Motorola ROKR E1 review

Vele nieuwsberichten vlogen voorbij en vele schimmige bewegingen vanuit Motorola en Apple hebben zich voorgedaan tot het moment dat Motorola en Apple het erover eens waren dat het de goede tijd was om de nieuwe Apple iTunes telefoon te brengen.

Daar ging in totaal een half jaar aan touwtrekken aan vooraf. Nu is er voor NieuweMobiel de kans om aan te tonen of al dat uitstel wel zo verstandig was en of het voor gebruikers het wachten waard was.

Er zal dan ook vooral daar naar gekeken worden in deze review, omdat Motorola niet de enige speler in de markt is die zich mikt op de kruising tussen een MP3 speler en een mobiele telefoon. Nokia gaat het proberen met de Nokia N91, die pas in Maart 2006 het levenslicht ziet (beter laat dan nooit), Sony Ericsson doet het met hun W-series (W800i, W900i en W550i), ook wel Walkman serie genoemd en T-mobile heeft zijn SDA II. Dit is een Windows Mobile Smartphone die de oude SDA opvolgt, maar een kruising is tussen SDA Music en SDA (1).

Al deze modellen mikken op een aspect dat momenteel erg goedin de markt ligt, en dat is muziek (MP3) op het toestel. Naast alle MP3 spelers die vanuit diverse kanten in de markt naar boven komen, zoals de alom bekende iPod-spelers van Apple, is er een enorme vraag naar een MP3 speler op een toestel. Deze moet dan ook nog eens voldoende geheugen aan boord hebben wat het mogelijk maakt te genieten van alle soorten muziek en afspeellijsten.

Het voordeel dat Apple momenteel heeft is het feit dat iTunes erom goed aanslaat op de beoogde doelgroep. Op dit punt wilde Motorola inhaken met de ROKR E1, de allereerste mobiele telefoon met iTunes ondersteuning. De verwachting voor dit model waren rond de verwachte introductie op Cebit 2005 hoog gespannen, maar werden niet ingelost. Het toestel werd op het allerlaatste moment door de topman van Apple tegengehouden, al stond het toestel op het punt van introductie. Enkele weken later dook de E770 zoals het toestel toen nog heette op in een folder en de geruchtenstroom was begonnen.

De E790, die tijdens de introductie als ROKR E1 werd gedoopt, heeft namelijk hetzelfde uiterlijk als de bekende Motorola E398, die in Nederland alleen bij T-mobile leverbaar was. De E398 is geïntroduceerd in het derde kwartaal van 2004, dat is meer dan een jaar geleden. De ROKR werd dan ook niet anders als zeer lauw en matig ontvangen. Het toestel bleek daarnaast na verder onderzoek een directe kopie van de E398. Nu is de vraag in deze review hoe deze kopie nu in de markt staat van toestellen als de Walkman series van Sony Ericsson en de SDA II van T-mobile. Gedurende de review zal dit punt als leidraad dienen.

· Het toestel zelf
· Oplader
· Batterij (860 mAh)
· Datakabel
· Stereo headset + beschermdopjes
· iTunes 4.9 software CD
· 512 MB Transflash geheugenkaart + adaptor
· Frans- en Nederlandstalige handleiding
· Frans- en Nederlandstalige quickstart handleiding
· Service informatie blad
· Garantie informatie blad

Omdat lang niet iedere PC of notebook voorzien is van Bluetooth heeft Motorola er goed aan gedaan een datakabel mee te leveren ook omdat men via de datakabel de gegevens vanuit iTunes moet overzetten naar het toestel.

Bij de Motorola ROKR E1 wordt naast de gewone een overzichtelijke snelstart handleiding meegeleverd in zowel het Frans als het Nederlands. Deze is speciaal bedoeld voor degenen die niet eerst de gewone handleiding willen doorlezen alvorens met het toestel aan de slag te kunnen. Dit is bij de meeste mensen het geval. Wie kent het gevoel niet om de nieuwe telefoon zo snel mogelijk uit te proberen en de handleiding maar even links te laten liggen? Juist een dan is een snelstart handleiding handig.

De gewone handleiding is redelijk eenvoudig, maar zit qua structuur goed in elkaar. Helaas is de leesbaarheid van sommige lettertypen niet optimaal, vooral de vetgedrukte letters om iets aan te geven zijn behoorlijk pixelig, wat de leesbaarheid niet ten goede komt. Verder blinkt de handleiding niet uit in volledigheid van informatie en het gebruik van afbeeldingen. Er zijn fabrikanten die dat beter doen.

Plus- en minpunten Motorola ROKR E1

 • iTunes aanboord
 • Accessoire pakket
 • Speciale verlichtingsignalen
 • Stereo speakers
 • 512 MB geheugenkaart meegeleverd
 • Eenvoudig uitwisselen van gegevens met PC
 • Onderhuids enorm achterhaald
 • Directe kopie van E398
 • Camera
 • iTunes langzaam
 • Beperking 100 nummers
 • Geen FM radio
 • Beeldscherm
 • Te weinig geheugen intern
 • Geen partij tegenhangers in de markt

Wat zit er bij het toestel?

De ROKR E1 krijgt een pakket mee in een doos die bekend is van Motorola. Geen mooie speciale Apple/Motorola verpakking, maar een standaard witte doos met een enkel iTunes logo. De eerste vraag in relatie tot het accessoire pakket is dan ook wat is er zo Apple aan (wellicht alleen de kleur). Hieronder is de lijst met accessoires gegeven:

De meegeleverde headset is een stereo headset die zeker niet slecht klinkt. De kwaliteit is redelijk tot goed in vergelijking met andere gebruikte headsets. Helaas is het niet mogelijk om een eigen headset aan te sluiten op het toestel. Door de gebruikte connector op het toestel is dat simpelweg niet mogelijk. Jammer, want de W800i van Sony Ericsson scoort naast het feit dat men een eigen headset kan gebruiken ook nog eens goed op de kwaliteit van de headset, die onovertroffen is. Dit komt vooral omdat de W800i uitgerust is met een equalizer die de kwaliteit nog verder omhoog schroeft ten opzichte van de ROKR die geen equalizer aanboord heeft. Maar daarover later meer.

De gebruikte geheugenkaart in het toestel is een Transflash geheugenkaart, ook wel MicroSD genoemd en is niet de meest handige kaart die er is voor een toestel. De kaart is kleiner dan een SIM-kaart, gaat momenteel niet verder dan 512 MB qua grootte en is qua performance niet de meest goede geheugenkaart die er is. Helaas, gebruikt Motorola geen andere kaarten, al mag wel worden gemeld dat het ronduit netjes is dat de grootste versie van de geheugenkaart verkrijgbaar, aanwezig is in het pakket van de ROKR.

Uiterlijk

Zoals al gemeld was het opduiken van de foto van de ROKR een grote schok voor de meeste personen die met veel verwachting zaten te wachten op het toestel. De E1 is namelijk een directe kopie van de alom bekende E398, alleen dan in een witte kleur gespoten en met een extra sneltoets onder het menu speciaal voor de iTunes applicatie. De afmetingen van beide toestellen is gelijk aan 108 x 46 x 21 mm, maar de ROKR is wel drie gram lichter dan de E398. Daarbij houdt de vergelijking dan ook eigenlijk op.

Het toestel heeft op de voorkant onder het scherm vier sneltoetsen voor het bedienen van de menu functie, de iTunes applicatie en de functies boven de soft keys. Verder is er een centrale 5-richtings bedieningstoets die erg goed zijn werk doet en beter aanvoelt dan de versie op de W800i. Onder het scherm bevindt zich het toetsenbord dat in een soort golfbeweging is geplaatst. De verschillende toetsen zijn hierdoor goed in te drukken. Op de achterkant is de camera geplaatst met spiegel en flitser dat eerder een lampje is dan een echte flitser.

Op de linker zijkant van het toestel zijn de volumetoetsen en een sneltoets opgenomen, die men zelf kan instellen. Tussen beide is er plaats voor één van de stereospeakers en de verlichting waar later nog over gesproken zal worden. De rechter zijkant is een kopie van de linker, maar heeft maar één sneltoets voor de camera. Op de bovenkant is de connector voor de headset gemonteerd. Deze is afgedekt met een rubberen kapje dat redelijk blijft zitten en niet zo heel erg fragiel aanvoelt. Op de onderkant tenslotte is de interfacepoort geplaatst voor de datakabel en lader.

Worden er nu een paar punten speciaal doorgelopen dan valt op dat het toestel stereo speakers heeft op beide zijkanten één speaker. Deze klinken best goed, maar kunnen niet tippen aan de W550i speakers. De D600 en E760 speakers van Samsung overklast de ROKR met gemak. Verder zijn er speciale lichtpatronen in het toestel aanwezig ook wel Club Lights genoemd. Deze kan men instellen voor inkomende oproepen, berichten of tijdens het opladen (een pulserend licht ziet men dan), maar ook voor een bepaalde periode. Ze reageren dan namelijk op het omliggende geluid dat de microfoon oppikt en gaan dan in een bepaald patroon knipperen. Een erg leuke gimmick die al in de E398 aanwezig was en in de ROKR is gebleven.

Ook de plek van de geheugenkaart is iets speciaal. Deze is namelijk zover weg gestopt dat het bijna onmogelijk is om daar een geheugenkaart in te plaatsen en te verwijderen. In dit geval is het dan ook één keer plaatsen en daarna nooit meer willen verwijderen. Groter dan 512 MB is er momenteel niet, dus dat is een uitkomst.

Concluderend kan er over het uiterlijk worden gezegd dat het alle best goed voor elkaar is. Het toestel zit goed in elkaar, voelt goed en toont niet een bepaalde mate van veroudering vanwege het kopiëren van de E398. De plek van de geheugenkaart is niet bepaald een uitkomst, maar de stereo speakers en de leuke gimmick van de verlichting maakt veel goed. Kijkend naar de tegenstanders in de markt kan alleen maar gezegd worden dat Motorola het op dit vlak zeker niet slecht doet.

Uithoudingsvermogen

De ROKR bevat een 860 mAh batterij en doet daar redelijk zuinig mee. Bij normaal gebruik houdt het toestel het maximaal vier dagen vol. Hieronder valt hier een aantal keren per dag bellen en SMS'en, een paar keer gebruik maken van de camera en gebruik van Bluetooth. Ook het afspelen van iTunes vraagt niet enorm veel van het toestel. Het spreekt voor zich dat deze stand-by tijd drastisch vermindert als men de camera erg vaak gebruikt of vaak games speelt, vooral het grote scherm als grote energieverbruiker. Toch zet de E1 een redelijke prestatie neer wat uithoudingsvermogen betreft. Niet uitblinkend, maar ook niet schrikbarend weinig.

Het opladen baart wel zorgen. Na vier uur opladen was het toestel nog niet vol! Dat is ronduit curieus en zou eigenlijk niet mogen. Menig ander toestel is binnen anderhalf uur klaar. Ook hoort men ver van te voren als de batterij nog lang niet leeg is een tik. De eerste keer is niet direct duidelijk wat er is, maar later komt de gebruiker erachter dat het de batterij is die leeg raakt. Op het scherm wordt tijdens een dergelijk tik toon geen indicatie gegeven over dat de batterij leeg is.

Belkwaliteit

Tijdens het bellen en gebeld worden zijn vrijwel geen problemen ondervonden. Ontvangststerkte is goed te noemen en mate waarin het toestel een gesprek oppikt of opstart is ook zeker niet slecht. Het is alleen allemaal niet de top kwaliteit die men gewend is van de andere grote merken in de markt.

Met de geluidskwaliteit zit het wel goed, maar het is niet perfect. De gesprekspartner is redelijk goed verstaanbaar, maar klinkt beslist niet zo helder als de kwaliteit die men ondervindt bij Sony Ericsson en Nokia toestellen. De speakers van de genoemde toestellen laten ook de hogere tonen door. Dat is bij de Motorola E1 veel minder het geval, soms lijkt het alsof de stem aan de andere kant wordt gedempt. De persoon aan de andere kant ervaart juist het tegenovergestelde en krijgt een vrij schelle klank te horen.

In een rumoerige omgevingen is men soms moeilijk verstaanbaar met de E1. De luidspreker kan namelijk niet erg hard worden gezet. Zelfs op geluidsniveau zeven, wat het maximum is, is het lastig om iemand te verstaan in een luidruchtige omgeving. Er is overigens ook de mogelijkheid om het toestel om handsfree modus te krijgen. Het volume ligt hierbij iets hoger maar super is het allemaal nog niet. Bovendien vervormt en trilt de speaker behoorlijk wanneer het volume hoger wordt gezet.

Gespreksoverzichten zijn weer te geven via het menuonderdeel 'Gespreksinfo'. Er wordt hier een eenvoudig overzicht van ontvangen oproepen, gemiste oproepen en gekozen nummers aangetroffen. Bovendien ontbreekt ook niet de verbruikte GPRS-data in dit overzicht, waarin in alle gevallen eventuele datum en tijd van het item niet ontbreekt.

Het toestel ondersteund tot 64-toons polyfone beltonen, dat een verbetering is ten opzichte van de E398, maar het lijkt alsof de beltonen op het toestel gewoon 24-toons zijn en dat 64 wel ondersteunt wordt maar niet meegeleverd in de standaard reeks beltonen. Er zijn wel rond de 25 beltonen extra meegeleverd. Hiernaast is het ook mogelijk om MP3-beltonen in te stellen.

Het toestel ondersteunt ook profielen. Ieder vooraf ingesteld profiel heeft de standaard daarvan ingestelde beltoon, dus de kans is groot dat wanneer men overschakelt er een andere beltoon. Vrij vervelend, want als er een nieuwe beltoon gebruikt wordt moet deze overal weer worden doorgevoerd. Jammer genoeg zijn de profielen ook niet erg logisch ingedeeld: het is vooral vrij moeilijk om snel te schakelen tussen een hard- en zacht profiel waar het trillen van het toestel ingeschakeld is.

Om zonder enig geluid gewaarschuwd te worden heeft de Motorola ROKR E1 natuurlijk ook een trilfunctie aan boord. Deze is behoorlijk sterk en het toestel trilt totaal anders dan de W800i ook omdat het toestel een trilfunctie heeft voor in het menu. Bij elke menuopties die men kiest voelt men het toestel trillen en erg leuke functie, maar daardoor ook lastig te bepalen wat nu echt de kracht is van de trilfunctie.

Beeldscherm

Naast Sharp, Samsung en Sony Ericsson stelt de kwaliteit van de displays van Motorola toestellen zeker niet teleur. De schermkwaliteit van de E1 is redelijk. Helaas heeft de E1 geen 260.000 kleurenscherm, maar het toestel het doen met een 65.536 kleurenscherm van een redelijke kwaliteit.

Het scherm is gelijk aan het scherm uit de E398 en heeft een resolutie van 176 x 220, een resolutie die te vinden is in enorm veel toestellen van Motorola. Verder valt er eigenlijk amper iets te melden over het scherm. Ten opzichte van andere toestellen blinkt het nergens in uit en is het simpelweg slechter dan één van de schermen van de toestellen genoemd aan het begin van deze review.

Qua opties is het toestel redelijk bedeeld. Het is ook mogelijk een screensaver in te stellen en men kan de helderheid wijzigen, maar daar houdt het bij op.

Menu

Op het toestel zal men geen besturingssysteem aantreffen zoals het Symbian of Windows Mobile besturingssysteem. Op een iTunes-Smartphone moet nog even gewacht worden. De Motorola ROKR E1 maakt gebruik van Motorola's eigen besturingssysteem. Veel Motorola toestellen maken hier gebruik van, onder andere de Motorola L7, V635 en U6 en nog veel andere medium- en high-end modellen.

Wanneer het toestel ingeschakeld wordt springen vier iconen in het oog. In het begin kan hier nogal eens verwarring over ontstaan want deze iconen zijn niet het echte menu zelf, maar een soort snelkoppelingen naar menu-functies. Deze kunnen desgewenst aangepast worden. Dit is erg praktisch, want ieder icoon beslaat een bepaalde richting van de 4-richtings bedieningstoets. Zo kunnen de meest gebruikte en favoriete toepassingen snel gestart worden. Wie kiest voor een opgeruimdere desktop kan de iconen helemaal weglaten. Programma's kunnen dan alsnog snel worden benaderd via de linker- en rechter snelkeuzetoets. Gebruikt men deze en andere toetsen in het toestel dan trilt het toestel heel licht. Deze functie staat standaard aan en geeft een extra beleving aan het bedienen van het toestel.

Het echte menu, dat bestaat uit 3 x 3 geanimeerde iconen, spreekt voor zich en kan benaderd worden door op de optietoets of de middelste richtingtoets te drukken. Men kan gebruik maken van drie verschillende thema's voor het menu. Helaas is het niet mogelijk menuthema's te downloaden, wel kan men bij elkaar passende achtergronden, beltonen en screensavers downloaden. Echt mooie menuthema's waarvan Nokia en Sony Ericsson toestellen gebruik maken is hier dus niet mogelijk.

De snelheid van het menu van de Motorola ROKR E1 kan soms wel eens hinderlijk zijn, vooral de 'lag' bij het bekijken van afbeeldingen. Verder is het gewoonweg jammer dat het menu niet zo onovertroffen in elkaar zit als dat van Sony Ericsson of Nokia. Teveel dingen zitten namelijk nog verstopt achter de optietoets die men veels te snel over het hoofd ziet bij sommige zaken. Ook moeten er soms erg veel onnodige handelingen in het menu worden gemaakt, wat veel korter en sneller zou kunnen.

Al met al is de gedachte erg goed, er zitten veel slimme dingen in het menu van de Motorola. Men zou op sommige punten meer aandacht moeten besteden aan de gebruiksvriendelijkheid en logica. De Walkman series scoren hier samen met de andere genoemde toestellen vele malen beter op. Ook omdat daar een mate van vernieuwing in te bespeuren valt en dat Motorola met hun menustructuur lijkt stil te staan.

Telefoonboek

Het eenvoudige telefoonboek van de Motorola ROKR is te benaderen vanuit het menu of via één van de vooraf ingestelde snelicoontjes. Het toevoegen van een contact gaat op een iets andere manier dan gebruikelijk: voordat men bij het invoermenu komt is er eerst de mogelijkheid om nog te kiezen uit e-mail of telefoonnummer. Daarnaast kan er een mailinglijst worden toegevoegd. De eerste twee items horen meer thuis in een telefoonboek en komen dan ook uit op precies hetzelfde invoermenu. Nogal vreemd, en wat uit de gebruikersinterface ook al bleek is dat het toestel te veel overbodige submenu's heeft die korter hadden gekund.

Om terug te komen op het telefoonboek zelf schiet deze tekort op het gebied van logica. Per contact kunnen er een aantal standaardzaken worden ingesteld zoals naam, telefoonnummer, type, opslaan in (SIM of telefoongeheugen), verkort nummer en voicedial. Het toevoegen van een foto (Caller ID) hoort hier ook bij en leverde weinig problemen op.

Wilt men meer opslaan zoals meerdere telefoonnummers of een e-mail adres, dan kan is dat wel mogelijk maar wordt speciaal hiervoor een nieuw contact aangemaakt. Het telefoonboek kan dus veel verschillende contacten bevatten onder dezelfde naam wat erg verwarrend werkt. Bovendien is het hele telefoonboek schrikbarend traag, vooral scrollen gaat niet vlot en is een ergernis.

Messaging

Wat dit onderdeel betreft is de Motorola ROKR behoorlijk uitgebreid en bevat alle soorten messaging die momenteel mogelijk zijn, namelijk: e-mail via POP3 of IMAP, MMS, SMS, EMS en de snelle tekstinvoer T9 in verschillende talen. Ook de mogelijkheid tot WAP 2.0 en het bekijken van HTML pagina's ontbreekt niet. De mogelijkheid om deze dienst te gebruiken is afhankelijk van de netwerkaanbieder die deze informatiedienst ondersteund. Dit geldt overigens ook voor MMS. In de handleiding komt men terug op het instellen van de genoemde functies. Verder is Instant Messaging een mogelijkheid, maar de MSN Messenger dienst kan hiermee niet worden gebruikt.

Al deze soorten messaging zijn terug te vinden bij 'berichten' in het menu. Zowel MMS, SMS als mailberichten komen terecht in één inbox. De SMS-editor werkt redelijk, alleen de karakterteller is erg onlogisch. Deze begint namelijk bij 450. Ieder keer wanneer er een nieuw karakter wordt ingetoetst wordt deze waarde minder. Ervan uitgaande dat een SMS 160 karakters is komt men bij een raar aantal SMS'jes uit. Het zou dan ook veel handiger zijn als deze waarde een veelvoud van 160 was in plaats van 450. Dat scheelt weer een rekensommetje en daarmee ook de vraag hoe duur de boodschap gaat kosten omdat er makkelijker te zien is hoe lang het SMS-bericht is.

Verder zijn er geen speciale zaken als Quickshare aan boord. Dergelijke speciale mogelijkheden zijn niet aan de Motorola ROKR E1 besteed.

Connectivity

De Motorola ROKR kan behoorlijk goed meekomen qua connectivity. Net als de Motorola E398 beschikt het toestel over ingebouwd Bluetooth, WAP 2.0 en GPRS. Hiernaast kan er gebruik gemaakt worden van alle beschikbare GSM frequenties: 850, 900, 1800 en 1900 Mhz (Quad band). Hiernaast heeft de E1 ook nog een standaard interfacepoot ingebouwd speciaal voor het overzetten van data van de PC naar het toestel en vice versa.

De Bluetoothfunctie van het toestel is te benaderen via Verbindingen bij het instellingenmenu. Hier kan onder andere de Bluetoothmodule permanent aan worden gezet, helaas is het maximum slechts 60 seconden. Verbinden met andere toestellen en apparaten geeft geen problemen.

Het overzetten van bestanden via de PC is geen probleem bij de Motorola ROKR. Het toestel wordt namelijk op de PC gevonden als verwisselbare schijf in de verkenner of bestandsbeheer. Het venster met de diverse mappen die op de geheugenkaart zijn aangegeven komt vele malen eenvoudiger over dan wat Sony Ericsson bij zijn Walkman modellen toont. Niet meer zoeken naar een map, want alles is simpel ingedeeld. Ook het installeren van het toestel is dood eenvoudig. Geen complete PC suite is nodig om alleen een paar bestanden uit te wisselen.

Heel eenvoudig kan men nu data overzenden tussen de PC en het toestel. Helaas is er in de doos geen synchronisatieprogramma terug gevonden. Deze zal men van de site van Motorola moeten downloaden. Op die wijze kan men de contactpersonen, agendapunten en taken beheren in het toestel. Jammer dat het programma niet gewoon met het toestel wordt meegeleverd. De CD met iTunes zit wel in de doos, dus waarom geen synchronisatiesoftware meeleveren.

Geheugen

De Motorola ROKR heeft net als vele andere Motorola toestellen rond de 5.8 MB beschikbaar geheugen. Dit kan gebruikt worden voor JAVA applicaties, foto's, achtergronden en beltonen. Dit is wel erg weinig en mag wel wat beter. Gelukkig is er een geheugenkaartslot aanwezig die de mogelijkheid tot het uitbreiden van het geheugen met kaarten mogelijk maakt.

De ROKR gebruikt Transflash kaarten ook wel MicroSD genoemd. Deze zijn zoals al eerder genoemd niet de meeste handzame geheugenkaarten en gaan momenteel niet verder dan 512 MB. Meer geheugen heeft men bij de ROKR niet nodig daarover later meer en het is dan ook één keer de geheugenkaart plaatsen en daarna nooit meer verwijderen.

Camera

Motorola is qua camerakwaliteit nu niet iemand die voorop in de strijd mee doet. Bij de ROKR is dat niet anders. Geen megapixel camera, maar een schamele VGA camera die al in bijna elk Motorola toestel terugkomt. De kwaliteit van de camera is redelijk, meer moet er niet over gezegd worden, want nu nog een VGA camera meeleveren in een dergelijk toestel is ronduit beschamend. Dat mag en kan niet meer vooral, omdat alle tegenhangers in de markt een toestel tonen die met megapixel camera's zijn gerust.

Het kost verder erg veel tijd en moeite om een foto te maken. In de maximumresolutie van 640 x 480 pixels duurt dit gewoon te lang. Men moet wachten totdat de felheid van het beeld wat minder is geworden alvorens een foto te maken, om ergere overbelichting te voorkomen. Is dit gelukt, dan moet de foto worden opgeslagen. Dit duurt even en pas dan kan er in een extra submenu worden gekozen om de foto in een bestand op te slaan.

Al met al slaat deze omslachtige methode volledig de plank mis. De bedoeling van een camera in een telefoon is om snel even een leuke foto te maken zonder al teveel problemen. De tijd die de Motorola ROKR er over doet is gewoon niet handig meer en vermindert de bruikbaarheid van de camera. Veel foto's in de hoogste resolutie (640 x 480) hebben een bepaalde waas en last van overbelichting, wat erg jammer is. Klein lichtpuntje is het feit dat de foto's in betere omstandigheden scherper zijn. De ROKR kan overigens ook foto's maken in een resolutie van 320 x 240 en 160 x 120 pixels. Bij alle resoluties kan er tot 4x zoom worden ingezoomd.

Verder opties van de camera zijn een flitser waarmee de foto's wat bijgelicht kunnen worden. De kwaliteit van deze flitser is niet te vergelijken met de flitser van de W800i en al helemaal niet van de MXE-60 add-on flitser die men voor de W800i kan kopen. Ook is er de mogelijkheid tot het kiezen van de lichtsterkte. Deze kan op Automatisch, Bewolkt, Binnen (thuis), Binnen (kantoor), Nacht en Zonnig worden ingesteld. Er wordt alleen nergens in het telefoondisplay getoond welke instelling gekozen is. De laatste twee opties zijn de zelfontspanner en de helderheidinstelling en daar houdt het dan mee op.

De ROKR kan ook video opnemen, maar verwacht daar niet te veel van. De kwaliteit is minder dan menig toestel en er zijn amper instellingen. De videoapplicatie zit ook niet bij de camera begrepen maar onder het onderdeel video's wat een vreemde plek is. De aanwezige opties zijn de twee resoluties (176 x 144 en 128 x 96), dezelfde lichtsterkten als bij de fotocamera, het opnemen van audio-, de helderheidinstelling en het bepalen van de videolengte tussen maximaal (afhankelijk aanwezig geheugen) en een MMS (rond de 10 seconden). Inzoomen is ook mogelijk, maar alleen voordat de video gestart wordt. Tijdens het opnemen kan men niet opnieuw in of uitzoomen.

De camera is eigenlijk niet meer dan een leuke extra. De kwaliteit is redelijk voor een VGA camera en de instellingen zijn mager. Dit toestel had eigenlijk geen camera mee hoeven krijgen. Elke andere MP3 speler/telefoon mix die er maar op de markt te krijgen is met camera scoort hoger, soms zoveel hoger dat het eigenlijk gewoon jammer is wat deze ROKR voortbrengt.

Aanwezige programma's

Een behoorlijk aantal programma's die gebruikt kunnen worden, zijn te vinden te vinden onder 'Office tools' in het menu. Over het aanbod valt zeker niet te klagen, men heeft namelijk de beschikking over een uitgebreide kalender en agendafunctie, wekker, rekenmachine, eenhedenconverter, stopwatch en voicememo. Ook qua gebruikersvriendelijkheid doen de programma's het prima. Naast de toepassingen in het menu 'Office tools' is er ook een 3GP-videoplayer en XHTML browser beschikbaar op het toestel. Een mixer voor polyfone beltonen (MotoMixer) wordt alleen wel gemist.

Naast deze opties is er een applicatie voor het afspelen van audiobestanden op het toestel. Deze standaard applicaties speelt de aanwezige beltonen af en andere files die niets te maken hebben met de iTunes applicatie op het toestel. Ook is er een applicatie toegevoegd voor het opslaan van belangrijke codes. Het komt overal met codememo op Sony Ericsson toestellen, alleen is de functionaliteit van het programma minder. Als laatste is er een Vodafone SIM diensten onderdeel op het toestel aanwezig wat onder Toepassingen geplaatst is.

De hoeveelheid programma's is matig. Na de E398 is Motorola totaal niet op iets nieuws gekomen dat men in dit toestel heeft kunnen toevoegen. iTunes is in de ROKR het punt waarop gefixeerd moet worden.

Games

Standaard wordt de Motorola ROKR geleverd met één voorgeïnstalleerde JAVA-game, genaamd Crazy. Het spel is een directe kloon van Worms en niet één van de beste. De W550i levert standaard de originele Worms mee en twee andere enorme leuke games. Motorola zou daar eens naar moeten kijken, maar gelukkig is het geen saaie bedoeling: er zijn ook toestellen die helemaal geen games of erg saaie games standaard aan boord hebben. Windows Mobile is hier een voorbeeld van met al jaren Jawbreaker en Patience.

Natuurlijk is het ook mogelijk om extra JAVA-based spellen te downloaden, al loopt men snel tegen de beperking van het geheugen aan intern. Gelukkig is de geheugenkaart daar om de games op achter te laten. Al is de vraag of men wel games wil spelen op dit toestel. De performance die gemeten is met een Jbenchmark programma is zo matig dat men het downloaden beter achterwege kan laten. De scores die het toestel haalt in de tests zijn echt laag en doen aan waarden van eind 2004 denken. Op dat vlak dus totaal geen verbetering ten opzichte van de E398.

Extra's

Er is maar één reden waarom dit toestel op de markt is gezet en dat is de applicatie iTunes die aan boord is. De ROKR zou de eerste iTunes toestel moeten zijn op de markt, maar helaas is dit niet helemaal waar. Kijkt men specifiek naar de naam iTunes toestel dan is de ROKR E1 de eerste op de markt. Kijkt men naar het eerste toestel dat iTunes ondersteunde dan was dat geen Motorola. De Sony Ericsson W800i en K750i ondersteunde het al voordat de ROKR getoond werd.

Daar blijft het niet bij, want de rest van de wereld heeft de aanval op Motorola ingezet. Nokia biedt een eigen gemaakte gratis applicatie aan (een directe kopie van iTunes) en gaat daarnaast in de toekomst een aantal grote dingen doen met Apple iTunes, Sony Ericsson verbreedt zijn portofolio met nieuwe Walkman toestellen volgend jaar (gelukkig niet allemaal in de kleur Oranje) en heeft Sony als mega partner achter zich staan. Samsung als laatste meldde een aantal weken geleden dat men een enorm grote deal gesloten heeft met Apple iTunes.

Dan de applicatie op het toestel, die is een directe kopie uit een iPod, maar ze hebben enorm veel opties weggelaten. Geen equalizer, geen mogelijkheid tot het bekijken van afbeeldingen of het aanwezig zijn van extra's of spelmogelijkheden. De versie van iTunes op ROKR is ronduit karig. Is men een huidige iPod gewend stap dan nooit over naar de ROKR dat zal namelijk een afknapper zijn. iTunes is present, maar dan ook gelijk een uitgeklede versie hiervan.

Ook het bedienen van de applicatie is ronduit traag. Er zit een bepaalde vertraging op of het lijkt dat de processor het in het toestel niet aan kan, want stopt men het toestel vol dan is het niet meer vooruit te branden. Wordt daarna een nummer gestart dan is het toestel zo langzaam dat er niet mee te werken valt. Elke keer moet er een aantal tellen worden gewacht voordat het toestel gewenste pagina toont. Het lijkt er een beetje op dat de iTunes applicatie verder is dan het toestel aankan. Wellicht ook een reden voor het totaal uitkleden van de applicatie.

Het oversturen en het verbinden aan de PC en de iTunes applicatie op het toestel gaat eigenlijk zonder problemen. Het toestel wordt netjes in de lijst gezet van iTunes en de geselecteerde bestanden worden eenvoudig overgezet, maar het duurde wel tergend lang. Een CD met 12 nummers overzetten kost meer dan vijf minuten en totaal kan men maar 100 nummers op het toestel opslaan (dit is een absolute grens). Iedereen die een iPod gewend is, kan begrijpen dat dit ronduit mager en curieus is. Het snelheidsprobleem komt vooral doordat er geen ondersteuning voor USB 2.0 is, alleen USB 1.1 wordt ondersteund en dit is een vele malen langzamere aansluiting van het toestel via de datakabel op de PC.

De Walkman serie van Sony Ericsson die nu ook werkt met iTunes via een aantal speciale programma's kan binnen een minuut een hele CD overblazen en kan meer dan 150 nummers opslaan (zonder dat er een grens is aan de hoeveelheid, want er zijn namelijk grotere geheugenkaarten op de markt te krijgen voor deze toestellen). Om nog maar niet te spreken over de kwaliteit in performance die deze toestellen hebben. Men kan gewoon een game spelen onder het luisteren van een aantal CD's op het toestel. Dat moet men op de ROKR niet proberen of het moet een potje schaken zijn.

Nee, de ROKR geeft geen lekker gevoel op het gebied van iTunes functionaliteit. Dat zal dan wellicht ook de reden zijn dat men op de site van Apple goed moet zoeken naar het toestel, want menig persoon vind het toestel nergens terug. Motorola zal dan ook in de komende periode echt moeten laten zien wat ze waard zijn, want met deze ROKR laat men eigenlijk zien hoe het niet moet. Daar zal de nieuwe ROKR E2 zeker wat aan moeten doen. Dit nieuwe toestel zal de iTunes eer van Motorola moeten redden.

Het toestel is een totaal nieuw ontwerp en de verwachting is dat het toestel de ondersteuning zal hebben voor Bluetooth stereo headsets en USB 2.0. De opvolger van de E2, die ook op getoonde afbeeldingen te zien is, zal 3G/UMTS, videotelefonie en de opslag van meer dan 1.000 nummers ondersteunen. Ook zal een verbeterde versie van iTunes aanboord zijn. De vraag is alleen of dit niet al te laat zal zijn. Nu nog proberen de inhaalslag te starten zal vrij lastig worden met alle modellen die nog op de markt gaan komen. Het feit dat Motorola nu ook iTunes in modellen plaatst als de nieuwe RAZR V3i mag absoluut als een plus worden gezien, maar een specifieke iTunes telefoon is de V3i niet, helaas. De RAZR is voor een ander marktsegment bedoeld.

Conclusie

Over de ROKR kan eigenlijk kort gebleven worden. Het toestel voldoet niet aan wat men mag verwachten van een toestel met MP3 en iTunes mogelijkheden.

Als eerste is het duidelijk aan alle punten door het hele toetstel dat men te maken heeft met een product dat al meer dan een jaar oud is. De E398 heeft een nieuwe cover gekregen een extra hoeveelheid software en een extra sneltoets op de voorzijde. Daar blijft het bij,want de camera en het beeldscherm zijn redelijk.

Hiermee kan men de markt niet bestrijden tegen de Walkman serie en T-mobile SDA II serie. Ook het feit dat er geen radio aanwezig is, dat de iTunes applicatie erg langzaam is en dat er een beperking ligt op de hoeveelheid nummers die opgeslagen kunnen worden zijn een smet op het concept iTunes toestel en tonen aan dat deze Motorola geen partij is voor een Sony Ericsson W550i of W800i.

Er blijven natuurlijk wel pluspunten over van het toestel, maar deze wegen amper tot niet op tegen wat men uit de andere kanten van de markt ziet en krijgt. Nee, de ROKR E1 is geen succes en zal dit ook waarschijnlijk niet worden. Mocht ooit de keuze gemaakt kunnen worden uit een nieuw toestel met MP3 speler, eenvoudige manier van het overzetten van media en eventueel de ondersteuning voor iTunes ga dan niet voor de ROKR, maar kijk even verder, geef net een paar extra centen uit en men zal daar vele malen meer tevreden mee zijn dan met dit product. Simpelweg de verleiding door dat ene iTunes logo op de doos maakt blind voor een zwaar overschat product, of men moet niet van oranje houden of overstappen van een E398 naar een ROKR.

Kom op Motorola, dit kan veel beter!


Vermelde toestellen