Nokia E60 review


De nieuwe E-series zullen een weg inslaan waar Nokia de afgelopen jaren amper tot niet een potje kon breken en is nu gevuld met drie erg mooie toestellen, waarvan hier één van de telgen besproken wordt.

De nieuwe E60 is het voorbeeld van een standaard toestel met smartphone functionaliteiten en de opvolger van de 6310i, die in de afgelopen periode erg in trek was onder zakelijke gebruikers.

De nieuwe E-series bestaan uit drie modellen die het midden segment van de zakelijke markt aanvallen. Dit gedeelte van de markt dat nu momenteel beheerst wordt door Windows Mobile Pocket PC, Blackberry en andere standaard modellen is nu het gebied waarop Nokia zich richt.

De toestellen draaien op het nieuwe Symbian v9.1 besturingssysteem dat een verandering heeft ondergaan op een groot aantal vlakken die tijdens de review besproken worden. De meest belangrijke zijn de verbeteringen op het gebied van de veiligheid en de beveiliging tegen virussen, onbekende programma's en invloeden van buiten af. De ondergrond is het Symbian OS dat één van de vier besturingssystemen is die gerealiseerd zijn voor de mobiele markt. Symbian is een zgn. Open Source besturingssysteem en kan doordoor juist door een fabrikant naar eigen inzicht worden doorontwikkeld. Een vaak genoemd nadeel van een Symbian OS zou het feit zijn dat er ten opzichte van Windows Mobile OS veel minder extra programma's voor handen zijn voor de gebruiker en dat er diverse verschillende soorten Symbian besturingssystemen zijn met ieder een ander uiterlijk en gebruikersinterface. Dat laatste klopt ten dele, maar met de huidige developers tools is het specifiek aanpassen voor de diverse gebuikersinterfaces relatief weinig werk. Mede daardoor klopt de eerste veronderstelling niet, op het moment van dit schrijven zijn er meer dan 5000 geregistreerde voor Symbian geschikte programma's. Andere voordelen van het Symbian platform zijn de grote mate van stabiliteit, gebruikersvriendelijkheid en het lage batterijverbruik.

De markt van smartphones groeit en groeit. Momenteel spelen Symbian en de toestellen uitgevoerd met het Symbian OS de grootste rol in de markt. Het was dan ook niet meer dan logisch dat Nokia de zakelijke kant van de markt zou opzoeken met modellen die speciaal daarvoor ontwikkeld zijn. De nieuwe Series 60 3rd Edition gebruikersinterface is één van de dingen die daarin meespelen. De eenvoud en wijzigingen in de nieuwe gebruikersinterface komen aanbod in deze review, naast natuurlijk alle standaard verbeteringen en eigenschappen van het toestel.

De nieuwe reeks met toestellen is tijdens de SmartphoneShow in London afgelopen November getoond en zal de komende maanden (April/Mei) op de markt verschijnen. Een punt van kritiek is wel de snelheid waarmee dit gebeurt. De modellen worden namelijk steeds uitgesteld en hadden de markt al bereikt moeten hebben. Helaas, komt dit ook bij andere modellen voor die draaien op het Symbian v9.1 besturingssysteem. De ontwikkeling naar de nieuwe standaard vraagt wat tijd, eigenlijk iets teveel tijd.

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel heeft een volledig pakket met accessoires, maar helaas werd dit pakket bij de modellen niet geleverd. De toestellen zijn namelijk pre-release en nog niet volledig klaar. Ondanks dat wordt er toch een review gegeven van deze nieuwe modellen. Aangaande de accessoires moet er dus worden afgegaan op wat Nokia bij de N-series (in dit geval de N70) levert en wat men nu al aangekondigd heeft:

· Toestel
· Batterij 3.7 V
· Oplader
· Stereo headset
· Koord
· Schoonmaakdoekje
· DKU-5 Datakabel
· Dual Voltage RS-MMC geheugenkaart + converter
· Nederlandse handleiding en Quickstart manual
· Franse handleiding en Quickstart manual
· Software CD met daarop Nokia PC Suite

De handleiding is zoals bekend bij Nokia goed voor elkaar. Mooie afbeeldingen, lekker te lezen en alles wat men zoekt als men het toestel voor de eerste keer gebruikt. Geen aanmerkingen op dit vlak, behalve dat men als geoefende Series 60 gebruiker soms wat meer wil weten over de nieuwe gebruikersinterface. Helaas, is daar de handleiding niet voor bedoeld. Eén klein smetje is het melden van Nokia in de handleiding dat de geheugenkaart de eerste maal geformatteerd dient te worden voor gebruik. Erg handig, men gooit zo alle vooraf geïnstalleerde programma's van de geheugenkaart en deze terugzoeken op de site van Nokia.

Verder de accessoires langslopende komt men de stereo headset tegen. Wat erg mooi is, is dat het nu mogelijk is ook via Bluetooth audio te luisteren, maar daarover later meer. De meegeleverde datakabel is bekend. Gewoon een goede degelijke datakabel die een vermogen los kost, maar gelukkig in het pakket is gestopt.

De aanhouder wint, is iets wat zeker voor Nokia geldt. De Dual Voltage RS-MMC geheugenkaart wordt namelijk nog steeds in de E60 gebruikt. Momenteel zijn er nog geen kaarten te krijgen groter dan 512 MB. Dat is ronduit een belemmering voor gebruikers. Gelukkig heeft men ingezien dat het anders moet en hebben de E70 en E61 gewoon een slot voor de Mini-SD geheugenkaart, een standaard die niet alleen beter is maar ook breder wordt toegepast. In de komende weken kan men MiniSD kaarten met een capaciteit van maarliefst 2GB verwachten.

Op de standaard bijgeleverde geheugenkaart bevinden zich een groot aantal programma's en diverse games. Het is niet geheel duidelijk wat er mee geleverd gaat worden.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel