Nokia 7380 review

Op onze site mag een review over de bijzondere Nokia 7380 niet ontbreken. Onderdeel van de nieuwe L'Amour series en de opvolger van de opvallende 7280 maken dit model de opvolger binnen bijzondere reeks met mobiele toestellen.

Dit model wil op het vlak van uiterlijk en stijl een statement maken en tijdens de review zal bekeken worden of dat gelukt is.

De L'Amour series is de opvolger van de de Distinctly Bold series dat ge茂ntroduceerd werd in het jaar 2005. De nieuwe serie is een statement van Nokia op het gebied van uiterlijk gemixt in een luxueus jasje met daarin de specificaties die men mag verwachten in de huidige markt. De serie bestaat uit drie modellen, de 7360 (candybar en budgetmodel), de 7370 (het swivel design, de eerste van Nokia) en de 7380 (topmodel, in pen formaat). De 7360 en 7370 worden in twee kleuren geleverd, de 7380 alleen in 茅茅n.

Het enige wat gemist wordt is de CD-rom voor de PC Suite. Het is natuurlijk logisch dat niet iedere gebruiker dit toestel gelijk laat synchroniseren met een PC, maar omdat er geen datakabel is voor het toestel had het eigenlijk wel gewoon meegeleverd moeten worden.

De Nokia 7380 is het L'Amour topmodel met Series 40 dat vooral op de vrouwelijke kant van de markt gefocust is en geen toetsenbord heeft, maar bedient wordt door een centrale draaitoets waar tijdens review nog op terug gekomen wordt. De Nokia 7380 gebruikt het besturingssysteem van Nokia zelf, die qua menustijl velen bekend zal voorkomen van bijvoorbeeld modellen als de 6230i en 6270. Door de schermresolutie van het model zijn hierdoor alleen aanpassingen in aangebracht.

Een aantal vragen zal aan het begin van de review neergelegd worden die onder andere zullen gaan over het algemene gebruik van het toestel, de diverse mogelijkheden en de markt waar Nokia zich op richt met de L'Amour series en een dergelijk duur en exclusief model.

Plus- en minpunten Nokia 7380

 • Meest trendy vrouwentoestel op de markt
 • Fantatisch ontwerp met spiegel
 • Absoluut een enorme eyecatcher
 • Mooi accessoires pakket
 • Bluetooth
 • EDGE
 • MP3-speler
 • FM radio
 • Goede 2.0 mpixel camera
 • Handsfree functie
 • Verbetering ten opzichte van 7280
 • Bediening die gewenning vraagt
 • Controversi毛le bediening
 • Geen flitser tijdens filmen
 • Geen PC Suite meegeleverd
 • Witte lader en headset

Wat zit er bij het toestel?

Het gehele pakket wordt als altijd in een stijlvol vormgegeven en kleurrijk blikken doos aangeleverd en bevat de volgende onderdelen:

路 Toestel + accu
路 Oplader
路 Stoffen tasje
路 Koord voor bevestiging om de pols
路 Stereo headset
路 Handleiding Nederlands
路 Handleiding Frans

Het totale pakket van het toestel is netjes. Alles wat men mag verwachten zit eigenlijk wil in de doos. Een cradle is er niet ontworpen voor het toestel en eventuele datakabel kan men toch niet op het toestel aansluiten. Verder moet gemeld worden dat de leren cover van de 7280 vervangen is door een heel mooi stoffen tasje bij de 7380. Hier heeft de gebruiker vele malen meer plezier van dan de oude lederen cover. Een goede verbetering ten opzichte van de oude 7280.

De meegeleverde headset is een zeer nette headset, die ook vernieuwd is. De headset is alleen wit en past eigenlijk niet bij het toestel. Een donkere kleur had beter gepast. Dit geldt ook voor de lader. De kwaliteit van een gesprek via de headset is goed. Ook het luisteren van de radio via de headset is geen probleem.

Wat eigenlijk meer regelmaat is dan uitzondering, zitten de handleidingen van Nokia goed en duidelijk in elkaar. Duidelijke teksten die de gebruiker uitlegt per handeling wat men moet doen, ondersteunt door heldere afbeeldingen en pictogrammen. Duidelijke en heldere taal wat toestel en gebruik betreft. Wat betreft uitgebreide functies zoals Bluetooth, GPRS, WAP etc. verschaft de handleiding puur algemene informatie.

Een paar kleine dingen die niet onbesproken mogen blijven zijn de lader, die zeer handig in elkaar zit. Men kan namelijk de kabel onder een speciale flexibele kap oprollen. Hierdoor hoeven er nooit meer knopen gelegd te worden in de kabel, mooi systeem! Jammer dat deze alleen een witte versie is.

Op onze site mag een review over de bijzondere Nokia 7380 niet ontbreken. Onderdeel van de nieuwe L'Amour series en de opvolger van de opvallende 7280 maken dit model de opvolger binnen bijzondere reeks met mobiele toestellen. Dit model wil op het vlak van uiterlijk en stijl een statement maken en tijdens de review zal bekeken worden of dat gelukt is.

De L'Amour series is de opvolger van de de Distinctly Bold series dat ge茂ntroduceerd werd in het jaar 2005. De nieuwe serie is een statement van Nokia op het gebied van uiterlijk gemixt in een luxueus jasje met daarin de specificaties die men mag verwachten in de huidige markt. De serie bestaat uit drie modellen, de 7360 (candybar en budgetmodel), de 7370 (het swivel design, de eerste van Nokia) en de 7380 (topmodel, in pen formaat). De 7360 en 7370 worden in twee kleuren geleverd, de 7380 alleen in 茅茅n.

Het enige wat gemist wordt is de CD-rom voor de PC Suite. Het is natuurlijk logisch dat niet iedere gebruiker dit toestel gelijk laat synchroniseren met een PC, maar omdat er geen datakabel is voor het toestel had het eigenlijk wel gewoon meegeleverd moeten worden.

Uiterlijk

Natuurlijk zal iedereen die het toestel voor de eerste keer ziet gelijk melden dat het uiterlijk het grootste en meeste opvallende is aan dit toestel. Het toestel is een langgerekte staaf die vrij vierkant is, wanneer men van de boven of onderkant kijkt. Verder bevinden zich over het toestel overal speciale goudenen witte patronen en bepaalde stukken met stof of leer die het toestel iets speciaals geven; echt een kunststukje qua ontwerp.

Door de vreemde vorm van het model en uiterlijk is het lastig vergelijken hoe het model zich verhoudt met andere gelijkwaardige modellen. Een vergelijking qua gewicht is wel mogelijk en met een gewicht van 80 gram is het toestel ronduit licht. De enige vergelijking kan gemaakt worden met de oude 7280. De 7380 is 4 gram lichter en 1 mm minder breed en lang.

Over het complete toestel vind men op de diverse zijkanten allerlei poorten en interfaces. Om met de voorkant te beginnen vind men links naast het scherm dat zich achter de volledige spiegel met ornamenten bevindt, de speaker waardoor het gesprek gevolgd kan worden. Aan de rechterkant van het scherm vind men de centrale draaitoets, die men in drie richtingen kan bedienen; ronddraaien in twee richtingen en indrukken. De toets wordt geflankeerd door vier toetsen waarvan die linkse twee functies uitvoeren in het menu & getoond op het scherm en de twee rechtse toetsen functioneren als de opneem- en ophangtoets.

Op de onderkant vind men de poorten voor de lader en headset en de bevestiging voor het koord. Op de linker zijkant bevinden zich de erg goede speaker voor de handsfree functie en MP3-speler. Ook vind men op deze zijkant de poort voor de SIM kaart. Men schuift deze nu in het toestel, in plaats van via een speciale houder zoals bij de 7280, opnieuw een verbetering.

Op de achterkant van het toestel is de nieuwe 2.0 megapixel camera geplaatst met daarnaast de flitser. Het geheel wordt geflankeerd door een leren oppervlak dat een duur en exclusief gevoel geeft. De covers kunnen nergens verwijderd worden.

Het complete uiterlijk van het toestel is wat controversieel. Vele mensen snappen niet hoe ze het toestel moeten bedienen en vragen zich gelijk af op welke manier men nummers in moet voeren. Ook vraagt men zich af hoe gebeld moet worden. Geeft men deze personen daarna uitleg over hetgeen dan wordt het al snel duidelijk en beschouwd men het model als een echt trendy hebbeding. Het wordt vooral bij vrouwen al snel een mode statement om met een dergelijk model over straat te gaan en dat is precies wat Nokia ermee bedoelt heeft. De nieuwe kleuren en materialen zijn net weer wat mooier en exclusiever en geven het toestel nog wat meer dan de oude 7280. De bediening vraagt wel wat gewenning, maar als men ermee eenmaal de show heeft gemaakt dan liggen de ge茂nteresseerde aan de voeten van de rechtshandige eigenaar, want de linkshandige gebruikers zal meer moeite hebben met het toestel dan een rechtshandige gebruiker.

Uithoudingsvermogen

De batterij kan niet worden verwijderd uit het toestel en dat kan in de toekomst zeker een probleem zijn. Dat leek zo bij het model dat door Nokia aan ons aangeboden was voor review. De batterij van dit model was binnen een dag of twee leeg. Na wat onderzoek bleek dit een incidenteel probleem te zijn. De modellen die in de winkel verkocht worden hebben dit probleem niet. Het toestel houdt het eenvoudig een dag of drie 脿 vier vol, zonder radio of MP3 gebruik. Doet men dit wel, dan gaat het hard achteruit en kan het zelfs zijn dat men maar 茅茅n dag vooruit kan met het model.

Belkwaliteit

Bellen is een vak apart op dit model. Het gesprek starten moet men doen via de voice dailing functie van het toestel, via het menu met contactpersonen of de nummer kiesfunctie. Dit is allemaal wat wennen, maar naar een aantal keren proberen op dat vlak geen problemen meer. Dit is minder met de manier waarop men het toestel moet vasthouden tijdens het bellen. Men krijgt een beetje een raar gevoel wanneer men een dergelijk dunne mobiel tegen het hoofd houdt. Ook dit vraagt gewenning.

De kwaliteit van het gesprek is erg goed te noemen. Zoals men van Nokia kan verwachten echte goede kwaliteit en wellicht zelfs de beste kwaliteit in de markt samen met andere Nokia modellen. Andere fabrikanten kunnen hiervan nog wat leren. Gesprekken aannemen kan door middel van het indrukken van de groene verlichtte opneemtoets. Het opnemen gaat via het aandrukken van de rood verlichtte ophangtoets. Het invoeren van een nummer zal later besproken worden bij het onderdeel menu, maar wordt gedaan door een speciaal onderdeel van het menu.

Gespreksinfo kan via het menu opgevraagd worden en is net zo uitgevoerd als elk ander Series 40 toestel. Alle opties zijn mogelijk als het bekijken van ingekomen, gemiste en uitgaande gesprekken, het wissen van de gesprekstellers en het opvragen van de GPRS tellers.

De kwaliteit van de 20 beltonen is ronduit goed te noemen (46 op de 7280). Er is een goede verscheidenheid aan beltonen aanwezig, die het toestel net dat extra geven dat het uiterlijk ook uitstraalt. Maar helaas vele malen minder de 7280, die had meer bijzondere beltonen aanboord. De beltonen maken het plaatje van dit toestel wel compleet. Ook is het mogelijk om MP3 beltonen in te stellen en dat is ronduit netjes te noemen. De speaker waardoor men de geluiden hoort is helemaal een openbaring. De kwaliteit is absoluut fantastisch.

De gebruikte voice dailing en handsfree functie zijn van Nokia kwaliteit en dus erg goed te noemen. Gesprekken komen meer dan goed over en ook het starten van een gesprek via voice dailing mag niet anders dan lof krijgen. De voice dailing hoeft niet meer van te voren te worden ingesproken. Men kan simpelweg het toestel bedienen via de voice command of een contactpersoon bellen via de voice dailing zonder dat men eerst alle opties handmatig moet inspreken.

Beeldscherm

Het scherm van de Nokia 7380 is een verhaal apart. Wanneer het scherm uitgeschakeld is dient het al een spiegel, die gebruikt kan worden door vrouwen/dames om zichzelf op te maken. Haalt men de automatische toetsenblokkering eraf dan schakelt het scherm zich in.

Het scherm heeft een resolutie van 104 x 208 pixels met vier tekstlijnen en is een 65.536 TFT scherm dat door de kleine afmeting en de hoge resolutie zeer goed afleesbaar is. In zonnige condities ontbreekt het het scherm aan duidelijkheid en afleesbaarheid, maar dat komt vooral door het spiegelende oppervlak van het scherm.

Als schermbeveiliging vind men in het toestel een groot aantal achtergronden en screensavers, die allemaal in stijl zijn met wat het toestel moet uitdragen. Ook kan men zelf een afbeelding of screensaver kiezen en dat is netjes.

Menu

Qua gebruik van het menu geen wijzigingen ten opzichte van de 7280. Series 40 is Series 40 gebleven, maar het uiterlijk heeft een grote verandering ondergaan. Actieve iconen zijn nu in de nieuwe Nokia stijl uitgevoerd en in het menu zelf is nu ook de achtergrond zichtbaar van het beginscherm. Ook is het mogelijk nu de kleur van de tekst in te stellen op het beginscherm. Een flinke verbetering ten opzichte van oude 7280, die de 7380 net dat extra weer meegeven.

Doordat het toestel bedient wordt door een centrale roterende toets met daaromheen vier losse toetsen is het menu op een speciale manier ingebouwd. Men bekijkt het menu door het toestel op zijn zij te houden. Als eerste is het hoofdscherm zichtbaar met daarin weergegeven de batterij en ontvangstindicator en providernaam. Tevens kan hier de Bluetooth getoond worden wanneer ingeschakeld.

Naast dit gedeelte van scherm vind men drie functies, favorieten, menu en contacten. Deze functies zijn gelinkt aan de linker set van twee softkeys en de centrale toets van het toestel. Door deze toetsen te gebruiken komt men in het menu. Door nu met de toetsen te draaien verplaatst men zich in het menu. De complete set met menuopties komt voorbij. Een erg handige en simpele manier van scrollen. Helaas is het wel nog wel een minpunt dat het rechter gedeelte in het menu nog geen achtergrond heeft gekregen maar wit blijft. Bij het invoeren van een telefoonnummer of het aannemen van een gesprek ziet men zelfs helemaal geen achtergrond.

Selecteren en scrollen van een functie in het menu wordt geregeld door de centrale toets in de meeste gevallen. Bij sommige punten moet men akkoord gaan na het invoeren van een getal of andere waarden. Op dat moment is het niet mogelijk gebruik te maken van de centrale toets, omdat deze bedoelt is voor het selecteren van een waarde/letter en het scrollen door een lijst met letters en tekens. Men moet nu kiezen voor opties en dan akkoord. Dit is een concessie aan het invoeren via de centrale toets en vraagt alleen in het begin gewenning.

Het volledige invoeren is een verhaal apart, dat niet overgeslagen kan worden. Ook omdat simpelweg een toetsenbord ontbreekt. Het invoeren van een nummer kan gedaan worden door de functie cijferinvoer te kiezen of de centrale toets een aantal seconden in te drukken. Nu wordt in de onderstaande lijn van het scherm een lijst met nummers weergeven die men kan gebruiken om het nummer in te voeren. Scrollen en selecteren wordt opnieuw gedaan met de centrale toets.

Voert men tekst in dan wordt een gelijkwaardige lijst met tekens getoond. In deze lijst vind men iconen voor speciale tekens, cijfers, hoofdletters en spaties. De letters/tekens die in een blauwe kleur worden weergegeven vormen een soort T9. Het toestel geeft als ware het meest logische opvolgende teken om het woord af te maken. Een erg vernuftig systeem dat ervoor zorgt dat er niet zoveel gescrollt hoeft te worden.

Het totale invoeren van de tekst kost meer tijd dan bij een toetsenbord of volledige toetsenbord zoals aanwezig op een Nokia communicator of PalmOne Treo 650. Flinke lappen met tekst moet men er dan ook niet mee invoeren. Voor het invoeren van de tekst zijn een aantal handige opties die gebruikt kunnen worden. Deze worden verder besproken gedurende de review.

De verdere opties van het menu zijn een aantal thema's, screensaver en achtergronden die ingesteld kunnen worden door de gebruiker. Men kan ook zelf thema's downloaden op het toestel. De vraag is alleen of er veel thema's beschikbaar zijn voor een toestel met een dergelijke schermresolutie. Alle meegeleverde data is in stijl met het thema L'Amour.

Telefoonboek

Het telefoonboek heeft veel functies en kan men bereiken door bij het hoofdscherm op "Contacten" te drukken of door op de centrale toets te drukken en dan menu-item twee te kiezen. Het telefoonboek is eenvoudig opgemaakt en geeft als eerste een lijst weer met een aantal opties die men kan gebruiken om contactpersonen op te zoeken, toe te voegen of bijvoorbeeld te verwijderen.

Zoekt men een contactpersoon dan kan men eenvoudig door middel van de hierboven uitgelegde scroll manier het contactpersoon opzoeken. De contactpersonen worden in een lijst weergeven die men tevens kan doorscrollen. Er zijn in totaal vier weergave opties mogelijk: Naam en afbeelding, Grote namenlijst, Normale namenlijst of Naam en nummer. De keuze van de gebruiker op welke manier men dit indeelt.

Een nieuw contactpersoon invullen is ook geen enkel probleem en gaat eenvoudig wanneer men hier aangewend door middel van het invoeren via de scroll toets. Een tip is om alle contactpersoon data in de computer in te voeren, dit te synchroniseren met het toestel via een Bluetooth of infrarood verbinding. Het invoeren via de scroll toets kost namelijk wel wat meer tijd dan invoeren via een toetsenbord.

Als men een contactpersoon toevoegt kan men aardig wat extra data invoeren: Voornaam, Achternaam, Telefoonnummer, Emailadres, Adresgegevens en Notities. De contactpersonen kunnen ook worden ingedeeld per groep en het is mogelijk om een foto of beltoon per bepaalde groep of persoon (alleen foto) in te stellen. Deze groepsafbeeldingen kunnen nu ook afbeeldingen zijn gemaakt met de camera van het toestel.

Messaging

Messaging is wellicht het meest opvallende punt dat vele mensen zullen aanmerken wanneer zij voor het eerst in aanraking komen met het toestel. Wellicht is het handig van te voren te melden dat dit model niet bedoelt is voor de SMS fanaat, die tientallen berichten per dag verstuurd. Daarvoor is het ook nooit bedoeld.

Het toestel bezit wel alle functies, die men eigenlijk van dit model mag verwachten. SMS, MMS en Video MMS zijn aanwezig in het toestel. Het is vooral bedoeld voor het ontvangen berichten en niet zozeer om ze zelf te versturen. Dit is wel mogelijk, maar het invoeren van de complete berichten vraagt wat gewenning in het begin. Menig gebruiker die het toestel voor de eerste keer gebruikte merkte al snel dat even invoeren er niet bij is. Gevorderde gebruikers vliegen door het onderste menu met daarin de letters en andere tekens aan de hand van de centrale toets.

Dynamische lettergrootte voor de SMS berichten is aanwezig en ook is het mogelijk om aaneengeschakelde berichten en berichten naar meerdere mensen te versturen met de 7380. Picture messaging is 茅茅n van de onderdelen die ontbrak in de 7280. In de 7380 is het nu wel aanwezig, ook worden er afbeeldingen meegeleverd om berichten te versturen.

Connectivity

Wat communicatiemogelijkheden bij de 7380 betreft, heeft men als gebruiker niks te klagen. Het toestel ondersteunt Bluetooth, EDGE, GPRS, HSCSD, WAP 2.0 en heeft een WAP/internet browser die XHTML ondersteunt. Al vraagt men zich af hoe op een dergelijk scherm normaal een webpagina bekeken kan worden. De infraroodpoort is niet meer aanwezig in de 7380.

Synchroniseren gaat via de meegeleverde software oftewel Nokia PC Suite. De eenvoudigste en snelste manier is via Bluetooth. Hierbij is wel een Bluetooth USB dongle nodig, maar die zijn vrijwel overal voor een lage prijs te verkrijgen. Bij de PC Suite software zitten een aantal leuke programma's waarmee men goed het toestel kan beheren. Ondermeer synchroniseren met Microsoft Outlook & Outlook Express behoort tot de mogelijkheden. Verder uiteraard ook het versturen en ontvangen van afbeeldingen, MP3 bestanden en adresgegevens. De Suite zal alleen wel gedownload moeten worden van de site van Nokia zelf, want deze wordt niet meer meegeleverd.

Een kabelverbinding is niet mogelijk met het toestel. Er is namelijk nergens op het toestel een kabel aansluiting aanwezig.

Geheugen

Standaard heeft het toestel een dynamisch geheugen van 52 MB en het is lastig te bepalen of dit genoeg is voor dit model. Men zal dit zelf moeten bepalen. Het is in ieder geval genoeg voor een MP3 of 15 afhankelijk van de afmetingen van de bestanden of bijvoorbeeld een grote hoeveelheid foto's, contactpersonen en MP3 beltonen.

Een slot voor een geheugenkaart is niet aanwezig op het toestel. De keuze hiervoor is te respecteren.

Camera

Nokia heeft de 7380 een camera upgrade gegeven, want de VGA camera in de 7280 kon eigenlijk niet meer vorig jaar. Het was leuk als introductie van het concept, maar de 7380 kon eigenlijk niet zonder een fatsoenlijke camera. Gelukkig is de keuze gevallen op een 2.0 megapixel camera, de beste camera in de L'Amour reeks. De andere modellen hebben namelijk slechtere camera's meegekregen.

De camerabediening is gelijk gebleven met de 7280. Tijdens het nemen van een foto kan men inzoomen door aan de scroll toets te draaien. Zoomen tijdens de video is helaas niet mogelijk. Mochten instellingen gewijzigd dienen te worden dan is daarvoor de keuze opties. Daarin kunnen diverse instellingen aangepast worden, waaronder het inschakelen van de nachtmodus of flitser. Deze kunnen niet tegelijk gebruikt worden. Ook kan de zelfontspanner ingeschakeld worden.

De opties die de camera heeft zijn gelijk aan de videocamera met de kanttekening dat het geluid tijdens het opnemen uitgeschakeld kan worden. De andere opties zijn diverse resoluties (1600 x 1200, 1152 x 864, 800 x 600, 320 x 240 pixels), de kwaliteit van de afbeelding (Hoog, normaal, gering), de lengte van de videoclip (standaard en maximum), de kwaliteit van de video (Hoog en normaal), de standaardinstelling voor de titel, het al dan niet inschakelen van de camerageluiden en de modus die als eerste opgestart zal worden (Camera of video).

De camera maakt snel foto's met een redelijk goede kwaliteit die positief meevalt. De besturing van de camera is eenvoudig en de flitser ligt de omgeving redelijk tot zeer goed bij. Er zijn flitsers die het beter, maar ook minder doen. De camera is verder een erg leuke extra in het toestel die nu ook kan filmen en fatsoenlijk foto's kan maken. De video is met een maximale resolutie 176 x 144 pixels niet echt fantastisch, misschien een punt voor een toekomstige update.

Nadat de foto's en video's gemaakt zijn kunnen deze geopend worden in de Galerij. Hier worden alle foto's en video's opgeslagen en kunnen deze worden beheert en bekeken. Er is geen echte afbeeldingseditor aanwezig in het toestel, die ook niet gemist wordt. Men kan wel op de afbeeldingen inzoomen.

Aanwezige programma's

Dit deel van de review is eigenlijk wat amper tot niet besproken hoeft te worden bij de Nokia 7380. De trendy GSM straalt niet uit in een grote hoeveelheid met programma's of de mogelijkheid om zelfs programma's te installeren. Simpelweg omdat een JAVA midlet niet aanwezig is. Een extra programma kan hierdoor niet.

De standaardpunten als een agenda, die men kan gebruiken in diverse weergaven en die men kan invoeren met data als verjaardagen, notities en afspraken zijn iets wat men niet kan missen in een model van Nokia. Verder is er een alarmklok, takenlijst, notitieblok en spraak recorder of voice memo aanwezig in het toestel. Alle functies doen correct hun werk en de spraakrecorder is nu prominent aanwezig in het menu onder het kopje audionotitie dat de mogelijkheid geeft tot het direct versturen van een opgenomen spraakmemo.

Naast de standaard functies vind men ook een muziekspeler, mediaspeler en web browser terug in het toestel. De mediaspeler is eigenlijk alleen bedoelt voor het afspelen van MP3 beltonen en video's. Plaats men een aantal MP3 bestanden op het toestel dan zal de mediaspeler deze niet afspelen in een lijst. Na elk bestand zal de speler stoppen. Men zal dan zelf een nieuw bestand moeten starten. Dit was bij de 7280 de enige optie om een aantal MP3 bestanden af te spelen, maar Nokia heeft nu in de 7380 een muziekspeler opgenomen in het toestel. Deze geeft de mogelijkheid meerdere bestanden af te spelen en ook de speler op de achtergrond te laten spelen.

De aanwezige web browser is eigenlijk een beetje overbodig. De vraag is eigenlijk wat men op deze browser wil bekijken. Het scherm is niet groot genoeg om ook maar een kleine WAP pagina goed weer te geven. Deze browser zal ook niet vaak gebruikt worden, ondanks dat het toestel uitgerust is met EDGE en GPRS.

Via de galerij bekijkt men alle aanwezig data. Afbeeldingen, video's, MP3 bestanden en screensavers kunnen allemaal bekeken en beluistert worden.

Als laatste komt het onderdeel SMS diensten aanbod in het toestel. Dit onderdeel bekend van andere toestellen is er speciaal voor gebruikers van providers die diverse diensten en hulpinformatie aanbieden via SMS berichten. Het onderdeel wordt automatisch toegevoegd aan het menu van het toestel wanneer de SIM kaart de ondersteuning voor deze functie heeft.

Games

Zoals al eerder aangegeven is er geen mogelijkheid tot het installeren van programma's. Dit heeft tot gevolg dat er geen games aanwezig zijn in het toestel. Ook vooraf ge茂nstalleerde games zijn niet aanwezig. Het mag als logisch gevonden worden dat het model met een dergelijk scherm lastig games kan afspelen.

Extra's

Wat uiteraard een heel fijne functie is, is de FM stereo radio, want nu kan men werkelijk overal de favoriete muziek bij de hand hebben. 20 zenders zijn voor te programmeren en men kan er een eigen naam aan geven. Het geluid komt via de headset kraakhelder door en zelfs op de speakerstand klinkt dat nog behoorlijk goed. Wel is weer nadeel dat als men de Radio op speakerstand wil zetten, de headset er toch weer aan vast moet.

In de radio bevindt zich een alarm radio functie die het mogelijk maakt om met de radio aan gewekt te worden. De radio werkt dan als wekkerradio. Men zal wel de headset moeten aansluiten op het toestel. Deze dient namelijk als antenne.

Om een goede vergelijking te geven tussen de oude Nokia 7280 en de nieuwe 7380 is hieronder een aantal afbeeldingen gegeven als vergelijking:

Conclusie

De Nokia 7380 is het meest aparte toestel in de markt momenteel. Vele personen lopen er nog niet mee rond en maar in de toestel zullen zij wel zorgen voor draaiende hoofden van passanten. Het model doet zijn naam trendy zeker eer aan in een markt waar opvallen en looks momenteel hoge ogen gooien.

Een aantal negatieve punten mogen helaas niet in deze conclusie onbesproken blijven. De bediening van het toestel vraagt wat gewenning en ook hoort men vele mensen klagen over deze bediening bij het eerste gebruik. Na een tijdje komt men achter de ware aard en de mogelijkheden van dit model.

Een paar punten waar zwaarder aangetild is, is het feit dat het toestel, net zoals alle andere Nokia modellen met camera en flitser, niet de flitser kan gebruiken tijdens het opnemen van een video. Ook is het jammer dat er geen PC Suite meegeleverd is en dat de lader en headset wit zijn. Dit past totaal niet in de sfeer die het toestel wil uitdragen.

De sterke punten zijn vooral de pluspunten van dit bijzondere model. Het toestel is momenteel het meest trendy model op de markt. De spiegel is absoluut hit onder de vrouwen en het feit dat het toestel Bluetooth, EDGE, een MP3-speler en FM radio aanboord heeft is rond uit netjes.

Daarnaast is de camera van een goede kwaliteit en is opnieuw de handsfree functie en speaker iets dat absoluut hoog scoort in een Nokia. De gehele 7380 is een enorme goede doorontwikkeling van de 7280. Op alle punten waar de 7280 steken liet vallen heeft Nokia verbeteringen toegepast. Het toestel is absoluut een toptoestel geworden wat men niet per definitie links moeten liggen bij de zoektocht naar een trendy toestel.

Het toestel is dan ook de keuze voor mensen, vooral vrouwen, die trendy willen leven en graag gezien willen worden met hun speciale toestel. Het feit dat het model uitgerust is met een groot aantal erg nette eigenschappen is iets dat absoluut als een pre genoemd mag worden. Vele gebruikers zullen er op het eerste gezicht niet naar kijken, daarvoor springt het opvallend gedurfde uiterlijk er teveel uit, maar naderhand stelt het hen verrassend tevreden. Vele malen meer tevreden dan de 7280 ooit heeft kunnen maken.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia 7380 review