Motorola RIZR Z8 review

Zoals eerder aangekondigd hierbij een review over de allereerste Motorola uitgerust met UIQ; de Motorola Z8. Deze slider met groene accenten is onlangs ook gespot in volledig zwart.

Toch moet gezegd worden dat deze gifgroene accenten het toestel wel goed doen, het maakt het geheel wat spannender en minder saai. En daarnaast past het goed bij 1 van de 2 thema's waarmee de Z8 is uitgerust.

Al bij het uitpakken van het toestel krijg je de indruk dat je een toestel in handen hebt die voorop loopt op de rest. Zo is het slider mechanisme, wat knikt zodat het zich ergonomisch vormt aan de contouren van je hoofd, werkelijk briljant. Een ander gegeven waarbij we de indruk krijgen dat dit toestel voorbeeld zal staan aan toekomstige telefoons is het opladen ervan met uitsluitend een mini USB kabel. Toestelfabrikanten hebben sinds kort afgesproken dat toekomstige mobiele telefoons uitsluitend met dit soort kabels worden opgeladen. Handig want je hebt maar 1 soort kabel nodig om meerdere telefoons mee te kunnen opladen. En terwijl je je telefoongegevens download naar je computer laadt het toestel zich gelijk op!

Plus- en minpunten Motorola RIZR Z8

  • Kwaliteit beeldscherm
  • Uniek slider mechanisme
  • Opladen via USB
  • Hoeveelheid meegeleverde accessoires
  • Batterijduur
  • Samenwerking met UIQ

Eerste indruk

De Z8 voelt degelijk en luxueus aan. Het toestel heeft een licht rubberachtig en mat uiterlijk afgewisseld met glimmend plastic. Dit alles wordt hier en daar speels afgewisseld met groene accenten en ondanks dat je ervan moet houden vinden wij het wel wat hebben. Wanneer je het toestel opent knikt het toestel wat naar je toe. Dit heeft wel tot gevolg dat de kier aan de achterkant groter wordt. Een ideale verzamelplaats voor stof en vuil.

Handig is dat de SIM kaart niet achter de batterij schuil gaat maar apart achter een plastic beschermkapje zit. Dit laatste kapje laat zich overigens maar lastig verwijderen zodat dit voordeel gelijk teniet wordt gedaan.

Beeldscherm
Eenmaal ingeschakeld wordt je begroet door een coole Motorola animatie. De Z8 wordt zoals eerder gezegd aangedreven door UIQ 3.1. Dit is een grafische schil bovenop Symbian 9.2. Het zorgt ervoor dat alles er net even wat mooier uitziet en dat merk je alleen nog maar duidelijker omdat de Z8 is uitgerust met een schitterend 16 miljoen kleurenbeeldscherm. Dit is meer dan het menselijk oog onderscheiden kan, dus alles ziet er erg realistisch uit en afzonderlijke pixels zullen vrijwel niet te onderscheiden zijn.

UIQ
Zoals onlangs te lezen viel op NieuweMobiel heeft Motorola aangekondigd een belang van 50% te nemen in UIQ. We mogen dus verwachten dat Motorola meer telefoons zal uitbrengen die zijn uitgerust met dit besturingssysteem. Waarschijnlijk geen onverstandige zet want op deze manier weet Motorola beter te concurreren met toestellen zoals de iPhone en welke uitgerust zijn met Windows Mobile. Motorola brengt momenteel ook toestellen uit met Windows Mobile en het is niet te verwachten dat ze hiermee zullen stoppen om zich volledig te richten op UIQ. Hoogstwaarschijnlijk gaat Motorola telefoons blijven uitbrengen met daarop beide besturingssystemen al zullen we wel meer UIQ toestellen zien.

Navigeren
Het toestel navigeert je duidelijk door haar menu. Wel valt ons op dat bepaalde schermonderdelen nog wel eens willen flikkeren bij het uitvoeren van een nieuwe opdracht. Vooral onderdelen die niet veranderen worden opnieuw opgebouwd door UIQ, wat resulteert in verlies van snelheid van het toestel. We hopen dan ook van harte dat een nieuwe versie van UIQ dit mogelijk kan verhelpen.

Meegeleverde accessoires
De Motorola Z8 wordt geleverd met een MicroSD geheugenkaart met daarop de film "The Bourne Identity". Dankzij het prachtige beeldscherm en de meegeleverde videoplayer is kijken naar een film een waar genot. Het kleine formaat van een mobiele telefoon doet er vrijwel niet toe want alle kleine details zoals teksten zijn goed afleesbaar.

Naast dit filmpakket wordt gratis een draadloos stereo Bluetooth headset meegeleverd; de Motorola S9. Erg netjes van Motorola! De headset laadt zich tevens op via een mini USB poort waarvoor je dezelfde adapter kunt gebruiken als die van de Z8. Hulde!

Tweede indruk

Na wat langer gebruik te hebben gemaakt van de Z8 krijg je sterk de indruk dat Motorola de Z8 wellicht iets te snel heeft uitgebracht. Er zit namelijk nogal wat onlogica in het toestel. Dit komt onder andere door de gekozen menustructuur die in sommige gevallen zelfs hilarisch is. Maar de grootste boosdoener is UIQ én hoe de Z8 daarmee samenwerkt. Zoals gezegd is dit het eerste toestel van Motorola waarbij UIQ is toegepast en de twee werken (nog) niet vlekkeloos samen. Zo is de corrigeer-knop vrijwel nutteloos want het vervult alleen functie bij het invoeren van tekst om een karakter te verwijderen, en nergens anders. Daarnaast weigert de bel-knop in sommige gevallen nogal eens dienst in het telefoonboek. Een contact openen, een nummer selecteren en dan bellen biedt weliswaar soelaas, maar is wat omslachtig.

En ondanks dat het toestel van hoogwaardige materialen gefabriceerd is, heeft Motorola op sommige plaatsen onhandige combinatie gekozen. Bij het beeldscherm bijvoorbeeld wat omringt wordt door een flexibel rubberachtig materiaal. Nadeel hierbij is dat het slechts een kwestie van tijd is voordat er stof en ander vuil tussen het rubber en het glazen beeldscherm ophoopt. Onmogelijk om eruit te krijgen en graaft zich bij elke poging, bijvoorbeeld met een nagel, steeds dieper in.

Een ander punt waar we niet over te spreken zijn is het keypad. Deze is namelijk gemaakt van een soort plastic wat er erg mooi uitziet en het toestel erg egaal maakt. Echter is niet altijd even duidelijk op welke knop je je vinger houdt omdat je de toetsen vooraf niet voelt. Het zal je daarom vaak overkomen dat je je vinger op bijvoorbeeld twee toetsen hebt. Dit is vooral het geval bij de centraal gelegen bedienings- 'ok' toets. Het is hierbij zelfs raadzaam om deze uitsluitend met een nagel te gebruiken. Succes gegarandeerd!

Belkwaliteit
Wat belkwaliteit betreft valt ons het volgende op. Het toestel produceert een hoog piepgeluid wat overigens al begint wanneer het beeldscherm van het toestel aan staat. Deze piep verdwijnt trouwens nadat er verbinding gelegd wordt. De meeste mensen zullen deze toon hoogstwaarschijnlijk niet eens waarnemen, maar in volledig stille ruimtes en de jongere mensen onder ons zullen hem absoluut horen. Wat verder opvalt is dat het geluid van eigen stem ook door de luidspreker van de Z8 wordt afgespeeld. Iets wat tijdens een telefoongesprek niet echt nodig is. Overigens went dit snel en telefoneert de Z8 verder uitstekend.

Batterijduur
De batterij gaat niet erg lang mee wat we erg jammer vinden want een smartphone wil je langer en intensiever gebruiken dan een reguliere telefoon. Motorola komt je wel tegemoet door een batterij van maar liefst 1200 mAh mee te leveren wat best behoorlijk is. Wat erg irritant en verwarrend is, is dat de batterij-indicator slechts 3 streepjes kent. Het is ons vaak overkomen dat het toestel van 3 streepjes onaangekondigd op 0 sprong. Wij houden ervan op de hoogte gebracht te worden, mensen van Motorola, zodat we onze telefoon op tijd kunnen opladen!

Thema's
De Z8 is maar karig bedeeld met slechts twee ingebouwde, en weinig spannende, thema's. Er zijn nog niet veel gratis thema's verkrijgbaar voor de Z8. Echter via de officiële website van UIQ zijn een aantal gratis te downloaden. Andere thema's zijn tegen betaling verkrijgbaar, maar ze zijn momenteel helaas nog erg schaars.

Conclusie

Met de Z8 heeft Motorola duidelijk een nieuw hoofdstuk ingeslagen op het gebied van haar smartphone's. De Z8 zet wat ons betreft de trend voor nieuwe en toekomstige sliders. Fabrikanten kunnen veel leren van dit toestel. Zowel positieve als negatieve. Want er zitten wat foutjes in het ontwerp van de Z8. Qua uiterlijk en innerlijk valt er hier en daar wat te verbeteren. Het lijkt er dan ook op dat dit toestel een study case is voor opvolgers van het toestel, zoals de nog uit te brengen Z10. We zien graag de nodige wijzigingen in het UIQ besturingssysteem waardoor veel gekozen optie's makkelijker te bereiken zijn. Wellicht dat er dan ook de nodige verbeteringen aangebracht kunnen worden in het energiebeheer zodat de batterij langer meegaat dan nu het geval is.

Het nadeel van dit alles is is dat wellicht de indruk nu gewekt wordt dat we niet tevreden zijn over het toestel. Dit is absoluut niet het geval want met de Z8 heb je naar onze mening een stukje toekomst in handen. We raden je wel aan het nodige te 'tweaken' aan je Z8 maar dan zul je enorm veel plezier beleven aan deze unieke nieuwe slider van Motorola.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Motorola Z8 review