Nokia 7610 review


De eerste review van een toestel met een mega pixel camera op Nieuwemobiel.nl en dan zelfs ook nog de allereerste smartphone met mega pixel camera, genaamd Nokia 7610.

Het toestel is ter beschikking gesteld door PDAtotaal, een vereniging die gespecialiseerd is op het gebied van smartphones, pocketpc's en andere mobiele apparatuur met een Symbian, Microsoft, Linux of Palm besturingssysteem. Voor meer informatie over PDAtotaal.nl en de werkzaamheden van de vereniging kijk op www.pdatotaal.nl en wordt lid van deze vooruitstrevende vereniging.

Zoals aangegeven een smartphone en dat betekend een Symbian, Windows Mobile, Java, Palm of Linux besturingssysteem waarop het complete toestel draait. In dit geval voor de Sendo X een Symbian besturingssysteem en dan versie Symbian 6.1 met de series 60 gebruikersinterface net zoals de Nokia 6600 of Siemens SX1.

De Symbian OS is één van de vier besturingssystemen die gerealiseerd zijn voor de mobiele markt. Symbian is een zgn. Open Source besturingssysteem en kan doordoor juist door een fabrikant naar eigen inzicht worden doorontwikkeld. Een vaak genoemd nadeel van een Symbian OS zou het feit zijn dat er ten opzichte van Windows Mobile OS veel minder extra programma's voor handen zijn voor de gebruiker en dat er diverse verschillende soorten Symbian besturingssystemen zijn met ieder een ander uiterlijk en gebruikersinterface. Dat laatste klopt ten dele, maar met de huidige developers tools is het specifiek aanpassen voor de diverse gebuikersinterfaces relatief weinig werk. Mede daardoor klopt de eerste veronderstelling niet, op het moment van dit schrijven zijn er 4189 geregistreerde voor Symbian geschikte programma's. Andere voordelen van het Symbian platform zijn de grote mate van stabiliteit, gebruikersvriendelijkheid en het lage batterijverbruik.

De markt van smartphones groeit en groeit. Momenteel speelt Symbian en de toestellen uitgevoerd met het Symbian OS de grootste rol in de markt. Een onderdeel van deze markt is de nieuwe Nokia 7610. Dit toestel/smartphone als enige uitgerust met twee nieuwe technieken, de 1.0 mega pixel camera en RS-MMC (Reduced Size Multi Media Card). Beide technieken zullen uitvoerig besproken worden.

Verder zijn er op het gebied van het Symbian besturingssysteem in de 7610 geen grote veranderingen, waarneembaar in vergelijking tot de Nokia 6600. In beide toestellen is Symbian besturingssysteem versie 7.0s en de gebruikersinterface series 60 versie 2.0 aanwezig.
In de 7610 zijn wel een aantal nieuwe programma's opgenomen, waaronder: Movie Editor, Positioning, Remote Printing, Kodak pictures, File manager en de nieuwste Opera browser.

De Nokia 7610 is geïntroduceerd tijdens de Cebit 2004 beurs afgelopen april. Het toestel is nu al op de markt en verkrijgbaar via de diverse webshops en winkels.

• Batterij 3.7 V
• Oplader
• 64 MB RS-MMC geheugenkaart + converter
• Datakabel
• Nederlandse handleiding
• Franse handleiding
• Polsband
• Sofware CD met daarop Nokia PC Suite 6.1 en de datakabel driver
• Voorbeeld foto om te laten zien hoe Remote printing werkt en hoe de kwaliteit is van de camera
• Handleiding voor het gebruik van de RS-MMC geheugenkaart

Over de handleiding kan helaas maar weinig gezegd worden, deze was namelijk niet het toestel geleverd. De handleiding kan op het internet natuurlijk wel worden bekeken en dat is nog wel gedaan om een indruk te krijgen. Daaruit blijkt dat de handleiding net zoals van ouds voor Nokia van een hoge kwaliteit is. Op fouten kan men de handleiding amper betrappen. De afbeeldingen zijn erg netjes en komen goed over.

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel dat beschikbaar gesteld is door PDAtotaal.nl is een Nokia 7610 zonder accessoires. Een lader en geheugenkaart zijn wel meegeleverd. In het standaard pakket van de Nokia7610 is normaal gesproken veel uitgebreider. In het pakket vindt men de volgende accessoires:

Verder vind men in het pakket een datakabel speciaal voor de 7610. Dit is voor Nokia één van de eerste keren dat men een datakabel meelevert. De reden hiervoor zit hem vooral in het feit dat er geen infraroodpoort in het toestel aanwezig is. Om dit op te lossen heeft men een datakabel meegeleverd in het pakket.

Voor het geheugen is er een nieuwe oplossing gezocht in de Nokia 7610. Het toestel heeft een nieuwe soort geheugen, namelijk RS-MMC geheugenkaarten. Deze Reduced-Size Multi Media Card is de helft kleiner dan de normale MMC en in het pakket van de 7610 krijgt men een 64 MB versie meegeleverd. Om deze soort geheugenkaarten toch te kunnen gebruiken in de andere toestellen of kaartlezers wordt er bij het toestel een speciale converter geleverd die van een RS-MMC kaart, een MMC kaart maakt door simpel de converter aan de RS-MMC kaart te klikken.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel