Nokia 6681 review

Opnieuw een review van een Series 60 toestel op Nieuwemobiel.NL en de opvolger van de 6630 en 6680, genaamd Nokia 6681.

Zoals aangegeven een smartphone en dat betekend een Symbian, Windows Mobile, Java, Palm of Linux besturingssysteem waarop het complete toestel draait. In dit geval voor de Nokia 6681 het nieuwste Symbian besturingssysteem, versie Symbian 8.0 met de Series 60 Second Edition gebruikersinterface.

De Symbian OS is één van de vier besturingssystemen die gerealiseerd zijn voor de mobiele markt. Symbian is een zgn. Open Source besturingssysteem en kan door juist door een fabrikant naar eigen inzicht worden doorontwikkeld. Een vaak genoemd nadeel van een Symbian OS zou het feit zijn dat er ten opzichte van Windows Mobile OS veel minder extra programma's voor handen zijn voor de gebruiker en dat er diverse verschillende soorten Symbian besturingssystemen zijn met ieder een ander uiterlijk en gebruikersinterface. Dat laatste klopt ten dele, maar met de huidige developers tools is het specifiek aanpassen voor de diverse gebuikersinterfaces relatief weinig werk. Mede daardoor klopt de eerste veronderstelling niet, op het moment van dit schrijven zijn er meer dan 4200 geregistreerde voor Symbian geschikte programma's. Andere voordelen van het Symbian platform zijn de grote mate van stabiliteit, gebruikersvriendelijkheid en het lage batterijverbruik.

De markt van smartphones groeit en groeit. Momenteel spelen Symbian en de toestellen uitgevoerd met het Symbian OS de grootste rol in de markt. Een onderdeel van deze markt is de nieuwe Nokia 6681. Dit toestel/smartphone is simpele afgeleide van de Nokia 6680 die als tweede model (zie ook 6630) momenteel uitgerust is met twee nieuwe technieken; ondersteuning voor 3G/UMTS netwerken en Symbian 8.0 besturingssysteem met Series 60 Second Edition gebruikersinterface. De Nokia 6681 bezit alleen het laatste onderdeel, men kan dus ook zeggen dat de 6681 een 6680 zonder 3G/UMTS is. Wellicht wat simpel gezegd, maar dit is niet het enige verschil.

Op het gebied van het Symbian besturingssysteem zijn een aantal grote veranderingen waarneembaar in vergelijking tot oudere toestellen zoals de Nokia 7610, 6670 of 6260. In deze toestellen is het Symbian besturingssysteem versie 7.0s en gebruikersinterface Series 60 versie 2.0 aanwezig, maar in de 6681 is dat compleet anders daar vindt men namelijk het nieuwe Symbian 8.0 OS met Series 60 SE gebruikersinterface. De grote verschillen zitten hem vooral in de ondersteuning van nieuwe hardware en 2.5G/3G netwerken. Een 2.5G/3G netwerk wil niks anders zeggen dan de mogelijkheid tot ondersteuning van WCDMA/UMTS en de mogelijkheid om over te schakelen tussen het 3G/UMTS en 2G/GPRS netwerk. Naast de nieuwe punten in Symbian 8.0 vindt men in de Series 60 SE interface vooral nieuwe punten terug in relatie tot de implementatie van 3G, videotelefonie, 3D graphics in programma's, MMS 1.2, RIM Blackberry instant email en VPN ondersteuning. Een groot aantal van deze punten zal men terug vinden in het toestel en tijdens deze review.

In het toestel vindt men tevens een aantal nieuwe programma's. Deze zullen nog besproken worden. Programma's die daarnaast nieuw waren in de Nokia 7610 komen voor een groot gedeelte ook weer terug in de 6681. Het ging hier dan om de volgende programma's: Movie Editor, Remote Printing, Kodak pictures en File manager. Ten opzichte van de 6630 zijn er net zoals in de 6680 twee nieuwe programma's aanwezig in de 6681: LifeBlog en Adobe PDF.

De nieuwste Series 60 telg op de Nederlandse markt wordt verkocht momenteel door diverse shops en is aangekondigd tijdens de 3GSM beurs in Cannes 2005. Naast de 6681 is er de 6680, waar NieuweMobiel al een review overgeschreven heeft. Dit model heeft een extra camera op de voorzijde van het toestel, is uitgevoerd met 3G/UMTS, weegt een aantal gram zwaarder en wordt geleverd in andere kleuren dan de 6681.

• Toestel
• Batterij 3.7 V
• Oplader
• Stereo headset
• DKU-5 Datakabel
• 64 MB Dual Voltage RS-MMC geheugenkaart + converter
• Nederlandse handleiding en Quickstart manual
• Duitse handleiding en Quickstart manual
• Sofware CD met daarop Nokia PC Suite 6.4
• Informatie folder met daarin informatie over de programma's op het toestel

De handleiding is zoals bekend bij Nokia goed voor elkaar. Mooie afbeeldingen, lekker te lezen en alles wat men zoekt als men het toestel voor de eerste keer gebruikt. Geen aanmerkingen op dit vlak, behalve dat men als geoefende Series 60 gebruiker soms wat meer wil weten over de nieuwe gebruikersinterface. Helaas, is daar de handleiding niet voor bedoeld. Eén klein smetje is het melden van Nokia in de handleiding dat de geheugenkaart de eerste maal geformatteerd dient te worden voor gebruik. Erg handig, men gooit zo alle vooraf geïnstalleerde programma's van de geheugenkaart en men mag deze gaan terug zoeken op de site van Nokia.

Plus- en minpunten Nokia 6681

 • Veel handzamer toestel dan zijn voorgangers
 • Nieuw Symbian besturingssysteem
 • Nieuwe Series 60 gebruikersinterface
 • Beste Symbian smartphone momenteel afhankelijk van de keuze voor 3G/UMTS
 • Externe geheugenkaart slot
 • Grote hoeveelheid meegeleverde programma's
 • Enorm goede handsfree functie
 • Goede Bluetooth applicatie
 • Erg goede mega-pixel camera met opnieuw verbeteringen
 • Goede optie naast de Nokia 6680 wanneer men geen 3G/UMTS of extra camera op de voorkant nodig heeft
 • Geen portret modus in de camera applicatie
 • Dual Voltage RS-MMC geheugenkaart die zeer slecht leverbaar is
 • Minder toetsenbord dan 6630
 • Zwaarder dan 6630

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel heeft een volledig pakket met accessoires. Helaas worden er geen speciale accessoires meegeleverd en is het allemaal wat standaard uitgevoerd:

Verder de accessoires langslopende komt men de stereo headset tegen. Wat erg mooi is, is dat het nu mogelijk is ook via Bluetooth audio te luisteren, maar daarover later meer. De meegeleverde datakabel is bekend. Gewoon een goede degelijke datakabel die een vermogen los kost, maar gelukkig in het pakket is gestopt, ook omdat infrarood op het toestel ontbreekt.

Zoals te zien in de bovenstaande lijst heeft Nokia wederom een nieuwe soort geheugenkaart bedacht. Had dat maar niet gedaan! Het toestel maakt nu gebruik van Dual Voltage Reduced Size Multimedia Memory Cards. Het is een mond vol, maar gewoon afgekort DV RS-MMC. Deze geheugenkaarten zijn in het begin van het verschijnen van de 6681 amper verkrijgbaar geweest. Men moest het doen met de 64 MB in het pakket. Hierdoor creëert men veel problemen voor gebruikers die hun geheugen willen uitbreiden. Geen mens begrijpt wat de redenen zijn van Nokia om dit te doen.

Voor personen die dit verhaal niet willen geloven en toch “gewone” RS-MMC geheugenkaarten gaan gebruiken in de Nokia 6681, helaas het werkt absoluut niet. Het verschil zit hem in de voltage (1.8-3.0V) die de kaart gebruikt. Dit ligt bij de “gewone” kaarten hoger dan bij Dual Voltage geheugenkaarten.
Hierop zijn eigenlijk maar twee woorden van toepassing, als men in het achterhoofd houdt dat deze kaarten maar in twee toestellen gebruikt zullen gaan worden (de N70 en N90) en dat men bij Nokia overstapt in de toekomst op SD geheugenkaarten: compleet knudde.

Uiteindelijk kan een conclusie getrokken worden dat de manier waarop Nokia zijn pakket samenstelde bij dit toestel wat bedenkingen oproept. Wellicht toch even opnieuw het huiswerk doen Nokia, want op deze manier kan er niet gewonen worden van een accessoirepakket dat bij een soortgelijke Symbian smartphone, zoals de Sony Ericsson P910i zit.

Uiterlijk

Het is wat met die toestellen/smartphones van Nokia. Opnieuw een uiterlijk dat niet door iedereen geliefd is. Het ontwerp is in ieder geval minder controversieel dan de 7610, 6260, 6670 of 6630 smartphones. Er is momenteel geen enkel toestel dat door grote hoeveelheden mensen populair is om zijn uiterlijk. Maar om door te gaan op het uiterlijk van de Nokia 6681, er mag gezegd worden dat kleur heel wat uitmaakt. Vele mensen zullen beschikken over de standaard blauwe versie, die vele malen mooier is dan de andere speciale versie, maar dit is hoogst persoonlijk. Het toestel heeft een gelijkwaardig uiterlijk als de Nokia 6680 op de camera op de voorzijde na is er geen verschilt te bespeuren.

Het toestel is (108 x 55 x 21 mm, wat iets kleiner is dan de 6630) niet te groot en niet te klein, maar zou voor een toekomstige eigenaar wel eens wat kleiner en smaller kunnen overkomen dan op de afbeeldingen. Het toestel voelt op één of andere manier lekker aan in de hand, maar minder goed dan de 6630, die door de vorm van het toetsenbord beter aanvoelde. Het toestel voelt met een gewicht van 131 gram iets zwaarder aan dan bijvoorbeeld de Nokia 6630.

Het toestel heeft geen verwisselbare covers zoals de 6630. Er zijn twee kleuren te krijgen en daar moet men het mee doen.

Het toetsenbord is nu een meer van een vierkante vorm in tegenstelling tot de ronde vorm van de 6630. De toetsen zitten wel op de plaatsen waar men ze verwacht, maar de bediening is minder dan bij de 6630. Net onder het scherm vindt men twee softkeys met daar tussenin een 5-richtings bedieningstoets. Het toetsenbord is verder helemaal vlak.

Gelukkig zijn de toetsen niet aan elkaar bevestigd en bewegen ze niet mee wanneer een bepaalde toets aangeraakt wordt. Het toetsenbord van de 6681, die NieuweMobiel voor review had, zat beter in elkaar dan de 6680 die een aantal weken eerder getest is. Het toetsenbord zit hier goed in elkaar, maar toch scoort de 6630 qua handelbaarheid net even wat hoger dan de 6681.

Een mooie functie die niet onbesproken mag blijven is de automatische toetsenbordverlichting die op het toestel aanwezig is. Is het donker in de omgeving dan gaat het licht wel aan. Is het licht genoeg om de toetsen te lezen dan schakelt de toetsenbordverlichting niet in. Een erg mooie functie en nog nooit vertoond in een Series 60 smartphone (alleen in 6630 en 6680 en toekomstige modellen). Windows Mobile Smartphones waren al eerder uitgerust met deze feature, zie de SPV C500.

Het verdere toestel heeft weinig omhanden. Op de achterzijde vindt men de lens en flitser van de camera achter een actieve schuif, die de camera start wanneer deze naar beneden geplaatst is. Op de bovenzijde is de mono speaker geplaatst, die zeer goed geluid geeft en duidelijk overkomt. Kwaliteit is vele malen beter dan Sony Ericsson P910i en een nog grotere vooruitgang ten opzichte van de 6600 en 7610. Sendo X kwaliteit is het nog niet. Aan de onderzijde van het toestel is de pop-port geplaatst. Deze interface poort ondersteunt USB 2.0. Aan beide zijkanten is geprobeerd het toestel zo symmetrisch mogelijk te houden. Zo heeft men aan de linker zijkant een toets bedoeld voor het starten van de voice dailling functionaliteit en aan de rechter zijkant een aan/uit toets. Onder deze toets ziet men gelijk het geheugenkaartslot voor de RS-MMC geheugenkaart. Dit slot is gelukkig niet meer in het toestel aanwezig, maar gelukkig voor het eerst in de historie van Nokia bereikbaar zonder een cover of batterij te verwijderen. Hulde! De geheugenkaart kan men verwijderen door de klep te openen, OK te klikken in het menu van het toestel en daarna door de geheugenkaart eruit te duwen. Simpeler kan niet! Erg mooi gemaakt en een verbetering ten opzichte van andere toestellen die de geheugenkaart in het toestel zelf hebben zitten onder een batterij en een cover. De klep van het slot is beter uitgerust dan bij de Nokia 6630.

Het complete beeld van het toestel geeft iedereen een minder soort bling-bling gevoel dan bij de 6680. Het toestel zit er gewoon simpelweg beter uit dan de 6680. Ook was de kwaliteit van de constructie beter dan bij de 6680 die een aantal weken geleden getest is. Er moet wel gemeld worden dat de Nokia 6630 beter scoort qua toetsenbord.

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen is niet één van de sterkste punten van dit toestel. De Nokia 6681 is een smartphone, maar geen UMTS smartphone, maar veel verschilt het niet. Een uithoudingsvermogen van 3 à 4 dagen is maximaal haalbaar en dan maakt men heel af en toe gebruik van de functies van het toestel. Gaat men frequent gebruik maken van Bluetooth, camera en maakt men een simpel gesprek dan gaat het hard achteruit.

Het laden van het toestel gaat redelijk snel. Binnen anderhalf uur is het toestel vol. Het is allemaal uiteindelijk wel beter dan de Nokia 6680, die het een aantal dagen korter uithield.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is opnieuw op een hoog niveau bij Nokia. Gesprekken zijn duidelijk en komen goed over bij normaal gebruik. Kwaliteit is zelfs beter dan een Sony Ericsson P910i. Geen reden tot klagen met dit toestel.

Op de diverse netwerken geen probleem met bellen en wanneer men het gesprek op de handsfree functie zet is het gesprek enorm goed verstaanbaar. Zelfs de andere kant klaagt niet en bij het hoogste geluidsniveau hoort men zich zelf nog niet terug. Dit is ronduit netjes te noemen en getuigd van een hoogstaande kwaliteit. Alleen moet men niet tegelijk de handsfree functie inschakelen, want dan is een gesprek niet meer te volgen.

Het gespreksoverzicht is op te vragen via de opneemknop en bevat vier tabbladen, die qua duidelijkheid niks te wensen over laten. De gegevens zijn simpel op te vragen via de tabbladen en men kan alles vinden wat gerelateerd is aan de gemaakte gesprekken. In het menu onder de icoon logboek vindt men nog meer informatie. Hier worden ook nog andere punten weergeven zoals de duur van de diverse oproepen, de kosten van deze oproepen (alleen mogelijk wanneer de kosten voor 1 minuut zijn ingesteld) en de GPRS gegevenssteller. Alles is simpel en doeltreffend op één punt te vinden en zo hoort het. Het instellen van de timers/tellers is vrij simpel te doen in het logboek menu. Men kan aangeven hoe lang de tellers bijgehouden moeten worden, hoeveel een gesprek mag kosten en welke eenheden gebruikt moeten worden. De tellers op nul zetten is zo gepiept via het menu van het logboek. De manier waarop dit alles werkt is gelijk aan andere Series 60 toestellen.

De meegeleverde beltonen die in het toestel zitten zijn 48-polyphonic beltonen en klinken goed. De hoeveelheid beltonen kan niet tippen aan de Sendo X, waar een groot aantal extra beltonen meegeleverd zijn. De 6681 heeft niet een zodanig enorm aantal beltonen bij zich. MP3 wordt ondersteund en tevens kunnen opnamen gemaakt worden met de opnamefunctie en gebruikt als beltoon. Eigen beltonen aanleveren via de RS-MMC geheugenkaart is ook getest en werkt erg goed.

De trilfunctie wordt goed gevoeld in het toestel wanneer het toestel in de zak van bijvoorbeeld een jas is geplaatst. Dit zal waarschijnlijk te maken hebben met het feit dat het toestel wat breder en dieper is. Het toestel zit verder erg lekker in de zak van een broekzak of een jas. Men steekt het toestel zo even weg.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Nokia 6681 is een verbetering ten opzichte van het scherm van de Nokia 6630. Het scherm is scherper en duidelijker al zal men niet snel echt heel goed het verschil zien. Vooral het contrast is beter. Het beeldscherm is een standaard TFT scherm met 260.000 kleuren in plaats van de 65536 kleuren van de 6630. De resolutie is standaard voor de gebruikersinterface, namelijk 176 x 208 pixels.

Het scherm is zeer duidelijk en ziet er redelijk goed uit wanneer de zon erop schijnt. Het scherm is beter dan de Nokia 6630 al merkt men daar af en toe weinig van. Helaas spiegelt het plexiglas voor het scherm wel wat. Tijdens de warme dagen en een telefoongesprek wordt het scherm nat van het oor.

Het scherm van de Nokia 6681 schakelt zich tijdens het bellen niet uit en toch jammer want het zou batterijtijd kunnen besparen. Net zoals bij andere Symbian Series 60 toestellen is de screensaver in de vorm van een klok amper afleesbaar wanneer het licht van het scherm niet aangeschakeld is. Het is nog steeds niet mogelijk om een andere screensaver in te stellen op het toestel.

Menu

Het soort besturingssysteem bepaald ook wat voor een soort menu of gebruikersinterface in het toestel aanwezig is. De Nokia 6681 maakt gebruik van Symbian 8.0 besturingssysteem met de genoemde nieuwe gebruikersinterface Series 60 Second Edition. Op het vlak van deze interface zijn niet enorm veel nieuwe punten direct zichtbaar, hooguit de iconen die de ontvangst van het 3G signaal weergeven of het nieuwe thema. Deze punten zullen gebruikers wellicht gelijk opvallen.

Nokia heeft goed gekeken naar Sendo en Windows Mobile, want de 6681 heeft net zoals de 6680 een homescreen op het bureaublad van het toestel en die is een uitbreiding ten opzichte van de 6630. Men kan daarop opstaande taken, agenda-items van de huidige dag, verjaardagen in de komende dagen en vijf sneltoetsen instellen waarachter men een applicatie kan instellen. Men vindt daarnaast net zoals in alle andere toestellen met een Series 60 gebruikersinterface de mogelijkheid tot openen van de taakmanager via de menutoets een aantal seconden vast te houden. Deze taakmanager kan men gebruiken om snel van het ene naar het andere opstaande programma te klikken of om programma's via de “c” toets snel af te sluiten.

Wat men verder op het beginscherm ziet is ook gelijk gebleven aan de Nokia 6630, namelijk de notities voor de provider, de tijd, de Bluetooth, batterij, berichten en het ontvangst van het belsignaal. Aan de onderzijde van het scherm zijn twee links zichtbaar die door beide soft-keys gebruikt kunnen worden. Het gaat hier standaard om de berichten link en de camera link, maar deze kunnen zelf naar eigen wens ingesteld worden via het instellingen menu. Naast deze instellingen kan men de centrale 5-richtings bedieningstoets in de vijf richtingen ook een functie meegeven.

Wanneer men het menu zelf wil opstarten moet men op de menuknop drukken. In het menu vindt men een groot aantal icoons in roosterweergave waarachter een groot aantal programma's zitten. De manier waarop deze icoons zijn ingedeeld is een stuk verbeterd en diverse programma's zijn opgedeeld in redelijk aantal mappen. Het is mogelijk om de volgorde en mappen waarin diverse programma's staan aan te passen. Men kan zelfs de plek wijzigen waar een map staat. Naast het wijzigen van deze mappenvolgorde en de indeling daarvan is het mogelijk een andere soort van weergave van alle mappen te kiezen, genaamd de lijstweergave. Ook bij de lijstweergave is verplaatsing mogelijk.

Het nieuwe homescreen op het bureaublad van het toestel heeft een aantal kleine aanpassingen, die men kan doorvoeren. Men kan de vijf snelkoppelingen instellen en het homescreen aan en uit zetten. Allemaal wat karig. Hopelijk is het mogelijk wat aanpassingen te doen en wat eigen inzichten te realiseren met een nieuwe thema creator.

Het menu heeft de mogelijkheid tot zeer uitgebreide thema's, iconen en achtergronden. De standaard thema in het toestel is van een mooie kwaliteit, maar het is er maar één. Dat is ronduit karig. De mogelijkheid tot het downloaden van een thema is aanwezig in het toestel, maar gaat men een thema downloaden via de vooraf ingestelde download pagina dan vindt men maar één extra thema. Meer niet!

Telefoonboek

Bij de dit toestel is het telefoonboek, contacten genoemd, net zoals in andere Series 60 smartphones. De contacten kunnen standaard op twee manieren opgevraagd worden en dat is wanneer men in het menu naar contacten gaat of wanneer men de 5-richtings bedieningstoets indrukt (vooraf ingestelde functie, die aangepast kan worden). Heeft men contactpersonen op de SIM kaart staan dan kunnen deze niet in de contactenpersonen lijst worden weergegeven. Deze contactpersonen moeten eerst worden overgezet naar het geheugen van het toestel zelf. De 6681 vraagt daar zelf om wanneer men de eerste keer bij de contacten komt. Onder contacten kan men verder onder twee tabbladen de contactpersonen en de groepen waar deze personen zijn ingedeeld bekijken. Het aantal groepen en contacten die men kan toevoegen is beperkt aan het vrije interne of externe geheugen.

Per contactpersoon kan men standaard een redelijk aantal punten met data toevoegen: Voornaam, Achternaam, Bedrijf, Functie, Telefoonnummer, Mobielnummer, Faxnummer, Emailadres. Mocht men dan meer data willen toevoegen dan kan dit via “gegeven toevoegen” en kan men diverse extra's gegevens toevoegen zoals: Telefoonnummers, Mobiele nummers, Fax nummers, Adressen, Emailadressen, URL's, de verjaardag van een contactpersoon en een notitie. Het is nog niet zo uitgebreid als de Orange SPV C500, maar voor een smartphone is het niet anders dan zeer netjes. Deze optie is exact hetzelfde gebleven met andere Series 60 toestellen.

Het is mogelijk aan een persoon of groep een afbeelding en een thumbnail (kleine afbeelding of logo) of een beltoon toe te voegen. Men kan ook aangeven wat de standaardnummers en adressen zijn om naar te SMSen, te bellen, te videobellen, te MMSen of te emailen. Dit kan erg handig zijn wanneer men meerdere nummers in het geheugen heeft staan. Het is ook mogelijk om een normaal thuisnummer in te stellen als SMS nummer. Naast deze functies kan men de diverse contactpersonen vanuit het programma versturen via Bluetooth, email en SMS. Contactpersonen opslaan op de geheugenkaart is mogelijk met Series 60 Second Edition en dat is vooruitgang ten opzichte van Series 60 versie 2.0.

De voice dailling functie van het toestel is niet zo speciaal, als bij de Sendo X. Men moet de namen eerst van te voren inspreken voordat men deze kan gebruiken voor de genoemde functie. Verder is de voice dailling functionaliteit hetzelfde gebleven als bij de Nokia 6630 en 6680. Geen veranderingen op dat vlak te bespeuren, nog steeds op een goed niveau en eenvoudig te bedienen met de toets op de linker zijkant van het toestel.

Messaging

Alle mogelijkheden op het gebied van messaging zijn aan boord van dit toestel. MMS, SMS, picture messaging, email via POP3, SMTP en IMAP4 servers zijn aanwezig. Men kan de diverse berichten opvragen via het berichten icoon in het menu en daar vind men een aantal mappen in een lijstweergave. Men kan snel een bericht invoeren of de inbox bekijken waarin alle soorten berichten op de emails na samen zichtbaar zijn. Nadeel is daarvan is dat men dan alle berichten door elkaar heeft staan. Een goede manier was geweest berichtregels te introduceren waardoor de diverse berichten in bepaalde zelf te definiëren mappen terecht zouden komen. Helaas is deze functie nog niet opgenomen in de Series 60 interface.

Instant email is niet standaard aanwezig in het toestel. Het wordt wel ondersteund in het besturingssysteem, maar is nog niet ingebouwd. Dit is erg jammer, want software naderhand nog aanbieden terwijl gebruikers het toestel nu kopen met de aangekondigde specificaties is niet bepaald de juiste manier. Alleen Siemens doet dit goed, want daar is RIM Blackberry, de officiële naam voor instant of push email, wel standaard ingebouwd in de SK65 zoals aangekondigd.

Het invoeren van de tekst gaat snel en werkt lekker. Alle verdere instellingen op deze Nokia zijn hetzelfde als bij ander Nokia of Siemens toestellen. Het “#” dient voor de bediening van de soort invoermodus, de “c” toets is voor het verwijderen van de tekst en de “ABC” toets dient voor het selecteren van tekst of het wijzigen van de mogelijkheden die er zijn voor het invoeren van tekst in het toestel. Tijdens het invoeren zijn er een aantal regels te zien waarop de tekens worden geplaatst. Heeft men het bericht af en hoeft het nog niet verstuurd te worden dan kan het worden opgeslagen in de ontwerpen map. Is het bericht eindelijk verzonden dan komt het in de verzonden map geplaatst. Versturen van een foto of een andere multimedia bestand is gewoon mogelijk via het berichten programma, maar ook via het fotoalbum of RealOne programma. Ontvangen bestanden kunnen bekeken worden door middel van deze programma's.

Connectivity

Connectiviteit is een naam die door Nokia verzonnen is in de mobiele telefoon markt. Sinds een aantal jaar is Nokia al bezig geweest met het inbouwen van poorten in mobiele toestellen waarop een datakabel aangesloten kan worden. In de Nokia 3650, 3660, 6600 was geen aansluiting aanwezig voor een datakabel en dat mag hoogstens apart genoemd worden voor een smartphone. Gelukkig heeft Nokia, dat opgelost in de 7610 & 6630 en is het een ingeburgerde standaard bij de nieuwe 6681. Het toestel is namelijk uitgerust met een pop-port en dat is ten kosten gegaan van de infraroodpoort net zoals bij de 6630, al is de vraag of men de infraroodpoort ingeruild heeft voor de pop-port.

De datakabel voor het toestel is meegeleverd in het pakket en kan gebruikt worden voor de overdracht van data van het toestel naar de PC en vice versa. Deze keer is alle sofware netjes op de CD meegeleverd. Dit was bij de 6630 nog wel wat anders. Hier moest men nog zelf de driver van de kabel downloaden op de site van Nokia.

Op het toestel zit ook een modem, die gebruikt kan worden voor een draadloze inbel- of GPRS verbinding tussen een laptop en een netwerk. Men zal alleen de Bluetooth verbinding of datakabel kunnen gebruiken. Helaas is er geen infraroodpoort om een modem verbinding op te zetten.

Aangaande de Bluetooth moeten worden opgemerkt dat deze functie enorm goed werkt en vrij weinig vraagt van de batterij. De reikwijdte van de Bluetooth antenne en de achterliggende software is veel verder en beter dan die van de Sony Ericsson P910i of SPV C500. In de afgelopen weken is gebleken dat Nokia Bluetooth ontvangers en software veel stabieler zijn dan die van andere merken, dat blijft een sterk punt van Nokia. Op de Nokia 6681 is het ook mogelijk om via Bluetooth contact te leggen met een speciaal Nokia Bluetooth keyboard en via een headset constant audio te beluisteren. Simpel een verbinding leggen en een reeks MP3 bestanden starten is voldoende. Helaas is de kwaliteit nog niet fantastisch, wellicht brengt een toekomstige stereo Bluetooth headset daar verbetering in.

Helaas nog geen Wifi in een Series 60 smartphone, wellicht de volgende generatie zal dit zeker tonen onder andere in de vorm van de Nokia N91.

Geheugen

De hoeveelheid geheugen van het toestel is 10 MB en is ronduit laag ten opzichte van andere smartphones in dezelfde klasse. De hoeveelheid is gestegen ten opzichte van de 7610 met de 2 MB, maar houdt nog steeds niet over. Andere toestellen zoals de Sendo X en de Sony Ericsson P910i of willekeurige Windows Mobile Smartphones hebben veel meer geheugen.

Naast het interne geheugen is er in het toestel ook extern geheugen aanwezig. Het geheugen dat meegeleverd is 64 MB. Dat is genoeg voor mensen die foto's willen opslaan of wat data zoals emails of Word-bestanden willen opslaan. Voor mensen die meer geheugen willen gebruiken kunnen in de loop van de tijd extra geheugenkaarten kopen tot een grote van 256 MB.

De geheugenkaart vol met programma's verwijderen kan wat problemen geven in het menu. Men moet de kaart pas verwijderen wanneer men dit heeft toegestaan in het menu van het toestel. Doet men dit niet dan kan het zo zijn dat de positie waar het programma in het menu geplaatst was niet onthouden wordt. Elke keer dus programma's terugzetten naar een bepaalde map of positie in het menu is niet bepaald leuk werk.

Camera

De camera van de Nokia 6681 is een camera van de nieuwste generatie en een upgrade ten opzichte van de 6630 in de vorm van de nieuwe software voor de camera en een aantal nieuwe functies. De Nokia 6680 heeft daarnaast nog een extra VGA camera op de voorkant van het toestel. Deze is bij de Nokia 6681 niet aanwezig. De camera op de achterkant is een 1.3 mega pixel camera en momenteel de beste mega pixel camera in een smartphone. Camera's in de Samsung D500 en de Sony Ericsson S700i zijn voor een groot gedeelte gelijkwaardig aan de 6681. De verschillen tussen de camera's zijn absoluut niet groot op het gebied van de fotokwaliteit, helaas wel op het gebied van de opties en instelmogelijkheden. De Sony Ericsson K750i heeft daarnaast vele malen betere camera dan de 6681, maar dat mag men ook verwachten van een 2.0 mega pixel camera.

De camera op de achterkant is ietwat sneller klaar met opstarten dan de Nokia 7610, maar beide houden niet over qua snelheid. De camera past net zoals andere camera's constant de invloed van de lichtintensiteit aan die de omgeving heeft op de camera (en videocamera). De foto's die gemaakt worden hebben het formaat JPG. De camera kan op diverse manieren worden geactiveerd. Men kan de schuif op de achterzijde naar beneden of boven schuiven om de camera te activeren of te sluiten. Opent men de camera in het menu zonder de schuif naar beneden te plaatsen dan zal een melding gegeven worden dat de klep geopend dient te worden.

De Nokia 6681 is de tweede smartphone met ingebouwde flitser, die men uitbrengt. De flitser heeft drie standen; automatisch, aan en uit. Het gekke is dat wanneer men de flitser uitzet, deze af en toe nog wel flitst bij het maken van foto's. Tevens wordt de laatst gekozen stand niet gekozen. Dus elke keer wanneer men de flitser gebruikt zal men zelf opnieuw een instelling moeten wijzigen. De reikwijdte van de flitser mag ver genoemd worden. Deze komt niet helemaal overeen met de flitser van de Sony Ericsson K750i, deze is nog een stukje sterker. Maar verder erg netjes.

Een videofunctie mag en kan niet ontbreken in een smartphone, maar is in de 6681 samengevoegd met de camera in één programma. De videofunctie is amper verbeterd in relatie tot de Nokia 6630, maar het videoformaat is 3GP gebleven. De lengte van de opnamen is beperkt tot 10 seconden of onbeperkt.

De camera in de Nokia 6681 heeft meer instelmogelijkheden gekregen dan de 6630. Men mag ze nog hooguit karig noemen al is het wel weer een verbetering ten opzichte van de 6630. Men kan nog steeds niet kiezen uit een groot aantal resoluties, maar toch zijn er twee resoluties. Gelukkig kan men naast deze twee resoluties een keuze maken uit drie verschillende kwaliteiten (Hoog, Normaal, Gering). Tijdens het maken van de foto's kan men tien zoomstanden gebruiken. Helaas is niet echt een portrait modus in de Nokia 6630, maar wel een nieuwe functie genaamd reeksmodus. Het is eigenlijk niets anders dan een multishot functie waarbij men zes foto's snel achter elkaar kan schieten. Helaas, is het niet mogelijk om de multishot functie op enige wijze aan te passen.

Verdere instellingen die in het toestel aanwezig zijn voor de camera is de zelfontspanner met drie standen (10, 20 en 30 seconden), nacht modus voor beide resoluties (van goede kwaliteit), aanpassen van de helderheid en contrast tijdens het fotograferen, het maken van foto's met vijf schillende soorten witbalans (Automatisch, Zonnig, Bewolkt, Verlicht en Fluorescerend) & vier verschillende soorten Kleurtoon (Normaal, Sepia, Zwart & Wit en Negatief) (nieuw in de Nokia 6681 en 6680), wijziging van de standaard naam en de wijziging tussen de geheugenkaart en het interne geheugen als opslagmedium.

De grootte van de foto's is vrij lastig te bepalen door de instellingen die gemaakt kunnen worden, maar per resolutie kan gezegd worden dat een foto van de grootste resolutie tussen de 600 à 700 KB is en bij de kleinste resolutie zo rond de 150 KB. Het zijn toch flinke grootten om via email of MMS te verzenden en dat geeft dan ook gelijk het nadeel aan van maar twee resoluties en daarbij geen kleine resoluties die tot kleine hoeveelheden qua KB's kunnen lijden. Die kleine hoeveelheden en dus ook de foto's zijn een stuk goedkoper om te verzenden via de MMS of email.

Wanneer men een video gaat maken, is de kwaliteit een stuk beter dan dat standaard op een Series 60 toestel ooit te zien was. De resoluties zijn gelijk gebleven aan de Nokia 6681, namelijk: 176 x 144 pixels en 128 x 96 pixels. De camera geeft in het beeld alleen de tijd weer die opgenomen wordt. Verder kan men tijdens in het afspelen inzoomen. Dat is heel erg netjes, maar niet nieuw. Het was al in eerdere Series 60 toestellen aanwezig. Verdere instelmogelijkheden zijn onder andere de nachtmodus voor beide resoluties, aanpassen van de helderheid en contrast tijdens het fotograferen, het maken van foto's met vijf schillende soorten witbalans (Automatisch, Zonnig, Bewolkt, Verlicht en Fluorescerend) & vier verschillende soorten Kleurtoon (Normaal, Sepia, Zwart & Wit en Negatief) (nieuw in de Nokia 6681 en 6680), uitschakelen van het geluid, wijziging van de standaardnaam en de wijziging tussen de geheugenkaart en het interne geheugen als opslagmedium. Een klein minpuntje is dat men de flitser niet kan gebruiken tijdens het filmen.

Wanneer de afbeeldingen gemaakt zijn door de camera kunnen ze opgevraagd worden via de Galerij icoon in het menu. Hier wordt geen scheiding meer gemaakt tussen de data op de geheugenkaart en de data op de telefoon zelf zoals dat bekend is uit vorige Series 60 modellen. Onder de map afbeelding vindt men de gemaakte afbeeldingen in een lijstweergave. Dit is de enige weergave die mogelijk is. Het laden van de foto duurt een stuk korter dan vroeger. Het is totaal niet irritant meer.

In plaats van de vroegere irritatie is nu een compleet ander punt naar boven gekomen dat niet bepaald de gemoedsrust bevordert. De Galerij toont nu echt alle bestanden die op de geheugenkaart en het interne geheugen geplaatst zijn. Dit wordt ten eerste een enorme lijst en ten tweede worden ook afbeeldingen uit programma's getoond, die totaal niet getoond hoeven te worden. Nokia zou hiervoor een functie moeten inbouwen die aangeeft welke mappen afgezocht moeten worden naar de juiste bestanden.

Wanneer een foto geopend wordt kan men de foto fullscreen weergeven, roteren, verwijderen, van naam wijzigen en er op inzoomen. De aanpasmogelijkheden voor de netgemaakte foto's zijn duidelijk aanwezig en netjes voorzien.

Naast dit programma is er het programma genaamd Beeldbeheer, waarbinnen men afbeeldingen in een soort rondo kan bekijken. Een erg leuke applicatie die de mogelijkheid geeft aan gebruikers om diverse foto's achter elkaar te laten zien aan andere gebruikers.

Een video kan worden bekeken in de RealOne speler. Het werkt vrij simpel, zelfs het aanpassen van video's is mogelijk in het toestel, maar daarover later meer. Met deze video speler zal het in de toekomst mogelijk zijn om TV te kijken op het toestel via een streaming verbinding. De RealOne speler is vooral op het toestel geplaatst om bijvoorbeeld muziekvideo's en omgezette DVD's te bekijken op het toestel.

Versturen van foto's en video's gaat vrij simpel via MMS, Bluetooth, email en de meegeleverde datakabel en software. Een uitkomst daarvan is dat men niet van te voren de Bluetooth functie aangeschakeld hoeft te hebben om iets te versturen. Het toestel schakelt deze zelf aan wanneer men iets wil versturen.

Zoals aangegeven de camera is erg goed in vergelijking met andere mega pixel camera's, maar de instelmogelijkheden blijven nog wat karig, maar worden steeds beter en beter. De toekomst laat vele mooier toestellen zien zoals de nieuwe N90 met glazen Carl Zeiss lens & auto focus en daarnaast de N70 en N91 met 1.3 mega pixel camera's met rode ogen, voorflitser en macro modus. De mogelijkheden komen mondjes maat in de toestellen. Het duurt alleen een tijdje.

Aanwezige programma's

De hoeveelheid extra programma's, die in het toestel aanwezig zijn, is weer uitgebreid ten opzichte van de Nokia 7610, maar eigenlijk maar op één punt gelijk gebleven ten opzichte van de 6630. Op diverse vlakken heeft men bij Nokia het toestel een aantal programma's extra meegegeven.

Een aantal programma's zijn standaard terug te vinden op een Series 60 toestel. Dit zijn onder andere een agenda, takenlijst, een profielprogramma (waar mee vijf vooraf ingestelde profielen gewijzigd kunnen worden. Tevens heeft men op de 6681 nu een flight mode profiel), favorietenprogramma (om de rechter soft-key en daaronder de favorieten aan te passen), notities/kladblok, omrekenfunctie, rekenmachine, opname-eenheid of voicememo (1 minuut opneemlengte en bestanden met een AMR formaat, die gebruikt kunnen worden als beltoon), alarmklok, informatieprogramma over het geheugen, chatprogramma via instant messaging en de standaard Nokia voice command functie, die gebruikt kan worden voor diverse functies binnen het toestel. Ook is er in dit toestel een volledige file manager geïntegreerd, die het mogelijk maakt diverse mappen te bekijken en diverse bestanden over te zetten.

Op deze Nokia 6681 is er opnieuw een movie editor aanwezig. Deze movie editor geeft de mogelijkheid om video's aan te passen door middel van het toevoegen van video, muziek en tekst. Het aanpassen wordt automatisch gedaan in relatie tot de stijl die gekozen wordt. De stijl bepaald de transities, visuele effecten, muziek en tekst in de aangepaste video, door het programma een Muvee genoemd. Men kan zelf bij Nokia eigen stijlen downloaden, naast de al tien standaard ingestelde stijlen. Men kan zelf ook stijlen maken op het toestel. Via deze functie stelt men zelf een muziek, tekst en video in. De kwaliteit van de video's aangepast van door de movie editor is niet bepaald hoog. De kwaliteit van de gebruikte video's wordt er juist minder door.
Met de daarnaast aanwezige video editor kan men net gemaakte video's of muvee's bewerken, knippen, plakken, vertragen of bijvoorbeeld kleureffecten, geluidsclips of videoclip toevoegen. Allemaal leuke mogelijkheden om eigen gemaakte video's een andere eigen tint te geven.

Geen dubbele browser zoals op de 7610, maar gewoon één browser voor het bekeken van de WAP en Internet pagina's. Deze simpele browser is uitermate geschikt voor het bekijken van portal pagina's van Vodafone, T-mobile of Orange, maar daar houdt het dan ook echt mee op. Mensen die gewend zijn de Opera of Netfront browser te gebruiken op hun Series 60 toestel zullen nooit meer anders willen. Deze standaard browser zal daar geen verandering in brengen. De voordelen van de andere browsers zijn het feit dat de pagina zo weergeven wordt dat alles op het scherm past qua breedte of op het volledige scherm wordt weergegeven. Tevens kan dan de pagina alleen met tekst worden weergegeven. De leesbaarheid van een dergelijke pagina wordt in deze browser daardoor enorm verhoogd. Een verbetering in de browser van de 6681 ten opzichte van de 6630 is vooral het feit dat frames ondersteund worden, HTML forms ondersteuning aanwezig is en dat JavaScript 1.5 echt begrepen wordt nu.

De RealOne speler in de Nokia 6681 heeft ook een MP3 functie in zich. De speler werkt aardig, maar is niet zo handig als de speler in de Sendo X. De speaker is een enorme vooruitgang ten opzichte van de 7610, maar is nog net niet de kwaliteit in de Sendo X. De Nokia 6681 heeft namelijk een mono speaker met enkele uitgang, dit tegenstelling tot de Sendo X, die een stereo uitvoering heeft. Verder zijn de afspeelmogelijkheden van de videocamera netjes en zonder enige problemen. Fullscreen mogelijkheid is ondersteund.

In het toestel is naast de movie editor ook een photo editor aanwezig. Met dit programma dat extra geïnstalleerd is kan men afbeeldingen aanpassen (linksom draaien, bijsnijden en optimaliseren) en daarbij tekst of een kader invoegen. Zoals wel duidelijk is zijn er genoeg aanpassingsmogelijkheden in dit toestel voor media die men zelf geschoten heeft.

Over de ingebouwde en meegeleverde Help functie en SIM-functie moet natuurlijk ook gesproken worden. Het toestel heeft een hele simpele en handige Help functie die de handleiding eigenlijk overbodig maakt. Men kan namelijk bijna alles vinden in de Help functie van het toestel.
De SIM-functie is een onderdeel van het menu en daarbinnen kan men een aantal nummers en functies die op de SIM kaart staan bekijken en gebruiken, zoals de dienstnummers en de belangrijke nummers van een provider.

Naast deze programma's worden er drie programma's meegeleverd, die allemaal vrij gebruikt worden. Dit zijn een print programma om via Bluetooth bestanden bij een printer uit te kunnen printen (Remote printing), een Kodak picture center waarmee men foto's kan delen met andere personen en foto's in een online foto album kan plaatsen en Nokia Life Blog dat mogelijkheid geeft al de bezigheden en afbeeldingen te bloggen/delen via het toestel en een internetverbinding met andere personen.

Naast al deze programma's wordt ook Quickoffice meegeleverd in de vorm van Quickword, Quicksheet en Quickpoint. Een Word, Excel of Powerpointbestand openen en bekijken is via dit pakket simpel en geen moeite. Het pakket geeft de bestanden goed weer en zonder enige problemen. Quickoffice is ook bekend van de Sony Ericsson P910i waarop een versie draait waarin men ook zelf bestanden kan aanmaken en kan wijzigen.

PDF+ uit de Nokia 6630 is vervangen door Adobe Reader in de Nokia 6681, die het werkt net zo goed of wellicht iets beter en netter doet. De applicatie pakt bestanden net wat beter op en werkt deze goed af. Absoluut een aanrader!
Het draadloos toetsenbord programma is toegevoegd aan het toestel om het eenvoudiger te maken om te connecten met speciale draadloze Bluetooth keyboard van Nokia te gebruiken. Dit is helaas niet getest, omdat het toetsenbord niet aanwezig was tijdens deze review. Of deze applicatie ook voor de 6630 bestaat is niet duidelijk.

Als laatste mag het standaard Nokia 6681 welkom programma niet onbesproken blijven. Het programma geeft de gebruiker een reis door het toestel en laat de belangrijkste dingen zien, die het toestel kan. Daarnaast wordt er een opstartwizard gebruikt om alle MMS, GPRS en WAP instellingen in het toestel te krijgen. Een erg nette oplossing voor iets wat waarmee gebruikers altijd moeite hebben.

Games

Eindelijk ziet Nokia in dat het anders moet. Games zijn weer aanwezig in een smartphone na een lange reeks van modellen zonder games. Men heeft nu Snake EX en Card deck opgenomen op de geheugenkaart. De games zijn leuk om te spelen. Snake EX is wellicht algemeen bekend en is niet anders dan het al oude slangenspelletje, maar dan in een mooier jasje. Card deck is even wennen. De games die men kan spelen zijn minder algemeen bekend en vragen soms wat uitleg.

Het is allemaal dus niet echt fantastisch, maar gelukkig dat ze er weer eens aangedacht hebben dat er games in de smartphone zitten.

Extra's

In relatie tot het toestel en de review van het toestel worden twee punten deze keer behandeld onder het punt Extra. Het gaat hier om de functie Push-to-talk en een nieuw navigatiesysteem genaamd EnginYoy.

Push-to-talk

Push-to-talk geeft een Nokia 6681 (naast de 6680, één van de eerste smartphones met deze functie) dezelfde functionaliteit als een portofoon, maar dan via het GSM netwerk. Met een druk op de knop kan een gebruiker daarmee een groep andere gebruikers bereiken, die men op het toestel zelf kan instellen. Net als bij een portofoon is het half-duplex, dus de ontvanger kan niet tegelijkertijd iets terugzeggen. Uiteraard is het bericht net als een gewoon GSM gesprek gecodeerd en reist het via het netwerk waardoor afstanden tussen zender en ontvanger niet relevant zijn zolang beide binnen bereik van het betreffende netwerk zitten. Dit kan bijvoorbeeld worden ingezet voor hulpdiensten, als vervanging van de portofoons.

De specificatie ("Push-to-talk over Cellular (PoC)") werkt via GPRS, EDGE, WCDMA (UMTS) en WiFi. Men kan er alleen gebruik van maken wanneer de provider het ondersteunt. Momenteel zijn er in Nederland nog geen providers die deze dienst aanbieden. De verwachting is dat dit het komende jaar wel een aantal providers hiermee komen. Een groot toestellen zijn al wel met Push-to-talk of ook wel DVS (Druk Voor Spreken) genoemd in het Nederlands.

EnginYoy

EnginYoy is het nieuwste navigatiepakket dat zich in de afgelopen periode in de markt heeft gemanifesteerd als duidelijk en simpel alternatief voor TomTom Mobile 5, Route66 Mobile 2005 en Wayfinder. Het pakket dat het beste vergeleken kan worden met Wayfinder is een pakket dat men alleen in Nederland kan krijgen. Bij aanschaf wordt een volledig pakket meegeleverd met daarin een aantal punten:

• Een jaarabonnement grensoverschrijdend navigeren en inspireren door heel Europa.
• Altijd het meest up-to-date kaartmateriaal (NAVTEQ).
• Toegang tot alle ENGINYOY diensten waaronder My ENGINYOY en software updates.
• Een compacte draadloze Bluetooth GPS ontvanger inclusief oplader (220 V) en autolader (12 V).
• De persoonlijke ENGINYOY card met unieke registratiecode.

De meegeleverde GPS ontvanger is momenteel nog één van de betere van de markt en zorgt voor een snelle GPS fix en goede ontvangst tijdens de navigatie, maar de inkomende periode zullen er betere ontvangers op de Nederlandse markt verschijnen. Momenteel zijn er al wel betere ontvangers verkrijgbaar in de markt. Naast EnginYoy maakt ook Route66 gebruik van deze ontvanger.

Verder krijgt men in het pakket geen geheugenkaart met daarop de kaarten van de Benelux of Europa meegeleverd of bijvoorbeeld een complete doos met daarin een passieve autohouder met zwanenhals. Deze zal men zelf moeten aanschaffen. Aangaande het niet meeleveren van de geheugenkaart met een grote van 128 of 256 MB kan alleen maar gemeld worden dat men die simpelweg niet nodig heeft. De gebruikte applicatie van EnginYoy is niet groter dan 800 KB. Dat geeft opties voor gebruikers van standaard mobiele toestellen, momenteel worden alle modellen als de Samsung D500, Sony Ericsson K700i en Siemens S65 naast een groot aantal Series 60 en UIQ smartphones ondersteunt. Ook zal in de komende periode de Nokia 6681 naast de 6630 en 6680 worden ondersteund. Tijdens het testen van EnginYoy werd er helaas nog gebruikt gemaakt van een Nokia 6600.

Simpelweg de JAVA applicatie installeren op een toestel met Bluetooth, GPRS, EDGE of UMTS, JAVA ondersteuning (JAVA MIDP 2.0) en redelijke hoeveelheid geheugen en men kan gebruik maken van EnginYoy. Dat is wat EnginYoy op het gebied van de applicatie wil creëren.

Nadat de applicatie is geïnstalleerd zal men deze moeten registreren en dit gaat via een portal op de site van EnginYoy zelf en via de applicatie. De manier waarop dit gedeelte is geregeld is netjes en simpel. Elke gebruiker kan hier op een eenvoudige wijze uitkomen. Na de registratie start men de applicatie op en kan men gebruik gaan maken van EnginYoy in meer dan 16 landen: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. In de toekomst zullen daar meerdere landen buiten Europa bij komen. Tijdens het gebruik applicatie konden al kaarten bekeken worden van Afrika, Oost Europa en Rusland. Daadwerkelijk er heen navigeren was nog niet mogelijk.

Naast het standaard menu zijn er een aantal opties mogelijk in de applicatie. Deze zijn verdeeld onder standaard instellingen en route opties. Men kan navigeren aan de hand een snelste, kortste en voetganger route. Standaard is de dynamische route ingevoerd, wat dit exact inhoudt is niet duidelijk geworden tijdens het testen van de applicatie. De andere opties zijn wat eenvoudig en in vergelijking tot andere navigatiepakketten ronduit karig. Dit kan op twee manieren worden geïnterpreteerd, namelijk men wil het eenvoudig houden of men heeft duidelijk niet goed gekeken naar de vragen uit de markt.

Het verbinden van de GPS gaat zonder enige moeite. De meegeleverde ontvanger wordt simpel gevonden en wenst men een andere ontvanger te gebruiken dan is dit ook geen probleem. Een speciale functie is de Demo functie, die het mogelijk maakt toch de route te berekenen en te bekijken zonder aanwezige ontvanger. Op het GPS status scherm wordt weergegeven welke positie, snelheid, hoogte, richting en ontvangst van satellieten men heeft.

Loopt men door het menu heen van de applicatie dan komt vijf buttons tegen, die het startpunt zijn van de navigatie. Tijdens de review van EnginYoy zullen alle functies achter deze buttons naar voren komen. De eerste functie is Plan een route. De naam zegt het eigenlijk al wat het inhoud. Via zijn huidige positie (of een ander startpunt) en een gekozen bestemming kan een route worden berekend en daarna kan er worden gestart met navigeren. Men kan het beginpunt of de bestemming kiezen uit een lijst met adressen door heel Europa heen, een adresboek, een lijst met recente locaties of een enorme lijst met nuttige plaatsen ook wel Point of Interest genoemd (daarover later meer).

Nadat de juiste beginpunt en bestemming gekozen zijn, wordt de route opgehaald. Dit gebeurt via een GPRS, EDGE of UMTS verbinding, afhankelijk van het gebruikte toestel ondersteunt. Het ophalen van een gemiddelde route kost rond de 10 tot 20 seconden op een GPRS internet verbinding, die bij de provider aangesloten dient te worden (afhankelijk van de provider). De snelheid is gelijk aan wat Wayfinder tentoonspreidt. Eigenlijk mag dit niet worden vergeleken met TomTom of Route66, maar hierbij toch een kleine vergelijking. Binnen een seconden of 10 tot 20 is men bij TomTom of Route66 compleet klaar om te starten met de route. Op dit moment is men bij Wayfinder en EnginYoy nog bezig met het invoeren van het adres en het zoeken van het adres. De data is dan nog niet eens gedownload van de server. Het is maar waar men aan went.

Is de route eenmaal volledig opgehaald dan krijgt men een beeld te zien waarbij de eerste routeaanwijzing getoond wordt. Door de centrale 5-richitings bedieningstoets omhoog te bewegen wordt een korte samenvatting getoond. Beweegt men deze toets opzij dan krijgt men diverse andere pagina's te zien met daaronder de routebeschrijving, routegegevens, een overzichtskaart van de route en het algemene menu tijdens het navigeren. Binnen dit menu kan men al genoemde pagina's opvragen, maar ook de nachtweergave inschakelen. Als verduidelijk is de standaard dagweergave en nachtweergave naast elkaar geplaatst in deze review. Grote verschillen zijn er niet te bespeuren en het steekt een beetje schraal af als men de nachtweergaven gewend is van pakketten als TomTom en Route66. Tijdens het navigeren wordt de overzichtskaart en de routeoverzicht netjes over het volledige scherm heen getoond. Hiervoor hoeft men geen functie te selecteren.

Is men niet op een weg aanwezig dan wordt er een grote pijl getoond op het scherm in de richting van de weg. Heeft men geen GPS ontvangst dan wordt er getoond dat er geen locatie beschikbaar is. Het irritante is wel dat de eerste paar keer niemand doorheeft wat dit betekent. Naderhand wanneer men het GPS status checkt komt men erachter dat er geen GPS ontvangst is. Wellicht een puntje aandacht voor de toekomst.

Over de kwaliteit van de navigatie komen later terug. Eerst de volgende functie in het menu en dat is de optie favorieten. Opnieuw een simpele optie waarbinnen maar men vijf favorieten kan opslaan. Ronduit mager, het is niet anders te zeggen. Andere pakketten kunnen legio favorieten opslaan en menig gebruiker zal er meer hebben dan vijf en zal zich dus moeten behelpen met de derde optie adresboek waar men een groot aantal bestemmingen kan opslaan. Eigenlijk dus twee opties die door middel van één functie zou kunnen worden afgehandeld.

De volgende optie in het menu is Zoek een locatie met daaronder dezelfde opties die men vond bij Plan een route, namelijk adres, adresboek, recente locaties, huidige locatie en Point of Interest of ook wel nuttige plaats, (waarom dit niet gewoon in het Nederlands vermeld staat is een raadsel), maar nu zijn deze functie speciaal bedoelt om op een kaart een punt of interessante plek te tonen. Vanuit daar kan men er dan verder een route mee berekenen of deze positie opslaan.

De nuttige plaatsen daarentegen is een stukje van het pakket wat absoluut een enorme plus verdient. Naast Wayfinder zijn er nooit zo veel nuttige plaatsen in een navigatie pakket gestopt. Elk zwembad, golfbaan, school, gemeentehuis, uitgaansgelegenheid, skigebied of jachthaven vindt men wel in EnginYoy. Erg netjes voor elkaar en ook precies het onderdeel waar men bij EnginYoy op wil focussen. Meerdere diensten gerelateerd aan dit onderdeel van de applicatie zullen in de toekomst worden aangeboden zoals de mogelijkheid om concertkaarten te kopen via het toestel en dan krijgt men ook gelijk de concertzaal als een nuttige plaats erbij en kan men er zonder moeite heen navigeren. Op deze wijze wil men meer de community en de ervaring rond het navigeren bevorderen. Natuurlijk een fantastisch streven, het is alleen de vraag hoeveel personen hier ook echt gebruik van gaan maken en welke behoeftes hiervoor zijn. De mogelijkheid het pakket te gebruiken op “normale” toestellen naast Symbian smartphones zal dit zeker doen aanwakkeren.

De laatste functie in het hoofdmenu is Toon mijn positie. Dit is niets anders dan een optie om de huidige positie te tonen op een kaart en vanuit daar verdere opties te gebruiken. In de kaartweergave kan men door de kaart heen een cursor verplaatsen en zodoende punten selecteren en verdere opties uitvoeren als het vinden van nuttige plaatsen in de buurt van die positie. Verplaatst men zich buiten de kaart dan wordt er een nieuw gedeelte van de kaart geladen via de GPRS. Hetzelfde gebeurt wanneer men in of uit zoomt. Dit alles kost een paar seconden.

Een extra functie van EnginYoy is dat men door middel van SMS berichten posities kan doorgeven aan andere personen met een dergelijk navigatiesysteem. Een erg leuke functie om binnen een community te laten zien waar men is en zodoende op te hoogte te blijven of ervan gebruik te maken voor eigen doeleinden.

Uiteindelijk is het natuurlijk de vraag wat naast de mogelijkheden van het menu de ervaringen zijn van het navigeren zelf. Wanneer men gewend is aan Route66 2005 en TomTom mobile 5, is het aan te raden geen gebruikt te maken van EnginYoy. Men kan namelijk niet goed navigeren op een kaart, hooguit via de indicatie door middel van afbeeldingen en pijlen. Vele mensen zullen de bewegende kaart gaan missen. Daarnaast is de hoeveelheid instelmogelijkheden en aanpasbaarheid van de applicatie ronduit mager. Het is een JAVA applicatie dus veel meer moet men niet verwachten, maar zoals gezegd kan het niet tippen aan de functionaliteiten van deze andere twee in Nederland ontwikkelde pakketten

Een vergelijking met Wayfinder kan beter worden overwogen. Beide werken op het principe van het downloaden van data via GPRS of een andere dienst en verbruiken zo rond de gemiddeld 1,5 kb per KM. Per MB kan ongeveer 750 KM worden gereden. Het verbruik in steden kan iets hoger liggen dan routes op snelwegen. Dit heeft te maken met het wegenpatroon rondom de route. Dit is in steden complexer dan rondom snelwegen. Naarmate de route langer wordt zal het data verbruik gemiddeld lager zijn. Kijkt men verder in deze vergelijking dan is duidelijk dat EnginYoy absoluut bedoelt is voor de simpele gebruiker van een navigatiesysteem en dat Wayfinder zijn partij met functionaliteiten op een iets hoger plan heeft geplaatst. Daarbij moeten worden aangetekend dat Wayfinder al een tijdje bezig is en dat EnginYoy nu net de markt betreedt met deze techniek. En dat altijd boven water zal blijven staan dat beide pakketten qua snelheid niet zullen uitblinken. Hernavigeren kost nu eenmaal tijd doordat de nieuwe route gedownload dient te worden. Pakketten als Route66 en TomTom hebben daarentegen de kaarten aan boord, wat als nadeel heeft dat in vergelijking met EnginYoy en Wayfinder de kaarten altijd zullen achterlopen en geupdate dienen te worden tegen een bepaald prijskaartje. Bij EnginYoy en Wayfinder download men altijd de allerlaatste versies van de kaarten. Dit heeft ook een prijskaartje en is dus een overweging waard.

Tijdens het navigeren worden er nette waarschuwingen geven door een vrouwenstem, die duidelijke maar wat te zacht overkomt. Wanneer men het toestel in de binnenzak heeft tijdens een wandelroute, zal amper de stem horen. Daarnaast zijn andere stemmen of talen niet mogelijk. Ronduit jammer! Hetzelfde geldt voor het feit dat er geen andere taal in de applicatie mogelijk is dan Nederlands. Dit heeft tot gevolg dat de functies onder de soft keys in het toestel niet gerelateerd zijn aan de applicatie, maar aan de gebruikersinterface van het toestel. In plaats van dat er “selecteer” als functie dient te staan, staat er bijvoorbeeld “select” wanneer de engelse taal als “toesteltaal” gekozen is. Dit is iets waar ook Route66 problemen mee heeft.
Ook wanneer de GPS connectie verbroken wordt of wanneer de route binnengehaald is spreekt de vriendelijke vrouwenstem.

Als laatste punt dient te worden gemeld dat er hier en daar vreemde punten in de interface zitten die door de gehele interface niet consistent overkomen. Vele malen is er een functie onder de centrale bedieningstoets terug te vinden, die eigenlijk ook onder de linker sneltoets geplaatst diende te worden. Een goed voorbeeld hiervan is wanneer men stopt met het navigeren. De keuze zou zijn ja of nee, maar ja vindt men niet direct terug, omdat deze onder opties is weggestopt. Dit soort punten zal men door de applicatie nog wel terug vinden.
Hieronder valt ook wel de integratie met het toestel, die goed is maar niet uistekend. Bij inkomende en aangenomen gesprekken komt de applicatie niet automatisch terug en moet men dit zelf handmatig doen. Dit had wat meer aandacht mogen krijgen.

Natuurlijk kan over groot aantal van deze punten worden getwist. Het blijft boven water staan dat EnginYoy een op GPRS gebaseerde JAVA applicatie is die zijn manco's heeft op het gebied van functionaliteiten, kosten en snelheid. Maar daarnaast wel als eerste in de markt een community aanbiedt, die de mogelijkheid geeft aan de hand van de enorme lijst met nuttige plaatsen echt elke plek in Europa te vinden. Daarnaast kan men echt op elk toekomstig model navigeren dat is uitgerust met JAVA, Bluetooth, GPRS en voldoende intern geheugen. En dat zijn er nogal een aantal.

EnginYoy is absoluut een optie voor personen, die willen navigeren op hun Symbian smartphone of standaard toestel en is daarnaast de eerste mobiele navigatie oplossing voor standaard mobiele toestellen voor een redelijke prijs, ook als men kijkt naar het abonnementsbedrag van rond de 130 Euro voor één jaar en de bijkomende GPRS kosten. Dus zeker een optie om naar te kijken, wanneer men zich oriënteert op het gebied van de mobiele navigatie daarbij wel afwegend wat de min- en pluspunten zijn.

Conclusie

Aan het einde kan altijd geconcludeerd worden dat het toestel dat nu gereviewed is een aantal minpunten en pluspunten heeft. Er zijn altijd punten waarop aanmerkingen zijn. In dit geval is dat bij de Nokia 6681 niet anders.

De portret modus, speciale kleine resolutie voor MMS en Email wordt nog steeds gemist. In vergelijking tot de 6630 is het toestel toch al weer vier gram zwaarder (en dat merkt men wel een beetje) en is het toetsenbord minder op het gebied van de bediening.

De absoluut grootste fout die Nokia gemaakt heeft met de 6681 is het gebruik van Dual Voltage RS-MMC geheugenkaarten voor in het geheugenkaartslot van het toestel. Degene die dat heeft verzonnen zal zich nog wel een paar keer achter het hoofd gekrabd hebben nadat bekend werd dat Nokia in de toekomstige modellen SD geheugenkaarten gaat gebruiken.

Natuurlijk zijn er ook positieve punten aan dit toestel te ontdekken, maar deze zijn dan vooral terug te vinden in de verbeterde en nieuwe softwareonderdelen die zich in dit toestel bevinden. Doordat de Symbian versie en Series 60 gebruikersinterface vernieuwd zijn, Bluetooth verbeterd is en een grote hoeveelheid programma's meegeleverd zijn, nestelt het toestel zich momenteel op plek van één na beste Symbian smartphone na de 6680 en misschien wel beste smartphone, maar dat hangt af de keuze of men wel of niet 3G/UMTS in zijn of haar toestel nodig heeft. Het toestel zal deze plek wel snel moeten afstaan aan de N70, N90 of N91 (de nieuwe N-series van Nokia, die gevolgd zullen worden X, B, en P-series).

Op het gebied van hardware valt er natuurlijk ook wat te genieten. Het toestel is vele malen meer handzamer dan een 7610, 6260 of 6670, beschikt over de beste camera in een smartphone en is de derde Nokia met een echt externe geheugenkaart slot. Daarnaast mogen op audio gebied natuurlijk de erg goede handsfree functie en de erg goede mono speaker niet onbesproken blijven.

Opnieuw kan men voortborduren op de vorige reviews van diverse Nokia smartphones. Nokia gaat vooruit wellicht met maar kleine stappen, maar steeds voldoende om toch te imponeren. De andere fabrikanten in de markt kunnen dit nog niet. Vele hebben incidentele nieuwe grote klappers, maar Nokia houdt op bepaalde vlakken een vast constant stijgende waarde vast en dat is bij deze Nokia 6681 niet anders. De toekomst zal ons leren hoe de nieuwe N-series om zullen gaan met deze lijn.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia 6681 review