Motorola RAZR V3x review

Na de enorm goed ontvangen RAZR V3 met zijn enorm platte ontwerp en stijlvolle uiterlijk was de volgende stap in de huidige markt een RAZR met UMTS zo gemaakt.

Motorola heeft daarop geanticipeerd met de nieuwe V3x, die naast UMTS, Videotelefonie ook met een 2.0 megapixel camera is uitgerust. Al deze onderwerpen zullen tijdens de review aanbod komen.

De V3x was eigenlijk al twee jaar geleden aangekondigd onder de naam V1000, maar liet enorm lang op zich wachten. Dit kwam vooral door het enorme succes van de V3 RAZR in al zijn kleuren en het feit dat UMTS niet enorm ingeburgerd was in de markt. Het toestel werd tijdens Cebit 2005 getoond als studiemodel onder de naam V1150. Halverwege 2005 werd door Motorola het complete portofolio omgegooid en daarbij ook de naam van de V1150, dit werd V3x.

Het toestel is nu sinds een tijd leverbaar in twee versies, een blauwe en grijze. Al is het niet geheel duidelijk wie de blauwe versie kan leveren in Nederland. De grijze versie, die vooral bekend zal zijn als de Vodafone Live! versie, treedt op in deze review. Tussen beide zijn verder weinig verschillen. De toetsenbordverlichting is bij de blauwe versie rood en bij de grijze versie rood. Naast de kleur is dit het enige verschil.

· Het toestel zelf
· Oplader
· Batterij (850 mAh)
· Stereo headset + drie sets met beschermdopjes
· 64 MB Transflash geheugenkaart + adaptor
· Nederlandstalige handleiding
· Nederlandstalige quickstart handleiding
· Service informatie blad
· Garantie informatie blad

Bij de Motorola V3x wordt naast de gewone een overzichtelijke snelstart handleiding meegeleverd in het Nederlands. Deze is speciaal bedoeld voor degenen die niet eerst de gewone handleiding willen doorlezen alvorens met het toestel aan de slag te kunnen. Dit is bij de meeste mensen het geval. Wie kent het gevoel niet om de nieuwe telefoon zo snel mogelijk uit te proberen en de handleiding maar even links te laten liggen? Juist een dan is een snelstart handleiding handig. Beide handleidingen hebben wel een Vodafone look meegekregen bij de Vodafone Live! versie.

De gewone handleiding is redelijk eenvoudig, maar zit qua structuur goed in elkaar. Helaas is de leesbaarheid van sommige lettertypen niet optimaal, vooral de vetgedrukte letters om iets aan te geven zijn behoorlijk pixelig, wat de leesbaarheid niet ten goede komt. Verder blinkt de handleiding niet uit in volledigheid van informatie en het gebruik van afbeeldingen. Er zijn fabrikanten die dat beter doen.

Plus- en minpunten Motorola RAZR V3x

 • Belkwaliteit
 • Batterijuithoudingsvermogen
 • Camera
 • Flitser
 • Uiterlijk, een echte RAZR
 • Mooi beeldscherm
 • Laden via USB datakabel
 • Geheugenkaart onder batterijklep
 • Zwaar voor RAZR
 • Performance redelijk
 • Onlogisch menu
 • Lelijke Vodafone iconen
 • Foto album enorm traag
 • Geen iTunes support

Wat zit er bij het toestel?

Het accessoirepakket van de RAZR V3x is verschilt tussen de provider versie en de niet provider versie. De hieronder genoemde accessoires zijn van de provider versie:

De meegeleverde headset is een mooie stereo headset die zeker niet slecht klinkt. De kwaliteit is redelijk tot goed in vergelijking met andere gebruikte headsets. Helaas is het niet mogelijk om een eigen headset aan te sluiten op het toestel. Door de gebruikte miniUSB connector op het toestel is dat simpelweg niet mogelijk of de gebruiker moet speciaal ergens een miniUSB headset vinden. Jammer, want de W900i van Sony Ericsson scoort naast het feit dat men een eigen headset kan gebruiken ook nog eens goed op de kwaliteit van de headset, die onovertroffen is. Dit komt vooral omdat de W900i uitgerust is met een equalizer die de kwaliteit nog verder omhoog schroeft ten opzichte van de V3x die geen equalizer aanboord heeft naast de extra JAVA MP3 speler. Maar daarover later meer.

De gebruikte geheugenkaart in het toestel is een Transflash geheugenkaart, ook wel MicroSD genoemd en is niet de meest handige kaart die er is voor een toestel. De kaart is kleiner dan een SIM-kaart, gaat momenteel niet verder dan 512 MB qua grootte en is qua performance niet de meest goede geheugenkaart die er is. Helaas, gebruikt Motorola geen andere kaarten. In het pakket is de 64 MB versie opgenomen.

Helaas geen PC Suite software of een datakabel in het pakket. De software kan zelf worden gedownload van de website van Motorola en een simpele miniUSB datakabel is voldoende om het toestel aan de PC aan te sluiten. Toch jammer dat dit niet meegeleverd wordt.

Verder is het gehele pakket goed voorzien, maar had een grotere geheugenkaart, datakabel en CD met PC Suite software netjes geweest. Motorola doet dit normaliter niet, dus was er ook geen verwachting dat dit anders zou zijn. Het pakket voldoet dan ook wat verwacht werd.

Uiterlijk

De wijziging in de naam zoals al eerder gemeld is vooral gedaan vanwege het feit dat het toestel zo enorm dun is. Dat wilde men bij Motorola beter benadrukken. Om aan te geven hoe dun het toestel is kan deze het beste worden vergeleken met de P7200 van LG of de standaard V3 RAZR. Beide toestellen zijn kleiner dan de V3x, maar wat vooral opvalt is dat de standaard V3 een stuk dunner is dan de V3x. Met de P7200 scheelt het amper wat, maar daarbij moet ook worden aangegeven dat de V3x een UMTS toestel is met 2.0 megapixel camera. Dit vraagt allemaal net wat meer ruimte binnen de 99 x 53 x 20 mm.

Het geheel van het toestel zit goed elkaar daarover geen klagen. De klep opent goed door middel van een veersysteem en zit goed stevig vast aan het toestel. Een sterk punt van dit toestel. Het gewicht van het toestel met 118 gram is wat aan de zware kant, maar geeft de gebruiker het gevoel wat in de handen vast te hebben. Het is een minder agiel gevoel dat wel bij de V3 voorkomt.

Na het openen van het toestel valt gelijk het grote toetsenbord op, dat anders werkt dan de standaard V3. Er zit namelijk een millimeter beweging onder de toetsen van het toetsenbord. Daarnaast is een klik voelbaar en hoorbaar wanneer een toets ingedrukt wordt. Verder valt onder het scherm de VGA camera op voor het houden van videotelefonie gesprekken en de schakelaar voor het inschakelen van de macro modus.

Sluit en loopt men nu om het toestel heen dan vallen een aantal dingen op. Op de zijkanten zijn een aantal toetsen geplaatst. Op de rechterkant zijn dat de cameratoets en voice command toets. Op de linkerkant de volume toetsen en een snelkeuzetoets die zelf ingesteld kan worden. Naast deze toetsen is ook de miniUSB poort geplaatst die het mogelijk maakt te laden via een USB kabel op een PC en de stereo headset aan te sluiten.

Op de bovenkant van het toestel bevinden zich twee gaten voor het bevestigen van een koord. Op achterkant de sluiting voor het openen van de klep en daaronder de enorm goede mono speaker, die erg zwoel en realistisch geluid voorbrengt. Als laatste de voorkant, hierop is de camera met flitser zichtbaar, het externe scherm en daaronder een verlichtingsbalk die aangaat wanneer opgeladen wordt of een gesprek of bericht binnen komt. Een erg stijlvolle optie die zeer aanspreekt.

Het geheugenkaarslot bevindt zich helaas onder de klep en naast de batterij. Het plaatsen van de kaart is geen probleem en gaat vele malen beter dan de LG P7200. In dit geval wordt dan ook de oplossing van de V3x geprefereerd boven die van de LG alleen omdat de P7200 een onhandige diepe geplaatste poort heeft. Een poort aan buitenkant is nu eenmaal handiger dan de plaatsing achter de batterijklep.

Het gehele uiterlijk van de V3x is absoluut een sterk punt van dit toestel. Het toestel ziet er gelikt uit, voelt goed en stevig aan en is bovendien één van de dunnere, misschien zelfs het dunste UMTS toestel dat momenteel op de markt te krijgen is. Motorola heeft op dit vlak absoluut een sterke troef in handen met deze V3x.

Uithoudingsvermogen

De V3x bevat een 850 mAh batterij en doet daar redelijk zuinig mee. Bij normaal gebruik houdt het toestel het maximaal drie dagen vol. Hieronder valt hier een aantal keren per dag bellen en SMS'en, een paar keer gebruik maken van de camera en gebruik van Bluetooth. Gaat men echt gebruik maken van de internet browser of een videogesprek starten dan gaat het ineens hard achteruit.

Het opladen van de V3x is een koud kunstje. Een datakabel en PC zijn voldoende. Tijdens het testen van het toestel is de lader geen enkele keer gebruikt, omdat het toestel constant geladen werd aan de laptop of PC. Het volledige laden van het toestel kost rond anderhalf uur en dat is netjes.

Belkwaliteit

Tijdens het bellen en gebeld worden zijn vrijwel geen problemen ondervonden. Ontvangststerkte is erg goed te noemen en de mate waarin het toestel een gesprek oppikt of opstart is niet slecht. De kwaliteit is mijlen veel beter dan de ROKR E1 en benadert Nokia heel dicht.

Met de geluidskwaliteit zit het goed. De gesprekspartner is goed verstaanbaar en klinkt bijna net zo helder als de kwaliteit die men ondervindt bij Sony Ericsson en Nokia toestellen. De speakers van de genoemde toestellen laten ook de hogere tonen door. Dat is bij de Motorola veel minder het geval, soms lijkt het alsof de stem aan de andere kant wordt gedempt. De persoon aan de andere kant ervaart juist het tegenovergestelde en krijgt een vrij schelle klank te horen.

In een rumoerige omgeving is men goed verstaanbaar met de V3x. Er is overigens ook de mogelijkheid om het toestel op handsfree modus te krijgen. Maar super is het allemaal niet, omdat het volume zo laag blijft.

Tijdens het opstellen van een videogesprek maakt men gebruik van de handsfree speaker die wat zwak klinkt. Het beeld is verder erg goed en de mogelijke functies tijdens het maken van een videogesprek mogen er ook wezen. Qua belkwaliteit is Motorola met sprongen vooruit gegaan in de nieuwe serie met modellen en dat is duidelijk te merken in de V3x.

Gespreksoverzichten zijn weer te geven via het menuonderdeel 'Gespreksinfo'. Er wordt hier een eenvoudig overzicht van ontvangen oproepen, gemiste oproepen en gekozen nummers aangetroffen. Bovendien ontbreekt ook niet de verbruikte GPRS-data in dit overzicht, waarin in alle gevallen eventuele datum en tijd van het item niet ontbreekt. Helaas wist het toestel de laatstgebelde nummers als de batterij op is. Dat kan enorm onhandig zijn in sommige situaties.

Het toestel ondersteund tot 64-toons polyfone beltonen, maar het lijkt alsof de beltonen op het toestel gewoon 24-toons zijn en dat 64 wel ondersteunt wordt maar niet meegeleverd in de standaard reeks beltonen. Er worden rond de 38 beltonen meegeleverd. Hiernaast is het ook mogelijk om MP3-beltonen in te stellen.

Het toestel ondersteunt ook profielen. Schakelen tussen profielen kan alleen via de icoon of de functie achter de linkertoets van de 4-richtings bedieningstoets. Daarnaast kan men het geluid aan de zijkant van het toestel harder en zachter zetten of de stil modus inschakelen door # vast te houden.

Om zonder enig geluid gewaarschuwd te worden heeft de Motorola V3x natuurlijk ook een trilfunctie aan boord. Deze is redelijk sterk, maar is af en toe lastig te voelen in de jaszak.

Beeldscherm

Naast Sharp, Samsung en Sony Ericsson stelt de kwaliteit van de displays van Motorola toestellen zeker niet teleur. De schermkwaliteit van de V3x is erg goed. De kwaliteit van het interne scherm dat 260.000 kleuren is, is absoluut een sterk punt van het toestel.

Het scherm is groter dan het scherm uit de nieuwe V3i en heeft een resolutie van 240 x 320 pixels. Verder valt er te melden dat het scherm ten opzichte van andere toestellen zeker niet onderdoet. Een vergelijking naast de P7200 levert een duidelijke winst op voor de V3x, maar met andere modellen is dat wat lastiger.

Het externe scherm van het toestel is een CSTN scherm met 65536 kleuren. Deze is wel gelijk aan die in de V3i en toont op een resolutie van 96 x 80 pixels op vier lijnen tekst. De gebruikte achtergrond is dezelfde als die van het interne scherm en het gebruikte thema.

Qua opties is het toestel redelijk bedeeld. Het is mogelijk een screensaver in te stellen en men kan de helderheid wijzigen, maar daar houdt het bij op. Voor het externe scherm zijn er geen opties.

Menu

Op het toestel zal men geen besturingssysteem aantreffen zoals het Symbian of Windows Mobile besturingssysteem. Voor UMTS smartphone kan men terecht bij de A1000. De Motorola V3x maakt gebruik van Motorola's eigen besturingssysteem. Veel Motorola toestellen maken hier gebruik van, onder andere de Motorola L7, V3i en U6 en nog veel andere medium- en high-end modellen. Het hier getoonde model is een Vodafone Live! versie met Vodafone menu en iconen. Het originele menu van Motorola is mooier dan het hier toegepaste menu. Een absoluut nadeel wanneer men het Vodafone toestel koopt.

Wanneer het toestel ingeschakeld wordt springen vier iconen in het oog. In het begin kan hier nogal eens verwarring over ontstaan want deze iconen zijn niet het echte menu zelf, maar een soort snelkoppelingen naar menu-functies. Deze kunnen desgewenst aangepast worden. Dit is erg praktisch, want ieder icoon beslaat een bepaalde richting van de 4-richtings bedieningstoets. Zo kunnen de meest gebruikte en favoriete toepassingen snel gestart worden. Wie kiest voor een opgeruimdere desktop kan de iconen helemaal weglaten. Programma's kunnen dan alsnog snel worden benaderd via de linker- en rechter snelkeuzetoets.

Het echte menu, dat bestaat uit 3 x 4 geanimeerde iconen, spreekt voor zich en kan benaderd worden door op de optietoets of de middelste richtingtoets te drukken. Men kan gebruik maken van drie verschillende thema's voor het menu. Helaas is het niet mogelijk menuthema's te downloaden, wel kan men bij elkaar passende achtergronden, beltonen en screensavers downloaden en samenstellen tot een thema. Echt mooie menuthema's waarvan Nokia en Sony Ericsson toestellen gebruik maken is hier dus niet mogelijk.

De snelheid van het menu van de Motorola V3x kan soms wel eens hinderlijk zijn, vooral de 'lag' bij het bekijken van afbeeldingen. Verder is het gewoonweg jammer dat het menu niet zo onovertroffen in elkaar zit als dat van Sony Ericsson of Nokia. Teveel dingen zitten namelijk nog verstopt achter de optietoets die men veels te snel over het hoofd ziet bij sommige zaken. Ook moeten er soms erg veel onnodige handelingen in het menu worden gemaakt, wat veel korter en sneller zou kunnen.

Al met al is de gedachte erg goed, er zitten veel slimme dingen in het menu van de Motorola. Men zou op sommige punten meer aandacht moeten besteden aan de gebruiksvriendelijkheid en logica. De Walkman series scoren hier samen met de andere genoemde toestellen vele malen beter op. Ook omdat daar een mate van vernieuwing in te bespeuren valt en dat Motorola met hun menustructuur lijkt stil te staan.

Gelukkig komt daar nu verandering in, door modellen die op de markt gebracht worden met het nieuwe op Linux OS gebaseerde menu. Dit ziet er vele malen beter uit en toont aan dat Motorola ook zelf in zag dat het zo niet langer kon.

Telefoonboek

Het nieuwe telefoonboek van de Motorola is te benaderen vanuit het menu of via één van de vooraf ingestelde snelicoontjes. Het toevoegen van een contact is totaal verbeterd net zoals diverse andere functies in het telefoonboek. De benodigde opfrisbeurt die Motorola nodig had, is doorgevoerd.

Contacten kunnen namelijk nu volledig ingevoerd worden. Voornaam, Naam, Roepnaam, Nummer, Mobiel nummer, Video nummer, Email adres, Postadres, Categorie, Beltoon, Afbeelding, Verjaardag, Notitie en Website adres kunnen toegevoegd worden aan een contact. Verder worden de contactpersonen weergegeven op lijst of afbeelding en kan men sorteren op naam of voornaam.

Andere functies in het telefoonboek zijn onder andere het bewerken van een contact, het toevoegen van een snelkiesnummer, het synchroniseren met PC, het kopiëren van of naar een SIM kaart en het beheren van een aantal categorieën waarin de contacten worden opgeslagen. De opgeslagen verjaardag wordt niet in de agenda opgenomen.

Ook is voice dailing aanwezig waarmee men een persoon of contact kan bellen. In diverse omgevingen werkte dit goed en naar behoren.

Messaging

Wat dit onderdeel betreft is de Motorola V3x behoorlijk uitgebreid en bevat alle soorten messaging die momenteel mogelijk zijn, namelijk: e-mail via POP3 of IMAP, MMS, SMS, EMS en de snelle tekstinvoer T9 in verschillende talen. Ook de mogelijkheid tot WAP 2.0 en het bekijken van HTML pagina's ontbreekt niet. De mogelijkheid om deze dienst te gebruiken is afhankelijk van de netwerkaanbieder die deze informatiedienst ondersteund. Dit geldt overigens ook voor MMS. In de handleiding komt men terug op het instellen van de genoemde functies. .

Al deze soorten messaging zijn terug te vinden bij 'berichten' in het menu. Zowel MMS, SMS als mailberichten komen terecht in één inbox. De SMS-editor werkt redelijk en de oude karakterteller die aftellende is verdwenen. Nu telt deze op, maar is het gevoel nog niet helemaal bevredigend. Men ziet namelijk nergens hoeveel berichten men al heeft getikt. Pas achteraf komt de melding hoeveel bladzijden het bericht is wat neer komt op het aantal SMS berichten dat men verstuurd. In het toestel zijn verder MMS en SMS sjablonen aanwezig die eenvoudig in een bericht toegevoegd kunnen worden.

In de Vodafone versie worden een aantal extra dingen meegeleverd. Hieronder vallen onder andere de mogelijkheid tot het inloggen op de Vodafone messenger, het aanmaken van een Vodafone mailadres en het downloaden van MMS berichten uit het MMS online album.

Alle instellingen kunnen onder setup aangepast worden. Hier kan het POP3/SMTP email account ingesteld worden en de geheugenstatus van het aantal berichten worden bekeken. Gelukkig geen maximum van 15 berichten, maar opslag van 100 berichten.

Connectivity

De Motorola V3x kan behoorlijk goed meekomen qua connectivity. Net als de andere Motorola toestellen beschikt het toestel over ingebouwd Bluetooth, WAP 2.0 en GPRS. Hiernaast kan er gebruik gemaakt worden van alle beschikbare GSM frequenties: 850, 900, 1800 en 1900 Mhz (Quad band). De V3x heeft als eerste standaard model ook UMTS aanboord dat het mogelijk maakt snel data te downloaden of om Live TV te kijken.

De Bluetoothfunctie van het toestel is te benaderen via Verbindingen bij het instellingenmenu. Hier kan onder andere de Bluetoothmodule permanent aan worden gezet, helaas is het maximum slechts 180 seconden in plaats van 60 in oudere modellen. Verbinden met andere toestellen en apparaten geeft geen problemen. De ondersteuning voor A2DP en Remote printing is ook aanwezig in de V3x. Dit geeft de mogelijkheid om stereo Bluetooth headsets te gebruiken voor het luisteren van MP3 en om bestanden af te drukken via Bluetooth printers en printerservers.

Het overzetten van bestanden via de PC is geen probleem bij de Motorola. Het toestel wordt namelijk op de PC gevonden als verwisselbare schijf in de verkenner of bestandsbeheer. Het venster met de diverse mappen die op de geheugenkaart zijn aangegeven komt vele malen eenvoudiger over dan wat Sony Ericsson bij zijn Walkman modellen toont. Niet meer zoeken naar een map, want alles is simpel ingedeeld. Ook het installeren van het toestel is dood eenvoudig. Geen complete PC suite is nodig om alleen een paar bestanden uit te wisselen.

Heel eenvoudig kan men nu data overzenden tussen de PC en het toestel. Helaas is er in de doos geen synchronisatieprogramma of datakabel terug gevonden. De software zal men van de site van Motorola moeten downloaden. Op die wijze kan men de contactpersonen, agendapunten en taken beheren in het toestel. Jammer dat het programma en de kabel niet gewoon met het toestel wordt meegeleverd.

Geheugen

De Motorola V3x heeft 62 MB aan intern geheugen. Dit kan gebruikt worden voor JAVA applicaties, foto's, achtergronden en beltonen. Verder kunnen er 700 namen opgeslagen worden, 500 afspraken en 400 taken. Qua SMS berichten en MMS berichten moet de gebruiker het doen met 300 KB aan MMS berichten en 100 SMS berichten.

De V3x gebruikt Transflash kaarten ook wel MicroSD genoemd. Deze zijn niet de meeste handzame geheugenkaarten en gaan momenteel niet verder dan 512 MB. Meer geheugen heeft men bij de V3x eigenlijk niet nodig.

Camera

De camera in de V3x is een 2.0 megapixel camera, waar vanaf het begin niet erg veel heil in werd gezien. Motorola staat namelijk niet bekend als een fabrikant die toestellen levert met erg goede kwaliteit camera's. De camera in de ROKR, V3 en V635 zijn daar voorbeelden van.

Maar de camera in de V3x is een uitzondering hierop, want de kwaliteit die tijdens het testen van de camera naar voren kwam was beduidend beter dan verwacht en in sommige gevallen beter dan de Nokia N70. Om speciaal een beter beeld te geven over de camera is een vergelijking gemaakt tussen de N70, V3x en LG P7200. De foto's gemaakt door deze toestellen vindt men terug onder het kopje foto's bij alle drie de toestellen. Daaruit blijkt dat de V3x op diverse punten wint van de Nokia en de LG volledig overklast.

De camera op de achterzijde is een 2.0 megapixel camera dat wil zeggen dat deze een maximale resolutie heeft rond de 1200 x 1600 pixels, andere aanwezige resoluties zijn (1280 x 960, 640 x 480 en 320 x 240 pixels). Het toestel beidt daarnaast een groot aantal posities, zoals de kwaliteitopties (Goed, beter en best), de keuze uit vier sluitertonen, inschakelen van spiegeling, inzoomen (1x, 2x, 4x en 8x), soort belichting (Automatisch, Buiten (Zonnig), Buiten (Bewolkt), Binnen (Huiskamer), Binnen (Kantoor), Buiten (Nacht)), helderheid (-2, -2, 0, +1, +2) en stijl (Kleur, Zwart en Wit, Antiek en Negatief). Ook is er nog een zelfontspanner aanwezig met twee keuzes 5 en 10 seconden, kan er gekozen worden voor het opslagmedium en is er de mogelijkheid de erg goede macro modus in te schakelen. Deze maakt van een afstand van vijf centimeters nog zeer goede foto's.

De gebruikte flitser op het toestel is enorm goed. De reikwijdte is minstens twee meter en de flitser kan zich erg goed meten met die van Sony Ericsson en Nokia. In sommige gevallen is de Motorola zelfs beter. Men kan de flitser alleen aan en uit zetten. Het toestel maakt dan zelf de flits. Tijdens het opnemen van een video kan de flitser constant aangezet worden, iets wat Nokia op al zijn modellen met flitser niet toelaat.

De video in het toestel doet wat onder voor de kwaliteit van de fotocamera. De gebruikte resolutie zijn namelijk (176 x 144 en 128 x 96 pixels). Alle opties die aanwezig zijn voor de fotocamera kunnen ook worden ingesteld bij de videocamera. Alleen zoom tot 2x is mogelijk en het geluid kan worden uitgeschakeld. De kwaliteit van de video is redelijk tot goed, maar men moet niet veel verwachten van het toestel. Er is namelijk geen CIF resolutie aanwezig, die de video's het kijken waard maakt.

De video en foto camera die intern geplaatst is, is speciaal bedoeld voor het maken van portret video's en foto's. De VGA camera doet zijn werk naar behoren en levert een redelijke kwaliteit foto's af. Alle mogelijke opties die extern aanwezig zijn kunnen ook intern gebruikt worden, zonder enige moeite.

Nadat de video's en afbeeldingen gemaakt zijn kunnen deze worden bekeken in het foto album. Neem gerust de tijd wanneer vele foto's gemaakt zijn, want het foto album is enorm traag als het gaat om foto's op de geheugnkaart. Scrollen door de foto's gaat amper en ze openen kost nog meer tijd. Nee, de foto's bekijken kan het beste via een datakabel op de PC. Dit gaat vele malen sneller.

De data kan worden weergegeven in een lijst of raster en via afgedrukt worden via de remote printing applicatie in het toestel. Andere opties zijn er verder niet. Een echte image editor ontbreekt, alleen op afbeeldingen inzoomen is mogelijk.

De camera is een verrassing geworden tijdens deze review. De kwaliteit was zeer goed te noemen, daarbij aantekenend dat het geen Sony Ericsson kwaliteit is uit de W900i bijvoorbeeld en ook geen Sharp V903 of Nokia N90 kwaliteit. Maar de V3x mag zeker bestempeld worden als Best-of-the-Rest en dat was voor het begin van deze review niet verwacht. De enige smetjes op het geheel zijn de videocamera, een CIF resolutie mag bij de volgende update niet meer ontbreken, en van de geheugenkaart mag de data wel iets sneller worden gelezen.

Aanwezige programma's

Een behoorlijk aantal programma's die gebruikt kunnen worden, zijn te vinden onder 'Office tools' in het menu. Over het aanbod valt zeker niet te klagen, men heeft namelijk de beschikking over een uitgebreide kalender en agendafunctie, wekker, rekenmachine, eenhedenconverter en voicememo. Ook qua gebruikersvriendelijkheid doen de programma's het prima. Naast de toepassingen in het menu 'Office tools' is er ook een 3GP-videoplayer en XHTML browser beschikbaar op het toestel. Een mixer voor polyfone beltonen (MotoMixer) wordt alleen wel gemist in de Vodafone versie, in de standaard versie is deze wel aanwezig.

Naast deze opties is er een applicatie voor het afspelen van audiobestanden op het toestel. Deze standaard applicatie speelt de aanwezige beltonen af en andere files die niets te maken hebben met de meegeleverde JAVA MP3 applicatie op het toestel. Deze lijkt namelijk verdacht veel op een iTunes clone en de keuze hiervoor is te snappen, want iTunes ondersteuning was namelijk wel aangekondigd voor de V3x. Helaas heeft Motorola dit toch weggelaten en zien de gebruikers van de V3i het alleen nog maar terug. Zelfs de ROKR E2 ondersteunt het niet meer. In dat toestel is alleen plek voor iRadio, een vreemde keuze.

De speler werkt zoals iTunes en heeft zijn eigen icoon gekregen in het menu. Een nadeel is het feit dat de gebruiker niet de applicatie op de achtergrond kan laten draaien en dat na een gesprek de applicatie niet automatisch doorgaat met het afspelen van een audio bestand. De gebruiker zal zelf het bestand opnieuw moeten starten. Ook is er geen indicatie op het externe scherm en kan de speler niet bedient worden met de toetsen aan de buitenkant van het toestel. Hierin scoort de LG P7200 bijvoorbeeld beter.

Over de kwaliteit niet meer dan lof. De mono speaker en de gebruikte headset klinken goed. Helaas is er geen equalizer aanwezig die de kwaliteit nog beter had kunnen maken. Dit is wel een gemis.

De hoeveelheid extra meegeleverde programma's is matig. Geen aparte extra programma's in het toestel op de MP3 speler na, de hoeveelheid games is wel op orde.

Games

Vodafone Live! standaard op het toestel en het is gedaan met de content, want de provider verwacht dat alles gedownload wordt via de Live! portal. Zo ook voor games, want de standaard games, kunnen allemaal maar een minuut gespeeld worden en dan is het voorbij met de pret. Daarnaast zijn alle games redelijk bekend en hoeft men weinig nieuws te verwachten.

Wat wel leuk is te vermelden dat het snowboard spel standaard op de Sony Ericsson W550i wordt geleverd samen met het briljante Worms. Het kan dus wel. Misschien is het een idee voortaan één gehele game mee te leveren en zodoende het gamen te bevorderen en daardoor meer downloads te genereren.

Extra's

Onder extra's wordt meestal een speciaal onderdeel van het toestel verstaan en dat kan in het geval van de V3x niet anders dan de ondersteuning voor 3G/UMTS en de ingebouwde Vodafone Live! content zijn. Zoals bekend wordt het toestel speciaal geleverd door momenteel één provider, namelijk Vodafone. Gedurende dit gedeelte van de review zullen een aantal punten van Vodafone Live! UMTS aangehaald worden om te laten zien wat het toestel en de gloednieuwe portal in zijn mars heeft.

Het toestel wordt daar geleverd in een speciaal pakket, genaamd Vodafone Live! UMTS. Wat eigenlijk inhoud dat men een speciaal pakket koopt met het toestel waarin men kan telefoneren via het normale GSM netwerk van Vodafone en dat men gebruik kan maken van content diensten op de Vodafone Live! UMTS portal.

UMTS, wat is dat nou eigenlijk? Na GSM en GPRS is UMTS de derde generatie mobiele netwerken. Met nieuwe mogelijkheden als videotelefonie en Live TV is het nu mogelijk een volledig nieuwe wereld van communicatie en entertainment op de mobiele telefoon te ervaren. Het is eigenlijk niks meer dan GPRS, maar een flink stukje sneller. Verzenden van pakketjes met data gaat nu met een snelheid van 384 Kpbs, ruim zes keer sneller dan ISDN op het vaste net.

Om UMTS te gebruiken hoeft men niets extra te doen. Met een UMTS geschikt toestel en op netwerken waar UMTS mogelijk is, selecteert het toestel automatisch de juiste verbinding. Als men UMTS dekking heeft, wordt de icoon "3G" in het scherm van het toestel weergegeven. Wanneer men buiten het UMTS-dekkingsgebied komt, schakelt het toestel automatisch over naar GPRS. Men heeft dus in heel Nederland beschikking over de providerdiensten en bij UMTS dekking kan men ook gebruikmaken van videotelefonie en live TV.

Hoe werkt UMTS op de Motorola V3x en samen met Vodafone Live! UMTS? Net zoals aangegeven werkt UMTS enorm simpel. Geen extra instellingen, geen moeilijkheden. Het toestel maakt zelf connectie tot het netwerk waar UMTS aanwezig is en men kan het gaan gebruiken. Veel simpeler kan het niet.

Welke opties heeft het toestel op het Vodafone UMTS netwerk?

- Gloednieuwe Vodafone Live! portal
- Snel internetten
- Snel email ophalen

De Vodafone Live! UMTS portal bestaat een aantal mooie functies, die gebruikt kunnen worden door gebruikers. Het gaat hier dan om het downloaden van diverse content, zoals beltonen, JAVA games, het bekijken van allerlei leuke nieuwtjes en nieuws waar men zich op kan abonneren. De complete portal is sinds kort vernieuwd en biedt nu een doodeenvoudige manier van het vinden van de juiste functies en opties. Er zijn vier tabbladen die alle functies bevatten. Simpeler kan het niet!

Zoals hierboven duidelijk te zien is op de screenshots komt men op een speciale Vodafone Live! UMTS portal. Op deze erg simpele portal ziet men alle mogelijke opties staan. Een groot aantal functies zijn vrij standaard, zoals het downloaden van beltonen, JAVA games, wallpapers, bepaalde weetjes, het versturen van emails via een eigen Vodafone emailadres (alleen mogelijk wanneer een UMTS bundel is afgesloten) & MMS berichten en de mogelijkheid om te chatten op de Vodafone messenger. Een aantal functies zijn speciaal: hieronder vallen het bekijken van TV programma's & videoclips en het luisteren van radio. Deze functies zullen hier verder uitgediept worden.

Live TV/Radio en het bekijken van video's is iets compleets nieuws bij Vodafone en is speciaal voor UMTS in het leven geroepen om zodoende gebruikers de mogelijkheid te geven gebruik te maken van de hoge snelheden die mogelijk zijn met UMTS. Naast videotelefonie zijn dit de kernpunten van Vodafone Live! UMTS. Om duidelijk te maken wat er mogelijk zijn er een aantal screenshots gegeven van welke programma's er gekeken kunnen worden op de portal, zoals CNN en het NOS Journaal.

De kwaliteit van andere kanalen zijn ook getest, maar daar kwam dezelfde kwaliteit en snelheid naar boven die best redelijk tot goed is. Het wachten is nu op DVB-H, Digital Video Broadcasting - Handheld, dat niet anders inhoudt dan het kijken van streaming TV op het toestel. Maar dan niet via een UMTS verbinding, maar via een digitale TV verbinding. De eerste toestellen met deze mogelijkheden zullen rond eind dit jaar het levenslicht in Europa zien en geven een fantastische dimensie aan het kijken van TV op het toestel. De kwaliteit is vergelijkbaar met DVD-kwaliteit, maar dan op een telefoon.

Zoals al aangegeven kan men gewoon naast de Vodafone Live! UMTS portal internetten op het toestel gebruikmakende van het UMTS netwerk. De snelheid waarmee dit gaat is erg netjes. Pagina's worden snel opgeroepen en men kan via het UMTS netwerk een grote hoeveelheid data bekijken. De Motorola V3x is uitermate geschikt voor het surfen door het grote scherm.

Meestal gebruiken mensen de email om te kijken wat er binnen is gekomen. Men haalt de headers van de emails op en bekijkt wat er binnen is. Wilt men een email lezen dan haalt men een bepaalde email dan pas compleet binnen. De manier waarop dat gaat bij het UMTS netwerk is ronduit snel. Soms merkt men niet eens dat de mail al binnen is. Het gaat sneller dan het binnenkomen van een SMS bericht.

Hierbij vindt men nog foto's in vergelijking tot de LG P7200 en Nokia N70 om een duidelijk beeld tussen beide te geven.

Conclusie

Aan het einde van de review kan er alleen maar met lof worden gesproken over deze nieuwe Motorola telg. Eigenlijk alles viel mee aan dit toestel tijdens de afwezigheid van de Nokia N70.

Kleine smetjes waren er altijd wel. De geheugenkaart onder de batterijklep is niet het meest handige plek en het toestel is wat zwaar vergeleken met andere modellen in de markt. Kijkt men dan naar andere UMTS toestellen dan doet de V3x het zeker niet slecht.

Het onlogische menu en de enorm lelijke Vodafone iconen moet men als gebruiker aanspreken. De lelijke iconen kunnen zelf opgelost worden door de standaard versie aan te schaffen, maar ook daar zijn er aanmerkingen.

Het grootste minpunt is de MP3 speler en het gemis van iTunes. Toch aangekondigd maar weggelaten en dat is een misser eerste klas, vooral als de keuze tussen een P7200, W900i en N70 gemaakt moet worden. Dan was iTunes ondersteuning toch een mooie extra boost geweest voor de verkopen van de V3x.

Vooral de pluspunten komen naar boven. De belkwaliteit en het telefoonboek zijn verbeterd. De batterij is voor een UMTS toestel goed te noemen en laden kan eenvoudig via de USB datakabel. De camera is uitstekend en overtrof alle verwachtingen. De eenvoud waarmee deze bediend kan worden en de enorm goede flitser die erg ver reikt (rond de twee meter) zijn absoluut sterke punten van het toestel. Als laatste mag het scherm niet onbesproken blijven, netjes.

Nee, de V3x is de goede en juiste uitbreiding op de V3 RAZR. Een mooi en elegant toestel dat alles te bieden heeft wat menigeen zoekt. De kwaliteit is op niveau en kan wedijveren met andere merken als Samsung, Nokia en Sony Ericsson al zijn er in deze markt van dunne flip modellen amper echte geduchte tegenstanders. Het is nu wachten op de V5 serie die komende weken aangekondigd zal worden.


Vermelde toestellen