Nokia 6280 review

Monoblock, clamshell, swivel en dan nu slider; allemaal verschillende soorten formfactors die Nokia in de afgelopen maanden heeft ge茂ntroduceerd.

De standaard monoblock is niet meer direct de keuze waar iedereen voor gaat in huidige markt en daarom is er nu de 6280. Een topklasse slider met specificaties waar menig ander toestel niet tegen opkan. Een toestel dat gereviewd moest worden.

De 6280 samen aangekondigd met de 6111 en 6270 is het topmodel in de slider range en dan wordt de Nokia N80 niet eens meegenomen. Dit toestel is namelijk een smartphone en biedt veel meer mogelijkheden dan de standaard modellen al wordt dit gat steeds kleiner. Voorbeelden daarvan zijn onder andere de manier waarop Nokia nu de complete gebruikersinterface van het toestel gelijk trekt qua uiterlijk en gevoel met de Nokia smartphones en de specificaties doen nu niet meer onder voor elkaar. Een slimme zet die de stap tussen een smartphone en niet-smartphone veel kleiner maakt.

De 6280 is naast de 6270, die niet in Nederland verkrijgbaar is via de reguliere weg, het toestel dat bedoeld is voor de markt waarin men een betaalbare alleskunner kan krijgen tegen een goede prijs. Dit is exact hetzelfde wat de 6230i bracht, maar nu bij de 6280 komt het in een slider jasje. De echte opvolger van de 6230i is de 6233 die de komende weken op de markt zal verschijnen.

In de review zal aandacht worden besteedt aan alle aspecten van het toestel. De problemen die momenteel aanbod komen worden apart behandeld. Daarbij wordt rekening gehouden met nieuwe hardware en software oplossingen die de komende weken zullen verschijnen. Mochten er problemen zijn met toestel ga dan altijd terug naar de winkel of naar een Nokia servicepoint. NieuweMobiel.NL kan op dit vlak verder geen ander advies geven.

路 Toestel + accu
路 Oplader
路 Stereo headset
路 Datakabel
路 PC Suite CD
路 64 MB Mini-SD geheugenkaart + converter + plastic hoesje
路 Handleiding Nederlands
路 Handleiding Frans
路 Naslaggids Nederlands
路 Naslaggids Frans
路 Additionele informatie booklet Nederlands
路 Additionele informatie booklet Frans

Het totale pakket van het toestel is netjes. Alles wat men mag verwachten zit eigenlijk wil in de doos. Een cradle is er niet ontworpen voor het toestel. Een datakabel en/of synchronisatie software wordt wel meegeleverd. Dus daarmee kan men goed uit te voeten.

De meegeleverde headset is een zeer nette headset, die ook vernieuwd is. De headset is zwart met grijs en past goed bij het toestel. De kwaliteit van een gesprek via de headset is goed. Ook het luisteren van de radio via de headset is geen probleem. Luisteren van muziek via headset was verrassend goed. Erg nette kwaliteit! De lader is van de nieuwe soort en heeft de kleine connector. Als nieuwe gebruiker krijgt men geen converter meegeleverd wat erg vreemd is voor als men nog oude accessoires heeft.

Wat eigenlijk meer regelmaat is dan uitzondering, zitten de handleidingen van Nokia goed en duidelijk in elkaar. Duidelijke teksten die de gebruiker uitlegt per handeling wat men moet doen, ondersteunt door heldere afbeeldingen en pictogrammen. Duidelijke en heldere taal wat toestel en gebruik betreft. Wat betreft uitgebreide functies zoals Bluetooth, GPRS, WAP, etc. verschaft de handleiding puur algemene informatie.

Plus- en minpunten Nokia 6280

  • Redelijke camera
  • Goede videocamera
  • Nieuwe gebruikersinterface
  • Handsfree functie
  • Gesprekskwaliteit
  • Scherp beeldscherm
  • Bouwkwaliteit
  • Softwareproblemen
  • Toetsen dicht op elkaar geplaatst

Wat zit er bij het toestel?

Een standaard doos dit keer die gevuld is met een aantal accessoires. Hieronder worden deze kort besproken:

De geheugenkaart is ook netjes voor elkaar. Eindelijk Mini-SD, dat heeft een tijd gekost, maar is niet meer dan een tussenstap naar MicroSD. Nokia gaat daarheen met al zijn nieuwe modellen. Binnen jaar zullen er nog amper toestellen zijn met fysiek grotere geheugenkaarten. Bij het toestel wordt 64 MB meegeleverd, wat vrij weinig is. In het begin zal men er redelijk mee uit de voeten kunnen.

Uiterlijk

Uiterlijk, het meest besproken onderdeel bij Nokia zal iedereen wel denken. Bij deze 6280 niet! Het toestel is namelijk zeer behoudend ontworpen en toont iets dat bekend is uit de reeks met 6-series toestellen. Niet al te veel poespas, maar degelijke modellen die qua uiterlijk in een goede middenweg kiezen. Voorbeelden hiervan zijn legio: 6230, 6230i en 6310i. Allemaal goed verkopende modellen met een niet al te sprekend uiterlijk.

Wat is er dan wel bijzonder aan de 6280? Vooral de formfactor! Nokia introduceert de eerste slider in deze klasse op de Nederlandse markt. Dat heeft aardig wat voeten in de aarde gehad, want heeft een aantal maanden extra gekost voordat de 6280 er echt was. Nu dat het toestel er is zijn de eerste meningen of het uiterlijk gemend. Vele personen vinden het toestel mooi en hebben er echt wat mee, andere totaal niet en storten zich op punten die niet al te positief zijn daarover later meer!

Tegenhangers in deze markt zijn de Samsung D600, wellicht nog de Sony Ericsson W900i en dan heeft men het wel gehad. Andere modellen zijn er simpelweg niet. Qua specificaties, mogelijkheden en opties vallen de D600 en 6280 exact in elkaars straatje. Beide zijn sliders, de W900i is een swivel en valt er dus een beetje buiten.

Kijkt men nu over het gehele toestel dan vallen een aantal dingen op. Het uiterlijk is homogeen en rustig vormgegeven. De toetsen aan de voorkant van het toestel en onder het scherm zijn netjes afgewerkt en voelen goed aan. Ook de toetsen op het toetsenbord zijn redelijk netjes geplaatst. Ze staan alleen soms net even te dicht bij elkaar. Het gaat nog net, maar voor mensen met grotere vingers kan het wat problemen geven.

De toetsen om het toestel heen zijn goed voor elkaar. Allemaal goed in te drukken. Op de rechterkant zijn de cameratoets en de volume- of zoomtoetsen geplaatst. Men kan deze gebruiker tijdens het maken van foto's of het maken van een gesprek. Op de linker zijkant is de push-to-talk toets geplaatst, maar een andere functie kan ook aan deze toets worden toegekend. Ook bevindt zich aan deze kant de infraroodpoort en het geheugenkaartslot. Het openen van het geheugenkaartslot gaat goed en geeft weinig problemen. Ook het plaatsen van de geheugenkaart gaat zonder moeite.

Als laatste vindt de gebruiker op de onderkant van het toestel de interfacepoort voor de datakabel en de connector voor de lader. Op de bovenkant is de aan/uit-toets geplaatst.

Het openen van de slider gaat zonder moeite en eenvoudig, maar de kwaliteit laat te wensen over. Het voelt slap aan en er zit veels te veel speling tussen beide helften. In sommige gevallen is het zelfs zo erg dat de helften ten opzichte van elkaar enkele millimeters kunnen worden verschoven. Ook het fenomeen oversliden komt menigmaal voor momenteel. Dit is niet anders dan het ten opzichte van elkaar sliden van beide helften in een richting die niet bedoeld was. De speciale plastic stoppunten die daarover aanwezig zijn kunnen het soms begeven.

Nee, het geheel voelt niet goed, terwijl de gebruikte materialen wel erg netjes zijn. De Samsung D600 slider vonden we in de D600 review ook niet briljant. Dit was bij de D800 al veel beter. Vooral omdat onder andere beide helften na een bepaalde tijd zo los kwamen te zitten dat het totaal niet lekker meer op elkaar aansloot. Dit gevoel komt nu al naar voren bij de 6280 en dat is geen goed teken.

De slider is niet het sterkste punt van de 6280, terwijl de kwaliteit van het gehele uiterlijk zeker niet slecht is. Het toestel is zeer behoudend ontworpen en straalt niet een bepaalde klasse uit zoals de D600 of D800. Daarvoor is het toestel ook niet ontworpen. Helaas, doet de slider een enorme afbreuk aan het ontwerp. Nokia moet nog een paar keer goed kijken naar de kwaliteit die momenteel door Samsung geboden wordt in de D800.

Uithoudingsvermogen

Geen enkel probleem met de batterijtijd. Het toestel houdt het zeker een dag of drie 脿 vier vol zonder dat er hoeft worden bijgeladen. Ook met Bluetooth aan en na wat schieten van foto's en/of video's is er geen enkel probleem te bespeuren qua batterijuithoudingsvermogen.

Het opladen duurde ongeveer anderhalf 脿 twee uur en dat is normaal voor een toestel van dit kaliber.

Belkwaliteit

Een gesprek starten kan met de 6280 door bijvoorbeeld de slider te openen. Hetzelfde geldt voor het aannemen van een gesprek. Ook gesloten kan een gesprek aangenomen worden, een gesprek starten door middel van het invoeren van de cijfers van het telefoonnummer is niet mogelijk zonder het toestel eerst te openen.

De kwaliteit van het gesprek is erg goed te noemen. Zoals men van Nokia kan verwachten echte goede kwaliteit en wellicht zelfs de beste kwaliteit in de markt samen met andere Nokia modellen. Andere fabrikanten kunnen hiervan nog wat leren. Gesprekken aannemen kan door middel van het indrukken van de groene verlichtte opneemtoets. Het opnemen gaat via het aandrukken van de rood verlichtte ophangtoets.

Ook videotelefonie behoort nu tot de mogelijkheden. Nokia toont hiermee aan dat er behoefte is aan toestellen in het midden segment van de markt die onder andere 3G/UMTS en dus videotelefonie aanboord hebben ook wel beeldbellen genoemd. De mogelijkheden zijn goed voor elkaar en men kan via de camera op de voorkant van het toestel een duidelijk videogesprek houden. Met de camera kunnen geen foto's of video's worden gemaakt, dus het is niet duidelijk geworden wat voor een camera het toestel gebruikt.

Gespreksinfo kan via het menu opgevraagd worden en is net zo uitgevoerd als elk ander Series 40 toestel. Alle opties zijn mogelijk als het bekijken van ingekomen, gemiste en uitgaande gesprekken, het wissen van de gesprekstellers en het opvragen van de GPRS tellers. Ook een gesprekslog is aanwezig waarin alle soorten gesprekken worden gerangschikt op datum en tijd. Iets wat bekend is uit de smartphones van Nokia.

De kwaliteit van het grote aantal beltonen is ronduit goed te noemen. Er is een goede verscheidenheid aan beltonen aanwezig, die het toestel net dat extra geven dat het uiterlijk ook uitstraalt. De beltonen maken het plaatje van dit toestel wel compleet. Ook is het mogelijk om MP3 beltonen in te stellen en dat is ronduit netjes te noemen. De speaker waardoor men de geluiden hoort is netjes, maar absoluut geen Samsung D600 kwaliteit. Dat toestel heeft namelijk stereo speakers. De 6270 zou in dit geval een optie kunnen zijn.

De gebruikte voice dailing en handsfree functie zijn van Nokia kwaliteit en dus erg goed te noemen. Gesprekken komen meer dan goed over en ook het starten van een gesprek via voice dailing mag niet anders dan lof krijgen. De voice dailing hoeft niet meer van te voren te worden ingesproken. Men kan simpelweg het toestel bedienen via de voice command of een contactpersoon bellen via de voice dailing zonder dat men eerst alle opties handmatig moet inspreken.

Beeldscherm

De 6280 heeft een scherm gekregen dat vergeleken kan worden met de Samsung D600 en Sony Ericsson W900i. Het toestel is namelijk met een 262.000 kleuren TFT scherm uitgerust met QVGA resolutie ook wel 240 x 320 pixels genoemd.

De kwaliteit van het 6280 scherm is in vergelijking minder dan die in de W900i en de Samsung D600, maar kan erg goed meekomen. De kwaliteiten in de zon zijn erg goed. Het scherm is enorm duidelijk en helder in diverse omstandigheden. Door het ontbreken van beide modellen zijn op de foto hieronder een W810i en N70 geplaatst. Het is duidelijk dat de W810i erg hoog scoort naar de 6280, de N70 is wat minder qua helderheid en duidelijkheid.

Als schermbeveiliging vindt men in het toestel een groot aantal achtergronden en screensavers, die allemaal in stijl zijn met wat het toestel moet uitdragen. Ook kan men zelf een afbeelding of screensaver kiezen en dat is netjes.

Menu

Series 40 is Series 40 gebleven, maar het uiterlijk heeft een grote verandering ondergaan dat goed zichtbaar is in de nieuwe 6280. Actieve iconen zijn nu in de nieuwe Nokia stijl uitgevoerd en in het menu zelf is nu ook de achtergrond zichtbaar van het beginscherm. Ook is het mogelijk nu de kleur van de tekst in te stellen op het beginscherm. Een flinke verbetering ten opzichte van oudere modellen. Nokia zal deze nieuwe gebruikersinterface in alle nieuwe modellen uitvoeren.

Het menu en vooral het beginscherm zijn enorm veranderd in het nieuwe Series 40 besturingssysteem. Een compleet homescreen kan namelijk worden toegevoegd aan het menu. Hierop wordt een rondo met sneltoetsen naar bepaalde programma's weergegeven naast een indicatie voor de radio, de huidige afspraken of geplande notities en de optie er zelf 茅茅n te maken.

Via dit homescreen kan men onderdelen in het menu openen en maar het is ook mogelijk zelf via de centrale toets het menu te openen. In een standaard raster van 3 x 3 iconen wordt het uiteindelijke menu getoond. Men kan uit vier opties kiezen qua weergave: Lijst, Roosterweergave, Rooster met labels en Tab.

De verdere opties van het menu zijn een aantal thema's, screensaver en achtergronden die ingesteld kunnen worden door de gebruiker. Men kan ook zelf thema's downloaden op het toestel. Alle meegeleverde data is in diverse stijlen aanwezig op de geheugenkaart en het intern geheugen.

Telefoonboek

Het telefoonboek heeft veel functies en kan men bereiken door bij het hoofdscherm op "Contacten" te drukken of door op de centrale toets te drukken en dan menu-item twee te kiezen. Het telefoonboek is eenvoudig opgemaakt en geeft als eerste een lijst weer met een aantal opties die men kan gebruiken om contactpersonen op te zoeken, toe te voegen of bijvoorbeeld te verwijderen.

De contactpersonen worden in een lijst weergeven die men kan doorscrollen. Er zijn in totaal drie weergave opties mogelijk: Naam en afbeelding, Normale namenlijst of Naam en nummer. De keuze van de gebruiker op welke manier men dit indeelt.

Een nieuwe contactpersoon invullen is ook geen enkel probleem en gaat eenvoudig wanneer men hier aangewend is door middel van het invoeren via het toetsenbord. Een tip is om alle contactpersoondata in de computer in te voeren, dit te synchroniseren met het toestel via een Bluetooth of infraroodverbinding.

Als men een contactpersoon toevoegt kan men aardig wat extra data invoeren: Voornaam, Achternaam, Telefoonnummer, Emailadres, Adresgegevens en Notities. De contactpersonen kunnen ook worden ingedeeld per groep en het is mogelijk om een foto, video of beltoon per bepaalde groep of persoon (alleen foto) in te stellen. Deze groepsafbeeldingen kunnen ook afbeeldingen zijn gemaakt met de camera van het toestel.

Messaging

Qua messaging geen reden tot klagen. Het toestel bezit alle functies, die men eigenlijk van dit model mag verwachten. SMS, MMS, Picture messaging en Video MMS zijn aanwezig in het toestel. Door de grote schermresolutie kan de gebruiker ook zeer eenvoudig veel data versturen.

Het invoeren van data via het toetsenbord is geen moeite. De toetsen zijn goed te bedienen alleen wat mindere voor mensen met grote vingers en het gehele menu is zonder enige moeite te doorlopen waardoor het versturen van berichten naar meerdere personen of het versturen van langere berichten zeker geen straf is.

Hetzelfde geldt voor MMS berichten waarin diverse data meegestuurd kan worden. Het toevoegen en vullen van nieuwe pagina鈥檚 in een MMS bericht is geen enkel probleem. Een nieuwe functie is het audiobericht dat niet anders dan een MMS is waaraan men een net opgenomen spraakopname hangt. Via het nieuwe onderdeel flitsbericht stuurt men snel een kort SMS bericht.

Het instellen van de berichteninstellingen zoals bijvoorbeeld een email account kan zonder enige moeite worden doorgevoerd. Ook kan de lettergrootte tijdens het invoeren van bericht worden gevarieerd.

Connectivity

Wat communicatiemogelijkheden bij de 6280 betreft, heeft men als gebruiker niks te klagen. Het toestel ondersteunt Bluetooth, WCDMA/UMTS, EDGE, GPRS, HSCSD, WAP 2.0 en heeft een WAP/internet browser die XHTML ondersteunt.

Synchroniseren gaat via de niet-meegeleverde synchronisatie software oftewel Nokia PC Suite. De eenvoudigste en snelste manier is via Bluetooth of infraroodpoort. Hierbij is wel een Bluetooth USB dongle of infraroodpoort op een PC of laptop nodig, maar die zijn vrijwel overal voor een lage prijs te verkrijgen. Bij de PC Suite software zitten een aantal leuke programma's waarmee men goed het toestel kan beheren. Ondermeer synchroniseren met Microsoft Outlook & Outlook Express behoort tot de mogelijkheden. Verder uiteraard ook het versturen en ontvangen van afbeeldingen, MP3 bestanden en adresgegevens.

Naast een Bluetooth en infraroodpoort verbinding kan een kabelverbinding worden opgezet. Een verbinding via een kabel geeft geen enkel probleem en de connectie is zonder enige moeite gemaakt. Men heeft de keuze om het toestel in te stellen op drie verschillende opties. Elke optie heeft zijn eigen instellingen en biedt de gebruiker de mogelijkheid om snel data overzetten, het toestel te gebruiken als media speler of standaard als telefoon voor het synchroniseren van data.

Een opvallend punt binnen de nieuwe reeks met Series 40 modellen is de manier waarop de internetinstellingen ingesteld moeten worden. Het is allemaal zo onduidelijk gedaan dat niemand er echt goed uitkomt. De beste tip die gegeven kan worden is; surf naar de website van Nokia.com, bezoek de support pagina鈥檚 en stuur de instellingen gratis naar het toestel. Zelf alles in gaan stellen is simpelweg niet te doen en dan heeft men het nog niet eens over de manier waarop men een PDA aan de 6280 moet koppelen.

Geheugen

Standaard heeft het toestel een dynamisch geheugen van rond de 5 MB en dat is ronduit weinig. MP3 bestanden opslaan op het toestel heeft eigenlijk geen zin. Misschien eentje die men wil instellen als beltoon en dan houdt men net genoeg over voor een aantal foto's en video's. Het toestel moet het niet hebben van het interne geheugen.

Daarom is er het externe geheugen. De 6280 heeft de mogelijkheid tot het uitbreiden van het geheugen met Mini-SD geheugenkaarten. Grotere geheugenkaarten geven geen directe problemen en werken goed. Voor huidige en toekomstige gebruikers is het van belang dat men rekening houdt dat de kaart rustig wordt geplaatst. De poort kan hier en daar problemen geven momenteel. Standaard wordt 64 MB meegeleverd.

Camera

Nokia heeft de 6280 een 2.0 megapixel camera meegegeven. De camera is qua kwaliteit redelijk tot goed te noemen en voldoet aan wat men ervan mag verwachten. De kwaliteit is redelijk in normale omstandigheden. In het donker kan het toestel geen fatsoenlijke foto's schieten en heeft de camera veel last van ruis, zelfs met de nachtmodus ingeschakeld.

Het valt op dat de foto's te scherp te zijn en langs randen veel last hebben van blur. De kleurstelling is goed, maar af en toe te hoog. Het feit dat er blur optreedt (en dan wordt bedoeld ruis langs randen en kleurverschillen) komt door de softwarematig instelling die Nokia toepast. Men houdt op deze manier de foto's klein qua formaat.

Het opstarten van de camera gaat eenvoudig via de menuoptie of de cameratoets aan de buitenkant van het toestel. Men zal het toestel in de lengte richting moeten vasthouden. De gehele interface van de camera is zo ontworpen. De bediening van alle functies gaat snel en zonder enige moeite. Het opslaan van de foto's en video's kan soms een tijdje duren.

De flitser van het toestel is best aardig en zeker niet slecht. Op een redelijke afstand kan de flitser goed bijspringen en de omgeving verlichten. Het is geen hoogvlieger op dit vlak, maar kan goed uit de voeten met de mogelijkheden die het biedt.

De opties die de camera heeft zijn gelijk aan de videocamera met de kanttekening dat het geluid tijdens het opnemen uitgeschakeld kan worden en dat er alleen bij de standaard camera voor een afbeeldingsreeks, zelfontspanner of nachtmodus gekozen kan worden. De andere opties zijn diverse resoluties (1600 x 1200, 1280 x 960, 640 x 480, 320 x 240, 160 x 120 pixels), de kwaliteit van de afbeelding (Hoog, normaal, gering), de lengte van de videoclip (Standaard en maximum), de kwaliteit van de video (Hoog, normaal en laag), de resolutie van de videocamera (640 x 480, 352 x 288, 176 x 144 en 128 x 96 pixels), de standaardinstelling voor de titel, het al dan niet inschakelen van de camerageluiden en de modus die als eerste opgestart zal worden (Camera of video).

Na het maken van foto's en video's worden deze redelijk snel opgeslagen. Al mag het af en toe wat sneller en zodat men daarna snel de data kan terug kijken. De kwaliteit van de video is hoog. De Nokia 6280 is momenteel het beste toestel met videocamera op de markt. De VGA resolutie waarmee video's opgenomen worden is werkelijk waar verbluffend. Een kleine smet op dit alles is wel dat de camera enorm trilt en schokt tijdens het opnemen en dat er maar in het 3GP formaat wordt opgenomen. Alle Nokia camera's met een hoge video resolutie hebben last van het trillen. Ronduit vreemd, want het komt voor bij de minste of geringste beweging die men maakt tijdens het filmen. Daarnaast was opnemen in een MP4 formaat beter geweest. Dit zou nog betere kwaliteit opgeleverd hebben.

Nadat de foto's en video's gemaakt zijn kunnen deze geopend worden in de Galerij. Hier worden alle foto's en video's opgeslagen en kunnen deze worden beheerd en bekeken. Er is een afbeeldingseditor aanwezig in het toestel, waarover later meer.

De camera van de 6280 verhoudt zich ten opzichte van de camera's in de markt op een manier die vrij lastig te vergelijken is. De videocamera is namelijk nog nergens op deze wijze toegepast. VGA resolutie in een videocamera is nieuw voor de huidige markt. De kwaliteiten van de video zijn in relatie tot het trillen niet de beste in de markt. De Sony Ericsson W900i scoort hierop beter. Ook de kwaliteit van de foto's zijn bij de W900i beter. De D600 scoort gelijkwaardig of zelfs lager dan de 6280. Hetzelfde geldt voor de N70, deze levert mindere foto's en video's af. Modellen als de W810i en BenQ Mobile S88 schieten in diverse omstandigheden betere foto's (geen autofocus of macro aanwezig), maar kunnen qua video niet tegen de 6280 op.

Aanwezige programma's

De 6280 is qua programma's zeer uitgebreid. In de nieuwe Series 40 gebruikersinterface zijn een groot aantal nieuwe onderdelen opgenomen die het toestel een groot aantal verbeteringen toont ook qua programma's. Hieronder worden alle punten besproken.

De standaardpunten als een agenda, die men kan gebruiken in diverse weergaven en die men kan invoeren met data als verjaardagen, notities en afspraken zijn iets wat men niet kan missen in een model van Nokia. Verder is er een alarmklok, takenlijst, notitieblok en spraak recorder of voice memo aanwezig in het toestel. Alle functies doen correct hun werk en de spraakrecorder is aanwezig in het menu onder het kopje audionotitie dat de mogelijkheid geeft tot het direct versturen van een opgenomen spraakmemo.

Naast de standaard functies vind men ook een galerij, mediaspeler en web browser terug in het toestel. De browser kan gebruikt worden voor het bekijken van XHTML pagina's, zoals bijvoorbeeld een pagina zoals Vodafone Live! of bijvoorbeeld KPN i-mode. Andere opties zijn er amper, maar het scherm is wel groot genoeg om alle informatie goed en duidelijk weer te geven.

Via de galerij bekijkt men alle aanwezig data. Afbeeldingen, video's, MP3 bestanden en screensavers kunnen allemaal bekeken en beluisterd worden. Ook kan de afbeeldingseditor worden gestart en kunnen afbeeldingen worden aangepast. Het is mogelijk tekst, een kader, een pictogram of afbeeldingen toe te voegen. Ook kan de afbeelding worden bijgesneden zodat deze gebruikt kan worden in het telefoonboek of bijvoorbeeld een MMS bericht.

De mediaspeler is eigenlijk alleen bedoeld voor het afspelen van MP3 beltonen en video's. Plaats men een aantal MP3 bestanden op het toestel dan zal de mediaspeler deze niet afspelen in een lijst. Na elk bestand zal de speler stoppen. Men zal dan zelf een nieuw bestand moeten starten. Afspelen van de bestanden kan dus wel via deze speler. De echte MP3 speler is bedoeld voor het afspelen van meerdere bestanden.

De 6280 heeft gelukkig wel een MP3 speler. In de 7370 was deze niet aanwezig. De speler werkt goed en vrij eenvoudig. Nummers kunnen in een lijst worden opgeslagen en afgespeeld. Verder is er een equalizer aanwezig met vijf vooraf ingestelde keuzemogelijkheden en twee eigen keuzemogelijkheden en kan men diverse afspeelopties kiezen. Ook is er de optie stereoverbreding voor de speaker. Deze zou dan beter moeten klinken, maar veel verschil is niet merkbaar.

In het toestel zijn een aantal programma's niet standaard opgenomen in het menu, maar extra ge茂nstalleerd als JAVA programma onder het onderdeel verzameling. Hieronder zijn een calculator met wisselkoers optie, uitgebreide converter, afmetingen converter en wereldklok opgenomen.

Als laatste komt het onderdeel SMS diensten aanbod in het toestel. Dit onderdeel bekend van andere toestellen is er speciaal voor gebruikers van providers die diverse diensten en hulpinformatie aanbieden via SMS berichten. Het onderdeel wordt automatisch toegevoegd aan het menu van het toestel wanneer de SIM kaart de ondersteuning voor deze functie heeft.

Games

Op het toestel is het mogelijk spellen te installeren. Standaard worden drie spellen meegeleverd. De eerste game is Golf Tour waarmee de gebruiker een spelletje Golf kan spelen. Dit werkt erg realistisch en is een erg leuk spel. Rally 3D is een rally spel waarbij men in een rallyauto over parcours kan racen. Snake III is de opvolger van Snake I en Snake II en verschilt alleen qua opties en uiterlijk. Het idee is hetzelfde.

Extra's

Onder het onderdeel Extra's zijn er weer een aantal punten die besproken zullen worden. Daaronder de FM-radio, het onderdeel DVS (Drukken Voor Spreken, ook wel Push-to-talk genoemd) en het onderlinge verschil tussen de Nokia 6280, N70 en Sony Ericsson W810i.

Wat uiteraard een heel fijne functie is, is de stereo FM radio, want nu kan men werkelijk overal zijn favoriete muziek bij de hand hebben. 20 zenders zijn voor te programmeren en men kan er een eigen naam aan geven. Het geluid komt via de headset kraakhelder door en zelfs op de speakerstand klinkt dat nog behoorlijk goed. Wel is weer een nadeel dat als men de radio op speakerstand wil zetten, de headset er toch weer aan vast moet.

In de radio bevindt zich een alarm radio functie die het mogelijk maakt om met de radio aan gewekt te worden. De radio werkt dan als wekkerradio. Men zal wel de headset moeten aansluiten op het toestel. Deze dient namelijk als antenne.

Push-to-talk geeft een 6280 dezelfde functionaliteit als een portofoon, maar dan via het GSM netwerk. Met een druk op de knop kan een gebruiker daarmee een groep andere gebruikers bereiken, die men op het toestel zelf kan instellen. Net als bij een portofoon is het half-duplex, dus de ontvanger kan niet tegelijkertijd iets terugzeggen. Uiteraard is het bericht net als een gewoon GSM gesprek gecodeerd en reist het via het netwerk waardoor afstanden tussen zender en ontvanger niet relevant zijn zolang beide binnen bereik van het betreffende netwerk zitten. Dit kan bijvoorbeeld worden ingezet voor hulpdiensten, als vervanging van de portofoons.

De specificatie ("Push-to-talk over Cellular (PoC)") werkt via GPRS, EDGE en WCDMA (UMTS). Men kan er alleen gebruik van maken wanneer de provider het ondersteunt. Momenteel zijn er in Nederland nog geen providers die deze dienst aanbieden. Een groot aantal toestellen zijn al wel uitgerust met Push-to-talk of ook wel DVS (Druk Voor Spreken) genoemd in het Nederlands.

Voor een overzicht van het toestel zijn een aantal vergelijkingsafbeeldingen gemaakt met de Nokia N70 en Sony Ericsson W810i. Hieronder kunnen deze worden bekeken:

Conclusie

De nieuwe 6280 is de allereerste slider van het merk met deze hoeveelheid specificaties. Mogelijkheden als een 2.0 Mpixel camera, 3G/UMTS, beeldbellen en Mini-SD geheugenkaartslot biedt de gebruiker alles wat men nodig heeft.

Dat is ook de bedoeling, maar momenteel vliegen de modellen net zo hard weer terug over de toonbank dan dat ze eroverheen vlogen bij aanschaf. De problemen zijn legio met het nieuwe toestel en het lijkt niet alleen softwarematig te zijn. Op vier grote punten is er hardwarematig iets goed mis met de 6280. Daarop zal verder niet worden ingegaan, maar het toont aan dat Nokia echt iets zal moeten doen hieraan.

Het toestel is met zijn redelijke camera, maar vooral goede videocamera en scherpe beeldscherm een toestel dat absoluut vele mensen zal trekken. Het biedt mogelijkheden die vele toestellen momenteel nog maar amper kunnen bieden in een formaat dat alleen door Samsung geboden kan worden in de D600.

Een absoluut succesnummer en dan wordt er nog niet eens gesproken over de nieuwe gebruikersinterface, handsfree functie en gesprekskwaliteit die op een hoog niveau staan. Iets wat men van Nokia mag verwachten. Helaas doet als eerste de buitenkant het toestel de das om. Vele mensen vinden het toestel te los in elkaar zitten. De bevestiging van beide helften en de beweging die er tussen beide zit, is een punt van elke discussie. Simpelweg het toestel vasthouden en mensen knappen er op af bij de eerste indruk.

Daarnaast zijn er de softwareproblemen, die al menig gebruiker naar de winkel heeft doen teruggaan. Onze meningenonderdeel staat er vol mee. Dat is enorm zonde, want het toestel biedt mogelijkheden, specificaties en opties voor een prijs die vele fabrikanten nog niet hebben kunnen bieden. Ontzettend jammer! We hopen op beterschap!

Tip: Stel bij het maken van een video altijd de opnametijd in op maximum. Doet men dit niet dan zal maar 茅茅n seconde video opgenomen kunnen worden wanneer de VGA resolutie ingesteld is.

Note: In de review is aandacht besteedt aan alle aspecten van het toestel. De problemen die momenteel aanbod komen worden zijn ook behandeld. Daarbij wordt rekening gehouden met nieuwe hardware en software oplossingen die de komende weken zullen verschijnen. Mochten er problemen zijn met toestel ga dan altijd terug naar de winkel of naar een Nokia servicepoint. NieuweMobiel.NL kan op dit vlak verder geen ander advies geven.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia 6280 review