Nokia 7310 Supernova review

Nokia richt zich met de Supernova serie op een jong en vooral vrouwelijk publiek. Het reflecterende scherm van de Nokia 7310 Supernova kan worden gebruikt als spiegel.

Vrolijk gekleurde Xpress-On covers moeten het humeur en de persoonlijkheid van de gebruiker uitdrukken. Het klassieke idee van verwisselbare frontjes wordt hiermee opnieuw op de markt gezet.

De Nokia 7310 Supernova is een eenvoudig, maar gebruiksvriendelijk instapmodel. Ondanks dat Nokia deze telefoon als vernieuwend aanprijst, is hier weinig van terug te zien. Zo is de vormgeving klassiek te noemen en doet denken aan de oudere modellen van Nokia. De frontjes kennen we allemaal nog van bijvoorbeeld de Nokia 3310. Het spiegelende scherm maakt gebruik van dezelfde techniek als bijvoorbeeld de LG Shine.

De functies van de Nokia 7310 Supernova zijn weinig spectaculair te noemen. Zo heeft de telefoon een camera van 2.0 megapixels, zonder flitser. Dit alles moet in het licht gezien worden van de prijs, deze is zoals we dat van een instapmodel mogen verwachten aan de lage kant.

Plus- en minpunten Nokia 7310 Supernova

  • Prijs
  • Muziekspeler
  • Uitbreidbaarheid geheugen
  • Verwisselbare covers
  • Ontbreken flitser
  • Type adio jack ingang
  • Ontbreken 3G

Wat zit er bij het toestel?

Bij het toestel zit naast de standaard donkerblauwe, ook nog een roze, of donkergroene cover. Naast de voorkant, kan hiermee ook de gehele achterzijde worden veranderd. Daarnaast vind je in de doos de gebruikelijke zaken zoals een uitgebreide handleiding, en een stereo hoofdtelefoon. Een AC-3 lader en een BL-4CT Li-Ion 860 mAh batterij.

Uiterlijk

De Nokia 7310 Supernova is gemaakt van plastic, maar voelt desondanks stevig aan. Het toestel als geheel ziet er door het reflecterende scherm strak uit. Deze indruk wordt verstoord wanneer je op de toetsen drukt, deze maken nogal wat geluid.

Het uiterlijk kan voor een groot deel aangepast worden door het wisselen van de verschillende covers. Naast een donkerblauwe, en roze of groene cover die standaard zijn meegeleverd is er mogelijkheid om andere kleuren bij te kopen. Zo zijn er nog vijf andere kleuren leverbaar waaronder geel en lichtblauw. De andere covers zijn helaas nogal donker, en grijs, en lijken veel op de donkerblauwe variant. Het aanbod aan covers is hiermee dus zeer beperkt, en komt hiermee niet tegemoet aan het idee van het personaliseren van je mobiele telefoon.

Wanneer de monoblock niet aanstaat zijn zowel de toetsen als het scherm reflecterend, en hierdoor als spiegel te gebruiken. Het design van de Nokia 7310 Supernova is ondanks deze extraatjes eenvoudig te noemen.

De achterkant van het toestel heeft afhankelijk van de cover, niet alleen een bepaalde kleur, maar ook een bepaald patroon. Zo staan op de donkerblauwe cover subtiele stippels, en is de roze variant voorzien van in elkaar overlopende kringetjes.

Aan de linkerzijkant is de laderingang geplaatst, en aan de rechterzijkant zitten twee knopjes waarmee het volume kan worden aangepast. Aan de bovenkant zit een micro USB ingang, met daarnaast de 2.5 mm AV-aansluiting.

De SIM-kaart bevindt zich in zijn geheel los van de batterij, waardoor je zou verwachten dat deze onafhankelijk kan worden verwisseld. Dit is niet het geval. Het mechanisme waardoor de SIM-kaarthouder omhoog kan worden getild zit namelijk onder de batterij. Hierdoor is het dus niet mogelijk de SIM-kaart te wisselen, zonder eerst de batterij op te tillen. Doordat dit zo onduidelijk is kan het voor nogal wat frustratie zorgen.

Uithoudingsvermogen

De 860 mAh Li-Ion, oftewel de BL-4CT batterij heeft een officiële stand-by tijd van 300 uur. Met een actieve beltijd van 320 minuten. Deze cijfers zijn wat ons betreft te positief gesteld. Wij hebben de telefoon nadat deze volledig was opgeladen, drie dagen kunnen gebruiken. Wat neerkwam op een actieve beltijd van zo’n 2 uur. De energiespaarstand stond in dit geval aan. Vooral voor de actieve bellers zou de batterij dus wel eens te licht kunnen zijn.

Belkwaliteit

De Nokia 7310 Supernova is een gebruiksvriendelijke telefoon voor dagelijks gebruik. De standaard functies die je van een telefoon verwacht, werken naar behoren. Zo is de belkwaliteit uitstekend, en maakt het daarbij niet uit waar je bent. Ook in een lawaaierige ruimte is alles goed verstaanbaar, zeker wanneer je het geluid hierop aanpast met de volumeknoppen aan de zijkant van het toestel.

Ook de andere basisfuncties werken goed. Wanneer je iemand op de luidspreker zet is deze goed te verstaan. Tijdens het bellen kun je gebruik maken van alle functies in het menu. Het is mogelijk om een beller in de wacht te zetten, terwijl je iemand anders belt, of op die manier een tweede gesprek op te nemen.

In het logboek kun je zien wat de duur is van je laatste gesprek, en daar is ook zichtbaar hoeveel minuten je in totaal hebt gebeld, en gesprekken hebt ontvangen. De kosten voor deze belminuten zijn niet zichtbaar.

Beeldscherm

Het QVGA-scherm bevat 16 miljoen kleuren, en 320 x 240 pixels. Het scherm is helder, en duidelijk af te lezen. De problemen ontstaan wanneer de zon fel schijnt. Delen van het scherm zijn namelijk in actieve stand nog steeds reflecterend, en dit maakt het scherm onleesbaar. Dit is toch wel een groot nadeel te noemen aan de Nokia 7310 Supernova.

Menu

Het menu is simpel, maar overzichtelijk, zoals we dat van Nokia gewend zijn. Opvallend detail is dat de muziekspeler een prominente plaats heeft in het beginscherm. Deze bevind zich namelijk samen met de FM-radio direct onder het horizontale scroll-menu waar de standaard functies instaan. De MP3 speler ondersteund zowel MP3 als AAC bestanden. Door een externe microSD geheugenkaart te gebruiken is het mogelijk tot 4 GB aan muziek toe te voegen.

Telefoonboek

Het telefoonboek in de Nokia 7310 is standaard, zonder teveel opsmuk. In het telefoonboek kunnen contacten worden toegevoegd met bijhorende nummers. Het is verder mogelijk om je contacten in te delen in verschillende groepen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld werk en privecontacten apart opslaan.

Messaging

Met de Nokia 7310 kunnen zowel tekst (SMS) berichten als multimedia (MMS) berichten worden verstuurd. Met het standaard meegeleverde Yahoo Go! kan op een makkelijke manier worden gechat. Dit werkt snel, al zijn we overgeleverd aan het tragere GPRS netwerk.

Connectivity

Het is mogelijk om via Bluetooth verbinding te maken met andere apparaten die deze functie ondersteunen. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk foto's en filmpjes worden uitgewisseld met een computer, of een andere mobiele telefoon.

Camera

Op de Nokia 7310 Supernova zit een 2 megapixel camera met 4 keer digitale zoom. Tot voor kort was deze kwaliteit voor een camera standaard te noemen, maar inmiddels raken we meer en meer verwend. De laatste modellen hebben vaak al een camera van 5 tot 8 megapixels. Wanneer je het belangrijk vind om goede foto’s te kunnen maken met je mobiele telefoon kun je dus beter afzien van de Nokia 7310. Zeker gezien de camera geen flitser heeft, wat in het donker fotograferen onmogelijk maakt.

Aanwezige programma's

Een aantal programma's zijn standaard meegeleverd met de Supernova 7310. Zo kun je met de Converter geldprijzen omrekenen naar buitenlandse valuta, maar ook gewicht, of temperatuur omrekenen. Met de Wereldklok kun je zien hoe laat het is in de verschillende tijdszones. Opera Mini is een alternatief voor de standaard browser, en ook Widsets is een manier om verbinding te maken met het internet. Om direct naar functies te gaan als Yahoo! Go, My Nokia, of om naar de site van Nokia.com te gaan kun je de snelkoppelingen gebruiken.

Games

Op de Nokia 7310 kun je vier verschillende spellen spelen. Bij het spel Seasweeper moet je de zee vrijmaken van rotsen. Bij het spel Backgammon draait het erom de eigen stenen zo snel mogelijk langs de thuishaven van het bord te krijgen. Een Sudoku is een Japanse puzzel die kan worden opgelost door op iedere rij, en in iedere kolom de cijfers 1 tot en met 9 te plaatsen. Bij het spel Snake 3 gaat het er natuurlijk weer om een slang te voeren, zonder ergens tegenaan te knallen. Deze versie van het spel Snake kenmerkt zich door zijn felle kleuren, en gevarieerde levels.

Extra's

Het is mogelijk om de Nokia 7310 aan de televisie te koppelen, en de gemaakte foto’s op televisie te laten zien. In de praktijk valt dit enigszins tegen omdat de kwaliteit van de foto’s niet scherp is, dit valt extra op wanneer je ze op groot scherm terugziet.

Zoals al eerder gezegd neemt de muziekspeler een prominente plaats in op het beginscherm. Doordat het geheugen kan worden uitgebreid tot 4 GB met een optionele MicroSD geheugenkaart is het mogelijk om zo’n 1000 digitale muzieknummers op te slaan. De Nokia 7310 Supernova kan dus worden gebruikt als vervanging van een MP3 Speler. Een groot nadeel is dat de 2.5 mm AV ingang niet direct kan worden aangesloten op de standaards hoofdtelefoons.

Conclusie

De Nokia 7310 Supernova is een prima mobiele telefoon. De basisfuncties zijn dik in orde, en de gebruiksvriendelijkheid is zoals we dat van Nokia kennen zeer goed. Ook de prijs zou een doorslaggevend punt zijn om de Nokia 7310 Supernova aan te schaffen aangezien deze laag is.

De covers zullen vooral een jong publiek aanspreken. Voor de wat ouderen die de frontjes rage rond de eeuwwisseling hebben meegemaakt kan het misschien eerder een stap terug lijken. Door zijn 2 megapixel camera, zonder flitser en trage internet, zullen veel consumenten afhaken. Maar voor wie op zoek is naar een betaalbare, gebruiksvriendelijke telefoon is de Nokia 7310 Supernova een goede optie.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia 7310 Supernova review