Nokia 6681 review


Opnieuw een review van een Series 60 toestel op Nieuwemobiel.NL en de opvolger van de 6630 en 6680, genaamd Nokia 6681.

Zoals aangegeven een smartphone en dat betekend een Symbian, Windows Mobile, Java, Palm of Linux besturingssysteem waarop het complete toestel draait. In dit geval voor de Nokia 6681 het nieuwste Symbian besturingssysteem, versie Symbian 8.0 met de Series 60 Second Edition gebruikersinterface.

De Symbian OS is één van de vier besturingssystemen die gerealiseerd zijn voor de mobiele markt. Symbian is een zgn. Open Source besturingssysteem en kan door juist door een fabrikant naar eigen inzicht worden doorontwikkeld. Een vaak genoemd nadeel van een Symbian OS zou het feit zijn dat er ten opzichte van Windows Mobile OS veel minder extra programma's voor handen zijn voor de gebruiker en dat er diverse verschillende soorten Symbian besturingssystemen zijn met ieder een ander uiterlijk en gebruikersinterface. Dat laatste klopt ten dele, maar met de huidige developers tools is het specifiek aanpassen voor de diverse gebuikersinterfaces relatief weinig werk. Mede daardoor klopt de eerste veronderstelling niet, op het moment van dit schrijven zijn er meer dan 4200 geregistreerde voor Symbian geschikte programma's. Andere voordelen van het Symbian platform zijn de grote mate van stabiliteit, gebruikersvriendelijkheid en het lage batterijverbruik.

De markt van smartphones groeit en groeit. Momenteel spelen Symbian en de toestellen uitgevoerd met het Symbian OS de grootste rol in de markt. Een onderdeel van deze markt is de nieuwe Nokia 6681. Dit toestel/smartphone is simpele afgeleide van de Nokia 6680 die als tweede model (zie ook 6630) momenteel uitgerust is met twee nieuwe technieken; ondersteuning voor 3G/UMTS netwerken en Symbian 8.0 besturingssysteem met Series 60 Second Edition gebruikersinterface. De Nokia 6681 bezit alleen het laatste onderdeel, men kan dus ook zeggen dat de 6681 een 6680 zonder 3G/UMTS is. Wellicht wat simpel gezegd, maar dit is niet het enige verschil.

Op het gebied van het Symbian besturingssysteem zijn een aantal grote veranderingen waarneembaar in vergelijking tot oudere toestellen zoals de Nokia 7610, 6670 of 6260. In deze toestellen is het Symbian besturingssysteem versie 7.0s en gebruikersinterface Series 60 versie 2.0 aanwezig, maar in de 6681 is dat compleet anders daar vindt men namelijk het nieuwe Symbian 8.0 OS met Series 60 SE gebruikersinterface. De grote verschillen zitten hem vooral in de ondersteuning van nieuwe hardware en 2.5G/3G netwerken. Een 2.5G/3G netwerk wil niks anders zeggen dan de mogelijkheid tot ondersteuning van WCDMA/UMTS en de mogelijkheid om over te schakelen tussen het 3G/UMTS en 2G/GPRS netwerk. Naast de nieuwe punten in Symbian 8.0 vindt men in de Series 60 SE interface vooral nieuwe punten terug in relatie tot de implementatie van 3G, videotelefonie, 3D graphics in programma's, MMS 1.2, RIM Blackberry instant email en VPN ondersteuning. Een groot aantal van deze punten zal men terug vinden in het toestel en tijdens deze review.

In het toestel vindt men tevens een aantal nieuwe programma's. Deze zullen nog besproken worden. Programma's die daarnaast nieuw waren in de Nokia 7610 komen voor een groot gedeelte ook weer terug in de 6681. Het ging hier dan om de volgende programma's: Movie Editor, Remote Printing, Kodak pictures en File manager. Ten opzichte van de 6630 zijn er net zoals in de 6680 twee nieuwe programma's aanwezig in de 6681: LifeBlog en Adobe PDF.

De nieuwste Series 60 telg op de Nederlandse markt wordt verkocht momenteel door diverse shops en is aangekondigd tijdens de 3GSM beurs in Cannes 2005. Naast de 6681 is er de 6680, waar NieuweMobiel al een review overgeschreven heeft. Dit model heeft een extra camera op de voorzijde van het toestel, is uitgevoerd met 3G/UMTS, weegt een aantal gram zwaarder en wordt geleverd in andere kleuren dan de 6681.

• Toestel
• Batterij 3.7 V
• Oplader
• Stereo headset
• DKU-5 Datakabel
• 64 MB Dual Voltage RS-MMC geheugenkaart + converter
• Nederlandse handleiding en Quickstart manual
• Duitse handleiding en Quickstart manual
• Sofware CD met daarop Nokia PC Suite 6.4
• Informatie folder met daarin informatie over de programma's op het toestel

De handleiding is zoals bekend bij Nokia goed voor elkaar. Mooie afbeeldingen, lekker te lezen en alles wat men zoekt als men het toestel voor de eerste keer gebruikt. Geen aanmerkingen op dit vlak, behalve dat men als geoefende Series 60 gebruiker soms wat meer wil weten over de nieuwe gebruikersinterface. Helaas, is daar de handleiding niet voor bedoeld. Eén klein smetje is het melden van Nokia in de handleiding dat de geheugenkaart de eerste maal geformatteerd dient te worden voor gebruik. Erg handig, men gooit zo alle vooraf geïnstalleerde programma's van de geheugenkaart en men mag deze gaan terug zoeken op de site van Nokia.

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel heeft een volledig pakket met accessoires. Helaas worden er geen speciale accessoires meegeleverd en is het allemaal wat standaard uitgevoerd:

Verder de accessoires langslopende komt men de stereo headset tegen. Wat erg mooi is, is dat het nu mogelijk is ook via Bluetooth audio te luisteren, maar daarover later meer. De meegeleverde datakabel is bekend. Gewoon een goede degelijke datakabel die een vermogen los kost, maar gelukkig in het pakket is gestopt, ook omdat infrarood op het toestel ontbreekt.

Zoals te zien in de bovenstaande lijst heeft Nokia wederom een nieuwe soort geheugenkaart bedacht. Had dat maar niet gedaan! Het toestel maakt nu gebruik van Dual Voltage Reduced Size Multimedia Memory Cards. Het is een mond vol, maar gewoon afgekort DV RS-MMC. Deze geheugenkaarten zijn in het begin van het verschijnen van de 6681 amper verkrijgbaar geweest. Men moest het doen met de 64 MB in het pakket. Hierdoor creëert men veel problemen voor gebruikers die hun geheugen willen uitbreiden. Geen mens begrijpt wat de redenen zijn van Nokia om dit te doen.

Voor personen die dit verhaal niet willen geloven en toch “gewone” RS-MMC geheugenkaarten gaan gebruiken in de Nokia 6681, helaas het werkt absoluut niet. Het verschil zit hem in de voltage (1.8-3.0V) die de kaart gebruikt. Dit ligt bij de “gewone” kaarten hoger dan bij Dual Voltage geheugenkaarten.
Hierop zijn eigenlijk maar twee woorden van toepassing, als men in het achterhoofd houdt dat deze kaarten maar in twee toestellen gebruikt zullen gaan worden (de N70 en N90) en dat men bij Nokia overstapt in de toekomst op SD geheugenkaarten: compleet knudde.

Uiteindelijk kan een conclusie getrokken worden dat de manier waarop Nokia zijn pakket samenstelde bij dit toestel wat bedenkingen oproept. Wellicht toch even opnieuw het huiswerk doen Nokia, want op deze manier kan er niet gewonen worden van een accessoirepakket dat bij een soortgelijke Symbian smartphone, zoals de Sony Ericsson P910i zit.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel