Nokia 5310 XpressMusic review

Met de XpressMusic serie richt Nokia zich exclusief op de muziekliefhebber. Binnen de serie valt de Nokia 5310 op door zijn gekleurde aluminium zijkanten met aan de linkerkant speciale muziektoetsen.

Deze toetsen staan in directe verbinding met de playlist die je kunt uitbreiden tot maar liefst 3000 nummers.

Nokia is met zijn muziektelefoon niet de enige speler op de markt. Sony Ericsson is al een aantal jaren bezig met een Walkman-serie, waaronder de Walkman W705 die nog dit jaar zal verschijnen. Ook Samsung zal tegen die tijd een serie van drie Beat telefoons uitbrengen.

Allemaal proberen ze het beste van twee werelden te verenigen in één toestel. Het is de vraag of dit ook lukt. De Nokia 5310 XpressMusic is een prima muziekspeler, maar dit lijkt ten koste te gaan van andere functies. Zo heeft de camera geen flitser, en werkt internet zeer traag doordat gebruik moet worden gemaakt van het GPRS netwerk.

Plus- en minpunten Nokia 5310 XpressMusic

  • Genoeg ruimte voor muziek
  • Uitstekende geluidskwaliteit
  • 3.5mm audio jack
  • Dun en licht toestel
  • Geen 3G ondersteuning
  • Camera zonder flitser
  • Slechte kwaliteit filmpjes

Wat zit er bij het toestel?

De doos van de Nokia 5310 XpressMusic is klassiek zwart, maar de hoes eromheen is geel met oranje gestreepte kleuren. ‘Unlimited Access to millions of tracks’, staat er in witte letters. Nokia geeft gebruikers van de XpressMusic serie toegang tot een site op internet waar onbeperkt muziek gedownload kan worden. In de doos zit een code waarmee je kunt inloggen op de Nokia XpressMusic site. Met de bijgeleverde CD-ROM kan software worden geïnstalleerd die het geheel ondersteund. Over deze service zullen we op een later tijdstip nog uitgebreid berichten.

De doos zit verder vol met spullen waar we minder verrast over zijn. Een handleiding, een AC-3 oplader, en een micro USD kabel. De batterij van 860 mAh gaat bij normaal gebruik zo’n 18 uur mee. Zoals te verwachten van een muziektelefoon is een kwalitatief hoogwaardige HS-45 stereo headset meegeleverd.

Uiterlijk

‘Big on sound, small in the pocket’, zo prijst Nokia deze monoblock aan. ‘Small’ is hij zeker. De Nokia 5310 is nog geen centimeter dik, en heeft een gewicht van 71 gram. Desondanks voelt de telefoon wel solide aan, en ligt fijn in de hand.

De telefoon heeft een jong en uitbundig design. Aan weerzijden van het scherm zit gekleurd aluminium. De kleur is afhankelijk van de uitvoering. Je kunt kiezen tussen rood en paars, maar ook zwart is een optie. Aan de linkerzijde van het aluminium zitten speciale toetsen waardoor je direct toegang krijgt tot je lijst met opgeslagen muziek. De rest van de telefoon is van zwart plastic.

Dat het toestel fijn in de hand ligt komt mede doordat er weinig knopjes en ingangen aan de zijkanten zitten. Aan de linkerkant zit alleen de laderingang, en aan de rechterkant enkel een volumeknop die het mogelijk maakt om tijdens een gesprek het geluid aan te passen.

Bovenop het toestel vinden we links de aan en uitknop, met daarnaast de mini USB ingang die netjes is afgewerkt met een klepje. Voor zover niks bijzonder, maar nu komt het: daar weer naast zit een 3.5 mm audio jack ingang. Anders dan zijn grote broer de Nokia 5610 XpressMusic kun je je gewone koptelefoon dus direct op de telefoon aansluiten. Een zegen voor de muziekfanaat die geen zin heeft om in de weer te zijn met onhandige adapters.

Het toetsenblok is zwart en glimmend. Dit valt vooral op wanneer je de telefoon in het zonlicht bekijkt. Dan ziet de voorkant van de telefoon er al snel wat ranzig en vettig uit. De neiging om even je mouw over het toestel te halen kan bijna niet onderdrukt worden.

Zowel het display, als het licht onder het toetsenblok hebben een lichtsensor. Deze past de helderheid automatisch aan op het omgevingslicht. Bij fel licht is het scherm op zijn helderst, maar schakelt het witte licht onder het toetsenblok zich juist uit. Wanneer het licht gedimd is gaat het toetsenblok aan. Het scherm wordt juist minder verlicht zodat deze je ogen niet verblind. Het is opvallend te noemen dat deze lichtsensor in de Nokia 5310 XpressMusic zit, omdat we deze techniek eerder alleen in de duurste modellen tegenkwamen.

Op de achterkant van het toestel zit een grijze gaasachtige structuur die naar boven wijder uitloopt. Bovenaan zit de lens van de 2.0 megapixel camera. Deze is onbeschermd, en lijkt wel stof naar zich toe te trekken, want al snel zijn er stofjes te zien op de foto’s. Het is dus nodig om voor iedere foto even de lens schoon te maken. Verder zitten er drie kleine langwerpige gaatjes in het toestel. Dit zijn kleine luidsprekertjes.

Het klepje gaat makkelijk open, maar zit toch stevig vast. De batterij is onafhankelijk boven de SIM kaart geplaatst. Hierdoor is het mogelijk om de SIM kaart te vervangen zonder de batterij eruit te hoeven halen. Onder de SIM kaart zit de standaard meegeleverde 2 GB microSD kaart verscholen. Door voorzichtig op het uiteinde van de kaart te drukken komt deze er vanzelf uit.

Uithoudingsvermogen

Nokia claimt een standbytijd van 300 uur met een spreektijd van 324 minuten. Dit is optimistisch gesteld, maar ondanks dat de batterij dit niet haalt is deze toch goed te noemen. In de praktijk haalt de Nokia 5310 XpressMusic bij zuinig gebruik de vier dagen namelijk wel.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is zeer goed te noemen. De gebelde is uitstekend te verstaan, en wanneer dit eens niet het geval is, bied de volumeknop aan de zijkant van het toestel uitkomst. Ook de ontvangst was ten allen tijden uitstekend. Zelfs op plekken die bekend staan om hun slechte ontvangst was het toestel in staat verbinding te maken.

Wat minder goed werkt is de speakerfunctie. Wanneer hiernaar wordt overgeschakeld is degene aan de andere kant van de lijn ineens niet meer te verstaan. Het is in dergelijke gevallen wel mogelijk om een handsfree set te gebruiken.

Beeldscherm

De Nokia 5310 XpressMusic heeft een 2 inch 320 x 240 pixels scherm, met een 16 miljoen kleurenscherm (24 bits). Op zich zou je met deze resolutie dus een kleurig scherm verwachten, maar dat valt tegen. Anders dan de flitsende namen doen vermoeden, zoals ‘Beat Burst’, en ‘Techno Clouds’ zijn de standaard thema’s vrij grauw. Alleen het Nokia thema springt eruit met een helder blauwe kleur.

Menu

Het menu is zoals we dat gewend zijn van Nokia: zeer duidelijk en handig in gebruik. Het menu is op twee manieren te bereiken. Enerzijds staan de pictogrammen al in een scrollbalk in het openingsscherm. Door naar beneden te drukken kun je met links en rechts door het menu scrollen. Anderzijds kun je ook op de middelste knop het menu openen in een nieuw scherm, zoals we dat van oudere modellen gewend zijn.

Onder de menubalk op de openingspagina staan de muziekspeler en de radio. Deze kunnen hier aangezet worden. De navigatie verloopt verder via de speciale muziektoetsen naast het beeldscherm. Onder deze muziekapplicaties is de agenda geplaatst met de belangrijkste notities van die dag.

Al met al ziet het menu er overzichtelijk uit.

Telefoonboek

In het telefoonboek kunnen namen met verschillende nummers worden opgeslagen. Daaraan kunnen notities, foto’s, tonen en videoclips worden gekoppeld. Dit alles kan zowel op het telefoongeheugen als op de SIM kaart worden opgeslagen. Ook voice dialing is aanwezig, en werkt naar behoren.

Messaging

Sms’en is zeer eenvoudig met de Nokia 5310 XpressMusic. De toetsen voelen zeer fijn aan, en met het T9 woordenboek is snel een smsje te typen. Nieuwe woorden zijn gemakkelijk in te voeren, en worden vervolgens ook moeiteloos toegevoegd. Smiley’s kunnen makkelijk worden gemaakt door twee keer op de 1 toets te drukken. Vervolgens worden deze vanzelf omgezet naar afbeeldingen van emoticons. Door twee keer op het sterretje te drukken kom je in een menu waar alle emoticons staan weergegeven.

Connectivity

De telefoon beschikt over Bluetooth, en hiermee kunnen op korte afstand makkelijk bestanden, foto’s of bijvoorbeeld muziekbestanden worden verzonden. Het is jammer dat de Nokia 5310 XpressMusic geen WiFi ondersteund.

Camera

De camera van de Nokia 5310 XpressMusic is een 2 megapixel met vier keer digitale zoom. Met een resolutie van 1600 x 1200 pixel is het een prima camera voor alledaags gebruik. Toch zijn er een aantal nadelen aan de camera. Zo heeft hij geen flitser, waardoor foto’s in het donker onscherp worden. In het daglicht kunnen aardige foto’s worden gemaakt, en de doorsnee consument zal hiermee tevreden zijn. Wanneer je hogere eisen stelt aan je foto’s is de aanschaf van de Nokia 5610 XpressMusic het overwegen waard. Die is standaard uitgerust met een 3.2 megapixel camera.

Met de Nokia 5310 XpressMusic kunnen ook video’s met een resolutie van 176 x 220 pixels worden opgenomen. De standaard meegeleverde video’s zien er mooi uit. Dit zegt helaas niks over de zelfgemaakte video’s. Deze zijn zeer onscherp, en schokkerig. Zelfs wanneer deze bij daglicht worden opgenomen.

Aanwezige programma's

De Nokia 5310 XpressMusic beschikt over standaard programma’s zoals we die al kennen van oudere nokia modellen. Zo kan gebruik worden gemaakt van een agenda, een alarm, een rekenmachine, stopwatch, en timer.

Daarnaast de FM radio, die alleen kan worden gebruikt met een aangesloten koptelefoon die fungeert als antenne. Verder de muziekspeler die zeer uitgebreid is en waarin je de nummers in verschillende categorieën kunt onderverdelen. Zo kun je kiezen uit artiesten, albums, en genres.

Games

Er staan drie spelletjes op de Nokia 5310 XpressMusic. Het nostalgische Snake blijft een goed spel. In versie 3 is het veld 3D, en beweegt een rood gele slang over een groen grasveld. In het spel city Bloxx is het de bedoeling om een stad te bouwen met zoveel mogelijk inwoners. Ook dit spel is vermakelijk. Music Guess is een spel dat aansluit bij de uitgebreide muziekfuncties van de telefoon. Je eigen playlist wordt willekeurig afgespeeld en het is aan jou om de bijpassende titel te kiezen.

Extra's

Wie de Nokia 5310 XpressMusic speciaal aanschaft voor de toevoeging "XpressMusic" zal niet teleurgesteld worden. De digitale muziekspeler ondersteunt bestandstypen als MP3, MP4, AAC, eAAc+ en WMA om muziek en video's af te spelen. Dankzij de ingebouwde audiochip is het mogelijk deze muziek en filmpjes vervolgens af te spelen op je telefoon. De Nokia 5310 XpressMusic wordt standaard geleverd met een 2 GB microSD geheugenkaart. Het geheugen is uit te breiden tot maximaal 4 GB waardoor het mogelijk wordt 3000 nummers te downloaden met een maximum speeltijd van 20 uur.

Wanneer je duizenden nummers hebt gedownload is het natuurlijk belangrijk dat je ze ook kunt terugvinden. Bij de Nokia 5310 XpressMusic kom je direct via de speciale muziektoetsen in de afspeellijst. Doordat je de nummers kunt categoriseren op artiest, album of genre is het makkelijk om het gewenste nummer snel te vinden.

De geluidskwaliteit is zeer goed. Zeker wanneer je een goede koptelefoon aansluit is het geluid helder. Zonder koptelefoon komt de muziek uit de speakers die aan de achterkant van het toestel zijn geplaatst. Op het hoogste geluidsvolume knalt de muziek zo hard uit de speakers dat het schel kan gaan klinken, maar dit kan simpel worden opgelost door het volume aan te passen.

Door de al eerder genoemde 3.5mm audio jack is het mogelijk je eigen koptelefoon op de Nokia 5310 XpressMusic aan te sluiten, en op die manier is de telefoon als volwaardige muziekspeler te gebruiken.

Een andere muzikale toepassing is de equalizer waarmee het volume van de bas, en de hoge tonen kan worden aangepast aan het muziekgenre. Door een juiste instelling zal het specifieke muziekgenre optimaal tot zijn recht komen. De thema’s spelen in op de muziek met namen als ‘Techno Clouds’, en ‘Dancefloor’, maar de uitwerking is jammer genoeg matig. Het is vaak lastig te zien wat de vage donkere plaatjes met muziek te maken hebben.

Het muziekspel ‘MusicGuess’ is dan weer wel een succesvolle aanvulling op de muzikale toepassingen. Hiermee is het mogelijk om je muzikale kennis te testen over de nummers die in je afspeellijst staan. Uiteraard wordt dit lastiger naarmate je meer nummers in je lijst hebt opgeslagen. Het feit dat het spel afhankelijk is van je eigen input maakt het persoonlijk, uitdagend, en afwisselend.

De Nokia 5310 XpressMusic doet zijn naam dus eer aan. Het is een degelijke muziektelefoon die prima dagelijks te gebruiken is als muziekspeler.

Conclusie

Nokia is er met de Nokia 5310 XpressMusic in geslaagd tegemoet te komen aan de wensen van de muziekliefhebber. De geluidskwaliteit is uitstekend, en de 3.5mm audio jack aansluiting is zeer welkom. Het geheugen is uit te breiden tot 4 GB, en hierdoor is er genoeg ruimte voor al je favoriete muziek.

Het algehele gebruiksgemak van de telefoon is zoals we dat van Nokia gewend zijn uitstekend. De telefoon functioneert naar behoren. Toch schiet de Nokia 5310 XpressMusic op een aantal gebieden tekort wanneer we hem vergelijken met de huidige telefoongeneratie. De doorsnee consument zal daar niet van wakker liggen, maar voor wie wel gebruik wilt maken van snel internet, of belang hecht aan goede kwaliteit foto’s en filmpjes kan beter voor de Nokia 5610 XpressMusic gaan. Deze zit een prijsklasse hoger, maar dan heb je wel dezelfde muziekfuncties mét 3G ondersteuning, en een 3.2 megapixel camera.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia 5310 XpressMusic review