Nokia 8800 Sirocco Edition review


Design is iets dat Nokia binnen de mobiele branche heeft uitgevonden. De 8-series is vanaf het begin Nokia’s paradepaardje met modellen die er zeer gelikt uitzien en speciale specificaties en accessoires bieden.

Bij de nieuwe 8800 Sirocco is dat niet anders. De opvolger van de standaard 8800 wordt in de review besproken en naast zijn tegenhangers binnen de markt gelegd.

Als opvolger van de 8800 die in drie verschillende kleuren op de markt verschenen is (Goud, Zilvergrijs en Zwart) moet de nieuwe Sirocco natuurlijk iets extra’s brengen. Dat doet het toestel ook en tijdens de review zal duidelijk worden op welke onderdelen de nieuwe Nokia telg verbeteringen heeft. De nieuwe Nokia 8800 Sirocco wordt in twee kleuren geleverd; een zwarte en zilveren versie. Tijdens de review is de zwarte versie gebruikt.

Van de 8800 Sirocco worden zoals gemeld twee varianten geleverd. Het verschil is de kleur van het toestel. Daarnaast zijn er verschillen tussen de accessoires. De bureauhouder, Bluetooth headset en draadgebonden mono headset hebben allemaal een andere kleur meegekregen in stijl met de zilveren variant. Speciale lichte crèmekleur van de achterkant en de zilveren kleur van het toestel is gebruikt voor de genoemde accessoires. Bekijk de onderstaande foto voor de verschillen tussen beide.

Voor Nokia is de 8-series altijd heel belangrijk geweest. Modellen als de 8850, 8910/8910i en de 8800 zijn voor het merk de absolute topmodellen geweest op het gebied van design en sterke hang naar hoogstaande kwaliteit in een speciaal jasje. Binnen dit gedeelte van de markt zijn er maar weinig tegenhangers. De V3i Dolce & Gabbana, Samsung Serene en LG KE800 komen in de buurt van de Sirocco, maar hebben allemaal niet de status en uitstraling van een model als de 8800 Sirocco.

- Toestel
- Batterij (2 stuks)
- Oplader
- Bureauhouder
- Mono headset
- PC Suite CD
- Schoonmaakdoekje
- Beschermhoes
- Bluetooth headset BH-801
- Handleiding Bluetooth headset BH-801
- Handleiding Nederlands
- Handleiding Frans
- Naslaggids Nederlands
- Naslaggids Frans

Het totale pakket van het toestel zit zeer goed in elkaar. Een datakabel is in de doos niet aanwezig, omdat het toestel daarvoor geen aansluiting heeft. Dat betekent dus voor gebruikers dat ze het toestel moeten aansluiten op PC of laptop via de Bluetooth verbinding.

De meegeleverde draadgebonden headset is een zeer nette headset. De headset is zwart en past goed bij het toestel. De kwaliteit van een gesprek via de headset is goed. Ook het luisteren van de radio via de headset is geen probleem. Luisteren van muziek via headset is ook geen straf, maar het is een mono headset. Daar heeft men dus niet veel aan en geeft ook geen recht aan de mogelijkheden van de muziekspeler en de radio.

Zoals eigenlijk meer regelmaat is dan uitzondering, zitten de handleidingen van Nokia goed en duidelijk in elkaar. Duidelijke teksten die de gebruiker uitlegt per handeling wat men moet doen, ondersteunt door heldere afbeeldingen en pictogrammen. Duidelijke en heldere taal wat het toestel en het gebruik betreft. Wat betreft uitgebreide functies als Bluetooth, GPRS, WAP, etc. verschaft de handleiding puur algemene informatie.

De Sirocco krijgt een beschermhoes meegeleverd. Deze hoes beschermt het toestel tegen krassen en vuiligheid. De hoes is gemaakt van leer en past erg goed bij toestel. Helaas is het niet mogelijk het toestel met beschermhoes in de bureauhouder te plaatsen. De hoes slingert tijdens het laden van het toestel wat rond op het bureau.

De bureauhouder geleverd bij deze Nokia telg is alleen een laadstation. Men kan niet synchroniseren of een datakabel aansluiten. De houder heeft twee plekken voor het laden van het toestel en het laden van de extra batterij. Onder de houder is een ring zichtbaar die verlicht is en tijdens het opladen van het toestel van lichtsterkte veranderd. De verlichting kan door middel van een toets op de achterkant van de houder worden uitgeschakeld. Een goede oplossing wanneer men geen behoefte heeft aan de speciale verlichting.

Extra binnen de doos van de 8800 Sirocco is een Bluetooth headset. Een headset op basis van de BH-800, het topmodel van Nokia. Het is de eerste keer dat men bij Nokia en dergelijke accessoire bij een dergelijk model doorvoert. Iets dat totaal niet misstaat bij de Sirocco.

De headset is zeer klein uitgevoerd en past goed om en in het oor. Het speakergedeelte wordt in het oor geplaatst en de halve ijzeren ring gaat om de schelp van het oor heen. Deze ring kan in diverse richtingen worden bewogen, zodat plaatsing aan het linker- of rechteroor mogelijk is. Wanneer men de headset lang draagt kan het voorkomen dat men wat last krijgt van het speakergedeelte dat in het oor geplaatst wordt. Dit is afhankelijk van de grootte van het oor waarin de speaker geplaatst wordt. Enige irritatie van de oorschelp door de speciale halve ring kwam tijdens veelvuldig gebruik niet voor.

De kwaliteit van de headset is goed te noemen. Gesprekken komen helder en scherp door. Ook het feit dat de microfoon wat verder van de mond af is geplaatst geeft niet direct problemen. De kwaliteit lijdt daar niet onder en in rustige omstandigheden is amper te merken dat een BH-801 headset wordt gebruikt.

Wat zit er bij het toestel?

De zeer speciale doos bevat een groot aantal van de nieuwste accessoires. De 8800 Sirocco heeft een zeer speciaal pakket:

De bediening geeft ook niet direct problemen. Inkomende gesprekken worden alleen wel wat laat opgepikt en ook het inschakelen van het gesprek kan een enkele seconde duren. Menigmaal heeft men zichzelf al voorgesteld of de persoon aan de andere kant van de lijn begroet zonder dat de persoon het daadwerkelijk gehoord heeft. Helaas een smetje tijdens het gebruik van de BH-801 die de standaard Nokia beltoon gebruikt voor inkomende gesprekken. Op de zijkanten van de headset zijn de aansluiting van de lader en de volumeaanpassing geplaatst.

Het gewicht van de headset is negen gram en daarmee is de Nokia BH-801 headset één van de lichtste headsets die momenteel beschikbaar zijn. Ook de afmetingen zijn ronduit klein. Het toestel heeft 41 x 18 x 9 mm qua afmetingen. Verder ondersteunt de headset Bluetooth 2.0 en kan het maximaal 160 uur standby blijven en heeft het een gesprekstijd van zes uur.

Over het geheel gezien is de BH-801 een stijlvolle headset die men kan gebruiken in allerlei omstandigheden. Voor mensen die fashion, stijl en kwaliteit in een hoog vaandel hebben, is de BH-801 zeker een ultiem accessoire in het zeer uitgebreide pakket dat bij de 8800 Sirocco geleverd wordt.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel