van het scherm. Er kan via de rechter optieknop, net onder het beeldscherm, eenvoudig gebladerd worden naar eerder bezochte pagina's. Dit gebeurt door de gehele pagina verkleint weer te gegeven, waarna tussen deze pagina's gescrolt kan worden. Erg handig en ook nog eens snel!

Deze functionaliteit in combinatie met de aanwezig WLAN/WiFi functionaliteit zorgt dat het gehele Internet bekeken kan worden. Dit alles gebeurt wederom verrassend snel. En is er geen beschikbaar netwerk in de buurt dan kan worden overgeschakeld op 3G of GPRS.

Navigatie
Standaard zijn er enkele toepassingen op de E65 ge茂nstalleerd die in combinatie werken met een los verkrijgbare GPS ontvanger. Van deze toepassingen moet niet veel worden verwacht, want meer dan een erg duur kompas is het niet. Het verdient dan ook de voorkeur om Nokia Maps te downloaden wat via de Nokia website gratis mogelijk is. Het is op onze Apple niet gelukt dit te downloaden vanwege het ontbreken van de PC suite waardoor we dit helaas niet hebben kunnen testen.

De applicatie "tripafstand" verdient van ons een pluim omdat het hiermee uitermate handig is om een tijdritten administratie mee bij te houden. Deze toepassing houdt naast de hoeveel gereden kilometers bij wat de gemiddelde snelheid was en de maximaal gereden snelheid.

Camera
Mobiele telefoons met camera zijn niet altijd toegestaan binnen bedrijven. Toch beschikt de E65 over een 2 megapixel camera. Veel moet hiervan echter niet verwacht worden. Gemaakt afbeeldingen worden relatief erg korrelig en het ontbreken van een flitser is vooral in het donker een gemis. Wel beschikt de E65 over een overigens uitstekende nachtmodus, maar deze kan een flitser helaas niet geheel vervangen.

Batterij
Tot slot moet worden opgemerkt dat we in positieve zin verbaasd zijn over het uithoudingsvermogen van de batterij. We hebben het toestel in extreme condities getest en wat opviel is dat de batterij ons niet snel in de steek liet. Dit zal vooral de reizende zakenman zeker aanspreken die niet altijd in de buurt is van een stopcontact (of het juiste stopcontact).

Conclusie

Een uitstekend toestel voor de zakelijke gebruiker, mede dankzij de uitstekende synchronisatie mogelijkheden en de vele toepassingen waarmee de Nokia E65 standaard mee is uitgerust. Ondanks dat toekomstige eigenaren waarschijnlijk niet alle toepassingen zullen gebruiken, blijft het toestel toch opvallend eenvoudig in gebruik.

Het slider ontwerp kan sommige afschrikken, maar het grote beeldscherm wat dit tot gevolg heeft en de hoogwaardig toegepaste materialen maken dit ruimschoots goed. We missen een flitser op het toestel, maar een camera is dan ook niet primair bedoelt voor de zakelijke gebruiker.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia E65 review