Motorola ROKR E1 review


Vele nieuwsberichten vlogen voorbij en vele schimmige bewegingen vanuit Motorola en Apple hebben zich voorgedaan tot het moment dat Motorola en Apple het erover eens waren dat het de goede tijd was om de nieuwe Apple iTunes telefoon te brengen.

Daar ging in totaal een half jaar aan touwtrekken aan vooraf. Nu is er voor NieuweMobiel de kans om aan te tonen of al dat uitstel wel zo verstandig was en of het voor gebruikers het wachten waard was.

Er zal dan ook vooral daar naar gekeken worden in deze review, omdat Motorola niet de enige speler in de markt is die zich mikt op de kruising tussen een MP3 speler en een mobiele telefoon. Nokia gaat het proberen met de Nokia N91, die pas in Maart 2006 het levenslicht ziet (beter laat dan nooit), Sony Ericsson doet het met hun W-series (W800i, W900i en W550i), ook wel Walkman serie genoemd en T-mobile heeft zijn SDA II. Dit is een Windows Mobile Smartphone die de oude SDA opvolgt, maar een kruising is tussen SDA Music en SDA (1).

Al deze modellen mikken op een aspect dat momenteel erg goedin de markt ligt, en dat is muziek (MP3) op het toestel. Naast alle MP3 spelers die vanuit diverse kanten in de markt naar boven komen, zoals de alom bekende iPod-spelers van Apple, is er een enorme vraag naar een MP3 speler op een toestel. Deze moet dan ook nog eens voldoende geheugen aan boord hebben wat het mogelijk maakt te genieten van alle soorten muziek en afspeellijsten.

Het voordeel dat Apple momenteel heeft is het feit dat iTunes erom goed aanslaat op de beoogde doelgroep. Op dit punt wilde Motorola inhaken met de ROKR E1, de allereerste mobiele telefoon met iTunes ondersteuning. De verwachting voor dit model waren rond de verwachte introductie op Cebit 2005 hoog gespannen, maar werden niet ingelost. Het toestel werd op het allerlaatste moment door de topman van Apple tegengehouden, al stond het toestel op het punt van introductie. Enkele weken later dook de E770 zoals het toestel toen nog heette op in een folder en de geruchtenstroom was begonnen.

De E790, die tijdens de introductie als ROKR E1 werd gedoopt, heeft namelijk hetzelfde uiterlijk als de bekende Motorola E398, die in Nederland alleen bij T-mobile leverbaar was. De E398 is geïntroduceerd in het derde kwartaal van 2004, dat is meer dan een jaar geleden. De ROKR werd dan ook niet anders als zeer lauw en matig ontvangen. Het toestel bleek daarnaast na verder onderzoek een directe kopie van de E398. Nu is de vraag in deze review hoe deze kopie nu in de markt staat van toestellen als de Walkman series van Sony Ericsson en de SDA II van T-mobile. Gedurende de review zal dit punt als leidraad dienen.

· Het toestel zelf
· Oplader
· Batterij (860 mAh)
· Datakabel
· Stereo headset + beschermdopjes
· iTunes 4.9 software CD
· 512 MB Transflash geheugenkaart + adaptor
· Frans- en Nederlandstalige handleiding
· Frans- en Nederlandstalige quickstart handleiding
· Service informatie blad
· Garantie informatie blad

Omdat lang niet iedere PC of notebook voorzien is van Bluetooth heeft Motorola er goed aan gedaan een datakabel mee te leveren ook omdat men via de datakabel de gegevens vanuit iTunes moet overzetten naar het toestel.

Bij de Motorola ROKR E1 wordt naast de gewone een overzichtelijke snelstart handleiding meegeleverd in zowel het Frans als het Nederlands. Deze is speciaal bedoeld voor degenen die niet eerst de gewone handleiding willen doorlezen alvorens met het toestel aan de slag te kunnen. Dit is bij de meeste mensen het geval. Wie kent het gevoel niet om de nieuwe telefoon zo snel mogelijk uit te proberen en de handleiding maar even links te laten liggen? Juist een dan is een snelstart handleiding handig.

De gewone handleiding is redelijk eenvoudig, maar zit qua structuur goed in elkaar. Helaas is de leesbaarheid van sommige lettertypen niet optimaal, vooral de vetgedrukte letters om iets aan te geven zijn behoorlijk pixelig, wat de leesbaarheid niet ten goede komt. Verder blinkt de handleiding niet uit in volledigheid van informatie en het gebruik van afbeeldingen. Er zijn fabrikanten die dat beter doen.

Wat zit er bij het toestel?

De ROKR E1 krijgt een pakket mee in een doos die bekend is van Motorola. Geen mooie speciale Apple/Motorola verpakking, maar een standaard witte doos met een enkel iTunes logo. De eerste vraag in relatie tot het accessoire pakket is dan ook wat is er zo Apple aan (wellicht alleen de kleur). Hieronder is de lijst met accessoires gegeven:

De meegeleverde headset is een stereo headset die zeker niet slecht klinkt. De kwaliteit is redelijk tot goed in vergelijking met andere gebruikte headsets. Helaas is het niet mogelijk om een eigen headset aan te sluiten op het toestel. Door de gebruikte connector op het toestel is dat simpelweg niet mogelijk. Jammer, want de W800i van Sony Ericsson scoort naast het feit dat men een eigen headset kan gebruiken ook nog eens goed op de kwaliteit van de headset, die onovertroffen is. Dit komt vooral omdat de W800i uitgerust is met een equalizer die de kwaliteit nog verder omhoog schroeft ten opzichte van de ROKR die geen equalizer aanboord heeft. Maar daarover later meer.

De gebruikte geheugenkaart in het toestel is een Transflash geheugenkaart, ook wel MicroSD genoemd en is niet de meest handige kaart die er is voor een toestel. De kaart is kleiner dan een SIM-kaart, gaat momenteel niet verder dan 512 MB qua grootte en is qua performance niet de meest goede geheugenkaart die er is. Helaas, gebruikt Motorola geen andere kaarten, al mag wel worden gemeld dat het ronduit netjes is dat de grootste versie van de geheugenkaart verkrijgbaar, aanwezig is in het pakket van de ROKR.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel