Nokia 808 PureView review
Laten we eerlijk zijn: Nokia was de laatste tijd niet echt een merk waarmee je gezien wilde worden. De Finnen doen de laatste tijd echter verwoede pogingen om daar verandering in te brengen, en daar lijken ze aardig in te slagen.
Natuurlijk dingt deze 808 PureView niet mee naar de prijzen zoals de iPhone en Galaxy's van Samsung dat wel doen. Met de 808 PureView wil Nokia vooral scoren op het visuele vlak. Deze PureView is dan ook de opvolger van de tot nu toe ongeëvenaarde cameracapaciteiten van de N8 en uitgerust met een 41.0 Mpixel camera. Het klinkt ongelooflijk, maar het is toch echt zo. Nokia nam als promotiestunt zelfs een commercial op met het toestel!
Het zou wat oneerlijk zijn om deze telefoon te vergelijken met telefoons van de concurrentie omdat Nokia hier een geheel nieuwe categorie heeft neergezet. Het is eerlijker zijn om deze telefoon te vergelijken met populaire point-and-shoot-camera's. We gaan toch een poging wagen. Maakt deze PureView de beloften waar? En hoe zit het met de andere eigenschappen van deze smartphone?
Plus- en minpunten Nokia 808 PureView
- Geweldige camera
- Messaging
- Belkwaliteit
- Standaard browser
- Tikje lomp uiterlijk
Wat zit er bij het toestel?
De Nokia PureView 808 wordt geleverd in een kleurrijk rechthoekig kartonnen doosje. Het toestel ligt in een kartonnen houder. Hieronder vinden we een headset met verschillende maten oordopjes, een bandje waarmee je het toestel aan je pols kunt laten bungelen, een USB-kabel en een opzetstuk voor het opladen. Alles in zwart uitgevoerd, hoewel we de witte versie van de Nokia 808 PureView hebben getest. Daarnaast zijn er ook nog wat folders. De accessoires zien er prima uit en maken een degelijke, maar niet erg verrassende indruk. Verder heeft de bijgeleverde batterij een capaciteit van 1400 mAh.
Uiterlijk
Het eerste wat opvalt aan dit toestel, is dat de Nokia 808 PureView behoorlijk zwaar en dik is. Dat komt natuurlijk door de grote cameralens, die achterop het toestel zit. Het lijkt bijna of de telefoon een ouderwetse beeldbuis heeft. Op het eerste gezicht komt het toestel dan ook een beetje lomp over, maar door de afgeronde vormen ligt het goed in de hand. Op het beeldscherm na, is het toestel van plastic gemaakt. Het maakt een solide indruk, alle onderdelen sluiten goed op elkaar aan. Zoals gezegd hebben wij de witte versie getest, maar hij is ook verkrijgbaar in rood en zwart.
Onder het beeldscherm vinden we een langwerpige toets, die van die van links naar rechts dient als beltoets, menutoets en ophangtoets. Met deze laatste wordt de telefoon ook aan- en uitgeschakeld. Dit is opvallend, want de aan-uitknop zoek je in de eerste instantie bovenaan. Op de rechterzijde vinden we de cameratoets, vergrendeling en volumetoets.
Bovenaan komt daar dan nog de micro-HDMI-aansluiting bij, de USB-poort en de aansluiting voor de headset. Alleen de HDMI-aansluiting zit achter een klepje. De onderzijde bevat geen noemenswaardige onderdelen.
Het klepje om de achterkant is makkelijk te verwijderen, en als je de batterij uit de telefoon haalt, kun je de SIM-kaart in zijn schuifje plaatsen.
Uithoudingsvermogen
De batterij van onze Nokia 808 PureView was leeg toen we hem binnenkregen, dus we hebben hem meteen een nachtje aan de lader gelegd. Met onze intensieve testwerkzaamheden hield hij het iets langer dan een dag vol, een prima resultaat dus. Om energie te besparen zijn er diverse mogelijkheden, al zitten die wat verstopt. Zo is het mogelijk om de time-out van het scherm en de schermhelderheid aan te passen. Je bent echter mee geholpen met de speciale energiespaarstand. Deze vind je na het indrukken van de aan-/uitknop. Het toestel kan ook automatisch op deze stand overgaan als het batterij-niveau te laag is.
In de Nokia Winkel is echter ook nog het programma Battery Monitor verkrijgbaar. Deze geeft heel handig inzicht hoeveel en wat je nog precies kunt doen met de overgebleven lading.
Belkwaliteit
Het geluid tijdens de gesprekken valt een beetje tegen: het klinkt allemaal een tikje dof. Ook is het geluid in de eerste instantie wat zacht, maar dit is op te lossen met de volumeknop. Toch blijven we maar matig tevreden met de belkwaliteit van dit toestel. Tijdens het bellen zijn er wel voldoende mogelijkheden: dempen, speaker, het toetsenbord gebruiken, door je contacten navigeren en instellingen.
Beeldscherm
Het touchscreen heeft een resolutie van 640 bij 360 pixels en is gemaakt van 'onbreekbaar' Gorilla Glass. Met zijn schermdiagonaal van 4.0 inch heeft hij een prettige grootte, waarmee fijn te werken valt. Helaas is die nHD-resolutie erg laag voor het formaat. Het scherm geeft mooie heldere kleuren.
Ook de ‘kleur' zwart wordt helder en duidelijk weergegeven, wat je vooral goed ziet als het scherm vergrendeld is. Dat is natuurlijk te danken aan de ClearBack-techniek waarmee ook de PureView is uitgerust. Je kunt de time-out van het scherm instellen, net als de tekengrootte. De autorotate werkt goed, en is zeker niet overdreven gevoelig ingesteld. Niets zo irritant als een scherm dat bij de minste beweging in de horizontale modus springt, maar dat probleem heb je met de Nokia 808 Pureview gelukkig niet.
Menu
De bediening van het toestel gaat deels met de toets onderaan het scherm, maar in de praktijk gebruik je vooral het touchscreen. Het menu bestaat uit vier homescreens die je zelf kunt inrichten met behulp van widgets, wel vind je onderin beeld steeds de icoontjes voor om bij het applicatie-overzicht te komen, te bellen en het menu aan te passen. Het is makkelijk om tussen de verschillende schermen te swypen.
Telefoonboek
De Nokia PureView 808 is uitgerust met een overzichtelijk en uitgebreid telefoonboek. Je kunt de standaard gegevens als telefoonnummers, e-mailadressen, postadressen en een afbeelding toevoegen, maar daarbovenop is er nog ruimte voor extra's als een bijnaam, functie en allerlei andere toevoegingen.
Het is eenvoudig om groepen te maken en ook het navigeren door de contacten gaat soepel, door de scrollen of de eerste letter van de naam in te typen.
Messaging
Ook hierbij hebben we weinig problemen ondervonden. Het versturen van berichtjes gaat heel gemakkelijk, de app wijkt dan ook niet af van andere Symbian-toestellen. Grappig is dat je een ook ouderwets alfanumeriek toetsenbord kan gebruiken. De meesten zullen echter van de volledige QWERTY-indeling gebruikmaken. Er is zelfs spellingscorrectie!
Helaas zijn de knoppen wat klein en heeft hij nu en dan moeite met bepaalde knoppen. Een goed alternatief is Swype die je uit de Nokia Winkel kunt downloaden. Vreemd genoeg ondersteunt deze versie geen Nederlands. Wil je dat wel dan zul je een (gratis) account aan moeten maken in betalabs.nokia.com vanwaar je Swype beta met Nederlandse taal kunt downloaden.
Bij de SMS'jes kunt je een afbeelding of video toevoegen (uit de galerij, of ter plekke geschoten), of een geluidsopname, dia, sjabloon, notitie of visitekaartje. Handig is dat je via ‘mappen' in een keer door de inbox, verzonden berichten, concepten en de outbox navigeren. Ook kun je hier leveringsrapporten zien.
Nu staat Symbian Nokia Belle er niet om bekend vanwege de verregaande Twitter en Facebook-integratie. Toch is er Sociale netwerken dat maar een klein doekje voor het bloeden is. Erg goed is het niet, maar je kunt er berichten op bekijken en posten.
Connectivity
Naast de gebruikelijke verbindingsmogelijkheden als Bluetooth en WiFi beschikt de PureView ook over NFC, een FM-transmitter. Dankzij die laatste kun je muziek van je telefoon afspelen op je autoradio via een zelf in te stellen frequentie. Let wel even op als je op vakantie gaat, in sommige landen is dit verboden.
De ingebouwde browser is weliswaar een stuk beter dan voorgaande Symbian-versies, het is het nog net niet helemaal. Er zitten soms nog wat vreemde dingen in, zoals dubbele bevestigingen en hick-ups. Het blijft een verbetering, maar onze voorkeur gaat nog steeds uit de Opera browser. Wel netjes is de ingebouwde data-teller waar je zelfs een limiet kunt instellen. Handig om niet buiten je bundel te gaan.
Om zelf een WiFi Hotspot op te zetten heeft Nokia het programma JoikuSpot meegeleverd. Helaas gaat het om de gratis 'Light' uitvoering waar je maar bar weinig kunt instellen. Het is echter een begin.
Camera
Het is wel ironisch dat uitgerekend Nokia met een 41 megapixel cameratelefoon komt, want het bedrijf wilde voorheen nooit meedoen aan de "megapixel-race". Zo kwamen ze ook relatief laat met een 8 megapixel telefoon; de N86. Die was wel erg goed trouwens (de camera dan), maar dat terzijde. PureView is niet alleen een naam, maar een techniek. De 41 megapixel wordt namelijk niet gebruikt om foto's in maximaal 41 megapixel te schieten, je schiet vooral foto's in 5 of 8 megapixel. Dat wil niet zeggen dat de overige 36 megapixels ongebruikt blijven. Integendeel. Ze worden gebruikt om de kwaliteit van die 5 megapixel foto te boosten. 'Oversampling' heet dat. Foto's worden er niet alleen heel erg scherp door, er kan ook in weinig daglicht geschoten worden. Hoe groter de sensor, hoe meer licht erop kan vallen. Zo schiet je 's avonds en in het donker dus nog bijzonder goede foto's. De 1/1.2 inch grote sensor is zelfs groter dan vele Canon PowerShot's en Nikon's CoolPix-serie.
Een ander voordeel is dat je vanwege de grote sensor kunt inzoomen. Zoomen met je telefoon wordt doorgaans afgeraden omdat het om de zogenaamde digitale zoom gaat. Er worden pixels bij getoverd die er niet zijn en dat maakt een afbeelding er niet scherper op. Eigenlijk wil je liever optisch zoomen, dus met een lens (objectief) maar dat heeft z'n weg in mobiele telefoons nog niet groots gevonden. Telefoons die dat wel hadden waren erg groot en de kwaliteit van de foto's waren slecht. De laatste telefoons met optische zoom dateert alweer van rond 2006. Nokia komt met iets anders. Door een sensor toe te passen die groot genoeg is, en waarvan de pixels dicht genoeg op elkaar zitten kun je toch inzoomen. Geen digitale zoom, maar ook geen optische. Juist door deze functie wordt de PureView een echte concurrent van de populaire point-and-shoot-camera. Het mag dan ook geen verrassing heten dat Nokia juist deze productcategorie wil beconcurreren. En het is een feit dat Nokia met deze camera al zijn beloften waarmaakt. Met de 808 PureView hoef je nooit meer een aparte camera mee te nemen op vakantie, want de kwaliteit van de foto's en video's is gewoon fantastisch en geen enkele andere telefoon komt simpelweg in de buurt.
De fotocamera kent drie opnamemodi: automatisch, waarbij de camera alles bepaalt, scenes, waarbij de camera de belangrijkste instellingen bepaalt, en creatief waarbij je alles zelf in kan stellen. Daarbij kun je dan de sensormodus aanpassen (PureView of maximale resolutie), de resolutie (8, 5 of 2 MP), verhouding, JPEG-kwaliteit (normaal of superfijn), de kleurtonen (normaal, levendig, sepia of zwart-wit), opnamemodus (normaal, bracketingmodus (waarbij hij een aantal foto's achter elkaar maakt) interval of zelfontspanner), verzadiging, contrast, scherpte, en voorkeuren (raster voor zoeker, camerageluiden, videostabilisatie, hulplamp voor scherpstellen, vastleggen als telefoon is vergrendeld aan- of uitschakelen). Verder kun je natuurlijk de Xenon-flitser aanpassen, evenals de ISO-waarde. Ook is het heel handig dat er een fysieke cameratoets op zit.
Zonder te overdrijven is dit de beste camera in een smartphone die we ooit gezien hebben, zonder dat er overbodige dingen zijn toegevoegd. Je kunt de foto's bijsnijden of op een andere manier bewerken, bijvoorbeeld met rode-ogen-reductie. En als de foto naar je zin is, kun je hem verzenden via een bericht, bluetooth of uploaden naar Facebook of Flickr. In de camera-app zit een sneltoets om je foto meteen op je prikbord te plaatsen.
De videocamera, uitgerust met een maximale resolutie van 1920 x 1080 pixels en continuous autofocus, levert ook uitzonderlijk goed werk af. Heldere kleuren, geen sprake van schokken of andere minpunten: het is volkomen geloofwaardig dat je hiermee een commercial kunt schieten. Gemaakte filmpjes kun je zelfs professioneel bewerken en editen. Verder zijn er ook hier verschillende modi: voor zonlicht, bewolkt weer, kunstlicht, of tl-licht. Deze mogelijkheden zitten overigens ook op de fotocamera.
Een andere belangrijke eigenschap van de videocamera is Rich Recording. Video's in hoge kwaliteit schieten is één ding, daar wil je dan ook goed geluid bij hebben. Meestal produceren telefooncamera's van dat blikkerig geluid. De PureView neemt geluid op in CD-kwaliteit en dat verschil hoor je. Bootlegs zullen nooit meer hetzelfde klinken.
De foto's en filmpjes zijn overigens niet alleen te bekijken in de camera-app zelf, maar ook in de galerij, waar ze in leuke tiles op datum worden weergegeven. Dit herkennen we natuurlijk van de Lumia. Al met al vinden we deze camera gewoon geweldig.
Aanwezige programma's
De aanwezige programma's worden een raster weergeven, dat je zelf kunt indelen. Zo kun je bijvoorbeeld de meest gebruikte bovenaan zetten. Maar ook een alfabetische of lijstweergave is mogelijk. Hier zetten we de vele programma's even op een rijtje: contacten, berichten, web, galerij, agenda, e-mail, winkel, video's, zoeken, kaarten, muziekspeler, camera, groot scherm (waarmee je het scherm van de telefoon op een HD-televisie kunt weergeven), DLNA Play, Youtube, sociale netwerken, Per auto (navigatie), logboek, zip manager, CNN, weer, Vlingo Voice (spraaksturing), Shazam, QuickOffice, World Traveler, Nokia Music, Kaartenlader, Berichtlezen, check-in, Gidsen, JoikuSpot Light, F-secure, communicator, ColorizIt (een grappig extraatje waarmee je zelf je foto's kunt inkleuren), Adobe Reader, Microsoft Applicaties, Openbaar vervoer, Facebook, Twitter, Nat Geo, Rekenmachine, klok, bestanden, fm-radio, woordenboek, notitities, spraakrecorder, Microsoft Lync, Powerpoint, office mobile en OneNote.
Games
Eigenlijk is Silent Film Director, waarmee je filmpje kunt voorzien van achtergrondmuziek en de vreemdste effecten – zoals een effect waarmee je filmpje lijkt op een homevideo uit de jaren zeventig, wel als een spelletje te beschouwen. Verder is er nog BounceBoingBattle, een grappig spelletje dat je samen kunt spelen via NFC of Bluetooth. En andere spelletjes zijn natuurlijk gemakkelijk te downloaden.
Conclusie
Oké, het is dus zeker niet zo dat de Nokia 808 PureView de perfecte telefoon is. Integendeel zelfs: een goede browser en fatsoenlijke integratie met Facebook en Twitter is toch wel een voorwaarde, en op dat gebied voldoet het toestel absoluut niet aan de eisen van 2012. Maar daar koop je deze telefoon ook helemaal niet voor. Daar lieten kopers van de N8 zich ook niet door afschrikken. Je koopt deze telefoon voor z'n camera.
Toch is Belle al een heel eind gekomen en is de PureView prima als dagelijkse telefoon. Updates komen zelfs met enige regelmaat uit, en ook Nokia brengt nog wel eens extra toepassingen uit die de moeite waard zijn te downloaden. Je wordt dus ook na aanschaf niet in de steek gelaten. Stiekem kunnen we moeilijk ontkennen hoe PureView er op een Windows Phone uit zou komen te zien. Die combinatie zou Nokia wel eens terug naar de top kunnen brengen.
Tot die tijd is daar echter deze 808 PureView waarmee je heel wat mensen verbaast mee op de foto kunt zetten.