Nokia E50 review

De nieuwe E-series zijn een weg ingeslagen die voor Nokia deuren geopend heeft. Het succes van E-series is momenteel niet meer weg te denken uit de markt. Aan dit succes is sindskort een nieuwe telg toegevoegd.

De nieuwe E50 is het voorbeeld van een standaard toestel met smartphone functionaliteiten en de echt opvolger van de 6310i, die in de afgelopen periode erg in trek was onder zakelijke gebruikers.

De nieuwe E-series bestaan nu uit vier modellen die het midden segment van de zakelijke markt aanvallen. Dit gedeelte van de markt dat nu momenteel beheerst wordt door Windows Mobile Pocket PC, Blackberry en andere standaard modellen is nu het gebied waarop Nokia zich richt.

De toestellen draaien op het nieuwe Symbian v9.1 besturingssysteem dat een verandering heeft ondergaan op een groot aantal vlakken die tijdens de review besproken worden. De meest belangrijke zijn de verbeteringen op het gebied van de veiligheid en de beveiliging tegen virussen, onbekende programma’s en invloeden van buiten af. De ondergrond is het Symbian OS dat één van de vier besturingssystemen is die gerealiseerd zijn voor de mobiele markt. Symbian is een zgn. Open Source besturingssysteem en kan doordoor juist door een fabrikant naar eigen inzicht worden doorontwikkeld. Een vaak genoemd nadeel van een Symbian OS zou het feit zijn dat er ten opzichte van Windows Mobile OS veel minder extra programma’s voor handen zijn voor de gebruiker en dat er diverse verschillende soorten Symbian besturingssystemen zijn met ieder een ander uiterlijk en gebruikersinterface. Dat laatste klopt ten dele, maar met de huidige developers tools is het specifiek aanpassen voor de diverse gebuikersinterfaces relatief weinig werk. Mede daardoor klopt de eerste veronderstelling niet, op het moment van dit schrijven zijn er meer dan 5000 geregistreerde voor Symbian geschikte programma’s. Andere voordelen van het Symbian platform zijn de grote mate van stabiliteit, gebruikersvriendelijkheid en het lage batterijverbruik.

De markt van smartphones groeit en groeit. Momenteel spelen Symbian en de toestellen uitgevoerd met het Symbian OS de grootste rol in de markt. Het was dan ook niet meer dan logisch dat Nokia de zakelijke kant van de markt zou opzoeken met modellen die speciaal daarvoor ontwikkeld zijn. De nieuwe Series 60 3rd Edition gebruikersinterface is één van de dingen die daarin meespelen. De eenvoud en wijzigingen in de nieuwe gebruikersinterface komen aanbod in deze review, naast natuurlijk alle standaard verbeteringen en eigenschappen van het toestel.

De E50 is na de introductie van de drie andere E-series (E60, E61 en E70) de vierde telg die markt bereikt. Het toestel is er in twee varianten; één zonder camera en één met camera. De toestellen verschillen verder niet van elkaar, al verschilt de prijs tussen beide natuurlijk wel.

- Toestel
- Batterij 3.7 V
- Oplader
- Speciale lader converter kabel
- Mono headset
- DKU-5 Datakabel
- Nederlandse handleiding en Quickstart manual
- Franse handleiding en Quickstart manual
- Software CD met daarop Nokia PC Suite

De handleiding is zoals bekend bij Nokia goed voor elkaar. Mooie afbeeldingen, lekker te lezen en alles wat men zoekt als men het toestel voor de eerste keer gebruikt. Geen aanmerkingen op dit vlak, behalve dat men als geoefende Series 60 gebruiker soms wat meer wil weten over de nieuwe gebruikersinterface. Helaas, is daar de handleiding niet voor bedoeld.

Plus- en minpunten Nokia E50

 • Aanwezige programma’s
 • Belkwaliteit
 • Bouwkwaliteit
 • Fantastisch scherm
 • Nieuwe Internet browser
 • Nieuwe Symbian OS en Series 60 interface
 • Nieuwste functionaliteiten aanboord
 • Ware Nokia 6310i opvolger
 • Zakelijke alleskunner leverbaar met of zonder camera
 • Zeer uitgebreid toestel
 • Agenda en notitielijst applicatie voor zakelijk gebruik niet sterk
 • Bedieningstoets scherp en stroef
 • Matige camera en videocamera
 • Scherm kan wat klein overkomen
 • Toetsenbord heeft wat kleine toetsen

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel heeft een volledig pakket met accessoires. Het pakket is niet groot en ook het aantal accessoires is niet bepaald groot:

Verder de accessoires langslopende komt men de mono headset tegen, wat vrij karig is. Een stereo headset was beter geweest. De meegeleverde datakabel is bekend. Gewoon een goede degelijke datakabel die een vermogen los kost, maar gelukkig in het pakket is gestopt.

Verder worden er geen geheugenkaart of andere accessoires meegeleverd. Als men kijkt naar de positionering van het toestel in de markt dan valt te begrijpen dat men hiervoor gekozen heeft.

Uiterlijk

De E50 is het meest standaard model in de gehele serie geworden en neemt dit stokje over van de E60. De candybar heeft geen volledige toetsenbord en is vooral bedoeld voor de gebruiker die dit ook niet verlangt. Welke punten zijn er dan wel die voor een gebruiker de doorslag zouden kunnen geven, deze E50 aan te schaffen al dan niet met ingebouwde camera?

Het toestel is met zijn afmetingen van 113 x 44 x 16 mm ronduit smal en dun. Het toestel is vooral lang ten opzichte van andere modellen, maar dat moet geen probleem tijdens het gebruik. Het gehele model voelt solide en goed stevig aan zoals dat van Nokia verwacht mag worden. Het toestel weegt 104 gram en dat is vele malen lichter dan de huidige E60. De afmetingen van de E50 zonder of met camera verschillen amper tot niets.

Kijkt men nu het complete toestel na dan valt op dat het allemaal vrij strak is qua ontwerp met veel zilveren invloeden. De twee kleurvarianten die er van de E50 zijn verschillen dan ook alleen qua kleur van de rand. Men heeft de keuze uit een witte of zwarte variant. Het toestel biedt op de voorkant een klein en smal scherm dat geflankeerd wordt door een speaker en lichtsensor boven het scherm en het onder scherm een toetsenbord met centrale bedieningstoets. Deze toets is wat scherp en is niet heel erg prettig tijdens het gebruik.

Het toetsenbord doet zijn werk naar behoren. De toetsen zijn wat aan de kleine kant, maar doordat de markers goed voelbaar zijn, kan men blind een SMS bericht intikken. De overige toetsen op het toetsenbord voldoen. Achter de 5-richtings bedieningstoets is een waarschuwingslampje geplaatst die aangaat wanneer een gesprek gemist is of een ingekomen bericht ontvangen. Het lampje knippert een aantal minuten of uren voordat het bericht gelezen is.

Op de linkerzijkant bevinden zich de twee volumetoetsen. Op de rechterkant zijn de externe mono speaker, spraakrecordertoets en tekstselectietoets ogenomen. De onderkant bevat alleen de interfacepoot en connector voor de oplader. Als laatste nog de bovenkant die de aan/uit toets herbergt.

Het geheugenkaartslot is onder de klep geplaatst. Menig gebruiker zal daar ooit één keer een kaart plaatsen en deze nooit meer weghalen. De MicroSD geheugenkaart kan men zonder moeite verwijderen en plaatsen.

Het toestel heeft in zijn geheel weinig omhanden en dat maakt het uiterlijk juist zo sterk. De E50 is enorm dun, licht en klein. De ultieme opvolger van de 6310i die ook vele zakelijke gebruikers aanspreekt. Het feit dat Nokia nu een smartphone hiervoor heeft ingezet zegt iets over de manier waarop men ziet dat markt verandert. De E50 speelt daarin de komende periode enorm rol. Met zijn aansprekende uiterlijk zullen vele mensen en toekomstige gebruikers gaan vallen voor deze dunne en slimme alleskunner.

Uithoudingsvermogen

Geen UMTS, geen Wifi, alleen Bluetooth en de keuze voor een camera. Dat kan niet anders dan een batterijwonder zijn in de huidige tijd van toestellen die binnen enkele dagen leeg zijn. En dat is ook zo! De E50 haalt met gemak een dag of vier en dan belt en smst men alleen. Het is zelfs mogelijk een andere batterij te plaatsen die het toestel een batterijtijd geeft van een week. Hiervoor zal wel een andere klep voor de achterzijde moeten worden aangeschaft.

Het laden van het toestel gaat redelijk snel. Binnen anderhalf uur is het toestel vol. Dit hebben alle Nokia modellen en is een sterk punt van deze toestellen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is opnieuw op een hoog niveau bij Nokia. Gesprekken zijn duidelijk en komen goed over bij normaal gebruik. Kwaliteit is beter dan elke andere smartphone die nu aanwezig is op de markt. Geen reden tot klagen met dit toestel.

Op de diverse netwerken geen probleem met bellen en wanneer men het gesprek op de handsfree functie zet is het gesprek enorm goed verstaanbaar. Zelfs de andere kant klaagt niet en bij het hoogste geluidsniveau hoort men zich zelf nog niet terug. Dit is ronduit netjes te noemen en getuigt zich van een hoge kwaliteit.

Het gespreksoverzicht is op te vragen via de opneemknop en bevat vier tabbladen, die qua duidelijkheid niks te wensen over laten. De gegevens zijn simpel op te vragen via de tabbladen en men kan alles vinden wat gerelateerd is aan de gemaakte gesprekken. In het menu onder de icoon logboek vindt men nog meer informatie. Hier worden ook nog andere punten weergeven zoals de duur van de diverse oproepen, de kosten van deze oproepen (alleen mogelijk wanneer de kosten voor 1 minuut zijn ingesteld) en de GPRS gegevenssteller. Alles is simpel en doeltreffend op één punt te vinden en zo hoort het. Het instellen van de timers/tellers is vrij simpel te doen in het logboek menu. Men kan aangeven hoe lang de tellers bijgehouden moeten worden, hoeveel een gesprek mag kosten en welke eenheden gebruikt moeten worden. De tellers op nul zetten is zo gepiept via het menu van het logboek. De manier waarop dit alles werkt is gelijk aan andere Series 60 toestellen.

De meegeleverde beltonen die in het toestel zitten zijn 64-polyphonic beltonen en klinken erg goed. Er worden ook een groot aantal extra beltonen meegeleverd. MP3 wordt ondersteund en tevens kunnen opnamen gemaakt worden met de opnamefunctie en gebruikt als beltoon. Eigen beltonen instellen via de MicroSD geheugenkaart is ook getest en werkt. Een erg leuk punt dat gemeld moet worden is een nieuwe functionaliteit in Series 60 3rd Edition. Deze geeft namelijk de mogelijkheid om de naam van de contactpersoon uit te spreken in plaats van een beltoon of tegelijk met een beltoon. Het klinkt aardig, maar het is nog wel een computerstem die een naam probeert uit te spreken. Een echte stem is het niet en menigmaal is het amper te verstaan wat het toestel zegt. Maar desalniettemin heeft het zeker een potentie.

Zoals al aangegeven heeft de E50 een speciale indicator achter de 5-richtings bedieningstoets die oplicht wanneer een ingekomen bericht of gemiste oproep wordt getoond op het scherm. Deze indicator kan men uitschakelen, maar het is ook mogelijk een aantal instellingen aan te passen.

De trilfunctie wordt redelijk goed gevoeld in het toestel wanneer het toestel in de zak van bijvoorbeeld een jas is geplaatst. Vooral doordat het toestel zo dun is, voelt men het totaal niet zitten.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de E50 is een geval apart. Op het eerste gezicht lijkt het scherm niet breed genoeg. Het lijkt te smal voor zijn lengte. Maar na een aantal dagen het toestel gebruikt te hebben wendt men aan het schermoppervlak. Het toestel heeft een 262.000 kleuren TFT scherm aanboord met een QVGA resolutie van 240 x 320 pixels. De fysieke afmeting van het scherm is 2 inch en dat is nog al klein als men rekening houdt met de resolutie en de getoonde data op het scherm.

Gelukkig geeft deze resolutie amper tot geen problemen voor programma’s die men als gebruiker graag zou willen draaien. Vooral de stap van de oude gebruikersresolutie naar de nieuwe resolutie is betrekkelijk eenvoudig omdat de gebruikersinterface omschakelt of de velden aanpast aan de afmeting van het scherm. Concluderend is dit een enorm groot pluspunt voor Symbian Series 60, Windows Mobile voor de Smartphone kan hier zeker nog een puntje aan zuigen!

Het scherm is zeer duidelijk en ziet er redelijk goed uit wanneer de zon erop schijnt. Vooral de helderheid van het scherm is enorm goed. Dit is erg goed zichtbaar tijdens het maken van foto’s of video’s. De E50 kan er goed meekomen met andere modellen binnen de markt al is de afmeting van het scherm wat aan de kleine kant vergeleken met modellen als de D900, 6233 en K800i.

Het scherm van de Nokia E50 schakelt zich tijdens het bellen niet uit en dat is toch jammer want het zou batterijtijd kunnen besparen. Bij oudere Symbian Series 60 toestellen is de screensaver in de vorm van een klok amper afleesbaar wanneer de verlichting van het scherm niet ingeschakeld is. Dat is eindelijk opgelost in Series 60 3rd Edition. De screensaver is namelijk groter geworden en veel beter af te lezen. Men bedekt nog niet het complete scherm, maar alles is beter dan de oude oplossing.

Menu

Het soort besturingssysteem bepaald ook wat voor een soort menu of gebruikersinterface in het toestel aanwezig is. De Nokia E50 maakt gebruik van het Symbian 9.1 besturingssysteem met de nieuwste gebruikersinterface Series 60 Third Edition en dat is gelijk te zien. Een groot aantal nieuwe iconen, thema’s en onderdelen in de interface die nu draait op een resolutie van 240 x 320 pixels. In plaats van 3 x 3 iconen worden er nu 3 x 4 iconen op het beeld getoond.

Net zoals de E60 en N70 heeft de E50 een homescreen op het bureaublad van het toestel, zoals de Windows Mobile toestellen al wat eerder hadden. Daarop worden opstaande taken, agenda-items van de huidige dag, verjaardagen in de komende dagen getoond en kunnen door de gebruiker vijf sneltoetsen naar een aantal programma’s ingesteld worden. Ook de muziekspeler zal nu op het homescreen worden weergegeven wanneer deze draait. Men vindt daarnaast net zoals in alle andere toestellen met een Series 60 gebruikersinterface de mogelijkheid tot het openen van de taskmanager via de menutoets door deze een aantal seconden vast te houden. Deze taskmanager kan men gebruiken om snel van het ene naar het andere openstaande programma te klikken of om programma’s via de “c” toets snel af te sluiten. Een extra punt is het feit dat de rode gespreksbeëindigingstoets gebruikt wordt voor het sluiten van applicaties, die naderhand op het toestel geplaatst zijn. Daarvoor zal een gebruiker zeker moeten opletten.

Wat de gebruiker verder op het beginscherm ziet is gelijk gebleven aan de Nokia N70, namelijk de notities voor de provider, de tijd, de Bluetooth, batterij, berichten en het ontvangst van het belsignaal. Aan de onderzijde van het scherm zijn twee links zichtbaar die door beide soft-keys gebruikt kunnen worden. Het gaat hier standaard om twee standaard links, maar deze kunnen zelf naar eigen wens ingesteld worden via het instellingenmenu. Naast deze instellingen kan men de centrale 5-richtings bedieningstoets in de vijf richtingen ook een functie meegeven. Dit werkt alleen wanneer het homescreen niet ingeschakeld is.

Wanneer men het menu zelf wil opstarten moet men op de menuknop drukken. In het menu vindt men een groot aantal iconen in roosterweergave waarachter een groot aantal programma’s zitten. De manier waarop deze iconen zijn ingedeeld is een stuk verbeterd en diverse programma’s zijn opgedeeld in redelijk aantal mappen. Het is mogelijk om de volgorde en mappen waarin diverse programma’s staan aan te passen. De gebruiker kan zelfs de plek wijzigen waar een map staat. Naast het wijzigen van deze mappenvolgorde en de indeling daarvan is het mogelijk een andere soort van weergave van alle mappen te kiezen, genaamd de lijstweergave. Ook bij de lijstweergave is verplaatsing mogelijk.

Het homescreen op het bureaublad van het toestel heeft een aantal kleine aanpassingen, die men kan doorvoeren. Men kan de vijf snelkoppelingen instellen en het homescreen aan en uit zetten. Allemaal wat karig. Hopelijk is het mogelijk wat aanpassingen te doen en wat eigen inzichten te realiseren met een nieuwe thema creator.

Het menu heeft de mogelijkheid tot zeer uitgebreide thema’s, iconen en achtergronden. Het standaard thema in het toestel is van een mooie kwaliteit vooral de iconen zijn erg netjes geworden. Verder worden er standaard geen andere thema’s meegeleverd, maar men kan deze wel gewoon op het toestel plaatsen en installeren.

Telefoonboek

Bij de dit toestel is het telefoonboek, contacten genoemd, net zoals in andere Series 60 smartphones. De contacten kunnen standaard op twee manieren opgevraagd worden en dat is wanneer men in het menu naar contacten gaat of wanneer men de 5-richtings bedieningstoets indrukt (vooraf ingestelde functie, die aangepast kan worden). Heeft men contactpersonen op de SIM kaart staan dan kunnen deze niet in de contactenpersonen lijst worden weergegeven. Deze contactpersonen moeten eerst worden overgezet naar het geheugen van het toestel zelf. De E50 vraagt daar zelf om wanneer de eerste keer contacten applicatie wordt bezocht. Onder contacten kunnen verder onder twee tabbladen de contactpersonen en de groepen waar deze personen zijn ingedeeld worden bekeken. Het aantal groepen en contacten die de gebruiker kan toevoegen is beperkt aan het vrije interne of externe geheugen.

Per contactpersoon kan men standaard een redelijk aantal punten met data toevoegen: Voornaam, Achternaam, Bedrijf, Functie, Telefoonnummer, Mobielnummer, Faxnummer, Emailadres. Mocht men dan meer data willen toevoegen dan kan dit via “gegeven toevoegen” en kan men diverse extra’s gegevens toevoegen zoals: Telefoonnummers, Mobiele nummers, Fax nummers, Adressen, Emailadressen, URL’s, de verjaardag van een contactpersoon en een notitie. Het is nog niet zo uitgebreid als de Windows Mobile toestel, maar voor een smartphone is het niet anders dan zeer netjes. Deze optie is exact hetzelfde gebleven met andere Series 60 toestellen.

Het is mogelijk aan een persoon of groep een afbeelding en een thumbnail (kleine afbeelding of logo) of een beltoon toe te voegen. Men kan ook aangeven wat de standaardnummers en adressen zijn om naar te SMSen, te bellen, te videobellen, te MMSen of te emailen. Dit kan erg handig zijn wanneer men meerdere nummers in het geheugen heeft staan. Het is ook mogelijk om een normaal thuisnummer in te stellen als SMS nummer. Naast deze functies kan men de diverse contactpersonen vanuit het programma versturen via Bluetooth, email en SMS. Contactpersonen opslaan op de geheugenkaart is mogelijk met Series 60 3rd Edition en dat is vooruitgang ten opzichte van eerdere Series 60 edities.

De voice dailing werkt met een vooraf ingestelde invoer. Dit werkt redelijk, al geeft het toestel nog een vage reactie wanneer de juiste contactpersoon niet gevonden wordt. Het toestel spreekt dan iets terug wat niet te verstaan is. Gelijkwaardig aan de opleesfunctie bij een inkomend gesprek.

Messaging

Alle mogelijkheden op het gebied van messaging zijn aan boord van dit toestel. MMS, SMS, picture messaging, email via POP3, SMTP en IMAP4 servers zijn aanwezig. Men kan de diverse berichten opvragen via het berichten icoon in het menu en daar vind men een aantal mappen in een lijstweergave. Men kan snel een bericht invoeren of de inbox bekijken waarin alle soorten berichten op de email berichten na samen zichtbaar zijn. Nadeel is daarvan is dat men dan alle berichten door elkaar heeft staan. Een goede manier was geweest berichtregels te introduceren waardoor de diverse berichten in bepaalde zelf te definiëren mappen terecht zouden komen. Helaas is deze functie nog niet opgenomen in de Series 60 interface.

Instant email is standaard aanwezig in het toestel en wordt ondersteund in het besturingssysteem. Er zijn oplossingen aanwezig voor Blackberry Connect, Nokia Business Center IBM Websphere, Oracle Collaboration Suite, 24 Access, Seven Always-On Mail en Visto Mobile. Deze applicaties maken het ook mogelijk OTA (Over-The-Air) de kantoor informatie systemen te beheren en te synchroniseren. De software was nog niet in de toestellen aanwezig, maar kan deze software wel voor het toestel downloaden. De ondersteuning voor deze applicaties is momenteel essentieel geworden in de huidige markt. Vele zakelijke gebruikers stappen namelijk nu al over van hun Blackberry.

De eenvoud van Blackberry services en de manier waarop gebruikers de sterke kanten van een Nokia toestel kunnen combineren zijn momenteel de hoofdreden om over te stappen. De E50 zal daar samen met de andere E-series alleen maar toe bijdragen. De toestellen hebben namelijk alles standaard aanboord en bieden het aan op een dergelijke manier dat niet enorm moeilijk is voor de gemiddelde gebruiker. De software vanuit de Blackberry is namelijk gelijk gebleven aan wat men op de nieuwe Nokia’s tegenkomt. Alleen dan wel in een Nokia/Series 60 jasje.

Het invoeren van de tekst via het standaard toetsenbord gaat snel en werkt lekker al werken de kleine toetsen wel wat tegen. Alle verdere instellingen op deze Nokia zijn hetzelfde als bij ander Nokia of BenQ-Mobile toestellen. Het “#” dient voor de bediening van de soort invoermodus, de “c” toets is voor het verwijderen van de tekst en de “ABC” toets dient voor het selecteren van tekst of het wijzigen van de mogelijkheden die er zijn voor het invoeren van tekst in het toestel. Tijdens het invoeren zijn er een aantal regels te zien waarop de tekens worden geplaatst. Heeft men het bericht af en hoeft het nog niet verstuurd te worden dan kan het worden opgeslagen in de ontwerpen map. Is het bericht eindelijk verzonden dan komt het in de verzonden map geplaatst. Versturen van een foto of een andere multimedia bestand is gewoon mogelijk via het berichtenprogramma, maar ook via het fotoalbum of RealOne programma. Ontvangen bestanden kunnen bekeken worden door middel van deze programma’s.

Een nieuw onderdeel in het messaging gedeelte is het invoeren van email accounts. Vroeger werkte dat nogal omslachtig, maar vanaf nu is dit opgelost door een simpele wizard die doorlopen moet worden. Alle opties en invoervelden worden aangegeven en aan het einde heeft de gebruiker heel eenvoudig zijn instellingen in het toestel zitten. Absoluut een verbetering ten opzichte van de oude situatie. In de toekomst zullen zelfs speciale provider gestuurde systemen en programma’s komen die het toestel volledig zullen instellen. Men hoeft dan nooit meer zelf de instellingen te bepalen, te kiezen of te downloaden bij de provider. Het toestel maakt zelf contact met de provider, download de data en zal het toestel compleet instellen voordat u het menu of een andere functie in het menu gezien heeft. Het systeem is in een simpelere vorm al aanwezig in provider-gelockte modellen als bijvoorbeeld een T-mobile MDA Vario II. In de toekomst zal het op alle modellen werken.

Text-to-speech is een gloednieuw onderdeel in Nokia telefoons. Het wil niet anders zeggen dan de mogelijkheid tot het uitspreken van een tekst door een mensenstem in het mobiele toestel. In de E50 is Ingrid aanwezig, een Nederlandse vrouwenstem die de gebruiker toespreekt wanneer deze een tekstbericht willen laten uitspreken. Men kan de snelheid van het spreken en het volume van de stem instellen.

De applicatie is nog niet geïntegreerd in het Berichten onderdeel van het toestel. Een losse applicatie kan men opstarten en deze zal wanneer er tekstberichten in de inbox aanwezig zijn deze uitspreken. Men luistert dus naar de gesproken stem Ingrid die het SMS bericht voordraagt. Dit werkt erg goed en de kwaliteit is zeker niet slecht. De woordenschat van de stem is soms lachwekkend, maar over het geheel gezien is de nieuwe berichtenlezer zeker een toevoeging aan de huidige reeks met toestelspecificaties. Samen met de gesproken hulp is dit een welkome aanvulling.

Hieronder vindt men een voorbeeld van het voorlezen van een SMS bericht met de volgende tekst:

Welkom bij de nieuwe review van de Nokia E50 Voor meer informatie over dit nieuwe toestel kan men terecht op de toestelpagina :-D :-( NieuweMobiel.NL

Video Nokia E50 berichtenlezer

Connectivity

Connectiviteit is een naam die door Nokia verzonnen is in de mobiele telefoon markt. Alle mogelijke verbindingsmogelijkheden zijn aanwezig op de toestellen van de Finse fabrikant, op één ding na! Wifi is de grote afwezige in de E50. Voor het VoIP bellen (bellen via een internetverbinding) zou het toestel uitermate geschikt zijn, maar helaas is Wifi niet aanwezig. Daarvoor moet men de E60 hebben.

Aangaande de Bluetooth moeten worden opgemerkt dat deze functie enorm goed werkt en vrij weinig vraagt van de batterij. De reikwijdte van de Bluetooth antenne en de achterliggende software is veel verder en beter dan die van andere modellen. In de afgelopen weken is gebleken dat Nokia Bluetooth ontvangers en software veel stabieler zijn dan die van andere merken, dat blijft een sterk punt van Nokia. Op de Nokia E50 is het ook mogelijk om via Bluetooth contact te leggen met een speciaal Nokia Bluetooth keyboard en via een headset constant audio te beluisteren. Simpel een verbinding leggen en een reeks MP3 bestanden starten is voldoende. Helaas is de kwaliteit nog niet fantastisch, wellicht brengt een toekomstige stereo Bluetooth headset daar verbetering in, maar dan zal Nokia eerst eens stereo Bluetooth moeten ondersteunen op zijn modellen. Nokia loopt daarin enorm achter.

Op het toestel zit ook een modem, die gebruikt kan worden voor een draadloze inbel- of GPRS verbinding tussen een laptop en een netwerk. Men kan de verbinding met de PC, laptop of ander netwerk via Bluetooth, datakabel of infraroodpoort laten lopen.

Andere applicaties die aanwezig zijn; zijn een device manager voor het ontvangen van service instellingen van providers of de werkgever en een PC Suite synchronisatie applicatie die bijhoudt wat de status is van de synchronisatie.

Helaas geen Wifi, maar dat is begrijpelijk wanneer men kijkt naar de positionering van het product rond de E50. Het toestel is het goedkope antwoord op de 6310i en het goedkope broertje van de E60. De keuze valt te begrijpen.

Geheugen

De hoeveelheid geheugen van het toestel is 70 MB en is meer dan genoeg voor de gebruiker van het toestel. Ook wanneer grote bestanden binnen worden gehaald via emailberichten.

Naast het interne geheugen is er in het toestel ook extern geheugen aanwezig. Een MicroSD geheugenkaartslot is in het toestel aanwezig. Een losse geheugenkaart wordt helaas niet meegeleverd.

Camera

Zoals al aangegeven kan men de E50 krijgen met of zonder camera. Nokia biedt als eerste toestel in de markt die de volledige vraag van de markt bedient. Dit is voor zakelijk gebruik natuurlijk een unicum. De gebruiker kan nu bepalen of een camera gewenst is in zijn of haar situatie.

De kwaliteit van de camera is vergelijkbaar met die van Nokia 6680. Dat is een toestel van minstens een jaar oud. De 1.3 Mpixel camera is niet fantastisch en alleen geschikt om af en toe een foto of video mee te maken. In ons geval zouden we de versie zonder camera gaan gebruiken, omdat de toegevoegde waarde van een dergelijke magere camera niet echt hoog is.

De camera past net zoals andere camera's constant de invloed van de lichtintensiteit aan die de omgeving heeft op de camera (en videocamera). De foto's die gemaakt worden hebben het formaat JPG. De videofunctie is in de E50 samengevoegd met de camera in één programma. De videofunctie is ook vrij matig en heeft het opnameformaat 3GP. De lengte van de opnamen is onbeperkt.

Qua instelmogelijkheden kan men kiezen uit twee resoluties. Gelukkig kan men naast deze twee resoluties een keuze maken uit drie verschillende kwaliteiten (Hoog, Normaal, Gering). Tijdens het maken van de foto's kan men tien zoomstanden gebruiken. Een reekmodus is ook aanwezig in de E50. Dit is eigenlijk niets anders dan een multishot functie waarbij men zes foto's snel achter elkaar kan schieten. Helaas, is het niet mogelijk om de multishot functie op enige wijze aan te passen.

Verdere instellingen die in het toestel aanwezig zijn voor de camera is de zelfontspanner met drie standen (10, 20 en 30 seconden), nachtmodus voor beide resoluties (van goede kwaliteit), aanpassen van de helderheid en contrast tijdens het fotograferen, het maken van foto's met vier schillende soorten witbalans (Automatisch, Zonnig, Verlicht en Fluorescerend) & vier verschillende soorten kleurtoon (Normaal, Sepia, Zwart-wit en Negatief), wijziging van de standaard naam en de wijziging tussen de geheugenkaart en het interne geheugen als opslagmedium.

De videoresoluties zijn: 176 x 144 pixels en 128 x 96 pixels. De camera geeft in het beeld alleen de tijd weer die opgenomen wordt. Verder kan men tijdens in het afspelen inzoomen. Andere instelmogelijkheden zijn onder andere de nachtmodus voor beide resoluties, aanpassen van de helderheid en contrast tijdens het fotograferen, het maken van foto's met vier schillende soorten witbalans (Automatisch, Zonnig, Verlicht en Fluorescerend) & vier verschillende soorten kleurtoon (Normaal, Sepia, Zwart-wit en Negatief), uitschakelen van het geluid, wijziging van de standaardnaam en de wijziging tussen de geheugenkaart en het interne geheugen als opslagmedium.

Wanneer de afbeeldingen gemaakt zijn door de camera kunnen ze opgevraagd worden via de Galerij icoon in het menu. Hier wordt geen scheiding meer gemaakt tussen de data op de geheugenkaart en de data op de telefoon zelf zoals dat bekend is uit andere Series 60 modellen. Onder de map afbeeldingen vindt men de gemaakte afbeeldingen in een lijstweergave. Dit is de enige weergave die mogelijk is.

Wanneer een foto geopend wordt kan men de foto op het volledige scherm weergeven, roteren, verwijderen, van naam wijzigen en er op inzoomen. De aanpasmogelijkheden voor de netgemaakte foto's zijn duidelijk aanwezig en netjes voorzien.

Een video kan worden bekeken in de RealOne speler. Het werkt vrij simpel. Met deze video speler is het mogelijk om TV te kijken op het toestel via een streaming verbinding. De RealOne speler is vooral op het toestel geplaatst om bijvoorbeeld muziekvideo's en omgezette DVD's te bekijken op het toestel.

Versturen van foto's en video's gaat vrij simpel via MMS, Bluetooth, email en de meegeleverde datakabel en software. Een uitkomst daarvan is dat men niet van te voren de Bluetooth functie aangeschakeld hoeft te hebben om iets te versturen. Het toestel schakelt deze zelf aan wanneer men iets wil versturen.

De camera is een leuke toevoeging aan de E50, maar echt nuttig is het allemaal niet. De camera en videocamera hebben een matige kwaliteit en bieden niet wat men van in de huidige markt verwacht. Menig persoon zal overwegen de cameraloze versie te nemen vanwege de prijs of vanwege het feit dat men binnen een zakelijke omgeving geen camera mag gebruiken.

Aanwezige programma's

De hoeveelheid extra programma’s, die in het toestel aanwezig is, is uitgebreid ten opzichte van de Nokia N70 op een paar kleine punten maar vooral compleet vernieuwd op een groot aantal vlakken. Een aantal programma’s komen standaard terug en een aantal andere worden extra meegeleverd. Vooral de laatstgenoemde programma’s zijn momenteel maar gedeeltelijk bekend en worden hier dan ook niet besproken.

Een aantal programma’s zijn standaard terug te vinden op een Series 60 toestel. Dit zijn onder andere een agenda met de takenlijst nu ingebouwd in plaats van een losse applicatie, een profielprogramma (waar mee vijf vooraf ingestelde profielen gewijzigd kunnen worden, waaronder een flight mode profiel), favorietenprogramma (om de rechter soft-key en daaronder de favorieten aan te passen), notities/kladblok, omrekenfunctie, rekenmachine, opname-eenheid of voicememo (één minuut opneemlengte en bestanden met een AMR formaat, die gebruikt kunnen worden als beltoon), alarmklok, informatieprogramma over het geheugen, chatprogramma via instant messaging en de standaard Nokia voice command functie, die gebruikt kan worden voor diverse functies binnen het toestel. Ook is er in dit toestel een volledige file manager geïntegreerd, die het mogelijk maakt diverse mappen te bekijken en diverse bestanden over te zetten.

Er moet worden opgemerkt dat de agenda/takenlijst en notitielijst applicatie ten opzichte van Windows Mobile modellen veel te wensen overlaat. Vele mogelijkheden die standaard aanwezig zijn in WM toestellen en mee gesynchroniseerd worden vanuit Outlook zijn niet aanwezig in de E-series. Dit verdient aandacht en meer dan een beetje aandacht. Binnen de Sony Ericsson P990i en M600i die beide draaien op UIQ 3.0 worden een groot aantal van de punten wel meegenomen. Het gaat hier bijvoorbeeld om het ontbreken van volledige notitievelden in de agenda en notitielijst.

Op het toestel vindt men twee browsers, een vernieuwde Internet browser en een WAP browser, waarmee ook simpele internetpagina’s kunnen worden bekeken. De Opera browser is niet meer nodig, want Nokia heeft nu een fantastische browser in alle nieuwe Series 60 toestellen geplaatst. Deze browser lijkt er hetzelfde uit te zien als wat men gewend was, maar niets is minder waar. Het complete scherm waarin de gebruiker rondsurft is compleet vernieuwd. Bovenin wordt alle verbindingsinformatie weergegeven en de rest van het scherm is verder gevuld met de webpagina.

Als de pagina geopend wordt is gelijk duidelijk dat er veel veranderd is. De pagina wordt goed weergegeven en alles is direct leesbaar. Ook is er een kleine cursor zichtbaar die bediend kan worden met de centrale bedieningstoets. Deze kan de gebruiker over het hele scherm verplaatsen. Over de pagina surfen of bijvoorbeeld links aanklikken wordt hierdoor doodeenvoudig. Een tweede functie is toegevoegd speciaal wanneer pagina’s erg groot worden. Deze functie, die bestaat uit een transparant venster dat over de pagina heen valt en aangeeft waar de gebruiker zich op de gehele pagina bevindt, wordt geactiveerd als men veel moet scrollen in een bepaalde richting.

De manier waarop dit alles werkt is subliem en waar genot om te gebruiken. Het is nu mogelijk om op een goed groot scherm te surfen zonder dat daarvoor een touchscreen nodig is. Daarnaast is er nog een derde functie toegevoegd. Als de gebruiker namelijk de terug toets indrukt worden de pagina’s die bezocht zijn in een soort rondo getoond. Men kan nu simpel door de rondo heen gaan en de juiste pagina uitkiezen die net bezocht is. Werkelijk een uitkomst, die geen enkele andere browser op een mobiel toestel ooit bood.

De WAP browser gebruikt men om WAP en simpele internet pagina’s en content diensten, zoals Vodafone Live of T-zones te bezoeken. Via een GPRS verbinding over WAP (oftewel GPRS-en) of een inbelverbinding over WAP (oftewel WAP-pen) kan men de browser gebruiken.

Office ondersteuning in Series 60 toestellen bestond de afgelopen jaren uit het meeleveren van QuickOffice op elk model dat Nokia leverde. Dit veranderde vanaf het punt dat de eerste drie E-series naar voren kwamen. Op deze toestellen is namelijk een set met aparte Office applicaties meegeleverd. Maar op de E50 moet men het doen met QuickOffice dat alleen de mogelijkheid heeft bestanden te bekijken. Aanpassen of bewerken is er niet bij helaas.

Op het toestel is tevens een PDF lezer meegeleverd. De Adobe PDF lezer is standaard op het toestel aanwezig en geeft mogelijkheid binnengekomen PDF bestanden te openen en te lezen. Aanpassen is er helaas niet bij.

De Navigator is een applicatie speciaal bedoeld om mee te kunnen navigeren, maar deze keer niet met kaarten van een bepaald land. De applicatie heeft alleen de functionaliteit van het bijhouden van log en het ophalen van de huidige positie. Men kan dus van een bepaalde route de positie, snelheid en andere informatie bijhouden. Er is ook een kompas aanwezig waarmee een bepaalde positie gevonden kan worden. Er kleeft één nadeel aan, de gebruiker zal zelf een GPS ontvanger moeten hebben. Deze wordt niet meegeleverd bij het toestel.

De landmark applicatie slaat waypoints en posities op die men in de navigator applicatie heeft bezocht of gaat bezoeken. Het is een planner waarmee van te voren de route bepaald kan worden.

De flash player is speciaal bedoeld voor het afspelen van flash animaties die meegestuurd worden met een emailbericht. De applicatie werkt vrij eenvoudig en geeft de gebruiker de mogelijkheid alle mogelijke flash bestanden te bekijken.

Standaard aanwezig en enorm handig; de nieuwe zoekfunctie. Deze biedt gebruiker de optie om te zoeken op bepaalde contactpersonen, berichten of andere data op het toestel. Enorm handig voor als men op zoek is naar alle informatie en data van een bepaald onderwerp. De applicatie is simpel, werkt snel en is een uitbreiding van het pakket aan programma’s dat Nokia meelevert. De zoekapplicatie zou standaard op elke E-series meegeleverd moeten worden.

De RealOne speler, die voor een lange tijd de standaard was in een Series 60 toestel, heeft een MP3 functie in zich. De speler werkt aardig, maar is niet zo handig. Daarom is door Nokia de nieuwe muziek speler geïnstalleerd die veel weg heeft van de interface die gebruikt wordt in een iPod en de W550i/W810i/W900i van Sony Ericsson. Nokia heeft dit zeer netjes gekopieerd en geeft de gebruiker van een Series 60 smartphone standaard de mogelijk om eenvoudig MP3 bestanden af te spelen. Het programma is te gebruiken op alle Nokia Series 60 modellen en wordt standaard op de N-series en elke ander toestel met Series 60 3rd Edition meegeleverd.

De versie op de nieuwere modellen is een verbetering van de speler die voor de N70, N90 en oudere modellen geleverd wordt. Gelukkig is deze versie nu goed toegepast op het toestel, past het goed in de diverse schermresoluties die ondersteund worden en wordt de speler getoond in het homescreen. Nadat een nummer is ingestart kan de speler in de achtergrond geplaatst worden en komt er een onderdeel bij in het homescreen waarop het huidige nummer zichtbaar is.

Naast alle standaard programma’s worden er een aantal extra programma’s meegeleverd. Dit zijn een programma genaamd Catalogs dat de mogelijkheid geeft tot het downloaden van allerlei content naar het toestel, zoals beltonen, programma's en updates.

Het is niet geheel duidelijk wat Nokia met de team manager wil bereiken, omdat het vooral een zakelijke applicatie is. De E50 is dan wel een zakelijk toestel, maar ook normale gebruikers zullen het toestel gaan gebruiken. De applicatie lijkt een beheerprogramma voor onderling contact tussen diverse medewerkers binnen een team. Het is helaas niet getest tijdens het reviewen.

Met het programma ZIP manager kan men ZIP bestanden beheren. Men kan bestanden opslaan in een ZIP bestand of een bestaand ZIP bestand openen en bekijken.

Net zoals de al eerder besproken berichtenlezer is de gesproken hulp een nieuw onderdeel in alle E-series. Het helpt de gebruiker in het bedienen van het menu. Helaas is de applicatie nog los en nog niet ingebouwd in de complete gebruikersinterface. Men moet de applicatie los opstarten en dan de diverse functies raadplegen. De gesproken hulp kan diverse tekst en functies uitspreken. Men kan onder andere recente oproepen, contacten of de huidige tijd en datum laten uitspreken. Het is ook mogelijk om een nummer of de voicemailbox te bellen. De applicatie werkt erg goed, al is het volume van de gesproken stem wel wat laag.

Hieronder vindt men twee video's waarin de gesproken hulp getoond wordt:

Video 01 Nokia E50 gesproken hulp

Video 02 Nokia E50 gesproken hulp

Over de ingebouwde en meegeleverde Help functie en SIM-functie moet natuurlijk ook gesproken worden. Het toestel heeft een hele simpele en handige Help functie die de handleiding eigenlijk overbodig maakt. Men kan namelijk bijna alles vinden in de Help functie van het toestel. De SIM-functie is een onderdeel van het menu en daarbinnen kan men een aantal nummers en functies die op de SIM kaart staan bekijken en gebruiken, zoals de dienstnummers en de belangrijke nummers van een provider.

De zelfstudie applicatie is iets wat sindskort pas op de toestellen van Nokia aanwezig is. De applicatie legt alle functies uit van het toestel in een redelijk aantal aparte programma’s. Alle functies van het toestel komen aanbod en geven de gebruiker een goed beeld van het toestel. Standaard wordt dit programma bij de eerste keer opstarten opgeroepen waardoor iedereen gelijk door de complete uitleg kan lopen.

Games

Qua games zal de nieuwe E50 uitgerust worden met geen enkel spel. De aanwezigheid van Snake was wellicht het minste wat men had mogen verwachten.

Extra's

Onder het onderdeel Extra’s zijn er weer een aantal punten die besproken zullen worden. Daaronder het onderdeel DVS (Drukken Voor Spreken, ook wel Push-to-talk genoemd) en het onderlinge verschil tussen de E50 en 6310i.

Push-to-talk geeft een E50 dezelfde functionaliteit als een portofoon, maar dan via het GSM netwerk. Met een druk op de knop kan een gebruiker daarmee een groep andere gebruikers bereiken, die men op het toestel zelf kan instellen. Net als bij een portofoon is het half-duplex, dus de ontvanger kan niet tegelijkertijd iets terugzeggen. Uiteraard is het bericht net als een gewoon GSM gesprek gecodeerd en reist het via het netwerk waardoor afstanden tussen zender en ontvanger niet relevant zijn zolang beide binnen bereik van het betreffende netwerk zitten. Dit kan bijvoorbeeld worden ingezet voor hulpdiensten, als vervanging van de portofoons.

De specificatie ("Push-to-talk over Cellular (PoC)") werkt via GPRS, EDGE, WCDMA (UMTS) en WiFi. Men kan er alleen gebruik van maken wanneer de provider het ondersteunt. Momenteel zijn er in Nederland nog geen providers die deze dienst aanbieden. Een groot toestellen zijn al wel uitgerust met Push-to-talk of ook wel DVS (Druk Voor Spreken) genoemd in het Nederlands.

Het verschil tussen de E50 en 6310i is hieronder goed zichtbaar:

Conclusie

Zoals altijd wordt aan het einde van de review de balans opgemaakt. Wat zijn nu de sterke en zwakke punten van de E50, die samen met de andere E-series de zakelijke markt zal proberen te domineren.

De E50 wordt in twee varianten geleverd en dat mag als een pluspunt worden beschouwd. Iedere zakelijke gebruiker heeft de keuze uit een toestel met of zonder de camera. Menig persoon zal de camera weglaten want de kwaliteit is niet al te best en het nut ervan is voor veel zakelijke gebruikers niet direct aanwezig. Al zijn er natuurlijk genoeg branches te vinden die een toestel met camera ambiëren.

De bedieningstoets van het toestel is wat aan de scherpe kant en het bedienen van de toets is niet bepaald een pretje. Het gaat allemaal wat stroef. Het toetsenbord heeft daarnaast wat kleine toetsen vergeleken met de andere E-series, maar door de goede markers op het toetsenbord kan men eenvoudig snel tekst invoeren.

Hetzelfde geldt min of meer voor het scherm. Een resolutie van 240 x 320 pixels op een 2 inch scherm zorgt ervoor dat de tekst erg klein wordt. Bepaalde oudere personen kunnen de teksten op het scherm vrij lastig lezen.

Als laatste minpunt komt de agenda en notitielijst applicatie naar voren. Deze had beter uitgevoerd moeten worden. De E-series zijn op dit punt zwak uitgevoerd en kunnen niet mee met andere modellen draaiend op het Windows Mobile platform.

De sterke onderdelen van de E50 zijn vooral het feit dat het toestel zo enorm klein, dun en gemakkelijk te gebruiken is. Dit is het toestel waar menig gebruiker al jarenlang op wachtte en waarvoor menig gebruiker zijn 6310i in de kast zal leggen. Het toestel is kleiner, biedt meer opties, heeft een goed batterijuithoudingsvermogen (helaas niet zo goed als die van de 6310i, maar een week is haalbaar met een andere batterij en batterijklep) en levert eindelijk de functionaliteiten in een jasje die iedere zakelijke gebruiker wenst.

De nieuwe E50 is een absolute zakelijke alleskunner voor gebruikers die alleen willen bellen en SMSen en daarnaast nog hun mail willen lezen. Het toestel kan het allemaal en bezit een goede belkwaliteit en bouwkwaliteit. De keuze voor iedere zakelijke gebruiker en een product dat geen enkele andere fabrikant momenteel kan aanbieden. Deze E50 zal het echte succes van Nokia op de zakelijke markt doen continueren en laat zien waarin Nokia de sterkste is. Daar kan een merk als Samsung, Sony Ericsson of HTC momenteel geen enkel product tegenover zetten! Tot het moment dat men met een dergelijk product komt, blijft Nokia marktleider.

Voor mensen die voor de keuze staan tussen de 6233 en de E50 zouden wij willen aanraden te kijken wat men echt nodig heeft. De 6233 is lof, zwaar en eigenlijk te groot. Het toestel biedt veel opties, maar heeft men die wel nodig? De camera van de 6233 is echt beter dan die van de E50 en gaat men daarvoor dan is de keuze snel gemaakt. Heeft men geen behoefte alle multimedia onderdelen van de 6233? Neem dan de E50. Een smartphone product dat op de lange duur meer te bieden heeft dan de JAVA telefoon; de 6233.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia E50 review