Nokia 6230i review


Eindelijk op NieuweMobiel.NL de review van de opvolger van de Nokia 6230, de Nokia 6230i. Nokia weet dat de aanhang van Nokia gebruikers slinkt maar dat de harde kern toch blijft.

De 6230 was bij het uitkomen zijn tijd ver vooruit, voor het eerst werd er uitbreidbaar geheugen, MP3-speler, camera en radio in een vertrouwd Nokia jasje gestoken.

De 6230i is in dat opzicht niet veel anders ook uitbreidbaar geheugen, MP3-speler, camera en radio in een vertrouwd Nokia jasje. Echter ware het niet dat de 6230i een geüpdate versie is van de 6230 is. Het succesnummer de 6230 wordt nog eens verder uitgemolken in een nieuwe versie omdat de concurrentie simpel weg met betere alternatieven is gekomen voor de 6230. Om de trouwe Nokia koper aan zich te binden heeft Nokia vast en zeker proberen het uiterlijk van de 6230 te gebruiken en maar licht te wijzigen. Voor het oog is enkel een extra toets in de navigatie knop gekomen, waarschijnlijk omdat “Ok” drukken bij de 6230 toch wat lastig ging.

Enkele kenmerken die men gewijzigd heeft ten opzichte van de 6230 zijn: het schermresolutie van 128 x 128 pixels naar 208 x 208 pixels en de camera is verbeterd van een maximale resolutie 640 x 480 pixels naar 1280 x 1024 pixels oftewel de camera is van een VGA camera naar een 1.3 megapixel camera gegaan. Verder vindt men in de interface nog een aantal wijzigingen, is het interngeheugen uitgebreid naar 32 MB, zijn Visual radio en Push-to-talk aanwezig en zijn de beltonen opgewaardeerd naar 64-toons polyfonische beltonen.

De Nokia 6230i is niet enkel een telefoon maar ook zoals eerder gemeld een MP3 speler, met uitbreidbaar geheugen van de redelijke goedkope MMC kaarten is dit snel uit te breiden naar 1GB of door het synchroniseren met de PC en de aanwezigheid van Bluetooth is dit toestel ook uitermate geschikt als zakelijk toestel.

Daarnaast is het Nokia's parade paardje in de strijd voor de mid tot high end gebruikers, oftewel mensen die twijfelen tussen de 6230i, D500/E720 en de K750i. In de review zal niet verder uitgeweken worden naar deze andere modellen maar zullen soms wel aan bod komen. Met name omdat deze drie á vier toestellen met elkaar de strijd aan gaan en wat de sterke punten van dit toestel zijn ten opzichte van de rest.

• Toestel
• Batterij
• Handleiding in het Nederlands en Frans
• 32 MB MMC geheugenkaart
• Radio headset
• Oplader
• PC Suite software voor PC synchronisatie

De handleiding is eigenlijk overbodig, negen van de tien personen is inmiddels opgegroeid met een Nokia waardoor iedereen er feilloos mee overweg kan. Nieuwe gebruikers uitgesloten natuurlijk. Maar desondanks is een handleiding natuurlijk essentieel voor die zaken waarmee men voor het eerst geconfronteerd wordt. De handleiding is van gemiddeld tot klein formaat en sommige teksten bij afbeeldings kunnen door gebuikers klein gevonden worden, maar over het algemeen is alles goed en duidelijk leesbaar.

De 32MB MMC geheugenkaart is wat aan de karige kant, als men kijkt naar de andere kandidaten hebben deze of 64 MB meegeleverd of zelfs 90 MB intern geheugen. Het voordeel is wel weer dat MMC kaarten vergeleken met andere kaarten relatief goedkoop zijn.

De lader is gelukkig nog hetzelfde gebleven, men ziet steeds meer merken wisselen van lader maar Nokia blijft bij haar lader. Dit is een voordeel omdat de meerderheid altijd wel zo'n lader heeft dus mocht men het toestel een keer vergeten dan is de kans groot dat men nog altijd wel een lader in de buurt kan vinden.

De meegeleverde headset is stevens de antenne voor de radio maar kan ook uitstekend gebruikt worden als headset voor het bellen of om MP3's te luisteren. De headset wordt aangesloten met Nokia's POP-poort helaas is dat het nadeel dat het niet mogelijk is een eigen headset erop aan te sluiten.

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel is wordt wat karig geleverd, wordt er bij de smartphones van Nokia nog een datakabel geleverd wordt bij de 6230i dit vergeten. Een groot nadeel omdat gebruikers van deze telefoon zeker veel data (lees MP3's) gaan uitwisselen met hun telefoon.

De software van de 6230i wordt wel meegeleverd, maar zonder datakabel een beetje nutteloos ware het niet dat men ook met een Bluetooth dongle of infraroodpoort een eind komt. Nog een voordeel is dat de PC-suite van Nokia meteen voor al haar modellen geldt dus mocht men nog een versie hebben op de PC dan kan deze zonder vrezen er overheen gezet worden.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel