Motorola RIZR Z8 review


Zoals eerder aangekondigd hierbij een review over de allereerste Motorola uitgerust met UIQ; de Motorola Z8. Deze slider met groene accenten is onlangs ook gespot in volledig zwart.

Toch moet gezegd worden dat deze gifgroene accenten het toestel wel goed doen, het maakt het geheel wat spannender en minder saai. En daarnaast past het goed bij 1 van de 2 thema's waarmee de Z8 is uitgerust.

Al bij het uitpakken van het toestel krijg je de indruk dat je een toestel in handen hebt die voorop loopt op de rest. Zo is het slider mechanisme, wat knikt zodat het zich ergonomisch vormt aan de contouren van je hoofd, werkelijk briljant. Een ander gegeven waarbij we de indruk krijgen dat dit toestel voorbeeld zal staan aan toekomstige telefoons is het opladen ervan met uitsluitend een mini USB kabel. Toestelfabrikanten hebben sinds kort afgesproken dat toekomstige mobiele telefoons uitsluitend met dit soort kabels worden opgeladen. Handig want je hebt maar 1 soort kabel nodig om meerdere telefoons mee te kunnen opladen. En terwijl je je telefoongegevens download naar je computer laadt het toestel zich gelijk op!

Eerste indruk

De Z8 voelt degelijk en luxueus aan. Het toestel heeft een licht rubberachtig en mat uiterlijk afgewisseld met glimmend plastic. Dit alles wordt hier en daar speels afgewisseld met groene accenten en ondanks dat je ervan moet houden vinden wij het wel wat hebben. Wanneer je het toestel opent knikt het toestel wat naar je toe. Dit heeft wel tot gevolg dat de kier aan de achterkant groter wordt. Een ideale verzamelplaats voor stof en vuil.

Handig is dat de SIM kaart niet achter de batterij schuil gaat maar apart achter een plastic beschermkapje zit. Dit laatste kapje laat zich overigens maar lastig verwijderen zodat dit voordeel gelijk teniet wordt gedaan.

Beeldscherm
Eenmaal ingeschakeld wordt je begroet door een coole Motorola animatie. De Z8 wordt zoals eerder gezegd aangedreven door UIQ 3.1. Dit is een grafische schil bovenop Symbian 9.2. Het zorgt ervoor dat alles er net even wat mooier uitziet en dat merk je alleen nog maar duidelijker omdat de Z8 is uitgerust met een schitterend 16 miljoen kleurenbeeldscherm. Dit is meer dan het menselijk oog onderscheiden kan, dus alles ziet er erg realistisch uit en afzonderlijke pixels zullen vrijwel niet te onderscheiden zijn.

UIQ
Zoals onlangs te lezen viel op NieuweMobiel heeft Motorola aangekondigd een belang van 50% te nemen in UIQ. We mogen dus verwachten dat Motorola meer telefoons zal uitbrengen die zijn uitgerust met dit besturingssysteem. Waarschijnlijk geen onverstandige zet want op deze manier weet Motorola beter te concurreren met toestellen zoals de iPhone en welke uitgerust zijn met Windows Mobile. Motorola brengt momenteel ook toestellen uit met Windows Mobile en het is niet te verwachten dat ze hiermee zullen stoppen om zich volledig te richten op UIQ. Hoogstwaarschijnlijk gaat Motorola telefoons blijven uitbrengen met daarop beide besturingssystemen al zullen we wel meer UIQ toestellen zien.

Navigeren
Het toestel navigeert je duidelijk door haar menu. Wel valt ons op dat bepaalde schermonderdelen nog wel eens willen flikkeren bij het uitvoeren van een nieuwe opdracht. Vooral onderdelen die niet veranderen worden opnieuw opgebouwd door UIQ, wat resulteert in verlies van snelheid van het toestel. We hopen dan ook van harte dat een nieuwe versie van UIQ dit mogelijk kan verhelpen.

Meegeleverde accessoires
De Motorola Z8 wordt geleverd met een MicroSD geheugenkaart met daarop de film "The Bourne Identity". Dankzij het prachtige beeldscherm en de meegeleverde videoplayer is kijken naar een film een waar genot. Het kleine formaat van een mobiele telefoon doet er vrijwel niet toe want alle kleine details zoals teksten zijn goed afleesbaar.

Naast dit filmpakket wordt gratis een draadloos stereo Bluetooth headset meegeleverd; de Motorola S9. Erg netjes van Motorola! De headset laadt zich tevens op via een mini USB poort waarvoor je dezelfde adapter kunt gebruiken als die van de Z8. Hulde!


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel